عوامل موثر در سلامت
اسلاید 1: عوامل موثر در سلامت تندرستی وسلامت کامل به عوامل بیشماری مربوط است غذا ارث آب و هوا بهداشت ورزش تحرک
اسلاید 2: نوع غذا تاثیر مهمی در سلامت یابیماری انسان دارد همانطور که تغذیه صحیح می تواند انسان را از گزند بیماری مصون نگه دارد تغذیه نامناسب نیز می تواند موجب ابتلای انسان به بسیاری از اختلالات ناگوار ومهلک شود
اسلاید 3: براي داشتن تني سالم – فعال وپويا بايد تغذيه صحيح داشت
اسلاید 4: تغذیه صحیح : خوردن مقادیر لازم وکافی از مواد غذایی بطوریکه علاوه بر برآورده کردن نیازهای غذایی فرد سلامت اورا تامین کند
اسلاید 5: سلول های بدن برای رشد –اعمال حیاتی وترمیم بافتها به مواد مغذی نیاز دارند غذاها این مواد را در اختیار سلول ها قرار می دهند مواد مغذی از درشت مغذی وریز مغذی تشکیل شده اند درشت مغذی ها ریز مغذی هاموادمغذی موردنیاز بدن ما مشتمل بر 45 ماده است 20عنصر معدنی ـ 15 نوع ویتامین - 8 نوع اسید آمینه - 2 اسید چرب
اسلاید 6: درشت مغذی ها کربوهیدراتها : مهم ترین منبع تامین کننده انرژی در بدن کربوهیدراتها با منابع گیاهی وحیوانی پروتئین ها :مسئول رشد وحفظ ساختاربدن (اسید آمینه پروتئین های حیوانی وگیاهی چربی ها: در ساختمان غشاء سلول ها بکار میروند ونقش مهمی در تامین انرژی بعهده دارند (اشباع – غیر اشباع )
اسلاید 7: ريزمغذيها Micronutrionts :به مقداربسيارجزئي(ميلي گرم واجزاي آن) مورد نياز مي باشند نقش موثر در اعمال حياتي موجود زنده دارند.عدم دريافت آنها زندگي فرد و جامعه را در معرض خطر جدي قرار ميدهد.
اسلاید 8: CويتامينرويEويتامينتيامينيدDويتامينمنيزيمکلسیمآهنAويتامينفسفرريزمغذيهاB2ویتامین
اسلاید 9: انواع سوءتغذيهسو تغذيه ناشي از كمبود دريافت: الف- سو تغذيه انرژي و پروتئينب- كمبود ريز مغذيها (آهن ، كلسيم ، روي وويتامينها )سو تغذيه ناشي از بيش خواري :-چاقي بيماريهاي قلبي و عروقي -ديابت انواع سرطان -افزايش فشار خون
اسلاید 10: اثرات كمبود ريزمغذيها: بهداشتياقتصادياجتماعي فرهنگيروانيفيزيكي
اسلاید 11: رواني:آسيب مغزي اختلال عملكرد مغزنقص عملكرد سيستم عصبي كاهش ضريب هوشي كاهش مهارت يادگيري
اسلاید 12: فيزيكي:اختلال رشدخستگي بي حالي بي تفاوتي اختلال بينايي ناتواني درشنوايي و بيان رنگ پريدگي
اسلاید 13: اقتصادي :از دست دادن ساعات كاري كاهش ظرفيت كاريكاهش درآمد خانواركاهش اقتصاد ملي افزايش هزينه مراقبت بهداشتي افزايش هزينه نگهداري افزايش هزينه آموزش آموزش هاي خاص يا تكرار پايه کمخونی فقرآهن در20%مردا ن و50%زنانقدرت تولید را 10-5 % کاهش می دهد.
