lebanon

در نمایش آنلاین پاورپوینت، ممکن است بعضی علائم، اعداد و حتی فونت‌ها به خوبی نمایش داده نشود. این مشکل در فایل اصلی پاورپوینت وجود ندارد.




  • جزئیات
  • امتیاز و نظرات
  • متن پاورپوینت

امتیاز

درحال ارسال
امتیاز کاربر [0 رای]

نقد و بررسی ها

هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.

اولین کسی باشید که نظری می نویسد “لبنان”

لبنان

اسلاید 1: لبنان

اسلاید 2: دانشگاه سوره دانشکده ارتباطاتآشنایی با مختصات جهان اسلام

اسلاید 3: استاد : دکتر ستار عودیدانشجوی تبلیغ و ارتباطات فرهنگی : محمد کمالی باغستانی فروردین ماه 1390

اسلاید 4:

اسلاید 5: لبنان عروس خاورمیانه كشور كوچك و كوهستانی لبنان تا سال ۱۹۴۶ میلادی تحت قیومیت كشور فرانسه قرار داشت. در سال ۱۹۴۶ این كشور استقلال خود را بدست آورد و بعنوان كشوری مستقل به رسمیت شناخته شد. لبنان كشوری است با ساخت جمعیتی مختلف كه اكثریت جمعیت آن را مسلمانان عبارتند از شیعیان، اهل سنت و دروزی ها. ما بقی جمعیت مسیحیان هستند كه آنان نیز دارای فرقه های مختلف میباشند. گروه اصلی مسیحیان كه هم اكنون در قدرت سیاسی نقش اصلی را بر عهده دارند مارونی های لبنان هستند تعداد قابل توجهی از پناهندگان فلسطینی نیز در كشور لبنان زندگی می كنند. از سال ۱۹۷۵ تا اوایل دهه ۱۹۹۰ لبنان جنگ داخلی خونینی را تجربه كرد و اكنون مدت ده سال است كه این جنگ پایان یافته و مردم كشور لبنان به بازسازی كشور خود مشغولند . لبنان دارای جمعیتی حدود چهارمیلیون نفر است. وسعت كشور لبنان ده هزار و چهار صد كیلومتر مربع یعنی حدود یك صدو پنجاهم ایران است. بدین معنی كه كشور ایران ۱۵۰ برابر بزرگتر از كشور لبنان است میانگین درآمد در كشور لبنان حدودا ۳۷۰۰ دلار آمریكا می باشد این مبلغ تقریبا سه برابر میانگین درآمد در كشور ایران و چهار برابر میانگین درآمد در كشور سوریه است، و این در حالی است كه این كشور كوچك فاقد هرگونه ذخائر معدنی همچون نفت و گاز می باشد. درآمد نسبتا بالای مردم لبنان عمدتا به دلیل تجارت بین المللی است كه لازم به ذكر است كه لبنان دارای یكی از زیباترین سواحل مدیترانه ای است.

اسلاید 6: بیروت پایتخت لبنان را علی رغم صدمه ای كه از جنگهای مخرب داخلی دیده، به جرات می توان زیباترین شهر خاورمیانه دانست. شهری ساخته شده در میان كوههای جنگلی و مشرف به یكی از زیباترین سواحل مدیترانه، با ساختمانهایی بلند و مدرن و خیابانهای پهن كه از میان شهر می گذرند و با شمائی كاملا اروپایی. لبنان امروزه علی رغم حضور و نفوذ كشورهای دیگر در این كشور و فشاری كه از جانب قدرتهای متخاصم همسایه تحمل می كند یكی از بهترین دمكراسی ها را در خاور میانه تجربه می نماید. این كشور اولین كشور خاورمیانه است كه چندین شبكه تلویزیون خصوصی متعلق به جناحهای مختلف سیاسی در آن این شبكه های تلویزیونی (المنار) می باشد. در طی جنگهای داخلی حدود یكصد شبكه رادیویی خصوصی در این كشور فعال بودند كه البته در حال حاضر دولت سعی در قانونی كردن آنها دارد و اكنون فقط تعدادی از آنها مشغول به فعالیت هستند. در لبنان دوازده روزنامه كه معروفترین آنها روزنامه النهار و روزنامه السفیر هستند به طور دائم و با آزادی كامل منتشر می شوند. تعداد مجلات در لبنان بالغ بر شصت مجله است. كشاورزی و صنعت توریسم مهمترین منابع در آمد لبنان بحساب می آیند. واحد پول لبنان لیر لبنانی است كه هم اكنون تقریبا هر ۱۵۰۰ لیر لبنانی با یك دلار آمریكا مبادله می گردد.

اسلاید 7: لبنان کوچکترین سرزمین خاورمیانه پس از بحرین بوده و مساحت آن حدود 10452 کیلومتر مربع است . لبنان کشوري کوچک و کوهستاني در غرب آسيا و خاورميانه و در کنار ساحل شرقي درياي مديترانه است و پايتخت آن شهر بندري بيروت است.لبنان از شمال رود بزرگ « النهر الکبیر » مرز سیاسی و طبیعی با کشور سوریه و شرق ، کوههای شرقی لبنان با جبل الشرقیه مرز طبیعی آن با کشور سوريه ، از جنوب با فلسطین اشغالی و از غرب با درياي مديترانه همسايه‌است. جزيره قبرس نيز که از نظر سياسي به بخش‌هاي مختلف تقسيم شده، شامل جمهوري قبرس که عضو اتحاديه اروپا مي‌باشد و جمهوري ترکي قبرس که از نظر بين‌المللي به رسميت شناخته نشده‌است، نيز در نزديکي سواحل اين کشور قرار دارند.واژه لبنان از واژه سامي « لبن» که اشاره به قله‌هاي سفيد کوهستان‌هاي لبنان دارد، گرفته شده‌است.

اسلاید 8: نام لبنان (لوبنان در زبان عربي استاندارد لِبنان در گويش محلي) از ريشه سامي LBN گرفته شده که داراي معاني متعددي همچون «شير» و «سفيد» است که شايد اشاره به کوه‌هاي سر پوشيده از برف لبنان دارد. در زبان انگليسي نام لبنان را با حروف معرف the به مانند سودان و اوکراين و گامبيا به کار مي‌برند. اطلاق حرف معرفه the شايد به اين خاطر باشد که وقتي نام اين کشورها به وجود آيد به جاي ممالک مستقل تنها مناطقي جغرافيايي محسوب مي‌شدند.

اسلاید 9: جغرافيلبنان سرزميني بلند و کوهستاني است که در کرانه شرقي درياي مديترانه قرار دارد. کرانه‌هاي لبنان ۲۵۵ کيلومتر درازا دارد. رودخانه‌هاي مهم لبنان عبارت‌اند از : عاصي(ألعاصي) و ليطاني (ألليطاني) در دره سهل‌البقاع، و کلب (ألکلب). رشته‌کوه‌هاي لبنان عبارت‌اند از: رشته‌کوه‌هاي لبنان شرقي و رشته‌کوه‌هاي لبنان غربي که ميان اين دو رشته کوه، دره سهل‌البقاع قرار گرفته‌است.لبنان به عنوان يک کشور خاورميانه‌اي از غرب با درياي مديترانه حدود ۲۲۵ مرز ساحلي دارد و از شمال و شرق با سوريه و از جنوب با فلسطین اشغالی (اسرائيل) هم مرز است. مرز لبنان با سوريه ۳۷۵ کيلومتر است در حالي که مرز لبنان با فلسطین ( اسرائیل ) تنها ۷۹ کيلومتر است. سازمان ملل مرز لبنان با اسرائيل را تأييد کرده‌است . اگر چه منطقه‌اي کوچک با نام مزارع شبا واقع در ارتفاعات گلان را که اسرائيل به اشغال خود در آورده‌است را لبنان از آن خود مي‌داند لبنان يکي از کوچک‌ترين کشورهاي دنياست که مساحتي حدود ۱۰۴۵۲ کيلومتر مربع (۴۰۳۵ مايل مربع) دارد. بسياري از مناطق آن کوهستاني است به جز مناطق ساحلي کم عرض و دره بقاع که بخش مهمي از صنعت کشاورزي لبنان را تشکيل مي‌دهد.

اسلاید 10: طول مرزهای لبنان در حدود 570 کیلومتر بوده که به ترتیب عبارتند از: مرز مشترك با سوریه ۳۷۵ كیلومتر ؛ مرزمشترك با فلسطین اشغالی(اسرائیل) ۷۹ كیلومتر که 225 کیلومتر آن را مرزهای ساحلی لبنان با دریای مدیترانه تشکیل می دهد . آب و هوای لبنان به طور کل مدیترانه ای می باشد و مناطق ساحلی آن آب و هوای نیمه معتدل و مرطوب دارد و مناطق بلند ، آب و هوای کوهستانی دارد . فصول باران خیز زمستان و بهار است . دره بقاع زمستان ها نسبتا سرد همراه با مقداری برف و تابستان هایی گرم دارد و قسمت هایی از این دره نیز پوشیده از جنگل می باشد . لبنان تنها کشور خاورمیانه است که بیابان و صحرا ندارد .

اسلاید 11: تا قبل از جنگ داخلي ۱۹75-۱۹90 لبنان کشوري متمول در منطقه و پايتخت بانکداري جهان عرب محسوب مي‌شد و تعداد زيادي توريست را جذب خود مي‌کرد تا حدي که بيروت را به عنوان پاريس خاورميانه مي‌شناختند و همچنين به دليل قدرت مالي بسيار لبنان را به عنوان سوئيس خاورميانه مي‌شناختند. بلافاصله بعد از پايان جنگ تلاشهاي بسياري صورت گرفت تا اقتصاد را بهبود بخشند و زير ساختهاي کور را از نو بسازند که نتايج مثبت آن در سالهاي اخير آشکار شده‌است. تا قبل از ابتداي سال ۲۰۰۶، کشور به ثبات و بازسازي لبنان به پايان رسيد و تعداد بسياري توريست به گردشگاههاي لبنان سرازير شدند. اما با شروع جنگ اسرائيل لبنان در ۱۲ ژوئيه ۲۰۰۶ تعداد بسياري نظامي و غير نظامي صدمه ديدند و خسارات بسياري به زير ساختهاي کشور وارد شد و جمعيت گسترده‌اي بي خانمان شدند. از سپتامبر ۲۰۰۶ دولت لبنان برنامه رسيدگي به اموال مخروبه بيروت، طير و ديگر دهات واقع در جنوب لبنان را شروع کرده‌است.

اسلاید 12: تقسیمات کشوری

اسلاید 13: از آنجا که مردم لبنان در ۶۰ سال گذشته به شهرنشيني روي آورده‌اند، بيشتر جمعيت اين کشور در شهرها به ويژه در پايتخت آن بيروت و اطراف اين شهر سکني گزيده‌اند. بيش از نيمي از لبناني‌ها در اينجا زندگي و تعداد بيشتري نيز در آنجا کار مي‌کنند.لبنان از شش استان (به عربي: ألمحافظة) تشکيل شده‌است.استان‌‌هاي لبنانبيروت  • جبل لبنان  • شمال  • بُقاع  • نبطيه  • جنوب

اسلاید 14: تقسیمات کشوری و اداریبراساس تقسیمات کشوری لبنان دارای 6 استان به نامهای زیر است : 1 . استان بیروت ( شیعیان ، مسیحیان ، اهل تسنن و دیگر طوائف در آنجا هستند ) . 2 . جبل لبنان (که عمدتا مناطق دروزی نشین و مسیحی نشین می باشد).3 . لبنان شمالی ( مناطق سنی نشین و مسیحی نشین ) .4 . بقاع ( شیعیان ، سنی ها ومسیحی ها در آنجا سکونت دارند ) .5 . استان نبطیه .6 . لبنان جنوبی ( شیعیان ، سنی ها و مسیحیان در آنجا سکونت دارند) .امور هر استان را استاندار اداره می کند ، استاندار (محافظ) با فرمان رئیس جمهوری و با تصویب کابینه منصوب می گردد .

اسلاید 15: پایتخت لبنان استان بيروت (به عربي: محافظة بيروت ) تنها استان لبنان است که از يک شهرستان و يک شهر تشکيل شده است. مرکز آن شهر بيروت است. مساحت اين استان 8/ 19 کيلومتر مربع است و با وجود کوچک بودنش مهم‌ترين استان لبنان بشمار مي‌رود . پایتخت جمهوری لبنان ، بندر بیروت با 34 متر ارتفاع از سطح دریا و با جمعیتی معادل یک و نیم میلیون نفر می باشد . فعالیتهای عمده اقتصادی ، موسسات اداری و دانشگاه های بزرگ کشور در این شهر مستقر شده اند . بیش از 45 % از جمعیت کشور و حدود 70 % مردم شهر نشین لبنان در شهر بیروت سکونت دارند . بیروت شهری بندری است که بر روی دماغه‌ای کوچک و درکنار دریای مدیترانه قرار گرفته و بزرگ‌ترین شهر و پایتخت کشور لبنان است. جمعیت این شهر در سال ۲۰۰۷ میلادی ۲.۱ میلیون نفر بود. شهر بیروت در میانهٔ کرانه مدیترانه‌ای لبنان و بر روی یک شبه جزیره جای گرفته‌است. این شهر کانون فرهنگی منطقه خود است و از دیدگاه رسانه‌ای، تئاتر، فعالیت‌های فرهنگی و زندگی شبانه در جهان عرب نام‌دار است .

اسلاید 16: استان جبل لبناناُستان جَبَل لُبنان يکي از استان‌هاي کشور لبنان است.مرکز اين استان شهر بعبدا است.بيشتر جمعيت اين استان را پيروان مسيحيت تشکيل مي‌دهند. اقليت بزرگي از مسلمانان و دروزها نيز در اين استان ساکنند. شهرستان بعبدا آقای احمدی نژاد رئیس جمهور کشورمان در سال گذشته در سفر به کشور لبنان به این شهر نیز سفر و سخنرانی کرد .شهرستان عاليهشهرستان متنشهرستان کِسِروانشهرستان شوفشهرستان جبيل

اسلاید 17: استان شمالي لبنان استان شمالي لبنان يکي از استان‌هاي لبنان است که مرکز آن شهر تريپولي است.

اسلاید 18:

اسلاید 19: استان بقاعاستان بقاع ( البقاع ) يکي از استان‌هاي لبنان است که000 / 750نفر جمعيت دارد .استان نبطيهنَبَطيه يکي از استان‌هاي کشور لبنان است.اين استان در بخش‌هاي مياني و جنوبي لبنان قرار گرفته است.مساحت آن ۱۰۵۸کيلومتر مربع و داراي ۱۲۹ شهر و روستا است.سطح استان از کوه و تپه پوشيده شده است.شهرهاي اصلي آن عبارت‌اند از نبطيه، بنت جبيل و الخيام.استان نبطيه به چهار شهرستان (قضاء ( و ۱۱۵ بخش) بلدية) تقسيم شده است:شهرستان مرجعيون : ۲۶ بخش شهرستان نبطيه: ۳۸ بخششهرستان بنت جُبيل: ۳۶ بخش شهرستان حاصبيا : ۱۹ بخش

اسلاید 20:

اسلاید 21: استان جنوبي لبناناستان جنوبي (( به عربي: الجنوب)يکي از استان‌هاي لبنان است.اين استان ۳۶۰/۰۰۰ نفر جمعيت و ۲۰/۰۰۰ کيلومتر مربع مساحت دارد. مرکز آن شهر صيدا است و پست‌ترين نقطه آن منطقه‌اي هم‌سطح دريا و بلندترين نقطه آن ۱/۰۰۰ متر ارتفاع دارد. بخش‌هابخش صيدابخش جزينبخش طيرهشهرهاجزينصيداطيره (لبنان)کفيرصرفند

اسلاید 22: اقليمسرزمين لبنان آب‌وهواي مديترانه‌اي دارد، هواي سواحل در زمستان‌ها سرد و باراني و در تابستان‌ها گرم و شرجي است. در نواحي بلندتر به ويژه کوهستان‌ها، زمستان‌ها با بارش برف همراه است و دماي هوا به زير صفر مي‌رسد. بخش‌هاي ديگر اين کشور، تابستان‌هاي گرم و خشک دارد.در مناطق ساحلي زمستانها کلاً سرد و باراني و تابستانها گرم و مرطوب هستند. در مناطق مرتفع تر در طول زمستان دما به زير صفر درجه مي‌رسد . تابستان‌ها از سوي ديگر گرم و خشک هستند. اگر چه اکثر مناطق لبنان سالانه شاهد بارانهاي بسياري است (در مقايسه با مناطق خشک کنارش) ولي در مناطق خاصي در شمال شرق لبنان به دليل وجود قله‌هاي مرتفع کوه‌هاي غرب که راه ابرهاي باراني به وجود آمده از مديترانه را سد مي‌کنند باران زيادي نمي‌بارد .

اسلاید 23: جغرافیای انسانی - جمعیت و ترکیب و پراکندگی آن لبنان پر جمعیت ترین کشور به نسبت وسعت خاک خود در خاورمیانه می باشد و ساختار سیاسی و جمعیتی آن به قدری گوناگون می باشد که بسیاری از مشکلات فعلی این کشور ناشی از این ساختار منطقه ای و ناهمگرا می باشد . آخرین سرشماری رسمی به عمل آمده مربوط به سال 1932 می باشد که جمعیت لبنان را در آن زمان 399/861 نفر اعلام کرده است و از آن پس تاکنون ارقام منتشر شده درباره جمعیت این کشور از سوی موسسات خارجی و سازمان ملل برآورد شده است . براساس آمار سال 1994 جمعیت لبنان به طور تقریبی حدود 000/520/3 نفر می باشد و تراکم جمعیتی در هر کیلومتر مربع به طور متوسط 843 نفر می باشد .

اسلاید 24: سابقه تاریخی تشکیل جمعیت اولین سابقه تاریخی تشکیل جمعیت در لبنان به هزاران سال پیش بر می گردد. شواهد تاریخی نشان می دهد لبنان امروزی قسمتی از کشور باستانی فینیقیه بوده است . این کشور در طول زمان زیر سلطه حکام اموی ، عباسی ، صلیبیهای اروپا ، امپراطوری عثمانی و بالاخره استعمارگران فرانسوی قرار گرفت . مردم لبنان از زمان رسمیت یافتن سلطه فرانسه ، قیام های متعددی برای کسب استقلال و قیام کردن دست بیگانه به راه انداختند . در نتیجه این فعالیتها ، سرانجام در سال (1324 ه.ش / 1945 م ) به استقلال رسیدند .فرانسه هنگامی که بر این کشور تسلط داشت برای تثبیت موقعیت خود به تشدید فرقه گرایی در میان طوایف مختلف لبنان پرداخت .

اسلاید 25: یکی از آثار بجای مانده از سالها استعمار فرانسه طرح قانون اساسی لبنان است که براساس آن رئیس جمهور از میان مارونیها ، نخست وزیر از میان سنی ها و رئیس مجلس از میان شیعه ها و تعدادی از وزرای کابینه نیز از میان سایر فرقه های مهم مانند ارتدوکسها و کاتولیک های یونانی و دروزیها باید برگزیده شوند .

