پزشکی و سلامت دامپزشکی

واکسیناسیون در دام

vaccination_dar_dam

در نمایش آنلاین پاورپوینت، ممکن است بعضی علائم، اعداد و حتی فونت‌ها به خوبی نمایش داده نشود. این مشکل در فایل اصلی پاورپوینت وجود ندارد.




  • جزئیات
  • امتیاز و نظرات
  • متن پاورپوینت

امتیاز

درحال ارسال
امتیاز کاربر [1 رای]

نقد و بررسی ها

هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.

اولین کسی باشید که نظری می نویسد “واکسیناسیون در دام”

واکسیناسیون در دام

اسلاید 1: واکسیناسیون در دام (باکتریایی –ویروسی)

اسلاید 2: مقدمه همانگونه که مستحضرید یکی از مهمترین اهداف سازمان دامپزشکی کشور توسعه تولید و حفظ بهداشت دام و حفظ سلامت انسانی می باشد که اقدامات وخدمات انجام گرفته دراین خصوص می تواند در نهایت منجر به خود کفایی کشور و سلامت جامعه انسانی گردد ، بدیهی است تحقق این مهم با انجام خدمات متنوع در بخشهاي مختلف مرتبط با دامپزشکی ( پیشگیري ، واکسیناسیون ، مراقبت هاي فعال ، پایش بیماري ها ي دامی خصوصا بیماري هاي قابل انتقال ازدام و نظارت بهداشتی بر تولید و عرضه فرآورده هاي خام دامی و ...) امکان پذیرمی باشد . درکشورهاي توسعه یافته غالبا سیاست پیش گیري از بیماري هاي دامی بر اساس ریشه کنی ومعدوم سازي دام بیمار استوار است اما درکشورهاي درحال توسعه و ایران با توجه به موقعیت اقتصادي و جغرافیایی و وضعیت اپیدمیولوژي بیماري ها سیاست مبارزه با بیماري هاي فوق عمدتا مبتنی بر کنترل بیماري از طریق واکسیناسیون دام می باشد

اسلاید 3: مقدمه، وتنها درخصوص بیماري هاي مشترك موضوع ریشه کنی بیماري دامی در دستور کار است . لذا پر واضح است که واکسیناسیون صحیح و فنی دام در کشور ، از اهمیت ویژه اي برخوردار خواهد بود . چراکه سالانه میلیونها نفرساعت کار نیروي انسانی و چند صد میلیارد ریال در امر اجراي واکسیناسیون دام توسط سازمان دامپزشکی کشور و سایر مراکز هزینه می گردد و چنانچه در نحوه تامین واکسن از تولیدتا مصرف دقت لازم انجام نگردد نه تنها این امر باعث خسارت و اتلاف سرمایه ملی می گردد بلکه موجب شکست خدمات فوق و سردرگمی دربررسی ، مطالعه عامل بیماري و نحوه گسترش و اپیدمیولوژي آن ودرنهایت موجب کسب نتایجی برخلاف اهداف غایی سازمان دامپزشکی خواهد شد

اسلاید 4: مکانیسم دفاعی بدنانسان و جانوران در محیطی زندگی می کنند که عوامل و میکروارگانیسمهاي بیماري زاي متعددي سلامتی آنها را بطور دائم تهدید می کند. بدن با دو روش دفاع غیر اختصاصی و دفاع اختصاصی عوامل بیماري زا و بیگانه را از بین می برد و مانع بروز بیماري می شود. الف- دفاع غیر اختصاصیاین مکانیسم دفاعی که نخستین سپر بدن در برابر هجوم میکروب ها به بدن است، در برابر اغلب میکروب ها یکسان عمل می کند و نمی تواند آن ها را از یکدیگر شناسایی کند.

اسلاید 5: مکانیسم دفاعی بدنالف – 1) پوست و لایه هاي مخاطی نخستین خط دفاعی این مکانیسم هستند .لایه هاي شاخی سطح پوست مانع از ورود بسیاري از میکروب ها به بدن می شوند. به علاوه، سطح پوست به علت وجود چربی و آنزیم لیزوزیم در عرق ، اسیدي بوده و مانع رشد بسیاري از باکتري ها می شود .مایع مخاطی که از سطح لایه هاي مخاطی لوله ي گوارشی ، مجاري تنفس و مجراهاي ادراري و تناسلی ترشح می شوند، موجب به دام انداختن میکروب ها شده و از نفوذ آن ها به بخش هاي عمیق تر جلوگیري می کنند. آنزیم لیزوزم موجود در مخاط نیز موجی از تخریب دیواره سلولی باکتري ها می شود .مژك هاي سطح مجراهاي تنفسی مخاط و میکروب هاي به دام افتاده را به سوي حلق می رانند. این میکروب ها یا به صورت ارادي از بدن خارج شده، یا بلعیده شده و توسط شیره معده تخریب می شوند.ادرار، مدفوع، بزاق، سرفه، عطسه و آنزیم لیزوزیم موجود در اشک نیز موجب تخریب و دفع میکروب ها می شوند.

اسلاید 6: مکانیسم دفاعی بدنالف - 2 ) دومین خط دفاعی غیر اختصاصی از پنج مکانیسم تشکیل شده است که عبارتند از:پاسخ التهابی :التهاب پاسخی موضعی است که به دنبال آسیب بافتی بروز می کند . قرمزي، تورم ، گرمی و چرك از علایم التهاب هستند . سلول هاي آسیب دیده در محل جراحت با آزاد کردن هیستامین موجب گشادي رگ ها و افزایش خون در این موضع می شوند. آنگاه، ماکروفاژها و نوتروفیل هاي خون با حمله به عوامل بیماري زا، عفونت را سرکوب می کنند و اجزاي سلولی فرسوده را تجزیه می کنند.

اسلاید 7: مکانیسم دفاعی بدنپاسخ دمایی :گرماي حاصل از تب مانع از رشد بسیاري از عوامل بیماري زا می شود. فاگوسیت ها :مهم ترین بخش دومین خط دفاعی غیر اختصاصی را تشکیل می دهد . نوتروفیل ها، ماکروفاژها و ائوزینوفیل ها از این دسته هستند که با فاگوسیتومیکروب ها را از بین می برند.پروتئین هاي مکمل :پروتئین هاي مکمل انواعی از پروتئین ها هستند که در خون قرار دارند و توسط 

اسلاید 8: مکانیسم دفاعی بدنسلول هاي پوششی روده و کبد و ماکروفاژها ساخته می شوند . این پروتئین ها به هنگام برخورد با میکروب ساختارهایی حلقه اي به وجود آورده و منافذي بر غشاي میکروب ایجاد می کنند که موجب مرگ آن می شود.اینترفرون :نوع دیگري از پروتئین هاست که توسط سلول هاي آلوده به ویروس ترشح شده و از تکثیر ویروس در سلول هاي سالم جلوگیري می کند.

اسلاید 9: مکانیسم دفاعی بدنب- دفاع اختصاصیدرصورتی که عوامل بیماري زا از سد دفاع غیر اختصاصی عبور کنند، ب ا دفاع اختصاصی روبه رو خواهند شد . در ای مکانیسم، علاوه بر ماکروفاژها نوعی از گلبول هاي سفید به نام لنفوسیت ها نقش دارند که از سلول هاي بنیادین مغزاستخوان حاصل می شوند. لنفوسیت ها به طور اختصاصی عمل می کنند، یعنی یک نوع خاصی از عوامل بیگانه راشناسایی و از بین می برند. لنفوسیت ها پس از بوجود آمدن نابالغ هستند و براي کسب ویژگی هاي لازم براي شناسایی و مبارزه با میکروب ها، باید تکامل یابند.

اسلاید 10: مکانیسم دفاعی بدنبر اساس محل کسب تکامل، لنفوسیت ها را به دو دسته لنفوسیت هاي در تیموس تخصص یافته اند. T در مغز استخوان و لنفوسیت هاي B تقسیم می کنند. لنفوسیت هاي T لنفوسیت هاي لنفوسیت هاي بالغ توانایی شناسایی مولکول ها و سلول هاي خودي را از بیگانه، و نیز مقابله با عوامل بیگانه را به دست می آورند و وارد جریان خون می شوند. لنفوسیت ها بر سطح خود داراي گیرنده هایی هستند که از لحاظ شکل هندسی مکمل نوع خاصی از آنتی ژن( که بر سطح عوامل بیگانه قرار دارد ) است

اسلاید 11: مکانیسم دفاعی بدن. به این ترتیب هر لنفوسیت، با داشتن نوع خاصی گیرنده، آنتی ژن خاصی را شناسایی کرده و از بین می برد . به همین علت می گوییم که لنفوسیت ها به طوراختصاصی عمل می کنند. برخی از لنفوسیت ها بین لنف و خون در گردش اند، و برخی دیگر در گره هاي لنفی ،طحال، لوزه ها و آپاندیس جمع می شوند.

اسلاید 12: ایمنی هومورالایمنی هومور ال بخشی از دفاع اختصاصی است که به مبارزه با باکتري ها و ویروس هاي موجود در مایعات بدن می پردازد ودر آن لنفوسیت هاي B نقش دارند. لنفوسیت هاي B هنگامی که براي نخستین بار به آنتی ژنی متصل می شوند . رشد می یابند، تقسیم می شوند و طی تغییراتی به پلاسموسیت و سلول هاي Bخاطره تبدیل می شوند پلاسموسیت ها پروتئین هایی به نام پادتن ترشح می کنند که در خون محلول هستند . هر نوع پادتن به نوع خاصی آنتی ژن متصل می شود و آن را از بین می برد. نحوهٔ عمل پادتن ها گوناگون است .

اسلاید 13: ایمنی هومورالدر بسیاري از موارد پادتن با اتصال به آنتی ژن هاي سطح عامل بیگانه، از اتصال آن به سایر سلول هاي بدن جلوگیري می کند، و موجب می شود میکروب به آسانی توسط ماکروفاژ بلعیده شود سلول هاي Bخاطره نیز در بدن در حالت آماده باش می مانند و درصورت. برخورد دوباره با همان آنتی ژن، تعداد بیشتري پلاسموسیت و مقدار کمی سلول خاطره تولید می کنند . در نتیجه، پادتن با مقدار و سرعت بیشتر تولید می گردد و مبارزه با شدت بیشتري انجام می گیرد.

