امنیت غذایی و مایکوتوکسین ها
اسلاید 1: 1
اسلاید 2: امنیت غذایی ومایکوتوکسین ها دکتراحسان صادقی دانشیار دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه 2
اسلاید 3: فهرست مطالب 3
اسلاید 4: تعریف و تاریخچه مایکوتوکسین ها همه مایکوتوکسین ها ریشه قارچی دارند اما همه ترکیبات مضر تولید شده توسط قارچ مایکوتوکسین نیستند. محصولات قارچی سمی برای باکتری ← آنتی بیوتیکمحصولات قارچی سمی برای گیاهان ← فیتوتوکسین محصولات قارچی سمی برای مهره داران و دیگر گروه های حیوانی در غلظت های پایین ← مایکوتوکسین مرور تاریخی مایکوتوکسین ها (جدول 1)ارزیابی کامل مایکوتوکسین ها در 1962 با یک بحران غیر معمول در نزدیک لندن در انگلیس 100000 جوجه بوقلمون مردند.به دلیل آلوده شدن خوراک بادام زمینی این دام ها به متابولیت های ثانویه آسپرژیلوس فلاووس (افلاتوکسین ها) دانشمندان به فکر افتادند که دیگر متابولیت های مخفی کپک ها ممکن است مرگبار باشند. 4ترکیبات طبیعی با وزن مولکولی پایین که به عنوان متابولیت های ثانویه توسط قارچ های رشته ای و کپک ها تولید می شوند. Zain, 2011
اسلاید 5: تعریف و تاریخچه مایکوتوکسین ها جدول 1 : مرور تاریخچه مایکوتوکسین ها 5Venancio & Paterson, 2007
اسلاید 6: انواع مایکوتوکسین ها و مواد غذایی در معرض آنها افلاتوکسین ها 6Bhat et al, 2010
اسلاید 7: انواع مایکوتوکسین ها و مواد غذایی در معرض آنها اکراتوکسین A 7Bhat et al, 2010
اسلاید 8: انواع مایکوتوکسین ها و مواد غذایی در معرض آنها 8فومونیسین ها Bhat et al, 2010
اسلاید 9: انواع مایکوتوکسین ها و مواد غذایی در معرض آنها 9Bhat et al, 2010
اسلاید 10: انواع مایکوتوکسین ها و مواد غذایی در معرض آنها10Bhat et al, 2010
اسلاید 11: انواع مایکوتوکسین ها و مواد غذایی در معرض آنها11 Bhat et al, 2010
اسلاید 12: اثرات سمی مایکوتوکسین ها ی اصلی 12افلاتوکسین ها دارای اثرات سرطانزایی در تمام گونه های حیوانی بررسی شده و چندین ارگان مثل کبد تقسیم بندی افلاتوکسین های اصلی ( B1، B2، G1 و G2 ) توسط آژانس بین المللی تحقیقات سرطان برای ایجاد سرطان در انسان در گروه 1 (جدول 2) ایجاد سمیت افلاتوکسین ها به صورت حاد ( ایجاد با آلودگی غذا با غلظت های بالای افلاتوکسین) به صورت پراکنده در کشورهای در حال توسعه و با علائم استفراغ، دردشکمی، کبد چرب ، کم اشتهایی و ... و مزمن (ایجاد با مصرف مقادیر کم افلاتوکسین در مدت طولانی و بیشتر به این صورت ) با ایجاد سرطان کبد در انسان ، تاثیر روی سیستم تناسلی در مردان، تاثیر روی سیستم ایمنی و کاهش مقاومت در برابر آلودگی به قارچ، باکتری و پارازیت ها ، آسیب مغزی و فیبروز روزنه ای ریهتعیین مقدار مجاز افلاتوکسین ها در مواد غذایی توسط اتحادیه اروپا (جدول 3) Marin et al, 2013
اسلاید 13: اثرات سمی مایکوتوکسین ها ی اصلی 13جدول 2 : طبقه بندی IARC مایکوتوکسین های اصلی جدول 3 : قوانین اتحادیه اروپا برای افلاتوکسین ها (µg/kg) Marin et al, 2013& Richard, 2007
اسلاید 14: اثرات سمی مایکوتوکسین های اصلی14اکراتوکسین A Marin et al, 2013
