صفحه 1:

صفحه 2:
کلسیم: کلسیم به عنوان عنصر ضروری مورد نیاز گیه شناخته شده است.توجه زیاد به کلسیم از نقطه نظر حاصلخیزی و کاربرد آن به عنوان ماده اصلاح کننده خاک های اسیدی و بهبود ساختمان خاک است. کلسیم یکی از مهمترین عناصر معدنی است که در تعبین در میوه ها و سبزی هاء اهمیت آن به خاطر تأثیر عمومی در به تأخیر انداختن رسیدن میوه و ماندگاری پیشتر است: میوه و زمان ماندگاری آن دخالت دارد. وظایف کلسیم در كياه: ۱)کلسیم یکی از عناصر مهم جهت رشد و توسعه ریشه و وظایق آن می ياشد. ۲)کلسیم در غلظلت های متفاوت برای تقسیم سلولی و ثبات کروموزومی مورد ۳)پکتات کلسیم از مواد تشکیل دهنده لایه میانی دیواره سلولی است. ۴)کلسیم همراه با پتاسیم در نفوذ پذیری. آبگیری و حفظ نظام سلولی موثر است. ۵کلسیم به طور غیر مستقیم در بسیاری از سیستم های آنزیمی موثر است. (آمیلاز و 356 ‎(ATP‏ ‏#)كلسيم وظيفه تنظيم تنفس را نيز بر عهده دارد. /)كلسيم به عرضه ازت تثبيت شده در غده ها و سلير اندام هاى كياه كمك مى كند.

صفحه 3:
نقش فیزیولوژیک کلسیم در میو کاهش میزان سطح کلسیم در میوه باعث کاهش کیفیت آن نی شود. يوه هاى دارائ كاسيم يايين نسبت به ميوه هاس كه از سيران كلسيم كاقى برخورتارند زودتر مى ونه بنابراين آنها را نمى توان به خوبى نكهدارى نمود و وقتى بسته بندى مى شود و حتى يس از فروش كيفيت لازم را نخواهند داشت و يا اينكه به عوارض زیر دجار مى شوند. عوارض ناشى از كمبود كلسيم در ميوه: اطع ۰ ۲-چوب پنبه‌ای‌شدن ‏ ۲-نرمی بافت ۰ ۴-آبگزیده شدن ميزان بابين كلسيم سبب مى شود كه ميوه در طى مدت زمان نكهدارى سريع تر نرم شده و همجنين اسکالد و عوارض مربوط به دمای پایین و پوسیدگی میوه نیز با سرعت بیشتری پیشرفت نماید.

صفحه 4:
منابع طبیعی کلسیم در خاک: تعدادی از سنگ ها کانی های اولیه که خاک از آنها تشکیل می شود دارای کلسیم است. شکل قابل جذب کلسیم توسط گیاه: كلسيم به صورت ‎Ca‏ ار مسلول خاک توسط گیل جذب می شود وضعیت کلسیم در خاک: وقتى 011 خاک در محدوده ۵/۵-۶/۵ باشد کلسیم. باز اصلی کمپلکس تبادلی خاک می باشد. میزان کلسیم تبادلی خاک بین ۶۵ تا ۸۵ در صد کل ظرفیت تبادلی می باشد و چنین خاکی از نظر واکنش نزدیک به خنثی است. خاک مناطقی که دارای بارنگی سالانه ۱۷۵-۲۰۰ سانتیمتر می باشند دارای کلسیم بسیار کمی است. خاک مناطق خشک که دارای بارندگی کمتری می باشد. کرینات کلسیم بیشتری دارد.