اسلاید 14: ایمنی هومورالایمنی با واسطه سلولیایمنی باواسطه سلولی به ایمنی حاصله از لنفوسیتهايTاطلاق می گردد که بدون ترشح آنتی بادي انجام می گیرد و مسئول شناسایی و انهدام سلولهاي غیر طبیعی می باشد.

اسلاید 15: ایمنی طبیعی و اکتسابی ایمنی طبیعی موروثی بوده و مستقل از برخورد قبلی با آنتی ژنها است و غالبا به فعالیت فاگوسیتها و فاکتورهاي دفاعی غیر اختصاصی وابسته است. از طرف دیگر ایمنی اکتسابی در اثر برخورد با عامل بیگانه بوجود می آید . بطور کلی ایمنی اکتسابی به تولید یا کسب آنتی کور یا سلولهاي ایمنی اختصاص یافته بستگی داشته و از اینرو فوق العاده اختصاصی می باشد.

اسلاید 16: ایمن سازي هرگونه اقدامی که به منظور جلوگیري از بروز عفونت و یا تخفیف شکل طبیعی بیماري در فردي با تجویز آنتی بادي یا آنتی ژن بعمل آید ایمن سازي گفته می شود. با تزریق عضلانی یا وریدي آنتی بادي، ایمنی غیرفعال یا انتقالی ایجاد می گردد. دوام این نوع ایمنی کوتاه است و بستگی به نیمه عمر آنتی بادي در بدن فرد دریافت کننده دارد و این مدت درحدود 3 تا 4 هفته می باشد . درصورت تجویز آنتی ژن که شامل میکرو ارگانیسم ضعیف شده ، کشته شده و یا اجزاء آن می باشد، دستگاه ایمنی فرد دریافت کننده تحریک و بطور فعال آنتی بادي تولید می کند. ایمنی بدست آمده دراین حالت را ایمنی فعال گویند .دوام این نوع ایمنی ، طولانی تر از نوع غیرفعال است .

اسلاید 17: واکسیناسیون یا ایمن سازي فعالواکسیناسیون اقدام بسیارمهم و با ارزشی است که بوسیله آن با هزینه کم می توان از ابتلاء به بیماریهاي عفونی جلوگیري کرد. بمنظور پیشگیري از بروز و شیوع بیماریهاي عفونی و مسري بین انسان و دام و ن یز اجراي برنامه اجراي برنامه ریشه کنی ، کنترل و مبارزه با بیماریها از واکسن استفاده می شود . واکسن و واکسیناسیون بعنوان اولین اولویت کاري مسئولین بهداشتی هر کشور در جهت حفظ و ثبات سلامت جامعه ، کنترل ، مبارزه و ریشه کنی بیماریها قلمداد می گردد . جمله مشهور پیشگیري مقدم بر درمان است به تنهایی بهترین توجیه استفاده از واکسن می باشد .

اسلاید 18: رابطه بین نوع واکسن با ایمنی حاصل واکسنهاي با اجرام زنده که ازقدرت بیماریزایی آنها کاسته شده است، معمولاً با دوز واحد می توانند ایمنی موثر و طولانی تري نسبت به واکسن هاي کشته شده ایجاد کنند . این واکسنها علاوه برسیستم ایمنی هومورال، سیستم ایمنی سلولی را نیز تحریک می نمایند، این نوع واکسنها تمایل دارند واکنشهاي مشابه شکل طبیعی بیماري، به خصوص درافراد با نقص ایمنی را ایجاد کنند. براي اینکه با واکسنهاي کشته شده، ایمنی کافی و بمدت ط ولانی بدست آید، بایستی این واکسنها ابتدا درچند نوبت تزریق گردند و براي جلوگیري از کاهش سطح آنتی بادي و ادامه ایمنی اغلب لازم است که تزریق واکسن در آینده یادآوري (تکرار ) شود

اسلاید 19: واکسن چیست؟ موجود زنده ، مانند بدن انسان به خودي خود نیروي مقاومت و غلبه یافتن بر میکروبها را دارد . این حالت را مصونیت می نامند . اما در برخی از موارد باید بدن را از خارج کمک کرد ، تا چنین مصونیتی را پیداکند . در بسیاري از بیماریهایی که از ویروس پدید می آیند، اگر انسان یکبار آن بیماري را بگیرد و خوب بشود دیگر در برابر آن مصونیت پیدا می کند. مثلاً آبله ، سرخک و آبله مرغان از بیماریهایی هستند که اگر یک بار انسان آنها را بگیرد، براي همیشه از آنها مصونیت پیدا می کند. یعنی دیگر آنها را هرگز نخواهد گرفت

اسلاید 20: واکسن؟اما بیماریهاي دیگري مانند آنفلوانزا ممکن است چند بار به سراغ انسان بیایند . پس براي رهایی از چنگ آنها ، بطور مصنوعی در انسان مصونیت ایجاد می کنند . بدین طریق که ویروس ضعیف شده آن بیماري را به بدن تزریق کرده، انسان را دچار یک حالت خفیفی از آن بیماري می نمایند . ولی چون این بسیار ضعیف است، انسان به زودي بهبود می یابد و پس از بهبودي کامل براي یک مدت طولانی در برابر آن مرض ، مصونیت پیدا می کند

اسلاید 21: تاریخچه ، تعریف واکسن و اصطلاحات مرتبط:200 تا 600سال قبل از میلاد ، مردم مناطق ایران ، هند و چین براي جلوگیري از ابتلا به بیماري آبله انسانی ، محتواي خشک شده پوستولهاي آبله را از طریق سوزن و استنشاق از طریق بینی به افراد تلقیح می کردند . در حقیقت آنها بطور اتفاقی بانی امر واکسیناسیون در جهان گردیدند. اولین اقدام همگانی در جهت ایمن سازي افراد سالم علیه آبله انسانی در سال 1718 در انگلستان و سپس آمریکا 1796 بعمل آمد تا اینکه دکتر ادوارد جنر انگلیسی دریافت که با تلقیح مواد موجود در زخم ناشی از آبله گاوي می توان افراد را علیه آبله انسانی ایمن نمود

اسلاید 22: تاریخچهبدون آنکه خطر مرگ و عوارض شدید بدنبال داشته باشد. از اینرو وي بعنوان پایه گذار و پدر واکسن نوین در جهان شناخته شد. Vacca از نظر لغوي بمعنی گاو مشتق شده است و این اصطلاح از سوي لوئی پاستور و به افتخار تلاشهاي ادوارد جنر درخصوص پیشگیري از ابتلاء به آبله بکار Vaccine برده شد چرا که اولین واکسن و روش واکسیناسیون در دنیا از آبله گاوي تهیه و با اجرا درآمد. نامگذاري و تعریف واکسن از کشوري به کشور دیگر متفاوت است.در ایالات متحده آمریکا اصطلاح واکسن به فرآورده اي اتلاق می گردد که حاوي ویروس یا تک یاخته زنده تخفیف حدت یافته یا مرده ، باکتري زنده تخفیف حدت یافته یا اسید نوکئیک باشد . در مقابل فرآورده هاي حاوي باکتريکشته و دیگر میکروار گانیسم ها، بسته به نوع آنتی ژن موجود در آنها بعنوان باکترین، عصاره باکتریائی، تحت واحد، باکترین توکسوئید و توکسوئید خوانده می شوند.

اسلاید 23: تاریخچهدر اتحادیه اروپا، اصطلاح واکسن شامل تمام فرآورده هایی است که براي تحریک ایمنی زایی فعال در انسان یا حیوان، علیه بیماري ساخته می شوند (بدون توجه به نوع میکروارگانیسم یا نوع توکسین میکروبی که از آن واکسن تهیه می شود). تعریف اخیر از واکسن از مقبولیت بیشتري در کشور هاي مختلف جهان از جمله کشورمان برخوردار است .از اینرو به فرآورده هاي بیولوژیک که ایجاد ایمنی غیر فعال می نمایند و یا جهت درمان آلرژیها و کارهاي تشخیصی بکار می روند ، واکسن اتلاق نمی گردد.

اسلاید 24: اصطلاحات واکسن و واکسیناسیون Safety بی ضرريحصول اطمینان از بی خطر بودن واکسن در قبال انسان یا دام . بعبارت دیگر در صورت مصرف واکسن با دز توصیه شده از سوي تولید کننده ، نباید عوارض موضعی و سیستمیک غیر منتظره حاصل گردد. Efficacy اثر بخشی توانایی اختصاص فرآورده بیولوژیک در ایجاد نتایج مورد انتظار (کاهش بروز، کاهش ،حدت و یا کاهش سرایت بیماري) بشرطی که طبق نظر کارخانه سازنده آن و تحت شرایط توصیه شده عمل شود.

اسلاید 25: Pote ncy توانمندي: حصول اطمینان از توان واکسن در ایجاد ایمنی مطلوب . بعبارت دیگر اثبات توان نسبی یک فرآورده بیولوژیک در ایجاد اثرات مورد انتظار بر اساس روشهاي آزمایشی مناسب را توانمندي آن واکسن گویند.توانمندي با اثر بخشی مرتبط است و به مقدار آنتی ژن موجود در واکسن بستگی دارد با این تفاوت که اثر بخشی در مرحله بالک و یا بمنظور اخذ مجوز ساخت انجام می گردد ولی توانمندي در مرحله نهائی ساخت وا کسن به اجرا درمی آید.

اسلاید 26: Stability) پایداري:محدوده زمانی که در طی آن توانمندي فرآورده بیولوژیک ثابت و بدون تغییر باقی می ماند. Purity خلوص: عاري بودن واکسن از سایر میکروارگانیسم ها Bulk بالک: به فرآورده اي که در حجم کوچک و یا بزرگ بشکل فله تهیه شده ، در داخل یک ظرف قرارداد و آماده بسته بندي می باشد ، گفته می شود. Batch بچ : به کل یک فرآورده که از یک بالک هموژن حاصل شده و داراي ترکیب یکنواخت باشد، اتلاق می گردد. این فرآورده با یک شماره مخصوص کد گذاري و شناسایی می شود.

