کاشت، داشت و برداشت پنبه
اسلاید 1: ﺗﻨﺎﻭﺏ ﺯﺭﺍﻋﻲ ﺩﺭ ﭘﻨﺒﻪﭘﻨـﺒﻪ ﺭﺍ ﻣﻌﻤـﻮﻻ ﺑـﻪ ﻋـﻨﻮﺍﻥ ﮔـﻴﺎﻩ ﻭﺟﻴﻨﻲ ﺩﺭﺟﻪ ﺍﻭﻝ ﭘﺲ ﺍﺯ ﮔﻴﺎﻫﺎﻥ ﻋﻠﻮﻓﻪ ﺍﻱ ﭼﻨﺪ ﺳﺎﻟﻪ ﻳﺎ ﻛﻮﺩﺳﺒﺰ ﺑﻪ ﻫﻤﺮﺍﻩ ﻛﻮﺩ ﺩﺍﻣﻲ ﻓﺮﺍﻭﺍﻥ ﻛﺸﺖ ﻣﻲ ﻛﻨﻨﺪ . ﭘﻨﺒﻪ ﺭﺍ ﻣﻲ ﺗﻮﺍﻥ ﭘﻴﺶ ﺍﺯ ﻣﺤﺼﻮﻻﺕ ﺩﻳﮕﺮﻱ ﻛﺎﺷﺖ ﺑـﺪﻭﻥ ﺁﻧﻜـﻪ ﺍﺛـﺮ ﺳـﻮﺋﻲ ﺭﻭﻱ ﺁﻧﻬـﺎ ﺩﺍﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﺪ ﺣﺘﻲ ﻣﻲ ﺗﻮﺍﻥ ﭘﻨﺒﻪ ﺭﺍ ﭼﻨﺪ ﺳﺎﻝ ﭘﺸﺖ ﺳﺮ ﻫﻢ ﺩﺭ ﻳﻚﺯﻣﻴـﻦ ﻛﺎﺷـﺖ . ﺑﻘﺎﻳـﺎﻱ ﮔﻴﺎﻫـﻲ ﭘﻨﺒﻪ ﻧﻴﺰ ﻣﻲ ﺗﻮﺍﻧﺪ ﺑﺮﺍﻱ ﺧﺎﻙ ﻣﻔﻴﺪ ﺑﺎﺷﺪ . ﺯﻣﻴﻦ ﭘﺲ ﺍﺯ ﻛﺸﺖ ﭘﻨﺒﻪ ﺍﺯﻋﻠﻓﻬـﺎﻱ ﻫﺮﺯ ﺗﻤﻴﺰ ﻣﻲ ﺷﻮﺩ ﻭ ﺍﺯ ﺍﻣﺮﺍﺽ ﻧﻴﺰ ﺧﺎﻟﻲ ﺧﻮﺍﻫﺪ ﺑﻮﺩ . ﺑﺮﺍﻱ ﻛﻨﺘﺮﻝ ﺑﻴﻤﺎﺭﻳﻬﺎﻱ ﺭﻳﺸﻪ ﺍﻱ ﺑﺎﻳﺪﺗﻨﺎﻭﺏ ﺯﺭﺍﻋﻲ ﻣﻨﺎﺳﺒﻲ ﺑﺮﺍﻱ ﭘﻨﺒﻪ ﺩﺭ ﻧﻈﺮ ﮔﺮﻓﺖ .ﭼـﻮﻥ ﺑﺮﺩﺍﺷﺖ ﭘﻨﺒﻪ ﺗﺎ ﺁﺧﺮ ﻓﺼﻞ ﭘﺎﻳﻴﺰ ﺍﺩﺍﻣﻪ ﻣﻲ ﻳﺎﺑﺪ ﺍﺯ کشت ﭘﺎﻳﻴﺰﻩ . ﺑﻌﺪ ﺍﺯ ﭘﻨﺒﻪ ﺑﺎﻳﺪ ﺻﺮﻑ نظر کرد ﻭ ﺩﺭ ﺑﻬﺎﺭ ﺍﺯ ﻳﻚ ﻛﺸﺖ ﺑﻬﺎﺭﻩ ﻣﺜﻞ ﺁﻓﺘﺎﺑﮕﺮﺩﺍﻥ ، ﺫﺭﺕ یا ﺻﻴﻔﻲ ﺟﺎﺕ ﺍﺳﺘﻔﺎﺩﻩ ﻛﺮﺩ ﻳﺎ بعد از پنبه ﻧﻈـﺮ ﻛﺮﺩ ﻭ ﺩﺭ ﺑﻬﺎﺭ ﺍﺯ ﻳﻚ ﻛﺸﺖ ﺑﻬﺎﺭﻩ ﻣﺜﻞ ﺁﻓﺘﺎﺑﮕﺮﺩﺍﻥ ، ﺫﺭﺕ ﻳﺎ ﺑﻌـﺪ ﺍﺯ ﭘﻨـﺒﻪ ، ﺯﻣﻴـﻦ ﺭﺍ ﺁﻳﺶ ﮔﺬﺍﺷﺖ ﻭ ﺑﻌﺪ ﺍﺯ ﺁﻳﺶ ، ﮔﻨﺪﻡ ﻳﺎ ﺟﻮ ﻛﺎﺷﺖ 1
اسلاید 2: تناوب مورد استفاده برای پنبهﻳﻮﻧﺠﻪ ـ ﭘﻨﺒﻪ ـ ﺻﻴﻔﻲ ﺟﺎﺕ ـ ﮔﻨﺪﻡ ـ ﺁﻳﺶﻛﻮﺩ ﺳﺒﺰ (ﺷﺒﺪﺭ ـ ﻟﻮﺑﻴﺎ ﺭﻭﻏﻨﻲ) ـ ﭘﻨﺒﻪ ـ ﺣﺒﻮﺑﺎﺕ ـ ﮔﻨﺪﻡکود سبز –پنبهﭘﻨﺒﻪ ـ ﺁﻳﺶ ـ ﮔﻨﺪﻡ ﻳﺎ ﺟﻮ2
اسلاید 3: ﻛـﺮﻡ ﻏـﻮﺯﻩ : ﺑـﺎ ﻧﺎﻡ ﻋﻠﻤﻲ Heliothis obsoletaﻛﻪ ﺧﺴﺎﺭﺕ ﺯﻳﺎﺩﻱ ﺑﻪ ﻣﺤﺼﻮﻝ ﻣﻲ ﺯﻧﺪ ﻭ ﻛﻴﻔﻴـﺖ ﻣﺤﺼـﻮﻝ ﺭﺍ ﻧـﻴﺰ ﻛـﺎﻫﺶ ﻣـﻲ ﺩﻫﺪ ﺧﺴﺎﺭﺕ ﺗﻮﺳﻂ ﻻﺭﻭ ﺁﻓﺖ ﺻﻮﺭﺕ ﻣﻲ ﮔﻴﺮﺩ . ﻻﺭﻭ ﺍﻳﻦ ﺁﻓﺖ ﻏﻮﺯﻩ ﺭﺍ ﺳﻮﺭﺍﺥ ﻛﺮﺩﻩ ﻭﺍﺭﺩ ﺁﻥ ﻣﻲ ﺷﻮﺩ ﻭ ﺑﺎ ﺗﻐﺬﻳﻪ ﺍﺯ ﺁﻥ ﺍﻟﻴﺎﻑ ﺭﺍ ﻛﻮﺗﺎﻩ ﻛﺮﺩﻩ ﻭ ﺁﻧﻬﺎﺭﺍ ﻛﺜﻴﻒ ﻣـﻲ ﻛﻨﺪ . ﻳﺦ ﺁﺏ ﺯﻣﺴﺘﺎﻧﻲ ﻭ ﺷﺨﻢ ﺯﺩﻥ ﺩﺭ ﻛﻨﺘﺮﻝ ﺍﻳﻦ ﺁﻓﺖ ﺑﺴﻴﺎﺭ ﻣﻬﻢ ﺍﺳﺖ . ﺑﺮﺍﻱ ﻣﺒﺎﺭﺯﻩ ﺷﻴﻤﻴﺎﻳﻲ ﺑﺎ ﺁﻥ ﻣﻲ ﺗﻮﺍﻥ ﺍﺯ ﺳﻤﻮﻣﻲ ﻣﺜﻞ ﻛﺎﺭﺑﺎﺭﻳﻞ ﺳﻮﻳﻦ ﻳﺎ ﺩﺍﻧﻴﺘﻮﻝ ﺍﺳﺘﻔﺎﺩﻩ ﻛﺮﺩ . ﻋﺴﻠﻚ ﭘﻨﺒﻪ : ﺑﺎ ﻧﺎﻡ ﻋﻠﻤﻲ Bemisisa Tabaciﺷﺘﻪ ﺍﻱ ﺍﺳﺖ ﻛﻪ ﺑﻪ ﺑﺴﻴﺎﺭﻱ ﺍﺯ ﮔﻴﺎﻫﺎﻥ ﺯﺭﺍﻋﻲ ﺣﻤﻠـﻪ ﻣـﻲ ﻛﻨـﻨﺪ ﺍﻳﻦ ﺁﻓﺖ ﺍﺯ ﻃﺮﻳﻖ ﻣﻜﻴﺪﻥ ﺷﻴﺮﻩ ﭘﺮﻭﺭﺩﻩ ﮔﻴﺎﻩ ﺳﺒﺐ ﺿﻌﻒ ﺑﻮﺗﻪ ﮔﺸﺘﻪ ﻭ ﺑﺎ ﺗﺮﺷﺤﺎﺕ ﺧـﻮﺩ ﻛـﻪ ﻣـﺎﺩﻩ ﭼﺴـﺒﻨﺎﻙ ﺍﺳﺖ ﺳﺒﺐ ﭼﺴﺒﻴﺪﻥ ﺍﻟﻴﺎﻑ ﭘﻨﺒﻪ ﺑﻪ ﻫﻢ ﻣﻲ ﺷﻮﺩ ﺑﺮﺍﻱ ﻣﺒﺎﺭﺯﻩ ﺷﻴﻤﻴﺎﻳﻲ ﺑﺎ ﺍﻳﻦ ﺁﻓﺖ ﻣﻲ ﺗﻮﺍﻥ ﺍﺯ ﺳﻤﻮﻣﻲ ﻣﺜﻞ ﺩﻳﻤﻜﺮﻭﻥ ، ﺍﻧﺪﻭﺳﻮﻟﻔﺎﻥ ﻭ ﺁﺩﻣﻴﺮﺍﻝ ﺍﺳﺘﻔﺎﺩﻩ ﻛﺮﺩ 3
اسلاید 4: ﺳـﻨﻚ ﺗﺨﻢ ﭘﻨﺒﻪ : ﺑـﺎ ﻧﺎﻡ ﻋﻠﻤﻲ Oxycarenus hyalipennisﺣﺸﺮﻩ ﻛﻮﭼﻜﻲ ﺍﺳﺖ ﻛﻪ ﺍﺯ ﻟﭙﻪ ﺩﺍﻧﻪ ﻫﺎﻱ ﺭﺳﻴﺪﻩ ﺗﻐﺬﻳﻪ ﻣﻲ ﻛﻨﺪ ﻭ ﻣﺒﺎﺭﺯﻩ ﺷﻴﻤﻴﺎﻳﻲ ﺑﺎ ﺳﺎﻳﺮ ﺁﻓﺎﺕ ﺍﻳﻦ ﺁﻓﺖ ﺭﺍ ﻧﻴﺰ ﻛﻨﺘﺮﻝ ﻣﻲ ﻛﻨﺪ کنه ﺗـﺎﺭ ﻋﻨﻜﺒﻮﺗـﻲ : ﺑـﺎ ﻧـﺎﻡ ﻋﻠﻤـﻲ : Tetra nychusﻣـﻴﺰﺑﺎﻥ ﺍﻳﻦ ﺁﻓﺖ ﺑﺴﻴﺎﺭﻱ ﺍﺯ ﮔﻴﺎﻫﺎﻥ ﺯﺭﺍﻋـﻲ ﺍﺳـﺖ ﺍﻳـﻦ ﺁﻓـﺖ ﺍﺯ ﺷـﻴﺮﻩ ﭘﺮﻭﺭ ﺗﻐﺬﻳﻪ ﻣﻲ ﻛﻨﺪ ﻭ ﺍﻳﺠﺎﺩ ﻭ ﻟﻜﻪ ﻫﺎﻱ ﻗﺮﻣﺰ ﺯﻳﺮ ﺳﻄﺢ ﺑﺮﮒ ﻣﻲ ﺷﻮﺩ ﺑﺮﺍﻱ ﻣﺒﺎﺭﺯﻩ ﺑﺎ ﺁﻥ ﻣﻲ ﺗﻮﺍﻥ ﺍﺯ ﺳﻤﻮﻡ ﻛﻨﺪ ﻛﺸﻲ ﻣﺜﻞ : ﹸﻣﺎﻳﺖ ، ﭘﺮﻭﭘﺎﻝ ﻭ ﻧﻴﺴﻮﺭﻭﻥ ﺍﺷﺎﺭﻩ ﻛﺮﺩ. ﻣﻴـﻨﻮﺯ ﺑـﺮﮒ : ﻻﺭﻭ ﺍﻳـﻦ ﺁﻓـﺖ ﺑـﻪ ﺑﺮﮒ ﭘﻨﺒﻪ ﺧﺴﺎﺭﺕ ﻣﻲ ﺯﻧﺪ ﻻﺭﻭ ﺍﻳﻦ ﺁﻓﺖ ﺯﺭﺩ ﺭﻧﮓ ﻭ ﻣﻲ ﺷﻮﺩ ﺑﺮﺍﻱ ﻣﺒﺎﺭﺯﻩ ﻛﻮﭼـﻚ ﺍﺳﺖ ﻛﻪ ﺍﺯ ﭘﺎﺭﺍﻧﺸﻴﻢ ﺑﺮﮒ ﺗﻐﺬﻳﻪ ﻣﻲ ﻛﻨﺪ ﻭ ﺑﺎﻋﺚ ﻧﻘﺼﺎﻥ ﻋﻤﻠﻜﺮﺩﺑﺎ ﺍﻳﻦ ﺁﻓﺖ ﺍﺯ ﺳﻤﻮﻣﻲ ﻣﺜﻞ ﻓﻦ ﻭﺍﻟﺮﻳﺖ ـ ﺁﻣﺒﻮﺵ ﻭ ﺩﺳﻴﺲ ﺍﺳﺘﻔﺎﺩﻩ ﻣﻲ ﺷﻮﺩ 4
اسلاید 5: ﺍﺯ ﻣﻬﻤﺘﺮﻳـﻦ ﺑـﻴﻤﺎﺭﻳﻬﺎﻱ ﻛـﻪ ﺑـﻪ ﮔﻴﺎﻩ ﭘﻨﺒﻪ ﺁﺳﻴﺐ ﻣﻲ ﺭﺳﺎﻧﺪ ﺑﻮﺗﻪ ﻣﻴﺮﻱ ﺍﺳﺖ ﻋﺎﻣﻞ ﺍﻳﻦ ﺑﻴﻤﺎﺭﻱﻗﺎﺭﭼـﻲ ﺍﺳـﺖ ﺑـﻪ ﻧـﺎﻡ Fusarium Oxysprumﻛﻪ ﺑﻪ ﺑﺎﻓﺖ ﺁﻭﻧﺪﻱ ﺭﻳﺸﻪ ﺣﻤﻠﻪ ﻭ ﺍﻧﺘﻘﺎﻝ ﺁﺏ ﺭﺍ ﻣﺨﺘﻞﻣـﻲ ﻛـﻨﺪ ﺑﻮﺗﻪ ﻫﺎﻱ ﺁﻟﻮﺩﻩ ﻛﻮﭼﻚ ﻣﺎﻧﺪﻩ ﺩﻣﺒﺮﮔﻬﺎﻱ ﺁﻥ ﺭﻳﺰﺵ ﻣﻲ ﻛﻨﺪ ﺍﺯ ﻣﻬﻤﺘﺮﻳﻦ ﻋﻤﻠﻴﺎﺕ ﺑﺮﺍﻱ ﻣﺒﺎﺭﺯﻩ ﺑﺎ ﺁﻥ ﻛﺎﺷﺖ ﺍﺭﻗﺎﻡ ﻣﻘﺎﻭﻡ ﺑﻪ ﺍﻳﻦ ﺑﻴﻤﺎﺭﻱ ﺍﺳﺖ .5
