آجر
اسلاید 1: بسم الله الرحمن الرحیم
اسلاید 2: Free Powerpoint Templatesعنوان:آجرتهیه کننده: حکیمه خردکی
اسلاید 3: آجر به خشتهایی گفته میشود که احکام یا فرامین دولتی بر روی آن نوشته میشد (حک میگردید) و به وسیله پختن این خشتها، نوشتهها را بر روی آن پایدار میکردند. مشخص نیست که آجر برای اولین بار از چه زمانی مورد استفاده قرار گرفته است؛ گمان میرود انسانهای اولیه با مشاهده پخته شدن گل مجاور اجاقهای خود و دیدن اینکه گل پخته شده سختتر از کلوخههای کنار خود میگردید پی به خواص و روش تهیه آجر برده باشند.آجر همچنین به عنوان یکی از مصالح ساختمانی از دیرباز مورد استفاده بودهاست. مصرف آجر به عنوان مصالح ساختمانی در ایران سابقه باستانی دارد. از بناهای باستانی مشهوری که در ساخت آن از آجر استفاده شده میتوان به طاق کسری اشاره کرد.مثال دیگر کف دالان مسجد جامع اصفهان است که به وسیله آجرهایی مفروش شدهاست که در زمان ساسانیان برای ساخت آتشکده بکار رفته بود.به طور کلی استفاده از آجر در طول تاریخ ایران بسیار گسترده بوده و بناهای بیشماری اعم از آتشکده، مسجد، ساختمانهای مسکونی و... به وسیله آجر در ایران ساخته شدهاند.
اسلاید 4: طبقهبندی آجرهاطبقهبندی از لحاظ جنسآجر براساس نوع جنس آن به دو دسته تقسیم میشود:۱- آجرهای فشاری: دلیل نامگذاری این نوع آجر اینست که در ابتدای تولید این نوع آجر، خشت آن با دست زده میشد و با فشار دستی کارگران خشت زن گوشههای قالب به وسیله گل مخصوص پر میگردید. ابعاد این نوع آجر ۵×۱۰×۲۰ و یا ۵/۵×۱۱×۲۲ سانتیمتر است.این نوع آجر برای کلیه کارهای ساختمانی مانند گرهچینی، طاق ضربی، دیوارهای حمال و تیغه چینی مناسب است.2-آجرهای ماشینی: آجر ماشینی یا آجر سوراخدار که بر روی سطح بزرگتر آن ۸ یا ۱۰ سوراخ به قطر ۱/۵ تا ۲ سانتیمتر وجود دارد و در بازار ایران به آجرهای هشت یا ده سوراخه ماشینی معروف است.
اسلاید 5: آجر جوشاین آجر را با خاکی که در گرمای بیش از هزار درجه خمیری نشود میپزند و آن را بیشتر در کوره نگه میدارند تا دانههای خاک کمی عرق کرده و به هم بچسبند و آجر یک تکه شود. این آجر نباید در گرمای کوره خمیر گردد و باید تفاوت درجه عرق کردن و خمیر شدن خاک آجر جوش زیاد باشد. برای آنکه آجر کم عرق کند، به آن گداز آور میزنند، که آن بیشتر اکسید آهن است. اکسید آهن گزشته از اینکه گدازآور است، رنگ آجر جوشی را که در گرمای ۱۰۰۰تا ۱۲۰۰ درجه پخته را سرخ تا سیاه میکند. رنگ بهی آجر جوش از کم بودن اکسید آهن و فراوانی آهک و باز هاست. این آجر باید سخت باشد، لاشه نشود، ترد نباشد، ترک نداشته باشد، در برابر ضربه پایداری کند و لب پر نشود، کم ساییده شود، زبر باشد، و جای ساییده شده آن نیز زبر بماند، سطح شکسته شدهٔ آن شیشهای نبوده، دانهدانه و پر باشد، در برابر یخبندان و جسمهای شیمیایی پایدار باشد. تاب فشاری آجر جوش نباید از 35N/mm2 کمتر باشد. آجر جوشی ساختمانی نباید بیش از ۶٪ و آجر فرش بیش از ۴٪ وزنش آب بمکد. وزن ویژه آجر جوش باید بیش از ۱٫۹ باشد. آجر جوشی که به کار فرش کردن کف سواره رو و پیادهرو میرود، باید تاب ضربه پزیری بالایی داشته باشد. خیلی کم ساییده شود، زبر بوده و پس از سایش زبر بماند. آجر جوش برای پوشش دیوارهتونلها و گنداب روها هم به کار میرود.