اسلاید 27: Lot لات به فرآورده موجود در ظروفی که در یک شیفت کاري عملیات پر کنی و درپوش گذاري بر روي آنها انجام شده و داراي ترکیب یکنواخت می باشند، گفته می شود . این ظروف با یک شماره مخصوص کد گذاري وشناسایی می شوند. در واقع لات همان بچ و یا جزئی از آنست.: (Withdrawal Time / Discard Time) زمان خودداري از مصرف گوشت و شیر دام واکسینهمدت زمان عدم مصرف شیر و گوشت دام پس از تجویز واکسن این مدت زمان بسته به نوع واکسن (واکسنهاي زنده) بر طبق توصیه براي گوشت حداقل 21 روز و براي شیر حداقل 72 ساعت است.

اسلاید 28: علل توصیه به مصرف واکسن: بمنظور پیشگیري از بروز و شیوع بیماریهاي عفونی و مسري مابین انسانها و یا دامها و نیز اجراي برنامه ریشه کنی ، کنترل و مبارزه با بیماري می بایست از واکسن استفاده نمود . ناگفته پیداست که اثرات و فواید حاصل از واکسیناسیون علیه یک بیماري خاص بقدري بالاست که هرگز نباید به بهانه تحمیل هزینه، از انجام آن سرباز زد . در این بین خطرات عوارض ناشی از بروز و شیوع آن بیماري و تحمیل هزینه هاي گزاف را نیز نباید فراموش کرد . از اینروواکسن و واکسیناسیون بعنوان اولین اولویت کاري مسئولین بهداشتی هر کشور در جهت حفظ و ثبات سلامت جامعه به تنهایی « پیشگیري مقدم بر درمان است » ، کنترل ، مبارزه و ریشه کنی بیماریهاي قل مداد می گردد . جمله مشهور بهترین توجیه گر استفاده از واکسن می باشد.

اسلاید 29: تقسیم بندی واکسن هاالف) واکسنهاي باکتریایی- واکسنهاي زنده تخفیف حدت یافته- واکسنهاي کشته- پادزهر(توکسوئید)- واکسنهاي پلی ساکاریدي

اسلاید 30: تقسیم بندی واکسن هاب) واکسنهاي ویروسی-1 واکسنهاي زنده تخفیف حدت یافته-2 واکسنهاي کشته کامل-3 واکسنهاي کشته( بخشی از پادگن)ج) واکسنهاي انگلی-1 واکسنهاي زنده تخفیف حدت یافته-2 واکسنهاي زنده تخفیف حدت نیافته ( حاوي گونه هاي کمتر بیماریزا )-3 واکسنهاي کشته کامل-4 واکسن حاوي پروتئین هاي خالص شده انگل

اسلاید 31: اشکال تولید واکسن هاالف) مایع، بصورت سوسپانسیون و محلولب) لیوفیلیزهج) کرم موضعی (بصورت آزمایشی) راههاي مصرف و تلقیح واکسن :اسپري (تنفسی) - تزریق (جلدي و عضلانی) ایجاد خراش در پوست - خوراکی از طریق کاشتنی در زیر جلد - تلقیح بصورت قطره داخل چشم - مالشی بر روي پوست

اسلاید 32: تزریق دارو و واکسنبهترین راه تجویز بسیاري از داروها روش تزریق است. البته همین روش خوب اگر به درستی انجام نگیرد آسیب هاي بعضاً خطرناکی در پی خواهد داشت. از جمله عوارض تزریق می توان به باقیمانده هاي دارویی ، اسکار بافتی ، آبسه و درد در محل تزریق اشاره نمود.

اسلاید 33: انتخاب سرسوزن مناسب براي تزریق:براي هر حیوان حتماً از سرسوزن استریل و جدا استفاده کنید.حتماً از سرسوزن یکبار مصرف استفاده گردد. به یاد داشته باشید که ویروس لوسمی گاوان به طور نمونه براحتی ازطریق سوزن مشترك بین حیوانات قابل انتقال است.گاهی مثلاً در زمان تزریق داروهاي ضد انگل در گله هاي بزرگ امکان تعویض سوزن براي هر رأس دام نیست. دراین مواقع حتماً سعی کنید که مثلاً هر ده حیوان را فقط با یک سوزن تزریق کنید.سعی کنید سوزن را با قطر کمتر تا جایی که ممکن است انتخاب کنید.این مسئله علاوه بر آنکه درد کمتري ایجاد میکند باعث آسیب کمتر بافتی و نشت به مراتب کمتر دارو از محل تزریق خواهد شد.طول سوزن را بر اساس محل تزریق و نوع حیوان انتخاب کنید. مثلاً براي تزریق زیرجلدي طول سوزن باید کوتاهتراز تزریق داخل عضلانی باشد. حیوانات کوچکتر مثل گوساله در برابر گاو توده عضلانی کمتري دارند و باید طول سوزن براي تزریق در این موارد کوتاهتر باشد تا آسیبی به بافتها و اعصاب ناحیه تزریق وارد نگردد.

اسلاید 34: اگر حجم دارویی که می خواهید تزریق کنید زیاد است آنرا به محلهاي مختلف تزریق تقسیم کنید. به عنوان مثال در تزریقات داخل عضلانی و زیر جلدي به ترتیب بیش از 10 و 20 میلی لیتر در هر نقطه تزریق دارو وارد نکنید .هرگز چند نوع واکسن یا دارو را با هم مخلوط نکنید و در یک سرنگ نکشید مگر آنکه به وضوح روي برچسب ترکیب شیمیایی ، pH دارو چنین مسئله اي توصیه شده باشد. مخلوط کردن داروها با هم می تواند باعث تغییرداروها و ... شود.در صورتی که روي دارو نوشته که قبل از مصرف تکان داده شود حتماً اینکار را انجام دهید.

اسلاید 35: روش هاي تزریق :(IM) : تزریق داخل عضلانی-هوا را به داخل سرنگ بکشید و به میزانی که می خواهید دارو بکشید به داخل ویال تزریق کنید. در صورت عدم انجام اینکار کشیدن دارو از داخل ویال بسیار مشکل خواهد بود .-بعد از آنکه به میزان کافی دارو به داخل سرنگ کشیده شد سرنگ را به سمت بالا بگیرید و با ضربه انگشت حباب هوا را به سر سرنگ هدایت نموده و به آرامی با فشار پیستون خارج نمایید.-تزریق داخل عضلانی باید عمیق صورت بگیرد. باید سوزن با طول مناسب انتخاب شود تا با عبور از پوست ، زیرجلد و چربی به عضله برسد. سوزن را باید بصورت عمود وارد کرد.

اسلاید 36: تزریق(SC) : تزریق زیرجلدي-بهترین محل تزریق زیرجلدي نیمه بالایی گردن و جلوي کتف یا روي دنده ها کنار کتف است .- طول سوزن مناسب براي این نوع تزریق به طول 1تا دونیم سانتی متر است -سوزن را با زاویه 30 تا 45 درجه وارد کنید.-در مورد حیواناتی نظیر گاو بهتر است پوست را با دست قدري بکشید و بالا بیاورید و بعد تزریق را زیر پوست انجام دهید.

اسلاید 37: تزریق(IV) : تزریق داخل رگیدر این نوع تزریق در مورد دامهاي بزرگ ورید وداجی بهترین محل تزریق است .فراموش نکنید که این نوع تزریق تنها در صورتی که روي برچسب دارو توصیه شده مجاز است و در غیر اینصورت می تواند عواقب خطرناکی داشته باشد.

اسلاید 38: تزریق

اسلاید 39: شرایط لازم براي واکسیناسیون مطلوبالف – سن - زمان واکسیناسیونب- جنس - سابقه واکسیناسیون یا داشتن بیماري قبلیج- سلامت - مهارت واکسیناتورد- وضعیت سیستم ایمنی - چگونگی تغذیه و نگهداري دامه- نوع و کیفیت واکسن - نوع و حدت بیماري مورد نظر در منطقهبخاطر داشته باشید که بدلیل محتلف از جمله شرایط ایمنی بدن دام، حتی در صورت پوشش خوب واکسیناسیون، میزان مطلوب ایمنی حاصل ، حدود 80 درصد خواهد.

اسلاید 40: بهره مندي مطلوب از واکسیناسیون-شرایط دام و طیور : معمولا براي شکل گیري پاسخ ایمنی قابل قبول و تولید آنتی بادي، حد اقل 2 هفته وقت لازم است (برخی واکسنها عمدتا از طریق تحریک سیستم ایمنی سلولی مصونیت ایجاد می کنند ). دام و طیور مورد نظر براي واکسیناسیون بایستی سالم و عاري از بیماري باشند . باید توجه داشت . در دامهائی که در مرحله کمون یک بیماري هستند استرس ناشی ازواکسیناسیون می تواند باعث بروز آن بیماري گردد .

اسلاید 41: بهره مندي مطلوب از واکسیناسیوندر دامهایی که تحت استرس حمل و نقل می باشند نبایستی مایه کوبی انجام پذیرد مگر آنهایی که در کوچ دائم می باشند . دامهاي از نظر مقاومت طبیعی بدن و قدرت سیستم ایمنی با هم متفاوت بوده و جهت تقویت این مهم می بایست از تغذیه خوب (حاوي املاح معدنی بخصوص سلنیوم و ید) و شرایط زیستی مناسب بر خوردار بوده و دور از استرس نگهداري شوند. در حالت طبیعی و بدلیل اختلاف هورمونی ، سیستم ایمنی هومورال در جنس ماده فعالتر از جنس نر بوده و سیستم ایمنی سلولی در نرها فعالتر از ماده هاست.

