هوش هیجانی
اسلاید 1: رقیه سربازاستاد راهنما : جناب آقای دکتر شاکرپردیس تحصیلات تکمیلی علوم و تحیقیقات آذربایجان غربی
اسلاید 2: واژه هوش کیفیت پدیده ای را بیان می کند که دارای حالت انتزاعی بوده و قابل رویت نیست. به علت دارا بودن چنین ویژگی تعریف آن مشکل است و از این رو تعاریف متعددی از آن ارائه شده است.- برخی هوش را کنش مغزی و توان روانی موجود زنده می دانند.- عده ای هوش را بیشتر درحل مسایل وامور تلقی می کنند.- به نظرافرادی دیگرهوش ترکیبی از تفکر و تخیل است.- به نظر اشخاصی دیگر هوش درک روابط علت و معلولی میان پدیده ها است.هوش چیست :
اسلاید 3: دیدگاه برخی از روانشناسان مشهور درباره هوش بینه و سیمونکار بینه بر این فرض استوار بود که هوش قابلیت عمومی درک و استدلال است و این قابلیت می تواند به شکلهای گوناگون جلوه گر شود. وی مدعی بود که هوش یک قوه ذهنی بنیادی است این قوه ذهنی همان قضاوت است که گاه از آن تحت عنوان عقل سلیم ، عقل عملی وتوانایی انطباق باشرایط یاد میشود. بینه و سیمون درست قضاوت کردن، درست درک کردن و درست استدلال کردن را فعالیت های بنیادی هوش می دانند و بر همین اساس هوش را توانایی فرد درقضاوت، ادراک واستدلال تعریف میکنند. بینه معتقد است ساختمان هوش ازچهار استعداد فهم و ابتکار، انتظار و استعداد توجیه فکر در جهت معین ترکیب یافته است.
اسلاید 4: دیدگاه برخی از روانشناسان مشهور درباره هوش ثورندایکوی فعالیتهای هوشی را در سه گروه جای داده است:1- هوش اجتماعی – توانایی درک اشخاص و ایجاد رابطه با آنهاست.2- هوش عینی – توانایی درک اشیاء کارکردن با آنها مانند تجارب ماهرانه و کار با ابزار علمی است.3- هوش انتزاعی – که اختصاص به انسان دارد توانایی درک علایم کلامی و ریاضی و کار کردن با آنها می باشد.به نظر وی هوش استعداد یادگیری و مورد استفاده قرار دادن آموخته ها در سازگاری با اوضاع تازه و حل مسایل جدید است و به عبارت دیگر هوش قابلیت تغییر یا انعطاف در سازگاری است. وی معتقد است که هوش ازیک عده استعدادهای ذهنی اولیه ترکیب یافته است. استعدادهایی مانند فهمیدن معانی الفاظ، استعداد عددی، استعداد تصور و تجسم روابط مکانی، استعداد ادراک، استعداد یاد آوری یا شناخت مستقیم کلمات یا اعداد و ...
اسلاید 5: دیدگاه برخی از روانشناسان مشهور درباره هوش پیاژه هوش نتیجه تأثیر دائمی و متقابل فرد با محیط است و اگر این رابطه متقابل به طور متعادل صورت گیرد موجب توانایی سازگاری با محیط و پیشرفت هوش می شود . کودک در مراحل مختلف رشد تصاویر ذهنی مختلفی دارد که از تصاویر ساده شروع شده و به تصاویر پیچیده تری می رسد .بنظر وی گذشتن از این مراحل یعنی از مراحل پائین و رسیدن به مراحل بالاتر بستگی به رشد هوش ، ساختمان عصبی و بدنی روابط اجتماعی و تجارب زندگی فرد دارد . اهمیت و ارزش نظریه پیاژه در هوش این است که پدیده های روانی و بخصوص هوش دارای الگوی مخصوص و از یک نظام کلی که اساس آن تجارب اولیه و عکس العملهای کودک از بدو تولد حتی قبل از آنکه قادر به تکلم باشد شروع می شود . این عکس العملهای حسی و حرکتی هستند که موجب می شوند کودک بتواند روابط محسوس عینی و عملی بین اشیاء و حوادث را بطور منظم یکی بعد از دیگری کشف کرده و پاسخهای عملی و درست به وضعیتهای مختلف می دهد . از همین جا پیاژه عقب مانده را افرادی از جامعه می داند که در مراحل پائین رشد هوشی متوقف می شوند و در آنها کششهای نهاد قوی و زیاد است .
