امام در تبعید
اسلاید 1: به نام خدا تهیه کننده:مبین بازرگانی و ارش امیری موضوع:امام در تبعید زیر نظر:جناب اقای بوعذار
اسلاید 2: مقدمهاگر هجرت را حرکت از مکانی به مکان دیگر با هدف و برنامه خاصی بدانیم، خواهیم دید اکثر پیامبران و رهبران الهی به آن عمل کردهاند. گاه خودخواسته و از روی اختیار و گاه از روی اجبار حکام و سلاطین جائر و ظالم زمان و گاهی هم از باب اضطرار دست به این کار زدهاند.امام خمینی نیز یکی از همین مراجع و عالمان دینی و از پیروان راستین رسولان و امامان معصوم است که پا جای پای آن بزرگان الهی گذاشته و سختی و تلخی هجرت و تبعیدهای متعدد را گاه به دلخواه و گاه به اجبار و گاه به اضطرار به جان خریده و از شهری به شهر دیگر و از کشوری به کشوری دیگر سفر و هجرت کرده تا بتواند خود و مردمان زمان خویش را به سر منزل مقصود رهنمون نماید که به امر و یاری خود با پیروزی انقلاب اسلامی این چنین نیز شد. هجرت های که هر کدام از آنها با توجه به مقتضیات زمانی و مکانی، به نوعی نقش محوری در تحولات روحی و فکری وی داشته اند.
اسلاید 3: امام خمینی در طول حیات پربرکتشان پنج هجرت مهم داشته اند که از قرار زیر است:1ـ هجرت از زادگاه خود خمین به شهرستان اراک2ـ هجرت از اراک به قم3ـ تبعید از قم به کشور ترکیه4ـ تبعید از ترکیه به کشور عراق (نجف)5ـ هجرت از عراق به کشور فرانسه (پاریس، نوفل لوشاتو)در این میان سه هجرت اخیر از جهات مختلفی تأثیر بیشتری در شخصیت امام خمینی و در حرکت و قیام مردم علیه حکومت پهلوی داشته است. این هجرتها زمینه و بستری را برای امام مهیا ساخت تا از جهات مختلف علمی، سیاسی و اجتماعی، فرهنگی و اخلاقی و عرفانی رشد یافته و با نظرات و دیدگاههای مختلف فکری و عملی آشنا شوند و این ره توشه ای باشد برای حرکتهای بعدی و آمادگی برای ارشاد و راهنمایی و رهبری مردم در مبارزه با ظلم و فساد حاکم بر جامعه. قطعاً اگر ایشان فقط در خمین یا اراک یا قم اقامت دائم مینمودند و مثل دیگر هم عصران خود به درس و بحث پرداخته و به مرجعیت عامه بسنده میکردند، شاید به تناسب وضعیت حاکم بر حوزههای علمیه آن زمان در هر دورهای به مراحل عالی رشد علمی هم میرسیدند اما بعید بود بتوانند رهبری امتی را به عهده گرفته و آنها را به سرمنزل مقصود برسانند.از جهت دیگر حضور حضرت امام در محیطهای مختلف داخلی و خارجی این امکان را فراهم آورد که علاوه بر کسب تجربیات فکری و علمی و آشنایی با فرهنگها و پیشرفتهای همه جانبه دنیا، با توجه به وضعیت حاکم بر آن محیط ها، بتوانند اندیشه و افکار و اقدامات خود را ارائه داده و با تربیت شاگردان و یاران به طور مستقیم و غیر مستقیم با مردم و مسلمانان جهان، به ویژه ایران ارتباط بر قرار نمایند.این هجرتها، امکان ارتباط و مبادله افکار با دیگر مسلمانان و عالمان و متفکران مسلمان و مبارزان و انقلابیون را مهیا ساخت. برای نمونه اگر نبود هجرت به فرانسه، امکان ارتباط با جهانیان کمتر پیش میآمد و زمینه فعالیت و حمایتهای بینالمللی این همه فراهم نمیشد.
اسلاید 4: تبعیدروز 13 آبان 1343 امام خميني متعاقب نطق كوبندهاي كه 9 روز پيش از آن عليه لايحه كاپيتولاسيون ايراد كردند، بازداشت و به تركيه تبعيد شدند. مقاله حاضر، گزارش لحظه به لحظه تبعيد حضرت امام است.