اسلاید 6: طبقهبندی از لحاظ رنگدر صورت استفاده از آجر در نماچینی رنگ آجر اهمیت پیدا میکند. برای استفاده در نماچینی آجرهایی به رنگهای زرد کمرنگ که به آن آجر سفید میگویند و زرد پررنگ که به آن آجر بهی میگویند و همچنین آجرهایی به رنگ قرمز روشن یا قرمز سیر در بازار وجود دارند.در حدود سالهای ۱۳۲۰ تا ۱۳۴۰ یک نوع آجر ابلق به رنگهای قرمز و زرد بنام آجر بهمنی به بازار عرضه میشد که بوسیله کوره آجرپزی به همین نام تهیه میگردید.ضخامت آجرهای مورد استفاده در نما ممکن است ۳ تا ۴ یا ۵ سانتیمتر باشد ولی دو بعد دیگر این آجرها مانند آجرهای فشاری یا ماشینی ۱۰×۲۰ میباشد.علت رنگی بودن این آجرها مربوط به طریقه چیدن آجر در کوره و نحوه آتش دادن به آن و کنترل سطوحی که با آتش در تماس مستقیم میباشد است و یا مربوط به اکسید فلزاتی است که در مواد اولیه آجر موجود میباشد. مانند اکسیدهای مختلف آهن.برای تهیه مصالح اولیه و همچنین مراحل خشتزنی و خشتخشککنی آجرهای رنگی دقت و هزینه بیشتری به عمل میآید.
اسلاید 7: مراحل پخت آجر1-تهیه خاک رس: خاک رسی که برای آجر انتخاب میکنند لازم نیست که رس خالص بوده فقط کافی است که ناخالصی نظیز چوب، زغال، ریشه گیاهی نداشته باشد. زیرا این مواد هنگام پختن آجر در داخل کوره سوخته و جای آن خالی میماند و مقاومت آجر را کم میکند.2-عمل آوردن خاک: منظور از عمل آوردن خاک آنست که خاکی یکدست و عاری از کلوخه و مواد خارجی مخصوصا مواد آلی داشته باشیم. برای اینکار خاک را هوا میدهند، آن را آسیاب میکنند و اگر بخواهند آجر مرغوب تهیه کنند آن را میشویند. پس از خشک شدن از الکهای مخصوص میگذرانند و دانههای درشت آن را جدا مینمایند. بعد از تهیه مصالح اگر بخواهند از آن بلافاصله استفاده نمایند آن را به سالنهای ساخت گل میبرند و در غیر این صورت آن را در سیلوهای مخصوص انبار مینمایند.3-ساختن گل: در حدود ۲۰ گرم از وزن خاک به آن آب اضافه مینمایند. آب مورد نیاز باید فاقد مواد خارجی بوده و همچنین نباید آبی باشد که در مراحل مختلف تهیه آجر با خاک رس ترکیب شیمیایی بدهد. بعد از اضافه کردن آب به خاک آن را خوب مخلوط میکنند تا تمام ذرات آن در مجاورت آب قرار گیرد و تر بشود. سپس آن را مدتی به حال خود رها میکنند تا رفته رفته اب به تمام ذرات خاک نفوذ کرده و آن را تر نماید و گل به شکل خمیر یکنواختی در آید. آنگاه آن را با لگد زدن ورز میدهند و به یکنواخت شدن گل و باز شدن کلوخههایی که هنوز در مجاورت آب قرار نگرفتهاند کمک میکنند. مقدار آب موجود در گل باید به حداقل ممکن برسد و فقط شکل دادن گل را ممکن سازد. زیرا هرقدر آب گل زیادتر باشد خشک شدن خشت مشکل تر و پر هزینه تر میشود و بعد از آن که آب درون آن متصاعد گردید فضای خالی آن در خشت باقی میماند و موجب پوکی آجر میگردد.