اسلاید 42: نواحی مناسب تزریق واکسن: براي کسب نتیجه بهتر ، پس از تزریق واکسن، ایمونوژنهاي موجود در واکسن باید بطور تدریجی و بطئی آزاد شوند تا هم سیستم ایمنی را بتدریج تحریک نمایند و هم اثر تحریکی بطورآنی از بین نرود . از اینرو اکثر واکسن ها باید معمولا در محلی تزریق شوند که علاوه بر خون رسانی صحیح به آن ، در عین حال پر عروق نباشد . تزریق واکسن از راه داخل رگی علاوه بر احتمال تجزیه سریع ایمونوژنهاي آن و عدم ایجاد پاسخ ایمنی مناسب ممکن است به شوك آنافیلاکسی منجر گردد از طرفی واکسن باید در محلی تزریق گردد که کمترین آسیب را به گوشت و پوست دام وارد نماید. محل تزریق باید خشک و تمیز باشد محلهاي مشخص شده در شکل زیر، براي واکسیناسیون دام را از زیر جلد ، مناسب می باشد. در گاو بهترین راه، ناحیه گردن است.

اسلاید 43: ناحیه تزریق

اسلاید 44: شرایط واکسیناتورواکسیناتور باید در کار خود خبره، توانا ، متعهد، با حوصله و با تجزیه بوده و داراي اطلاعات پایه در زمینه اتیولوژي ، ایمونولوزي، میکروبیولوژي و اپیدمیولوژي بیماري دام و طیور باشد . وي باید فرد مقید به امور بهداشتی بوده تا ضمن انجام کار مطلوب، نسبت به سلامت و بهداشت خود و دامهاي واکسینه حساسیت کافی منظور نماید. دانستن زمان و اولویت انجام واکسیناسیون (زیر نظر دامپزشک ) ، سن تزریق، محل تزریق از جمله موارد ضروریست که باید واکسیناتور نسبت به آن آگاهی داشته باشد . او باید بگونه اي اقدام نماید که خود عامل اشاعه بیماري از منطقه اي به منطقه دیگر نباشد. از اینرو نباید بدون رعایت شرایط بهداشتی از یک دامداري به دامداري دیگر یا از یک روستا به روستاي بعدي رفت و آمد نماید .

اسلاید 45: شرایط جایگاه: تمیزي، خشک بودن بستر ، وجود نور، فضا و تهویه کافی ، دوري از نور مستقیم و حرارت خورشید بهنگام واکسیناسیون و جدا بودن د امها براساس سن، جنس، آبستن و بیماري احتمالی ،از شرایط لازم براي انجام واکسیناسیون مطلوب است. در ضمن پس از واکسیناسیون بخصوص در فصل زمستان دماي جایگا ه دام نباید کاهش یابد. وجود تراوا در هر دامداري بمنظور سهولت در انجام واکسیناسیون و کاهش استرس بسیار مطلوب است. وجود قرنطینه در هر دامداري بسیار واجب و ضروري است.

اسلاید 46: شرایط دامداردامدار باید آگاه و آشنا به فواید واکسیناسیون بوده و ضمن استقبال از آن ، همکاري لازم را بعمل آورد. باید به دامدار آموخت که بهره وري و حفظ مطلوب سرمایه، شرایط اول بقاء و رقابت در عرصه هر فعالیت انتفاعی است و چون سرمایه وي دام اوست، لذا سلامت دام باعث بهره مندي و افزایش توان تولید او خواهد شد . نحوه عملکرد ، طرز برخوردو نحوه اطلاع رسانی از سوي واکسیناتور در این امر بسیار تعیین کننده و مهم است . به دامدار گوشزد شود که عدم همکاري او باعث اشاعه و سرایت بیماري به سایر دامداریها شده و خسارات فراوانی بهمراه خواهد داشت.

اسلاید 47: شرایط واکسنسعی کنید واکسن را به اندازه دز توصیه شده تزریق کنید، مصرف بیش از دز توصیه شده نه تنها بر میزان ایمنی موثر نیست بلکه باعث بروز عوارض ناخواسته و صرف هزینه بیشتر خواهد شد . مصرف کمتر از دز توصیه شده نیز علاوه بر عدم ایجاد ایمنی لازم، ممکن است باعث ایجاد تحمل در سیستم ایمنی گردد . واکسن مورد مصرف در 4تا 8 درجه نگهد اري شده باشد .هر واکسن داراي تاریخ مصرف بوده و باید از مراجع معتبر تهیه شده و در رعایت زنجیره سرد دقت لازم به عمل آید .از مصرف واکسنهاي تاریخ گذشته باید خودداري شود . قبل از مصرف، مندرجات روي برچسب آنرا بدقت مطالعه

اسلاید 48: شرایط واکسننموده و بهنگام مصرف ، حتما ویال واکسن را بخوبی هم بزنید تا محتواي آن یکنواخت شود . ویالهاي نیمه مصرف واکسن نباید ذخیره سازي شده و مجددا مورد مصرف قرار گیرد. واکسنها در همه حال باید در سردخانه و بدور از نور خورشید نگهداري شود. واکسن را پس از خروج از زنجیره سرد می بایست حداکثر ظرف نیم تا یک ساعت مصرف کرد. در صورت حفظ زنجیره سرد، محتواي واکسنهاي زنده لیوفیلیزه ، حداکثر تا 2 ساعت پس از آماده سازي 6تا8 ساعت پس از باز کردن درب آنها فرصت مصرف دارند.

اسلاید 49: شرایط نگهداري و حمل و نقل واکسن و وسایل تزریق: واکسنهاي مختلف باید تا حد امکان جدا از هم نگهداري شوند. واکسن باید بدور از نور و در دماي4-8 نگهداري شود (براي نگهداري طولانی مدت، واکسن تیلریوز باید در ازت مایع و واکسن طاعون گاوي در فریزر نگهداري شوند). واکسنهاي بشکل مایع نباید فریز شوند . در سردخانه نگهداري واکسن هرگز مواد و داروهاي دیگر را قرار ندهید و یا در صورت ناچاري ، آنها را کاملا جدا از هم نگهداري نمائید . چینش واکسنها در سردخانه باید طوري باشد که واکسنهاي جدید در پشت واکسنهاي قدیمی قرار گیرند به نحوي که سیستم First in – first out ) مورد توجه قرار گیرد.

اسلاید 50: دلایل تاکید بر عدم نگهداري واکسن نیمه مصرف- احتمال آلوده شدن واکسن در طی واکسیناسیون. - ورود هوا بداخل ویال واکسن باعث اکسیداسیون و آسیب دیدن آنتی ژن و محتویات واکسن می گردد.- از بین رفتن یکی از شرایط نگهداري واکسن (خروج از زنجیره سرد)- مرگ تدریجی میکروار گانیسمهاي موجود در واکسنهاي زنده پس از افزودن حلال

اسلاید 51: زنجیره سردفلاسک:بهنگام حمل و نقل واکسن چه براي جابجایی مکانی و چه بمنظور مصرف ، زنجیره سرد باید حفظ گردد . براي حفظ زنجیره سرد از یخ خشک یا پلاستیکهاي محتوي آب یخ زده استفاده کنید . در صورت ناچاري و استفاده از یخ معمولی ، آب حاصل از ذوب شدن آن نباید با شیشه و دهانه واکسن در تماس باشد.

اسلاید 52: جمع آوري وسایل مصرفیهرگز سرسوزن ، سرنگ و ویالهاي خالی یا نیمه مصرف را در صحرا و محوطه دامداري رها نکنید (بخصوص که برخی واکسنها از سوش زنده تخفیف حدت یافته تهیه شده اند) چرا که علاوه بر داشتن عوارض زیست محیطی باعث میگردد، لذا با جمع آوري آنها در ظرف Traumatic Reticuloperitonitis (TRP) بروز بیماری.

اسلاید 53: معدوم سازي وسایل مصرفی واکسیناسیونسرنگ هاي یک بار مصرف ، سرسوزن ها ، دستکش و کلیه البسه و تجهیزات یکبار مصرف به همراه ظروف واکسنهاي مصرف شده باید پس از اتمام واکسیناسیون جمع آوري و با استعلام از ادارات حفاظت محیط زیست منطقه در محل مناسبی با رعایت کلیه مسائل بهداشتی دفن شوند .

اسلاید 54: دلایل احتمالی پاسخ نامناسب دام نسبت به واکسن عوامل مربوط به واکسن-میزان غلظت آنتی ژن - احتمال بروز آلودگی ثانویه در واکسن- حدت سویه بکار رفته در واکسن- کیفیت و کمیت یاورهاي بکار رفته- چگونگی نگهداري واکسن- عوامل موثر مثل کیفیت و دماي حلال

اسلاید 55: دلایل احتمالی پاسخ نامناسب دام نسبت به واکسن: - میزان مهارت واکسیناتور- روش مایه کوبی (محل و راه تزریق)- آلوده بودن وسایل مایه کوبی- عدم مصرف حجم توصیه شده- عدم تزریق دز یادآور پس از فاصله زمانی توصیه شده- مصرف واکسن در زمان و سن نامناسب

اسلاید 56: دلایل احتمالی پاسخ نامناسب دام نسبت به واکسن: هر چه واکسنهاي مورد نظر آزمایشهاي کنترل کیفی را طی کرده و پس از حصول اطمینان از کیفیت مطلوب، اجازه مصرف گرفته اند ولی در کل هیچ واکسنی بدون عارضه نیست علت عمده تقسیم بندي کرد: عوارض ناشی از خود واکسن.عوارض ناشی از اشتباه و خطاي واکسیناتور در حین انجام کار- عوارض ناشی از تزریق و استرس- بروز برخی عوارض همزمان با واکسیناسیون عوارض نا شناختها باعث بالا رفتن مختصر دماي بدن .

اسلاید 57: دلایل احتمالی پاسخ نامناسب دام نسبت به واکسنبمنظور به حداقل رساندن عوارض نامطلوب مایه کوبی، دام واکسینه را حداقل تا یک ساعت پس از واکسینا سیون تحت نظر داشته ، در صورت بروز علایم شوك آنافیلاکسی آنرا با تزریق آدرنالین (اپی نفرین ) درمان نمائید . تزریق آنتی هیستامین نیز مفید میباشد ولی در برخی موارد نا کار آمد است . علایم مشهود شوك آنافیلاکسی عبارتند از :افزایش سرعت تنفس، لرزش، تب ، افزایش بزاق و اشک، بی اشتهایی، نفخ، اسهال، تورم ناحیه غبغب و پلکها ،کلاپس ناگهانی.

