تغذیه

آلودگی هوا و تغذيه مناسب

صفحه 1:
آلودکی ‎i‏ و تغذیه ها 1 15 CB 6 522 79 65 5 95 5-2

صفحه 2:
هوا مایه زندگی است و نیاز به آن بیش از نیاز به آب و غذا است . انسان بدون هوا بیش از چند دقیقه قادر به ادامه حیات نیست . اما همین هوا در اثر عوامل طبیعی و نيز در اثرفعالیتهای آدمی همواره در معرض انواع آلودگیهاست . آلاینده های هوا * هیدروکربورهای سرطانزا ناشی از سوخت ناقص مواد سوختی, انواع فلزات سنكين مثل سرب كه با سوختن ترکیبات نفتی مشل بنزین و گازوئیل در هوا منتشر می شوند و گاز خطرناک منواکسید کربن از جمله لین ترکیبات هستند. در لثر پدیده گلخلنه اى در فصل سرماء لين كاز به اضافه ازهای مضر به سطح زمین بر می گردند و وارد ریه های ما می شوند. *_ منوکسیدکربن, اکسیدهای گوگرد. اکسیدهای ازت. اکسیدکننده های فتوشیمیائی, هیدرو کربورهاء ذرات معلق و مواد رادیواکتیو از اهم عوامل آلاینده هوا به شمار می روند. *_ وارونگی هوا از پدیده های مهم آلودگی هوا محسوب می شود.

صفحه 3:
آلاینده های هوا از نظر منشاء آلودگی : - اوليه - انویه * آلاينده هاى اوَا آنهايى هستندكه به همان شكل وتركيبى كه ازمنبع توليد خارج شده اند درهوا وجود دلرند مثال:. ۰00 609 ‎LO‏ ۶ _ آلاینده های ثانوبه : معمولا از ترکیب آلاینده های اولیه تحت تاثیر اشعه خورشید تولید می‌شوند. مثال : اسماگ فوتوشیمیایی, اوزن و قسمت عمده 005 * آلاینده های هوا از نظراثرات فیزیولوژیکی *_ به ۵ گروه عمده تقسیم می‌شوند که عبارتند از : ) خفه کننده ها : شامل خفه کننده های ساده مانند 66( متان و سایر گازهای خنثی که با رقیق کردن اکسیژن محیط (محیط‌های بسته) باعث خفگی می‌شهند و خفه کننده های ترکیبی که به علت ترکیب با آنزیم‌ها و ارگان‌های بدن ایجاد خفگی می‌کنند مانند00 ۲) تحریک کننده ها : شامل تحریک کننده های مجاری فوقانی تنفسی (2606) و مجاری تحتانی تنفسی (006)) می‌شوند

صفحه 4:
۳) سموم سیستمیک : که با حمله به ارگان‌ها باعث بیماری عضوی از بدن می‌گردند مثل ترکیبات جیوه. سرب. هیدروکربن‌های آروماتیک ۴ ترکیبات مخذر و بیهوش کننده : که روی اعصاب اثر می‌گذارند مثل هیدروکربن‌های الیفاتیک کلره ۵ مواد سرطان‌زا : بنزاپیرن. بنزن. هیدرو کرین‌های آروماتیک چند هسته ای. منابع آلودگی هوا منابع انتشار آلاینده های هوا را به دو گروه تقسیم کرده اند: *_ گروه ثابت : همانطور که از اسم آن‌ها پیداست شامل صنایع. نیروگاه ها و مراکز تجاری و مسکونی می‌شود * منابع متحرّى : انواع وسایل نقلیه از موتور سیکلت تا هواپیما و کشتی مقدار آلودگی تولید شده از منبع را با وزن آلودگی به واحد وزن مواد خام مصرفی یا محصول تولیدی بیان می‌کنند و به آن ضریب انتشار می‌گویند.

صفحه 5:
۲ اثرات آلودگی هوا بر انسان بستگی به غلظت آلوده کننده ها و حساسیت مردم دارد و عوارض آن به صورتهای زیر ظاهر می شود: اریهای حاد بیماریهای مزمن ۳- دگرگونی اعمال فیزیولوژیک ۴- عوارضی چون احساس تحریک ۵- احساس ناراحتی و مواقع کاهش ‎aa‏ ۶- عوارضی چون کند ذهنی و اختلال رشد و نمو ۲ به طور کلی عوارض آلودگی هوا از خستگی مزمن و بی حالی گرفته تا سردرد. تهوع. کاهش کارایی» اضطراب و استرس و مسمومیت با آلاینده های موجود در هوا می باشد.