اسلاید 8: 4-قالب گیری یا خشت زنی: در کارخانههای قدیمی خشت زنی با دست انجام میگردید. به این صورت قالب چوبی به شکل آجری که میخواستند تهیه نمایند میساختند. سپس آن را با دست از گلی که قبلا تهیه شده و آماده بود پر میکردند. با فشار انگشتان کلیه فضای خالی که ممکن بود وجود داشته باشد پر مینمودند. سپس سطح خارجی را با دست صاف و صیقلی میکردند. بعد قالب را که ته نداشت و فقط یک چهار چوب بود را بلند میکردند در نتیجه خشتهای قالب گیری شده در محل خود باقی میماندند.5-خشک کردن خشت: پس از چند ساعت که از زدن خشت میگذشت و تقریبا خشت میتوانست قالب هندسی خود را حفظ کند آن را از محل خود بلند کرده و از سمت سطح باریک تر پهلوی یکدیگر میچیدند. و بدین ترتیب سطوح بیشتری از خشت را در معرض جریان باد قرار میدادند و به خشک شدن سریع تر خشت کمک میکردند. البته در این روش به علت غیر فنی بودن اولا در سطح خشت ناهمواریهای شدیدی ایجاد میشد و در ثانی به علت آن که سطح روی آن در اثر کوران هوا زودتر خشک میشد ولی مغز آن هنوز رطوبت داشت و برای آن که رطوبت مغز به خارج هدایت شود ناچار در سطح آن ترکهایی ایجاد میشد .
اسلاید 9: کاربرد انواع آجرهاجنس آجرها بسته به نوع کوره، ترکیب خاک خشت، میزان حرارت کوره و دوری و نزدیکی آن به مرکز حرارت فرق میکند و در نتیجه محل کاربرد آنها نیز بسته به نوعشان متفاوت است. آجر جوش: که بیشتر از گونههای دیگر حرارت دیده و در مجاورت آتش قرار داشته قدرت جذب آب را ازدست میدهد و در نتیجه آن را در پی و یا در پله (جایی که پا خور زیاد است) به کار میبرند. از این نوع آجر، دو جوش نیز وجود د ارد که سخت تر از آجر جوش میباشد.(استفاده از آجر جوش در جاهایی که با آب ارتباط دارد؛ مناسب است و اندود ماسه آهک را روی آجر جوش میکشند.)آجر پخته: که به آن آب انبار میگفتند. این آجر کاملا پخته و رنگش شیر و شکری بود و برای همه کارهای آجری به کار میرفت در گذشته خزانه آب انبارها را با آن میساختند.
اسلاید 10: دلایل عمده استفاده از آجر در فلات ایرانمحدودیت استفاده از چوب در ناحیههایی از این سرزمین. کمبود سنگ. مشکل کاربرد سنگ به دلیل انتقال حرارت در مناطقه گرمسیر. خوش دست بودن وقابلیت بالای اجرا و به کارگیری آجر در تمامی بخشهای بنا بویژه کارایی فراوان آن در برپا کردن پوششهای وسیع و بلند. فراوانی مواد اولیه و سادگی کار تهیه آجر. با صرفه بودن. کاربرد وسیع آجر گویای دو نکته مهم فنی در آن با توجه به آب و هوای این سرزمین است:۱) ضریب انبساط و انقباض آجر در برابر سرما به گونهای است که از ایجاد ترک در بنا جلوگیری میکند.۲) آجر در مقایسه با دیگر مصالح از قدرت ذخیره انزژی حرارتی برخوردار است و در نتیجه انتقال نوسانهای حرارتی محیط بیرونی به داخل از طریق جدار آجری شدید نیست و بدون دخالت وسایل گرمازا و خنککننده میتوان شرایط و فضای مطبوع تری را فراهم آورد.آجر به عنوان یک عنصر تزیینی کارآیی آن را دارد که با تمامی عناصر تشکیل دهنده یک معماری بیامیزد و یا بشکل یک عنصر مجرد تزیینی جلوه گری کند. اما در حا لتی که صرفا جنبه تزیینی دارد بار اضافی است که به سازه اصلی ساختمان متصل میشود؛ مانند مقرنسهای معلق. در حالت دیگرمی تواند عامل انتقال دهنده نیروهای کششی و فشاری، با حفظ جنبههای تزیینی باشد؛ که شامل گنبدها – انواع پوششها – دیوارها – ستونها و طاق نماها میشود. در این حالت گنبدها خود نیز بوسیله گوشواره؛ انتقال نیرو میکنند.
