تاریخ ادبیات ۲
در نمایش آنلاین پاورپوینت، ممکن است بعضی علائم، اعداد و حتی فونتها به خوبی نمایش داده نشود. این مشکل در فایل اصلی پاورپوینت وجود ندارد.
- جزئیات
- امتیاز و نظرات
- متن پاورپوینت
تاریخ ادبیات ۲
اسلاید 1: دکتر کوپا1بسم الله الرحمن الرحیم
اسلاید 2: دکتر کوپا2دانشگاه پیام نور
اسلاید 3: دکتر کوپا3دانشکده علوم انسانیگروه زبان و ادبیات فارسی
اسلاید 4: دکتر کوپا4تاریخ ادبیات 2 مولف:دکتر توفیق ه سبحانی تهیه کننده اسلاید:دکتر فاطمه کوپا تعداد واحد2 از سری انتشارات آزمایشی متون درسی
اسلاید 5: دکتر کوپا5اهداف کلی درسهدف کلی از درس تاریخ ادبیات 2 آشنایی دانشجو با کلیاتیدرباره اوضاع اجتماعی و ادبی دوره غزنویان،سلجوقیان،اتابکان، خوارزمشاهیان و خاندان مغول و ......و گویندگان این ادوار است.
اسلاید 6: دکتر کوپا6اهداف رفتاریانتظار می رود که دانشجو پس از مطالعه این درس بتواند بهنحوی مستدل درباره اوضاع اجتماعی و ادبی دوره غزنویان،سلجوقیان،اتابکان،خوارزمشاهیان و ..... بحث کند و اطلاعاتیمجمل در باره گویندگان این عصر و آثار آنها ارائه دهد.
اسلاید 7: دکتر کوپا7فصل اولاوضاع اجتماعی و ادبی ایران در دوره های غزنویان،آل زیارو...
اسلاید 8: دکتر کوپا8ویژگی های عمده محمود غزنوی-تظاهر به شعر دوستی به منظور کسب جلال و شکوه ظاهریبرای دربار حکومتی و انتشار مفاخر و اشتهار خود به واسطهمدایح شاعران.-عدم ادراک لطایف زبان فارسی.
اسلاید 9: دکتر کوپا9اوضاع و احوال اجتماعی در عصر غزنوی1-فقر و نابسامانی توده مردم،البته به جزگروهی معدود که از راهغارتگری و قتل و کشتار در جنگ ها به ثروتی دست یافتند.-رواج کشتار افراد و مصادره اموال آنان به تهمت بی دینی.
اسلاید 10: دکتر کوپا10اوضاع و احوال اجتماعی در عصر غزنوی2-تحریم فراگیری حکمت و فلسفه.-جایگزینی اعتقادات خرافی به جای تحقیق در علوم دینی ولطمهو آسیب بزرگ این امر به تمدن اسلامی.
اسلاید 11: دکتر کوپا11ویژگی های شعر فارسی در عهد غزنویان 1-عدم حضور و جلوه شعر صوفیانه.-استواری و کمال شعر فارسی،به ویژه قصیده.-وجود مضامین گویندگان تازی در شعر عنصری و به صورتآشکارتر آن در شعر منوچهری.
اسلاید 12: دکتر کوپا12ویژگی های شعر فارسی در عهد غزنویان 2-گسترش قدرت بیان و زبان شعری گویندگان.-ظهور نشانه های تاثیر شعر عرب در آثار شاعران فارسی.-استواری و کمال قالب های شعر فارسی به جز شکل غزل.
اسلاید 13: دکتر کوپا13ویژگی های عمده نثر فارسی عهد غزنویان 1-سادگی و روانی،نشات گیری لغات و ترکیبات نثر از زبانگفتار.-عدم به کارگیری لغات عربی به جز در موارد خاص.-کهنگی و ناهنجاری واژه های به کار رفته در متون.-قلت سجع و صنایع بدیعی در کتاب های این عهد.
اسلاید 14: دکتر کوپا14ویژگی های عمده نثر فارسی در عهد غزنویان2-فراموش شدن بسیاری از لغات این دوره در ادوار بعد و یاجایگزینی آن به وسیله کلمات مترادف عربی.-حضور نویسندگانی مسلط و چیره برحوزه زبان،همچون بیهقیدراین عهد.
اسلاید 15: دکتر کوپا15ویژگی های عمده نثر فارسی در عهد غزنویان3-ارتقاء نثر فارسی به وسیله بیهقی به والاترین مرحله ومنزلت.-رواج نثر مسجع و استفاده از صنایع بدیعی در اواخراین عهد وحضور نصرالله منشی به عنوان نخستین به کارگیرنده این نوع نثر در ترجمه کلیله ودمنه.
اسلاید 16: دکتر کوپا16وضعیت شعر و شاعران در دوره سلاطین غزنوی-تنعم و رفاه بعضی از شاعران به علت توجه و عنایت غزنویان.-وجود عبارات متملقانه در اکثر اشعار مدحی این دوره.-توجه برخی ازشاعران همچون فردوسی وناصرخسرو به انعکاسحقایق تلخ روزگار دز اشعار خود.
اسلاید 17: دکتر کوپا17آل زیارفرمانرویان آل زیار(مردوایج):خصایص عمده:سخت گیری،میهن دوستی،تعصب بسیار در بر پا داشتن آداب و رسوم ملی،فضیلت،دانش دوستی و شاعر پروری.
اسلاید 18: دکتر کوپا18شمس المعالی 1ویژگی های مهم:-برخورداری از رسم الخطی خوش در عهد جوانی معاشرتو مکاتبه پیوسته بافضلا و دانشمندان حتی پیش از رسیدن بهامارت،مهارت در انشای عربی.-پرداخت صله به شاعران در نوروز و مهرگان.
اسلاید 19: دکتر کوپا19شمس المعالی 2-وجود شاعرانی همچون خسروی سرخسی وقمری گرگانی در شمار مداحان او.-تالیف کتاب مشهور آثار الباقیه به وسیله ابوریحان بیرونی به نام او در سال سیصد و نود ویک.
اسلاید 20: دکتر کوپا20عنصر المعالی کیکاووس و فلک المعالی منوچهر-عنصر المعالی مؤلف قابوس نامه و یکی ازشاهزادگان دانشمند این سلسله است.-تخلص منوچهری از نام فلک المعالی منوچهر امیر دیگر این خاندان است. وضعیت دانشمندان و ادبا و ویژگی های آثار ادبی درعهد آل زیار1شباهت و همانندی آثار ادبی آل زیار با آثار عهد غزنوی.
اسلاید 21: دکتر کوپا21وضعیت دانشمندان و ادبا و ویژگی های آثار ادبی در عهد آل زیار 2-جلب دانشمندان و ادبا به دربار آل زیار به دلیل علاقه این خاندان به فضل و ادب.-گرایش و پیوستگی تعداد زیادی ازشعرا و دانشمندان دربارآل زیار به دستگاه محمود غزنوی.
اسلاید 22: دکتر کوپا22آل بویهوضعیت عمومی و ادبی آل بویه1:-سیادت و ریاست عماد الدوله بر دو برادر خود رکن الدوله ومغرالدوله دیلمی و اطاعت آن دوازاو.-رسیدن رکن الدوله به ریاست خاندان پس ازمرگ عمادالدوله.