صفحه 6:
*_ آلودگی هوا روی بافت های بدن. دستگاه تنفسی و قلب و عروق تأثیر فراوانی دارد. همچنین مطالعه اخیر محققان علوم پزشکی نشان می دهد افراد جوانی که در مناطق آلوده به دود زندگی می کنند, بیشتر در معرض خطر ابتلا به بيمارى هاى کوارشی ‎Jo J‏ *_ از سوی دیگر در زمان آلودگی هواء جذب "ويتامين 0 " از طريق يوست به شدت كاهش مى يابد. به همين دليل در شهرهاى بزرك كه معمولا هواى آلوده دارند, كمبود ويتامين 00از شيوع بالايى برخوردار است.

صفحه 7:
هولی آلوده. ترکیباتی اکسید کننده و سمی دارد و به همین دلیل. مواد غذایی و غذاهایی که ترکیبات آنتی اکسیدان دارند. می توانند مفید باشند. میوه ها و سبزی ها بهترین منابع ترکیبات آنتی اکسیدانی هستند و ویتامین هایی مانند 0.8 و انواع فلاونویید دارند. مصرف لبنیا لبنیات می تواند با برخی عناصر فلزی ناشی لز این بسیار توصیه می شود چون پروتثی آلودگی ها که از طریق استنشاق وارد بدن مى شوند. ترکیب شود و به دفع آنها از بدن کمک کند. برخی نوشیدنی ها مانند چای و قهوه نیز به دلیل داشتن ترکیبات فلاونوییدی می تواند پتانسیل توانایی دفاع آنتی اکسیدانی بدن را در برابر عوامل اکسید کننده ای که از طریق آلودگی وارد بدن می شوند. بیشتر کنند

صفحه 8:
*_ هرخوراکی که بتواند مانند آلودگی هوا خاصیت اکسپدانی داشته باشد. می تواند آسیب های وارده را شدیدتر کند. مانند خوراکی های پرچرب. پربروتئین و غذاهای فر آوری شده مانند فرآورده های گوشتی و غذاهای کنسروی مملو از اسیدهای چرب اشباع و ترانس که نگهدارنده فراوانی دارند و می توانند سرعت اکسیداسیون را در یدن بالا ببرند. * _اگر آلرژی تنفسی دراثر آلودگی هوا و تحت تأثیر ترکیبات اکسید کننده باشد. گروه های غذایی حاوی ترکیبات آنتی اکسیدان به عنوان یک عامل کمکی. می توانداز آسیب های جانبی پیشگیری کنند. هرچند شدت آسیبی که آلاینده ها به بدن وارد می کنند. در برایر نقش آنتی اکسیدانی که غذاها و خوراکی ها فراهم می کنند بسیاربیشتر است.

صفحه 9:
*_آلرژی نیز واکتشی است که سیستم ایمنی را تحریک می کند و سرکوب کننده سیستم دفاعی است و دراین شرایط. تغذیه نمی تواند نقش چندان مهمی داشته باشد ولی به هرحال, داشتن یک الگوی غذایی مناسب. از این جهت که می تواند از عملکرد سیستم ایمنی پشتیبانی کند. اهمیت دارد. بنابراین اگر کسی هم مبتلا به این بیماری ها باشد و هم از سوء تغذیه رنج ببرده مشکلات شدیدتر می شود. *_بنابراین مصرف غذاهای تازه. طبیعی و سالم. به ویژه میوه ها و سبزی های تازه بهترین روش تغذیه ای در زمان آلودكى هوا مى باشد. به اين ترتيب مى توانيم پتانسیل آنتی اکسیدانی بدن را تقویت و تا حدودی کمک کنیم که بدن در برابر آلودگی هوا مقاوم شود. * _ البته بهترین کار برای کاهش آسیب های ناشی از آلودگی هوا این است که تماسمان را با آن محدودتر کنیم و حتی المقدور کمتر از خانه خارج شویم.

