هفت سین: نماد حکمت ایران زمین
اسلاید 1: www.tabaye.ir
اسلاید 2: هفت سین: نماد حکمت ایران زمین
اسلاید 3: هفت سین یکی از رسوم ایرانی است که با عید آغاز بهار همراه شده است. حقیقت این است که از سینهای خوراکی متعددی برای هفت سین استفاده میشود، اما رایج ترین آنها سیب، سرکه، سبزه، سماق، سرکه، سمنو، سنجد، سیر می باشد.توجه داشته باشید که سینهایی که بر سر سفره هفتسین میآیند خوراکی هستند، بنابراین «سکه» نمیتواند جزء آنها باشد!کدام هفت تا سین؟
اسلاید 4: برای یافتن حکمت بر سفره آوردن این مواد خوراکی در آغاز بهار باید دید بهار چه خصوصیاتی دارد:بهار در طب سنتی زودتر از نوروز و در واقع از زمان جوانه زدن درختان آغاز میشود. اخلاط بدن شروع به گرم شدن و حرکت کرده و بدن شروع به دفع اخلاط مضر جمع شده در فصل زمستان از بدن میکند. عوارضی همچون سردرد گرم، خون دماغ و خلط خونی، گلودرد، خارش، قرمزی و درد چشمها (رمد)، برانگیخته شدن افسردگی و تبهای گرم خونی و صفراوی بعنوان نتیجه تغییرات بهاری مطرح شده اند. حکمت هفت سین
اسلاید 5: طبیعت سیب شیرین گرم و تر است.سیب یکی از بهترین پاک کننده های معده و مقوی معده و قلب می باشد. خوردن سیب در سحرگاهان، علاوه بر پاکسازی معده باعث افزایش اشتها می شود.سیب موجب کاهش حرارت درون شده و برای گرم مزاجان و درمان تب مفید میباشد.سیب در کاهش سموم بدن و لینت مزاج نقش موثری دارد.مصرف متعادل و منظم سیب بواسطه رطوبتی که دارد، موجب لطافت پوست می شود.سیب مقوی مغز و اعصاب است ولی زیاده روی در مصرف آن (بویژه سیب بهاره) درد عصب در پی دارد.پیامبر خدا (ص) خوردن سیب در سحرگاهان را موجب طولانی شدن عمر می دانند. در نزد اقوام مختلف نیز سیب نماد طراوت، جاودانگی و سلامتی است.1- سیب
اسلاید 6: طبع سرکه سرد و خشک است و قابض و کاهشدهنده رطوبات بدن میباشد.استفاده از سركه در كنار وعدههای غذایی باعث رقیق شدن خون میشود و به تجزیه چربیها و دفع سموم كمك كرده و سبب كاهش چربی خون میشود. همچنین محرک اشتها است.سركه در رفع جرم دندان و التهاب لثه موثر است. بُخور سركه رقیق شده در رفع گرفتگی بینی ناشی از سرماخوردگی موثر است و سردردی را كه در اثر بدی هوای محیط، بخار حمام و زیادی صفرا باشد، معالجه میكند.امام صادق (عليه السلام ): سركه ، نيكو خورشى است . تلخه را مى شكند، قلب را زنده مىسازد، لثه را استحكام مى بخشد و جنبندگان شكم را مى كشد.2- سرکه
اسلاید 7: البته مصرف نادرست یا زیادهروی در مصرف سرکه مشکلاتی نیز ایجاد خواهد کرد:با توجه به طبیعت سرکه، افرادی که دارای غلبه سردی هستند باید از مصرف سرکه بپرهیزند و افراد دارای مزاج های سرد و خشک یا سرد و تر، کمتر سرکه مصرف نمایند.سركه برای مبتلایان به درد مفاصل و زخم معده مضر است.سرکه در بعضی افراد باعث بروز زخم های گوارش (سحج) در معده و روده ها می شود.سرکه های تقلبی دارای اسید استیک هستند و بعضاً هیچگونه تخمیر و مراحل تولید سرکه طبیعی در تولید آن وجود ندارد لذا بهای آن به مراتب از سرکه طبیعی ارزانتر تمام می شود ولی این نوع سرکه به استثنای طعم ترش دارای هیچ خاصیت دیگری نیست.زیاده روی در مصرف سرکه میتواند موجب لاغری، ضعف نیروی جنسی و مضر معده و رحم باشد.2- سرکه (ادامه)