اسلاید 6: ﺑﺮﺩﺍﺷﺖ ﭘﻨﺒﻪﺑﺮﺩﺍﺷـﺖ ﺁﺧﺮﻳـﻦ ﻣـﺮﺣﻠﻪ ﺍﺯ ﻋﻤﻠـﻴﺎﺕ ﻛﺸـﺎﻭﺭﺯﻱ ﭘﻨﺒﻪ ﻣﻲ ﺑﺎﺷﺪﻛﻪ ﺩﻗﺖ ﺩﺭ ﺁﻥ ﻭ ﺑﺮﺩﺍﺷﺖ ﺑﻪ ﻣﻮﻗﻊ ﻭ ﺻﺤﻴﺢ ﺁﻥ ﻧﻘﺶ ﻣﻬﻤﻲ ﺩﺭ ﺍﻓﺰﺍﻳﺶ ﻋﻤﻠﻜﺮﺩ ﺩﺍﺭﺩ .ﻏـﻮﺯﻩ ﻫـﺎ ﻫﻨﮕﺎﻣـﻲ ﻛـﺎﻣﻼ ﺭﺳـﻴﺪﻩ ﻫﺴﺘﻨﺪ ﻛﻪ ﺷﻜﻔﺘﻪ ﺑﻮﺩ . ﻭ ﺩﻳﻮﺍﺭﻩ ﻫﺎﻱ ﺗﺨﻤﺪﺍﻥ ﻣﺎﻳﻞ ﺑﻪ ﺯﺭﺩ ﺑﺎﺷﺪ . ﻓﺎﺻـﻠﻪ ﺯﻣﺎﻧـﻲ ﺑﻴـﻦ ﺭﺳـﻴﺪﻥ ﺍﻭﻟﻴـﻦ ﻏﻮﺯﻩ ﺗﺎ ﺁﺧﺮﻳﻦ ﻏﻮﺯﻩ ﺯﻳﺎﺩ ﺍﺳﺖ ﺑﻨﺎﺑﺮﺍﻳﻦ ﻧﻤﻲ ﺗﻮﺍﻥ ﺻﺒﺮ ﻛﺮﺩ ﺗﺎ ﺗﻤﺎﻡ ﻏﻮﺯﻩ ﻫﺎ ﺭﺍ ﻳﻜﺒﺎﺭﻩ ﺑﺮﺩﺍﺷﺖ ﻧﻤﻮﺩ ﻭ ﺑﺎﻳﺪ ﺍﻳﻦ ﻛﺎﺭ ﺭﺍ ﻃﻲ ٢ ﺗﺎ ٣ ﻣﺮﺣﻠﻪ ﺍﻧﺠﺎﻡ ﺩﺍﺩ .ﺩﺭ ﺍﻳـﺮﺍﻥ ﻛـﺎﺭ ﺑﺮﺩﺍﺷـﺖ ﭘﻨـﺒﻪ ﺑﻴﺸـﺘﺮ ﺑـﺎ ﺩﺳﺖ ﺍﻧﺠﺎﻡ ﻣﻲ ﮔﻴﺮﺩ ﺍﻭﻟﻴﻦ ﭼﻴﻦ ﭘﻨﺒﻪ ﺭﺍ ﻣﻌﻤﻮﻻ ﻭﻗﺘﻲﻧﻴﻤـﻲ ﺍﺯ ﻏﻮﺯﻩ ﻫﺎ ﺭﺳﻴﺪﻧﺪ ﺍﻧﺠﺎﻡ ﻣﻲ ﺩﻫﻨﺪ ﻫﺮ ﻛﺎﺭﮔﺮ ﺑﺴﺘﻪ ﺑﻪ ﺯﻣﻴﻦ ﻭ ﻣﻴﺰﺍﻥ ﻣﺤﺼﻮﻝ ﺩﺭ ﺭﻭﺯ ٠٣ ﺗﺎ ٠٧ ﻛﻴﻠﻮﮔﺮﻡ ﻭﺵ ﺑﺮﺩﺍﺷﺖ ﻣﻲ ﻛﻨﺪ ﻣﺎﺑﻘﻲ ﻏﻮﺯﻩ ﻫﺎ ﺭﺍ ﺩﺭ ﻳﻚ ﻳﺎ ﺩﻭ ﭼﻴﻦ ﺩﻳﮕﺮ ﺑﺮﺩﺍﺷﺖ ﻣﻲ ﻛﻨﻨﺪ .ﺩﺭ ﺯﺭﺍﻋـﺘﻬﺎﻱ ﻣﻜﺎﻧـﻴﺰﻩ ﭘﻨـﺒﻪ ﺑـﺎ ﺩﻭ ﻧـﻮﻉ ﺩﺳـﺘﮕﺎﻩ ﺑﻪ ﻧﺎﻡ ﺑﻪ ﻧﺎﻡ ﻏﻮﺯﻩ ﭼﻴﻦ Stripperﻭ ﭘﻨﺒﻪ ﭼﻴﻦ Cotton Pickerﺑﺮﺩﺍﺷـﺖ ﻣـﻲ ﺷـﻮﺩ . ﻏـﻮﺯﻩ ﭼﻴـﻦ ﻣﺠﻬـﺰ ﺑـﻪ ﭼﻨﮕﻜﻬﺎﻳﻲ ﺍﺳﺖ ﻛﻪ ﻏﻮﺯﻩ ﺭﺍ ﺑﺮﺩﺍﺷﺖﻛـﺮﺩﻩ ﻭ ﻧـﻴﻤﻪ ﭼﻴـﻦ ﻓﻘـﻂ ﭘﻨﺒﻪ ﺭﺍ ﺑﺮﺩﺍﺷﺖ ﻣﻲ ﻛﻨﺪ . ﺑﺮﺩﺍﺷﺖ ﻣﻜﺎﻧﻴﺰﻩ ﺍﺣﺘﻴﺎﺝ ﺑﻪ ﺿﺮﻭﺭﺗﻬﺎﻳﻲ ﺩﺍﺭﺩ ﻛﻪﻳﻜـﻲ ﺍﺯ ﺁﻧﻬـﺎ ﻋـﺎﺭﻱ ﺑـﻮﺩﻥ ﻣـﺰﺭﻋﻪ ﺍﺯ ﻋﻠﻔﻬـﺎﻱ ﻫـﺮﺯ ﺍﺳﺖ ﻛﻪ ﻣﻮﺟﺐ ﺍﺧﺘﻼﻝ ﺩﺭ ﺑﺮﺩﺍﺷﺖ ﻣﻲ ﮔﺮﺩﺩﻫﻤﭽﻨﻴـﻦ ﺑﺮﮔﻬﺎ ﻧﻴﺰ ﺑﺎﻳﺪ ﺣﺬﻑ ﮔﺮﺩﺩ ﺍﮔﺮ ﭼﻪ ﺧﻮﺩ ﺑﺮﮔﻬﺎﻱ ﺩﺭ ﺍﺛﺮ ﭘﻴﺮﻱ ﺭﻳﺰﺵ ﻣﻲ ﻛﻨﻨﺪ ﺍﻣﺎ ﺑﺎﻳﺪ ﺍﻳﻦ ﻋﻤـﻞ ﺭﺍ ﺗﺴـﺮﻳﻊ ﻛﺮﺩ ﺗﺎ ﻏﻮﺯﻩ ﻫﺎ ﺩﺭ ﻣﻌﺮﺽ ﺁﻓﺘﺎﺏ ﻗﺮﺍﺭ ﮔﺮﻓﺘﻪ ﻭ ﺯﻭﺩﺗﺮ ﺑﺮﺳﻨﺪ ﺑﺮﺍﻱ ﺍﻳﻦ ﻛﺎﺭ ﻣﻲ ﺗﻮﺍﻥﺍﺯ ﻋﻠـﻒ ﻛـﺶ ﮔﺮﺍﻣﺎﻛﺴﻮﻥ ﻛﻪ ﺑﺮﮒ ﺭﺍ ﺑﻄﻮﺭ ﻣﺘﺼﻞ ﺑﻪ ﺑﻮﺗﻪ ﺧﺸﻚ ﻣﻲ ﻛﻨﺪ ﺍﺳﺘﻔﺎﺩﻩ ﻛﺮﺩ . ﻫﻤﭽﻨﻴﻦ ﻣﻲ ﺗﻮﺍﻥ ﺍﺯ ﻣﻮﺍﺭﺩ ﺑﺮﮒ ﺭﻳﺰ ﻧﻴﺰ ﺍﺳﺘﻔﺎﺩﻩ ﻛﺮﺩ ﻣﻮﺍﺭﺩﻱ ﻣﺜﻞ ﻣﻜﺮﺍﺕ ﻛﻠﺴﻴﻢ ﻛﻪ ﺑﺮﮔﻬﺎﻱ ﺭﺍ ﺍﺯ ﺑﻮﺗﻪ ﻛﺮﺩﻩ ﻭ ﻛﺎﺭ ﺑﺮﺩﺍﺷﺖ ﻣﻜﺎﻧﻴﺰﻩ ﺭﺍ ﺗﺴﻬﻴﻞ ﻣﻲ ﻛﻨﺪ .6
