بیماریهای منتقله از راه آب و غذا
اسلاید 1: به نام خدابه نام خدا
اسلاید 2: بیماریهای منتقله از راه آب و غذا
اسلاید 3: بوتوليسم
اسلاید 4: تعریف بیماری :بوتوليسم عبارت است از يك نوع مسموميت غذايي جدي ولي غير مسري كه معمولاً در اثر خوردن غذاي آلوده به سمي كه شديداً دستگاه عصبي را متأثر ميسازد، رخ ميدهد. . سه نوع بوتوليسم وجود دارد : بوتوليسم منتقله با غذا ( بوتوليسم کلاسيک ) زخم بوتوليسم و بوتوليسم روده اي ( بالغين و نوزادان ) . محل توليد سم بوتوليسم در اشکال فوق متفاوت است ولي در هر سه شکل بيماري فلج شل ، که نتيجه تأثير سم بر روي نورون هاي عصبي است ، ايجاد مي شود .
اسلاید 5: بوتوليسم غذايي: يک مسموميت شديد است که در اثر خوردن سم بوتوليسم با غذا به وجود مي آيد . بيماري با نشانه هاي ضايعات حاد و دو طرف اعصاب جمجمه و ضعف يا فلج پايين رونده آنها تظاهر مي يابد . مشکل بينايي ( تار بيني يا دو بيني )، اشکال در بلع و خشکي دهان اولين شکايتهاي بيمار است . در دنباله اين نشانه ها در حالي که بيمار هوشيار است ممکن است فلج شل دو طرفه پائين رونده به وجود آيد . در مراحل اوليه بيماري ممکن است استفراغ ، يبوست و يا اسهال نيز ديده شود . معمولاً تب ديده نمي شود. و بهبودي ممکن است براي ماهها طول بکشد .
اسلاید 6: علائم شایععلايم زير معمولاً 36-18 ساعت پس از خوردن غذاي آلوده رخ ميدهند: تار شدن ديد، يا دو تا ديدن افتادن پلكهاي چشم خشك شدن دهان خورده خورده صحبت كردن مشكل در قورت دادن غذا يا مايعات استفراغ و اسهال ضعف دستها يا پاها، كه نهايتاً ممكن است به فلج نيز بيانجامد. تب وجود ندارد. تواناييهاي ذهني دچار اختلال نميشوند. علايم زير در شيرخواران رخ ميدهند: يبوست شديد گريه ضعيف ناتواني در مكيدن پستان مادر
اسلاید 7: علل بیماریعفونت غذاها (عمدتاً كنسروي)، با باكتري كلستريديوم بوتولينوم. اين باكتري در غذاي آلوده يا خوب پخته نشده رشد ميكند. با رشد اين باكتري در غذا، سم قدرتمندي توليد و ترشح ميشود كه توانايي جذب از دستگاه گوارش و گسترش به دستگاه عصبي مركزي را دارد. غذاهايي كه با باعث بوتوليسم شوند : سبزيجات و ميوههايي كه در خانه كنسرو ميشوند، ماهي، گوشت، سوسيس خوب پخته نشده، گوشت دوده داده و محصولات لبني در شيرخواران زير يك سال، عسل خام يا ساير غذاهاي پخته نشده ممكن است باعث بوتوليسم شوند. اين باكتري امكان دارد زخم را نيز آلوده سازد و سم ترشح كند.
اسلاید 8: عوامل افزايشدهنده خطرشيرخواران كنسروهاي خانگي. به خصوص بايد مراقب باقلا و لوبياي سبز بود.
اسلاید 9: پيشگيري اگر قسمتي از قوطي كنسرو بيرون زده است، يا اينكه محتويات آن رنگ يا بوي عجيبي دارند، اصلاً لب به آن نزنيد. هيچگاه غذايي كه قطعاً مشخص نيست خوب پخته يا كنسرو شده است را نخوريد. هيچگاه به شيرخواران غذاي حاوي عسل را برای ضد سرفه ندهيد. جوشاندن غذا ميتواند از بوتوليسم پيشگيري كند. اگر مشكوك به بوتوليسم هستيد، با مركز بهداشت نزديك محل خود تماس بگيريد. در صورت قطعي شدن مسأله، بايد از طريق رسانهها اطلاعرساني كرد و غذاهاي آلوده را نيز از مغازهها جمعآوري نمود.
