کشاورزی و دامپروریدامپروری و پرورش آبزیان

طراحی و بهداشت ایستگاه های جوجه کشی

صفحه 1:

صفحه 2:
SS eae eS . ‏کننده می رسید‎ ‏از سال 8 سازما ن داميرورى وابسته به وزارت كشاورزى با همكارى‎ ‏صى شروع به وارد كردن نزادهاى اصيل مرغ خارجى كرد‎ ‏آن ,با آنرماشین های جوجه کشی نیز وارد شد همراه با ورود‎ ‏مرخ های خارجی و ماشین های جوجه کشی »روشهای مدیریت ءتهیه‎ ۹

صفحه 3:
‎a ee ee OG ei ar‏ کر سک ا در تسس سح تست سر زین[ با وجود اینکه این صنعت در مقام دوم از لحاظ سرمایه گذاری قراردارد ولی هنوز ۲ نتوانسته جایگاه وآقعی خود را در اقتصاد ایران بدست آورد اا ل ا ات ان انقلاب به خصوص در سال هاى اخير موسسات يرورش دهنده مرغ مادرودر ‎CEE bee as or pbenp yen omren(‏ ‎

صفحه 4:
۷ جوجه ثبدیل می کنند . سس +)موسسات جوجه کشنی :این موسسات تخم مرخ های ت مادررا به جوجه های یکروزه تبدیل می کنند.معمولا موسسات جوجه کشتی وترح اجداد یا ‎Sore ee nee eee)‏ 6)موسسات تجارتی تولید کننده تخم مرغ ‎eter (6‏ تولید کننده گوشت ‎eae‏ را ‎fetes‏ ‏0)موسسات تهیه وسائل ساختمانی 0)موسسات تهیه وسأئل وتجهیز ات زظذازی ارخانه ‎ila‏ ‏)موسسات تحقیقاتی

صفحه 5:
a جوجه كشى مصنوعى نسبت به ‎Ba eB ee eae ee een‏ الف.مرغ کرچ مورد نیاز نبوده ‎a 5‏ فصل از سال جوجه کشی امکان پذیر است ا ا ا ا ه.کنترل امراض آسانتر, است

صفحه 6:
۲۰۱۳۱۳ پولوروم به وجود می آیند تاثیر زیادی در" = کر را ۱ مى شوند . بب.بيمارى هاى نيوكاسل و برونشيت مزمن از طريق تغيير دادن شكل تخم مرح و فريس منافدوباعث مى شوند كه جوجه درآورى كاهش يابد .

صفحه 7:
22 داشته باشد 0 ‏ل‎ Caner (ey ‏آلودكّى دست افراد »آلودكى شانه هاء كارتن ها و كاميون هاى حمل تخم مرغ‎ )3 *6) تراكيد ك1 !ادر دستكاههاى هجر. اين آلودكى از طريق بند ناف به بدن جوجه منتفل می شود )موجوداتی ‎as)‏ اک ور و ف ‎cam Oe‏

صفحه 8:
‎ene‏ وس استتاده از ‎2p So ee sees A‏ ‏بت . جدا كردن مرغ هايى كه بر روی بستر تخم گذاری می کنند ‏ا 0 ‏۳ )| ل ‎Se‏ غذايى تناسب ‎01111 0 ‏ا‎ MoE HE ETH ‎

صفحه 9:
aa Sep were » ‏باکتری هایی از قبیل سالمونلاء ای کولای‎ EPP eee NOL ea باکتز ی های کر م مثبت ل ا ‎BPR eT eee‏ کی رامق ار

صفحه 10:
ات مس ره -ضد عفونى كردن تخم مرغ ao.

صفحه 11:
Soiree ee eel - ‏مرغ را فراهم مي کند‎ سس از این رو شستن تخم مرغها توصیه نمي گردد و در صورت لزوم باید از آلب ولرم حاواي مواد,ضدعفوني كننده »آهن وفاقد يد استفاده شود. ا ا ا ل شسته شوند. 40

صفحه 12:
2 ‏جوجه کشي به دلیل وجود نور» موادغذايي» رطوبت كافي و .بهترین محل‎ es as ba) ree eC ew eS NGS ered = BEN Senge ‏ا‎ SENE ECS ere) ESSE SORT oye ‏ل ل‎ Peene DS ebb te Oy Breer ep en ERED Lee ae TEED Ie > tr Teo eS omG eS tae Ten Tee Br ‏ا ا‎ درآوري راکاهش مي دهد.. 6