اسلاید 7: ماشینهای برداشت پنبهپنبه گیاه ، غوزه است که داخلش الیاف می باشد که پس از رسیدن کامل پوشیده غوزه چهار شکاف یا بیشتر برداشته و چون تمام بوته های پنبه اغلب همزمان نمی رسند،لذا اگر بخواهیم الیاف را از غوزه بچینیم، مجبوریم چند بار در مزرعه رفت و آمد داشته باشیم و هر بار غوزه هادی که باز است برداشت نمود و اگر بخواهم تمام محصول را یکدفعه بچینیم ، 95 درصد غوزه ها باز شده اندو اگر پنبه از نوع مقاوم به باد نباشد باید از ماشین غوزه چمن ( که نیم از آنها رسیده اند) رابرداشت کرد بنابراین دونوع ماشین داریم 1. پنبه چین ها 2- غوزه چین7
اسلاید 8: پنبه چین هاکه فقط الیاف را از غوزه جدا می کند و ماشین آن از نوع سوار بوده که دارای یک یا بند استوانه عمودی دوار که روی آن چندین سوزن بنام انگلشتی تعبیه گردیده اند( بصورت زیگزال) که استوانه ها حین چرخش، انگشتی ها در غوزه ها فرد رفته و پنبه را از داخل آن بیرون می آورد و سپس از انگشتی ها از میان صفحات استوانه ای شکل عمودی بنام پنبه گیر یا عبور کرده و پنبه ها گرفته شده و بسپس پنبره ها بطرف سبد یا طرف پنبه هدایت شده و در ادامة چرخش انگشتی ها از استوانه دیگری بنام تمیز کن که صفحاتش همیشه مرطوب است پنبه ها گذشته ، تابقایای پنبه چسبیده نیز پاک گردد. عیب ، چون این ماشین دیدینها ی وارد مزرعه می شود لذا علاوه بر هزینها، خاک مزرعه تیزکوبیده می شود.8
اسلاید 9: غوزه چین هاغوزه بهمراه پنبه های محتوی آن توسط ماشین از بوته ها جدا می شود 3- عیب اینکار: بخاطر اینکه پنبه غوزه موجود است وبرای انتقال به کارخانه وش و پنبه آن زمان طولانی می خواهد 4- محاسن: عدم ورود چند بار ماشین مزرعه نکته: اگر منطقه بادخیز باشد از غوزه چین استفاده می گردد و اگر باد نباشد از پنبه چین استفاده می گردد. ساختمان