اسلاید 10: عواقب مورد انتظاربا اقدام فوري، پيامد بيماري خوب است. هر چه قدر مقدار سم ورودي بيشتر باشد، علايم زودتر آغاز ميشوند و وضعيت بيمار نيز خطرناكتر خواهد بود. ميزان كلي مرگومير 25%-10% است.
اسلاید 11: عوارض احتماليعفونت ريوي در اثر عدم توانايي در بلع مناسب غذا و ورد آن به ريهها نارسايي ريوي ناشي از ضعف عضلات تنفسي مرگ
اسلاید 12: نمونه گیری:قبل از شروع درمان نسبت به تهیه نمونه انسانی ( 15-10 میلیگرم سرم ، 50-25 گرم مدفوع یا مواد استفراغ ، 50-25 میلی لیتر محتوی معده و در بوتولیسم ناشی از زخم ، از سرم ، مواد ترشحی و بافت مرده یا سواپ گرفته شده از زخم بیماران و در بوتولیسم اطفال نمونه های مدفوع و سرم ) اقدام گردد.
اسلاید 13: اصول کلی درمانبستري كردن بيمار جهت انجام مراقبتهاي ويژه. امكان دارد بيمار به تهويه مكانيكي، نياز پيدا كند. اگر تنها چند ساعت از خوردن غذاي مسموم گذشته باشد، بيمار را وادار به استفراغ كنيد. اگر مشكوك به بوتوليسم هستيد، در صورت امكان مقداري از غذاي آلوده را براي بررسي آزمايشگاهي در داخل يخچال نگهداري كنيد. درمان در سه روز و با آنتی توکسین بوتولیسم صورت می گیرد .
اسلاید 14: رژيم غذاييمعمولاً تزريق مايعات و تغذيه داخل وريدي به هنگام بستري شدن بيمار لازم است، زيرا بيمار در بلع مشكل دارد. پس از درمان، رژيم غذايي خاصي توصيه نميشود.
اسلاید 15: keshavarzi
اسلاید 16: وبا
اسلاید 17: تعریف بیماری :وبا یکی از بیماریهای واگیر عفونی است که فقط در انسان ایجاد بیماری میکند. عامل بیماریزایی : یک باکتری به نام ویبریو کلرا است و این بیماری در اثر سم تولید شده از این باکتری که در روده کوچک تکثیر مییابد، ظاهر میشود. عامل بیماری مدت زیادی در آب زنده میماند و در مناطقی که سطح آبهای زیر زمینی آن بالا است، بیشتر شایع است و بیشتر عامل بیماریزا از طریق مدفوع و فاضلاب قابل انتقال است.
اسلاید 18: خصوصیات عامل بیماریزا باسیلهای گرم منفی بیهوازی اختیاری در گروهی که شامل خانواده ویبریوناسه است قرار دارند. باکتریهای متعلق به جنس ویبریو خمیده بوده و اغلب غیر بیماریزا هستند. این بیماری با اسهال آبکی و فراوان مشخص میشود. ویبریو کلرا در گرمای 65 درجه سانتیگراد در مدت 30 دقیقه کشته میشود و در آب جوش ظرف چند ثانیه از بین میرود. کلر با غلظت 0.6 میلیگرم در لیتر ، این باکتری را از بین میبرد.