صفحه 5:
عوامل موثر در کمبود کلسیم: ای كلسيم ذر خاك ")بايين بودن 514 ۳)برداشت مداوم گیاه ۴)تناوم مصرف کودهای آمونیومی تلفات کلسیم از خاک را تشدید می کند. علائم کمبود کلسیم: علائم کمبود کلسیم در درختان میوه ای که در شرایط مزرعه های در حال رشند هستند به ندرت مهاهده می شود. علائم کمبود در مرکبات یه صورت کم پشت شدن سرشاخه های درختان و ریزش میوه گزارش شده است. زردی برگ هاء بدشکلی

صفحه 6:
می شود. نشانه های کمبود را می توان ایتدا در نوک ساقه ها ی در حال رشد و جوان ترین برگ ها مشاهده كرد . اين قسمت ها تغيير شكل مى دهند و زرد می شوند و در مراحل پیشترفته تر حاشیه برگ ها دچار سوختگی ‎sales‏ بافت هاى متأثر از اين كمبود در اثر تحليل ديواره هاى سلول: نرم می شوند.

صفحه 7:
چاپمن و همکارانش با تحقیق به روش هیدروپونیک دریافتند که: در مراحل اولیه کمبود زمانی که میزان کلسیم برگ کمتر از 1/۳ باشد کاهش رشد و عملکرد رخ می دهد و زمانی که میزان كلسيم كمتر از ۱ باشد. کمیود شدید یاعث توقف رشد برگ دهی شده و به دلیل حساسیت بیشتر گیاهان به کمبود اکسیژن , رگبرگ ها زرد شده و پوسیدگی ريشه به وجود مى آيد. أثر کلسیم روی رشد و عملکرد: طبق تحقیقات انجام شده گیاهای که در شرایط کمبود کلسیم کشت شدند نسبت به شرایط کلسیم کافی دارای رشد کمتری بودند. در اثر کمبود کلسیم برك ها کوچکتر شده و عملکرد نیز کاهش می يابد. در ضمن ریفه گیاهانی که در شرایط کلسیم کافی کشت شدند در مقایسه با گیاهانی که در شرایط کمبود کلسیم کشت شدند نسبت به ناکافی بودن تهویه خاک مقاوعت بیشتری داشتند.

صفحه 8:
همانطور که گفته شد در ساختمان تیفه میانی سلولها و بافت كياهى در تركيبى به نام پکتات کلسیم وجود دارد و تا زمانی که مقدار آن به حد کافی باشد» از تخریب ديوارة پکنینی ممائعت به عمل می آورد. کلسیم موجود در دیوارة سلولی تا حد زیادی. میوه را در مقایل میکروب هایی که تلاش دارند با شکستن پکتین وارد آن شوند. محافظت می کند. همچنین افزایش غلظت کلسیم علاوه بر افزایش تولید 0تایرکاهش تولید اتیلن توسط میوه مزثر بوده و می تواند فرآیند پیچیده رسیدن میوه را کنترل کرده و به تأخیر اندازد. میوه های حاوی کلسیم کم, سرعت تنفس بالاترى دارند و از اين رو سريع تر دچار فساد می شوند. رای جلو گیری از این عمل لازم است جذب و انتقال کلسیم به ميوه به طرقى تسريع و تقویت گردد.

صفحه 9:
شرایطی که در باغ کمبود کلسیم ‎ogee‏ را تشدید می کند: شناخت بیولوژیکی درخت به وسیله باغدار به او کمک می کند که سطح کلسیم میوه را به اندازه کافی حفظ کند. در این راستا باید به سه نکته کلیدی توجه کرد. ۱)قدرت جذب توسط ریشه درخت. ريشه بعضی از درختان مانند سیب برای جذب کلسیم ضعیف است و کلسیم کمی جذب می کند که با رقابت دیگر عناصر تشدید می گردداز این رو مقدار الای پتاسیم . و آمونیوم هر کدام جذب کلسیم را کاهش می دهد. ۲کلسیمی که توسط ریشه جذب شده به آهستگی در طول درخت حرکت عی کند تا به عیوه پرسد. پاسخ سریع کاربرد کلسیم وقتی است که کلسیم مستقیما روی سطح میوه پاشیده شود.