هادی: در قسمت جلو ماشین قراردارد که ساقه را بلندی زده و بطرف ماشین هدایت میکند غوزه چین: در پشت هادی است و از نوع انگشتی و یا غلطکی است تمیزکن و تفاله: بصورت صفحه سوراخ دار که در بعضی ماشنیهاجدید قرار داده اند که در زیر چرخهای انگشتی دار قرار دارد ومحصول روی آن ریخته و پس از اینکه ناخالص های جدا شده، پنبه تمیز به داخل بارکش یا مخزن می رود. در غوزه چمن ،تنظمی که مهم است تنظیم غلطک هاست که فاصله بین تیغه و غلطک و یادو غلطک اگر زاید باشد غوزه چیده نشده و اگر فاصله کم باشد، ساقه برگ نیز زاید وارد ماشین می گردد که بوسیله اهرمی که در نزدیک راننده است تنظیم می شود. و سرعت مناسب بستگی به پر پشتی و یا کم پشتی محصول دارد سرعت متوسط با ماشین یک ردیفه 1 تا 5/2 هکتاردر ساعت ا9
اسلاید 10: 10
اسلاید 11: 11
اسلاید 12: سطح زیرکشتسطح زیرکشت پنبه کشور حدود 140 هزار هکتار برآورد شده که 30/95 درصد آن آبیاری شده است. سهم سطح کشت دیم پنبه 70/4 درصد بوده و فقط در استانهای خراسان، گلستان و مازندران دیمکاری پنبه وجود داشته است.استانهای خراسان و گلستان هریک به ترتیب با 67/41 و 75/14 درصد سهم در کشت این محصول در رتبه های اول و دوم قرار دارند. این دو استان رویهم بیش از نیمی (42/56 درصد) از کشت پنبه کشور را دارا هستند. استانهای فارس، اردبیل و قم به ترتیب با 20/10، 69/8 و 17/5 درصد سطح پنبه کشور، مقام های سوم تا پنجم را دارا میباشند.12