اسلاید 26: مردممردم لبنان را گروه‌های نژادی و قومی گوناگونی تشکیل می‌دهند. عربها ۶۰% ، آسوریان و سریانیها ۳۶% و ارمنیها ۴%، کردها و یهودیان ۱% جمعیت را تشکیل می‌دهند. جمعیت لبنان از سه گروه اصلی قومی و مذهبی تشکیل شده‌است : مسلمانان (شیعه)، (سنی) و (علوی)دروزیانمسیحیان (اغلب مارونی‌ها، ارتدوکس‌های آنتی اوکیان و ارتدوکس یونانی) (ارامنه حواری) (کاتولیکهای ملکیت یونان).

اسلاید 27: براساس آخرین آمار رسمی جمعیت از سال ۱۹۳۲ یعنی در زمان حاکمیت فرانسه بر این کشور ، تا به حال هیچ آمارگیری رسمی انجام نشده‌است که حساسیت سیاسی در لبنان در مورد تعادل مذهبی را نشان می‌دهد. تخمین زده می‌شود که ۴۰ درصد مردم مسیحی، ۳۰ درصد مسلمان شیعه، ۲۵ درصد مسلمان سنی و ۵ درصد دروزی هستند.اقلیت یهود در مرکز بیروت، بیبلس و بمدون زندگی می‌کنند همچنین جمعیت کوچک (کمتر از ۱ درصد) کردها (که به عنوان مهالامی‌ها یا ماردین‌ها نیز شناخته می‌شوند) نیز در لبنان زندگی می‌کنند.روی هم رفته 65 % مردم لبنان در شهرها و بقیه در نواحی روستایی زندگی می کنند . میانگین رشد سالیانه جمعیت در لبنان 4/1 % می باشد .

اسلاید 28: جمعیتی که در لبنان زندگی می‌کنند در سال 2006 حدود 8/۳ میلیون نفر هستند. حدود ۱۵ میلیون نفر با تبار لبنانی در جهان زندگی می‌کند که بیشترین آنها در برزیل هستند. همچنین آرژانتین، استرالیا، کانادا، کلمبیا، فرانسه، بریتانیای کبیر، مکزیک، ونزوئلا و آمریکا نیز دارای جوامع بزرگ لبنانی هستند. اما همواره این سوال مطرح گردیده که چگونه است که تاکنون به جز آمار سال 1932 که طی آن مسیحیان ( مارونیها ) اکثریت را بدست آوردند ، دیگر هیچ گونه آمارگیری رسمی انجام نشده است . در حالی که با امکان دستیابی مسئولان لبنانی به آمار ثبت شناسنامه ها یا آمار های انتخاباتی و اسناد کشور ، این شک و شبهه باقی می ماند که چنین سکوتی در مشخص کردن و اعلام تغییر و دگرگونی در ترکیب جمعیت طوایف مختلف صرفا به سود مسیحیان و به زبان مسلمانان صورت گرفته و می گیرد . در حال حاضر سرشماری های غیر رسمی و اسناد و مدارک موجود این ادعا مطرح است که شیعیان دارای اکثریت می باشند و یکی از دلایل آن بالا بودن نسبت زاد و ولد در این طایفه است .

اسلاید 29: حدود ۳۶۰۰۰۰ پناهنده فلسطینی از سال ۱۹۴۸ با کمک آژانس امداد سازمان ملل (UNRWA) در لبنان اسم خود را ثبت کرده‌اند که بر اساس تخمین‌ها از این تعداد ۱۸۰ تا ۲۵۰ هزار نفر در لبنان باقی مانده‌اند. فلسطینی‌ها بخش مهمی از جمعیت لبنان را تشکیل می‌دهند که بسیاری از آنها به مقام‌های حساس رسیده‌اند اگر چه ممنوعیت‌های دولتی بسیاری علیه آنها اعمال شده‌است. نه تنها فلسطینی‌ها نمی‌توانند در لبنان دارای ملک و املاک باشند بلکه تا سال ۲۰۰۵ حدود ۴۶ شغل وجود داشت که آنها نمی‌توانستند عهده دار انجام آنها شوند. در سالهای اخیر ایده اعطای امتیاز شهروندی فلسطنی- لبنان به فلسطینی‌ها مورد بحث بوده‌است. اما این ایده را بسیاری از جوامع لبنانی و فلسطینی رد کرده‌اند.جمعیت شهری که عمدتاً در بیروت و جبل لبنان ساکن هستند از لحاظ تجارت مورد توجه‌اند. ۱۵۰ سال مهاجرت و برگشت به لبنان شبکه‌های تجاری بسیاری را به وجود آورده که شامل آمریکای شمالی و آمریکای جنوبی تا اروپا و خلیج فارس و آفریقا می‌شود. لبنان دارای نیروی کار با مهارتی است که با کشورهای اروپایی قابل مقایسه‌است.قانون فضاحت بار سیستم و قوانین اجتماعی لبنان این است که وقتی فرزندی در یک خانواده به دنیا می‌آید تنها در صورتی به او امتیاز شهروندی لبنان اعطاء می‌شود که پدرش لبنانی باشد. امتیاز شهروندی به فرزند دارای مادر لبنانی اعطاء نمی‌شود. این تبعیض جنسیتی در کشوری که ما در آن مسئولان اصلی مواظبت از فرزند هستند فرزندان لبنانی بسیاری از نسل‌ها را از حق رأی محروم کرده‌است.

اسلاید 30: جمعیت‌شناسی میانگین سنی مردم لبنان 6/24 سال است. زبان و خط زبان و خط رسمی لبنان عربی است، اما هر یک از اقلیتهای نژادی به زبان خود سخن می‌گویند. زبان فرانسه نیز کاربرد دارد. لهجه لبنانی از شاخه عربی شامی است، در کاربرد و تلفظ کلمات با دیگر شاخه‌های زبان عربی تفاوت دارد اما به عربی سوری، فلسطینی و مصری نزدیک است .در تلفظ واج «ج»، «ژ» خوانده می‌شود . به جای «ق»، حرف «ع» و به جای «ث» نیز «ت» تلفظ می‌شود . برای مثال کلمه کثیر به معنای زیاد، کتیر . قلب به معنای دل، علب و جدید به معنای تازه، ژدید ادا می‌گردند.

اسلاید 31: میزان تحصیلات عالی در میان مردم لبنان بالا است و زبان فرانسوی زبان آموزشی بعضی از مراکز علمی به شمار می رود . علاوه بر زبان های عربی و فرانسوی ، زبان های انگلیسی و اسپانیولی نیز در این کشور مورد استفاده قرار می گیرد و در بعضی از مناطق کرد نشین مردم به زبان کردی سخن می گویند . سال رسمی ، مناسبت های مذهبی مسیحی سال رسمی در لبنان سال میلادی می باشد . مناسبتهای مذهبی مسیحی : روز اول سال نو ( اول ژانویه ) ، جشن سن مارون ( 9 فوریه ) ، جمعه خوب ( کلیسای شرق ) ، جشن عروج حضرت مریم به آسمان ( 15 اوت ) ، روز کریسمس ( 25 دسامبر )

اسلاید 32: اهمیت استراتژیک کشور در منطقهکشور لبنان در یک موقعیت استراتژیکی حساس قرار گرفته که از رهگذر این موقعیت مهم ، هم فواید و امتیازاتی نصیب آن شده و هم دچار آسیب پذیری هایی گردیده است . کشور لبنان از یک سو در موقعیتی قرار گرفته که می تواند ارتباطات اقتصادی ، تجاری و فرهنگی بین این سه قاره باشد و از سوی دیگر همسایگی آن کشور با رژیم اشغالگر قدس و آسیب پذیری آن در برابر تجاوزات مکرر آن رژیم ، از آن منطقه ای نا امن و بی ثبات ساخته است . همچنین تنوع و تعدد طایفه ای در ساخت جامعه لبنان که به دو صورت دو جبهه عمده مسلمان و مسیحی متبلور شده است و نیز تمایلات غرب گرایانه شدید در بین جامعه مسیحی و گرایش های عربی و اسلامی در بین جامعه مسلمان که حاصل آن دو فرهنگ متفاوت است از این کشور که در بین کشورهای عربی مسلمان واقع شده چهره ای متمایز و خاص ساخته است . مجاورت لبنان با دریای مدیترانه و وجود دشت ها و کوهستان ها در این کشور نیز اهمیتی استراتژیک به این کشور داده است .

اسلاید 33: اقتصاد لبنان اقتصاد لبنان از چند جهت قابل بررسی است. کشاورزی اگرچه لبنان از لحاظ فعالیت‌های کشاورزی (از لحاظ فراهم بودن آب و حاصلخیزی خاک) دارای وضعیت مناسبی است ولی بخش کشاورزی بزرگی ندارد. بخش کشاورزی تنها با جذب ۱۲ درصد نیروی کار کم اهمیت‌ترین بخش اقتصادی لبنان است و تنها ۱۰ درصد از تولید ناخالص داخلی را شامل می‌شود که آن را در پایین ترین رده در میان بخش‌های اقتصادی دیگر قرار می‌دهد.

اسلاید 34: صنعت کمبود مواد خام صنعتی و وابستگی محض به کشورهای عربی برای تهیه نفت باعث شده تا لبنان نتواند در فعالیتهای مهم صنعتی مشارکت داشته باشد. با این اوصاف صنعت لبنان محدود به مشاغل کوچکی همچون مونتاژ و بسته بندی مواد وارداتی شده‌است. در سال ۱۹۹۷ صنعت از لحاظ نیروی کار با جمعیت ۲۶ درصدی نیروی کار در رده دوم و همچنین رده دوم تولید ناخالص داخلی قرار گرفت. (با ۱۹ درصد تولید ناخالص داخلی) جین هایک و همکارانش،۱۹۹۹. ساختار، ویژگی‌ها و اساس اقتصاد لبنان در

اسلاید 35: خدمات و تجارت جنگ داخلی ۹۰-۱۹۷۵ لبنان زیرساختهای اقتصادی لبنان را به شدت تخریب کرد، تولید داخلی را به نصف کاهش داد و موقعیت لبنان به عنوان مرکز ترانزیت کالا و بانکداری خاورمیانه را متزلزل کرد. صلح باعث شد تا دولت مرکزی بتواند کنترل را در بیروت به دست گیرد و مالیات جمع آوری کند و دسترسی به امکانات دولتی و مرزی یابد. سیستم بانکی مطلوب و کارخانجات کوچک و متوسط و پول خانواده‌ها و خدمات بانکی صادرات صنعتی و کشاورزی و کمک‌های بین‌المللی به عنوان منابع اصلی مبادلات خارجی به بهبودی اقتصادی کمک کرده‌است.تا قبل از جنگ لبنان- اسرائیل در سال ۲۰۰۶ اقتصاد لبنان شاهد رشد چشگیری بود و دارایی‌های بانکی به بیش از ۷۰ میلیارد دلار می‌رسید. با اینکه بخش جهانگردی در سال ۲۰۰۵ ده درصد کاهش داشت بیش از ۲/۱ میلیون نفر جهانگرد از لبنان دیدن کردند. سرمایه گذاری در بازار به بالاترین حد خود رسیده بود که بیش از ۷ میلیون دلار در پایان ژانویه ۲۰۰۶ بود، شروع جنگ آگوست، ژوئن سال ۲۰۰۶ منجر به خسارتهای شدیدی به اقتصاد متزلزل لبنان مخصوصا بخش جهانگردی شد. بر اساس گزارش اولیه چاپ شده از سوی وزارت دارایی در ۳۰ آگوست ۲۰۰۶ افت اقتصادی بزرگی در اثر جنگ تحمیل خواهد شد.

اسلاید 36: فرودگاه بین‌المللی بیروت مجدداً در سپتامبر ۲۰۰۶ گشایش یافت و تلاش برای بهبود اقتصاد لبنان چندان شتاب نگرفته‌است. حامیان اصلی بازسازی لبنان شامل عربستان سعودی (با کمک ۵/۱ میلیارد دلاری)، اتحادیه اروپا (با کمک ۱ میلیارد دلار) و بعضی کشورهای دیگر حوزه خلیج فارس با کمک‌های بیش از ۸۰۰ میلیون دلاری بوده‌اند. دین آخرین آمارگیری متعلق به ۱۹۳۲ می‌باشد.بر حسب تخمین ۴۰% مسیحی(عمدتا کاتولیک با جمع کثیری ارتدوکس و پروتستان)۲۵-۳۰%مسلمان سنی و۲۰-۲۵%شیعه و ۵%دروز و 7/1٪ بی دین یا سایر ادیان.

اسلاید 37: ادیان و مذاهب اگر چه در حال حاضر با وجود تعداد بیشتر شیعیان ، پست رئیس جمهوری و پست نخست وزیری در دست مسیحیان مارونی و اهل تسنن که به ادعای خود در سال 1932 جمعیت آنها بیشتر از شیعیان بوده قرار دارد ولی مسیحیان و اهل تسنن با علم به تعداد جمعیت بیشتر شیعیان ، از سرشماری مجدد خودداری می نمایند تا مبادا قدرت برتر از دست آنها خارج شود . از حدود 18 مذهب موجود در این کشور ، 12 مذهب مسیحی ، 5 مذهب اسلامی و یک مذهب یهودی می باشند . مذاهب اسلامی عبارتند از : شیعه ، سنی ، دروزی ، علوی و اسماعیلی

اسلاید 38: شیعیان لبنان علمای شیعه جبل عامل که منطقه ای کوهستانی در جنوب لبنان است و شهرهای نبطیه ، مرجعیون ، بنت جبیل و روستاهای حومه را شامل می شود ، مدعی اند که جامعه شیعی لبنان از تمام جوامع دیگر به جر حجاز کهن تر است . آنان تاسیس جامعه شیعه جبل عامل را به ابوذر ، از اصحاب پیامبر (ص) که از نخستین حامیان دعوی امامت و جانشینی حضرت علی (ع) بعد از پیامبر بوده نسبت می دهند . آنچه مسلم است این است که قرن سوم هجری ( نهم میلادی ) مناطق عراق ، ایران ، شام ، شمال آفریقا و مصر شاهد جریانی از تشیع بوده است . دورانی که دول توانمند شیعی مذهب آل بویه در ایران و عراق ، فاطمی های در مصر و شمال آفریقا و حمدانی ها در موصل و حلب حکومت می کردند .

اسلاید 39: بدنبال فتح سوریه به دست صلاح الدین ایوبی و فرمانروایی نخستین حکام ایوبی و بعد از ایشان سلطه ممالیک ، شیعیان از منطقه شمالی لبنان بیرون رانده شدند . شهید اول ، شمس الدین محمد بن مکی یکی از علمای بزرگ شیعه از اهالی جزین معتقد بود که فتاوای فقهی را باید علمای صالح صادر کنند و مسلمانان مومن نیز باید این فتاوی را از آنان بخواهند نه از فقهای منصوب حاکم جائز . شیعیان در واقع از صحنه سیاسی به دور بودند . خصوصا در قرن نوزدهم میلادی که لبنان یک تحول سیاسی ، اجتماعی و فکری را پشت سر گذاشت . در این زمان بود که فاصله و شکاف میان شیعیان و همسایگانش زیادتر شد . در این قرن مارونیها با فرانسه ، دروزی ها با بریتانیا ، ارتدوکس یونانی با روسیه و سنیها با خلافت عثمانی روابط نیکو داشتند . تنها شیعیان بودند که از حمایت بیگانگان بهره ای نداشتند و از هرگونه حمایت خارجی محروم بودند . فقط گاهگاهی از جانب حکام قاجاریه علاقه ای نسبت به وضع آنها نشان داده می شد که آنها هم به شدت ضعیف بوده و نفوذ چندانی نداشتند .

اسلاید 40: خانواده های فئودال شیعه تا اولخر دهه 1960 بر سیاست شیعه مسلط بودند . در اواخر دهه 60 بود که امام موسی صدر یکی از رهبران مذهبی که از ایران به لبنان مهاجرت کرد ، خواستار اصلاحات اجتماعی شد . وی با درایت و زیرکی ، بعضی از فئودال های بقاع را علیه رقبای جنوبی با خود همراه نمود و شبکه نیرومندی از حمایت دهقانان را در جنوب تحت عنوان حرکه المحرومین فراهم آورد . در اوت 1978 ، درست در شرایطی که امام موسی صدر می رفت تا شیعه را به جایگاه حقیقی و واقعی اش در صحنه لبنان برساند ، با توطئه عوامل مشکوکی ، طی سفر به لبنان ناپدید شد ، ولی حرکتی که وی آغاز کرد همچنان توسط دیگر شیعیان مبارز ادامه یافت و بعدها جامعه شیعه را دچار تحول نمود . رشد آگاهی در جامعه شیعه لبنان که جرقه آن توسط امام موسی صدر زده شد ، ناپدید شدن ایشان ، تهاجم نظامی اسرائیل به لبنان در سالهای 1982 و 1978 و مقابله قهرمانانه شیعیان لبنان در برابر آنها وبالاخره پیروزی انقلاب اسلامی ایران به جامعه شیعه اعتماد به نفس و قوت قلب بخشید .

اسلاید 41: امام موسی صدر سید موسی صدر زاده ( ۱۴ خرداد ۱۳۰۷ در قم)، مرجع دینی و سیاسی شیعیان است که پس از هجرت از ایران به لبنان، مجلس اعلای شیعیان لبنان را تأسیس کرد و رهبری فکری و سیاسی شیعیان این کشور را عهده‌دار شد. او در ۹ شهریور ۱۳۵۷، طی سفری رسمی به لیبی به دعوت معمر قذافی، ناپدید شد. او در میان شیعیان به «امام موسی صدر» مشهور است .

اسلاید 42: تولدسید موسی صدر، در روز ۱۴ خرداد سال ۱۳۰۷ هجری شمسی، در محله چهارمردان شهر قم به دنیا آمد. پدر او سید صدرالدین صدر، جانشین شیخ عبدالکریم حائری مؤسس حوزه علمیه قم و از مراجع بزرگ زمان خود بود و مادرش صفیه طباطبایی قمی فرزند حاج آقا سید حسین طباطبایی قمی بود. او درس‌های ابتدایی را در دبستان حیات قم گذراند و پس از آن وارد دبیرستان سنایی شهر قم شد و هم‌زمان با دوره دبیرستان، به تحصیل علوم اسلامی در حوزه علمیه قم مشغول شد.حضور در حوزه علمیه قمموسی صدر پس از اتمام سیکل اول و بخش مقدمات علوم حوزوی، در خرداد سال ۱۳۲۲ رسماً به حوزه علمیه قم وارد شد. استادان فقه و اصول او در قم سید محمد باقر سلطانی طباطبایی، سید حسین طباطبایی بروجردی، شیخ عبدالجواد جبل عاملی، امام خمینی، حجت کوه کمره‌ای، سید محمد حجت، سید احمد خوانساری و سید محمد محقق داماد بودند و فلسفه را نزد علامه سید محمدحسین طباطبایی و سید رضا صدر فرا گرفت. از دوستان اصلی و هم بحث صدر در قم، می‌توان سید موسی شبیری زنجانی، سید محمد بهشتی، سید عبدالکریم موسوی اردبیلی و ناصر مکارم شیرازی را نام برد.