اسلاید 23: دکتر کوپا23وضعیت عمومی و ادبی آل بویه2-واگذاری حکومت آل بویه به عضدالدوله فرزند رکن الدوله پس از مرگ پدر.-اختلاف میان فرزندان عضد الدوله و تقسیم دیالمه آل بویه بهسه شاخه: دیالمه فارس، دیالمه عراق و خوزستان و کرمان،دیالمه ری و اصفهان و همدان.
اسلاید 24: دکتر کوپا24وضعیت عمومی و ادبی آل بویه3-مشابهت و همانندی وضعیت ادبی این عهد و دوره پیش ازآن.-حضوردانشمندان بزرگی همچون ابن سینا،بیرونی،صاحب بنعیاد و بدیع الزمان همدانی در دربار این امیران و تالیف آثاربسیار عربی و فارسی.
اسلاید 25: دکتر کوپا25بخش دومشاعران معروف عصر غزنوی،آل زیار دیالمه آل بویه،غوریان
اسلاید 26: دکتر کوپا26فرخی سیستانی-ابوالحسن علی بن جولوغ متخلص به فرخی از شعرای بزرگاواخر قرن چهارم و اوایل قرن پنجم هجری است.-پدرش غلام امیر خلف بانو آخرین سلطان صفاری بود.
اسلاید 27: دکتر کوپا27فرخی سیستانی2-وی پس از انصراف از خدمت ارباب دهقان خود به دربارچغانیان روی آورد.-فرخی پس از کسب تجمل در سال سیصد و نود هجری به دربار محمود راه یافت.-به سبب مهارت در شاعری و نواختن چنگ نزد محمود،مقامی کسب کرد.
اسلاید 28: دکتر کوپا28ویژگی های و امتیازات ادبی فرخی1-برخورداری از امتیاز بهترین نمونه شاعران مدیحه سرا.-سادگی و استحکام قصاید فرخی در میان آثار دیگر قصیدهسرایان. -بهره گیری اززبانی ساده و روشن در بیان احساسات عادیو ساده.
اسلاید 29: دکتر کوپا29ویژگی ها و امتیازات ادبی فرخی2 -شهرت تغزلات فرخی از حیث اشتمال بر معانی بدیع عاشقانه.-مهارت فرخی در انواع توصیفات.-رونق و رواج خاص اشعار وی به دلیل توجه شاعر به شوخطبعی و مزاح.
اسلاید 30: دکتر کوپا30ویژگی های و امتیازات ادبی فرخی3-جبران ضعف و تکرار محور عمودی قصاید به وسیله وصف ها و تغزل های شیرین.-ابتکاری و شخصی بودن تصویرهای شعری او به جز مواردی معدود.-عدم اطلاع و آگاهی او از علوم،علی رغم شهرت ویبه حکیم در تذکره ها.
اسلاید 31: دکتر کوپا31عنصری بلخی 1-وی از شاعران مدیحه سرای قرن پنجم است که در حدودسال سیصد وپنجاه در خانواده ای متمول چشم به جهان گشود.-درجوانی به شغل تجارت مشغول بود و پس از به یغما رفتناموالش به دست دزدان به شعر و ادب روی آورد.
اسلاید 32: دکتر کوپا32عنصری بلخی 2-عنصری علاوه بر تبحر در شعر وادب از فلسفه رایج درقرن چهارم در خراسان نیز اطلاع داشته است.-وی به واسطه امیر نصر،برادر سلطان محمود به دربارآن پادشاه راه یافت و به مرتبه ملک الشعرایی رسید.
اسلاید 33: دکتر کوپا33ویژگی های ادبی عنصری 1-اشتمال قسمت عمده اشعار عنصری بر قصاید هنرمندانه اودر شرح اعمال،اوصاف و فتوحات ممدوحان.-جایگزینی صنعت تامل و ذهن منطقی در اشعار او به جایاحساس و تجربه حسی.
اسلاید 34: دکتر کوپا34ویژگی های ادبی عنصری 2-تلاش شاعر در ترکیب و تلفیق معروفترین تصاویر رایجشعری در زبان. -کوشش شاعر بر برخورداری تصاویر شعری او ازرنگفلسفی.-وفور عناصر انتزاعی در تصاویر شعری عنصری.
اسلاید 35: دکتر کوپا35ویژگی های ادبی عنصری3-عدم توانایی شاعر دردیگر زمینه های شعری به جزمدیحه.-فقدان تقریبی تشخیص در شعر او مگر در مواردی بسیاراندک.-کمبود موارد نشانه های تاثیر اساطیر در آثار او.
اسلاید 36: دکتر کوپا36ویژگی های ادبی عنصری 4-جای گزین کردن زمینه های فکری وعقلی به جای تصاویر حسی.-برخورداری شاعر از امتیاز غلبه جنبه تعقل و استدلال درشعر وی از دیدگاه ستایندگان او.-ثبت و درج حدود سه هزار و سیصد بیت شعری در دیواناو.
اسلاید 37: دکتر کوپا37منوچهری دامغانی-وی تخلص خود،منوچهری را ازنام نخستین ممدوح خود فلکالمعالی منوچهر بن قابوس و شمگیر گرفته است.-منوچهری در ادبیات عرب تبحری داشته و در دیوان خود ازمضامین شعرای عرب استفاده کرده است.
اسلاید 38: دکتر کوپا38خصوصیات ادبی منوچهری1-بی پروایی شاعر در استعمال بعضی از کلمات و ترکیبات.-غلبه لفظ بر معنی در بعضی از قصاید.-ابداع مسمط به وسیله منوچهری و تکراری بودن مضامین آنها.-وجود دروح طرب و شادمانی در شعراو.
اسلاید 39: دکتر کوپا39خصوصیات ادبی منوچهری2-قرار گرفتن اساس شعر او بر تشبیه،مقایسه و تمثیل.-انس شاعر با طبیعت و وصف ماهرانه آن.-فقدان روحیه تصوف گرایی در اشعار منوچهری.
اسلاید 40: دکتر کوپا40مسعود سعد سلمان-وی از شاعران نیمه دوم پنجم و نیمه اول قرن ششم است کهدرلاهور به دنیا آمده است اما اصلا همدانی است.-وی هفت سال در زندان های دهک وسو و سه سال در زنداننای و هشت سال در زندان مرنج زندانی بوده است.
اسلاید 41: دکتر کوپا41خصایص ممتاز مسعود-تبحر در سرودن حبسیات دلسوز و تاثر انگیز.-قدرت و مهارت در وصف،مدح،غزل، هجو و شوخی.-اشاره به پاره ای وقایع تاریخی و توجه به تعلیم اخلاق مدوح.
اسلاید 42: دکتر کوپا42ابوسعید ابوالخیر1-وی در ولایت مهنه در ناحیه خاوران به دنیا آمده است.-اودرمجالسی که پدرش ترتیب می داد با مبادی تصوف آشنا شد.-ابوسعید به واسطه ذوق لطیف،حدت ذهن و لطف بیان مخاطبانخود را مجذوب می ساخت.