اسلاید 15: اثرات سمی مایکوتوکسین های اصلی 15جدول 4 : قوانین اتحادیه اروپا برای اکراتوکسین A (µg/kg) Richard, 2007
اسلاید 16: اثرات سمی مایکوتوکسین های اصلی16توکسین های فوزاریوم فومونیسین ها Marin et al, 2013
اسلاید 17: اثرات سمی مایکوتوکسین های اصلی 17جدول5 : قوانین اتحادیه اروپا برای فومونیسین ها (µg/kg) Richard, 2007
اسلاید 18: اثرات سمی مایکوتوکسین های اصلی 18توکسین های فوزاریوم Marin et al, 2013
اسلاید 19: اثرات سمی مایکوتوکسین های اصلی19جدول 6 : قوانین اتحادیه اروپا برای زرالئون ها (µg/kg) Richard, 2007
اسلاید 20: اثرات سمی مایکوتوکسین های اصلی 20توکسین های فوزاریوم Marin et al, 2013
اسلاید 21: اثرات سمی مایکوتوکسین های اصلی 21 پاتولین Marin et al, 2013
اسلاید 22: اثرات سمی مایکوتوکسین های اصلی 22جدول 7 : قوانین اتحادیه اروپا برای پاتولین Venancio & Paterson, 2007
اسلاید 23: مروری بر مطالعات انجام شده در ایران 23گزارش مسمومیت افلاتوکسین در نتیجه مصرف نان آلوده در سال 2005 در تهران (یزدان پناه، 2006)گزارش آلودگی به افلاتوکسین محموله های پسته صادراتی ایران برای اولین بار در سال 1971 توسط سازمان غذا و داروی آمریکا و رد محموله های پسته نتایج تحقیقات نشان دهنده آلودگی مغز پسته بعد از رسیدگی و قبل از برداشت به افلاتوکسین و ارتباط مستقیم آلودگی با تغییرات سالیانه مثل میزان بارش طی دوره رسیدگی تا برداشت مغزها (یزدان پناه، 2006)آلودگی شیر و محصولات شیر به افلاتوکسین M1 در مطالعات انجام شده توسط کامکار (2005)، قیاسیان و همکاران (2007)، تاج کریمی و همکاران (2008)، فلاح و همکاران (2009)، نماتی و همکاران (2010)، حشمتی و میلانی (2010)، محمدی سانی و همکاران (2010)، فلاح و همکاران (2011)، خدادادی و همکاران (2014) صادقی وهمکاران (2012)آلودگی به افلاتوکسین B1 و اکراتوکسین A در 30 نمونه زردآلو و 15 نمونه آلوی خشک شده به میزان بیشتر از ng/g 0/2آلودگی به این توکسین ها در 30 و 3/33 درصد از نمونه های زردآلو و 13/33 و 20 درصد از نمونه های آلوی خشک شده (سعادت فکور جنتی و همکاران، 2012)
اسلاید 24: مروری بر مطالعات انجام شده در ایران 24آلودگی به افلاتوکسین B1 در نانهای خشک 64% و سبوس برنج 17%(مصری پور و همکاران، 2010) در مغزهای فندق، بادام و بادام زمینی که بیشترین میزان در بادام زمینی وکمترین در فندق یافت شد همچنین تنها 2/5 % نمونه ها فراتر از استاندارد اروپا بودند.(صادقی وهمکاران 2013)آلودگی چای سیاه وارداتی و داخلی به افلاتوکسین ها در 30 نمونه از 40 نمونه آزمایش شده ( پوراعتدال و مظاهری، 2013) و نیز آلودگی کل 45 نمونه ذرت مورد آزمون تولید شده در نواحی مختلف قزوین به افلاتوکسین (محمودی و همکاران، 2013) مطالعه 42 نمونه آب سیب و 23 نمونه کنسانتره آب سیب از لحاظ آلودگی به پاتولین و آلودگی 69% از نمونه های آب سیب و 78% از کنسانتره های اب سیب به این توکسین در سطوح بالاتر از µg/l 15(چراغعلی و همکاران، 2005)بررسی 82 نمونه گندم ذخیره شده از لحاظ آلودگی به فومونیسین ها و حضور فومونیسین B1 در 56 نمونه ( 68.2%) از رنج µg/kg 155-15، فومونیسین B2 در 35 نمونه (42.6%) از رنج µg/kg 86-12 و فومونیسین B3 در 26 نمونه (31.7%) از رنج µg/kg 64-13 (چهری و همکاران، 2010)بررسی وضعیت زیرالنون در روغن ذرت وآفتابگردان، برنج و نان (صادقی وهمکاران 2016، 2014، 2016)