اسلاید 58: عوارض پس از واکسیناسیونسوالات زیر در حل موضوع بسیار مفید و کارگشا خواهد بود.- نام ، نوع، شماره سریال و تعداد ویال واکسن بکار رفته.- تاریخ انجام و مکان واکسیناسیون-نام واکسیناتور- محل (رهیافت) تزریق- سن و جنس دام(هاي) عارضه دیده- نام و نوع عارضه (عوارض)- آیا مورد (موارد) گزارش شده قبلا هم سابقه داشته و جزو عوارض مورد انتظار است.

اسلاید 59: عوارض پس از واکسیناسیون- تعداد گزارش در مورد عارضه (عوارض) چقدر است.- آیا عارضه (عوارض) در تمام مسیر و مکانهاي تحت پوشش گزارش شده، یا تنها در یک مکان دیده شده است.آیا در دامهاي غیر واکسینه نیز عارضه (عوارض) گزارش شده است.- آیا شماره سریال واکسنهاي بکار رفته در منطقه مشابه است یا متفاوت- آیا مراکز واکسیناسیون دیگر هم گزارشات مشابه دریافت کرده اند- آیا نحوه نگهداري و حمل و نقل واکسن مناسب بوده است.- مدت سپري شده از زمان واکسیناسیون تا مشاهده علایم چقدر است.- آیا عارضه (عوارض) رو به بهبود است یا وخیمتر می شود (نوع درمان و نتیجه حاصله). آیا عارضه (عوارض) تلفات داشته یا نه / تعداد آن چقدر است.- آیا همزمان یا پس از واکسیناسیون ، دارو مصرف شده است یا نه/ چه دارو یا داروهایی

اسلاید 60: وسایل و ابزار لازم: براي انجام مطلوب واکسیناسیون، بسته به روش واکسیناسیون و نوع واکسن، وسایل و ابزار مختلفی لازم است کهعبارتند از:* فلاسک جهت حفظ زنجیره سرد. * پنبه و الکل* ظرف جمع آوري ویالها و سرنگ و سرسوزن مصرف شده.* واکسن و حلال بمیزان لازم* سرسوزن (با گیج هاي مختلف) * مواد ضد عفونی کننده* سرنگ اتوماتیک (یکبار مصرف براي برخی حیوانات) * جعبه کمک هاي اولیه* ویال محتوي آدرنالین و آنتی هیستامین جهت درمان موارد بروز شوك یا حساسیت.* دستگاه اسپري لباس سرهم، کفش، کلاه، ماسک، دستکش و عینک

اسلاید 61: وسایل و ابزار لازمسرسوزن: بسته به سن، جثه، راه مصرف و غلظت واکسن از سرسوزنهاي مناسب (از نظر شماره ) و سر راست استفادهو براي تزریق عضلانی ازسر سوزن با طول 1/5.اینچ با شماره 16 یا 18 و براي تزریق زیر جلدي در گاو از سرسوزن شماره 16 یا 18 استفاده کنید . براي واکسیناسیون گوسفند و بز بسته به جثه آن ، از - سرسوزن شماره 16 یا 18

اسلاید 62: وسایل و ابزار لازم طول سرسوزن بیشتر باشد احتمال شکستن و خمیده شدن آن بیشتر است. سرسوزنها باید استریل، سر راست و نوك تیز بوده10 تا 15 راس گاو ، تعویض گردند تا احتمال آلودگی، خمیدگی، و کند شدن و 15 تا20 رأس گوسفند تعویض.نوك آن کاهش یابد. براي جلوگیري از آلودگی ویال واکسن، همیشه از یک سرسوزن استریل مجزا براي کشیدن واکسن به سرنگ استفاده کرده و هرگز سرسوزن تزریقی را وارد ویال واکسن ننمائید . سرسوزن را با احتیاط وارد زیر جلد دام نموده و سعی کنید تزریق بصورت اریب و رو به پائین باشد.

اسلاید 63: وسایل و ابزار لازمسرنگ: محفظه داخلی سرنگ اتوماتیک ، شیلنگ و ضمائم مربوطه بعد از هر بار مصرف باید با آب مقطر یا آب دیونیزه داغ کاملا شسته و تمیز شود . براي این منظور هرگز از مواد ضدعفونی کننده استفاده نکنید (بجز سطوح خارجی سرنگ). دقت نمایید پس از شستشو ، سرنگ را کاملا خشک نمایید بطوري که آب در داخل سرنگ باقی نماند چون باعث زایل شدن اثر واکسن می گردد. پس از شستشو، سرنگ را در محل خشک و عاري از گرد و غبار نگهداري کنید.همیشه قبل از واکسیناسیون ، از صحت عملکرد و دقت عمل سرنگ اطمینان حاصل نمائید.(کالیبره)

اسلاید 64: وسایل و ابزار لازمحلال: بر حسب نوع واکسن، می توان از سرم فیزیولوژي و یا آب مقطر براي مخلوط نمودن و تهیه محلول یکنواخت استفاده کرد. باید توجه داشت که حلال خنک، استریل، عاري از کلر یا مواد شیمیایی ضدعفونی کننده و داراي تاریخمصرف باشد. هرگز قبل از اتمام محتواي یک ویال ، نسبت به آماده سازي واکسن لیوفیلیزه دیگر اقدام ننمائید چون باعث کاهش مدت زمان مصرف و بی اثر شدن آن می شود.

اسلاید 65: نکات ضروري قبل ، حین و پس از واکسیناسیونقبل از هر چیز مناطق حساس و در معرض خطر را شناسائی و در ابتدا آن مرکز را تحت پوشش قرار دهید . مناطق پر ازدام، دامداریهاي همجوار و پر جمعیت ، دامداریهائی که در مناطق مرتفع و در مسیر باد قرار دارند و میادین فروش دامجزء این مناطق بحساب می آیند. اگر در سطح شهرستان یا مناطق مرزنشین فعالیت دارید، بصورت میدانی عمل کرده.

اسلاید 66: نکات ضروري قبل ، حین و پس از واکسیناسیونو در ابتدا مناطق و دامداریهاي حاشیه نشین را واکسینه نمائید. یکی دو روز قبل از انجام واکسیناسیون ، دامداران منطقه مورد نظر را در جریان امر قرار داده و هماهنگی لازم را بعمل آورید. از قبل البسه، کفش و لوازم مصرفی را ضدعفونی و آماده نمائید. نام، شماره سریال و کارخانه سازنده واکسنهایی را که به مصرف خواهند رسید همراه با نام مکان تزریق در دفتر مخصوص ثبت نمائید. در سطح دامداریها و روستاها همیشه منطقه اي را براي واکسیناسیون انتخاب کنید که تا حد امکان بدور از گرد و خاك باشد. دامهایی را که ظرف دو سه هفته آینده کشتار خواهند شد واکسیناسیون ننمائید

اسلاید 67: نکات ضروري قبل ، حین و پس از واکسیناسیونبراي تشکیل یک اکیپ واکسیناسیون و جهت حصول نتیجه مطلوب، علاوه بر راننده، حداقل دو نفر براي تزریق، ثبت، انجام هماهنگی، هدایت و پیشبرد کار لازم است . تمامی واکسیناسیونها و زمان انجام آنها را در دفترچه بهداشتی دام ثبت نمائید . رعایت فاصله زمانی بین د و واکسیناسیون مختلف و نیز تکرار واکسیناسیون (بوستر ) در فاصله زمانی توصیه شده بسیار مهم است . پیش از مهار نمودن کافی، هرگز دام را واکسینه ننمائید جون بعلت حرکات ناگهانی، باعث آسیب دیدن خود یا واکسیناتور شده و یا باعث عدم تزریق مناسب واکسن می گردد. مراقبت باشید که بهنگام تلقیح واکسن بخصوص واکسن بروسلوز، محتویات آن از طریق سرسوزن وارد بدن شما نگردد. قبل و بعد از واکسیناسیون دست و روي خود را با آب و صابون بشوئید . بمنظورجلوگیري از اشاعه برخی بیماریها، براي مهار دام حتی الامکان از تماس دست با بینی و دهان دام خودد اري کنید .

اسلاید 68: نکات ضروري قبل ، حین و پس از واکسیناسیون. قبل از تزریق واکسن لیبل یا بروشور آنرا مطالعه و این نکات را بخاطر داشته باشید دز تزریق - احتیاط و نکات ضروري- راه تزریق - مدت زمان پرهیز از مصرف شیر و گوشت- محل تزریق - شرایط نگهداري و مصرف- علت مصرف - تاریخ انقضاء

اسلاید 69: نکات ضروري قبل ، حین و پس از واکسیناسیونبهتر است واکسنها بطور جداگانه و با فاصله زمانی تحویز گردند ولی براي کاهش هزینه، استرس و دیگر موارد میتوان برخی واکسنها را با لحاظ کردن تمامی موارد احتیاط و اطمینان از سلامت دام بطور همزمان تزریق کرد بشرطی که:الف) هر دو واکسن کشته باشد.ب) یکی از واکسنها کشته و دیگري زنده تخفیف حدت یافته باشد.ج) یکی از واکسنها باکتریایی و دیگري ویروسی باشد.د) عدم آبستن بودن دام (هر چند در برخی موارد غیر قابل اجتناب بوده و توصیه می گردد).ه) هر یک از واکسنها بطور جداگانه و در محل مجزا (دو طرف بدن) تزریق شود.