اسلاید 43: دکتر کوپا43ابوسعید ابوالخیر2کتاب اسرار التوحید به وسیله یکی از نوادگان او محمد بن نورو کتاب حالات وسخنان شیخ ابوسعید ابوالخیر توسط یکی دیگراز نوه های او یعنی کمال الدین محمد در شرح احوال و سخنانشیخ گردآوری شده است.
اسلاید 44: دکتر کوپا44سنایی غزنوی-حکیم سنایی غزنوی دراوایل یا اواسط قرن پنجم در غزنینبه دنیا آمد-پس از کسب کمالات در دربار سلاطین غزنوی به مدیحهسرایی پرداخت اما سرانجام به عرفان روی آورد و تا پایانحیات به گوشه نشینی و سرودن اشعار عرفانی پرداخت
اسلاید 45: دکتر کوپا45ویژگی های ادبی و آثار سنایی غزنوی1-برخورداری او از امتیاز قرار گرفتن در شمار یکی ازبزرگ ترین شعرای زبان فارسی.-وی درمرحله اول زندگی خود شاعری مدیحه سرا ولهو پیشه است و درمرحله دوم شعر خود را با اندیشه های دینی و عرفانی در می آمیزد.
اسلاید 46: دکتر کوپا46ویژگی های ادبی و آثار سنایی غزنوی2-توجه سنایی به آرایش کلام خود با اشاره به آیات،احادیث،قصصو تمثیلات. -عدم پرهیز وی از به کارگیری کلمات رکیک و هزل آمیز.-توجه مفرط سنایی به ایراد معانی و الفاظ دشوار در مثنوی های خود.
اسلاید 47: دکتر کوپا47ویژگی های ادبی و آثار سنایی غزنوی3-توجه مفرط شاعر به مسائل مختلف علمی،فلسفی،عرفانی ودینی در مثنوی های خود.-آثار سنایی عبارتنداز:حدیقة الحقیقة،طریق التحقیق،سیر العبادالی المعاد،عقل نامه،عشق نامه، سنایی آباد و کارنامه بلخ.
اسلاید 48: دکتر کوپا48بخش سومنثر نویسان وعلمای معروف عصر غزنویان آل زیار و ....
اسلاید 49: دکتر کوپا49شمس المعالی قابوس بن و شمگیر-چهارمین و مشهورترین امیر آل زیار،دارای خطی خوش واشعاری پر معناست.-مجموعه رسائل عربی او کمال البلاغه نام دارد.
اسلاید 50: دکتر کوپا50خواجه ابوالفضل بیهقیوی در سال سیصد وهشتادوپنج در قریه حارث آباد بیهق سبزوار به دنیا آمد و پس از کسب فضایل در نیشابور بهغزنین رفت و در خدمت بونصر مشکان رئیس دیوانرسالت محمود به کار دبیری مشغول شد.
اسلاید 51: دکتر کوپا51مهم ترین ویژگی های تاریخ بیهقی1-این کتاب،دراصل بالغ بر سی مجلد،درباره سلطنت آل سبکتکین بوده است.-تاریخ بیهقی ازمهمترین کتب تاریخ ادب فارسی است.
اسلاید 52: دکتر کوپا52مهم ترین ویژگی های تاریخ بیهقی2-ارزش و اهمیت ویژه آن صداقت نویسنده درارائه اطلاعاتبه ویژه آداب و رسوم،شرایط اجتماعی و شرح حال شعرا و نویسندگان است.
اسلاید 53: دکتر کوپا53مهم ترین ویژگی های تاریخ بیهقی3-برخورداری نثر بیهقی ازامتیاز بهترین نمونه ترسل درباریدر قرن پنجم هجری.-به کارگیری اطناب،استشهاد، تمثیل فراوان و لغات عربیبیشتر نسبت به آغاز قرن پنجم.
اسلاید 54: دکتر کوپا54ابن سیناوی فیلسوف،طبیب، نویسنده و شاعر مشهور ایرانی است کهبیشتر آثار خود را به زبان عربی نوشته، در عین حال آثاریبه فارسی نیزدارد وی به فارسی وتازی اشعاری سروده است.
اسلاید 55: دکتر کوپا55مشهورترین آثار ابن سینا-الاشارات و التنبیهات:در فلسفه(از برجسته ترین آثار او).-کتاب شفا:در فلسفه منطق، طبیعیات، ریاضیات والهیات.-کتاب النجاة:خلاصه ای از شفاست.
اسلاید 56: دکتر کوپا56مشهورترین آثار ابن سینا-قانون:در طب،از مهم ترین آثار اوست.-رساله نبض:تشریح الاعضاء،رساله جودیه،دانشنامه علایی.-رساله حی بن یقظان:اثری تمثیلی و عرفانی است.
اسلاید 57: دکتر کوپا57ابوریحان بیرونیبیرونی، ریاضی دان،منجم، جغرافی دان،فیلسوف، دانشمندبزرگ ایرانی است و موضوعات آثار او عبارتند از:هیئتحکمت ،طب،حساب،هندسه،فیزیک،نجوم و....
اسلاید 58: دکتر کوپا58ابوریحان بیرونی2-مهم ترین آثار او عبارتند از:آثار الباقیه،التحقیق ماللهند،قانونمسعودی.-او کتاب آثار الباقیه خود را به نام شمس المعالی تالیف کرد.
اسلاید 59: دکتر کوپا59عنصر المعالیوی از خاندان زیاری است و کتاب قابوسنامه را در چهل و چهارباب برای پسرش گیلانشاه ازمجموع تجربیات خود نوشت نام دیگرکتاب به گفته مؤلف نصیخت نامه و یا پند نامه امیرکبیرجیلان بودهاست نثر این کتاب مرسل و مشتمل بر چهل و چهار باب است.
اسلاید 60: دکتر کوپا60تاریخ سیستانیکی از مآخذ مهم تاریخ ایران ازمؤلفی ناشناخته است.موضوعآن تاریخ سیستان است. انشای آن یکدست نیست. از خصایصعمده کتاب کوتاهی جملات،رسا بودن عبارات،تمام بودن افعالو به کار رفتن ترکیبات خاص است.
اسلاید 61: دکتر کوپا61هجویری مؤلف کشف المحجوبوی در اواخر قرن چهارم در شهر غزنه متولد شد و با تعالیمپدرش شیخ عثمان بن علی به مرحله رشد وتکامل رسید وپساز تحصیلات مقدماتی به دستور پیر خود در لاهور مسجدیساخت و به تعلیم و ارشاد پرداخت.
اسلاید 62: دکتر کوپا62آثار هجویریکشف المحجوب:در جواب سؤالات ابوسعید هجویری در خصوص طریقت صوفیه،مقامات،مقالات،مذاهب،رموز،اشارات و ..........نوشته شده است.
اسلاید 63: دکتر کوپا63ترجمه رساله قشیریهابوالقاسم قشیری ازعلما،نویسندگان ومتصوفان قرن پنجم هجری است از تالیفات او می توان به نحو القلوب،لطائف الاشارات، ترتیب السلوک ورساله قشیریه اشاره کرد. رساله قشیریه دوباربه وسیله ابوعلی عثمانی وابوالفتوح نیشابوری نوشته شده است.