اسلاید 19: علایم بالینی بیماری وبا دارای دو مرحله است :مرحله تخلیه ای :بیمار ناگهان دچار اسهال آبکی ، پرفشار و بدون درد میشود و اندکی بعد استفراغ روی میدهد. در موارد شدید ممکن است حجم مدفوع از 250 سیسی به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در 24 ساعت بیشتر شود و بیمار تا 40 بار در روز مدفوع داشته باشد. مدفوع در این بیمار ، فاقد صفرا و خون و خاکستری رنگ (نمای آب برنجی) و دارای بوی غیر زننده میباشد. مرحله روی هم خوابیدگی عروق (کلاپس): به زودی به علت کم شدن آب بدن ، بیمار وارد این مرحله میشود. با از دست دادن 5 - 3 درصد وزن طبیعی بدن ، تشنگی و با کاهش 8 - 5 درصد وزن بدن ، ضعف و سرگیجه دیده میشود. کاهش بیش از 10 درصد وزن بدن ، منجر به ترشح کم ادرار و گاهی قطع کامل ادرار ، نبض ضعیف ، چشمهای گود رفته ، پوست چروکیده ، شکم فرورفته ، گرفتگی عضلانی به علت اختلالات در میزان الکترولیتهای بدن و در شیر خواران فرورفتگی ملاج و در نهایت خواب آلودگی و مرگ میشود.
اسلاید 20: راههای انتقال تماس مستقیم این بیماری به ندرت از طریق دستهای آلوده ، تماس با مواد مدفوعی و استفراغ بیماران ، ملحفه و لوازم آلوده منتقل میشود. تماس غیر مستقیم از طریق آب آلوده به مدفوع انسان ، منابع آب حفاظت نشده ، غذای آلوده ، سبزیجات و میوههای آلوده و یا شسته شده با آب آلوده ، شیر آلوده و بستنی تهیه شده از منابع غیر مطمئن.
اسلاید 21: مخزن و منبع بیماری انسان تنها مخزن وبا است که به صورت بیمار یا حامل است و منبع بیماری ، اسهال و استفراغ بیماران و حاملان بیماری میباشد. دوره کمون دوره کمون این بیماری ممکن است خیلی کوتاه بوده و بستگی به مقدار باکتری وارد شده به بدن فرد دارد. متوسط دوره کمون 3 - 2 روز و از چند ساعت تا چند روز گزارش شده است. دوره واگیری تا زمانی که بیمار در مدفوع خود ویبریو کلرا دفع نماید، میتواند برای محیط آلوده کننده باشد. افرادی که عفونت مزمن کیسه صفرا دارند میتوانند به عنوان حاملین به ظاهر سالم در انتشار بیماری دخالت کنند. در این افراد ممکن است بطور متناوب کشت مدفوع مثبت شود. دادن آنتی بیوتیک مناسب در کوتاه کردن این دوره میتواند نقش داشته باشد.
اسلاید 22: عوامل مربوط به میزبان سن و جنس شیوع بیماری در هر دو جنس و در همه سنین دیده میشود. در مناطق بومی کودکان نسبت به بزرگترها بیشتر مبتلا میشوند. ولی در کودکان زیر 2 سال به علت ایمنی اکتسابی از شیر مادر ، کمتر از بچههای بزرگتر است. اسیدیته معده بیماریها یا داروهای کاهنده اسید معده ، ابتلا به بیماری وبا را افزایش میدهد. گروههای خونیافراد با گروه خونی O بیشترین ابتلا به بیماری وبا و افراد با گروه خونی AB کمترین خطر ابتلا را دارا هستند.
اسلاید 23: درمان سازمان بهداشت جهانی ، مصرف ترکیب مایع درمانی خوراکی ORS را توصیه کرده است. مصرف ORS حتی در شیر خواران بدون خطر است به شرط این که با مصرف شیر مادر یا آب همراه باشد. همراه با مایع درمانی خوراکی آنتی بیوتیک و سرم درمانی نیز توصیه می گردد .
اسلاید 24: راههای پیشگیری چون بیماری بیشتر از طریق آب آلوده شیوع مییابد، سعی کنیم برای نوشیدن آب ، شستشوی ظروف ، خوردن سبزیجات از آب لوله کشی کلردار استفاده کنیم. در غیر این صورت آب را بجوشانیم و پس از سرد شدن مصرف کنیم.سبزیجات و میوهها را قبل از مصرف با محلول پرکلرین گندزدایی و پس از شستن با آب سالم مصرف کنیم.از خوردن ماهی خام یا کم پخته که از آب آلوده گرفته شده، اجتناب کنیم.به دیگران توصیه کنیم از شنا کردن در استخرهای عمومی و از خوردن آبمیوه و ساندویچ یا هر غذایی که احتمال داده می شود آلوده باشد، جدا خودداری کنند.