صفحه 10:

هوا مايه زندگي است و نياز به آن بيش از نياز به آب و غذا است .انسان بدون هوا بيش از چند دقيقه قادر به ادامه حيات نيست .اما همين هوا در اثر عوامل طبيعي و نيز در اثر فعاليتهاي آدمي همواره در معرض انواع آلودگيهاست . آالينده هاي هوا • هيدروکربورهای س رطانزا ناش ی از س وخت ناق ص مواد س وختی ،انواع فلزات س نگين مث ل س رب ک ه ب ا س وختن ترکيبات نفت ی مث ل بنزي ن و گازوئي ل در هوا منتش ر م ی‌شون د و گاز خطرناک منواکس يد کرب ن از جمله اين ترکيبات هستند .در اثر پديده گلخانه‌ای در فصل سرما ،اين گاز به اضافه بقيه گازهای مضر به سطح زمين بر می گردند و وارد ريه های ما می‌شوند. • منوكسيدكربن ،اكسيدهاي گوگرد ،اكسيدهاي ازت ،اكسيدكننده هاي فتوشيميائي ،هيدروكربورها، ذرات معلق و مواد راديواكتيو از اهم عوامل آالينده هوا به شمار مي روند. • وارونگي هوا از پديده هاي مهم آلودگي هوا محسوب مي شود. آالينده هاي هوا از نظر منشاء آلودگي : ثانويه ا ّولیه• آالينده هاي ا ّوليه : آنهايي هستندكه به همان شكل وتركيبي كه ازمنبع توليد خارج شده اند درهوا وجود دارند مثالSO2 ، CO ، : ‏HC • آالينده هاي ثانويه : معموال از تركيب آالينده هاي ا ّوليه تحت تاثير اشعه خورشيد توليد مي‌شوند .مثال :اسماگ فوتوشيميايي ،اوزن و قسمت عمده NO2 • آالينده هاي هوا از نظراثرات فيزيولوژيكي • به 5گروه عمده تقسيم مي‌شوند كه عبارتند از : )1خف ه كننده ه ا :شام ل خف ه كننده هاي س اده مانن د ،CO2متان و س اير گاز‌هاي خنث ي كه ب ا رقي ق كردن اكسيژن محيط (محيط‌‌هاي بسته) باعث خفگي مي‌شوند و خفه كننده هاي تركيبي كه به علت تركيب با آنزيم‌ها و ارگان‌هاي بدن ايجاد خفگي مي‌كنند مانندCO )2تحريك كننده ها :شامل تحريك كننده هاي مجاري فوقاني تنفسي ( )SO2و مجاري تحتاني تنفسي ( )NO2مي‌شوند )3سموم سيستميك :كه با حمله به ارگان‌ها باعث بيماري عضوي از بدن مي‌گردند مثل تركيبات جيوه ،سرب، هيدروكربن‌هاي آروماتيك مخدر و بيهوش كننده :كه روي اعصاب اثر مي‌گذارند مثل هيدروكربن‌هاي اليفاتيك كلره )4تركيبات ّ )5مواد سرطان‌زا :بنزاپيرن ،بنزن ،هيدروكربن‌هاي آروماتیک چند هسته اي. منابع آلودگي هوا منابع انتشار آالينده هاي هوا را به دو گروه تقسيم كرده اند: • گروه ثابت :همانطور كه از اسم آن‌ها پيداست شامل صنايع ،نيروگاه ها و مراكز تجاري و مسكوني مي‌شود • منابع متح ّرك :انواع وسايل نقليه از موتور سيكلت تا هواپيما و كشتي • مقدار آلودگي توليد شده از منبع را با وزن آلودگي به واحد وزن مواد خام مصرفي يا محصول توليدي بيان مي‌كنند و به آن ضريب انتشار مي‌گويند. اثرات آلودگي هوا بر انسان بستگي به غلظت آلوده كننده ها و حساسيت مردم دارد و عوارض آن به صورتهای زير ظاهر می شود: -1بيماريهاي حاد -2بيماريهاي مزمن -3دگرگوني اعمال فيزيولوژيك -4عوارضي چون احساس تحريك -5احساس ناراحتي در مواقع كاهش ديد -6عوارضي چون كند ذهني و اختالل رشد و نمو به طور كلي عوارض آلودگي هوا از خستگي مزمن و بي حالي گرفته تا سردرد ،تهوع ،كاهش كارايي، اضطراب و استرس و مسموميت با آالينده هاي موجود در هوا مي باشد. • آلودگی هوا روی بافت‌های بدن ،دستگاه تنفسی و قلب و عروق تأثير فراوانی دارد .