صفحه 13:
ماده ضد عفونى كننده آيده آل ماده ا ا ل ا ار مرغ شوند .فرمالين يكى از تركيباتى است كه هنوز به عنوان بهترين ا کننده مطرح می باشد ولی باید دانست که اين ماده ‎Be enero negro Nb o-oo‏ EEE 06

صفحه 14:
رات يع كردن معمولا از كاز فرمالين استفاده مي شود.به طور معمول تخم ‎oe‏ ا ا ا ام ضدعفوني ذر ستوءو«هتجزونيز ممكن است انجام شودءدر اين صورت ميزان كاز و ‎Ie Tet 2 eS)‏ | co

صفحه 15:
osc eo rer one ee ES Sen eee ayy Ener e OS eel EEE TEP Opi eee cae ee Cems Siew es Tee ‏...به علت فراهم بودن شرايط محيطى در ماشين هاى جوجه كشى امكان‎ 0 ‏را‎ ipy ‏مس رای‎ ey) ey HUNTED Sere 19

صفحه 16:
0000 ش25 ‎el‏ ‎a‏ عفونی کننده ها معمولاً به یکی از روشهای زیر برروی پا ‎SEE ee bao or ee eNO)‏ ل للكت ‎pe chim eee hy‏ 3 و( و رد . ‎ ‎©

صفحه 17:
کار از از تر دالین we

صفحه 18:
= ee 9 eo ‏ك2‎ aes) 2 500 ‏(دوز اول)‎ - ‏اتاق جوجه كشى‎ 4 9 ‏ماشين جوحه كشى‎ (ES) ‏0ه‎ ‎-_ 6

صفحه 19:
‎ESO te‏ - و را( رل را مختص به اين امر دفن مي كردند و موادي نظير تخم مرغهاي ‏.. غيربارورء جنين هاي مرده و يوسته تخم مرغ به عنوان غذا در جيره طس را لك ‎EO rr tere)‏ ۱ ‎ ‎©

صفحه 20:
Se ‏می گردند.مناطق تمیز تمیز شامل اتاق های نگهداری تخم مرغ و"‎ — انکوباتورها و نواحی آلوده شامل اتاق های هچر ‏ اتاق عملیات و اتاق یت های شستشو می باشند ery

صفحه 21:
مان و حت ‎86s ee‏ ——— دن جوجه كشى لآزم است ‎=a,‏ ‏باشد و به دلیل نصب دستگاه های جوجه کشی در آن بهتر است سفت ساختمان حدود 2متر ارتفاع داشته باشد و عرض ساختمان نيز زياد تا زاك ا ا ا ا ا ا راحتی از آن عبور داد 60

صفحه 22:
ار سالن های جوج =e EE ira ).درها “دو 0 سکوی هم ارتفاع با کامیون ساخته شود سس سر 9.موتور برق اضطراری در نظر گرفته شود ۳ <4,لوله های آب بهتر است از زیر کف سالن عبور کنندوبه گونه ای انتخاب شوند که آب ار را ۳ ۰ ve ‏را‎ ‎٩0/19 ‏دارای شیب‎ a meee eee eo

صفحه 23:
برای تهویه باید از جریان هوای قوی استفاده شود وهرقسمت به عنوان ‎URE Ups BeOS‏ سر ۱ حفظ شر ایب ».هوای قسمتهای مختلف به هم وارد نشود . حت

صفحه 24:
9 از (درجه سانتی گراد) Tere ent) yay ۳

صفحه 25:
‎ey‏ سس جر وسعت هر قسمت بستگی به ظرفیت واحد دارد در- ضكمن بايد قسمت هاى مختلف طورى طراحى شود كه از يك طرف تخم ‎٩‏ را ل ل دك يك وأحد جوجه كشى به صورت زير مى باشد. ‎ ‎ ‏حك

صفحه 26:

صفحه 27:
Ser ۹ 3 2 ‏را‎ eat] ۹ do 5 9 - 9 ‏عا‎ ‏سالن شستشو‎ COO} eo 9029 eg) ۳۹ ‏كلت‎ ee oS

صفحه 28:
رب مواد خوریاکی * قسمت تهیه مواد خوراکی سس انبار خوراک آماده * سيلو هاى أنبار-خورياك لت