اسلاید 70: آشنایی با واکسنهاي دام

اسلاید 71: واکسن کشته آگالاکسیاین واکسن از مایکوپلاسماي کشته در فرمالدئید تهیه شده جهت ایمن سازي فعال علیه بیماري آگالاکسی در گوسفندو بز استفاده می شود . مصرف :دو تزریق زیر جلدي و هر تزریق به مقدار 1 میلی لیتر با فاصله 2 هفته ، گوسفند و بز را براي مدت تقریبا 6 ماه ایمن می سازد . براي کسب بهترین نتایج ، حیوانات باید از 3 ماهگی به بعد سالی دو بار واکسینه شوند . واکسیناسیون میش هاي آبستن 2 ماه پیش از بره زایی توصیه می شود .به هنگام واکسیناسیون شیشه محتوي واکسن باید بخوبی تکان داده شود . ویالهاي خالی یا ویالهایی که باز شده ولیبطور کامل خالی نشده اند را باید معدوم کرد

اسلاید 72: واکسن کشته آگالاکسیتوصیه و احتیاطات لازم :- واکسن از شبکه توزیع رسمی اخذ شود .- تزریق واکسن پس از انقضاي تاریخ مصرف ممنوع است .- واکسن طبق دستور دامپزشک و توسط تکنسین هاي دامپزشکی تزریق شود .- قبل از مایه کوبی از سلامت دام اطمینان حاصل شود .- قبل از مصرف ، بطري حاوي واکسن را بخوبی تکان دهید .- در آماده سازي و تجویز واکسن شرایط آسپتیک را کاملا رعایت نمایید . جهت ضدعفونی و تمیز کردن سرنگ از مصرف الکل ، فرمل و یا سایر مواد گند زدا جدا خودداري نمائید .-

اسلاید 73: واکسن کشته آگالاکسی سرنگ و سرسوزن هاي غیر استریل را اتوکلاو نموده و یا حداقل به مدت 20 دقیقه در آب بجوشانید .- تمام محتواي شیشه را در روز واکسیناسیون مصرف نماید و از مصرف واکسن در روزهاي بعد خودداري شود- بطري هاي خالی واکسن باید بطور صحیح معدوم گردند .- چنانچه در دامها علائم شوك آنافیلاکتیک ظاهر شود ، فورا به آنها داروهاي ضدحساسیت یا آدرنالین تجویز گردد .- توصیه می گردد که میش هاي آبستن دو ماه قبل از زایش واکسینه شوند تا ایمنی حاصله به نتاج نیز منتقل شود

اسلاید 74: واکسن کشته آگالاکسیعوارض جانبی :بعلت وجود سرم نرمال اسب در واکسن ، احتمال بروز شوك پس از واکسیناسیون وجود دارد لذا توصیه می شود ابتدا تعداد کمی از گله واکسینه شده و به مدت یک یا دو ساعت تحت نظر قرار گیرند ، سپس در صورت عدم مشاهده علائم شوك ، نسبت به واکسیناسیون بقیه گله اقدام گردد .شرایط نگهداري :در دماي 4 + الی 8 + درجه سانتیگراد و دور از نور مستقیم خورشید نگهداري شود .هر بطري محتوي 100 میلی لیتر واکسن است .

اسلاید 75: آبله بزی

اسلاید 76: واکسن آبله بزياین واکسن جهت ایمن سازي فعال علیه بیماري آبله بزي در نژادهاي بومی ایران مصرف می شود . مصونیت این واکسن در صورت استفاده صحیح یک سال می باشد . مصرف :واکسن لیوفیلیزه را در 100 میلی لیتر حلال خنک (محلول نمک فیزیولوژیک ) حل کرده و بطري را بخوبی تکان و نیم میلی لیتر آن را از راه زیر جلدي تزریق کنید . حیوانات آبستن نباید در آخرین ماه آبستنی واکسن زده شوند . توصیه میشود واکسن در نژادهاي غیر بومی ایران مورد استفاده قرار نگیرد .

اسلاید 77: واکسن آبله گوسفندي

اسلاید 78: واکسن آبله گوسفندياین واکسن جهت ایمن سازي فعال علیه آبله گوسفندي مصرف می شود . مصونیت این واکسن در صورت استفاده صحیح یک سال می باشد . مصرف :واکسن لیوفیلیزه را در 100 میلی لیتر حلال خنک ( محلول نمک ) حل کرده و بطري را بخوبی تکان داده و نیم میلی لیتر آن را به طریق زیر جلدي تزریق می کنند .حیوانات آبستن نباید در آخرین ماه آبستنی واکسن زده شوند .توصیه و احتیاطات لازم واکسنهاي آبله بزي و گوسفندي :- واکسن از شبکه توزیع رسمی اخذ شود . و .........

اسلاید 79: واکسن آبله گوسفندي.- تمام محتواي شیشه را در روز واکسیناسیون به فاصله یک الی دو ساعت مصرف کرده و از مصرف باقیمانده واکسن در روزهاي بعد خودداري شود .- بطري هاي خالی واکسن باید بطور صحیح معدوم گردند .- واکسن از 3 ماهگی تجویز شود .- مایع حلال باید حتی المقدور خنک باشد تا واکسیناسیون نتیجه بهتري داشته باشد . حل کردن واکسن درآب گرم مقدار زیادي ویروس را از بین می برد و ایمنی لازم ایجاد نمی شود .عوارض جانبی :پس از تزریق صحیح واکسن هیچگونه واکنش موضعی یا عمومی در دام دیده نشده است .

اسلاید 80: واکسن زنده آنتراکس ( شاربن )این واکسن محتوي اسپور باکتري باسیلوس آنتراسیس بوده و جهت ایمن سازي فعال علیه بیماري آنتراکس در گاو ،گاومیش ، گوسفند ، بز و دیگر حیوانات حساس به شاربن استفاده می شود .مصرف:نیم میلی لیتر در گوسفند و بز در پشت ناحیه کتف ، این / تزریق زیر جلدي 2 میلی لیتر واکسن در حیوانات بزرگ 5حیوانات را تقریبا به مدت یک سال در برابر بیماري مصون می سازد . واکسیناسیون سالیانه حیواناتی که بالاتر از 3 ماه سن دارند توصیه می شود . در مناطقی که درصد بروز بیماري بالاست ، دوبار واکسیناسیون در سال توصیه می شود .حیوانات آبستن نباید در ماه آخر آبستنی واکسن زده شوند

اسلاید 81: شاربنتوصیه و احتیاطات لازم :- واکسن از شبکه توزیع رسمی اخذ شود .- قبل از مایه کوبی از سلامت دام اطمینان حاصل شود . . جهت ضدعفونی و تمیز کردن سرنگ از مصرف الکل ، فرمل و یا سایر مواد گند زدا جدا خودداري نمائید .- سرنگ و سرسوزن هاي غیر استریل را اتوکلاو نموده و یا حداقل به مدت 20 دقیقه در آب بجوشانید .- تمام محتواي شیشه را در روز واکسیناسیون به فاصله یک الی دو ساعت مصرف کرده و از مصرف باقیماندهواکسن در روزهاي بعد خودداري شود .- بطري هاي خالی واکسن باید بطور صحیح معدوم گردند .- واکسن از 3 ماهگی تجویز شود .

اسلاید 82: شاربن- دامهاي واکسینه شده چند روز قبل از واکسیناسیون و حداقل تا 2 هفته پس از واکسیناسیون نباید آنتی بیوتیک دریافت دارند .- چون ایمنی حاصل از واکسیناسیون در اسب ها بتدریج ایجاد می شود بنابراین بعد از اولین واکسیناسیون ، تزریق باید یک ماه بعد تکرار شده سپس سالانه تزریق گردد.- ندرتا در بعضی نژادهاي حساس ممکن است پس از تزریق واکسن در محل تزریق ، ادم گسترده ظاهر شودکه بهتر است در چنین گله هایی ابتدا تعداد کمی از دامها واکسینه شده ، چنانچه آثار ادم مشاهده نشد ، بعد از حدود یک هفته بقیه گله واکسینه شودهر بطري محتوي 100 میلی لیتر واکسن است

اسلاید 83: واکسن شاربن علامتیاین واکسن جهت ایمن سازي فعال علیه بیماري شاربن علامتدرنشخوارکنندگان کوچک و بزرگ استفاده می شود. مصرف :دو تزریق زیر جلدي ( 2 میلی لیتر براي گوساله و گوسفند و 3 میلی لیتر براي گاو ) به فاصله 2 هفته مصونیتی به مدت تقریبی 10 الی 12 ماه در این دام ها بوجود می آورد.

اسلاید 84: واکسن شاربن علامتی- قبل از مایه کوبی از سلامت دام اطمینان حاصل شود .- در آماده سازي و تجویز واکسن شرایط آسپتیک را کاملا رعایت نمایید . جهت ضدعفونی و تمیز کردن سرنگ از مصرف الکل ، فرمل و یا سایر مواد گند زدا جدا خودداري نمائید .- سرنگ و سرسوزن هاي غیر استریل را اتوکلاو نموده و یا حداقل به مدت 20 دقیقه در آب بجوشانید .- تمام محتواي شیشه را در روز واکسیناسیون به فاصله یک الی دو ساعت مصرف کرده و از مصرف باقیمانده واکسن در روزهاي بعد خودداري شود .

اسلاید 85: ( Fd IRIBA ) واکسن بروسلا آبورتوس ایریبا براي گوساله(زنده – لیوفلیزه)ترکیب :(-34× 109 هر دز) ا ین واکسن محتوي باکتري تخفیف حدت یافته بروسلا آبرتوس سویه آیربیا جرم باکتري زنده میباشد. واکسن در شرایط خلأ لیوفلیزه شده است.موارد مصرف:تجویز زیر نظر دامپزشک و طبق دستورالعمل ذیل انجام گیرد:هر ویال حاوي 10 یا 20 دوز واکسن لیوفلیزه میباشد ( با توجه به برچسب سري تولید ) که باید به ترتیب در 50 یا100 میلی لیتر مایع حلال استریل ( سرم فیزیولوژي یا آب مقطر ) کاملاً حل گردد تا شیرابه یکنواختی بدست اید .4 ماهگی تزریق - واکسن به میزان 5 میلی لیتر بصورت زیر جلدي در ناحیه خلفی کتف گوساله در سنین 12 -4 میگردد.

اسلاید 86: fdگوساله- واکسن آماده باید طرف 2 ساعت مصرف شود و باقیمانده آن قابل استفاده نخواهد بود . ظروف شیشه اي واکسن و وسایل آلوده به آن پس از مصرف باید بصورت بهداشتی از طریق جوشاندن به مدت حداقل 15دقیقه و یا اتوکلاوکردن ، ضدعفونی و سپس معدوم گردند.- واکسن پیش از تزریق باید بخوبی تکان داده شده تا کاملاً مخلوط گردد.6 ماه پس از تاریخ تولید( با توجه به برچسب سري تولید ) طبق توصیه سازنده قابل مصرف میباشد. - واکسن باید جهت ایمن سازي دامهاي سالم مورد استفاده قرار گیرد.