اسلاید 13: توصیه های فنی دررابطه با عملیات برداشت پنبه1- سعی شود برداشت هرچه سریعتر قبل از سرما و بارندگیهای پائیزه انجام شود .2- لاقل 70-60 % غوزه ها باز شده باشند .3- از برداشت غوزه های نارس و پوسیده خودداری شود .4- رطوبت وش برداشتی زیر 12 % باشد .5- برداشت به علت شبنم و خیس بودن وش از 9 صبح به بعد صورت گیرد .6- در صورت خیس بودن وش در محیطی باز پهن و در معرض نور آفتاب قرار گیرد تا خشک شود .7- درصورت امکان قبل از برداشت از مواد تنظیم کننده رشد پیکس جهت زودرسی و یکنواختی رسیدگی بوته ها 70-80 روز بعد از کاشت اس8- از ریختن وش در موقع جمع آوری در کیسه های پلاستیکی و الیاف مصنوعی به علت اینکه بعداً در کارخانه های پنبه پاک کنی و نخ ریسی مشکل ایجاد می نماید و الیاف غریبه سوزنهای نخ ریسی را میشکند خودداری شود 9- حداکثر سعی شود وشهای جمع آوری شده عاری از برگ ، شاخه و علفهای هرز باشند .10- در موقع انبارداری وشها در انبارهای خشک ، خنک و دارای تهویه مناسب نگهداری شوند .11- از روی هم ریختن وش و نگهداری آن به مدت طولانی خودداری شود و وشها سریعاً جین شوند13
اسلاید 14: روغن پنبهدانهنوعی روغن نباتی است که از دانههای گیاه پنبه استخراج میشود. این روغن را پس از جدا نمودن پنبه دانه از لیف، به دست میآورند. این روغن را حتماً باید برای مصارف خوراکی تصفیه کنند تا گوسیپول، نوعی سم طبیعی که در دانههای پنبه وجود دارد و آنها را از آفت ناشی از حشرات حفظ میکند، را از روغن جدا نمایند. روغن پنبه دانه اصلاً کلسترول نداشته و میزان اسید چرب ترانس آن هم بسیار پایین میباشد. معمولاً در تهیهٔ چیپس سیب زمینی و دیگر انواع اسنک از این روغن استفاده میکنند. روغن پنبه دانه از گروه روغن های نیمه خشک شونده با شاخص يدي 100 تا 140 است متن صفحه.