اسلاید 11: رگ چینیبه آجر کاری با ترکیب آجرهای یک رنگ و ایجاد طرح ونقشهای مختلف در سطحی صاف، رگ چینی میگویند. طرحهای متنوع، به چگونگی قرار گرفتن آجر در نما بستگی دارند.راسته: آجری که از پهلو و درازا در نما کار شده است.کَله: آجری که سر یا عرض آن به صورت افقی یا عمودی در نما کار شده است.قد نما: آجری که از پهلو و درازا به طور عمودی در نما کار شده است.خواب نما: به صورت افقی در کف کار شود و تمامی سطح آن دیده شود.لاریز: آجری که رج آجرها حالت پلهای را نشان دهد.لابند مرتب : آجری که یک در میان، کله و راسته کار شود.نیما نیم: معمولی ترین شیوه آجر کاری است. تمامی ردیف آجر راسته به کار میرود؛ به گونهای که بند کشیهای رگ عمودی بالا درست در وسط آجرهای رگ پایین قرار میگیرند. طرحهای متنوع و مشهور دیگر: کله راسته –خفته راسته- بافت حصیری- جناغی- شطرنجی - ...
اسلاید 12: آجرچینی یا آجرفرشگذشته از کاربرد آجر در اسکلت ساختمان، قوسها، پوششها و بالاخره نما سازیها، در زمینه پوشش کفها نیز آجر مورد استفاده فراوان داشته است. از پیش از اسلام شاهد کاربرد آجر برای پوشش سطحهای وسیع در کف بناها در داخل و خارج هستیم. در دوران بعد از اسلام در محلهایی چون جرجان حتی در سطحهای بسیار زیاد برای پوشش کف خیابانها ی شهر، آجر مورد استفاده قرار گرفته است.آجر فرش بناها در بیشتر دورهها با آجرهای چهار گوش بزرگ نظامی و تخت صورت گرفته است. شیوه کار آجر در پلهها را ((هِره چینی)) میگویند. در جرجان در کاوشهای بدست آ مده خیابانی به عرض ۱۰متر در محور شمالی – جنوبی مربوط به دورههای سلجوقی و سامانی وجود دارد که با آجر فرش شده است. اندازه آجرها۴× ۲۰×۲۰سانتیمتر است. آجر فرش بناها در بیشتر دورهها با آجرهای چهار گوش بزرگ نظامی و تخت صورت گرفته است. (در حین ساختن یک دیوار آجری، اگر بخواهیم قسمتی از یک دیوار را در یک روز ساخته و ادامه کار را به روز بعد موکول کنیم؛ باید توجه داشته باشیم که بخش ساخته شده را به صورت یک خط عمودی و صاف رها نکنیم. زیرا در اثر گذشت زمان، دیوار از همان محل، ترک میخورد.برای جلو گیری ازاین ترک خوردگی باید قسمت انتهایی کار را به صورت هشت و گیر یا لاریز، گذاشته و از روز بعد از همان محل مجددا شروع به کار کنیم.
اسلاید 13: پایان
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.