اسلاید 43: دانشگاه تهرانموسی صدر در کنار تحصیلات حوزوی، دروس دبیرستان خود را به اتمام رساند، و در سال ۱۳۲۹ به عنوان اولین دانشجوی روحانی در رشته «حقوق در اقتصاد» (معادل رشته اقتصاد کنونی) به دانشگاه تهران وارد و در سال ۱۳۳۲ فارغ‌التحصیل شد.حوزه علمیه نجفپس از اتمام تحصیلات در دانشگاه تهران سید موسی صدر برای ادامه تحصیلات حوزوی به نجف می‌رود و تا سال ۱۳۳۷ در آن‌جا می‌ماند. او در این سال‌ها، نزد آیات عظام سید محسن حکیم، شیخ مرتضی آل یاسین، سید عبدالهادی شیرازی و شیخ حسین حلّی فقه می‌آموزد و از درس اصول آیت‌الله العظمی سید ابوالقاسم خویی بهره می‌برد و فلسفه را نیز نزد آیت‌الله شیخ صدرا بادکوبه‌ای فرا می‌گیرد. صدر در نجف، با سید محمدباقر صدر دوست و هم بحث بود. همچنین با سیدمحمدعلی موحدابطحی رابطه صمیمانه‌ای داشت: وقتی موحد ابطحی از امام خمینی می‌پرسد در صورت پیروزی انقلاب در ایران چه کسی را رئیس حکوم می‌کنید؟ امام خمینی پاسخ می‌دهد: رفیق خودت آقا موسی.صدر قبل از عزیمت به نجف، از سوی علامه طباطبایی مسئولیت نظارت بر نشریه «انجمن تعلیمات دینی» را بر عهده گرفت. وی هم‌زمان با تحصیل در حوزه علمیه نجف، به عضویت هیئت امناء جمعیت «منتدی النشر» در آمد، و پس از بازگشت به قم ضمن اداره یکی از مدارس ملی این شهر، مسئولیت سردبیری مجله تازه تأسیس «مکتب اسلام» را عهده دار گردید. از مهم‌ترین اقدامات او در آخرین سال اقامت در شهر قم، تدوین طرحی گسترده جهت اصلاح نظام آموزشی حوزه‌های علمیه بود، که با همفکری آیت الله بهشتی و مکارم شیرازی صورت گرفت.

اسلاید 44: هجرت به لبنانصدر در اواخر سال ۱۳۳۸ و به دنبال توصیه‌های افرادی هم‌چون بروجردی، حکیم و شیخ مرتضی آل یاسین، وصیت سید عبدالحسین شرف الدین رهبر متوفی شیعیان لبنان را پاسخ گفت و به عنوان جانشین وی، سرزمین مادری خود ایران را به سوی لبنان ترک کرد. اصلاح امور فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی جامعه شیعیان لبنان از یکسو، و استفاده از ظرفیتهای منحصر به فرد لبنان جهت نمایاندن چهره واقعی شیعیان به جهانیان از سوی دیگر، اهداف اصلی این سفر را تشکیل می‌داد.صدر برای نیل به این اهداف، و با توجه به جغرافیای اجتماعی و سیاسی لبنان در منطقه و جهان، از همان بدو ورود فعالیتهای خود را در سه حوزه موازی سازماندهی نمود.

اسلاید 45: بازسازی هویت، انسجام و عزت تاریخی شیعیان لبنانامام موسی صدر از زمستان سال ۱۳۳۸ و هم‌زمان با آغاز فعالیتهای گسترده دینی و فرهنگی خود در مناطق شیعه نشین لبنان، مطالعات عمیقی را به منظور ریشه یابی عوامل عقب ماندگی اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی شیعیان لبنان به اجرا گذارد. حاصل این مطالعات، برنامه‌های کوتاه مدت، میان مدت و درازمدتی بود که از اواسط سال ۱۳۳۹ و در راستای سیاست محرومیت زدایی، طراحی و اجرا گردید. صدر در زمستان سال ۱۳۳۹ و پس از تجدید سازمان جمعیت خیریه «البر و الاحسان»، با تنظیم برنامه‌ای ضربتی جهت تأمین نیازهای مالی خانواده‌های بی بضاعت، ناهنجاری تکدی را به کلی از سطح شهر صور و اطراف آن برانداخت. وی در فاصله سالهای ۱۳۴۰ تا ۱۳۴۸ و در چارچوب برنامه‌ای میان مدت، با طی سالانه هزارها کیلومتر در میان شهرها و روستاهای سراسر لبنان، دهها جمعیت خیریه و مؤسسات فرهنگی و آموزش حرفه‌ای را راه اندازی نمود که حاصل آن کسب اشتغال و خودکفایی اقتصادی هزاران خانواده بی بضاعت، کاهش درصد بیسوادی، رشد فرهنگ عمومی، و به اجرا در آمدن صدها پروژه کوچک و بزرگ عمرانی در مناطق محروم آن کشور بود. در تابستان سال ۱۳۴۵ و پس از اجتماعات عظیم و چند روزه شیعیان لبنان در بیعت با او، رسما از حکومت وقت درخواست نمود تا همانند دیگر طوائف آن کشور، مجلسی برای سازماندهی طایفه شیعه و پیگیری مسائل آن تأسیس گردد. مجلس اعلای اسلامی شیعیان که اولین بخش از برنامه درازمدت صدر به شمار می‌رفت، در اول خرداد سال ۱۳۴۸ تأسیس، و خود او با اکثریت آراء به ریاست آن انتخاب گردید.

اسلاید 46: فقر فرهنگی قبل از آغاز فعالیت صدر به حدی بود که برخی از مسلمانان لبنان مراسم عقد و ازدواج و ترحیم خود را در کلیسا بر پا می‌کردند و امواتشان را در گورستان‌های مسیحیان دفن می‌کردند. صدر با تأسیس مراکز آموزشی متعدد خاص شیعیان حرکت بنیادی را آغاز کرد. وی با تأسیس جنبش اَمل سعی در ترسیم خط و مشی مستقل الهام گرفته از آداب تشیع، ایمان و اخلاص در عمل و صدق در عقیده و گفتار، بازگشت به اصل خویشتن زدودن آثار محرومیت و پیشرفت شیعیان لبنان کرد.(ساختار سیاسی اجتماعی لبنان-ص149)صدر از بهار سال ۱۳۴۸ تا اواسط زمستان سال ۱۳۵۲ با دولت وقت لبنان به گفتگو نشست تا آن را برای اجرای پروژه‌های زیربنایی و وظایف قانونی خود در قبال مناطق شیعه نشین و محروم آن کشور ترغیب نماید. در پی امتناع دولت لبنان از پذیرش این مطالبات و نیز اتمام حجت با آن، جنبش محرومان لبنان در اوایل سال ۱۳۵۳ به رهبری موسی صدر شکل گرفت و راهپیمایی‌های مردمی عظیمی در شهرهای بعلبک، صور و صیدا علیه دولت به وقوع پیوستند.

اسلاید 47: اوجگیری بحران خاورمیانه، صف آرایی احزاب افراطی مسیحی در برابر مقاومت فلسطینی، و به لبنان کشیده شدن برخی اختلافات جهان عرب، صدر را بر آن داشت تا برای حفظ ثبات کشور و ممانعت از سرکوبی فلسطینیها، توده‌های مردم را موقتاً از عرصه رویارویی با دولت کنار کشاند، و پیگیری مطالبات شیعیان را تا آمدن رئیس جمهور بعد به تاخیر اندازد. او در سال ۱۳۵۴ علی رغم کارشکنی‌ها، مجدداً با اکثریت آراء به ریاست مجلس اعلای اسلامی شیعیان برگزیده شد. با آغاز جنگ داخلی لبنان در فروردین سال ۱۳۵۴، تمامی تلاش‌های موسی صدر مصروف پایان دادن به این بحران گردید. وی در خرداد آن سال در مسجد عاملیه بیروت به اعتصاب نشست، و به پشتوانه مشروعیت مردمی و مقبولیت وسیع و شخصیت کاریزماتیک خود در میان تمامی مذاهب، آرامش را به تابستان لبنان بازگردانید. با شعله ور شدن مجدد آتش جنگ، صدر در اردیبهشت ۱۳۵۵ حافظ اسد را وادار نمود تا با اعزام نیروهای سوری به لبنان، موازنه قوا و آرامش را به این کشور بازگرداند. حل اختلافات مصر با سوریه و متعاقب آن برپایی کنفرانس ریاض در مهر ۱۳۵۵، آب سردی بود که موسی صدر بر آتش جنگ داخلی لبنان فرو ریخت. این ارامش تا زمانیکه صدر در لبنان حضور داشت، ادامه پیدا کرد.

اسلاید 48: پرچمداری حرکت گفتگوی ادیان و تقریب مذاهب در لبنانهدف استراتژیک موسی صدر آن بود تا طایفه شیعه لبنان را همسان دیگر طوائف، و نه مقدم بر آنان، در تمامی عرصه‌های حیات سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی آن کشور مشارکت دهد. وی از اولین روزهای ورود به لبنان در زمستان سال ۱۳۳۸، با طرح شعار «گفتگو، تفاهم و همزیستی»، پایه‌های روابط دوستانه و همکاری صمیمانه‌ای را با مطران یوسف الخوری، مطران جرج حداد، شیخ محی الدین حسن و دیگر رهبران دینی مسیحی و اهل سنت آن کشور بنا نهاد. در طول حضور دو دهه صدر در لبنان، هیچ مراسم سرور یا اندوهی از شیعیان نبود که صدر در آن شرکت جوید، و تنی چند از فرهیختگان مسیحی و اهل سنت در معیت وی نباشند. حمایت صدر از بستنی فروشی مسیحی در اوایل تابستان سال ۱۳۴۱ در شهر صور، که به فتوای صریح وی مبنی بر طهارت اهل کتاب منجر گردید، توجه تمامی محافل مسیحی لبنان را به سمت خود جلب نمود. در اواخر تابستان ۱۳۴۱ مطران گریگوار حداد به شهر صور آمد، و از صدر برای عضویت در هیئت امناء «جنبش حرکت اجتماعی» دعوت نمود. از اواخر سال ۱۳۴۱ حضور گسترده موسی صدر در کلیساها، دیرها و مجامع دینی و فرهنگی مسیحیان آغاز گردید. سخنرانی‌های تاریخی صدر در دیرالمخلص واقع در جنوب، وکلیسای مارمارون در شمال لبنان طی سالهای ۱۳۴۱ و ۱۳۴۲، تأثیرات معنوی عمیقی بر مسیحیان آن کشور بر جای نهاد.

اسلاید 49: صدر در تابستان سال ۱۳۴۲ و طی سفری دو ماهه به کشورهای شمال آفریقا، طرحی نو جهت همفکری مراکز اسلامی مصر، الجزایر و مغرب با حوزه‌های علمیه شیعه لبنان در انداخت. وی در بهار سال ۱۳۴۴، اولین دور سلسله گفتگوهای اسلام و مسیحیت را با حضور بزرگان این دو دین، در مؤسسه فرهنگی «الندوه اللبنانیه» به راه انداخت. وی پس از جنگ شش روزه اعراب و اسرائیل در سال ۱۳۴۶ به دیدار پاپ رفت، و نشستی که ابتدا نیم ساعت پیش بینی شده بود، به تقاضای پاپ بیش از دو ساعت به درازا کشید. موسی صدر از سال ۱۳۴۷ به عضویت مرکز اسلام‌شناسی استراسبورگ در آمد، و از رهگذر همفکری و ارائه سمینارهای متعددی در آن، انتشار آثاری ارزشمند چون «مغز متفکر جهان شیعه» را زمینه سازی نمود. صدر در بهار سال ۱۳۴۸ و بلافاصله پس از افتتاح مجلس اعلای اسلامی شیعیان، از شیخ حسن خالد مفتی اهل سنت لبنان دعوت نمود، تا با همفکری یکدیگر برای توحید شعائر، اعیاد و فعالیتهای اجتماعی طوائف اسلامی، تدبیری بیندیشند. وی در همین خصوص طرح مدونی را به اجلاس سال ۱۳۴۹ «مجمع بحوث اسلامی» در قاهره ارائه نمود، و متعاقب آن به عضویت دائم این مجمع درآمد.امام موسی صدر در سال ۱۳۴۹ رهبران مذهبی مسلمانان و مسیحیان جنوب لبنان را در چارچوب «کمیته دفاع از جنوب» گرد هم آورد، تا برای مقاومت در برابر تجاوزات اسرائیل چاره اندیشی نمایند. وی در زمستان سال ۱۳۵۳ و در اقدامی بی سابقه، خطبه‌های عید موعظه روزه را در حضور شخصیتهای بلندپایه مسیحی لبنان در کلیسای کبوشیین بیروت ایراد نمود، و اگر آتش جنگ داخلی شعله‌ور نمی‌شد، در پی آن بود تا کاردینال مارونی لبنان را برای ایراد خطبه‌های یکی از نمازهای جمعه شهر بیروت دعوت نماید. صدر در زمستان سال ۱۳۵۵ و در جمع سردبیران جرائد بیروت، با پیش بینی صریح حذف فاصله‌ها و روند جهانی شدن در اواخر قرن بیستم، قرن بیست و یکم را قرن همزیستی پیروان ادیان، مذاهب، فرهنگها و تمدنهای گوناگون نامید، و بر رسالت تاریخی لبنان جهت ارائه الگویی موفق در این زمینه پای فشرد. موسی صدر در اواسط سال ۱۳۵۷ موفق گردید رهبران مسلمان و مسیحی لبنان را جهت برپایی یک جبهه فراگیر ملی متقاعد نماید، و در این مسیر تا آنجا پیش رفت که حتی موعد تأسیس و اولین گردهمایی آنان را برای پس از بازگشت خود از سفر لیبی مشخص نمود.

اسلاید 50: تأسیس جامعه مقاوم و مقاومت لبنانیامام موسی صدر از سال ۱۳۴۳ و یک سال پیش از تأسیس جنبش فلسطینی فتح، در پی اندیشه تبدیل جامعه مصرفی لبنان به جامعه‌ای مقاوم در برابر تجاوزات آینده اسرائیل برآمد. وی در بهار سال ۱۳۴۴ گروهی از جوانان شیعه را به مصر اعزام نمود، تا در دوره‌ای شش ماهه فنون نظامی را فرا گیرند. با بازگشت این جوانان که اولین کادرهای مقاومت لبنان بودند، عملیات ایذایی مشترک رزمندگان فلسطینی لبنانی در شمال اسرائیل آغاز گردید. بخش اعظم نیروهای رزمنده از جوانان شیعه لبنان، و فرماندهی عملیات بر عهده رزمندگان فلسطینی بود. این نوع عملیات مشترک تا اوایل سال ۱۹۷۲ ادامه یافت.در مهر ۱۳۴۸ مؤسسه صنعتی جبل عامل یا کارگاه کادر سازی صدر رسماً آغاز به کار نمود. در پی بمباران شدید جنوب لبنان توسط اسرائیل در سال ۱۳۴۹ و عدم واکنش مناسب دولت وقت، اعتصابی بی سابقه به دعوت موسی صدر لبنان را فرا گرفت، به گونه‌ای که دولت وقت را بر آن داشت برای بازسازی مناطق جنگی و برپایی پناهگاههای مناسب در آن، مجالس جنوب را تأسیس نماید. از اوایل سال ۱۳۴۱ عملیات جوانان شیعه در داخل اسرائیل شکلی مستقل به خود گرفت، هر چند تا سالها پس از آن نیز به صلاحدید صدر، افتخار آن به نام «نیروهای مخصوص جنبش فلسطینی فتح» ثبت می‌شد. در شهریور سال ۱۳۵۱ و کمتر از ۲۴ ساعت پس ازاشغال ۴۸ ساعته دو روستای «قانای جلی» و «جویا» به دست سربازان اسرائیلی، نشست فوق العاده مجلس اعلای اسلامی شیعیان با حضور تمامی اعضاء در روستای جویا برگذار گردید، و از همان روز اولین بذرهای «مقاومت لبنانی» توسط موسی صدر پاشیده شد. یک ماه پس از این حادثه و به هنگام حمله نیرهای اسرائیلی به روستای «فاووق» در جنوب لبنان، اولین عملیات غیر رسمی مقاومت لبنان به اجرا در آمد، که حاصل آن چند کشته و مجروح اسرائیلی بود. از پاییز سال ۱۳۵۱ آموزش نظامی جوانان شیعه شتاب بیشتری گرفت.

اسلاید 51: اولین شهید مقاومت لبنان «فلاح شرف الدین» مؤذن چهارده ساله مؤسسه صنعتی جبل عامل بود که در زمستان ۱۳۵۲ و پس از کشتن چند تن از سربازان اسرائیلی، در روستای مرزی «بنت جبیل» کشته شد. در خرداد سال ۱۳۵۴ و به دنبال وقوع انفجاری در اردوگاه نظامی عین البنیه در کوههای بقاع، که به کشته شدن ۲۷ تن از جوانان شیعه انجامید، صدر رسما ولادت «گروههای مقاومت لبنان» را اعلان نمود. با پایان یافتن جنگ داخلی لبنان و انتقال دامنه ناآرامیها به جنوب، واحدهای مقاومت لبنان رسما در نقاط استراتژیک مناطق مرزی مستقر شدند. اولین عملیات بزرگ مقاومت لبنان علیه تجاوزات اسرائیل در اواخر سال ۱۳۵۵ صورت گرفت که پس از چند روز درگیری، به آزادسازی شهرکهای «طیبه» و «بنت جبیل» منجر گردید. موسی صدر اولین شخصیتی بود که در زمستان سال ۱۳۵۶، طرح سازشکارانه توطین پناهندگان فلسطینی در جنوب لبنان را افشا، و با مواضع شجاعانه خود از تحقق آن جلوگیری نمود. در حمله گسترده سال ۱۳۵۷ اسرائیل به جنوب لبنان و به رغم عقب نشینی احزاب چپ و گروههای فلسطینی، جوانان مقاومت لبنان و دانش آموزان مؤسسه صنعتی جبل عامل در منطقه اشغالی باقی ماندند، و به رغم امکانات اندک تا به آخر علیه اشغالگران ایستادگی کردند.

اسلاید 52: امام موسی صدر اگرچه لبنان را محل اصلی فعالیتهای خود قرار داده بود، اما هیچگاه از دیگر مسائل جهان اسلام غافل نبود. انقلاب اسلامی ایران، امنیت حوزه‌های علمیه، اتحادی عربی-اسلامی جهت مبارزه با اسرائیل و گسترش تشیع در آفریقای سیاه، مهم‌ترین دغدغه‌های خارج از لبنان وی را تشکیل می‌دادند.در پی دستگیری امام خمینی و در اوایل تابستان ۱۳۴۲، صدر راهی اروپا و شمال آفریقا شد تا از طریق واتیکان و الازهر، شاه را برای آزادسازی ايشان تحت فشار قرار دهد. با آزاد شدن خمینی در پایان این سفر، ابوالقاسم خویی تصریح نمود که این آزادی بیش از هر چیز مرهون سفر صدر بوده‌است. در پی تبعید خمینی به ترکیه در پاییز سال ۱۳۴۳، صدر اقدامات مشابهی را انجام داد، تا ضمن تأمین امنیت خمینی، ترتیبات انتقال او به عتبات عالیات را فراهم سازد. در نیمه دوم دهه چهل و پس از آماده شدن اولین کادرهای نظامی مقاومت لبنان، دهها تن از جوانان مبارز ایرانی به لبنان آمدند و زیر نظر آنان فنون نظامی را فرا گرفتند.در زمستان ۱۳۵۰ و بر اساس تقاضای مراجع وقت، موسی صدر درباره برخی زندانیان سیاسی با شاه گفتگو نمود، که بعضی از آنان از جمله هاشمی رفسنجانی، اندکی بعد از زندان آزاد شدند. با به قدرت رسیدن حافظ اسد در سال ۱۳۵۰ و آغاز همکاریهای تنگاتنگ وی با صدر، سوریه به امن‌ترین کشور خاورمیانه برای مبارزین ایرانی بدل شد. صدر در تابستان ۱۳۵۶ با اقامه نماز، تدفین و برپایی مراسم چهلمین روز درگذشت علی شریعتی در بیروت، از سست شدن پیوند جوانان تحصیلکرده با روحانیت، جلوگیری به عمل آورد.