اسلاید 8: طبع سماق سرد و خشک است.سماق مقوی معده و روده بوده و از ریختن صفرای اضافی به این دو جلوگیری می کند.سماق قابض است و در اسهال و حالت تهوع صفراوی بسیار مفید می باشد.باعث تصفیه خون شده و مواد مضر آن مانند اوره را دفع می کند.مصرف سماق به همراه کباب باعث کاهش مضرات آن از جمله چربی زیاد آن می شود.مصرف سماق در غذاها موجب کاهش غلظت خون و چربی بد خون شده و همچنین در افراد مبتلا به دیابت تاثیر بسیار خوبی دارد.تاثیر سماق در جلوگیری از خون ریزی های داخلی بی نظیر است. به طور مثال در بهبود اسهال خونی، خونریزی سینه و همچنین خون ریزی زیاد دوران قاعدگی نقش موثری دارد.غرغره جوشانده سماق در درمان ورم دهان و گلو مفید است.3- سماق
اسلاید 9: در اصل سماق میوهای است اندکی از عدس بزرگ تر که ارتفاع درخت آن به دو متر می رسد. توصیه می شود خودتان میوه خشک شده آن را تهیه نمائید و آن را کوبیده و سپس مصرف کنید.مضرات سماقمصرف سماق در کسانی که معده و کبد سرد دارند مضر بوده و مصلح آن پختن آن با بادنجان است.مصرف بیش از اندازه و بی رویه سماق می تواند ایجاد مسمومیت کند.3- سماق (ادامه)
اسلاید 10: سبزه در واقع جوانه بذرها است که هر بذر خواص ویژه خود را دارد. جوانه بذرها خواص منحصربفردی دارند و میتوانند به عنوان مواد غذایی نقشآفرین باشند.دانه جوانهنزده به لحاظ خواص تفاوتهای بسیاری با جوانه همان دانه دارد. به عبارت دیگر، در حین جوانهزدن تغییراتی دانه ایجاد میشود که آن را قابل خوردن به صورت خام و همچنین بسیار مفید برای مقاصد مختلف میکند.جوانه گندم طبیعت گرم و خشک دارد و برای تقویت مو، تقویت بدن، لطافت و زیبایی پوست، چاقشدن و بینایی مفید است.توجه داشته باشید که جوانه گندم خوراکی نباید خیلی رشد کند و رنگ آن به «سبز» برسد، بلکه جوانه باید زمانی که رنگ سفید دارد و در ابتدای گرایش به «سبز»ی قرار دارد مصرف شود.4- سبزه
اسلاید 11: سمنو حالت پخته شده سبزه یا همان جوانه گندم است و برای کسانی که معدهشان توانایی هضم جوانه گندم خام را ندارد مناسب است.سمنو یکی از غذای خوشمزه اکثر مناطق ایران است. سمنو غذای کاملی است و تقریبا تمامی مواد مورد نیاز بدن در آن وجود دارد.تمامی خواصی که برای جوانه گندم ذکر می شود در سمنو نیز وجود دارد. از جمله لطافت و زیبایی پوست، تقویت مو، تقویت بدن، چاق شدن بدن های نحیف و لاغر، تقویت مغز، رفع درد سینه و ...سمنو یکی از بهترین غذاهای مناسب برای خانم های باردار است.5- سمنو
اسلاید 12: طبع سنجد سرد و خشک است.سنجد مقوی معده است، در بیماری های ریه سودمند است، همچنین جهت تسکین سردرد مفید است.مصرف آن در اطفال بسیار مفید بوده و به رشد و نمو آن ها کمک می کند.پودر هسته سنجد در درمان التهابهای حاد و مزمن کاربرد دارد و آرتروز را درمان میکند.امام صادق (عليه السلام ) میفرمایند: سنجد، گوشتش گوشت مى روياند، استخوانش استخوان را رشد مى دهد و پوستش پوست را مى پرورد. علاوه بر اين ، سنجد كليه ها را گرم مى كند، معده را پاك مى سازد، مايه ايمنى از بواسير و تقطير البول است ، ساق پا را قوى مى كند و رگ جذام را به كلى قطع مى نمايد.6- سنجد
اسلاید 13: طبیعت سیر گرم و خشک است. و خوردن آن با مراعات زمان و مزاج و حد اعتدال موجب صحت مزاج است.سیر رقیقکننده خون است و جهت دردهای مفاصل و سیاتیک و نقرس مفید است.سیر موجب پاکسازی معده و مفاصل از رطوبات زائد می باشد. در افراد دارای مزاج گرم کاهنده میل جنسی و تشنگیآور است.در افراد دارای مزاج مرطوب محرك قوای جنسی و تولیدکننده منی است.زیاده روی در مصرف سیر میتواند موجب سردرد ومضر برای چشم و ریه و بواسير باشد. همچنین برای زنان حامله و مبتلایان به اسهال مضر است7- سیر
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.