اسلاید 87: fdگوسالهبهتر است جمعیت دریافت کننده واکسن در یک گله بطور همزمان مایه کوبی شودند.- این واکسن در گاوهاي آبستن و شیرده نباید مورد مصرف قرار گیرد.احتیاطات لازم:این واکسن داراي جرم زنده باکتري بروسلاآبورتوس سویه آیریبا میباشد. لذا در هنگام تهیه سوسپانسیون، کشیدن واکسن به داخل سرنگ و هواگیري آن باید احتیاط کامل بعمل آید تا از پاشیدن واکسن به سر وصورت ممانعت گردد. در صورت وقوع چنین حادثه اي باید بلافاصله محل را با مواد ضدعفونی کننده یا اب و صابون شستشو داد.

اسلاید 88: fdگوسالهموارد منع مصرف:- این واکسن نباید به دامهاي بالاي 12 ماه تزریق شود.- توصیه میشود از این واکسن در گوساله هاي نر و گاوهاي نر بالغ استفاده نشود. مگر در گوساله هاي نري که در گله باقی میمانند و براي جفت گیري مورد استفاده قرار میگیرند.عوارض جانبی:این واکسن عوارض جانبی ندارد.شرایط نگهداري :در دماي 8+ تا 2+ درجه سانتیگراد نگهداري شود.بسته بندي:این واکسن در ویالهاي 20 میلی لیتري سفید رنگ با درپوش سبز مخطط بسته بندي شده که داراي برچسب مشخصات منحصر به فرد می باشد.

اسلاید 89: ( Rd IRIBA ) واکسن بروسلوز گاو بالغ ایریبااین واکسن محتوي باکتري تخفیف حدت یافته بروسلا آبورتوس سویه ایریبا بوده و جهت ایمن سازي فعال علیه بیماري بروسلوز در گاوهاي بالغ استفاده می شود شکل و نوع واکسن :واکسن زنده تخفیف حدت یافته ، بصورت لیوفیلیزه و با دز کاهیده می باشد . مصرف :هر ویا ل واکسن 100 میلی لیتر مایع حلال استریل ( سرم فیزیولوژي یا آب مقطر ) کاملاً حل گردد تا شیرابه یکنواختی بدست اید . واکسن به میزان 2 میلی لیتر بصورت زیر جلدي در ناحیه خلفی کتف گاوهاي بالغ تزریق میگردد.

اسلاید 90: ( Rd IRIBA ) واکسن بروسلوز گاو بالغ ایریباسرنگ از مصرف الکل ، فرمل و یا سایر مواد گند زدا جدا خودداري نمائید .- سرنگ و سرسوزن هاي غیر استریل را اتوکلاو نموده و یا حداقل به مدت 20 دقیقه در آب بجوشانید .- بطري هاي خالی واکسن باید بطور صحیح معدوم گردند .- حتما پس از تهیه شیرابه واکسن و قبل از مصرف ، بطري حاوي واکسن را بخوبی تکان دهید .- واکسن پس از اضافه کردن مایع حلال می بایستی در مدت زمان حداکثر 2 ساعت مصرف گردد ، در غیر اینصورت باقی مانده آن قابل مصرف نخواهد بود .- بهنگام کشیدن واکسن بداخل سرنگ و یا خارج کردن هوا و مازاد واکسن احتیاط کامل بعمل آید که به

اسلاید 91: ( Rd IRIBA ) واکسن بروسلوز گاو بالغ ایریباسر و صورت پاشیده نشود چون واکسن داراي جرم زنده است در حین تزریقات اگر مایع واکسن بر سر و صورت پاشید بلافاصله با آب و صابون و مواد ضد عفونی کننده محل مورد مورد نظر را شستشو دهید ..- این واکسن باید جهت واکسیناسیون گاوهاي بالاي 12 ماه غیرآبستن بکار رود ، ولی در صورت ضرورت واکسیناسیون دامهاي آبستن ، تزریق باید در دو ماهه آخر آبستنی انجام شود . واکسیناسیون این دامهاي آبستن می تواند منجر به دفع باکتري واکسن توسط دامهاي واکسینه شده به محیط گردد .- حتی الامکان جمعیت دریافت کننده واکسن در یک گله بطور همزمان مایه کوبی شوند.

اسلاید 92: ( Rd IRIBA ) واکسن بروسلوز گاو بالغ ایریباموارد منع مصرف :_ این واکسن در گاوهاي آبستن و شیروار قابل مصرف نمی باشد .- توصیه می شود از این واکسن در گاوهاي نر بالغ و گوساله هاي نر استفاده نشود ، مگر در گوساله هاي نري که درگله باقی می مانند و براي جفت گیري مورد استفاده قرار می گیرند .عوارض جانبی : این واکسن عوارض جانبی ندارد .

اسلاید 93: واکسن 51 RB.شیشه حاوي 10 میلی لیتر واکسن می باشددز و نحوه مصرف:- واکسن به میزان 5 میلی لیتر بصورت زیر جلدي در ناحیه خلفی کتف گوساله ها در سنین 4-12 میگردد.در هنگام کشیدن واکسن بداخل سرنگ تهیه سوسپانسیون و خارج کردن هواي مازاد واکسن احتیاط کامل بعمل آید که به سر و صورت نپاشد. در صورت وقوع فورا با مایع ضد عفونی کننده با آب و صابون شسته شود.

اسلاید 94: واکسن 51 RBواکسیناسیون سالیانه تمامی گوساله هاي ماده نابالغ و تکرار آن در زمان بلوغ به منظور افزایش سطح ایمنی علیه بروسلوز به روش زیر انجام خواهد شد.Fd یا Fd RB51 ) RB - واکسیناسیون گوساله هاي ماده 2 تا 12 ماهه با واکسن دز کامل ( IRIBARd ) RB - واکسیناسیون کلیه گاو هاي ماده اعم از آبستن و غیر آبستن با واکسن دز کاهیده و تکرار آن هر دو سال یکبار . ( Rd IRIBA یا RB51یادآوري : به منظور حصول اطمینان از پایداري ایمنی در دام هاي بالغ ، در صورت فراهم بودن تجهیزات واستفاده

اسلاید 95: واکسن 51 RBتذکرات مهم و لازم الاجراء:1 ) رعایت زنجیره سرد واکسن از هنگام تحویل از شرکت سازنده واکسن تا زمان تزریق به بدن دام و ازطرفی توجه به تاریخ انقضاي واکسن الزامی می باشد.2 ) تکان دادن مداوم شیشه هاي حاوي واکسن آماده تزریق از هنگام شروع بکار تا پایان کار واکسیناسیون به منظور دریافت دز واحد در هر راس دام ، الزامی است.معادل 2 میلی لیتر که باید بطریق زیرجلدي در ( Rd IRIBA یا Rd

اسلاید 96: واکسن 51 RB- قبل از واکسیناسیون سلامت ظاهري دام را در نظر داشته و از و اکسیناسیون دام هاي بیمار و تب دارخودداري گردد.- به منظور پیشگیري از هرگونه سقط احتمالی ناشی از استرس تزریق واکسن در صورت عدم توانائی دامدار در نگهداري دام ، از مایه کوبی گاوهاي آبستن سنگین خودداري گردد.

اسلاید 97: واکسن 51 RB- طریقه مصرف واکسن ، دستورالعمل توصیه شده توسط سازنده واکسن ملاك عمل می باشد.- ثبت مشخصات دامدار با ذکر تعداد دام واکسینه ، نوع واکسن ، شماره سریال واکسن و تاریخ واکسیناسیونعلاوه بر درج در شناسنامه بهداشتی دام ، جهت بایگانی در شبکه هاي دامپزشکی شهرستان ها به منظور بهره برداري بهینه الزامی است. مایه کوبی شده اند ( Fd IRIBA یا Fd RB51 ) RB به منظور ناسائی دام هایی که با واکسن دز کامل 51، لازم است بر روي گوش آن ها ، پلاك پلاستیکی تکمه اي شکل قرمز رنگ ( مخصوص طرح کنترل بروسلوز) نصب گردد.

اسلاید 98: FD Rev واکسن بروسلا ملی تنسیس سویه 1

اسلاید 99: FD Revمی باشد و جهت ایمن Rev سویه 1 Brucella melitensis این واکسن محتوي اجرام زنده و لیوفیلیزه باکتري سازي فعال علیه بیماري بروسلوز در بره ها و بزغاله ها استفاده می شود . مصرف :یک دز واکسن ( 1 میلی لیتر ) را بصورت زیر جلدي در ناحیه پشت کتف بره ها و بزغاله ها در سن 4 ماهگی و یک ماه پیش از رسیدن به سن تولید ( سن جفت گیري ) تزریق می کنند .در گوسفندان و بزهاي بالغ استفاده نمی شود . بره ها و بزغاله هاي نر را در صورتی که قرار باشد براي تولید مثل مورد استفاده قرار گیرند ، واکسینه می کنند .واکسن باید ظرف 2 ساعت پس از حل شدن ، مورد استفاده قار گیرد .

اسلاید 100: FD Rev1تزریق واکسن به بره ها و بزغاله هاي نري که در گله باقی می مانند ضروریست . یک بار تزریق براي طول عمر اقتصادي کافی است ولی چنانچه براي مدت طولانی از آنها استفاده شود باید دز کاهیده دریافت دارند.- در صورت تزریق دز کامل واکسن در دام آبستن و شیرده ، احتمال سقط جنین و یا دفع بروسلا از راه شیروجود دارد .موارد منع مصرف :در دام آبستن و در طول دوره شیردهی مصرف نشود .