اسلاید 5: تبعید به ترکیهدر لحظات اوليه بامداد روز 13 آبان 1343 صدها كماندو و چترباز مسلح حكومت شاه منزل امام را در قم محاصره كرده از بام و ديوارها وارد منزل شدند و براي بازداشت امام به جستجوي خانه پرداختند. امام كه در آن لحظه در يكي از اتاقهاي اندروني به نماز و دعا مشغول بود از سر و صداها و جست و خيزها دريافت كه به منزل وي يورش آوردهاند. او بيدرنگ لباس بر تن كرد. اما پيش از آنكه كليد درب اتاق را بياورند، مأموران تلاش كردند با لگد درب را شكسته و وارد اتاق ايشان شوند. امام بانگ زد «وحشيگري در نياوريد الآن در را باز ميكنم» مأموران بياعتنا به اين هشدار در را شكستند و وارد اتاق شدند. امام مهر امضاي خود را به بانو خميني سپرد و فرمود شما را به خدا ميسپارم.مأموران مسلحي كه سراسر كوچه را اشغال كرده بودند 400 نفر بودند. آنان امام را به داخل يك اتومبيل فولكس انتقال دادند و تا سر خيابان بردند و از آنجا ايشان را به يك شورلت كه در سرخيابان ايستاده بود، منتقل كردند. وقتي امام از فولكس به شورلت منتقل ميشد
اسلاید 6: با مشاهده صدها نظامي رو به فرمانده آنان كرد و با لبخند گفت «اين همه قوا لازم نبود».اتومبيل شورلت مسير 140 كيلومتري قم به تهران را در 90 دقيقه طي كرد. در اين مسير اتومبيل فقط يك بار به خواست امام براي انجام فريضه نماز صبح ايشان كنار جاده توقف كرد. پس از آن مستقيماً رهسپار فرودگاه مهرآباد تهران شد. در باند فرودگاه يك فروند هواپيماي سي ـ130 با موتورهاي روشن آماده پرواز بود. يكي از مأموران امنيتي در فرودگاه گذرنامه امام را به دست ايشان داد و گفت: جنابعالي اكنون به تركيه ميرويد و خانواده شما نيز به زودي به شما ملحق خواهند گرديد. امام با هدايت سرهنگ افضلي كه قرار بود ايشان را تا تركيه همراهي كند، از پلكان هواپيما بالا رفتند و در جاي مخصوصي كه براي ايشان در نظر گرفته شده بود نشستند. سرهنگ افضلي نيز در كنار امام نشست. هواپيما علاوه بر اين دو، 7 خدمه نيز داشت كه عبارت بودند از:1ـ سرگرد محمدعلي اروندي2ـ سروان جواد حسيني3ـ ستوان يار سوم امينالله طلوع بديعي4ـ ستوان يكم احمد خزري5ـ ستوان يكم نصير بكلي6ـ استوار عبدالله محمدتقي7ـ گروهبان دوم عباس خالدي
اسلاید 7: وقتي هواپيما به هوا برخاست هنوز خورشيد طلوع نكرده بود. به دنبال اوجگيري هواپيما امام به سرهنگ افضلي كه در كنارش نشسته بود رو كرد و گفت:«آيا شما ميدانيد كه من به جرم دفاع از حيثيت ارتش و استقلال وطنم تبعيد ميشوم؟»گويا امام ميدانست كه ساواك سرگرم تنظيم اطلاعيهاي است مبني بر اينكه:«... چون رويهي آقاي خميني و تحريكات مشاراليه بر عليه منافع ملت و امنيت و استقلال و تماميت ارضي ايران بود، لذا در تاريخ 13 آبان ماه از ايران تبعيد گرديد.»امام مخصوصاً بر كلمهي «استقلال» تكيه ميكند و به سرهنگ افضلي ميگويد:
اسلاید 8: پایبندی امام به اسلام«من به جرم دفاع از استقلال وطنم تبعيد ميشوم.» آقاي سرهنگ افضلي كه گويا انتظار روبرو شدن با چنين سؤالي را نداشت، بياختيار جابجا شد و با صدايي گرفته پاسخ داد: «تا روزي كه به امريكا احتياج داريم ناچاريم يك سري آوانسهايي به آنها بدهيم.»!امام بيدرنگ پاسخ داد: «يعني حتي نواميس مملكت خود را نيز در اختيار آنان قرار دهيم؟» سرهنگ افضلي پاسخي نتوانست بدهد، ليكن با حركت سر گوئي به اين پرسش پاسخ مثبت داد!سرهنگ افضلي در گزارش خود به تهران تنها به آوردن اين جمله بسنده كرده است كه: «... اولين صحبت ايشان خطاب به اينجانب در هواپيما اين بود كه من براي دفاع از وطنم تبعيد شدم...».پس از اين صحبت يكي از گارسونها به حضور ايشان آمد و اظهار داشت كه: اجازه ميفرمائيد براي شما چاي بياوريم؟! امام خميني رو كرد به سرهنگ افضلي كه در كنار ايشان نشسته بود و پرسيد كه ايشان (اشاره به گارسون) مسلمانند؟! پيش از آنكه او چيزي بگويد گارسون مزبور به حرف آمد كه «اختيار داريد من از خانوادهي روحاني و ...» و پدر بزرگ خود را كه يكي از علما بوده است معرفي كرد. امام خميني با آوردن چاي موافقت نمود.
اسلاید 9: هواپيماي نظامي حامل امام پس از سه ساعت و سي دقيقه پرواز، در ساعت 30/11 در فرودگاه آنكارا بر زمين نشست. در سالن فرودگاه، مأموران امنيتي تركيه كه به استقبال آمده بودند، پس از گفتگو با سرهنگ افضلي، امام را به اتفاق نامبرده سوار اتومبيل كردند و پس از طي 35 كيلومتر مسافت فرودگاه تا آنكارا، امام را مستقيماً به هتل بلوار پالاس، طبقه چهارم، اطاق شماره 514، كه قبلاً آماده شده بود، بردند.از آنجا كه اين هتل در مركز شهر قرار داشت و مخبرين داخلي و خارجي در آن كشور براي به دست آوردن صحت و سقم شايعهي تبعيد امام سخت كنجكاو شده بودند. امام تنها يك شب را در اين هتل ماندند. سپس مأموران امنيتي تركيه، به منظور هر چه بيشتر پوشيده نگهداشتن محل سكونت امام، در ساعت 2 بعداز ظهر روز پنجشنبه 14 آبان ماه (30 جماديالثاني) با مراقبت كامل و طرح پيشبيني شده، او را به يكي از ساختمانهاي فرعي خيابان آتاتورك به نام fotoetem منتقل كردند.
اسلاید 10: فعالیت های امام در ترکیهامام بعد از ورود به ترکیه به آموختن زبان ترکی پرداخت.توجه و کوشش او برای یادگیری زبان ترکی به حدی بود که سرهنگ افضلی را به وحشت انداخت که مبادا با آموختن زبان بتواند با مردم ترک ارتباط برقرار کند و مبارزه را در تبعیدگاه ادامه دهد.ازاینرو در گزارشی به تهران نوشت: «نباید وی را تنها گذاشت»ایشان به مزار 40 تن از عالمان شهید که به دست آتاتکورک کشته شده بودند،حضور یافت.ساواک از بازدید امام از نقاط متفاوت شهر جلوگیری کرد و حتی به بهانهی اینکه پوشیدن لباس روحانیون ایران در ترکیه ممنوع است،علیرغم مخالفت امام،مأموران امام را از پوشیدن لباس خود منع کردند و او را مجبور کردند که لباس روحانیون ترکیه را بر تن کند.البته زمانی که علمایی از ایران برای دیدن امام به ترکیه میرفتند،به امام اجازه میداند و لباس خود را بر تن کند.به امام اجازه میدادند که لباس خود را بر تن کند.این رفتار نه تنها نتوانست روح امام را درهم بشکند،بلکه باعث بردباری و ایستادگی و مقاومت امام خمینی شد.
