تحریف های شناختی
اسلاید 1: تحریف های شناختی استاد: دانشجو:
اسلاید 2:
اسلاید 3: مقدّمه شناخت درست و مطابق با واقعيت عامل مهمي براي يافتن حقيقت و آگاه شدن از زواياي مثبت يك زندگي است. ناآگاهي و آگاهي نادرست و ناصواب، انسان را در تحليل آنچه پيرامونش اتفاق ميافتد دچار لغزش و اشتباه ميكند. اين امر در سازگاري و ناسازگاري افراد در جامعه تأثير فراواني دارد و ميتواند همه زندگي را تحتالشعاع قرار دهد. ما براي داشتن يك زندگي مطلوب بايد از تحريف اطلاعات جلوگيري كنيم. افكاري كه به صورت خودكار پديد ميآيند و حالت منفي دارند، به افكار «خودآيند منفي» معروفند و با يكديگر شباهتهايي دارند. اين افكار به دليل تشابهي كه دارند، طبقهبندي ميشوند و در اصطلاح، به آنها «خطاهاي شناختي» ميگويند.
اسلاید 4: 1. خطاي ذهنخواني يكي از تحریف های شناختي، «ذهنخواني» است. در اثر خطاي ذهنخواني، فرد تلاش ميكند افكار، احساسات و تمايلات ديگران را به صورت منفي حدس بزند. اين بدبيني در همه موقعيتهاي طبيعي حتي نسبت به كساني كه از ظاهري غيردلخواه برخوردارند، خطاست. اصل اوليه در نگاه به ديگران اين است كه انسان خوشبين باشد. پيامبر اكرم صلياللهعليهوآله ميفرمايد: مؤمن عاقل نيست، مگر اينكه ده ويژگي در او باشد. يكي از آنها اين است كه هر كس را ميبيند و در مقايسه با خود ميسنجد، معتقد باشد او بهتر و باتقواتر است؛ يعني نگاهش به ديگران اينقدر خوشبينانه باشد كه همه را بهتر ببيند؛ زيرا در واقع، مردم دو دستهاند: برخي در ظاهر، بهتر و باتقواتر و برخي بيتقواتر هستند. پس انسان زماني كه فرد باتقواتر را ميبيند بايد در برابرش تواضع كند تا از او الگو بگيرد و زماني كه فردي به ظاهر بيتقوا را ميبيند با خود بگويد: او گرچه از ظاهرش شر هويداست، شايد باطن بهتري داشته باشد.
اسلاید 5: ايمان مانعي است دروني كه از هرگونه تفسير گفتار و رفتار ديگران به صورتي كه موجب جدايي افراد از يكديگر شود، جلوگيري ميكند و در فرايند اسناد مداخله ميكند و آن را در جهتگيري به نفع افراد جامعه سوق ميدهد. نوع احساس و هيجاناتي كه افراد تجربه ميكنند، به اسناد آنان بستگي دارد و ميتواند پيامدهاي روانشناختي مهمي در جهت ائتلاف يا اختلاف آحاد جامعه داشته باشد. اميرمؤمنان علي عليهالسلام ميفرمايد: «رفتارهاي ديگران را به بهترين صورت تصور كن و هيچ سخني از آنان را در جايي كه بتواني فضاي خيري براي آن در نظر بگيري، به بدي تحليل نكن.» آري، در صورتي كه بدبيني از روي حزم و احتياط باشد و بر اساس پيشينه رفتارهاي فرد به وجود آمده باشد، يعني شواهد و نشانههاي زشتي آشكار باشد، به گونهاي كه زشتي او امري عادي و متعارف باشد، امري بجا و پسنديده است. حضرت علي عليهالسلامميفرمايد: «در زمانهاي كه خير و صلاح بر جامعه حاكم است، چنانچه به كسي بدبيني پيدا كني، ستم كردهاي و در زمانهاي كه فساد بر جامعه حاكم باشد و تو به ديگران خوشبين باشي، به لغزش دچار گشتهاي.
اسلاید 6: 2. خطاي فيلتر ذهني يكي ديگر از تحريفهاي شناختي «فيلتر ذهني» است. فيلتر ذهني باعث ميشود كه فرد بخشي از واقعيتها را نبيند و فقط به واقعيتهاي محدودي توجه كند كه شايد آن محدوديت بخش اصلي واقعيت نباشد. براي مثال، وقتي كسي ميگويد: هيچكس مرا دوست ندارد، من آدم بيمصرفي هستم و به هيچ دردي نميخورم، هر وقت با كسي دوست شدهام، نتوانستهام دوستيام را حفظ كنم و...، به داراييهاي خود توجه نكرده و فقط خود را در بخش فقدانها ديده است. براي مثال، اصلاً نميتواند به اين فكر كند كه خداوند تا چه حد او را مورد علاقه مادرش قرار داده است و او از اين دارايي برخوردار است يا دوستاني نصيب او كرده است كه كمتر كسي چنين دوستاني دارد يا او از معدود كساني است كه به دليل توانايي علمي و اطلاعاتي كه دارد، جزوههايش در كلاس دست به دست ميشود و... . چنين فردي نه تنها به همه بخشهاي زندگي توجه نكرده، بلكه بخشهاي اصلي را نيز درست نفهميده است. اين نكته مهم است كه بدانيم بخش اصلي واقعيت زندگي ما كجاست؟
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.