همچنين مطالعه اخير ی کنند ،بيشتر در معرض محققان علوم پزشکی نشان می‌دهد افراد جوانی که در مناطق آلوده به دود زندگی م ‌ خطر ابتال به بيماری های گوارشی قرار دارند. • از سوی ديگر در زمان آلودگی هوا ،جذب "ويتامين " Dاز طريق پوست به شدت کاهش می‌يابد .به همين دليل در شهرهای بزرگ که معموال هوای آلوده دارند ،کمبود ويتامين Dاز شيوع بااليی برخوردار است. • هوای آلوده ،تركيباتي اكسيد كننده و سمي دارد و به همين دليل ،مواد غذايي و غذاهايي كه تركيبات آنتي اكسيدان دارند ،مي توانند مفيد باشند. • ميوه ها و سبزي ها بهترين منابع تركيبات آنتي اكسيداني هستند و ويتامين هايي مانند C، Eو انواع فالونوييد دارند. • مصرف لبنيات نيز بسيار توصيه مي شود چون پروتئين لبنيات مي تواند با برخي عناصر فلزي ناشي از اين آلودگي ها كه از طريق استنشاق وارد بدن مي شوند ،تركيب شود و به دفع آنها از بدن كمك كند. • برخي نوشيدني ها مانند چاي و قهوه نيز به دليل داشتن تركيبات فالونوييدي مي تواند پتانسيل توانايي دفاع آنتي اكسيداني بدن را در برابر عوامل اكسيد كننده اي كه از طريق آلودگي وارد بدن مي شوند ،بيشتر كنند • هرخوراكي كه بتواند مانند آلودگي هوا خاصيت اكسيداني داشته باشد ،مي تواند آسيب هاي وارده را شديدتر كند ،مانند خوراكي هاي پرچرب ،پرپروتئين و غذاهاي فرآوري شده مانند فرآورده هاي گوشتي و غذاهاي كنسروي مملو از اسيدهاي چرب اشباع و ترانس كه نگهدارنده فراواني دارند و مي توانند سرعت اكسيداسيون را در بدن باال ببرند. • اگر آلرژي تنفسي دراثر آلودگي هوا و تحت تأثير تركيبات اكسيد كننده باشد ،گروه هاي غذايي حاوي تركيبات آنتي اكسيدان به عنوان يك عامل كمكي ،مي تواند از آسيب هاي جانبي پيشگيري كنند ،هرچند شدت آسيبي كه آالينده ها به بدن وارد مي كنند ،در برابر نقش آنتي اكسيداني كه غذاها و خوراكي ها فراهم مي كنند بسيار بيشتر است. • آلرژي نيز واكنشي است كه سيستم ايمني را تحريك مي كند و سركوب كننده سيستم دفاعي است و دراين شرايط ،تغذيه نمي تواند نقش چندان مهمي داشته باشد ولي به هرحال ،داشتن يك الگوي غذايي مناسب ،از اين جهت كه مي تواند از عملكرد سيستم ايمني پشتيباني كند ،اهميت دارد. بنابراين اگر كسي هم مبتال به اين بيماري ها باشد و هم از سوء تغذيه رنج ببرد ،مشكالت شديدتر مي شود. • بنابراين مصرف غذاهاي تازه ،طبيعي و سالم ،به ويژه ميوه ها و سبزي هاي تازه بهترين روش تغذيه اي در زمان آلودگي هوا مي باشد ،به اين ترتيب مي توانيم پتانسيل آنتي اكسيداني بدن را تقويت و تا حدودي كمك كنيم كه بدن در برابر آلودگي هوا مقاوم شود. • البته بهترين كار براي كاهش آسيب هاي ناشي از آلودگي هوا اين است كه تماسمان را با آن محدودتر كنيم و حتي المقدور كمتر از خانه خارج شويم. تهیه و تنظیم : امورHSE واحد محیط زیست

51,000 تومان