اسلاید 64: دکتر کوپا64ترجمه رساله قشیریه2این کتاب جامع ترین و معتبرترین کتابی است که از قدمایصوفیه در تصوف به جا مانده است. برخی از موضوعات کتاب عبارتند از:مشاهیر قدیم صوفیه،الفاظ و اصطلاحاتصوفیه،کرامات و احوال و آداب اولیا و مشایخ.
اسلاید 65: دکتر کوپا65نصر الله منشیوی مترجم توانای کلیله و دمنه است و از آنجا که کتاب را بهنام بهرامشاه بن مسعود بن ابراهیم نوشته است به نام کلیله ودمنه بهرامشاهی خوانده شده است.
اسلاید 66: دکتر کوپا66ویژگی های ادبی کلیله و دمنهاین کتاب از حیث سلاست انشا،قوت ترکیب عبارات،حسناسلوب وآراستگی کلام یکی از عالی ترین نمونه های نثرفارسی است. کلیله ار نثری منشیانه و بلیغ و از آرایه هایبدیعی و طبیعی برخوردار است.
اسلاید 67: دکتر کوپا67ویژگی های ادبی کلیله و دمنهبهره گیری نویسنده از سبک نثر مصنوع به دلیل آوردن کلمات متوازن،مترادف،استشهاد به آیات،امثال و اشعارتازی.مقلدان و بازنویسان:قانعی طوسی ناظم کتاب در سال ششصد وپنجاه وهشت ملاحسین واعظ کاشفی: بازنویس اثر به نام انوار سهیلی و.....
اسلاید 68: دکتر کوپا68فصل دوماوضاع اجتماعی و ادبی ایران در عصر سلجوقیان و اتابکان
اسلاید 69: دکتر کوپا69سلجوقیانویژگی های عمده عصر سلجوقی1:-برقراری امنیت و آسایش در داخل مملکت.-تاسیس مدارس نظمیه به وسیله خواجه نظام الملک وزیر کارداناین خاندان.-نگارش دیوان ها، دفاتر دولتی ومکاتبات رسمی به زبان فارسی.
اسلاید 70: دکتر کوپا70ویژگی های عمده عصر سلجوقی2-افزایش وسعت دایره جغرافیایی شعر و ادب فارسی.-فاصله گرفتن شعر از دربارها و نزدیک شدن آن به خانقاههاو ظهور شعرعرفانی.-به کمال رسیدن شعرعرفانی به وسیله عطار و سنایی.
اسلاید 71: دکتر کوپا71ویژگی های عمده عصر سلجوقی3-تاثیر پذیری بیشتر از زبان عربی نسبت به دوران قبل.-ورود لغات بسیاری از لهجه های مختلف به حیطه زبان فارسی.-به کمال رسیدن نثر فارسی از نظر شکل و ویژگی هایدستوری و برخی صنایع بدیعی.
اسلاید 72: دکتر کوپا72ویژگی های عمده عصر سلجوقی 4-به کار گیری سجع وصنایع بدیعی توسط نصر الله منشی وبعضی دیگر از نویسندگان.-شکوفا تر شدن نثر صوفیه در این عهد در آثاری همچونتذکرة الاولیاء،کشف المحجوب و اسرارالتوحید.
اسلاید 73: دکتر کوپا73بخش دومشاعران معروف عصر سلجوقیان و اتابکان آذربایجان
اسلاید 74: دکتر کوپا74فخر الدین اسعد گرگانیوی از مردم گرگان و معاصربا طغرل بیگ سلجوقی استکه داستان ویس و رامین را درزمان جوانی به نظم کشیداو از شعرای شیرین سخن و ساده گوی ایران است.
اسلاید 75: دکتر کوپا75خصایص مهم کلام گرگانی-بری بودن اشعار او از هر گونه تکلف و پیچیدگی.-عدم پای بندی به تقلید از گذشتگان در تعبیرات،تشبیه،استعاره،رعایت قواعد قافیه.-رعایت جانب سادگی،فصاحت و بلاغت.
اسلاید 76: دکتر کوپا76اسدی طوسیاز حماسه سرایان و فرهنگ نویسان قرن پنجم هجری. آثار اسدی-مناظرات اسدی: علت بقای آن تازگی کار اوست.-لغت فرس:قدیمی ترین فرهنگ فارسی است.-گرشاسب نامه:مثنوی حماسی درباره زندگی گرشاسب، جد علایرستم است.
اسلاید 77: دکتر کوپا77ویژگی های مهم گرشاسب نامه اسدی-قدرت و مهارت شاعر در نقل داستان و آوردن امثال، حکم و مواعظ.-یکدستی کلمات،ترکیبات منسجم و تشبیهات دقیق.-نزدیکی ومشابهت کلام اسدی به فردوسی به هنگاموصف مناظر و قهرمانان میدان های نبرد.
اسلاید 78: دکتر کوپا78ناصر خسروناصر خسرو ازشاعران توانا و بزرگ ایران است که تقریبا در تمام علوم عقلی و نقلی تبحر کرده بود و قرآن را ازحفظداشت وی در مذاهب اسلامی و دیگرادیان نیز تحقیق کرده بود.
اسلاید 79: دکتر کوپا79خصایص ممتاز شیوه و سبک ناصر خسرو2-سرودن شعر به قصد دعوت به آیین نه به منظور مدح امیرانو محتشمان. -پرهیز از پرداختن به مظاهر اشرافی.-قوت طبع و عمق معنا.
اسلاید 80: دکتر کوپا80آثار ناصر خسرودیوان اشعار ، روشنایی نامه ، سعادت نامه ، خوان اخوانجامع الحکمتین،زاد المسافرین،وجه دین، گشایش ورهایشو سفرنامه.
اسلاید 81: دکتر کوپا81بابا طاهر همدانیشاعر و عارف متولد همدان در اواخر قرن چهارم و معاصربا دیلمیان بود که در تصوف مقامی بلند داشت و دو بیتی هایدل انگیز معروفش نام او را بلند آوازه ساخته است.
اسلاید 82: دکتر کوپا82معزّی نیشابوریوی مقام امیر الشعرایی داشت و به عظمت و استادیشهره است اکثرشعرا او را به لطیف طبعی واستادیمدح کرده اند.
اسلاید 83: دکتر کوپا83مهم ترین خصایص معزی و آثار او-قدرت در کار مداحی،ضعف تخیل. -تقلید از تصاویر شعری فرخی درمحور افقی و عمودی خیال.-تاثر مستقیم از تصاویر شعر عرب.-به کارگیری اغراق در همه زمینه های شعری.
اسلاید 84: دکتر کوپا84خیاموی از ریاضی دانان،طبیبان و حکیمان نام آور ایرانی درقرن چهار و پنج هجری است که اغلب به تدریس حکمتومطالعه در ریاضی مشغول بوده است.شهرت عمده خیام به سبب رباعی های اوست.