صفحه 29:
Sn aie arin ‏جوجة‎ ‎2 ‏رسارس‎ ee eee ETE pe aay) pes Nye gi ‏قطن‎ yA ‏لب ومواد خنايم,‎ تامین مي کنند.پس از گذشت 06۳ ساعت جوجه هاي ناسالم که ‎SSS Re EE STC CWO rea Rie meee on‏ چسبیده هستند جدا و دور ريخته مي شوند و جوجه هاي سالم براي فروش آماده مي شون حت

صفحه 30:
خدمات جوجه كثى ‏ ))تعیین جنسیت 9 ۳ — * أآسيب ديدن تاج درمرغان قفس eo

صفحه 31:
0) _آتوسکسینگ ‎SEE ELS‏ كم 60

صفحه 32:
02 .وضعیت,بر جست؟ == پهن ومسطح نقطه دار شکل برجستگی نرم وت ‎ered Sec TES)‏ ۳ کم رنگ و روشن تيره ويررنك ‎By‏ ‏1 ۳ حت

صفحه 33:
تعیین جنسیت جوجه‌ها پیش ‎Sara‏ ‏اصول اولیه روش مذبور عبارت از تعیین استروژن در مایع آلانتوئیک موجود در تخم جنين هاى ماده است. ۳ لحك

صفحه 34:
* هزینه کم - * حفظ حقوق حیوانات * گاهش آسترسنتجویجه ها

صفحه 35:
اصول تعیین جنسیت به روش خودگار

صفحه 36:
د 22 2 تست " مرغدارى مدرن.سعيد عباس يور . " مديريت يرورش طيور .دكترٍ جواد يوررضا 66

صفحه 37:

بسم الله الرحمن الرحیم طراحی وبهداشت ایستگاه های جوجه کشی استاد مربوطه:جناب آقای دکتر گلیان گردآورنده :ابراهیم حسین زاده 1 صنعت مرغداری در ایران تا سال 1332هیچ گونه موسسه مرغداری در ایران تاسیس نشده بود .مرغ موجود در بازار از روستا ها تامین می شد و این گونه محصوالت توسط دوره گردها خریداری وپس از چند روز وحتی چند هفته به دست مصرف کننده می رسید . از سال 1332سازما ن دامپروری وابسته به وزارت کشاورزی با همکاری بخش خصوصی شروع به وارد کردن نژادهای اصیل مرغ خارجی کرد وهمزمان با آن ماشین های جوجه کشی نیز وارد شد همراه با ورود مرغ های خارجی و ماشین های جوجه کشی ،روشهای مدیریت ،تهیه فرمولهای غذایی ،شناخت و معالجه امراض آموزش داده شد 2 صنعت مرغداری در ایران با سرمایه ی عظیمی بنا نهاده شده است .به طوری که پس از نفت با 14000میلیارد لایر سرمایه گذاری بیشترین حجم سرمایه را به خود اختصاص داده است. با وجود اینکه این صنعت در مقام دوم از لحاظ سرمایه گذاری قراردارد ولی هنوز نتوانسته جایگاه واقعی خود را در اقتصاد ایران بدست آورد از لحاظ توسعه در طی سال های قبل ازانقالب مرغداری های گوشتی وبعد از انقالب به خصوص در سال های اخیر موسسات پرورش دهنده مرغ مادرودر 2-1سال گذشته موسسات پرورش مرغ اجداد رشد فزاینده ای داشت است 3 موسسات فعال در صنعت مرغداFری )1موسسات اصالح نژاد )2موسسات مرغ اجداFد )3موسسات مرغ مادر :اینگونه موسسات مرغ های مادر را به صورت جوجه یکروزه ویا تخم مرغ نطفه دار خریداری می کنند.اگر به صورت تخم مرغ خریداری کنند آنها را به جوجه تبدیل می کنند . )4موسسات جوجه کشی :این موسسات تخم مرغ های تولید شده توسط مزارع مرغ اجداد یا مادررا به جوجه های یکروزه تبدیل می کنند.معموال موسسات جوجه کشی ومرغ اجداد یا مادر در کنار هم و اغلFب متعلق به یک شرکت هستند )5موسسات تجارتی تولید کننده تخم مرغ )6موسسات تجارتی تولید کننده گوشت )7کارخانه های تهیه غذای مرغ )8موسسات تهیه وسائل ساختمانی )9موسسات تهیه وسائل وتجهیزات مرغداری )10موسسات تولید کننده مکمل های غذاFئی )11موسسات تهیه واکسن )12موسسات بسته بندی )13کارخانه های تهیه محصوالت فرعی )14موسسات تحقیقاتی 4 جوجه کشی جوجه کشی مصنوعی نسبت به طبیعی دارای محاسنی است که عبارتند از : الف.مرغ کرچ مورد نیاز نبوده ب.در هر فصل از سال جوجه کشی امکان پذیر است ج.هر بار تعداد زیادی تخم را می توان به جوجه تبدیل کرد ه.کنترل امراض آسانتر است 5 بیماریها: امراضی که به وسیله میکروارگانیزم های گروه سالمونال ازجمله پولوروم به وجود می آیند تاثیر زیادی در جوجه درآوری دارند این گروه از باکتری ها از طریق تخم مرغ از مادر به جوجه منتقل می شوند . بیماری های نیوکاسل و برونشیت مزمن از طریق تغییر دادن شکل تخم مرغ و افزایش منافذ باعث می شوند که جوجه درآوری کاهش یابد . لذا تهیه تخم مرغ های سالم منجر به تولید بیشتر جوجه می شود . 6 چگونگی آلوده شدن تخم مرغ: )1مرغ مادر تخمگذار مبتال به عارضه اسهال باشد و یا مجرای خروج تخم ،آلودگی داشته باشد )2آلوده بودن آشیانه تخمگذاری و یا کثیفی تسمه نقاله )3آلودگی دست افراد ،آلودگی شانه ها ،کارتن ها و کامیون های حمل تخم مرغ )4ترکیدگی تخم مرغ ها در دستگاههای هچر .