اسلاید 53: به دنبال درگذشت مصطفی خمینی در پاییز سال ۱۳۵۶، وی پسر عموی خود سید محمد باقر صدر را بر آن داشت تا بیش از پیش به حمایت از خمینی برخیزد. صدر در بهار سال ۱۳۵۷ لوسین ژرژ نماینده روزنامه لوموند در بیروت را به نجف فرستاد تا با انجام اولین مصاحبه بین‌المللی با خمینی، افکار عمومی جهانیان را با انقلاب اسلامی ایران آشنا سازد. صدر در دیدارهای مکرر سال ۱۳۵۷ خود با رهبران سوریه، عربستان سعودی و برخی دیگر از کشورهای جهان عرب، اهمیت انقلاب اسلامی ایران، پیروزی قریب الوقوع آن، و ضرورت همپیمانی آنان با این انقلاب را به آنها گوشزد نمود. وی در شهریور ۱۳۵۷ و یک هفته پیش از ربودن شدنش، با انتشار مقاله «ندای پیامبران» در روزنامه لوموند، امام خمینی را به عنوان تنها رهبر انقلاب اسلامی ایران معرفی کرد. بزرگ‌ترین خدمت موسی صدر به انقلاب ایران آن بود که در سالهای ۱۳۵۶ تا ۱۳۵۷ و پس از قریب دو دهه ترویج ارزشهای اسلام راستین در لبنان، عموم مردم، خصوصا شیعیان و بالاخص کادرهای مقاومت آن کشور را با این انقلاب آشنا و مرتبط نمود . تأثیرگذاری شیعیان در عرصه سیاسی اجتماعی لبنان مسأله‌ای نبود که به سرعت حادث شده باشد. شیعیان قریب چهل سال در پی جایگاه به فراموشی سپرده شده خود در سیاست و جامعه لبنان بوده‌اند. در واقع به مانند غالب رویدادهای سیاسی و تاریخی، روند ورود شیعیان به سیاست لبنان حکایتی پیچیده دارد که مراحل مختلفی را پشت سر گذاشته است. نکته مهم این است که قدرت سیاسی حال حاضر شیعیان لبنان که به عنوان جامعه‌ای آگاه و دارای اعتماد به نفس بارها در مقابل مشکلات متحد ایستادگی کرده و مزد این همبستگی را گرفته‌اند، تنها طی چند دهه صورت پذیرفته است. عزت حال حاضر در قیاس با وضعیت پیش از آن، سوای از همراهی آحاد جامعه شیعه و عوامل دیگر، بدون شک مدیون مجاهدت‌های موسی صدر است.(ساختار سیاسی اجتماعی لبنان - ص 240)

اسلاید 54: سرنوشتصدر در ۳ شهریور سال ۱۳۵۷ و در آخرین مرحله از سفر دوره‌ای خود به کشورهای عربی، بنا بر دعوت رسمی معمر قذافی وارد لیبی شد و در روز ۹ شهریور ربوده شد. دستگاههای قضایی دولتهای لبنان و ایتالیا، و همچنین تحقیقات انجام شده از سوی واتیکان، ادعای رژیم لیبی مبنی بر خروج صدر از آن کشور و ورود او به رم را رسما تکذیب کردند. مجموعه اطلاعات آشکار و پنهانی که طی دو دهه پیش بدست آمده، تماما گواه آنند که موسی صدر هرگز خاک لیبی را ترک نگفته‌است.در این میان قرائن متعددی حکایت از آن دارند که صدر همچنان زنده بوده و چون برخی دیگر از علمای اسلامی، شرایط زندان حبس ابد را می‌گذراند. در خبری که در ۱۳ اردیبهشت ۱۳۸۰ توسط سایت «جبهه نجات ملی لیبی» بر روی شبکه جهانی اینترنت منعکس گردید، مدعی آن است که موسی صدر در اواخر سال ۱۳۷۶ توسط برخی زندانبانان زندان ابوسلیم شهر طرابلس مشاهده گردید و اندکی پیش از ماه رمضان گذشته به مکانی دیگر انتقال یافته‌است.به‌تازگی یک منبع دیپلماتیک لیبیایی که از نظام معمر قذافی رهبر لیبی جدا شده است ، به الجزایر تایمز گفت سید موسی صدر رهبر جنبش محرومان لبنان، هنوز درقید حیات است و زیرنظر دستگاه‌های امنیتی لیبی و درمکانی بسیار ویژه نگاهداری می شود . همچنین صدرالدین صدر پسر موسی صدر اظهار داشته است :« امام موسی صدر به همراه محمد یعقوب و عباس بدرالدین همچنان زنده و اسیر معمر قذافی رهبر لیبی هستند و در مسأله ناپدید شدن پدرم و همراهان وی هیچ راز، معما و ابهامی وجود ندارد. مسأله ناپدید شدن امام صدر کاملا مشخص است. پدرم و همراهانش همچنان پشت میله‌های زندان هستند.

اسلاید 55: عوامل و زمینه‌های سفر موسی صدر به لیبیافزایش رنج و محنت مردم لبنان وشدت گرفتن تجاوزات صهیونیست‌ها واشغال جنوب عملاَ مانع اعمال حاکمیت دولت لبنان بر این منطقه شده بود. چون اسرائیل از اجرای قطعنامه ۴۲۵ شورای امنیت وعقب نشینی از مناطق مرزی سرباز زده بود، موسی صدر وظیفه خود می‌دانست که اوضاع بحرانی لبنان وعمق خطرهای تهدید کننده جنوب لبنان را به اطلاع رهبران کشورهای عربی برساند. رهبرانی که در رسیدگی به این وضع اسف بار تأثیر مستقیم داشتند.در همین راستا، صدر به سوریه، اردن، عربستان سعودی والجزایر سفر کرد واین کشورها را به برگزاری نشست محدود سران فراخواند، با امید این که مصیبت‌های مردم لبنان، پایان یابد و جنوب آن آزاد شود. همین مطلب را وی در گفت وگو با روزنامه اخبار خلیج چاپ بحرین اظهار داشت که خلاصه آن را روزنامه النهار مورخ ۲۴/۷/۱۹۷۸ منتشر کرد. وی در الجزائر با رئیس جمهور وهواری بومدین ومحمد صلاح یحیاوی و دیگر مسؤولان جبهه ملی آزادی بخش الجزائر گفت وگو کرد. در یکی از این نشست‌ها به وی توصیه شد که از کشور لیبی که در روند اوضاع نظامی وسیاسی لبنان اثر گذار است، دیدار کند وسفر دوره‌ای خود را تکمیل کند. وی در آن نشست اظهار داشت که تنها دیدارش از لیبی در سال ۱۹۷۵ برای شرکت در کنگره‌ای اسلامی بوده واو به دعوت لیبی برای دیدار وی از لیبی وگفت وگو با رهبران آن پاسخ موافق خواهد داد.

اسلاید 56: در تاریخ ۲۸/۷/۱۹۷۸ صدر در دفتر خود پذیرای کاردار سفارت لیبی در لبنان شد و او دعوت کنگره عمومی خلق لیبی را برای دیدار از لیبی و گفت گو با دبیر کل کنگره سرهنگ معمر قذافی ابلاغ کرد وخواهش کرد که این سفر در ۱۹ یا ۲۱ اوت ۱۹۷۸ انجام شود. صدر این دعوت را پذیرفت و در مورد تعیین زمان سفر با تأمل برخورد کرد.در تاریخ ۲۰/۸/۱۹۷۸ صدر به کاردار لیبی اطلاع داد که مایل است سفر در تاریخ ۲۵/۸/۱۹۷۸ انجام شود و اینکه ناگزیر به ترک لیبی پیش از ۱/۹/۱۹۷۸ است تا بتواند به همسر بیمارش که در حال درمان در فرانسه است رسیدگی کند ونیز باید برای پاره ای کارهای ضروری به لبنان باز گردد. همچنین نام اعضای هیئت همراه خود را به کاردار لیبی اعلام کرد . سفارت لیبی در لبنان بلیت سفر صدر و همراهانش شیخ محمد یعقوب وعباس بدرالدین را به او تقدیم و به موجب نامه‌ای به خطوط هوایی الشرق الاوسط به شماره ۴/۳/۴۳۰ در تاریخ ۲۴/۸/۱۹۷۸ چند صندلی در جایگاه ویژه هواپیما برای ایشان رزرو کرد.روز جمعه موسی صدر همراه شیخ محمد یعقوب ویکی از اصحاب مطبوعات یعنی استاد عباس بدرالدین (مدیر خبرگزاری لبنان) به لیبی سفر کرد.

اسلاید 57: در میان بدرقه کنندگان او در فرودگاه بیروت کاردار لیبی محمود بن کوره حضور داشت. در فرودگاه طرابلس غرب رئیس دفتر ارتباطات خارجی کنگره عمومی خلق احمد شحاتی از صدر استقبال کرد. صدر و همراهانش در هتل الشاطی، در طرابلس غرب به عنوان میهمان رسمی دولت لیبی اقامت گزیدند. معمر قذافی رئیس جمهور لیبی اذعان می‌کند که قرار ملاقات وی با موسی صدر برای روز ۳۱ اوت ۱۹۷۸ تعیین شده بوده ولی صدر با تغییر ناگهانی تصمیم خود و بدون اطلاع قذافی، لیبی را به قصد رم ترک کرده است. دولت ایتالیا وجود چمدان و پاسپورت موسی صدر و دو همراه دیگرش در یکی از هتل‌های رم را تأیید می کند. دلایل زیادی تاکنون ارائه شده که موسی صدر زنده است و در اسارت معمر قذافی است. برخی از این دلایل عبارتند از اظهارات چند تن از زندانیان ابوسلیم طرابلس که با صدر دیدار و با وی صحبت کرده اند، حکم دادگاه عالی لبنان مبنی بر دستگیری معمر قذافی و 16 تن از مقامات لیبیایی، گزارش کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی ایران مبنی بر زنده بودن صدر و حضور او در لبنان و اعتراف معمر قذافی به دیدار با موسی صدر. دیگر دلایل زنده بودن و حضور صدر در لبنان که توسط استاد احمد اسماعیل (از یاران نزدیک موسی صدر) نقل شده عبارتند از: رؤیت او توسط یک افسر فرانسوی زندانی در لیبی، رؤیت او در نزدیکی مرز چاد توسط یک تبعه گینه، رؤیت او توسط برخی اتباع مصری در لیبی، رؤیت او توسط یک تکنسین لبنانی شاغل در لیبی به هنگام تعمیر تاسیسات برقی زندان، درمان او در لیبی توسط پزشکی هندی، پیام عرفات مبنی بر رؤیت او توسط یک فلسطینی در لیبی.

اسلاید 58: خاندان صدرخاندان صدر از بزرگترین خانواده‌های شیعی در در دو سده اخیرند که در ایران عراق و لبنان، زیسته اند. جد پدری موسی صدر، سید اسماعیل صدر، جانشین میرزا حسن شیرازی و مرجع مطلق زمان خود، و نیای مادری‌اش حاج آقا حسین قمی، جانشین سید ابوالحسن اصفهانی و رهبر قیام مردم مشهد بر علیه رضاشاه بود. از دیگر مشاهیر و بزرگان این خاندان می توان از سید صالح شرف الدین، سید صدر الدین صدر موسوی عاملی و سید ابوجعفر خادم الشریعة نام برد. سید رضا صدر برادر بزرگ او بود.شاگردانموسی صدر در طول زندگی حوزوی خود شاگردان برجسته‌ای را تربیت کرده‌است. معروف‌ترین آنان در ایران‌ یوسف صانعی از مراجع امروز و در لبنان عباس موسوی دبیر کل سابق حزب الله است.

اسلاید 59: سنی های لبنان تا زمانی که ارتش های فرانسه و انگلیس طی جنگ جهانی اول به سواحل مدیترانه آمدند ، بیروت ، طرابلس و سایر شهرهای ساحلی که سنی ها در آن اکثریت داشتند بخشی از امپراطوری عثمانی بود و توسط ترک های سنی اداره می شد . پس از آن در سال 1920 سنی های سواحل لبنان به عنوان بخشی از امپراطوری عثمانی تقسیم شده ، بعد از جنگ اول به صورت یک اقلیت فرقه ای در واحد لبنان بزرگ تحت حمایت فرانسه در آمدند . در دهه 1950 جوامع سنی در شهرهای لبنان تحت تاثیر ناصریسم قرار گرفتند و به مدت دو دهه کامل ناصریست ها با گرایشهای مختلف و دیگر گروههای ملی گرای عرب به صورت رقیبی برای رهبران سنتی سنی در آمدند.

اسلاید 60: تا سال 1975 رهبران سنتی سنی کنترل اوضاع را به عهده داشتند ولی شروع جنگهای داخلی برای رهبران جوانتر سنی فرصتی فراهم آورد که وارد صحنه سیاسی لبنان شوند.این فرصت همانند همان فرصتی بود که برای نسل جوان مارونی فراهم آمد.با این حال جامعه سنی هرگز به نوع ضربه ای که به جامعه سنتی مارونی وارد شد گرفتار نیامد. از این رو جامعه سنی جوانتر هیچگاه تصمیم نگرفت که استراتژی رهبران سنتی را کاملا متحول نماید .سیاست جامعه سنی لبنان همیشه نسبت به حوادث مصر و سوریه حساس بوده است . تا اواخر دهه 1970 ناسیونالیسم عرب در هر دو کشور ضعیف شد . در مصر انور سادات جانشین عبدالناصر برخلاف وی عمل کرد و در سوریه هم اکثریت سنی ، به علت تحولات ناشی از روی کار آمدن رهبران جدید علوی مذهب سرکوب شدند . در قرن 20 در بیروت غربی رهبران سنتی سنی را صائب اسلام ، تقی الدین صلح ، رشید الصلح و شفیق الوزان تشکیل می دهند . این عده که در اواخر دهه 1970 (( التجمع الاسلامی )) را بنیان نهادند ، نماینده دستگاه رسمی سنتی بیروت بودند . از دیگر رهبران سنتی اهل تسنن می توان از رشید کرامی ، عبدالمجید رافعی ، سلیمان العلی و طلال المیراب و نزیه برزی نام برد .

اسلاید 61: دروزیان لبناندین دروزی یا دروزیه از ادیان کمتر شناخته می باشد . دروزیه انشعابی است از مذهب اسماعیلی که در قرن پنجم هجری یا یازدهم میلادی در زمان خلیفه فاطمی مصر الحاکم بامرالله به دست یکی از یاران او که داعیه باطنیه داشت و بنام محمد بن اسماعیل الدرزی خوانده می شد در سال 1012 میلادی تاسیس شد .دروزیه از جمله مسلک های باطنی و درون گرای منسوب به اسلام است که اساس این آئین را ترکیبی از تعلیمات و باورهای تشیع ، زرتشت ومسیحیت به همراه اعتقادات و اساطیر رنگ و بو گرفته از فرهنگ بومی و اقلیمی منطقه که طی قرون و اعصار نیز اضافاتی بر آن شده است تشکیل می دهد . در زمینه فقهی دروزیها عقاید سری و پیچیده ای دارند . عقیده به تناسخ ارواح در میان دروز رواج دارد . در خصوص ارتباط آنها با دین اسلام مطلب بسیار پیچیده است ، گویا آنها بخشی از مهمترین اصول دین اسلام یعنی خاتمیت و اولی العزم بودن حضرت محمد (ص) را قبول ندارند .

اسلاید 62: دروزیان همیشه حالت مرموز و محرمانه داشته و جهت اجتناب از شکنجه و آزار در سرزمین هایی که آنها را رافضی می دانستند به صورت مخفیانه عقاید مذهبی خود را حفظ کرده اند . هر چند برخی آنها را به طور کلی جزو مذاهب اسلامی تلقی می کنند . دروزیان که دارای آداب و عقاید خاصی هستند ، نه در لبنان بلکه در سوریه و فلطین اشغالی زندگی می کنند و عمدتا در مناطق کوهستانی سکونت گزیده اند . در لبنان دروزیها به دو دسته تقسیم می شوند . یکی طرفداران حزب ناسیونالسیم ترقی خواه به رهبری ولید جنبلاط و دیگری طرفداران خانواده ارسلان که این دو دسته از گذشته ها جهت کسب قدرت ، با یکدیگر اختلاف نظر داشته و رقابت می کرده اند . بهرحال در دهه های اخیر مشهورترین حزب دروزی خانواده جنبلاط می باشد که مقر آنها در المختاره در قلب ارتفاعات شوف است .

اسلاید 63: اسماعیلیان لبنان پیروان این فرقه در لبنان با توجه به تعداد کم جمعیت آنها ، از آنجایی که دارای دستگاه های مذهبی خاصی که از سوی دولت لبنان به رسمیت شناخته شده باشد ، نیستند می توانند مسائل خاص خود را در دادگاه های قانونی سنی و شیعه پیگیری نمایند . علویان لبنان تفاوت این فرقه با دروزیان و دیگر فرقه های اسلامی از اینجاست که اینان رسوم دینی خاصی دارند و بعضی عیدهای مسحی را چون عید میلاد و عید فصیح ( رستاخیز ) جشن می گیرند و بعضی از آنها نام های مسیحی چون متی ، یوحنا و هلن دارند . این فرقه علاوه بر رسومی که از مسیحی گری گرفته اند و مناسک ، عبادات و مراسمی که حتی بعضی از آنها ، محرمانه تر از دروزیان انجام می شود ، هنوز هم نمونه های روشنی از اعتقادات بت پرستی قدیم را محفوظ داشته است .

اسلاید 64: تا قبل از پیمان طایف که در سال 1990 منعقد شد ، این فرقه نماینده ای در مجلس لبنان نداشت ولی بعد از طایف ، با افزایش تعداد نمایندگان مجلس ، این طایفه نیز از امتیاز داشتن نماینده ای در مجلس برخوردار شدند . مسیحیان لبنان « مارونی ها » که بزرگترین طایفه در بین مسیحیان لبنان هستند ، نام خود را از یک راهب مرتاض بنام مار مارون زاهد که در قرن پنجم میلادی در شرق انطاکیه زندگی می کرد گرفته اند . اینان با استناد به دکترین مونوتئیسم از کلیسای جهانی رم منشعب شده و تحت نظارت پاتریک انطاکیه و همه مناطق شرق قرار گرفتند . مارونی ها در قرن هفتم میلادی مهاجرت از سوریه به منطقه جبل لبنان را آغاز کردند و در قسمت شمالی جبل لبنان در روستاها ساکن شده و کلیساهای خود را به شکل دژهایی در برابر جهان خارج بنا کردند و طایفه آنها طی قرون گذشته به علت فعالیتهای اقتصادی و اجتماعی رشد پیدا نمود و منطقه مارونی نشین به سمت جنوب گسترش یافت .