اسلاید 85: دکتر کوپا85آثار خیامرساله جبرومقابله،رساله فی الاحتیال،لوازم الامکنه،نوروزنامه،رساله درعلم کلیات،ترجمه خطبة الغراء
اسلاید 86: دکتر کوپا86ویژگی های کلام خیام-فصاحت و بلاغت،سلاست و روانی، ذوق لطیف و احساسشدید.-تکلف و تخیلات شاعرانه.-تاکید بر اموری همچون:تذکر مرگ ،توجه به ناپایداری وگذشت زندگی و بی اعتباری روزگار.
اسلاید 87: دکتر کوپا87انوریوی از ارکان شعر فارسی است و در قصیده،غزل و قطعه از سرآمدن است و در غزل پیش از سعدی راه را هموار کرده ودر سرودن قطعه بد زبانی را به حد اعلای آن رسانده است.
اسلاید 88: دکتر کوپا88ویژگی های شعری انوری2-نزدیکی به لهجه تخاطب و محاوره. -تعقید و دشواری برخی از ابیات به دلیل توجه شاعر بهاصطلاحات علمی،نجومی ،هیئت و علوم دیگر.-آمیزش سادگی و روانی کلام با خیالات دقیق.
اسلاید 89: دکتر کوپا89خاقانی شروانیخاقانی از سخن سرایان بسیار بزرگ قرن شش هجری استکه از ارکان شعر فارسی محسوب می شود. وی در خدمت ابوالعلای گنجوی به شاگردی پرداخت وبه وسیله اوبه دربارشروانشاهان راه یافت.
اسلاید 90: دکتر کوپا90صفات بارز کلام خاقانی-استحکام و قوت اندیشه،ترکیبات ماهرانه،معانی بکر.-به کارگیری واژه های محلی ،علمی،لغات واصطلاحاتمسیحیت.-بلندی قصاید وهمراه بودن آن با ردیف های فعلی دشوار تجدیدمطلع.
اسلاید 91: دکتر کوپا91نظامی گنجوی-وی در گنجه به دنیا آمده. وی علاوه بر شعر و شاعری به تاریخ،فنون ادب و قصص علاقه مند بود و در نجوم وعلوم دیگر اطلاعات وسیع داشت.-شهرت نظامی به سبب مثنوی های پنج گانه اوست که بهپنج گنج یا خمسه مشهور است.
اسلاید 92: دکتر کوپا92خمسه نظامی1-مخزن الاسرار:در زهد،تقوی.-خسرو و شیرین:درباره عشق خسروشاه ساسانی به شیرینبرادرزاده بانوی ارمن.-لیلی و مجنون:مثنوی عاشقانه بر گرفته از داستان مشهورعربی.
اسلاید 93: دکتر کوپا93خمسه نظامی2-هفت پیکر یا هفت گنبد یا بهرام نامه:درباره شاد خواری هایبهرام گور پادشاه ساسانی.-اسکندر نامه:داستان اسکندر در دو کتاب جداگانه است:شرفنامه،اقبال نامه.
اسلاید 94: دکتر کوپا94شیوه ادبی نظامی-بهره گیری از ترکیبات خاص ابداع معانی و مضامین نو وتجسم جزئیات.-مهارت شگفت انگیز در توصیف.
اسلاید 95: دکتر کوپا95شیوه ادبی 2-آفرینش تشبیهات و استعارات تازه.-به کارگیری اصطلاحات علمی، نجومی،ترکیبات عربی و افکارفلاسفه.-افراط در تخیل و مبالغه.
اسلاید 96: دکتر کوپا96بخش سوم نویسندگان معروف عصر سلجوقیان و اتابکاننظام الملک طوسی:(ویژگی های سیاست نامه)-سلاست انشاء جزالت عبارت،روشنی مطلب وتنوع موضوع.-عدم احاطه نویسنده به مسائل تاریخی و تاثیر کامل تعصب مذهبی او در کتاب.
اسلاید 97: دکتر کوپا97آثار دیگر خواجه-نامه خواجه به پسر خود نظام الدین فخرالملک.-رساله ای منسوب به خواجه که ظاهرا قسمتی از سیاست نامهاوست.
اسلاید 98: دکتر کوپا98خواجه عبدالله انصاریاز مفسران،محدثان،صوفیان و شاعران بزرگ قرن پنجم هجرینویسنده آثاری همچون:مناجات نامه:معروف ترین اثر خواجه به نثر مسجع.رساله دل وجان:مناظره ای میان دل و جان به نثر مسجع.کنزالسالکین:رساله ای به نظم و نثر.قلندر نامه:رساله ای در باب قلندر و قلندریه به نظم و نثر.
اسلاید 99: دکتر کوپا99شیوه ادبی خواجه عبدالله-آمیزش شعر ونثر به منظور سهولت و دلنشینی کلام.-تکرار سجع ،بدون آن کلام از سادگی دور شود.-عدم همانندی نثر خواجه با سخنان مصنوع تازی گویان قرنششم.
اسلاید 100: دکتر کوپا100سه کتاب دیگرکشف الاسرار وعدة الابرار:تألیف ابوالفضل رشید الدین میبدی در تفسیر قرآن مجید است مؤلف آیات را یک بار ترجمه و دوبار تفسیر کرده است دفعهاول به شیوه مفسران عادی ونوبت دوم برطبق مشرب صوفیان.
اسلاید 101: دکتر کوپا101خصایص ممتاز کشف الاسرار-اهمیت و برجستگی کتاب از نظر خصایص لغوی و مطالبعرفانی و ادبی آن.-احتوای آن برمجموعه نادری ازاقوال مشایخ تصوف واشعار دلکش عارفانه.-برخورداری کتاب ازامتیاز زیبا ترین وشاعرانه ترین ترجمه قرآن.
اسلاید 102: دکتر کوپا102طبقات الصوفیه و ویژگی های آنتألیف ابوعبدالرحمن سلمی در شرح احوال و سخنان بزرگان صوفیه به زبان عربی که خواجه عبدالله مطالب آن را درقرن پنجم درمجالس درس وذکر خود املا کرده ویکی از شاگردانآن را تحریر کرده است.
اسلاید 103: دکتر کوپا103نفحات الانسنوشته جامی شاعر معروف و عارف بزرگ قرن نهم بر مبنایطبقات الصوفیه خواجه عبدالله انصاری جامی با تنقیح کتاب وافزودن شرح حال صوفیان متاخر کتاب را به نثرقرن نهم هجریدر آورده است.
اسلاید 104: دکتر کوپا104شیوه ادبی و عرفانی ابوالحسن خرقانی-گردآوری مجموعه سخنان خرقانی در کتاب نور العلوم.-وجود تعداد زیادی طامات وشطحیات در میان اقوال خرقانی.-اشاره بسیار به اخلاق و کردارجوانمردان درکتاب نورالعلوم.
اسلاید 105: دکتر کوپا105محمد غزالی و برخی از آثار او 1-مکنی به ابوحامد و ملقب به حجة الاسلام.-احیاء علوم الدین:مهم ترین اثر او در مسائل اخلاقی و دینی. -کیمیای سعادت: ترجمه گونه ای از احیاء علوم الدین. -مقاصد الفلاسفه:مقدمه ای بر تهافت الفلاسفه.