اسلاید 6: انواع هوش
اسلاید 7: PQ یا هوش جسمانی:یعنی توانایی استفاده از اشیا و کنترل ماهرانه بدن که بر اساس سیستم های عصبی مغز مشخص می شوند. در واقع این هوش ابتدایی ترین کانون توجه ما را به خود اختصاص می دهد.انواع هوشIQ یا هوش عقلانی: که مربوط به مهارت های منطقی، حل مساله ریاضی و مهارت های زبان شناسی افراد است که بیش از سایر هوش ها به عنوان ملاک موفقیت آموزشی محسوب می شود.EQ یا هوش عاطفی یا هیجانی هوشی:که به افراد کمک می کند تا به مدیریت و کنترل عواطف خود و دیگران بپردازند و تعیین کننده موفقیت حرفه ای و شخصی افرد است. این هوش به افراد در برقراری ارتباط با دیگران کمک می کند. هوش معنوی یا SQ : که برخلاف هوش عقلانی(IQ) که امروزه در کامپیوترها هم مشاهده می شود و نیز هوش عاطفی(EQ) که در برخی از پستانداران رده بالا دیده می شود، این هوش مختص انسان است و برای حل مسائل مفهومی و ارزشی استفاده می شود. SQ در ارتباط با تمام چیزهایی است که ما به آنها اعتقاد و باور داریم و منجر به حفظ تعادل فکری و آرامش درونی و بیرونی و عملکرد همراه با مهربانی و ملایمت می شود.
اسلاید 8: سطوح مختلف هوش را در یک هرم به صورت زیر است :این هرم نشان دهنده این مساله است زمانی که یک نوزاد به دنیا می آید ابتدا بر روی کنترل بدن خود؛ یعنی PQ تمرکز می کند سپس مهارت های عقلایی و مفهومی او توسعه می یابند(IQ) و تمرکز اصلی در مدرسه بر روی همین نوع از هوش است؛ اما بعد از مدتی که افراد پی بردند که نیاز به بهبود روابط عاطفی و ارتباط با دیگران دارند، هوش عاطفی پر رنگ می شود و در نهایت SQ یا هوش معنوی زمانی مورد توجه قرار می گیرد که فرد به جست وجوی معنا و مفهوم زندگی خویش می گردد.
اسلاید 9: هوش عاطفی( هیجانی ) چیست ؟هوش هیجانی مجموعه ی گسترده ای از مهارت ها و خصوصیات فردی را در بر گرفته و معمولا به آن دسته از مهارت های درون فردی و برون فردی اطلاق می شودکه فراتر از حوزه ی مشخص دانش های پیشین مهارت های فنی یا حرفه ای است. هوش هیجانی از آخرین مباحث متخصصین در خصوص درک تمایز بین منطق و هیجان بوده و بر خلاف مباحث اولیه در اینجا فکر و هیجان به عنوان موضوعاتی برای سازگاری وهوشمندی تلقی شده است.از دیدگاه گلمن هوش هیجانی اینگونه تعریف می شود:مجموعه ی مهمی که آن را هوش هیجانی می نامیم شامل توانایی هایی است که فرد بتواند انگیزه ی خود را حفظ نماید و در برابر ناملایمات پایداری نمایدو تکانش های خود را کنترل کند و کامیابی را به تعویق بیاندازد، حالات روحی خود را تنظیم نماید و نگذارد پریشانی خاطر، قدرت تفکر او را خدشه دار سازد،با دیگران همدلی کند و امیدوار باشد.طرفداران هوش هیجانی بر این باورند که برای پیش بینی عملکرد فردی ، هوش هیجانی نسبت به هوش عمومی توان بیشتری دارد. همچنین گلمن معتقد هست که هوش هیجانی بالا می تواند کیفیت عمومی زندگی و موفقیت های اجتماعی و شخصی فردی را بالا ببرد
اسلاید 10: هوش هیجانی (عاطفی) یا هوش اجتماعی شامل 4 مهارت است: -خود ( Self )-دیگران (Others )-آگاهی (Awareness )-اقدام ( Action)که با ترکیب این ها, مؤلفه های بنیادی هوش هیجانی (عاطفی) به دست می آید .1-خودآگاهی ( شامل: خود ارزیابی، اعتماد به نفس ) 2- خودگردانی ( شامل: خویشتن داری و قابل اعتماد بودن، وجدان سازگاری، انگیزه پیشرفت و ابتکار ) 3- آگاهی اجتماعی ( شامل: همدلی، آگاهی سازمانی و انگیزه خدمت )4- مهارت های اجتماعی (شامل: توان تاثیرگذاری، رهبری، مدیریت تعارض ایجاد رابطه و کار گروهی)
اسلاید 11: خودآگاهی ( Self Awareness) : یک نوع توانایی فردی است برای درک احساسات و حالات خلقی. خودآگاهی به شخص کمک می کند تا همیشه بر افکار و احساسات خود نظر داشته و بنابراین در جهت درک آن ها به فرد کمک می کند.خودگردانی( Self Management) یا مدیریت عواطف( Managing Emotions ):مهارتی است که به افراد کمک می کند تا احساسات خود را به صورت مناسب و جامعه پسندانه نشان دهند. به زبان دیگر به فرد درکنترل عصبانیت، ناراحتی و ترس کمک میکند.آگاهی اجتماعی ( Social Awareness ): عبارت است از توانایی درک احساسات دیگران و استفاده از احساسات خود در جهت دستیابی به اهداف.مهارت های اجتماعی (Social Skills ):عبارت است از ارتباط با دیکران در موقعیت های مختلف اجتماعی و در اصل به معنای توانایی ادامه رابطه با توجه به احساسات افراد یا همان ظرفیت اجتماعی است.