اسلاید 25: تیفوئید
اسلاید 26: توضيح كلي حصبه عبارت است از عفونت باكتريايي دستگاه گوارش. ميتواند تمامي سنين را مبتلا كند ولي شيرخواران و افراد بالاي 60 سال معمولاً دچار موارد شديدتري ميگردند.
اسلاید 27: علايم شايع اسهال. در موارد خفيف تنها ممكن است 3-2 بار اجابت مزاج شل در روز وجود داشته باشد. در موارد شديد ممكن است هر 15-10 دقيقه اسهال آبكي رخ دهد. استفراغ تب سردرد دردهاي عضلاني بثور پوستي قرمز رنگ روي شكم كرامپهاي شكمي (گاهي)خون در مدفوع (گاهي)
اسلاید 28: علل بیماری عفونت با سالمونلاتيفي كه يك باكتري است كه در حيوانات مبتلا به عفونت يافت ميشود و با گوشت يا شير آلوده به انسانها منتقل ميگردد. پختن كامل ميكروبها را ميكشد. عفونت ميتواند به وسيله افراد بيمار يا حاملين غير بيمار كه پس از اجابت مزاج بدون شستن دقيق دستها به غذا دست ميزنند، نيز منتقل گردد.
اسلاید 29: پيشگيري براي مسافرت به كشورهايي كه حصبه وجود دارد، واكسيناسيون براي تيفوئيد (تزريقي يا نوع خوراكي) در نظر بگيريد. در طول مسافرت در مناطق استوايي، از آب، شير، سالاد و سبزيجات خام، ميوههاي پوست نكنده و محصولات لبني پرهيز كنيد. از مرغ و خروس و محصولات آنها كه به مدت طولاني خارج از يخچال مانده باشند، بپرهيزيد. بعد از اجابت مزاج و پيش از دست زدن به غذا دستهاي خود را بشوييد.
اسلاید 30: عواقب مورد انتظار با درمان معمولاً ظرف 3-2 هفته قابل علاج است. بدون درمان ميتواند كشنده باشد. عوارض احتمالي كمآبي بدن سوراخ شدن رودهها خونريزي يا آبسه گوارشي پنوموني عفونت استخوان نارسايي احتقاني قلب هپاتيت
اسلاید 31: درمانتشخيص با بررسي آزمايشگاهي خون و مدفوع صورت ميگيرد. بستري در بيمارستان براي موارد شديد، سايرين ميتوانند در منزل معالجه شوند. افراد بيمار را جدا كنيد و از آنها بخواهيد از كمدهاي كنار تخت يا حمام استفاده كنند. از يك پوشش گرمكننده يا بطري آبگرم براي تسكين كرامپهاي شكمي استفاده كنيد. دستها را به دقت و بيشتر مواقع بشوييد. بيماران را مرتباً در بستر بچرخانيد. از پارچههاي ولرم براي كشاله ران و زير بغل براي كاهش تب استفاده كنيد، آسپرين يا استامينوفن نخوريد؛ هر دوي آنها لوله گوارش را تحريك ميكنند. از مسهل استفاده نكنيد.
اسلاید 32: داروهاآنتي بيوتيكها تجويز خواهند شد. براي موارد شديد گلوكوكورتيكوييدها علاوه بر آنتيبيوتيكها تجويز خواهند شد. فعاليتحداقل 3 روز پس از محو علايم استراحت در بستر ضروري است. براي پيشگيري از تشكيل لختههاي خوني وريد عمقي، پاها را بايد غالباً در بستر خم كرد. رژيم غذاييدر طول مرحله اسهال: يك رژيم غذايي كاملاً مايع لازم است. سپس يك رژيم غذايي پركالري و كاملاً متعادل لازم است. مكملهاي ويتاميني و معدني ممكن است كمككننده باشند.