اسلاید 25: روش های کنترل و کاهش مایکوتوکسین ها 25کنترل در مزرعه برداشت پیش از موعد : کاهش آلودگی محصول در مزرعه و در نتیجه کاهش آلودگی محصول برداشت شده خشک کردن صحیح : خشک کردن سریع محصولات کشاورزی به رطوبت پایین برای کاهش هجوم حشرات و عدم تناسب شرایط برای رشد قارچ حذف مایکوتوکسین ها پس از برداشت : بوجاری کردن، شستن، پوست گیری ، تمیز کردن محل نگهداری قبل از تخلیه محصول نگهداری صحیح : کنترل رطوبت در کمتر از 10%، کنترل حشرات ، درجه حرارت پایین و استفاده از اتمسفرهای خنثی Zain, 2011
اسلاید 26: روش های کنترل و کاهش مایکوتوکسین ها 26کنترل بیولوژیکی کنترل شیمیاییاستفاده مناسب از حشره کش ها طی فرایند تولید و کاهش هجوم حشرات و قارچ ها به محصول و در نتیجه کاهش آلودگی به مایکوتوکسین (مسائل زیست محیطی و امنیت غذایی)حذف مایکوتوکسین ها طی فرایند توسعه قارچ های کنترل کننده غیر سمی برای رقابت با گونه های سمی موجود در محیط مزرعه و بنابراین کاهش میزان مایکوتوکسین در محصولات کاهش یا غیر فعال کردن مایکوکسین ها توسط فرایندهای فیزیکی، شیمیایی یا بیولوژیکی شامل دگرگونی مایکوتوکسین ها طی تیمار حرارتی ( مثلا برشته کردن قهوه)، قرار دادن در معرض آفتاب، جذب توسط عوامل شفاف کننده ( مثلا طی تصفیه روغن های خوراکی)، استخراج محلول های غیر قابل اختلاط، واکنش عرضی با افزودنی های غذایی( مثلا ترکیبات سولفیدی مورد استفاده در تولید آبمیوه )، کاهش طی تولید الکل توسط ساکارومیسس سرویزیه Zain, 2011, Venancio & Paterson,2007
اسلاید 27: روش های کنترل و کاهش مایکوتوکسین ها 27اجرای طرح HACCPتجزیه مایکوتوکسین ها استفاده از عوامل اکسید کننده مختلف آلدئیدها، اسیدها و بازها برای تجزیه شیمیایی مایکوتوکسین ها در خوراک دام استفاده از آمونیاک، هیدروکسید کلسیم، متیل آمین و مخلوطی از کلسیم و متیل آمین پرورش گونه های مقاوم شناسایی گونه های با مقاومت ژنتیکی و پتانسیل بیوشیمیایی و استفاده از آنها به عنوان شاخص های قابل انتخاب در پرورش برای ایجاد مقاومت به آلودگی به مایکوتوکسین قانون گذاری ایجاد قوانین مربوط به میزان مجاز هر مایکوتوکسین در مواد غذایی( تدوین استانداردها و اجباری نمودن رعایت استاندارد)ایجاد آگاهی و نظارت آگاهی در مورد مایکوتوکسین ها و خطرات آنها برای انسان ها و حیوانات از طرق مختلف مثل رادیو، تلویزیون، سازمان های دولتی و ...Zain, 2011, Venancio & Paterson, 2007
اسلاید 28: نتیجه گیری کلی 28با توجه به سمیت مایکوتوکسین ها و ایجاد خطرات جدی برای انسان ها و حیوانات می توان با کنترل تمامی مراحل از مزرعه تا رسیدن محصول به مصرف کننده میزان تولید مایکوتوکسین را به حداقل رساند.