اسلاید 65: « مسیحیان کاتولیک یونانی » لبنان که امروزه به نام ملکیون یا سلطنت طلبان خوانده می شدند ، از کلیسای ارتدوکس تحت نفوذ مبلغان یسوعی جدا شدند و در سال 1683 به کلیسای رم پیوستند . اگر چه شاخه کلیسای یونانی تا سال 1724 تکمیل نشد . « ارامنه » از جمله مسیحیان لبنان می باشند . کلیسای ارامنه مستقل و قدیمی ترین کلیساهای ملی است . رئیس آن عنوان کاتولیکوس (جاثلیق) دارد که مقر او در اچمیادزین ، مرکز دینی ارامنه جهان است. زبان دینی این فرقه ارمنی قدیم است .هر چند که برخی از پروتستانهای غربی اند ، اما بسیاری از آنان کسانی هستند که در اثر فعالیتهای مبلغان غربی و عمدتا آمریکایی از سال 1823 به این کیش گرویده اند .یهودیان لبنان که جمعیت آنان در اثر مهاجرت هایی که از سال 1948 به اسرائیل صورت گرفته تا اندازه ای کاهش یافته است ، هنوز هم در لبنان یافت می شوند . آنها عمدتا پیشه ور و تاجر خرده پا هستند و در نزدیکی گراند سرایل بیروت زندگی می کنند .

اسلاید 66: فرهنگ و هنر امروزه فرهنگ و هنر این ملت در آثار موسیقی آن ظاهر شده است که بر دیگر ملل عرب نیز تأثیر گذاشته است. خوانندگان مطرح جهان عرب اغلب از لبنان می‌باشند : اليسا، نوال الزغبی، هیفا وهبی، نانسی عجرم، وائل کفوری، راغب علامه. لبنان برای هزاران سال محل عبور تمدن‌های مختلف بوده‌است. پس جای تعجب نیست که این کشور کوچک دارای فرهنگی فوق العاده غنی و زنده باشد. وجود گونه‌های بسیار قومی و مذهبی به رسوم پر بار موسیقی، آشپزی و جشنهای لبنان کمک بسیاری کرده‌است. مخصوصاً در بیروت دارای هنر غنی است و نمایش‌ها و نمایشگاه‌ها و شوهای مد و کنسرتهای زیادی در طول سال در نگارخانه‌ها، موزه‌ها، تئاترها و اماکن عمومی برگزار می‌شود. جامعه لبنان مدرن، تحصیل کرده و شاید قابل مقایسه با جوامع اروپایی مدیترانه‌است. اکثر لبنانی‌ها دو زبانه هستند و عربی و فرانسه صحبت می‌کنند. به همین دلیل لبنان عضو سازمان بین‌المللی کشورهای فرانسوی زبان است. با این حال زبان انگلیسی مخصوصا بین دانشجویان لبنانی رایج شده‌است. این کشور نه تنها محل تلاقی مسیحیت با اسلام بلکه دروازه‌ای است که جهان عرب را به اروپا متصل می‌کند.

اسلاید 67: لبنان همچنین میزبان دانشگاه‌های معتبر مختلفی همچون دانشگاه لبنان، دانشگاه آمریکایی بیروت، دانشگاه سنت جوزف و دانشگاه آمریکایی لبنان است.فستیوالهای بین‌المللی مختلفی در لبنان برگزار می‌شوند که هنرمندان پر آوازه جهان و مردم بسیار از لبنان و کشورهای دیگر را به سوی خود جذب می‌کنند. مهم‌ترین آن‌ها فستیوالهای تابستانی در بعلبک ، بیت الدین و بیبلوس است.

اسلاید 68: نانسی عجرمنانسی عجرم (زاده ۱۶ مه ۱۹۸۳ در اشرفیه، بیروت، لبنان) خواننده مشهور موسیقی پاپ لبنان است. او از ۸ سالگی وارد جهان خوانندگی شد و دارای یک خواهر و یک برادر است.اولین آلبومش در سال ۲۰۰۰ منتشر شد به نام محتاج لک و پس از ان البوم شل عیونک را در سال ۲۰۰۱ منتشر کرد. آلبوم «یا سلام» در سال ۲۰۰۳ در سال ۲۰۰۵ نیز اه و نص و یه طب طب را نیز در سال ۲۰۰۶ روانه بازار موسیقی کرد.آخرین آلبوم نانسی شخبط شخابیط نام دارد که در سال ۲۰۰۷ منتشر شد و برای کودکان سروده شده.نانسی عجرم دوبار در سال‌های ۲۰۰۳ و ۲۰۰۴ از سوی مجله عربی زهرة الخلیج بهترین خواننده عرب سال برگزیده شد و در سال ۲۰۰۵ مجله نیوزویک او را به عنوان یکی از تأثیرگذارترین شخصیتهای جهان عرب انتخاب کرد. نانسی عجرم خواننده جوان لبنانی با دندانپزشک خود ازدواج کرد .

اسلاید 69: هیفا وهبی هیفا وهبی ( زاده: ۱۰ مارس ۱۹۷۶ در لبنان) خواننده، مدل و بازیگر لبنانی است که در دنیای عرب با برگزیده شدن در مقام دوم «دختر شایسته لبنان» به شهرت رسید و پس از آن با انتشار آلبوم هو الزمن (وقتشه) خوانندگی را آغاز کرد. تصویر او بر روی جلد بیش از ۱۰۰ مجله قرار گرفته است. در سال ۲۰۰۶ او در میان لیست ۵۰ تن از زیباترین‌های مجله people درآمد. دیدگاه سیاسیوهبی در مصاحبه‌ای با خبرگزاری رویترز گفته است که سید حسن نصرالله رهبر حزب الله لبنان مدافع شرف و مرزهای لبنان می‌باشد. این در حالی‌ست که شبکه المنار تلویزیون حزب الله لبنان هیچ خواننده زنی را نمایش نمی‌دهد. همچنین درپی درخواست هیفا وهبی برای دیدار با سید حسن نصرالله یک گروه سیاسی به نام حماسنا از حزب الله لبنان خواست که هیفا وهبی را به عمل کردن به ارزش‌های اسلامی تشویق کند.

اسلاید 70: رسانه های گروهی 1 . مطبوعات لبنان را به حق باید کشور مطبوعات و مرکز انتشارات و تبلیغات خاورمیانه عربی و شمال آفریقا دانست و این مرکزیت و مقامی که لبنان در زمینه مطبوعات در دنیای مطبوعات در دنیای عرب بدست آورده ناشی از عوامل متعددی است : 1 . بالا بودن سطح آموزش و فرهنگ در لبنان موجب شده که تعداد زیادی نویسنده برجسته و روزنامه نگار حرفه ای و ورزیده لبنانی ، بهترین جراید و مجلات را معمولا با کیفیتی بالا تهیه و عرضه نمایند . 2 . وجود خواننده یا خریداران فراوان مطبوعات لبنان در کشورهای عربی دیگر که به دلایل مختلف دسترسی به مطبوعات آزاد ندارند .

اسلاید 71: 3 . وجود چاپخانه های مجهز و وسائل چاپ و عکاسی و پراور سازی مدرن در لبنان 4 . وجود شرکت های توزیع مطبوعات که مهارت فوق العاده ای در امر توزیع در سراسر کشورهای عربی دارند . بنا به دلایل فوق الذکر صدها روزنامه ، مجله و نشریه سیاسی ، اجتماعی ، اقتصادی ، فرهنگی ، حرفه ای ، اختصاصی و غیره در لبنان چاپ میی شود . جراید لبنان را باید در حقیقت میدان نشر عقاید ، مرامها ، نظریات و تئوری های مختلف دانست و بدین جهت قابل مقایسه با مطبوعات هیچ کشوری در کشورهای عربی نیست . از سوی دیگر وابستگی های سیاسی و مالی این مطبوعات به کشورهای خارجی عرب و غیر عرب سرزمین لبنان ره به میدان تاخت و تاز و رقابت بین ممالک مختلف که دارای عقاید گوناگون هستند مبدل ساخته است

اسلاید 72: جراید لبنان از نظر حرفه ای و تاسیسات فنی و چاپ در حد عالی ترین و مدرن ترین موسسات انتشاراتی دنیا هستند و اغلب مشاهده شد که خبرگزاری های لبنان خبرهای مندرج در مطبوعات لبنانی را به علت اهمیت آن عینا به دنیا مخابره کرده اند . تاریخچه مطبوعات لبنان و روزنامه نگاران لبنانی در لبنان مطبوعات را به علت تاثیر شگرف و مهمی که در افکار عمومی دارند می توان پس از قوه مقننه ، مجریه و قضائیه ، رکن چهارم تشکیلات مملکتی محسوب داشت . این مطبوعات سهم بسزایی در تاریخ لبنان داشته و در مبارزات استقلال طلبانه این منطقه که بیش از یکصد سال طول کشید ، روزنامه نگاران لبنانی نقش برجسته ای را ایفا کرده اند و آنگونه که در وقایع تاریخی لبنان ذکر شده از چهل شخصیت بارز لبنانی و عربی که در دوره تسلط عثمانی ها بر این کشور این کشور به دستور جمال سفاح

اسلاید 73: به دیوار آویخته شدند ، 15 نفر آنها از مدیران جراید لبنان بوده اند . تاریخ مطبوعات لبنان نشان می دهد که روزنامه نگاران لبنانی پیش قراولان ایجاد و تاسیس حرفه روزنامه نگاری در منطقه خاورمیانه عربی بوده اند و در مصر و سوریه اقدام به انتشار جراید مهم نموده و موسسین و سردبیران مطبوعات معروف مصر اکثرا از لبنانی های مهاجر بوده اند . وضع مطبوعات در لبنان با هیچ یک از کشورهای عربی قابل مقایسه نیست و شاید بتوان گفت که از این نظر در دنیا کم نظیر است . در قانون مطبوعات لبنان ، آزادی نشر کاملا رعایت شده و جراید و مطبوعات این کشور در انتشار مقالات و مطالب از آزادی فراوانی بهره مند می باشند . امروزه در لبنان چند صد روزنامه و مجله سیاسی و غیر سیاسی چاپ و منتشر می شود .

اسلاید 74: آخرین آمار بدست آمده از مطبوعات لبنان به شرح ذیل است : عمل ، روزنامه و مجلات روزانه ، هفتگی ، ماهانه و ... سیاسی به زبان های عربی ، فرانسه ، انگلیسی و ارمنی حدود 99 عدد می باشند که بیشترین آنها به زبان عربی است . مجلات و نشریات غیر سیاسی جمعا به تعداد 445 عدد می باشد . مهمترین روزنامه های روزانه لبنان عبارتند از : النهار ، السفیر ، الانوار ، العمل ، البیرق ، اللواء ، النداء ، الشرق ، الحقیقه و الدیار و ... مهمترین مجلات هفتگی و ماهانه عبارتند از : الکفاح العربی ، الفرسان ، الثوری ، بیروت المساء ، العالم ، المسیره ، الشاهد ، الافکار ، امل ، الانباء ، الهدف ، الصیاد ، الرسول ، الحوادث ، المستقبل ، الشراع ، التضامن ، الاسبوع العربی و ....

اسلاید 75: 2 . رادیو و تلویزیون لبنان حدود 44 شبکه تلویزیونی روی موج های UHF و VHF و 125 فرستنده رادیویی دارد . تنها در شهر بیروت 18 شبکه تلویزیونی به رقابت فشرده مشغولند . از این تعداد برخی چون تلویزیون لبنان ( وابسته به دولت ) و الموسسه البنانیه (L.B.C) وابسته به نیروهای فالانژ و تلویزیون المشرق (وابسته به زاهر الخطیب) علاوه بر لبنان کشورهای مجاور چون قبرس ، لیبی ، مصر و سوریه را نیز تحت پوشش قرار داده اند و برخی دیگر فقط به پوشش دادن بیروت و نواحی آن اکتفا کرده اند و برخی دیگر به مناطقی خاص در لبنان اختصاص یافته اند .

اسلاید 76: تلویزیون های فعال در منطقه جنوب لبنان عبارتند از : الیسار ، لبنان العربی ، المستقبل ، الشرق الاوسط ، السنابل و حرمون و در منطقه شمال عبارتند از : الضیحاء ، اهرن ، السلام و الشمال و در بیروت المستقبل وابسته به رفیق حریری نخست وزیر اسبق که در ترور کشته شد ، LBC وابسته به فالانژها ، NTV ، LBC ، المشرق ، المنار وابسته به حزب الله لبنان ، تلویزیون لبنان (کانال 1 و 2 ) ، کانال 33 فرانسه که توسط LBC تقویت می شود و MBC لندن . تلویزیون های منطقه بقاع عبارتند از : النور ، المستقبل ، الهرمل ، الوئام ، البقاع ، السلام ، 2000 T.V. ، 23 T.V. ، بعلبک ، سکای ، لبنان المحبه ، العاصی ، بعلبک CND و BTC . علاوه بر این شبکه های تلویزیونی ، شبکه کابلی که اخیرا در بیروت افتتاح شده و همچنین آنتن های ماهواره ای که مستقیما کانال های خارجی را می گیرند در این کشور وجود دارد .

اسلاید 77: در لبنان حدود 125 فرستنده رادیویی وجود دارد که بر روی یک طول موج که از نظر تکنیکی نمی تواند بیش از 36 رادیو را در خود بگیرند برنامه اجرا می کنند و دولت هایی که تاکنون در لبنان بر سر کار آمده اند نتوانسته اند برای این رادیوها قانونی وضع بکنند . حدود 67 فرستنده رادیویی در بیروت و جبل لبنان ، 19 فرستنده در جنوب ، 12 فرستنده در شمال و 12 فرستنده در شمال نیز در دره بقاع مشغول به کار هستند . خبرگزاری های خارجی و دولتی خبرگزاری داخلی در لبنان به نام (( خبرگزاری ملی لبنان )) نامیده می شود . همچنین چندین دفتر خبرگزاری خارجی هم در لبنان مشغول فعالیت هستند که از آن جمله می توان به خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران ، خبرگزاری آسوشیتدپرس ، خبرگزاری فرانسوی AFP ، خبرگزاری ایتالیایی ANSA ، خبرگزاری آلمانی AND ، خبرگزاری روسیه ITAR-TASS ، خبرگزاری ژاپنی KYODO TSUSHIN ، خبرگزاری مصری MENA و خبرگزاری آمریکایی UPI اشاره نمود .

اسلاید 78: تاریخ لبنانلبنان تاریخی طولانی داشته و قدمت آن به دهه قرن می رسد . نخستین ساکنان شناخته شده لبنان، کنعانی‌ها، مردمی از نژاد سامی بوده‌اند که به احتمال زیاد با یونانیان دادوستد داشته‌اند، و یونانیان آنان را چون در کارتجارت با آنها بودند ، فینیقی می‌نامیده‌اند. فینیقی‌ها قومی دریانورد و بازرگان بودند و قلمرو آنان شامل دولت-شهرهایی مستقل در شرق مدیترانه و مهاجرنشین‌هایی در کرانه‌های مدیترانه بود. کوروش بزرگ، فینیقیه را گشود، و به مدت دو سده، هخامنشیان فرمانروای این منطقه بوده‌اند. پس از آن، اسکندر مقدونی، شهر صور (پایتخت فینیقیه) را فتح نمود. دولت‌ها و امپراتوری‌های گوناگونی بر لبنان فرمان رانده‌اند، از جمله شاهنشاهان هخامنشی و ساسانی، یونانیان، امپراتوران روم و بیزانس، خلفای مسلمان، صلیبیان و خلفای عثمانی. لبنان زادگاه فینیقی‌ها بوده که مردمانی دریانورد بوده‌اند و قبل از ظهور اسکندر کبیر در مدیترانه پخش شده بودند.کارتهاج که رم را تهدید می‌کرد یک قبیله فینیقی بوده‌است. اسکندر تایر را سوزاند که شهر اصلی فینیقی‌ها بود و استقلال آنها را سلب کرد. این کشور جزیی از امپراتوری‌های بعدی به مانند امپراتوری ایران، رم، بیزانس، عرب، صلیبیان و عثمانی گردید.

اسلاید 79: عهد عثمانی لبنان برای ۴۰۰ سال جزئی از امپراتوری عثمانی بود و به دنبال جنگ جهانی اول جزئی از قیمومیت فرانسه بر سوریه شد. در اول سپتامبر سال ۱۹۲۰ فرانسه کشور لبنان را به عنوان یکی از سرزمین‌های محصور سوریه تشکیل داد. لبنان سرزمینی عمدتاً مسیحی نشین بود (اغلب مارونیتی بودند) ولی دارای جمعیت‌های مسلمان و دروزی هم بود. در اول سپتامبر ۱۹۲۶فرانسه جمهوری لبنان را تشکیل داد و به آن هویتی مستقل از سوریه اعطاء کرد ولی هنوز تحت قیمومیت فرانسه بود.سوریه و لبنان هر دو در سال ۱۹۴۳ به دنبال اشغال فرانسه توسط آلمان اعلام استقلال کردند. ژنرال هنری دنتز کمیسر عالی ویچی برای استقلال هر دو کشور نقش عمده‌ای را ایفاء کرد. مقامات ویچی در سال ۱۹۴۱ به آلمان اجازه دادند تا هواپیماها و تدارکات خود را از طریق سوریه به عراق برساند تا از آن‌ها علیه نیروهای انگلیسی استفاده کند. بریتانیا از ترس اینکه آلمان‌های نازی کنترل کامل سوریه و لبنان را با فشار بر دولت ضعیف ویچی به دست گیرند ارتش خود را به سوریه و لبنان فرستاد.

اسلاید 80: بعد از پایان جنگ در لبنان ژنرال چارلز دوگل از منطقه دیدن کرد و تصمیم گرفت علیرغم فشارهای سیاسی از داخل و خارج لبنان این کشور را مستقل اعلام کند. در ۲۶ سپتامبر ۱۹۴۱ ژنرال جرج کترولکس اعلام کرد که لبنان تحت نظر دولت فرانسه آزاد مستقل است. انتخابات در سال ۱۹۴۳ برگزار شدند و در ۸ نوامبر ۱۹۴۳ دولت لبنان یک طرفه قیمومیت را باطل اعلام کرد. فرانسه با زندان فرستادن دولت جدید واکنش نشان داد ولی با فشارهای بین‌المللی مقامات دولتی را در ۲۲ نوامبر ۱۹۴۳ آزاد که دو استقلال لبنان را قبول کرد.متفقین منطقه را تا پایان جنگ جهانی دوم تحت کنترل داشتند آخرین گروه‌های فرانسوی در سال ۱۹۴۶ عقب نشینی کردند. میثاق ملی غیر مکتوب ۱۹۴۳ تصریح کرد که رئیس جمهوری مسیحی و نخست وزیر مسلمان باشد. تاریخ لبنان از زمان استقلال شاهد ثبات سیاسی و همچنین آشوب و هرج و مرج (بمانند بحران نظامی در سال ۱۹۵۸) و شکوفائی به دلیل موقعیت بیروت به عنوان مرکز تجارت و سرمایه گذاری بوده‌است.

اسلاید 81: اما لبنان چندان مزه رفاه را بچشید چون وضعیت منطقه به هم ریخت. تاریخ سیاه لبنان با شروع جنگ اعراب و اسرائیل در سال ۱۹۴۸ شروع شد. جنگی که در آن لبنان از حمایت لجستیکی ارتش آزادی بخش اعراب وقتی برخوردار شد که از حمایت پایگاه‌های سوریه محروم ماند و سعی کرد تا علیه این کشور یهودی تازه تشکیل شده حمله کند. بلافاصله بعد از شکست ارتش آزادی بخش اعراب در نبرد ساسا لبنان آتش بس با اسرائیل را پذیرفت. مرز اسرائیل- لبنان بسته شد و تا زمان جنگ شش روزه ۱۹۶۷ در آرامش باقی ماند.مرحله بعدی تاریخ آلوده به جنگ لبنان با جنگ داخلی لبنان در سال ۱۹۷۵ شروع شد که ۱۵ سال طول کشید و اقتصاد این کشور را به کلی تخریب کرد، نیاز به ذکر تلفات جانی و مالی نیست (به طور تقریبی بیش از صد هزار نفر کشته و صد هزار نفر معلول شدند.) با پایان جنگ در سال ۱۹۹۰ و با امضاء توافقنامه طیف از لبنان که زمانی به عنوان سوئیس خاورمیانه شناخته می‌شد جزء ویرانی باقی نمانده بود.