صفحه 10:
۳ ین اندام هوایی و میوه برای جذب کلسیم رقابت شدیدی وجود دارد و بخش هوایی معمولا قوی تر عمل می کند.هر عاملی که محرک رشد اندام های رویشی درخت باشد سبب عدم دریافت کلسیم کافی توسط میوه می شود. راه های افزایش سطح کلسیم میوه: ۱- مدیریت درخت: < عملیات کود دهی: معمولا هیچ عملی به اندازه مصرف کود اضافی کمبود کلسیم را تحریک نمی کند. مثلا مقدار بالای ازت به دلیل تحریک رشد رویشی باعث کاهش انتقال كلسيم به ميوه می شود. 10

صفحه 11:
1 عملیات هرس: هرس شدید رشد رویشی را تحریک کرده و سبب تسریع بروز کمبود کلسیم میوه می گردد. پرورش میوه بسیار درشت: رشد زیاد میوه ها منجر به کمبود کلسیم می شود. > کمک به انجام گرده افشانی: تعداد بذر بالا مشوق تجمع کلسیم در میوه است. ۲- مدیریت خاک: ” جلوكيرى از تنش آبى : براى جذب كلسيم يا عناصر ديكر توسط ريشه ها مقدار آب بايد کافی باشد. ” حفظ ۳4 در محدوده قابل جذب عنصر

صفحه 12:
2 زياد بود كلسيم: ایی و اثر عموما مسائل مربوط به زیادی کلسیم ناشی از اثرات سمی آن نیست,بلکه به دلیل خا کاهندگی آن در قابلیت جذب عناصر دیگر مثل فسفره پتاسیم. منگنز, آهن و روی است. برای تشخیص زیاد بود کلسیم تجزیه برگی و تجزیه خاک (کلسیم محلول) انجام می گیرد. اگر زیادی کلسیم ناشی از مصرف زیاد آهک باشد . با کاهش مصرف آن می توان مشکل را رفع کرد. همچنین از کودهای اسیدزا مثل سولفات آمونیوم می توان استفادهکرد. مصرف گوگرد هم می تواند از طریق تاثیر در آبشویی کلسیم موثر باشد.