اسلاید 11: دل بستگی امام به اهل بیتشانامام بعد از رسیدن به ترکیه تلگرافی به حاج مصطفی خمینی زد و در این تلگراف،سلامتی خود را به خانواده خبر داد و او را سفارش به احترام به مادر، خواهر،برادران و بستگان کرد.همچنین خواست که وسایل شخصیاش را بفرستد؛از جمله کتابهایی مثل مفاتیح،صحیفهی سجادیه،مکاسب و حواشی.امام به خانوادهاش توصیه میکند که به ترکیه نیایند،زیرا رژیم میخواست با آوردن خانوادهی امام به ترکیه،او را برای همیشه از ملت و کشورش دور کند.
اسلاید 12: ایران بی امامبرخی مبارزات داخل کشور پس از تبعید عبارت بودند از:«1.فعالیت حاج آقا مصطفی خمینی علیه رژیم پهلوی(قبل از تبعید به ترکیه).2.فعالیتهای علمای تراز اول.اولین فرد بین علما،آیت اللّه میلانی بود که سکوت حاکم بر فضای حوزههای علمیه را شکست.3.واکنش بازاریان که پیوندهای دیرینهای با روحاینت دارند؛در حرکت اصلاحی و انقلاب در ایران از زمان مشروطیت نقش مؤثری بر عهده داشتند و در نهضت امام خمینی یکی از ارکان مبارزه بودند.زیرا تعطیلی بازار، هم از لحظ اقتصادی و هم از لحاظ تبلیغی،برای رژیم گران تمام میشد.4.بهرهگیری از مراسم و شعائر مذهبی(مثل دعای ندبه،دعای توسل و...)که در این مراسمها از امام خمینی یاد میشد.5.تعطیلی نماز جماعت توسط روحانیون.6.نوشتن و چاپ و تکثیر اعلامیه علیه رژیم پهلوی.7.تهیهی طومارهایی که برای دولت و سفارت ترکیه ارسال میشدند تا آنها تحت فشار قرار گیرند و به تبعید امام خمینی پایان دهند.8.برگزاری میتینگ.یکی از بزرگترین و تأثیر گذارترین این تجمعات، میتینگ مسجد سید عزیز اللّه بود که در 21 آذر 1343 به کوشش جمعیت مؤتلفه برگزار شد.این اجتماع بزرگترین گردهمایی و اجتماع بعد از تبعید امام خمینی بود.9.سرودن شعر،چاپ کتاب کشف الاسرار،چاپ و توزیع توضیح المسائل امام خمینی و پخش کارت تبر یک منقوش به عکس امام.10.مراجعهی علما و طلبههای حوزهی علمیه قم به علمای تراز اول و تحت فشار قرار دادن آنها تا برای آزادی امام اقداماتی انجام دهند.11.حرکتهای مسلحانه.مهمترین اقدام هیئتهای مؤتلف،ترور[اعدام انقلابی]حسنعلی منصور بود.منصور بانی تصویب کاپیتولاسیون و تبعید امام محسوب میشد که توسط محمد بخارایی ترور شد»
اسلاید 13: ارمان های امام در ترکیه«روشهای امام در مبارزه با رژیم در این دوران عبارت بودند از:الف)نوشتن نامه به ایران:هدف امام از نوشتن نامه به ایران این بود که:1.ارتباط خود را با داخل کشور حفظ کند و رهبری نهضت را ادامه دهد.2.اوضاع تبعیدگاه را علیرغم فشار و محدودیت،خوب توصیف کند تا تزلزلی در روحیهی خانواده و مبارزان به وجود نیاید و آنها برای آزادی ایشان به رژیم متوسل نشوند.3.امام در نامههای خود خواستار کتابهایی چون مکاسب میشد.قصد داشت با نوشتن حواشی بر کتب فقهی،احکام عبادی اسلام را در کنار مسائل سیاسی بیان کند و به ابعاد سیاسی اسلام بپردازد.