اسلاید 106: دکتر کوپا106آثار محمد غزالی2-تهافت الفلاسفه:در نقد آرای فلاسفه-نصیحة الملوک:در حکمت و اخلاق عملی-کتاب المنحول:در علم اصول
اسلاید 107: دکتر کوپا107احمد غزالی و آثار او -مکنی به ابوالفتح و ملقب به مجد الدین،بیشتر به زهد،تصوف و وعظ شهرت داشته است.-سوانح العشاق:در معانی و اسرار عشق.-لباب الاحیا:خلاصه احیاء علوم الدین محمد غزالی.-رساله عشقیه و مجموعه نامه ها و......
اسلاید 108: دکتر کوپا108عین القضات همدانی-بی پروایی عین القضات در بیان عقاید، بدگمانی متشرعین به او.-به دار آویختن او به دستور وزیر سلطان سنجر در همدان.-مجموعه اشعار او نزهة العشاق نام دارد.
اسلاید 109: دکتر کوپا109آثار عین القضاة-یزدان شناخت:در مسائل حکمت و علوم طبیعی.-تمهیدات:در ده اصل تصوف.-رساله جمالی:در بیان مذهب پیشینیان.-رساله علایی:در بیان مذهب پیشینیان.
اسلاید 110: دکتر کوپا110قاضی حمید الدین بلخی و مقامات او-تحریر مقامات حمیدی به تقلید از مقامات بدیع الزمان همدانیو حریری در بیست و چهار مقاله و یک خاتمه.-نا برابری مقامات حمیدی با کلیله و دمنه از حیث جزالت بیان.-تحریر مقامات به شیوه سهل وممتنع.
اسلاید 111: دکتر کوپا111نظامی عروضی سمرقندی و چهار مقاله-علومقام عروضی در فضل و ادب،ضعف نمایان او درفن تاریخ.-اشتباهات تاریخی بسیار برای مثال انتساب قتل خواجه به باطنیه بغداد.
اسلاید 112: دکتر کوپا112ویژگی های چهار مقاله-اشتمال کتاب بر چهار مقاله در بیان چهار طبقه از مردم:دبیری و دبیران،شاعران و شعر،علم نجوم و علم طب.-احتوای کتاب بر مطالب تاریخی مهم و نادر.
اسلاید 113: دکتر کوپا113شهاب الدین سهروردی1معروف به شیخ اشراق، مقتول،شهید،المؤید بالملکوت و مروجحکمت اشراق و از فلاسفه بزرگ ایران. آثار فارسی شیخ اشراق-آواز پر جبرئیل.-رسالة العشق یا مونس العشاق.-لغت موران:در نهج سلوک.
اسلاید 114: دکتر کوپا114شهاب الدین سهروردی2-صفیر سیمرغ:در احوال اخوان تجرید-روزی با جماعت صوفیان.-رساله عقل سرخ:در پاسخ به سؤال یکی از دوستان درباره زبان مرغان.
اسلاید 115: دکتر کوپا115سعد الدین و راوینی-مترجم کتاب مرزبان نامه تالیف مرزبان بن رستم بن شرویناز لهجه طبری به فارسی.-شهرت کتاب به سبب نثر مزین و مصنوع آن.-توجه نویسنده به ایجاز.
اسلاید 116: دکتر کوپا116فصل سوماوضاع اجتماعی و ادبی ایران در دوره خوارزمشاهیان
اسلاید 117: دکتر کوپا117ویژگی های عمده خوارزمشاهیان -تبدیل شهر خوارزم به کانون شعر و ادب و مرکز تربیت ادباواهل فضل.-عدم توجه خوارزمشاهیان به شعرا و ادبا.-عدم شهرت شاعران این عهد به جز رشید و طواط.
اسلاید 118: دکتر کوپا118بخش دوم و سومشاعران،نثر نویسان و علمای معروف عصر خوارزمشاهیان و.....
اسلاید 119: دکتر کوپا119رشید و طواط-ازفرزندان عبدالله بن عمربن خطاب متولد بلخ،ملقب به وطواطمحل تحصیل:یکی از مدارس نظامیه بلخ.-تسلط و طواط در نظم و نثر عربی و فارسی.
اسلاید 120: دکتر کوپا120آثار مهم وطواطحدایق السحر فی دقایق الشعر، نثر اللئالی من کلام امیرالمومنین(ع)،رسایل فارسی،دیوان اشعارعربی وفارسی منظومه ای در عروض فارسی.
اسلاید 121: دکتر کوپا121سیف اسفرنگی-دارای روشی خاص در سرودن شعر،پیشوای همه شعرای عراق در سبک ویژه خود.-وجود طبیعت گرایی،اغراق و مبالغه بسیار در شعر او.
اسلاید 122: دکتر کوپا122شمس قیس رازی-از علمای قرن هفتم،متولد ری.-تالیف المعجم در سال ششصد و چهارده به خواهش یکی ازفضلا در خراسان.-اشتمال المعجم بر سه فن از فنون ادب:عروض، قافیه، بدیعنقد الشعر.
اسلاید 123: دکتر کوپا123فخر رازی-از علما و حکما و متکلمان بزرگ اسلام.-تبحر رازی در وعظ،خطابه و شرکت در جلسات بحث و مناظره باعلما.-وجه تسمیه او به امام المشککین:شک و تردید بسیاراودر مسائل علمی و فلسفی.
اسلاید 124: دکتر کوپا124آثار مهم رازی-رساله روحیه:درباره روح انسان و مراتب آن.-الاختیارات العلائیه:در اختیارات نجومی.-تعجیز الفلاسفه:در فلسفه.-تفسیر کبیر:از تفاسیر معروف.
اسلاید 125: دکتر کوپا125فصل چهارماوضاع اجتماعی و ادبی ایران در دوره مغول
اسلاید 126: دکتر کوپا126وضعیت ادبی ایران در دوره مغول1-تغییر و دگرگونی مراکز اصلی ادب فارسی.-پناهندگی شاعران و نویسندگان به هند و آسیای صغیر.-به اوج رسیدن شعر فارسی.-تشویق به تاریخ نویسی از سوی خانان مغول.
اسلاید 127: دکتر کوپا127وضعیت ادبی ایران در دوره مغول2-از رواج افتادن شعر درباری.-افزایش پند و اندرز به دلیل رواج ظلم و ستم.-استفاده بیشتر از لغات عربی و ترکی و ورود لغات مغولی.-افزایش استفاده از صنایع بدیعی.
اسلاید 128: دکتر کوپا128وضعیت ادبی ایران در دوره مغول3-رعایت ساده نویسی در کتاب های علمی.-ظهور سعدی نابغه نثر فارسی در این دوره.-به اوج رسیدن سجع پردازی در اواخر این دوره.
اسلاید 129: دکتر کوپا129بخش دومشاعران عهد مغول:عطار نیشابوری:متولد کدکن از روستاهای قدیم نیشابور.آثار عطار:مصیبت نامه ،الهی نامه، اسرار نامه، منطقالطیر،مختار نامه،دیوان اشعار، تذکرة الاولیاء و.....
اسلاید 130: دکتر کوپا130تذکرة الاولیاء و منطق الطیرتذکرة الاولیاء:زندگی نامه عرفانی و تاریخی هفتادو تن ازبزرگان اولیاء وصوفیه،برخورداری ازنثری ساده وشیرین.منطق الطیر:مهم ترین و شیواترین مثنوی عطار، در بیانمراحل سلوک مبتنی بر رموز عرفانی.