اسلاید 33: اسهال خونی باکتریایی (شیگلوز)
اسلاید 34: تعریف بیماری :اسهال خونی باکتریایی (شیگلوز) عبارت است از یک عفونت باکتریایی در لایههای سطحی پوشاننده ی جدار داخلی رودهها. این بیماری در اثر تماس نزدیک فردی به وجود می آید و به صورت همه گیر رخ می دهد. از زمان ورود باکتری تا ظهور علایم، 4-1 روز طول می کشد. برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری خطرناک،دست های خود را حتما پس از اجابت مزاج و قبل از دست زدن به مواد غذایی بشویید.
اسلاید 35: علایم شایع- دل پیچه، تب ، اسهال (20 یا حتی 30 بار اجابت مزاج آبکی در روز) - وجود خون، مخاط، یا چرک در مدفوع، تهوع یا استفراغ، دردهای عضلانی - گاهی در شروع بیماری، شمارش گلبولهای سفید کمتر از حد طبیعی است.
اسلاید 36: علت بیمارییک نوع باکتری به نام شیگلا که به جدار روده ی بزرگ حمله می کند. این باکتری معمولاً از طریق دستها، غذا یا آب آلوده، از یک فرد به فرد دیگر انتقال می یابد.
اسلاید 37: پیشگیری- دست های خود را پس از اجابت مزاج و قبل از دست زدن به مواد غذایی بشویید. - هرکس که علایم اسهال خونی باکتریایی دارد را جداسازی نمایید. - لباس های آلوده و ملحفه ها را تا زمانی که بتوانید آنها را بجوشانید، در سطل های درپوش دار و پر از آب و صابون قرار دهید.
اسلاید 38: عواقب مورد انتظاربا درمان، بیماری معمولاً در عرض 7 روز قابل معالجه است. اغلب عفونت های شیگلایی خفیف هستند و درمان جدی احتیاج ندارند. البته در موارد شدید، اگر درمان موفقیت آمیز نباشد، از دست رفتن آب زیاد از بدن ممکن است مرگبار باشد (خصوصاً در شیرخواران و کودکان کم سن و سال). عوارض احتمالی- کم آبی بدن به طور خطرناک، خصوصاً در کودکان - در موارد نادر، باکتری ها ممکن است از مجرای گوارش به خون وارد شوند و سایر اعضای بدن را درگیر سازند، مثل: کلیه ها، کیسه ی صفرا، کبد ، یا قلب و مفاصل. این حالت شاید به شوک و مرگ بیانجامد.
اسلاید 39: درماناقدامات تشخیصی ممکن است شامل بررسی آزمایشگاهی و کشت نمونه ی مدفوع لازم باشد. - درمان، شامل جایگزینی مایعات از دست رفته، غذای کم حجم و نیز گاهی دارو می شود. - بیمار را از بقیه جدا نمایید. - برای تخفیف درد، یک صفحه ی گرم کننده یا شیشه ی آب داغ را روی شکم قرار دهید. - بیمار باید به طور مرتب مایعات دریافت کند. - بستری کردن بیمارانی که شدیداً مریض هستند (خصوصاً کودکان کم سن و سالی که کم آبی دارند). چنین بیمارانی جدا از بقیه بستری می شوند و مایعات تکمیلی را از راه سرم به آنها می رسانند.
اسلاید 40: داروهاامکان دارد آنتی بیوتیک تجویز شود. از مصرف ترکیبات ضد اسهال خودداری کنید، مگر اینکه با نظر پزشک تجویز شده باشند. این ترکیبات ممکن است بیماری را طولانی کنند. اگر تا کنون مورد استفاده قرار می گرفته اند بلافاصله مصرف آنها را متوقف کنید. فعالیت در زمان ابتلا به این بیماریحداقل تا 3 روز پس از رفع تب، اسهال و سایر علایم، استراحت در رختخواب ضروری است، مگر برای توالت رفتن. البته پاها را در رختخواب باید مرتباً ورزش داد.
اسلاید 41: منابع : دستورالعمل کشوری وبا دستور العمل کشوری تیفوئید دستورالعمل کشوری بوتولیسم دستور العمل کشوری شیگلا
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.