اسلاید 12: EQ از دیدگاه گلمن:1- قابلیت های درون فردی (هوش درون فردی ) ، 2- قابلیت های اجتماعی ( هوش ارتباطی )قابلیت های فردی :1-1 خوداگاهي (شناخت احساسات، تمايز احساسات، اعتماد بر قابليتها)1-2 خود مديريتي (خود كنترلي، پذيرش مسئوليت، انعطاف پذيري، اشتياق براي كسب موفقيت، ابتكار، خوش بيني)2- قابليتهاي اجتماعي:1-2- آگاهي اجتماعي (همدلي، آگاهي سازماني، آگاهي از نيازهاي ديگران)2-2- مديريت روابط اجتماعي (گسترش توانائيهاي ديگران رهبري القايي، توانايي سرعت بخشيدن به تغيير، تأثير گذاري، مديريت تعارضات، كارگروهي و همكاري)
اسلاید 13: حيطه هاي هوش هيجاني مهارتهاي فردي مديريت خودمهارتهاي اجتماعيمديريت رابطهخودآگاهي هيجانيخودباوريخود سنجي دقيقخودداري هيجانيشفافيتتطابقپيشرفتپيش قدميخوش بينيهمدليآگاهي سازمانيخدمترهبري انگيزه سازنفوذرشد و توسعه ديگرانايجاد تغييرمديريت تعارضکارگروهي و همياري
اسلاید 14: ویژگی افرادی که هوش هیجانی بالایی دارند.افرادی که مهارت هیجانی دارند (یعنی کسانی که احساسات خود را به خوبی می شناسند و هدایت می کنند و احساسات دیگران را نیز درک و به روش اثر بخش با آن برخورد می کنند) در حیطه ای از زندگی ممتازند. افرادی که در مهارت های عاطفیشان به خوبی رشد یافته اند، در زندگی خویش نیز خرسند و کارآمدند و عادات فکری را در اختیار دارند که موجب می شود آنها افرادی مولد و کار آمد باشند. افرادی که نمی توانند در زندگی عاطفی خود تسلط داشته باشند، درگیر کشمکش های درونی هستند همین از توانایی آنها در تمرکز تفکر روشن می کاهد. ( گلمن)
اسلاید 15: مهارت های های افراد با هوش هیجانی بالا:1- به دیگران روحیه می دهند.2- در کار های گروهی هماهنگی بیشتری از خود نشان می دهند.3- تضاد ها و اختلافات را می توانند مدیریت و تحمل کنند.4- برای رسیدن به اهداف همکاری اثر بخشتری با افراد دارند.5- در مواجهه با تنوع ها (نژاد ها ، فرهنگ ها ، ملیت ها ، جنسیت ) دیدگاه مثبتی دارند.6- میان هیجان و منطق تعادل برقرار می کنند .7- نسبت به احساسات خود و دیگران آگاه هستند. 8- در مواقع لزوم با دیگران احساس همدردی و همدلی می کنند.9- در مواجهه با فشار روانی انعطاف نشان می دهند.10- می توانند رفتار دیگران را تحت تاثیر قرار دهند.11- هیجان های منفی مثل ترس و خشم و ناکامی را کنترل می کنند و جهت مثبت به آن می دهند.12- تفاوت های فردی دیگران را به خوبی تحمل می کنند.
اسلاید 16: مهارت های های افراد با هوش هیجانی پایین:1- برزندگي عاطفي خود تسلط ندارند .2- درگير كشمكش هاي دروني هستند .3- دركار وزندگي عملكرد ضعيفي دارند .4- قادر به درك خوب احساسات خود نيستند .5- قادر به درك احساسات ديگران نيستند .6- بااحساسات ديگران به طور مؤثر برخورد نمي كنند .
اسلاید 17: راه های افزایش هوش هیجانی :مغز انسان پلاستیکی است. مثل یک شی پلاستیکی سلول های مغز شما قادرند. تا در واکنش به محرک ها و تاثیرات بیرونی از خود انعطاف نشان دهند و تغییر شکل دهند.برای افزایش هوش هیجانی باید یک سری مهارت ها و توانایی های شخصی و اجتماعی را در خود به وجود آوریم یا تقویت کنیم.مهارت های شخصی :1- خو گرفتن به سختی و ناملایمت ها2- مدیریت گرایش ها و تمایلاتمهارت های اجتماعی:1- چگونه شنونده ی خوبی باشیم تا دیگران حرف خود را به راحتی بزنند.2- چگونه صحبت کنیم تا دیگران شنونده ی خوبی برای ما باشند
اسلاید 18: http://www.ravan9211.blogfa.comوبگاه روانشناسی دانشگاه آزاد ارومیه ورودی 92
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.