اسلاید 29: منابع 29Alldrick1 AJ, Van Egmond HP, Solfrizzo M. Mycotoxins: food safetymanagement implications. Quality Assurance and Safety of Crops & Foods (2009), 153-159.Bhat R, Rai RV, Karim AA. Mycotoxins in food and feed: present status and future concerns. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety (2010), 9: 57-81.Cheraghali AM, Mohammadi HR, Amirahmadi M, Yazdanpanah H, Abouhossain G, Zamanian F, Khansari MG, Afshar M. Incidence of patulin contamination in apple juice produced in Iran. Food Control (2005), 16: 165–167. Chehri KH, Tamadoni Jahromi S, Reddy KRN, Abbasi S, Salleh B. Occurrence of fusarium spp. and fumonisins in stored wheat grains marketed in Iran. Toxins (2010), 2: 2816-2823. Fallah AA, Jafari T, Fallah A, Rahnama M. Determination of aflatoxin M1 levels in Iranian white and cream cheese. Food and Chemical Toxicology (2009), 47: 1872–1875. Fallah AA, Rahnama M, Jafari T, Saei-Dehkordi SS. Seasonal variation of aflatoxin M1 contamination in industrial and traditional Iranian dairy products. Food Control (2011), 22: 1653-1656. Ghiasian SA, Maghsoodi AH, Neyestani TR, Mirhendi SH. Occurrence of aflatoxin M1 in raw milk during the summer and winter seasons in Hamedan, Iran. Journal of Food Safety (2007), 27: 188–198.
اسلاید 30: منابع 30Heshmati A, Milani JM. Contamination of UHT milk by aflatoxin M1 in Iran. Food Control (2010), 21: 19–22. Kamkar A. A study on the occurrence of aflatoxin M1 in raw milk produced in Sarab city of Iran. Food Control (2005), 16: 593–599.Khodadadi M, Khosravi R, Allahresani A, Khaksar Y, Rafati L, Barikbin B. Occurrence of aflatoxin M1 in pasteurized and traditional cheese marketed in Southern Khorasan, Iran. Journal of Food Quality and Hazards Control (2014), 1: 77-80. Marin S, Ramos AG, Cano-Sancho G, Sanchis V. Mycotoxins: Occurrence, toxicology, and exposure assessment. Food and Chemical Toxicology (2013), 60: 218–237. Mahmoudi R, Norian R, Katiraee F, Pajohi Alamoti MR. Total aflatoxin contamination of maize produced in different regions of Qazvin-Iran. International Food Research Journal (2013), 20(5): 2901-2904.Mahboob N, Mesgari Abbasi M, Parsa Khankandi H, Ansarin M. A survey on the occurrence of aflatoxin M1 in milk samples in Ardabil, Iran. Food Control (2010), 21: 1022–1024.Mohamadi Sani A, Nikpooyan H, Moshiri R. Aflatoxin M1 contamination and antibiotic residue in milk in Khorasan province, Iran. Food and Chemical Toxicology (2010), 48: 2130–2132.Murphy PA, Hendrich S, Landgren C, M. Bryant C. Food mycotoxins: an update. Journal of Food Science (2006), 71(5): R51-R65.
اسلاید 31: منابع 31Pouretedal Z, Mazaheri M. Aflatoxins in black tea in Iran. Food Additives and Contaminants: Part B (2013), 6(2):127–129.Richard JL. Some major mycotoxins and their mycotoxicoses—An overview. International Journal of Food Microbiology (2007), 119: 3–10.Sadat Fakoor Janati S, Beheshti HR, Asadi M, Mihanparast S, Feizy J. Preliminary survey of aflatoxins and ochratoxin A in dried Fruits from Iran. Bulletin of Environmental Contamination and Toxicology (2012), 88: 391-395. Tajkarimi M, Aliabadi-Sh F, Salah Nejad A, Poursoltani H, Motallebi AA, Mahdavi H. Aflatoxin M1 contamination in winter and summer milk in 14 states in Iran. Food Control (2008), 19: 1033–1036. Venancio A, Paterson R. The challenge of mycotoxins. In food safety (2007), Springer, pp: 26-49.Yazdanpanah H. Mycotoxin contamination of foodstuffs and feedstuffs in Iran. Iranian Journal of Pharmaceutical Research (2006), 1: 9-16.Zain ME. Impact of mycotoxins on humans and animals. Journal of Saudi Chemical Society (2011), 15: 129–144.
اسلاید 32: 32Thank you !
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.