اسلاید 82: طی جنگ داخلی در سالهای ۱۹۷۸ و ۱۹۸۲ لبنان دوبار از سوی نیروهای دفاعی اسرائیل مورد حمله قرار گرفت و اشغال شد. اسرائیل تا سال۲۰۰۰ کنترل جنوب لبنان را در دست داشت ولی با تصمیم اسرائیلی‌ها که نخست وزیر اسرائیل اهود باراک حامی آن بود نیروهای اسرائیلی به دلیل حملات چریکی از سوی نظامیان حزب ا... و بر اساس این عقیده که فعالیت‌های حزب ا... با عدم حضور اسرائیل در لبنان متوقف خواهد شد از این منطقه عقب نشینی کردند. اگر چه سازمان ملل عقب نشینی اسرائیل را به عنوان عقب نشینی کامل پشت خط آبی طبق قطعنامه ۴۲۵ شورای امنیت (که ۲۲ سال قبل صادر شده بود) اعلام کرد ولی حزب ا... ادعا کرد که اسرائیل هنوز مناطق کوچکی از لبنان را در اشغال خود دارد و عملیات خود علیه اسرائیل را متوقف نخواهد کرد تا زمانی که تمامی این مناطق و آنچه که از آن به عنوان «کل فلسطین اشغالی» یاد کردند را آزاد کنند. بعد از پایان جنگ داخلی و تا به حال علیرغم تنش‌های بین حزب ا... و اسرائیل که هر چند سال یکبار اتفاق می‌افتد لبنان شاهد دوره‌ای صلح نسبی بوده‌است.

اسلاید 83: الف - احزاب و گروهها ، سازمان های ملی ، مترقی و چپ 1 0 گرو ههای تشکیل دهنده جنبش ملی لبنان : کمال جنبلاط یکی از شخصیت های بارز لبنانی تلاش کرد تا نیروهای متعدد سیاسی در لبنان را که بعضا دارای اصولی متعارض با یکدیگر بوده و برخوردهای سیاسی متعددی با یکدیگر داشتند ، حول یک تشکیلات سازماندهی کرده و جنبش ملی لبنانرا بوجود آورد . گروهها و سازمان های تشکیل دهنده جنبش ملی لبنان عبارت بودند از : حزب تقدمی اشتراکی ، حزب کمونیست لبنان، حزب بعث طرفداران عراق ، حزب سوسیالیست بعث عربی طرفدار سوریه ، حزب قومی اجتماعی سوری ، سازمان خلق ناصری ، نیروهای ناصری ، جنبش ناصری های مستقل ( مرابطون ) ، اتحاد عربی سوسیالیست ، حزب کار سوسیالیست عرب ، اتحادیه سوسیالیست عربی ، جنبش لبنان طرفدار فتح ، حزب دموکراتیک کردی ، جنبش هموطنان مسیحی و ...

اسلاید 84: با ترور کمال جنبلاط در 16 مارس 1977 و افزایش تضادها و اختلاف ها بین گروه های تشکیل دهنده جنبش و نیز انشعابات مختلف در گروه های تشکیل دهنده جنبش ، این سازمان قدرت و سیطره نخستین خود را از دست داد و مجددا بعد از سالها و به خصوص در شرایط کنونی احزاب تشکیل دهنده این جنبش راه استقلال خود را در پیش گرفتند و از آن جدا شدند . عامل عمده دیگر در محدودتر شدن این جنبش قدرت یافتن فزاینده مسلمانان و تشکیل گروهها و احزاب اسلامی بود . 2 . مجمع نیروهای مردمی در لبنان : تشکیل این مجمع در یک گردهمایی مطبوعاتی با حضور گروهها و سازمان های ذیل در 5/12/1980 اعلام گردید : ارتش لبنان عربی ، جنبش صلاح الدین ، مجتمع کمیته ها و روابط مردمی ، سازمان مسیحیون دموکرات ، سازمان انقلابی ناصری ، اتحاد العلما ، اتحاد سوسیالیستی عربی ، سازمان نیروهای انقلاب عربی ، حزب رستگاری کردی ، جنبش یاران انقلاب

اسلاید 85: 3 . نیروهای ناصری در لبنان :نیروهای طرفدار افکار واندیشه های جمال عبدالناصر رئیس جمهور فقید مصر در لبنان زیاد هستند و چارچوب نظرات سیاسی متعدد آنها در شکل سازمان ها و گروه های مختلف به چشم می خورد . علت تعدد آنها بخاطر اختلاف در روشها و ثانیا در تعیین و تبیین این نظریه است که ناصریسم در اساس و اصول یک چارچوب سازمانی است نه جریان مردمی . هر گونه کوششی در جهت وحدت نیروهای ناصری در لبنان در چارچوب سازمانی واحد به شکست انجامیده است . احزاب عمده در این تقسیم بندی عبارتند از : جنبش ناصری های مستقل ، اتحاد سوسیالیستی عربی ، سازمان خلق ناصری ، سازمان ناصری وحدت نیروهای فعال ملت ، سازمان ناصریها – جنبش تصحیحی ، سازمان جوانان عربی و ...

اسلاید 86: 4 . جبهه احزاب و نیروهای قومی ملی در لبنان : این جبهه متشکل از اتحاد نیروهای مردمی کارگر ، سازمان سوسیالیستی بعث عربی ، حزب قومی اجتماعی ، سوری شاخه انشعابی ، اتحاد ملی برای رشد و پیشاهنگان رشد و ... بوده است . ب ) احزاب و گروههای مسیحی : 1 . گروه اول : این گروه لبنان را یک کشور عربی می داند و لذا قدرت و استقلال آن را منوط به حفظ روابط برادرانه با کشورهای عربی منطقه می داند . قانون اساسی لبنان که به میثاق ملی لبنان معروف است توسط همین گروه پی ریزی شذه و اکثرا روسای جمهوری لبنان از این گروه بوده اند .

اسلاید 87: 2 . گروه دوم : این گروه معتقد است که اگر لبنان از ضمانت ها و پشتیبانی های خارجی غربی برخوردار نباشد به صورت جزیره ای در جهان اسلام در آمده که هر لحظه موجودیت آن در خطر قرار دارد و با گذشت زمان رنگ مسیحی خود را از دست داده و سیمای غربی آن در تمدن اسلامی ناپدید بود . 3 . گروه سوم : این گروه معتقد است که لبنان می تواند بدون هیچ گونه ضمانت خارجی و با اتکا به خویشتن ، طریقه حیات غربی و استقلال و اقتصاد خود را از طریق تنظیم سازمان های مدرنی که قادر به روبه رو شدن با هر خطر داخلی و خارجی باشد ، حفظ نماید . طرفداران این گروه در دهه 1930 به رهبری پیر جمیل حزب کتائب را تشکیل دادند .

اسلاید 88: ج) احزاب و گروههای اسلامی : تا قبل از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران ، مسلمانان لبنان به خصوص شیعیان سازماندهی عمده ای که تبلور هویت ایدئولوژیکی و بیان کننده نظرات سیاسی آنها باشد نداشتند واکثرا شکل مبارزه افراد مسلمان یا در تجمعات مردمی و یا در قالب عضویت در گروه های ملی و مترقی بود و به همین جهت در تقسیم بندی سازمان ها و احزاب لبنانی توسط کارشناسان امور لبنانی جایگاهی برای گروه های مسلمان وجود نداشت . با پیروزی انقلاب اسلامی ایران و همزمان با اوج گیری مبارزات مردمی شیعیان جنوب لبنان ، گروه ها و دستجات مسلمان اعم از شیعه و سنی تشکیل گردید .

اسلاید 89: احزاب شیعی لبنان عبارتند از :1 . جنبش امل ( حرکه الامل ) : امام موسی صدر رهبر مذهبی شیعیان لبنان که نقش بسیار مهمی در بیداری و خیزش شیعه در صحنه لبنان داشت ، پس از فعالیتهای زیادی که در جهت کسب حقوق از دست رفته شیعیان لبنانی انجام داد موفق شد یک حرکت عظیم مردمی در جنوب و شرق لبنان و نهایتا بیروت ایجاد نماید . وی سپس جهت کسب حقوق از دست رفته شیعیان محروم لبنانی انجام داد موفق شد یک حرکت عظیم مردمی در جنوب و شرق لبنان و نهایتا بیروت ایجاد نماید . وی سپس جهت تداوم این رستاخیز عمومی تاسیس حرکت محرومین لبنان را اعلام نمود . از مهمترین ویژگیهای این جنبش آنگونه که از بندهای میثاق نوشته شده برداشت می شود عبارتند از : ایمان حقیقی به خداوند ، ایمان به آزادی کامل میهن ، از بین بردن ظلم اقتصادی و ابزارهای آن و ایجاد فرصت برای همه ، مبارزه با استعمار و مطامع آن در تجاوز به لبنان ، مقدس بودن سرزمین فلسطین و تلاش در جهت آزاد سازی آن .

اسلاید 90: حرکت محرومین بعدا به دنبال فعالیتهای سیاسی اقدام به تاسیس نیروهای شبه نظامی نموده و آموزی جوانان شیعه را آغاز نمود . در ماه ژوئیه 1975 بر اثر انفجاری که در یکی از پایگاه های آموزشی رخ داد ، 26 نفر از جوانان امل به شهادت رسیدند ، در مراسمی که به همین مناسبت برگزار شد امام موسی صدر موجودیت سازمان امل ( افواج المقاومه اللبنانیه ) را اعلام نموده و اضافه کرد که تصمیم به ایجاد چنین سازمانی را از قبل داشته ولی حادثه اخیر آن را تسریع نمود . امام موسی صدر هدف از ایجاد حرکت المحرومین که بعدها جنبش امل جای آن را گرفت ، محرومیت زدایی از کلیه محرومین لبنانی اعم از شیعه و سنی و مسیحی و ... دانسته و به همین جهت دیدگاه طایفی را در ایجاد آن رد کرد ولی بعدها عملا تنها شیعیان خود را وابسته به جنبش امل دانسته و طوائف دیگر لبنانی از ورود به آن امتناع نمودند .

اسلاید 91: جنبش امل ظاهرا خواهان داشتن روابط خوب و حسنه با ایران می باشد ولی تاکید دارد که نباید این روابط باعث شود که جنبش هویت خود را گم کند و این هویت ، لبنانی بودنش می باشد . 2 . حزب الله : پس از تهاجم رژیم صهیونیستی به لبنان در سال 1982 و اشغال بیروت ، تعدادی از مومنین داخل جنبش امل به همراه عده ای از مومنین خارج از آن حرکت ضد صهیونیستی جدیدی را بنام جنبش حزب الله پایه گذاری کردند . بر این اساس هدف اصلی و اولیه حب الله مبارزه براساس اصول اسلامی (جهاد) با اشغالگران صهیونیستی براساس فرامین حضرت امام خمینی ( رضوان الله تعالی علیه ) می باشد . تشکیل گروه در زمانی بود که صهیونیست ها و نیروهای چند ملیتی (آمریکا، انگلیس،فرانسه و ایتالیا) بیروت را تحت سیطره خود گرفته و هیچ یک از گروههای محلی یا چپ گرا جرات ابراز وجود در آن شرایط اختناق و خفقان را نداشتند .حزب الله توانست با ایجاد هسته های مقاومت و انجام عملیات گسترده علیه صهیونیست ها به سرعت در قلوب مردم لبنان جای گرفته و نفوذ و احترام عظیمی را کسب کند .

اسلاید 92: حزب‌الله لبنانحزب‌الله لبنان یک سازمان سیاسی-نظامی در لبنان است. گروه حزب الله در اوایل سال‌های ۱۹۸۰ و باالهام از ایدئولوژی اسلام سیاسی حضرت امام خمینی در لبنان ظهور کرد. حزب‌الله لبنان ۳ هدف اصلی را به عنوان آرمان خود اعلام کرده که عبارتند از: محو آثار امپریالیستی غربی در لبنان، مجازات فالانژهای لبنان و برپایی حکومت اسلامی در لبنان. گروه حزب‌الله لبنان در لیست برخی کشورهای غربی به عنوان «گروهی تروریستی» قرار دارد . حزب الله معتقد به اصل ولایت فقیه بوده و خود را ملزم به اطاعت از رهبر اسلامی می داند و معتقد است که این رهبری در عصر حاضر در جمهوری اسلامی ایران می باشد و هر مسلمان شرعا موظف به اطاعت از دستورات و اوامر ولی امر مسلمین که رهبر انقلاب اسلامی در جهان می باشد ، هست .

اسلاید 93: تاریخچههسته اولیه حزب الله و ساختار تشکیلاتی آن متشکل از اسلام گرایان، نیروهای حزب الدعوه به رهبری علامه سید محمدحسین فضل‌الله، شاخه دانشجویی حزب الدعوه، مسئولان جنبش امل، اعضای جنبش فتح به رهبری ابوجهاد (خلیل الوزیر) و تمام گروه هاو جریان‌هایی که از انقلاب اسلامی ایران و امام خمینی تاثیر گرفته بودند شکل گرفت. سید عباس موسوی که در حمله های کوپترهای اسرائیلی به خودرو حامل وی و همسر و فرزندش در سال ۱۹۹۲ کشته شد، شیخ صبحی طفیلی، شیخ راغب حرب، شیخ عبدالکریم عبید، سید حسین موسوی، سید حسن نصرالله، سید ابراهیم امین السید، شیخ حسین الکورانی، شیخ نعیم قاسم، شیخ محمد یزبک، حسین خلیل، محمد رعد و محمد فنیش از جمله افرادی بودند که از حزب الدعوه و جنبش امل وارد حزب الله شدند . سید حسن نصرالله، رهبر حزب‌الله لبنان در اولین سالگرد جنگ اسرائیل حزب‌الله لبنان، در مصاحبه اختصاصی با صدا و سیمای جمهوری اسلامی اعلام کرد که در طول جنگ از «مولای خود»، حضرت آیت الله خامنه‌ای «رهنمود و راهنمایی» دریافت می‌کرده‌است.

اسلاید 94: جنگ اسرائیل و حزب‌الله لبنانحزب الله معتقد به نابودی رژیم صهیونیستی و آزاد سازی قدس می باشد . حزب الله دارای روابط بسیار استراتژیک و خوبی با جمهوری اسلامی ایران می باشد .رابطه حزب الله با سوریه نیز به طور کلی خوب بوده ولی هر از چند گاهی بخاطر دیدگاه های متفاوتشان ، در این روابط تنش هایی ایجاد می شود . جنگ اسرائیل و لبنان که در اسرائیل به جنگ دوم لبنان و در لبنان به جنگ ژوئیه معروف است، جنگی است که به مدت ۳۳ یا ۳۴ روز بین نیروهای دفاعی اسرائیل و حزب‌الله لبنان به وقوع پیوست و دامنه آن شمال اسرائیل و سراسر لبنان را دربرگرفت. این جنگ با قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت سازمان ملل در تاریخ ۱۴ اوت ۲۰۰۶ پایان یافت. مرزی در این جنگ جابه‌جا نشد و درباره پیروز جنگ هم اختلاف نظرهایی بوجود آمد به طوری که هر کدام خود را پیروز می‌خوانند و دیگری را شکست خورده معرفی می‌کنند ، البته اسرائیل شکست خورد و مقاومت مردم لبنان و حزب الله نشان داد که اسرائیل آن قدرها هم قوی نیست .

اسلاید 95: دیدگاه‌های مخالفین به جز در خارج لبنان این گروه منتقدانی در درون این کشور نیز دارد. برای مثال حامیان دولت فؤاد سینیوره(نخست وزیر پیشین لبنان) با تاکید بر اینکه فقط دولت لبنان از حق تصمیم‌گیری در باره مقابله با تهدیدهای خارجی برخوردار است، سازمان سیاسی حزب‌الله را به مثابه «دولت در دولت» و شبه نظامیان آن را «ارتش در ارتش» می‌نامند و در مجموع حزب‌الله را به دنبال کردن منافع ایران و سوریه متهم می‌کنند. در تاریخ ۲۸ آوریل ۲۰۰۹ میلادی، و یک ماه پیش از برگزاری انتخابات پارلمانی لبنان، بان کی‌مون، دبیر کل سازمان ملل متحد در گزارشی به شورای امنیت سازمان ملل متحد، حزب‌الله لبنان و سایر گروه‌های شبه‌نظامی را متهم به ایجاد بی ثباتی در این کشور کرد. بان کی‌مون، هم‌چنین حزب‌الله لبنان را خطری برای آرامش و پیشبرد مردم‌سالاری در لبنان خواند.

اسلاید 96: تخصیص نام «گروه تروریستی»بسیاری از کشورها برسر نحوه نامگذاری گروه حزب‌الله لبنان به عنوان«گروه سیاسی مشروع» و یا «گروهی تروریستی و نامشروع» یا هر دو، اختلاف نظر دارند. بصورتی که در میان اکثر کشورهای جهان عرب و برخی کشورهای اسلامی منجمله ایران، از حزب‌الله لبنان به عنوان «مقاومتی مشروع» یاد می‌کنند. این در حالی است که دولت لبنان از گروه حزب‌الله به عنوان حزبی مشروع و قانونی یاد می‌کند. سازمان اینترپل پس از حادثه بمب‌گذاری آمیا و به درخواست دولت آرژانتین، عماد مغنیه یکی از اعضای حزب الله را را به اتهام ارتباط با این حادثه مورد پیگرد قرار داد .

اسلاید 97: دبیران کل سید عباس موسویسید عباس موسوی، یکی از موسسین و دبیر کل سابق حزب الله لبنان که توسط نیروهای دفاعی اسرائیل ترور شد . زندگیدر سال ۱۹۵۲ میلادی (۱۳۳۱ شمسی) در شهرک نبی شیت از توابع بعلبک لبنان دیده به دنیا آمد. تحصیلاتاو در سال ۱۹۶۶ (۱۳۴۷) در شهر صور با امام موسی صدر آشنا شد و به خواست او به حوزه علمیه صور(کانون تحقیقات اسلامی) که مؤسس آن موسی صدر بود رفت.در سال ۱۹۶۷ میلادی برای پیگیری تحصیلات علوم دینی به حوزه علمیه نجف رفت و نزد اساتید بزرگ آن حوزه به تحصیل در رشته‏های علوم اسلامی پرداخت. وی در کلاس‌های درس سید ابوالقاسم خویی و سید محمد باقر صدر می‌رفت و با سید محمد باقر صدر روابط نزدیک فکری و سیاسی برقرار کرد.

اسلاید 98: بازگشت به لبنان او در این مدت ازدواج نمود، و این بار به همراه همسرش به نجف رفت. او با مشاهده ظلم صدام بر مردم عراق در مقابل حکومت حاکم به فعالیت سیاسی پرداخت. در سال ۱۹۷۹ (۱۳۵۷) که هم‌زمان با پیروزی انقلاب ۱۳۵۷ در ایران بود، تحت مراقبت ویژه صدام قرار گرفت و چندی بعد به علت فشارهای مداوم پلیس عراق به توصیه محمد باقر صدر به لبنان بازگشت. در همین سال، حوزه علمیه بعلبک را تأسیس کرد. سپس به همراه همسرش حوزه الزهرا را جهت آموزش احکام اسلامی به راه انداخت.