این آلودگی از طریق بند ناف به بدن جوجه منتقل می شود )5موجوداتی از قبیل حشرات ،جوندگان و پرندگان وحشی )6تغییرات دامنه درجه حرارت محل نگهداری تخم مرغ ،موجب تعرق پوسته تخم مرغ شده و به این ترتیب نفوذ میکرو ارگانیسم ها را به درون تخم مرغ ،تسریع می نماید 7 راهکارهایی را برای جلوگیری از کثیف شدن تخم مرغ های قابل جوجه کشی : تعویض مرتب بستر در آشیانه های تخم گذاری استفاده از سیستم اتوماتیک جمع آوری تخم مرغ جدا کردن مرغ هایی که بر روی بستر تخم گذاری می کنند جمع آوری مرتب تخم مرغ ها وحذف تخم مرغ های آلوده استفاده از آنزیم هایی که با اجزاء موجود در جیره غذایی تناسب داشته باشند .به این ترتیب از آغشته شدن تخم مرغ ها با مدفوع حیوان جلوگیری می شود 8 باکتری هایی از قبیل سالمونال ،ای کوالی ،پزودوموناس ها و قارچ ها از جمله عوامل آلوده کننده تخم مرغ می باشد. باکتری های گرم مثبت عمدتا" باعث آلودگی پوسته تخم مرغ می شوند در حالی که باکتری های گرم منفی ،عامل فساد تخم مرغ هستند. 9 رعایت بهداشت تخم مرغ شامل دو فاز می باشد : -1تمیز کردن تخم مرغ -۲ضد عفونی کردن تخم مرغ 10 تخم مرغهاي جوجه كشي بايد تميز شده ،در ظرف و انبارهاي تميز نيز ذخيره شوند،البته شستشوي تخم مرغها زمينه نفوذ ميكروبها به داخل تخم مرغ را فراهم مي كند ازاين رو شستن تخم مرغها توصيه نمي گردد و در صورت لزوم بايد از آب ولرم حاوي مواد ضدعفوني كننده ،آهن وفاقد يد استفاده شود. عالوه براين ،وسايل جوجه كFشي نيز بايد با آب گرم و مواد ضدعفوني كننده شسته شوند. 11 بهداشت وبيماريهاي جوجه كشي جوجه كشي به دليل وجود نور ،موادغذايي ،رطوبت كافي و…بهترين محل آلودگي مي باشد.ازاين رو توجه به نكات بهداشتي اهميت بسياري داردزيرا توليد جوجه هاي سالم منجر به توليد گله هايي باتوليد مناسب مي گردد. برخي ازامراض ازطريق تخم به جوجه ها منتقل مي شوند ميكروارگانيزمهاي گروه سالمونال كه تاثير زيادي در جوجه درآوري دارند .بيماريهاي نيوكاسل و برونشيت مزمن ازطريق تغييرشكل دادن تخم مرغ و افزايش منافذ آن جوجه درآوري راكاهش مي دهد. 12 ماده ضد عفونی کننده ایده آل ،ماده ای است که قابلیت ته نشین شدن داشته باشد تا با گذشت زمان ،مانع نفوذ اجرا م میکروبی به درون تخم مرغ شوند .فرمالین یکی از ترکیباتی است که هنوز به عنوان بهترین ماده ضد عفونی کننده مطـرح می باشد ولی باید دانست که این ماده سرطان زا است و قابلیت ته نشین شدن هم ندارد. 13 براي ضدعفوني كردن معموال از گاز فرمالين استفاده مي شود.به طور معمول تخم مرغها طي دوره جوجه كشي نيز مورد ضدعفوني قرار مي گيرند .عمل ضدعفوني در ستر و هچر نيز ممكن است انجام شود،در اين صورت ميزان گاز و زمان ضدعفوني در هچر بايد كمتر از ميزان گاز وزمان ضدعفوني ستر باشد. 14 بهداشت و ضدعفونی ماشین های جوجه کشی کنترل امراض در موسسات جوجه کشی بسیار مهم بوده وتولید جوجه عاری از بیماری منجر به تولید خوب می شود . به علت فراهم بودن شرایط محیطی در ماشین های جوجه کشی امکان رشد میکروب زیاد است .همانطور که قبال ذکر شد بعضی از امراض از طریق تخم به پوسته منتقل می شوند وعالوه بر تلفات در مراحل جنینی ممکن است به مرغداری نیز منتقل شوند 15 روش عمل ضدعفونی کننده ها : Mode of Action ضد عفونی کننده ها معموالً به یکی از روشهای زیر برروی میکروارگانیسمها(باکتریها ،ویروسها ،قارچها وانگلها) اثر می کنند . )۱دی هیدراتاسیون و خشک کردن میکروارگانیسم مثل حرارت )۲ایجاد الیه ضخیم کشنده در سطح میکروارگانیسم )۳تاثیر بر نفوذپذیری غشاء پالسمایی سلول با خاصیت سورفاکتانت )۴اثر تخریبی بر پروتئینهای داخلی بخصوص آنزیمها )۵تغییر شرایط فیزیکی مثل PH 16 غلظتهاي استفاده از گاز فرمالين 17 مدت زمان حجم فضا (دقیقه) ()m2 20 28 40 20 28 80 40 20 28 120 60 غلظت مقدار فرمالین مقدار پرمنگات ()cc (گرم) 20 ‏x1 ‏X2 ‏X3 غلظتهاي توصيه شده گاز فرمالين براي ضدعفوني زمان ضدعفونی غلظت گاز محل ضدعفونی (دقیقه) 20 3 تخم مرغ تازه 20 2 تخم مرغ در ماشین 3 1 اتاق جوجه کشی 30 1-3 ماشین جوحه کشی 30 3 اتاق شستشو 30 3 وسایل 30 3 کامیون (روز اول) 18 مواد زائد حاصله از جوجه كشي منبع مناسبي جهت رشد ميكروبها مي باشند ،به همين دليل اين مواد سوزانده مي شوند و يا در چاه هاي مختص به اين امر دفن مي گردند و موادي نظير تخم مرغهاي غيربارور ،جنين هاي مرده و پوسته تخم مرغ به عنوان غذا در جيره طيور به كار مي رود.