صفحه 13:
لك

1 کلسیم: کلسیم به عنوان عنصر ضروری مورد نیاز گیاه شناخته شده است.توجه زیاد به کلسیم از نقطه نظر حاصلخیزی و کاربرد آن به عنوان ماده اصالح کننده خاک های اسیدی و بهبود ساختمان خاک است. كلسيم يكي از مهمترين عناصر معدني است كه در تعيين كيفيت ميوه و زمان ماندگاري آن دخالت دارد. در ميوه ها و سبزي ها ،اهميت آن به خاطر تأثير عمومي در به تأخير انداختن رسيدن ميوه و ماندگاري بيشتر است. وظایف کلسیم در گیاه: )1کلسیم یکی از عناصر مهم جهت رشد و توسعه ریشه و وظایف آن می باشد. )2کلسیم در غلظت های متفاوت برای تقسیم سلولی و ثبات کروموزومی مورد نیاز است. )3پکتات کلسیم از مواد تشکیل دهنده الیه میانی دیواره سلولی است. )4کلسیم همراه با پتاسیم در نفوذ پذیری ،آبگیری و حفظ نظام سلولی موثر است. )5کلسیم به طور غیر مستقیم در بسیاری از سیستم های آنزیمی موثر است( .آمیالز و ) ATP ase )6کلسیم وظیفه تنظیم تنفس را نیز بر عهده دارد. )7کلسیم به عرضه ازت تثبیت شده در غده ها و سلیر اندام های گیاه کمک می کند. 2 نقش فیزیولوژیک کلسیم در میوه: کاهش میزان سطح کلسیم در میوه باعث کاهش کیفیت آن می شود. میوه های دارای کلسیم پایین نسبت به میوه هایی که از میزان کلسیم کافی برخوردارند زودتر می رسند. بنابراین آنها را نمی توان به خوبی نگهداری نمود و وقتی بسته بندی می شود و حتی پس از فروش کیفیت الزم را نخواهند داشت و یا اینکه به عوارض زیر دچار می شوند. عوارض ناشی از کمبود کلسیم در میوه: -1لکه تلخ -2چوب پنبه ای شدن -3نرمی بافت -4آبگزیده شدن میزان پایین کلسیم سبب می شود که میوه در طی مدت زمان نگهداری سریع تر نرم شده و همچنین اسکالد و عوارض مربوط به دمای پایین و پوسیدگی میوه نیز با سرعت بیشتری پیشرفت نماید. 3 منابع طبیعی کلسیم در خاک: تعدادی از سنگ ها کانی های اولیه که خاک از آنها تشکیل می شود دارای کلسیم است. شکل قابل جذب کلسیم توسط گیاه: کلسیم به صورت ++Caاز محلول خاک توسط گیاه جذب می شود. وضعیت کلسیم در خاک: وقتی pHخاک در محدوده 5/5-6/5باشد کلسیم ،باز اصلی کمپلکس تبادلی خاک می باشد .میزان کلسیم تبادلی خاک بین 65تا 85در صد کل ظرفیت تبادلی می باشد و چنین خاکی از نظر واکنش نزدیک به خنثی است. خاک مناطقی که دارای بارنگی ساالنه 175-200سانتیمتر می باشند دارای کلسیم بسیار کمی است. خاک مناطق خشک که دارای بارندگی کمتری می باشد ،کربنات کلسیم بیشتری دارد. 4 عوامل موثر در کمبود کلسیم: )1ظرفیت پایین کلسیم در خاک )2پایین بودن PH )3برداشت مداوم گیاه )4تداوم مصرف کودهای آمونیومی تلفات کلسیم از خاک را تشدید می کند. عالئم کمبود کلسیم: عالئم کمبود کلسیم در درختان میوه ای که در شرایط مزرعه های در حال رشد هستند به ندرت مشاهده می شود. عالئم کمبود در مرکبات به صورت کم پشت شدن سرشاخه های درختان ،زردی برگ ها ،بدشکلی و ریزش میوه گزارش شده است. 5 كمبود كلسيم با كاهشي كه در ميزان رشد بافت هاي مريستمي به وجود مي آيد ،مشخص مي شود. نشانه هاي كمبود را مي توان ابتدا در نوك ساقه ها ي در حال رشد و جوان ترين برگ ها مشاهده كرد .اين قسمت ها تغيير شكل مي دهند و زرد مي شوند و در مراحل پيشترفته تر حاشيه برگ ها دچار سوختگي خواهد شد .بافت هاي متأثر از اين كمبود در اثر تحليل ديواره هاي سلول ،نرم مي شوند. 6 چاپمن و همکارانش با تحقیق به روش هیدروپونیک دریافتند که: در مراحل اولیه کمبود زمانی که میزان کلسیم برگ کمتر از %3باشد کاهش رشد و عملکرد رخ می دهد و زمانی که میزان کلسیم کمتر از %1باشد ،کمبود شدید باعث توقف رشد برگ دهی شده و به دلیل حساسیت بیشتر گیاهان به کمبود اکسیژن ،رگبرگ ها زرد شده و پوسیدگی ریشه به وجود می آید. اثر کلسیم روی رشد و عملکرد: طبق تحقیقات انجام شده گیاهای که در شرایط کمبود کلسیم کشت شدند نسبت به شرایط کلسیم کافی دارای رشد کمتری بودند .