اسلاید 131: دکتر کوپا131شیوه ادبی عطار-مهارت و تبحر ویژه عطار در سرودن غزل های عرفانی. -نفوذ فلسفه در اندیشه عطار.-توجه و عنایت عطار به قالب قصه و حکایت.-تاثیر پذیری عطار از:رودکی،فردوسی،ناصر خسرو و...
اسلاید 132: دکتر کوپا132مولانا جلال الدین رومیمتولد در بلخ،متوفی در قونیه. آثار تالیفات مولانا1مثنوی:بزرگ ترین اثر عرفانی،به شیوه الهی نامه عطاروحدیقه سنایی.دیوان کبیر یا کلیات شمس:به نام مرشد روحانی او، شمس تبریزی.
اسلاید 133: دکتر کوپا133آثار و تالیفات مولانا2-فیه مافیه:به نثر،نشان دهنده افکار فلسفی و صوفیانه مولانا.-مجالس سبعه:هفت مجلس از خطابه های مولانا.-آثار منسوب به مولانا:تراشنامه،عشقنامه و آفاق وانفس.
اسلاید 134: دکتر کوپا134شیوه بیان موالانا-عدم توجه و گرایش به وزن و قافیه.-وقوف مولوی به قرآن کریم،احادیث،افسانه ها.-اعتقاد به برتری معنی بر لفظ.-در هم پیچیدگی کلام مولانا به دلیل وجود انگیزه های گوناگوندر سخن.
اسلاید 135: دکتر کوپا135فخر الدین عراقیآثار عراقی:دیوان اشعار،مثنوی عشاق نامه یا ده نامه،لمعات(منثور)،اصطلاحات الصوفیه.شیوه عراقی:سادگی و استواری بیان،وجود شور و شوقی بیمانند در غزل ها،استادی عراقی درغزل.
اسلاید 136: دکتر کوپا136سعدیویژگی های ادبی سعدی:-به اوج رساننده غزل.-عدم تمایل به مداحی و توجه به موعظه و اندرز به ممدوح.-در هم تنیدگی سخن او با امثال و حکم.-بذله گویی،شیرین بیانی،بیان سخنان سهل وممتنع.
اسلاید 137: دکتر کوپا137آثار امیر خسرو دهلویقران السعدین،تاج الفتوح،مطلع الانوار،شیرین و خسرومجنون و لیلی،آیینه اسکندری،هشت بهشت.
اسلاید 138: دکتر کوپا138بخش سومنویسندگان و عرفای معروف و آثار منثور دوره مغول
اسلاید 139: دکتر کوپا139آثار نجم الدین رازیمرصاد العباد:مشهورترین اثر وی و یکی از مهمترین آثار عرفانی،دارای نثری فصیح،مشتمل برتفسیر تعدادی ازآیات واحادیث مناسب مذاق صوفیان وشرح احوال واقوال مشایخ.دیگر آثار:رساله عقل و عشق،مرموزات اسدی،تفسیر قرآنو.....
اسلاید 140: دکتر کوپا140آثار خواجه نصیر الدین طوسی-سی فصل:در تقویم -تجرید العقاید:در کلام شیعه-اساس الاقتباس:در مناطق.-اخلاق ناصری:در حکمت عملی.-معیار الاشعار:در عروض فارسی و........
اسلاید 141: دکتر کوپا141آثار محمد عوفی-لباب الالباب:در شرح احوال شاعران .-جوامع الحکایات-ترجمه کتاب الفرج بعد الشدة (تنوخی). شمس الدین تبریزیاز عرفای بزرگ و مراد و مرشد مولانا،تنها اثر او مقالات شمس است که مشتمل بر سخنان اودرمجالس مختلف است.
اسلاید 142: دکتر کوپا142فصل پنجماوضاع اجتماعی و ادبی ایران در دوره آل اینجو و......
اسلاید 143: دکتر کوپا143ویژگی های ادبی عهد تیموری1-گسترش شعر و ادب فارسی در هند،آسیای صغیر و سراسرایران.-رواج روز افزون غزل و توجه کمتر به قصیده.-وجود شاعرانی همچون:خواجو،سلمان،اوحدی،عماد فقیه و..به عنوان بهترین غزل سرایان زبان فارسی.
اسلاید 144: دکتر کوپا144ویژگی های ادبی عهد تیموری2-رواج مثنوی سرایی به تقلید از مثنوی های نظامی.-شیوع و رواج معما و ماده تاریخ سازی.-حضور جامی به عنوان برجسته ترین چهره ادبی اواخر اینعهد.
اسلاید 145: دکتر کوپا145ویژگی های نثر در عهد تیموری-ضعف و تنزل تدریجی نثر در این دوره.-افراط در به کارگیری استعاره.-محو و فراموش شدن بسیاری از امثال و نکته های خاص زبان.-رواج بیشتر تذکرة نویسی.
اسلاید 146: دکتر کوپا146بخش دومشاعران معروف دوره آل اینجو،آل جلایر و....
اسلاید 147: دکتر کوپا147ویژگی های مهم ادبی ابن یمین1-روانی و انسجام کلام و پرهیز از تکلف.-شهرت شاعر در بیان مضامین بلند و اخلاقی.-بیان اندیشه و تفکر بدیع در هر یک از قطعات.
اسلاید 148: دکتر کوپا148ابن یمین2-توانایی و مهارت ابن یمین در سرودن قطعه و قصیده سرایی.-طبع آزمایی شاعر در قالب های غزل،رباعی و مثنوی.-بهره گیری از امثال بسیار در قطعات.-توجه به سعی و عمل، مرثیه، تاریخ وفات بزرگان و..... درقطعات.
اسلاید 149: دکتر کوپا149خصایص ممتاز ادبی سلمان1-مهارت و تبحر شاعر در قصیده پردازی به ویژه مدح ائمه اطهار.-توجه و عنایت به: انوری،کمال اسماعیل و منوچهری.-مهارت شاعر در تغزل،تشبیب وغزل.
اسلاید 150: دکتر کوپا150ویژگی های ادبی سلمان2-توجه سلمان به شیوه ای حد متوسط قدما ومتاخران در قصیده سرایی.-عنایت شاعر به اندرزگویی در ضمن سرودن قصاید مدح آمیز.-وحدت وزن وقافیه ومضامین درغزلیات سلمان وحافظ.
اسلاید 151: دکتر کوپا151ویژگی های ادبی عبید-انتقاد شدید عبید از تصوف و قلندری در آثار خود.-شهرت عبید به عنوان توانا ترین شاعر در بیان مفاسد اجتماعیکه به صورت مثل سایر درآمده است.-تبعیت از سبک نظامی در مثنوی سرایی.
اسلاید 152: دکتر کوپا152ویژگی های ادبی عبید2-وجود دو یاچند غزل مشابه غزلیات حافظ از نظر وزن وقافیهدر کلیات دیوان او.-سادگی و روانی نثر عبید و دوری آن از هرگونه خشونت.-اقتباس شاعر از برخی از حکایات و امثال عربی.