اين مواد پخته و خورد مي شوند و به عنوان منبع كلسيم و پروتيئن مصرف مي شوند. 19 .در یک طراحی صحیح ،واحد جوجه کشی به دو منطقه " تمیز " و "آلوده " تفکیک می شود که این دو بخش تا حد امکان از یکدیگر جدا می گردند.مناطق تمیز شامل اتاق های نگهداری تخم مرغ و انکوباتورها و نواحی آلوده شامل اتاق های هچر ،اتاق عملیات و اتاق های شستشو می باشند 20 ساختمان و تاسیسات موسسه جوجه کشی : در طراحی ساختمان جوجه کشی الزم است اسکلت ساختمان فلزی باشد و به دلیل نصب دستگاه های جوجه کشی در آن بهتر است سقف ساختمان حدود 3متر ارتفاع داشته باشد و عرض ساختمان نیز زیاد باشد ودر ساختمان ستون در نظر گرفته نشود درها 4/2متر ارتفاع و1/2عرض داشته باشند تا بتوان گاری حمل تخم مرغ وسایل را به راحتی از آن عبور داد 21 خصوصیات سالن های جوجه کشی .1درها ،دو لنگه وازهردوطرف باز شوند دارای محافظ و ضربه گیر باشند .2سکوی هم ارتفاع با کامیون ساخته شود .3موتور برق اضطراری در نظر گرفته شود . 4لوله های آب بهتر است از زیر کف سالن عبور کنندوبه گونه ای انتخاب شوند که آب رابه مقدار و فشار مناسب تامین کنند . 5دیوارها باید با کاشی و سیمان پوشیده شوند تا امکان شستشوی مرتب آن مقدور باشد . 6کف ساختمان باید با موزاییک یا سیمان پوشیده شود و دارای شیب 0 /15 درصدبرای عبور آب باشد. .7در کف سالن کانالهای به عرض15وعمق15سانتیمتر برای جمع آوری آب اضافی سالن و فا ضالب در نظر گرفته شود 22 برای تهویه باید از جریان هوای قوی استفاده شود وهرقسمت به عنوان یک واحد مجزا تهویه جداگانه داشته باشد .زیرا بهتر است به منظور حفظ شرایط بهداشتی ،هوای قسمتهای مختلف به هم وارد نشود . 23 مقدار جریان هوا بر حسب متر مکعب در دقیقه در قسمت های مختلف واحد جوجه کشی بر اساس درجه حرارت محیط برای ظرفیت 1000تخم مرغ درجه حرارت محیط 38 21 4 -12 06/0 34/0 71/0 13/2 06/0 28/0 57/0 78/1 06/0 23/0 48/0 43/1 06/0 2/0 43/0 1/1 (درجه سانتی گراد) قسمت های جوجه کشی 24 اتاق نگهداری تخم مرغ سالن ستر سالن هچر سالن نگهداری جوجه ها قسمت های مختلف واحد های جوجه کشی : وسعت هر قسمت بستگی به ظرFفیت واحد دارد در Fضمن باید قسمت های مختلف طوری طراحی شود که از یک طرف Fتخم مرFغ وارد و از طرف دیگر جوجه خارFج شود .مراحل کلی یک واحد جوجه کشی به صورت زیر Fمی باشد. 25 اتاق نگهداری تخم مرغ اتاق شستشو اتاق ضدعفونی با گاز اتاق(دستگاه) ستر اتاق حمام (دستگاه) هچر حوضچه ضدعفونی دفتر کار آزمایشگاه امکانات دفع مواFد زائد 26 قسمت های خدماتی اتاق نگهداری جوجه ها کارگر ویژگی های قسمت های مختلف واحد جوجه کشی برای دو بار تفریخ در هفته 27 رطوبت نسبی درصد دما (سانتیگراد) مساحت برای هر 1000تخم مرغ()2m قسمت 75 18 19/0 اتاق دریافت تخم مرغ 75 18 03/0 اتاق نگهداری تخم مرغ 50 24 - اتاق ستروهچر 60-75 20 07/0 سالن شستشو 50-60 21 07/0 اتاق نگهداری سینی ها 65-70 16 - راهرو ها 65 24 37/0 اتاق نگهداری جوجه ها کارخانه تهیه خوراک: ‏ ‏ ‏ ‏ 28 انبار Fمواد خورFاکی قسمت تهیه مواد خورFاکی انبار خورFاک آماده سیلو های انبار خورFاک خارج شدن جوجه ها ازماشين جوجه كشي جوجه ها در روز 21و يا با كمي تاخير از تخم خارج مي شوند و جوجه ها پس از خروج از تخم مدت 24ساعت در ماشين باقي مي مانند تا كامال خشك شوند.