اسلاید 14: جامعه ايراني دريك گذر شتاب زده تغذيه اي به سرعت به طرف يك مشكل مضاعف پيش ميرود از يك طرف سوء تغذيه پروتئين انرژي دركودكان زير 5 سال وكمبود ريزمغذيها( آهن – يد ـروي ـ كلسيم – ويتامين A وD ) 800هزار كودك كوتاه قد ازطرف ديگر بيماريهاي متابوليك ازجمله بيماريهاي قلبي –عروقي , ديابت , چاقي , انواع سرطانها 30%افراد بيشتر ازمقدار توصيه شده روزانه چربي و40% بيشتر از مقدار توصيه شده مواد قندي مصرف مي كنند
اسلاید 15: چگونه مي توان تغذيه درست داشت ؟شرط اصلي سلامت زيستن , داشتن تغذيه صحيح است تغذيه صحيح يعني رعايت دواصل تعادل وتنوع دربرنامه غذايي روزانه .تعادل به معني مصرف مقادير كافي ازمواد مورد نياز براي حفظ سلامت بدن تنوع يعني مصرف انواع مختلف مواد غذايي كه درچهار گروه اصلي غذايي بهترين راه براي اطمينان يافتن از تعادل وتنوع در غذاي روزانه استفاده از چهار گره اصلي غذايي است
اسلاید 16:
اسلاید 17: هرم غذايي چيست ؟قرارگرفتن مواد غذايي دربالاي هرم يعني افراد بزرگسال بايد از اين دسته از مواد غذايي كمتر مصرف كنند هرچه از بالاي هرم به سمت پايين نزديك مي شويم به اين معني است كه مقدار مصرف روزانه اين دسته از مواد غذايي بايد بيشتر شود
اسلاید 18: گروه نان وغلات شامل : نان , برنج , ماكاراني, گندم , جووذرت است مواد مغذي مهم : انرژي , بعضي از انواع ويتامين هاي گروه ب , آهن ومقداري پروتئين يك واحد : يك برش 30 گرمي نان ( يك كف دست نان سنگگ , 4 كف دست نان لواش ) نصف ليوان ماكاراني پخته يا برنج پخته
اسلاید 19: گروه نان وغلات براي تامين انرژي وحفظ سلامت دستگاه عصبي مقدار مصرف :حداقل 6 واحد 3كف دست نان سنگگ + نصف ليوان برنج پخته + 1 ليوان ماكاراني پختهبهتر است نان وغلات در 4 وعده غذائي مصرف شود
اسلاید 20: چگونه از گروه نان وغلات استفاده كنيم ؟بهتر است برنج را به صورت كته مصرف كنيد بيشتر از نان هاي حاوي سبوس (مثل نان جو نان سنگك )براي كامل كردن پروتئين گروه نان وغلات بهتر است آنها را به صورت مخلوط با حبوبات مصرف كنيد ( مثلا عدس پلو , باقلا پلو , عدسي با نان وغيره )
اسلاید 21: گروه ميوه ها وسبزيجات شامل : سبزيجات ( كاهو – خيار – گوجه – فلفل دلمه اي – هويج – سيب زميني – اسفناج و....)ميوه ها ( سيب – گلابي – زردآلو – هلو آب ميوه – انگور – و....)مواد مغذي : انواع ويتامين ها (ويتامين A ويتامين C ) انواع املاح وفيبر براي سلامت پوست , براي بالابردن مقاومت بدن , براي ترميم زخمها , براي سلامت چشم ها
اسلاید 22: گروه ميوه وسبزيجات 1واحد میوه = اعدد سيب متوسط يا اعدد پرتقال متوسط يا نصف ليوان حبه انگور يا 3 عدد زردآلو يا نصف ليوان آب ميوه 1 واحد سبزی =عدد سيب زميني متوسط يا اعدد هويج متوسط مقدار مصرف : حداقل 2 واحد میوه وحداقل3 واحد سبزی 1 عدد سيب متوسط + 1 عدد پرتقال متوسط + 1 عدد سيب زميني متوسط + 1 ليوان كاهو+ 1 عدد هویج
اسلاید 23: چگونه از گروه ميوه وسبزي استفاده كنيم ؟روزانه يك واحد يابيشتر از ميوه ها وسبزيهاي غني از ويتامين ث وحداقل يك روز در ميان 1 واحد از ميوه هايا سبزي هاي غني از ويتامين آ مصرف كنيد قبل ازمصرف سبزي وميوه آنها را بادقت بشوييد وضد عفوني كنيد ميوه هايي را كه پوست آنها خوردني است با پوست بخوريد براي پختن سبزي ها از آب كم استفاده كنيد سبزي ها راتازه مصرف كنيد از قرار دادن ميوه پوست كنده در مجاورت هوا جلوگيري كنيدبهتراست سبزي ها بصورت خام مصرف كنيد
اسلاید 24: گروه شير ولبنيات براي استحكام استخوان ها ودندان ها ورشد وسلامت پوست مقدار مصرف :حداقل 2 واحد در طول شبانه روز
اسلاید 25: از گروه شير ولبنيات چگونه استفاده كنيم ؟حتي الامكان از شيرولبنيات هاي پاستوريزه شده كم چربي استفاده كنيد پنيرتازه رابايد به مدت حداقل 2 ماه در آب نمك نگهداري كنيد درصورت داشتن مشكل در مصرف شيرآنرا به صورت كم كم استفاده كنيد قبل از مصرف هرنوع كشك مقداري آب به آن اضافه كنيد وحداقل 5-10 دقيقه در حال بهم زدن بجوشانيد.