اسلاید 99: حزب الله لبنان با تشکیل نظام جمهوری اسلامی در ایران توسط امام خمینی، او با همفکری جمعی از روحانیون شیعه و تعدادی از شاگردان خود، اقدام به تشکیل گروهی شبه نظامی به نام حزب‏ الله لبنان را کرد.او در سال ۱۳۷۰ خود دبیر کلی این حزب را بر عهده گرفت. شهادت سید عباس موسوی در ۱۶ فوریه سال ۱۹۹۲ (۲۷ بهمن ۱۳۷۱) در حمله یگان ویژه نیروهای دفاعی اسرائیل به شهادت رسید . او در صبح روز ۱۶ فوریه برای شرکت در مراسم هشتمین سالگرد کشته شدن شیخ شهداء به سمت جبشیت حرکت کرد و بعد از سخنرانی و حضور در «گلزار شهدا جبشیت» به شهر الشرقیه رفت،

اسلاید 100: سپس راهی شهر کوثر به الیسا شد و در این شهر بر اثر اصابت موشک شلیک شده از هلیکوپترهای نیروهای دفاعی اسرائیل به خودرو حاملش و همسرش ام یاسر و تنها فرزندش، در سن ۴۰ سالگی به شهادت رسید .سید حسن نصرالله سید حسن نصرالله (زاده ۳۱ اوت ۱۹۶۰ در بیروت) روحانی شیعه و دبیر کل حزب‌الله لبنان است. سید حسن نصرالله پس از ترور شدن سید عباس موسوی به دست نیروهای نظامی اسرائیلی در سال ۱۹۹۲ میلادی به مقام دبیرکلی حزب‌الله لبنان رسید. زندگی تولد و خانواده سید حسن نصرالله در ۳۱ اوت سال ۱۹۶۰ در شهرک البازوریه از محله‌های فقیر نشین شرق صور در جنوب لبنان به دنیا آمد. نام مادرش «مهدیه صفی الدین» و نام پدرش «سید عبدالکریم» است. در زمان کودکی سید حسن نصرالله، پدرش به شغل سبزی و میوه‌فروشی مشغول بوده‌است. وی سه برادر و ۵ خواهر دارد و سید حسن نصرالله فرزند ارشد خانواده می‌باشد.

اسلاید 101: به دلیل فقر اقتصادی و شرایط نامساعد کاری، خانواده وی به منطقه الکرنتینا در جنوب بیروت رفتند.خانواده وی در سال ۱۹۷۵ میلادی، همزمان با آغاز جنگ داخلی لبنان، به البازوریه برگشتند. سید حسن از کودکی شدیداً به امام موسی صدر علاقه مند بود. سید حسن نصر الله در کودکی

اسلاید 102: تحصیلات سید حسن نصرالله تحصیلات مقطع ابتدائی را در زادگاهش سپری کرد و دوره راهنمایی را در محله‌ای به نام سن‌الفیل در شرق بیروت گذراند. مقطع دبیرستان را در روستای البازوریه در جنوب لبنان به پایان رسانید و در سال ۱۹۷۶، در سن ۱۶ سالگی برای تحصیلات حوزوی به شهر نجف در عراق رفت و بعد از ۲ سال اقامت و تحصیل در این شهر، مجددا به لبنان باز گشت و در مدرسه الامام منتظر در بعلبک مشغول به فراگیری علوم حوزوی شد. مشوق اصلی وی برای عزیمت به نجف و فراگیری علوم اسلامی سید محمد غروی، امام جمعه شهر صور بوده‌است. نصرالله در سال ۱۹۸۹ برای تکمیل دروس حوزوی به قم رفت، اما با گذشت یک سال، به دلیل شدت تنش ها در لبنان، به درخواست شورای حزب‌الله به بیروت بازگشت.

اسلاید 103: فعالیت سیاسی نصرالله با اتمام دوره دبیرستان و همزمان با آغاز جنگ داخلی لبنان وارد جنبش امل شد و به عنوان مسوول سازمانی جنبش شیعی امل در روستای البازوریه به فعالیت پرداخت. وی در زمان تحصیل در حوزه امام منتظر نیز به فعالیت سازمانی در جنبش امل می‌پرداخت که در همان زمان، به عنوان عضو دفتر سیاسی آن انتخاب شد. نماینده امام خمینی در لبنان در دیداری که سید حسن نصرالله در سال ۱۳۶۰ با امام خمینی در تهران داشت، امام خمینی وی را به عنوان نماینده خود در امور حسبیه و اخذ امور شرعیه در لبنان منصوب کرد. سید حسن نصرالله در زمان دریافت این حکم ۲۱ ساله بود و اولین کسی از رهبران حزب‌الله لبنان بود که چنین حکمی را از امام خمینی دریافت کرده‌است . سید حسن نصرالله در سال ۱۳۶۱ هم به عنوان سرپرست تیم ورزشی جنبش امل به تهران سفر کرد که به دلیلی در گرفتن جنگ لبنان ۱۹۸۲ این سفر نیمه‌تمام ماند.

اسلاید 104: روابط با ایرانمعاون سید حسن نصر الله در پاسخ به سوالی مبنی بر واکنش حزب الله در صورت حمله اسرائیل و حامیان آن به ایران گفت: رابطه ما با جمهوری اسلامی ایران مثل پدر و فرزند است و در صورت حمله متجاوزان از ایران دفاع خواهیم کرد، حتی اگر شود خودمان را فدای بقای جمهوری اسلامی بکنیم، این کار را خواهیم کرد و این کار نه از روی تعصب، بلکه به خاطر مصالح حقیقی جهان اسلام است.حزب‌الله تأسیس در سال ۱۹۸۲ همزمان با حملات اسرائیل به جنوب لبنان و پس از ربوده شدن امام موسی صدر، به علت اختلافات سیاسی-نظامی میان رهبران جنبش امل، سید حسن همراه برخی دیگر از مقامات جنبش امل به رهبری سید عباس موسوی -که تمایلاتی به انقلاب ایران داشتند- از این گروه خارج شدند که در واقع این خروج مقدمه‌ای برای تاسیس حزب الله شد. در همان سال ۱۹۸۲ به رهبری موسوی، هستهٔ اولیهٔ حزب الله شکل گرفت.

اسلاید 105: مسئولیت‌ها سید حسن نصرالله از ابتدای شکل گیری حزب الله در آن به فعالیت پراخت، در سال ۱۹۸۵ وی با انتقال به بیروت مسئولیت‌های سنگین‌تری را عهده دار شد. نخستین مسئولیت جدی نصرالله آماده سازی نیروهای مقاومت و تأسیس هسته‌های نظامی و در عین حال معاون ابراهیم امین از نمایندگان حزب الله در پارلمان لبنان بود. در سال ۱۹۸۷ و همزمان با تشکیل کمیته اجرایی حزب الله، نصرالله به ریاست کمیته انتخاب شد. در عین حال او در شورای تصمیم گیری حزب الله نیز وارد شد و مسئول اجرایی آن نیز بود.دبیر کلپس از ترور سید عباس موسوی به وسیله بالگردهای اسرائیلی در ۱۶ فوریه سال ۱۹۹۲ (۲۷ بهمن ۱۳۷۱)، با اجماع شورای تصمیم‌گیری حزب‌الله، حسن نصرالله برای دبیرکلی حزب الله انتخاب شد .

اسلاید 106: فعالیت‌های مبارزاتی علیه اسرائیلسید حسن نصرالله از همان آغاز هدایت حزب‌الله لبنان موضعی تهاجمی بر علیه اسرائیل اتخاذ کرد. یک سال پس از دبیرکلی حزب‌الله در سال ۱۹۹۳، تعداد ۲۶ سرباز اسرائیلی در نزاع طرفین توسط حزب‌الله کشته شد. جنگ حزب‌الله علیه اسرائیل برای عقب راندن اسرائیل از جنوب لبنان ادامه پیدا کرد. تعداد کشته‌های سربازان اسرائیلی در سال ۱۹۹۷ به ۴۰ تن رسید. با سخت شدن شرایط اسرائیل مجبور به ترک خاک لبنان در سال ۲۰۰۰ میلادی شد. پیروزی حزب الله در خارج کردن اسرائیل از جنوب لبنان و شهید شدن پسر نصرالله در جنگ در سال ۱۹۹۷، موجب محبوبیت سید حسن نصرالله در جنوب لبنان شد .

اسلاید 107: شهادت فرزند محمدهادی، فرزند بزرگ نصرالله در سال ۱۹۹۷ در درگیری با نظامیان اسرائیل در جنوب لبنان، به شهادت رسید . نگرش‌های سیاسی به تحولات منطقه‌ای و جهانی نزاع اسرائیل و اعراب اسرائیل بعد از خارج شدن نیروی‌های اسرائیل از خاک جنوب کشور لبنان آن هم همچنان مقداری از خاک جنوب لبنان در اشغال همچنان باقی می‌باشددر سال ۲۰۰۰ میلادی، سید حسن نصرالله طی سخنرانی با شکننده خواندن اسرائیل، خواستار ترک کامل لبنان توسط اسرائیل و نیز آزادی همه اسرا لبنانی در بند اسرائیل شده و موضع گیری جدیدی را در قبال اسرائیل بیان کرد ، وی گفت :«... ای مردم، عزیزانم و ای برادران فلسطینی، من می‌خواهم اعلام کنم که این اسرائیلی که تسلیحات اتمی در اختیار دارد و قدرت‌مندترین نیروی هوایی منطقه را داراست، به خدا سوگند، آنها از تار عنکبوت ضعیف‌تر هستند... (۲۶ می‌۲۰۰۰)

اسلاید 108: شبکه المنار شبکه ماهواره‌ای المنار (به عربی: المنار‎) شبکه اطلاع‌رسانی و رسانه‌ای حزب الله لبنان است. محدودیت‌ها فرانسهدر سال ۲۰۰۴ شورای عالی اطلاع رسانی سمعی و بصری فرانسه توافق نامه امضاء شده خود با المنار را لغو کرد. این شورا در سال ۲۰۰۴ توافق نامه‌ای را با المنار امضاء کرد که درآن شبکه المنار متعهد شد که به قوانین جاری در فرانسه احترام بگذارد و به هیچ وجه به نفرت افکنی، خشونت، تبعیض نژادی، جنسی، دینی یا ملیتی اقدام نکند تا از طریق این قرارداد برنامه‌های خود را از طریق ماهواره فرانسوی یوتلست پخش کند.یکی از علل لغو این قرارداد پخش برنامه‌ای بود که در آن، گوینده برنامه به طور تلویحی اسرائیل را به ترویج ایدز در کشورهای عربی متهم کرده بود.

اسلاید 109: آمریکادر سال ۲۰۰۴ دولت آمریکا شبکه المنار را که منافع اسراییل را تهدید می کرد، در فهرست گروههای تروریستی قرار داد با این اقدام آمریکا شهروندان آمریکایی اجازه کمک مالی به این شبکه را ازدست دادند وهمچنین افرادی که بااین شبکه درارتباط بودند حتی درمعرض اخراج از آمریکا قرار گرفتند. اداره ماهواره‌ای گلوب کاست نیز پس از این اقدام دولت آمریکا از پخش برنامه‌های این شبکه درآمریکا خودداری کرد . آلماندر سال ۲۰۰۴ دولت آلمان پخش برنامه‌های المنار را در اماکن عمومی ممنوع کرد همچنین محدودیت‌هایی همچون، ممنوعیت تبلیغات در المنار، جمع آوری پول و برپائی مهمانی در هتل‌ها را نیز براین شبکه اعمال کرد. با این حال، ساکنان خانه‌های شخصی قادر خواهند بود برنامه‌های آن را دریافت کنند.

اسلاید 110: آمریکادر سال ۲۰۰۴ دولت آمریکا شبکه المنار را که منافع اسراییل را تهدید می کرد، در فهرست گروههای تروریستی قرار داد با این اقدام آمریکا شهروندان آمریکایی اجازه کمک مالی به این شبکه را ازدست دادند وهمچنین افرادی که بااین شبکه درارتباط بودند حتی درمعرض اخراج از آمریکا قرار گرفتند. اداره ماهواره‌ای گلوب کاست نیز پس از این اقدام دولت آمریکا از پخش برنامه‌های این شبکه درآمریکا خودداری کرد . آلماندر سال ۲۰۰۴ دولت آلمان پخش برنامه‌های المنار را در اماکن عمومی ممنوع کرد همچنین محدودیت‌هایی همچون، ممنوعیت تبلیغات در المنار، جمع آوری پول و برپائی مهمانی در هتل‌ها را نیز براین شبکه اعمال کرد. با این حال، ساکنان خانه‌های شخصی قادر خواهند بود برنامه‌های آن را دریافت کنند.

اسلاید 111: سیاست‌هاالمنار در برنامه‌های ۲۴ ساعته خود، مبارزات نیروهای نظامی حزب الله لبنان و فلسطین را علیه مواضع اسرائیل نشان می‌دهد و رفتار سازمانی-رسانه‌ای کاملاً ضد صهیونیستی دارد. المنار در آغاز برنامه‌های روزانه خود، سرودی را پخش می‌کند که در آن به انتفاضه و مبارزه علیه صهیونیسم و استکبار جهانی، اشاره دارد. برنامه‌هاشبکه تلویزیونی المنار به زبان‌های مختلف به صورت ۲۴ ساعته اخبار، گزارشات و پیام‌های مختلف حزب الله لبنان را در زمینه مسائل سیاسی، فرهنگی و اقتصادی منطقه و جهان عرب، به خصوص در عراق و فلسطین منتشر می‌سازد.علاوه بر این شبکه المنار تصاویری از فعالیت‌های حزب الله لبنان در منطقه و هم چنین نشست‌های این حزب را با پوشش جهانی، مخابره می‌کند. انتظار می‌رود بیش از ۳۰ میلیون نفر مخاطب شبکه مذکور باشند و با وجود قطع متعدد برنامه‌های این شبکه در اروپا، هم چنان مخاطبان این شبکه از طریق سایت اینترنتی المنار به مشاهده برنامه‌های آن می‌پردازند.

اسلاید 112:

اسلاید 113: 3 – مجاهدین مستقل : این سازمان با آغاز حوادث سال 1975 تولد یافت و همه تعضای ان شیعه بودند . این گروه قبلا تحت نام جوانان علی فعالیت داشتند که بخاطر اختلافاتی که بین رهبران آن رخ داد از هم پاشید و مجاهدین مستقل جای آن را پرفت . پس از حوادث سال 1982 و هجوم صهیونیست ها به بیروت و تشکیل گروه حزب الله اعضای این سازمان به سازمان امل و حزب الله پیوستند .

اسلاید 114: احزاب سنی در لبنان : 1.جنبش توحید اسلامی : این جنبش در سال 1975 در شهر طرابلس لبنان به رهبری شیخ سعید شعبان شکل گرفت. بعدها دو گروه دیگر بنام جندالله و جنبش مردمی پیوستند و به این ترتیب جنبش توحید اسلامی تبدیل به یکی از گروه های اسلامی بسیار قوی در شمال لبنان گردید. هر چند با ورود نیروهای سوریه به طرابلس ، این جنبش به تدریج نفوذ خود را از دست داد . هدف جنبش توحید اسلامی برقراری قوانین اسلامی در جامعه ، برپایی حکومت اسلامی و براندازی حکومت و سلطه مارونیت و نیز نابودی اسرائیل می باشد . 2 . جماعت اسلامی : جماعت اسلامی در سال 1964 تاسیس یافت و مرکز آن شهر طرابلس لبنان بوده و دارای شعبه هایی در بیروت ، صیدا و دیگر مناطق می باشد . دبیر کل این جماعت فتحی یکن می باشد . هدف این جماعت بسط و گسترش قوانین اسلامی و از بین بردن حاکمیت مارونی در لبنان است .

اسلاید 115: 3. حرکت رواد الصلاح : این جنبش درسال 1973 توسط تمام سلام پسر بزرگ صائب سلام تاسیس گردیده و جایگزین نیروهای مقاومت مردمی گردید . این جنبش بر مبنای موسسات اسلامی بنام المقاصد الاسلامیه کار می کند که مجموعه بزرگی از مدارس ، جمعیت ها ، بیمارستان ها می باشد که صائب اسلام دارای نفوذ زیادی در آنها بود . در حال نیز فعالیت های رواد الصلاح براساس ایجاد مدارس ، بیمارستان ها و ارائه خدمات و ایجاد تعاونی ها می باشد . احزاب و گروه های اقلیت ها احزاب اقلیت در لبنان دو دسته هستند : یکی احزاب اقلیت ارمنی و دیگری احزاب اقلیت کرد . احزاب ارمنی عبارتند از : طاشتاق ، هنشاق و ارتش سری ارمنی برای آزادی ارمنستان ، احزاب کردی عبارتند از : « حزب دموکراتیک کرد » ، « حزب دموکراتیک کرد – پارتی ، رهبری موقت » ، « حزب کرد لبنانی رزگاری » ، « سازمان پارتی چپ گرا » ، « حزب کردی لبنانی رزگاری 2 »

اسلاید 116: حوادث اخیر انقلاب سرو لبنان نکته: رسانه‌های خارجی از اصطلاح «انقلاب سرو» استفاده می‌کنند ولی رسانه‌های لبنان از اصطلاح « انتفاضه استقلال» استفاده می‌کنند. ترورهاحادثه‌ای که باعث اعتراضات زیادی شد در ۱۴ فوریه ۲۰۰۵ اتفاق افتاد، زمانی که لبنان با ترور نخست وزیر سابق رفیق حریری در یک بمب گذاری ماشین شوکه شد. بعضی شخصیتهای خاص که بعداً رهبران مبارزین ۱۴ مارس شدند سوریه را متهم به این حمله کردند چون سوریه حضوری گسترده در زمینه نظامی و اطلاعات در لبنان داشت و همچنین چون بین حریری و دمشق به خاطر اصلاحیه قانون اساسی که دوره ریاست جمهوری امیل لحود طرفدار سوریه را تمدید می‌کرد بحث و نزاعی عمومی در جریان بود، سوریه هر گونه دخالتی را رد می‌کند. بقیه که شامل نیروهای ۸ مارس می‌شوند سیا و موساد را متهم به ترور برای آشفته کردن اوضاع کشور کردند.

اسلاید 117: گزارش مهلیس از سازمان ملل در مورد ترور حدس می‌زد که این عمل با چنان فراستی انجام شده که تنها با حمایت و منابع یک موسسه دولتی امکان پذیر بوده‌است. کلا همه قبول دارند که توطئه‌ای در این زمینه در کار بوده‌است.بلافاصله بعد از ترور دادستانهای لبنانی برای دستگیری ۶ استرالیایی که در زمان انفجار به سیدنی پرواز کرده بودند تضمین‌هایی دادند. مامورین امنیتی لبنان ادعا کردند که صندلی‌های استرالیایی‌ها در هواپیما نشانه‌هایی از وجود مواد منفجره داشته‌اند. پلیس فدرال استرالیا ۱۰نفر را در سیدنی که با آن پرواز درسیده بدنه بازجویی کرد و ۳ نفر از آنان را بازجویی بدنی کرد و ثابت کرد که این ادعاها بی اساس هستند. ظرف ۴۸ ساعت پلیس فدرال استرالیا این افراد را که مورد درخواست مقامات لبنانی بودند از هر گونه جرمی تبرئه کرد.