[1] به دليل استعمال روغن هاي گياهي در صنايع مختلف ميزان خشك شوندگي آن ها مهم است اين درجه از روي شاخص يدي تعيين مي شود. كه عبارت است از مقدار يد لازم براي اشباع كردن اتصال باندهاي مضاعف 100 گرم روغن است. هرچه ضريب يدي بالاتر باشد يعني روغن از اسيدهاي چرب غير اشباع زياد تري دارد، بنابراين امكان اكسيده شدن زياد تري دارد و در نتيجه خاصيت خشك شوندگي بيشتري خواهد داشت.[2]همچون روغن دانه سویا، روغن پنبه دانه را هم اغلب به طور جزئی یا کلی هیدروژنه میکنند. مشکلی که در زمینه هیدروژنه نمودن چربی ترانس وجود دارد این است که این گونه روغنها بسیار برای سلامتی مضرند. روغن پنبه دانه اولین روغنی بود که آن را هیدروژنه نمودند و البته در آن زمان برای مصارف خوراکی به کار نمیرفت، بلکه در تولید شمع از این روغن استفاده میکردند. ثابت شده است که مصرف pix سبب افزایش در نسبت اسید های چرب غیر اشباع (اولئیک و لینولئیک ) به اسیدهای چرب اشباع مانند مرستئیک، پالمئیک و اسید استئاریک در روغن پنبه دانه می شود.[2] pix یک تنظیم کننده رشد ( کند کننده رشد ) است که برای جلوگیری از رشد رویشی پنبه در زمان گلدهی مصرف می شود14
اسلاید 15: سازگاری اقلیمی پنبهپنبه زراعی گیاهی است گرما دوست که برای رشد به یک فصل رشد بدون یخبندان حداقل 200 روزه و یا 160 روز با دمای بیش از 15 درجه سانتیگراد احتیاج دارد. بیش از 30 میلیون هکتار زمین زیر کشت پنبه بین 47 درجه عرض شمالی و 32 درجه عرض جنوبی قرار دارد. موطن اصلی پنبه مناطق گرمسیری و حاره ای بوده است . حداقل درجه حرارت برای جوانه زنی بذر پنبه حدود 15 درجه سانتیگراد می باشد . درجه حرارت کمتر از 18 – 15 درجه در بهار بعد از کاشت باعث پوسیدگی قسمتهایی از بذر , تأخیر در سبز شدن و تعویق رشد