اسلاید 14: ب)نگارش کتاب تحریر الوسیله:امام خمینی دریافت که جامعهی آرمانی طرح شده در «کشف الاسرار»،در چارچوب سازوکارهای متعارف دست نیافتنی نیست و نمیتوان با مشی مسالمت آمیز،جامعهای دینی عاری از استبداد و فساد را محقق ساخت.درعینحال،مبارزه بدون راهبرد روشن نتیجهای جز به مخاطره افکندن بنیان و ثمرهی مبارزات درپی نخواهد داشت.امام در این کتاب به اسلام به عنوان دینی کاملا سیاسی نگریست و هرگونه تفکیک میان دین و سیاست را مردود شمرد.این اقدام امام بهترین کاری بود که در این دورهی 11 ماه انجام داد؛چون ترکیه مرکز رواج جدایی دین از سیاست بود.امام وقتی به نجف آمد،کتاب را تکمیل و چاپ کرد.پس از آن،سایر علما به امام اقتدا کردند و در رسالهی خویش مسائل سیاسی را در کنار مسائل عبادی مطرح کردند.اهداف امام در نگارش کتاب تحریر الوسیله عبارتاند از:1.مبارزه با تفکیک دین از سیاست؛2.اصلاح حوزههای علمیه و خارج کردن آنها از رکود و سستی؛3.مطرح کردن اندیشهی تشکیل یک حکومت دینی.بنابراین،امام خمینی بهترین نمونهی برنامهریزی در دوران تبعید و زندانی است.در دورهی تقریبا یک سالهی تبعید به ترکیه کتاب تحریر الوسیله را نوشت و در دوران تبعید در عراق،طرح بنیادی ولایت فقیه و حکومت اسلامی را مطرح کرد»
اسلاید 15: تبعید به عراقروز 13مهر ماه 1344 حضرت امام به همراه فرزندشان آیت الله حاج آقا مصطفى از ترکیه به تبعیدگاه دوم یعنى کشور عراق، اعزام شدند. علل و انگیزه ها از تغییر محل تبعید امام، عمدتاً عبارت بودند از: فشارهاى مداوم جامعه مذهبى و حوزه هاى علمیه داخل و خارج و تلاشها و تظاهرات دانشجویان مسلمان خارج کشور براى آزادى امام، تلاش رژیم شاه براى عادى جلوه دادن اوضاع و اقتدار و ثبات خویش به منظور جلب حمایت بیشتر امریکا، مشکلات امنیتى و روانى دولت ترکیه و افزایش فشارهاى داخلى جامعه مذهبى ترکیه، و از همه مهمتر تصور رژیم شاه از اینکه فضاى ساکت و سیاست ستیزِ آن ایام در حوزه نجف و وضعیت رژیم حاکم بر بغداد خود مانعى بزرگ براى محدود نمودن فعالیتهاى امام خمینى خواهد بود.
اسلاید 16: زیارت مرقد امامانامام خمینى پس از ورود به بغداد براى زیارت مرقد ائمه اطهار(ع) به شهرهاى کاظمین، سامرا و کربلا شتافت و یک هفته بعد به محل اصلى اقامت خود یعنى نجف عزیمت کرد. استقبال پر شور طلاب و مردم از ایشان در شهرهاى مذکور، خود بیانگر آن بود که برخلاف تصور رژیم شاه پیام نهضت پانزده خرداد در عراق و نجف نیز هوادارانى یافته است
اسلاید 17: تدریس امامامام خمینى سلسله درسهاى خارج فقه خویش را با همه مخالفتها و کارشکنیهاى عناصر مغرض در آبان 1344 در مسجد شیخ انصارى(ره) نجف آغاز کرد، که تا زمان هجرت از عراق به پاریس ادامه داشت.مبانى متقن امام در فقه و اصول و تسلط ایشان بر رشته هاى معارف اسلامى بدان پایه بود که پس از اندک زمانى على رغم کارشکنی هاى مرتجعین،حوزه درسى ایشان به عنوان یکى ازبرجسته ترین حوزه هاى درسى نجف از لحاظ کیفیت و کمیت شاگردان شناخته شد. جمع زیادى از طلاب ایرانى، پاکستانى، عراقى، افغانى، هندى و کشورهاى حوزه خلیج فارس همه روزه از محضر درسى ایشان بهره مى بردند.