طي زمان مذكور جوجه ها نيازي به آب ومواد غذايي ندارند و تمامي مايحتاج خود را از ذخاير زرده تامين مي كنند.پس از گذشت 24ساعت جوجه هاي ناسالم كه شامل جوجه هاي ضعيف ،فلج و آنهايي كه داراي ورم ناف و مقعد چسبيده هستند جدا و دور ريخته مي شوند و جوجه هاي سالم براي فروش آماده مي شوند 29 خدمات جوجه کشی )1تعیین جنسیت )2نوك چيني وقطع تاج: صدمه به سایر جوجه ها اسیب دیدن تاج درمرغان قفس )3انتقال وتحويل جوجه هاي يك روزه )4واکسيناسيون:واکسینه علیه بیماری مارک 30 راه هاي تعيين جنسيت )1آتوسكسينگ )2آزمايش كلوآک (روش ژاپني) 31 معیار های موثر در تشخیص جنسیت 32 جوجه مرغ جوجه خروس معیار های مورد توجه کوجک غیر مشخص بزرگ مشخص اندازه برجستگی وضعیت برجستگی پهن ومسطح نقطه دار بلند گرد ارتفاع برجستگی شکل برجستگی نرم وسست کم رنگ و روشن فنری و ارتجاعی تیره وپررنگ خاصیت اFرتجاعی برجستگی ساده گشادومرطوب مشکل تنگ وخشک مسطح ونرم مشخص وبرجسته رنگ باز کردن کلوآک اندازه کلوآک ظاهرعمومی برجستگی تعیین جنسیت جوجه‌ها پیش از تفریخ بصورت اتوماتیک : اصول اولیه روش مذبور عبارت از تعیین استروژن در مایع آالنتوئیکِ موجود در تخم جنین های ماده است. ِ 33 مزایای روش تعیین جنسیت پییش از تفریخ ‏ ‏ ‏ ‏ 34 دقت باال هزینه کم حفظ حقوق حیوانات کاهش استرس جوجه ها اصول تعیین جنسیت به روش خودکار امFا اصFول طرح شده در ایFن مقالFه شامFل تعییFن ترکیبات مختFص جنFس در مایFع جنینFی تخ ِم Fمرغ است. اسFاس تعییFن جنسFیت دسFتگا ِه خودکار وجو ِد ترکیبات اسFتروژنی در مایFع آالنتوئیFک جنینهای ماده و عدم وجود ایFن ترکیبات در مایFع جنینFی جنیFن های نFر میباشد .پیشتFر میزان اسFترادیول در مایFع آالنتوئیFک جنیFن های گوشتFی ۱۷روزه بFه وسFیله کیFت تجاری آFن موسFوم بFه کیFت ( )RIAاندازه گیری شده اسFFت.سطح ااسFFتردیول در مایFFع آالنتوئیFFک جنیFFن های نFFر قابFFل یافFFت و اندازه گیری نیسFت و یFا اگFر یافFت شود کمتFر از Pg/mg ۴۲اسFت .امFا سFطح اسFترادیول یافFت شده در مایFع االنتوئیFک جنیFن های ماده چیزی حدود Pg/mg ۱۱۳-۸۳۰مFی باشFد کFه دسFت کFم سFه بار بیشتFر از مقدار یافFت شده در جنیFن های نFر اسFت.طی تحقیقات بFه عمFل آمده بر روی ۴۹ ۰نمونFه مایFع آالنتوئیFک معلوم شFد اسFتروژن ترکیFب شیمیایFی بFی نظیری اسFت کFه بFه سFادگی مFی توان بFه وسFیله آFن جنسFیت جنیFن طیور را آشکار سFاخت .اسFتروژن موجود در مایFع آالنتوئیFک اغلFب بFه صFورت ترکیبات “سFولفات” یا” گلFوکورونید” یافت می گردد .برای یافتن اFستروژن آزاFد در مایع آFالنتوئیک این مایع ) ابتدا باید با سولفاتاز یFا گلوکورونیداز فراوری شود (تا استروژن از ترکیبات دیگر جدا شود .جنیFن مرغ را مFی توان بر اسFاس وجود ترکیبات اسFتروژنی در مایFع آالنتوئیFک جنیFن ماده در خال ِل Fروزهای ۱۳تFا ۱۸زندگFی جنیFن تعییFن جنسFیت کرد .الزم بFه ذکFر اسFت توجFه بFه سFن گلFFFFFFFFFFFFFFFFه یFFFFFFFFFFFFFFFFا نژاد جوجFFFFFFFFFFFFFFFFه هFFFFFFFFFFFFFFFFا ضرورتFFFFFFFFFFFFFFFFی ندارد. 35 منابع ‏ ‏ ‏ ‏ 36 ساختمان تاسیسات.تالیف Fدکتر FمهرFدادایرانی مرغداری مدرن.سعید عباس پور مدیریت پرورش طیور .دکتر Fجواد پوررضا ‏Aftab.ae بیاید بیاید در این خاک ،در این مزرعه پاک،بجزعشق ،بجز مهر دگر بذر نکاریم 37

51,000 تومان