اسلاید 26: گروه گوشت وحبوبات ومغزها وتخم مرغ شامل: انواع گوشت قرمز , سفيد امعاء واحشاء , تخم مرغ , حبوبات( نخود ولوبيا و...) مغزها (گردو ,بادام , فندق , پسته و...)مواد مغذي : پروتئين , آهن , روي , بعضي از ويتامنيها گروه ب براي رشد , خون سازي , سلامت دستگاه عصبي
اسلاید 27: گروه گوشت وحبوبات ومغزها وتخم مرغ 1 واحد : 60 گرم گوشت لخم پخته = 1 عدد تخم مرغ = 1 ليوان حبوبات پخته = 1 ليوان انواع مغزها مقدار مصرف : حداقل 2 واحد درطول شبانه روز 3 قطعه گوشت خورشتي پخته + 1 عدد تخم مرغ + نصف ليوان حبوبات پخته
اسلاید 28: چگونه از گروه گوشت وحبوبات وتخم مرغ ومغزها استفاده كنيم ؟قبل از پختن گوشت قرمز چربي هايي را كه به چشم مي خورد جداكنيد وبه جای گوشت گوسفند از گوشت گاو یا گوساله استفاده کنید قبل از طبخ گوشت مرغ پوست آن را جداكنيد , پوست مرغ چربي فراواني دارد تا حد امكان از سرخ كردن گوشت خودداري كنيد چربي وكلسترول مغز , زبان , كله پاچه زياد است در مصرف اين گونه مواد غذايي افراط نكنيد .اگر بخواهيد گوشت يخ زده را آب پز كنيد بايد بلافاصله بعد از خارج كردن ازفريزر آن رابپزيد براي مصارف ديگر گوشت را 24 ساعت قبل از فريزر خارج ودر يخچال قرار دهيد
اسلاید 29: چگونه از گروه گوشت وحبوبات وتخم مرغ ومغزها استفاده كنيم ؟بهتر است بيشتر از گوشتهاي سفيد مرغ وماهي استفاده كنيد در هفته 2-3 بار از ماهي استفاده كنيد در هفته براي افراد بالاي 40 سال بيشتر از 3 عدد تخم مرغ استفاده نكنيد مصرف حبوبات به علت داشتن فيبر وپروتئين زياد توصيه ميشود انواع مغزها ميان وعد ه هاي خوبي هستند( خصوصا براي كودكان ) بهتر است مغزها را خام مصرف كنيد اگر بو داده است نمك آن زياد نباشد
اسلاید 30: گروه متفرقه اين گروه شامل انواع مواد قندي وچربي ها است چربي ها : روغن جامد ومايع, پيه, دنبه, كره, خامه سرشير وسس هاي چرب شير يني ها : انواع مرباها, شربت , قند وشكر انواع شير ين يهاي تر وخشك شكلاتها وآبنباتها ترشي ها شورها وچاشني ها ( زردچوبه , دارچين و...)نوشيدني ها : نوشا به هاي گازدار , چاي , قهوه , انواع آب ميوه هاي صنعتي وپودرهاي آماده
اسلاید 31: چند توصيه در استفاده از گروه متفرقه بهتر است ازانواع روغن هاي مايع بامنشاء گياهي مصرف كنيد از حرارت دادن زياد روغن ها خودداري كنيد براي سرخ كردن از روغن مايع مخصوص سرخ كردن استفاده كنيدچربي ها, شيريني ها وچاشني ها راكمتر مصرف كنيد مصرف نوشيدني ها رامحدود كنيد با وجود آنكه چيپس از سيب زميني تهيه ميشود ولي به دليل داشتن روغن ونمك زياد مصرف آنرا محدود كنيد نمك بايد كم مصرف كنيد اماهمان مقدار كم از نمك تصفيه شده يددار باشد
اسلاید 32: بنابر این باید یادآور شویم که برای حفظ سلامت کامل و همه جانبه، داشتن یک رژیم متعادل، متناسب و متنوع کلید طلایی موفقیت است.
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.