اسلاید 18: حکومت پلیسیبا تبعید امام خمینى سیاه ترین دوران حکومت پلیسى شاه آغاز شد. ساواک ابزار قدرت مطلقه بود، بدان حد که حتى استخدام جزءترین کارمندان در مناطق دورافتاده نیز مى بایست از تأیید سازمان امنیت بگذرد. اعترافات شاه در آخرین کتاب و مصاحبه هایش و نوشته هاى منسوبین دودمان پهلوى و امراى ارتش و سران رژیم که پس از سقوط سلطنت در ایران منتشر شد و همچنین اسنادى که از سفارت امریکا در ایران به دست آمد، جاى هیچ گونه تردیدى باقى نمى گذارند که شاه و دربار نیز آلت دست و عامل بلااراده اى بیش نبوده و هدایت جریانات و فعل و انفعالات داخل دربار و رژیم شاه و حتى تعیین وزرا و امراى ارتش و تنظیم لوایح حساس نیز در سفارت امریکا و در مواردى، سفارت انگلیس صورت مى گرفته است.
اسلاید 19: دوچندان شدن سختی ها با روى کار آمدن حزب بعث (26 تیرماه 1347) در عراق و دشمنى این حزب با حرکتهاى اسلامى، دشواریهاى بیشترى فراروى نهضت امام خمینى پدید آمد، اما حضرت امام دست از مبارزه نکشید. اقامت ایشان در نجف، و خیزش جهان اسلام در ماجراى نبرد اعراب و اسرائیل فرصتى را پدید آورد تا امام آرمانهاى خویش را در سطحى وسیعتر مطرح سازد که همان احیاى دین باورى در عصر دین ستیزى و بازیابى هویت و مجد و وحدت امت اسلامى بود و محدود به مبارزه با شاه در ایران نمى شد.
اسلاید 20: پس از امضاى موافقت نامه 1975 در الجزایر بین شاه و صدام حسین (معاون وقت رئیس جمهور عراق) و پایان خصومتهاى دو رژیم، شرایطى به مراتب دشوارتر از گذشته در مسیر مبارزات امام خمینى پدید مى آورد؛ اما این موانع نمى توانستند امام را از ادامه جهادى که آغاز کرده است منصرف سازند. در همین زمان سفیر ایران در عراق طى گزارشى خطاب به سران رژیم شاه نوشته بود:آیت الله خمینى در عراق ساکت ننشسته و شدیداً علیه رژیم فعالیت مى کند. خواهشمند است دستورى در این زمینه صادر تا تکلیف روشن شود.شاه در پاسخ به این گزارش با خشم نوشته بود:براى چندمین بار گفتم این صدا را خفه کنید.
اسلاید 21: تبعید به پاریسامام(ره) با پیشنهاد فرزند خود «حاج احمد آقا خمینی» تصمیم گرفتند به پاریس هجرت کنند و سرانجام در صبحگاه 13 مهر 1357 به اتفاق تنی چند از یارانش به بغداد راهی شد و از فرودگاه بغداد به سوی پاریس هجرت کرد. حضرت امام(ره) به همراه یارانشان در روز 14 مهر وارد پاریس شدند و دو روز بعد در منزل یکی از ایرانیان در نوفل لوشاتو درحومه پاریس مستقر شدند. مامورین کاخ الیزه نظر رئیس جمهور فرانسه را مبنی بر اجتناب از هرگونه فعالیت سیاسی به امام(ره) ابلاغ کردند. ایشان نیز در واکنشی تند تصریح کرده بود که اینگونه محدودیت ها خلاف ادعای دموکراسی است و اگر او ناگزیر شود تا از این فرودگاه به آن فرودگاه و از این کشور به آن کشور برود، باز دست از آرمان خویش نخواهد کشید.
اسلاید 22: دوستداران امامدرمدت اقامت 4 ماهه امام(ره) در پاریس، «نوفل لوشاتو» مهمترین مرکز خبری دنیا بود و مصاحبه های متعدد و دیدارهای مختلف امام(ره) دیدگاههای ایشان را در زمینه حکومت اسلامی و هدفهای آتی نهضت برای جهانیان بازگو می کرد. به این ترتیب جمع بیشتری از مردم جهان با اندیشه و قیام ایشان آشنا شدند و از همین جا بود که بحرانی ترین دوران نهضت را در ایران رهبری کرد.