اسلاید 101: RD.REV1 واکسن (تب مالت)

اسلاید 102: واکسن زنده طاعوناست که روي کشت سلول اولیه کلیه گوساله تخفیف Plowright این واکسن محتوي ویروس طاعون ، سویه حدت یافته و تحت انجماد و خلاء خشک گردیده است و جهت ایمن سازي فعال علیه طاعون در گاو ، گاومیش ، گوسفند و بز استفاده می شود . مصرف :واکسن لیوفیلیزه را در 100 میلی لیتر حلال ( محلول نمک فیزیولوژیک ) خنک حل کرده و پس از تکان دادن 1 میلی لیتر از آنرا به طریق زیر جلدي تزریق کنید .حیوانات آبستن نباید در آخرین ماه آبستنی واکسینه شوند شرایط نگهداري :این واکسن در دماي 20 - سانتی گراد و دور از نور خورشید نگهداري شود

اسلاید 103: ( FMD ) واکسن تب برفکیجهت ایمن در گاوها ، بزها و گوسفندانی که از نظر A و O ، Asia سازي فعال علیه ویروس بیماري تب برفکی تیپ هاي کلینیکی سالم هستند استفاده می گرددمنووالان پلی والان

اسلاید 104: تب برفکیبمنظور یکنواخت ساختن واکسن ، شیشه محتوي واکسن را پیش از مصرف بخوبی تکان دهید . حیوانات در سن 4 ماهگی یا بالاتر تحت واکسیناسیون قرار می گیرند . تزریق مطلقا زیرجلدي بوده و میزان آن به شرح ذیل می باشد :گاوهاي به وزن 200 کیلوگرم یا بیشتر : 5 میلی لیتر در غبغب یا در هر دو طرف گردنگوسفند و بز : 1 میلی لیتر در یک طرف گردن

اسلاید 105: تب برفکیحیواناتی که براي اولین بار واکسینه می شوند باید 3 الی 4 هفته بعد نیز دز یادآور به آنها تزریق شود . سپس واکسیناسیون باید هر 6 ماه یک بار تکرار شود . به هنگام شیوع بیماري ، حیواناتی را که علائم بیماري را نشان می دهند باید جدا کرد و بقیه گله مجددا تحت واکسیناسیون قرار بگیرند . در چنین شرایطی حیوانات زیر 4 ماه تحت واکسیناسیون قرار گرفته اما باید در 4 ماهگی مجددا واکسن زده شوند و پس از آن دزهاي منظم یادآور به این دامها تزریق شود

اسلاید 106: تب برفکیبراي نتیجه گیري بهتر و حفاظت منطقه از شیوع مجدد ، باید شیوه واکسیناسیون حلقه اي بکار برد و این روش را هر سال ادامه داد .- تزریق همزمان واکسن تب برفکی و واکسن هاي میکروبی باید با رعایت تزریق در دو منطقه جداگانه بدن صورت گیرد .- تزریق عضلانی واکسن ممنوع است .- در دامهایی که براي اولین بار واکسن تب برفکی تزریق می شود ، تزریق مجدد آن بعد از سه تا چهار هفته ضروریست و واکسن باید به دامهاي سالم و غیر آلوده تزریق شده ، هر شش ماه یکبار تجدید گردد ولی درشرایط اپیدمی هر 4 ماه یکبار توصیه می گردد.

اسلاید 107: واکسن ضد اسهال گوسالهسویه بیماري E. Coli و نیز از باکتري Rotavirus وCorona virus این واکسن از ویروس هاي بی اثر شده تهیه گردیده .گاوهاي آبستن، پادتن لازم در آغوز آنها بوجود آمده و این آغوز، گوساله هاي شیرخوار را در برابر اسهال کشنده روزهاي اول تولد محافظت می نماید.

اسلاید 108: واکسن ضد اسهال گوسالهدستور مصرف: مقدار 5 سی سی از این واکسن به صورت زیر جلدي در فاصله زمانی 28 ال 60 روز مانده به زایمانبه گاوهاي آبستن تزریق می شود(البته بهتر است که به کلیه گاوهاي آبستن واجد شرایط زمانی فوق که در گله موجود است تزریق شود). در گله هایی که آلودگی خیلی شدید است توصیه گردیده است تا دو تزریق به فاصله 28

اسلاید 109: واکسن پاستورلوز گاو و گاومیش این واکسن حاوي پاستورلا مولتی سیدا سویه روبرتز تیپ 1 ، فرمالدئید ، هیدروکسید آلومینیوم و آب مقطر است وجهت ایمن سازي فعال علیه پاستورلوز در گاو و گاومیش مورد استفاده قرار می گیرد .شکل و نوع واکسن :سوسپانسیون کشته ، به رنگ سفید ابري می باشد . مصرف :تزریق زیر جلدي 2 میلی لیتر در گوساله و 3 میلی لیتر در گاو و گاومیش در یک طرف گردن یا ناحیه کتف ،مصونیتی به مدت تقریبی 6 ماه در این دامها بوجود می آورد .در ماه آخر آبستنی مصرف نشود

اسلاید 110: واکسن پاستورلوز گاو و گاومیشواکسیناسیون دو بار در سال ( بهار و پائیز ) توصیه می گردد . در برخی موارد واکنش هاي آنافیلاکتیک در نژادهاي حساس گزارش شده است . در چنین مواردي تزریق آدرنالین و داروي آنتی هیستامین تحت نظر دامپزشک توصیه شده است

اسلاید 111: آنتروتوکسمیهیدروکسید آلومینیوم و فرمالدئید است و جهت ، D و C ، B این واکسن حاوي باکتري کلستریدیوم پرفرانژنس تیپ ایجاد ایمنی فعال علیه آنتروتوکسمی در گاو ، گوسفند و بز استفاده می شود .شکل و نوع واکسن :سوسپانسیون کشته ، به رنگ زرد می باشد

اسلاید 112: انتروتوکسمیواکسن انتروتوکسمی بمنظور پیشگیري از بیماري اسهال عفونی بره هاي نوزاد ، انتروتوکسمی گوسفندان جوان ،پرخوري یا قلوه نرمی بره ها و گوسفندان جوان ، پرخوري یا قلوه نرمی بره ها و گوسفندان بالغ و براکسی گوسفندان بکار میرود . مصرف :2 میلی لیتر می باشد که در دو نوبت به فاصله 2 الی 3 هفته و از طریق زیرجلدي در ناحیه خلفی کتف دام تزریق می شود - بسته به جثه دام ، مقدار دز واکسن 3

اسلاید 113:

اسلاید 114: قانقاریاي کبدي این واکسن محتوي کشت خالص و فرمالیز ه شده هیدروکسید آلومینیوم می باشد و جهت ایمن سازي فعال علیه بیماري قانقاریاي کبدي در گوسفند و بز استفاده می شود. دو تزریق زیر جلدي ( 2میلی لیتر براي حیوانات تا وزن 20 کیلوگرم و 3 میلی لیتر براي حیوانات با وزن بالاتر از20 کیلوگرم) به فاصله زمانی دو هفته ، مصونیتی به مدت تقریبی 10 الی 12 ماه در دامها بوجود می آورد .در دوهفته آخر آبستنی استفاده نشود .

اسلاید 115: واکسن غیر فعال لپتوسپیرااین واکسن بصورت غیرفعال بوده و حاوي سه سویه باکتري لپتوسپیرا ، فرمالدئید و آلومینیوم هیدروکسید می باشد وجهت ایمن سازي فعال بر علیه بیماري لپتوسپیروز در گاو و گوسفند بکار می رود .دز و نحوه مصرف :بصورت زیر پوستی و یا داخل عضلانی به میزان 2 میلی لیتر براي گاو و 1 میلی لیتر براي گوسفند تزریق می گردد .ایمنی به مدت یک سال باقی خواهد ماند

اسلاید 116: واکسن هاريدز و نحوه مصرف :تزریق 1 میلی لیتر از این واکسن براي ایجاد ایمنی در سگ ها و گربه ها کافی است .توصیه می شود اولین تزریق واکسن در سن 3 تا 4 ماهگی صورت گیرد . توله هایی که قبل از 3 ماهگی واکسینه شده اند در سن 6 ماهگی باید تزریق یادآور را دریافت دارند . بمنظور تداوم ایمنی تجدید مایه کوبی با فاصله یک سال و به همان مقدار ضرورت دارد .

اسلاید 117: هاریشرایط نگهداري :واکسن هاري را باید پیوسته در یخچال و در دماي 4 درجه سانتی گراد نگهداري نمو د و مدت اعتبار واکسن یکسال از تاریخ ساخت می باشد .طریقه مصرف :پس از خارج کردن واکسن از یخچال باید بشدت آنرا تکان داد تا کاملا یکنواخت شده آنگاه درب لاستیکی شیشه را با پنبه آغشته به الکل پاك نموده و به وسیله سرنگ استریل مقدار مورد نیاز به سرنگ کشیده شده پس از پاك نمودن محل تزریق با الکل واکسن را از طریق داخل عضلانی به آرامی تزریق نمائید

اسلاید 118: واکسن کزاز اسببمنظور ایمن سازي بر ضد کزاز در اسب کاربرد دارد .دز و نحوه مصرف :براي ایجاد ایمنی اساسی باید طبق جدول زیر تزریق شود :- تزریق اول در سه ماهگی و یا اولین مراجعه- تزریق دوم ، چهار هفته بعد از تزریق اول- تزریق سوم ، یکسال بعد از تزریق دوم- تزریق یادآور هر پنج سال یکبار- تزریق یک دز واکسن در ماه آخر آبستنی در مادیان هاي آبستن قبل از تزریق واکسن ، محل تزریق تمیز و ضدعفونی شود و تزریق بصورت داخل عضلانی به مقدار یک دز 2 میلی لیتري انجام گردد . در ضمن استفاده از آنتی توکسین همزمان با این واکسن بلامانع است

اسلاید 119: گرد آوری :دکتر یارویسی

32,000 تومان

خرید پاورپوینت توسط کلیه کارت‌های شتاب امکان‌پذیر است و بلافاصله پس از خرید، لینک دانلود پاورپوینت در اختیار شما قرار خواهد گرفت.

در صورت عدم رضایت سفارش برگشت و وجه به حساب شما برگشت داده خواهد شد.

در صورت بروز هر گونه مشکل به شماره 09353405883 در ایتا پیام دهید یا با ای دی poshtibani_ppt_ir در تلگرام ارتباط بگیرید.

افزودن به سبد خرید