گیاهان جوان شده و شرایط را برای بیماریهای گیاهان جوان مساعد می سازد. پنبه در دمای زیر 15 درجه سانتیگراد غیر فعال می شود و با نزدیک شدن به این درجه حرارت فعالیت پنبه کند می شود. بر این اساس وقوع آخرین یخبندانهای غیر منتظره بهار و یخبندانهای زود رس پائیز کاشت پنبه را با شکست روبرو می کند . لذا متوسط درجه حرارت برای گرمترین ماه سال باید حداقل 22 درجه سانتیگراد باشد. در طول دوره رسیدن غوزه ها و الیاف که اصولاً یک دوره خشک است درجه حرارتهای نسبتاً زیاد مناسب هستند. اگر متوسط درجه حرارت 27 درجه باشد , 48 روز لازم است . روزهای گرم و آفتابی لازم است تا الیاف تولیدی در حد مطلوبی رشد کنند و از کیفیت خوبی برخوردار گردند. نور آفتاب برای پنبه حیاتی است و به دلیل ریزش غوزه ها , مناطق با بیش از 50 درصد آسمان ابری , صرف نظر از دما و رطوبت برای تولید پنبه مناسب نیستند . اگر در اثر ابری بودن , شدت نور کاهش یابد تشکیل غوزه ها کاهش یافته و رشد رویشی زیادی به همراه خواهد داشت.15
اسلاید 16: کاربرد واهمیت پنبهاستفاده از الیاف پنبه در صنیع نساجی استفاده به عنوان دانه روغنی . دانه های پنبه حدود 20 درصدروغن می باشد و در جهان بعد از سوا مهمترین دانه روغنی محسوب می شود.کنجاله پنبه بعد از روغن کشی با داشتن 36-48 درصد پروتئین در خوراک دام مورد استفاده قرار می گیردو همچنین در صنایع دارویی،غذایی ، نظامی و... مورد استفاده قرار می گیرد16
اسلاید 17: منابعیادداشت هایی در زمینه پنبه – مهندس مسعود حکیمیwww.Garmsarnews.com3. www.wikipedia.org17
اسلاید 18: 18با تشکر از حسن توجه شما
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.