اسلاید 23: اوضاع ایران دولت شریف امامی دوماه بیشتر دوام نیاورد. شاه ریاست کابینه را به دولت نظامی ازهاری سپرد. کشتارها رو به فزونی نهاد اما تأثیری در قیام مردم نداشت. شاه در نهایت استیصال از سفیر آمریکا و انگلیس درخواست راه حل می کرد، اما هیچ یک از طرحهای قبلی آنان نتیجه ای دربرنداشت. راهپیماییهای گسترده و میلیونی در روز تاسوعا و عاشورا درتهران و دیگر شهرها برگزار شد که به رفراندوم غیر رسمی مردم علیه سلطنت شاه شهرت یافت. شاپور بختیار، یکی از سران جبهه ملی، آخرین مهره آمریکا بود که برای تصدی پست نخست وزیری به شاه پیشنهاد شد. رهبران چهار کشور صنعتی جهان در کنفرانس گودالوپ نظرات خویش را در حمایت از بختیار هماهنگ کرده بودند.
اسلاید 24: متعاقب آن، ژنرال «هایزر» معاون فرماندهی سازمان ناتو برای انجام مأموریتی سری و دو ماهه به تهران آمد. او بعداً در اعترافاتش از ماموریت خود که جلب حمایت نظامیان از بختیار و سامان دادن به دولت وی و شکستن اعتصابها و سرانجام، تدارک کودتای نظامی برای بازگشت دوباره شاه به قدرت- مشابه آنچه که در 28 مرداد 1332 اتفاق افتاده بود- پرده برداشت . پیامهای امام خمینی(ره) مبنی بر وجوب ادامه مبارزه، طرح های رژیم را نقش بر آب ساخت. امام خمینی(ره) در دی ماه 1357 شورای انقلاب را تشکیل داد. شاه نیز پس از تشکیل شورای سلطنت و اخذ رأی اعتماد برای کابینه بختیار در روز 26 دیماه از کشور فرار کرد. خبر در شهر تهران و سپس در سراسر ایران پیچید و مردم در خیابان ها به جشن و پایکوبی پرداختند. جلسات مداوم هایزر با مستشاران نظامی آمریکا و امرای ارتش شاه نتوانست به بختیار در فائق آمدن بر اعتصاب ها و پایان دادن به قیام مردم کمکی بکند
اسلاید 25: تلاش های اخرامام خميني با بهره گيري از آزادي بيان و فضاي مستعد سياسي و امکان دسترسي به مطبوعات و رسانه هاي آزاد ، نيمه مستقل و مستقل ، فعاليت هاي بي سابقه و طاقت فرسايي را به نمايش گذاشتند. در فاصله 17 مهر تا 8 بهمن 57 ، مجموعا 65 سخنراني و 116 مصاحبه صورت گرفت. پيامها، نامه ها، ديدارها ، اعلاميه ها و ساير امور روزمره را نيز بايد به آنها افزود. با در نظر گرفتن سن بالاي امام خميني ، بيشتر مي توان به قاطعيت و پايداري ايشان در پيگيري مواضع و پيشبرد مبارزه با رژيم پهلوي و اثرات آن پي برد. از ديگر اقدامات و تصميم گيري هاي مهم امام خميني در دوره مهاجرت به پاريس مي توان به بهره گيري از فرصت ماه محرم و به ويژه ايام تاسوعا و عاشورا که از آن به عنوان «رفراندم تاسوعا و عاشورا» نام برد
اسلاید 26: بازگشت امام به میهن سرانجام در 22 بهمن ماه سال 57 رخدادی عظیم به وقوع پیوست و با به ثمر نشستن رهبری داهیانه حضرت امام (ره) از یک طرف و جانفشانی بی نظیر مردم دراجرای رهنمودهای امام و مراد خود، افقی جدید برای رهایی و آزادی تمامی ملل مستضعف جهان گشوده شد.
اسلاید 27: منابعJamaran.irDowran.irImam-khomeini.irPajoohe.com15khordad42.irAhlolbait.comGoogle.comTebyan.ir
اسلاید 28: با تشکر از نگاه گرم شما عزیزانپایان
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.