در اثر کمبود کلسیم برگ ها کوچکتر شده و عملکرد نیز کاهش می یابد. در ضمن ریشه گیاهانی که در شرایط کلسیم کافی کشت شدند در مقایسه با گیاهانی که در شرایط کمبود کلسیم کشت شدند نسبت به ناکافی بودن تهویه خاک مقاومت بیشتری داشتند. 7 همانطور که گفته شد در ساختمان تيغه مياني سلولها و بافت گياهي در تركيبي به نام پكتات كلسيم وجود دارد و تا زماني كه مقدار آن به حد كافي باشد ،از تخريب ديوارة پكتيني ممانعت به عمل مي آورد. كلسيم موجود در ديوارة سلولي تا حد زيادي ،ميوه را در مقابل ميكروب هايي كه تالش دارند با شكستن پكتين وارد آن شوند ،محافظت مي كند .همچنين افزايش غلظت كلسيم عالوه بر افزايش توليد ‏Co2بركاهش توليد اتيلن توسط ميوه مؤثر بوده و مي تواند فرآيند پيچيده رسيدن ميوه را كنترل كرده و به تأخير اندازد. میوه های حاوي كلسيم كم ،سرعت تنفس باالتري دارند و از اين رو سريع تر دچار فساد مي شوند .براي جلو گیری از این عمل الزم است جذب و انتقال كلسيم به ميوه به طرقي تسريع و تقويت گردد. 8 شرایطی که در باغ کمبود کلسیم میوه را تشدید می کند: شناخت بیولوژیکی درخت به وسیله باغدار به او کمک می کند که سطح کلسیم میوه را به اندازه کافی حفظ کند .در این راستا باید به سه نکته کلیدی توجه کرد. )1قدرت جذب توسط ریشه درخت .ریشه بعضی از درختان مانند سیب برای جذب کلسیم ضعیف است و کلسیم کمی جذب می کند که با رقابت دیگر عناصر تشدید می گردد.از این رو مقدار باالی پتاسیم ، منیزیم و آمونیوم هر کدام جذب کلسیم را کاهش می دهد. )2کلسیمی که توسط ریشه جذب شده به آهستگی در طول درخت حرکت می کند تا به میوه برسد. پاسخ سریع کاربرد کلسیم وقتی است که کلسیم مستقیما روی سطح میوه پاشیده شود. 9 )3ین اندام هوایی و میوه برای جذب کلسیم رقابت شدیدی وجود دارد و بخش هوایی معموال قوی تر عمل می کند.هر عاملی که محرک رشد اندام های رویشی درخت باشد سبب عدم دریافت کلسیم کافی توسط میوه می شود. راه های افزایش سطح کلسیم میوه: -1مدیریت درخت: عملیات کود دهی :معموال هیچ عملی به اندازه مصرف کود اضافی کمبود کلسیم را تحریک نمی کند .مثال مقدار باالی ازت به دلیل تحریک رشد رویشی باعث کاهش انتقال کلسیم به میوه می شود. 10 عملیات هرس :هرس شدید رشد رویشی را تحریک کرده و سبب تسریع بروز کمبود کلسیم میوه می گردد. ‏ پرورش میوه بسیار درشت :رشد زیاد میوه ها منجر به کمبود کلسیم می شود. ‏ کمک به انجام گرده افشانی :تعداد بذر باال مشوق تجمع کلسیم در میوه است. -2مدیریت خاک: جلوگیری از تنش آبی :برای جذب کلسیم یا عناصر دیگر توسط ریشه ها مقدار آب باید کافی باشد. ‏ 11 حفظ pHدر محدوده قابل جذب عنصر زیاد بود کلسیم: عموما مسائل مربوط به زیادی کلسیم ناشی از اثرات سمی آن نیست،بلکه به دلیل خاصیت قلیایی و اثر کاهندگی آن در قابلیت جذب عناصر دیگر مثل فسفر ،پتاسیم ،منگنز ،آهن و روی است. برای تشخیص زیاد بود کلسیم تجزیه برگی و تجزیه خاک (کلسیم محلول) انجام می گیرد. اگر زیادی کلسیم ناشی از مصرف زیاد آهک باشد ،با کاهش مصرف آن می توان مشکل را رفع کرد. همچنین از کودهای اسیدزا مثل سولفات آمونیوم می توان استفاده کرد .مصرف گوگرد هم می تواند از طریق تاثیر در آبشویی کلسیم موثر باشد. 12 13

62,000 تومان