اسلاید 153: دکتر کوپا153آثار عبید زاکانی-نوادر الامثال:در امثال و حکم عربی.-اخلاق الاشراف:در انتقاد از رجال روزگار خود.-ریشنامه: رساله انتقادی درباره مفاسد اخللاقی.-صد پند:شامه صد پند حکمت آمیز و طنز آلود.
اسلاید 154: دکتر کوپا154آثار عبید2-رساله تعریفات:درباره مشاغل اداری وعلمی و اصطلاحات اهلدیوان.-مکتوبات قلندران:شامل دو نامه ازنامه های قلندران به منظوربهتمسخر گرفتن این طایفه.-موش و گربه:وصف گربه ای ریاکار و جنگ او با موشان.
اسلاید 155: دکتر کوپا155خصایص ادبی حافظ-توجه و عنایت حافظ به شاعرانی نظیرکمال الدین اسمعیل،سعدی،رودکی،مولانا و.....-شباهت فراوان غزل های حافظ با غزلیات سلمان وخواجو.-تاثر فراوان حافظ از خواجو تا حد آوردن عین کلمات ومصراع های خواجو در برخی از اشعار خود.
اسلاید 156: دکتر کوپا156خصایص ادبی حافظ 2-بیان معانی دقیق عرفانی در موجزترین عبارات.-بهره گیری از صنایع لفظی،معنوی وایهام.-بیان مبسوط تر جهان بینی خیام.-پرهیز و بیزاری از اظهار تقدس.
اسلاید 157: دکتر کوپا157خصایص ادبی حافظ3-خوش نوایی کلمات و موسیقی آنها.-بهره گیری از برخی ازکلمات محاوره ای:صرفه،پی کاریگرفتن.-به کارگیری برخی از کلمات بالحن موافق:صاحبدل،استغنا، ایمان و.....-کاربرد بعضی از واژه های بالحن مخالف: صوفی، مفتیمحتسب و تسبیح.
اسلاید 158: دکتر کوپا158خصایص ادبی حافظ 4 -توجه حافظ به مطالعه کتب علوم شرعی و ادبی همچون:کشاف زمخشری،مفتاح العلوم سکاکی و.....-آگاهی عمیق حافظ از اخلاق و عادات عامه مردم.-نزدیکی بسیار زبان اندیشه حافظ به زبان ما.
اسلاید 159: دکتر کوپا159خصایص ادبی حافظ 5-وجود عبارات عربی بسیار ماهرانه و قوی و سلیس درشعراو.-رواج تفال از دیوان حافظ به دلیل وسعت و شمول مطالب غزلیاتو امکان تعبیر و تفسیر آن بر مقاصد و منظورهای متعدد.-بیان صمیمانه و خروشان.
اسلاید 160: دکتر کوپا160خواجوی کرمانی-خواجو معروف به نخلبند شعرا و مرشدی متولد کرمان و ازشعرای به نام است.ویژگی های ادبی خواجو:-سهم بزرگ خواجو در تکامل غزل.-تاثیر پذیری خواجو از سعدی در سرودن غزل.-ضعف مشهود قصاید خواجو نسبت به غزلیات او.
اسلاید 161: دکتر کوپا161ویژگی های ادبی خواجو2-شهرت دیوان خواجو به عنوان غنی ترین و متنوع ترین دیوانها از جهت تصویرشناسی. -بهره گیری خواجو از تصاویر عام و شایع همچون: قد سرو، لعل لب و سروسهی.-پرداختن به موضوعاتی نظیر:توحید،نعت رسول اکرم(ص) و ائمه و وصف طبیعت و..
اسلاید 162: دکتر کوپا162مهم ترین ویژگی های شعر خواجو-استعمال اوزان نادر.-کاربرد واژگان دانش ها و فنون(شطرنج،منطق،فلسفه و ...).-ساختن معما و موضوعات غریب.-وصف امور مذموم.
اسلاید 163: دکتر کوپا163مهم ترین ویژگی های شعر خواجو-ایجاد تصویرهای حاصل از کاربرد آرایه های بدیعی.-ساختن جملات فارسی و عربی.-دخالت در شکل دستوری واژه ها.-درهم بافتن چند آرایه درهم.
اسلاید 164: دکتر کوپا164آثار و اشعار خواجو 1-همای و همایون، گل و نوروز:مثنوی عاشقانه.-کمال نامه:مثنوی عرفانی.-گزیده اشعار:به نام مفاتیح القلوب.-روضة الانوار:به تقلید از خسرو و شیرین نظامی.
اسلاید 165: دکتر کوپا165آثار واشعار خواجو 2-گوهرنامه:به تقلید از خسرو و شیرین نظامی.-سام نامه:داستانی حماسی وعشقی.-رسالة البادیه:رساله ای منظوم در شرح سوانح سفر حج.-رساله سبع المثانی:در مناظره شمشیر وقلم.
اسلاید 166: دکتر کوپا166نعمت الله ولی و آثار او-متولد حلب،متوفی در کرمان.-آثار:دیوان اشعار در قالب های غزل،قصیده، مثنوی،رباعی و مستزاد(بالغ برسیزده هزار بیت).-مجموعه رسالات بالغ بر صد رساله.
اسلاید 167: دکتر کوپا167آثار جامی-سلسلة الذهب:به اسلوب حدیقه یا هفت پیکر.-سبحة الابرار:در مطالب عالی اخلاقی.-خردنامه اسکندری:مثنوی تعلیمی.-سلامان و ابسال:مثنوی تمثیلی.-تحفة الاحرار:مثنوی تعلیمی به تقلید از مخزن الاسرار.
اسلاید 168: دکتر کوپا168آثار جامی-لیلی و مجنون:به تقلید از لیلی و مجنون نظامی.-نفحات الانس:در شرح احوال اولیا و مشایخ صوفیه.-بهارستان:به تقلید از گلستان.-لوایح:رساله ای مختصر در مسائل عرفانی.
اسلاید 169: دکتر کوپا169ویژگی های ادبی بابا فغانی-مهارت و تبحر در سرودن غزل.-توجه به مدح ائمه اطهار به ویژه مولای متقیان(ع).-شهرت بابافغانی به حافظ کوچک.-برخورداری از زبانی روان و ساده و قابل ستایش.
اسلاید 170: دکتر کوپا170ویژگی های ادبی بابافغانی-مهارت بابافغانی در سرودن غزلیات هماهنگ و یک دست.-پیروان سبک بابافغانی عبارتند از:وحشی بافقی، محتشم کاشانی،صائب و....-شهرت بابافغانی به عنوان بنیانگذار سبک هندی.
خرید پاورپوینت توسط کلیه کارتهای شتاب امکانپذیر است و بلافاصله پس از خرید، لینک دانلود پاورپوینت در اختیار شما قرار خواهد گرفت.
در صورت عدم رضایت سفارش برگشت و وجه به حساب شما برگشت داده خواهد شد.
در صورت بروز هر گونه مشکل به شماره 09353405883 در ایتا پیام دهید یا با ای دی poshtibani_ppt_ir در تلگرام ارتباط بگیرید.
- پاورپوینتهای مشابه
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.