اسلاید 118: گزارش مهلیس استرالیایی‌ها را مظنون اصلی ماجرا می‌دانست ولی با بررسی مجدد تحقیقات پلیس استرالیا، گزارش مهلیس تحقیقات آنها و نتایجشان را قطعی اعلام کرد. سرگشاده سرج برامیتز نظر خود را بعداً عوض کرد و در آخرین گزارش خود اعلام کرد که نظر خود را بعداً عوض کرد و در آخرین گزارش خود اعلام کرد که نظریات دیگر می‌توانند مورد بررسی قرار گیرند.متأسفانه ترور رفیق حریری شروعی برای قتلهای دیگر بود که باعث از دست رفتن بسیاری از اشخاص بر جسته لبنان شد. در ۲ ژوئن ۲۰۰۵ روزنامه نگار نو تاریخ دان سمیر کثیر یکی از اعضای موسس حزب چپگرای دموکرات در یک بمب گذار ی ماشین کشته شد. کمتر از یک ماه بعد در ۲۱ ژوئن ۲۰۰۵ جرج هاوی دبیر کل سابق حزب کمونیست لبنان نیز در بیروت در یکی بمگذاری ماشین کشته شد.

اسلاید 119: تظاهراتدر ۲۸ فوریه سال ۲۰۰۵ با تظاهرات ۷۰ هزار نفر در میدان شهداء نخست وزیر عمر کرامی و کابینه وی استعفاء دادند. در پاسخ حزب ا... نیز تظاهرات بزرگی را در ۸ مارس در بیروت تدارک دید و اعلام حمایت از سوریه کرد و اسرائیل و آمریکا را متهم به دخالت در امور داخلی لبنان کرد. در ۱۴ مارس یک ماه بعد از قتل حریری حدود ۵/۱ میلیون نفر در میدان شهداء لبنان تظاهرات کردند. تظاهرکنندگان خواستار افشای حقیقت در مورد قتل حریری و اعلام استقلال از سوریه بودند و تمایل خود را برای داشتن کشوری متحد، دموکراتیک و خود مختار و فارغ از تسلط سوریه اعلام کردند.چند هفته بعد از تظاهرات چندین بمب در مناطق مسیحی نشین بیروت منفجر شدند. اگر چه خسارات وارده جانی نبود ولی خطر سقوط لبنان به جنگ‌های فرقه‌ای را ثابت کرد.

اسلاید 120: سرانجام با فشار جوامع بین‌المللی سوریه ۱۵ هزار گروه نظامی قدرتمند خود را از لبنان خارج کرد. آخرین سرباز سوری در ۲۶ آوریل ۲۰۰۵ لبنان را ترک کرد. در ۲۷ آوریل ۲۰۰۵ لبنانیها اولین روز استقلال خود از سوریه را اعلام کردند. نیروهای سازمان طل به رهبری بریگ کن محمود وی نجو سنگالی برای تایید عقب نیشینی نظامی مقرر قطعنامه ۱۵۵۹ شورای امنیت به لبنان فرستاده شدند.انتخاباتطی اولین انتخابات پارلمانی که بعد از عقب نشینی سوریه از لبنان در می‌۲۰۰۵ برگزار شد گروه‌های ائتلافی ضد سوریه‌ای مسلمانان سنی و احزاب دروزی و مسیحی به رهبری سعد حریری پسر نخست وزیر مقتول اکثریت کرسی‌های پارلمان را تصاحب کردند.

اسلاید 121: حزب آزاد میهن پرستان با لیست رفیق حریری در این انتخابات متحد نشدند چون اعضای لیست فکر می‌کردند آنها هنوز هویت فرقه‌ای خو را حفظ رده‌اند. به همین این حزب اقلیت کرسی‌ها را به دست آورد.ترکیبات انتخاباتی به این دلیل جالب بود که ائتلاف ضد سوریه در بعضی مناطق با حزب ا... و دیگران با حزب امل متحد شدند. آنها نتوانستند دو سوم کرسی‌های مورد نیاز برای اخراج کردن امیل لحود رئیس جمهور انتخابی سوریه را کسب کنند که دلیل آن نمایش غیر منتظره و قوی حزب آزاد میهن پرستی و مونت لبنان بود که متعلق به ژنرال بازنشسته ارتش میشل آون است. ژنرال آون به خاطر مخالفت با سوریه مشهور بود ولی در دهه گذشته با سیاست‌مداران طرفدار سوریه متحد شد یعنی سلیمان فرنجیه و میشل مور اتحاد آنها شمال و منطقه متن از مونت لبنان را در بر گرفت. سعد حریری و ولید جمبلات با نیروهای دو حزب طرفدار سوریه، حزب ا... و عملل، برای کسب قدرت اکثریت در جنوب، بکا، بعبداعلی منطقه مونت لبنان متحد شدند. این اتحاد موقت بود. در ۶ فوریه ۲۰۰۶ حزب ا... پیمان خلع سلاح را با میشل آون رهبر حزب آزاد میهن پرستان امضاء کرد.

اسلاید 122: جنگ 33 روزه لبنان و اسرائیل در ۲۰۰۶در ۱۲ جولای ۲۰۰۶ دستگیری ۲ سرباز اسرائیلی در عملیاتی مرزی و کشتار بیش از ۸ سرباز در آن عملیات توسط حزب ا... باعث شد تا نخست وزیر اسرائیل اهود اولمرت آن را “آغاز جنگ” بنامد. آن شب اسرائیل حملات گسترده علیه لبنان را با هدف نهایی حذف حزب ا... و باز پس گیری سربازان مجاز اعلام کرد. این عملیات سریعا تبدیل به «جنگ تمام عیار» شد چون اسرائیل بمباران منطاق بزرگ لبنان را ادامه داد و حزب ا.. نیز هزاران راکت به سمت شمال اسرائیل فرستاد.دیپلماسی در نهایت منجر به صدور قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت شد که خواستار توقف سریع تخاصم و بازگشت بدون شرط دو سر باز گروگان گرفته بود و تهیه سلاح برای حزب ا... را برای هم ممنوع اعلام کرد. سه روز بعد در ۱۴ آگوست ۲۰۰۶ آتش بس موقت اجرا شد و هر دو طرف نفس راحتی کشیدند چون اسرائیل دست از بمباران برداشت و حزب ا... فرستادن موشک به شمال اسرائیل را متوقف کرد.

اسلاید 123: اما اسرائیل محاصره هوایی و دریایی لبنان را ادامه داد تا از رسیدن سلاح به حزب ا... جلوگیری کند. در ۸ سپتامبر ۲۰۰۶ هر دو نوع محاصره رفع شدند. طی آتش بس و بعد از آن چندین مورد نقض آتش بس نیز به ثبت رسید.سطح تخریبی که به لبنان وارد شد از سوی فواد سینیورا نخست وزیر «غیر قابل تصور» توصیف شد. بسیاری از زیر ساختهای لبنان تخریب شد که عمدتاً پلها و جاده‌ها بود و هزینه صدمات ۱۵ میلیارد دلار تخمین زده شد. حدود ۱۲۰۰ غیرنظامی لبنانی کشته و حدود ۴۰۰۰ نفر زخمی شدند. بیش از یک میلیون لبنانی بی خانمان شده و مجبور به فرار به سمت مناطق امن تر شدند. ۱۶۰ اسرائیل کشته و ۸۰۰ نفر زخمی شدند. از ۱۶۰ نفر کشته شده ۴۴ نفر غیر نظامی بودند.در پاسخ به فشارهای بین‌المللی برای خلع سلاح حزب ا... سيد حسن نصرا... رهبر این حزب «جشن پیروزی» در ۲۲ سپتامبر ۲۰۰۶ در جنوب لبنان برگزار کرد که صدها هزار نفر در آن شرکت کردند و حمایت خود از مقاومت مداوم را نشان دادند. در این جشن نصرا... اعلام کرد که هیچ کس نخواهد توانست حزب ا... را خلع سلاح کند و متمم خورد که انتقام خصومتهای اسرائیلی را خواهد گرفت. او همچنین افزود که اگر لبنان قادر به دفاع از خود باشد با کمال میل حزب ا... را خلع سلاح خواهد کرد.

اسلاید 124: جنگ داخلی لبنان جنگ داخلی لبنان (در عربی : حرب أهلية لبنانية) نام مجموعه جنگ‌های داخلی و دخالت‌های نیروهای خارجی است که از سال ۱۹۷۵ تا ۱۹۹۰ میلادی در لبنان جریان داشت. جنگ داخلی لبنان سرانجام با اخراج سازمان آزادی‌بخش فلسطین (PLO) از لبنان متوقف شد.

اسلاید 125: تاریخچهدر فرودین ۱۹۷۵ میلادی، تنی چند از اعضای عضو سازمان آزادی‌بخش فلسطین به قصد ترور پیر جمیل موسس و رهبر حزب فالانژ لبنان به سوی کلیسایی متعلق به مسیحیان مارونی در شرق بیروت آتش گشودند. او از سوءقصد جان سالم به در برد، ولی این کار باعث مجموعه‌ای از اقدامات متقابل شد که در نهایت به جنگ داخلی ۱۵ ساله در لبنان منجر شد.از وقایع مهم در جنگ داخلی لبنان می‌توان به کشتار اهالی دو اردوگاه پناهندگان فلسطینی در لبنان موسوم به «صبرا و شتیلا» اشاره کرد که در تاریخ ۱۶ سپتامبر تا ۱۸ سپتامبر ۱۹۸۲ میلادی، بوسیله شبه‌نظامیان فالانژ لبنانی و با همکاری رژیم صهیونیستی اسرائیل به انتقام ترور بشیر جمیل، رئیس جمهور لبنان و رهبر حزب فالانژ از فلسطینیان به وقوع پیوست.مسیحیان مارونی عضو حزب فالانژ، بین ۷۰۰ تا ۳۵۰۰ نفر از فلسطینیان را به انتقام قتل بشیر جمیل کشتند.

اسلاید 126: تصویری از میزان تخریب خیابان‌های بیروت در طول جنگ داخلی لبنان پیر جمیل، بنیان‌گذار حزب فالانژ لبنان در سالروز تاسیس حزب در سال ۱۹۷۱ میلادی در بیروت

اسلاید 127: نظامیان عضو سازمان آزادی‌بخش فلسطین در یک راهپیمایی در بیروت، ۱ ژانویه ۱۹۷۹ میلادی .

اسلاید 128: میثاق ملی در دوران قیمومت فرانسه مسلمانان درصدد کسب استقلال لبنان بودند . در این میان مسلمانان سعی داشتند تا مسیحیان را نیز با خود همصدا کنند . مسیحیان ظاهرا در طلب استقلال با مسلمانان هم صدا بودند ؛ ولی در باطن وحشت داشتند که مبادا جدایی از فرانسه موجب گردد که موجودیت آنها در جهان عرب ذوب گردد و به این جهت خواستار استققلال لبنان کوچک یا جبل لبنان بودند . برای جلب مسیحیان ، پاره ای از رهبران مسلمان سعی نمودند در بین آنان دلگرمی ایجاد کنند و به آنان اطمینان خاطر ببخشند و پس از مذاکرات طولانی و جلب نظر موافق رهبران مسیحی ، یک میثاق ملی منعقد سازند که در تاریخ ملل یک پدیده جالب به شمار می آید . این میثاق ملی در سال 1943 توسط بشاره الخوری و ریاض الصلح صورت گرفت .

اسلاید 129: میثاق ملی چند نکته اساسی را مورد بحث قرار داده بود : 1 . لبنان یک سیمای عربی و یک سیمای غربی نخواهد داشت . 2 . مارونی ها می پذیرند که برخلاف گذشته که از فرانسه تقاضای کمک کرده بودند ، خواستار حمایت خارجی نشوند و اجازه ندهند از لبنان به عنوان پایگاهی برای رخنه امپریالیسم غرب در داخل صفوف اعراب استفاده شود . 3 . مسلمانان قبول می کنند که لبنان باید یک کشور جدا و مستقل باقی بماند و جبرا با دیگر کشورهای عرب متحد نشوند و نیز قدرت براساس جمعیت هر فرقه ای تقسیم بندی می شود .

اسلاید 130: سیاست در لبنان کشور لبنان جمهوری است و سه مقام ارشد آن برای اعضای گروه‌های مذهبی خاص در نظر گرفته شده‌اند.رئیس جمهوری باید مسیحی مارونی باشد.نخست وزیر باید مسلمان سنی باشدسخنگوی پارلمان می‌بایست مسلمان شیعه باشد . ( : المیثاق الوطنی - al Mithaq al Watani) است که توافقی غیر کتبی است که در سال ۱۹۴۳ در ملاقاتی بین اولین رئیس جمهور لبنان (یک مارونیتی) و اولین نخست وزیر لبنان (یک سنی) حاصل شد، اگر چه این توافق در قانون اساسی لبنان تا سال ۱۹۹۰ به دنبال توافق طایف رسمی نشد. این میثاق شامل قول و قرار مسیحیان بود مبنی بر اینکه به دنبال جلب حمایت فرانسه نباشند و وجهه عربی لبنان را قبول داشته باشند و همچنین مسلمانان نیز قول دادند تا مشروعیت استقلال و دولت لبنان و همچنین مرزهای این کشور در سال ۱۹۲۰ را قبول داشته باشند و برای اتحاد با سوریه تلاش نکنند. این میثاق تا زمان تشکیل هویت ملی لبنان موقت ولی لازم الاجرا بود .

اسلاید 131: به دلیل احساس نیاز شدید مسلمانان به اتحاد به کشورهای همتایی عرب خود این میثاق راه حلی موقت به نظر می‌رسید. از سویی دیگر مسیحیان این میثاق را رد کردند و بعداً برای جلب حمایت فدرالیسم را پیشنهاد دادند و با اسرائیل متحد شدند. لبنان به موجودیت خود ادامه داده و اثرات سوء جنگ‌های داخلی همچنان بر سیاست لبنان سایه افکنده‌است.این میثاق همچنین تصریح می‌کرد که کرسی‌های پارلمان به تمامی مذاهب تعلق گیرد یعنی با نسبت ۶ مسیحی به ۵ مسلمان که بر اساس آمارگیری سال ۱۹۳۲ بود که در آن زمان مسیحیان مقداری بیشتر بودند. توافق طیف انی نسبت را مساوی کرد تا هر دو گروه مذهبی حق مساوی داشته باشند.حال مسلمانان مخصوصا با احتساب حضور فلسطینی‌ها بیشتر شده‌اند ولی اکثر گروه‌ها در لبنان با این حق تساوی راضی هستند.

اسلاید 132: 1 . رئیس جمهوربراساس ماده 49 ، رئیس جمهور ، رئیس دولت و سمبل وحدت کشور است و باید نهایت تلاش خود را در جهت محترم شمردن قانون اساسی و حفظ استقلال ، وحدت و تمامیت ارضی لبنان براساس مفاد قانون اساسی به عمل آورد . همچنین رئیس شورای عالی دفاع و فرمانده کل نیروهای مسلح است که تحت اقتدار شورای وزیران می باشند . مقام رئیس جمهوری لبنان یک مقام تشریفاتی نیست ، بلکه از لحاظ قانون مقامی قوی و مقتدر است . انتخاب ریاست جمهوری با رای مخفی پارلمان و به مدت 6 سال است . انتخاب مجدد و بلافاصله رئیس جمهور ممکن نیست ولی پس از گذشت یک دوره ریاست جمهوری انتخاب وی بلا مانع است .

اسلاید 133: قانون اساسی لبنان به مردم این حق را می‌دهد تا دولت خود را عوض کنند. با این حال از اواسط دهه ۱۹۷۰ تا انتخابات پارلمانی ۱۹۹۲ جنگ داخلی لبنان از اجرای حقوق سیاسی ممانعت به عمل آورد. طبق قانون اساسی انتخابات مستقیم هر چهار سال یک بار باید برگزار شود. آخرین انتخابات پارلمانی بعد از ترور نخست وزیر حریری انجام شد و معادله قدرت با پیروزی مخالفان حضور سوریه در لبنان و تصاحب اکثر کرسی‌های پارلمان توسط آنها شاهد تغییرات بسیاری بود. ترکیب‌های پارلمان توسط آنها شاهد تغییرات بسیاری بود. ترکیب پارلمان بر اساس هویت مذهبی و قومی و برخلاف مسائل ایدئولوژیکی شکل گرفته‌است. پیمان طیف با پایان دادن جنگ داخلی تقسیمات کرسی‌های پارلمان را تغییر داد.

اسلاید 134: رئیس‌جمهورهای لبنانبشاره الخوری (۱۹۴۳-۱۹۵۲) • کمیل شمعون (۱۹۵۲-۱۹۵۸) • فواد شهاب (۱۹۵۸-۱۹۶۴) • شارل حلو (۱۹۶۴-۱۹۷۰) • سلیمان فرنجیه (۱۹۷۰-۱۹۷۶) • الیاس سرکش (۱۹۷۶-۱۹۸۲) بشیر جمایل (نه روز پس از تحویل گرفتن پست و قبل از ادای سوگند ترور شد) • امین جمایل (۱۹۸۲-۱۹۸۸) • رینیه معوض (۱۹۸۸) • الیاس هراوی (۱۹۸۹-۱۹۹۸) • امیل لحود (۱۹۹۸-۲۰۰۷) • میشل سلیمان (*۲۰۰۸-تا کنون)

اسلاید 135: میشل سلیمان میشل سلیمان (به عربی:میشال سلیمان) (زاده ۲۱ نوامبر ۱۹۴۸ در عمشیت لبنان) دوازدهمین رئیس جمهور (از ۲۵ مه ۲۰۰۸ تا کنون) لبنان است ، انتخاب او به این سمت بن بست سیاسی در این کشور را که با پایان دوران ریاست جمهوری امیل لحود در ۲۳ نوامبر ۲۰۰۷ در لبنان به وجود آمده بود را پایان داد. او یک مسیحی مارونی است. از ژنرال سلیمان به عنوان کسی یاد شده که از ویژگی‌های لازم برای ایجاد وحدت بین بازیگران متنوع سیاسی در لبنان برخوردار است چرا که وی فاصله‌ای برابر با تمام گروه‌ها و بازیگران صحنه سیاست و حکومت در لبنان دارد . سلیمان در سال ۱۹۷۰ از آکادمی نظامی لبنان به عنوان ستوان دوم فارغ‌التحصیل شد و دارای مدرک کارشناسی در علوم سیاسی و اجرایی از دانشگاه لبنان است. وی به دو زبان انگلیسی و فرانسوی تسلط دارد.میشل سلیمان از سال ۱۹۷۰ تا قبل از برگزیده شدنش به مقام ریاست جمهوری لبنان در ارتش این کشور خدمت کرده‌است و از دسامبر ۱۹۹۸ تا ۲۴ مه ۲۰۰۸ فرمانده ارتش مرکزی لبنان بوده‌است.

اسلاید 136: 2 . نخست وزیر و کابینه رئیس جمهوری وزرای کابینه را منصوب می کند و یکی از آنها را به عنوان رئیس کابینه یا نخست وزیر تعیین می کند . برنامه کابینه توسط نخست وزیر و یا کفیل وی اعلام می گردد . چنان چه پارلمان به برنامه دولت رای اعتماد داد ، دولت به کار خود مشغول خواهد شد ولی در صورت رای عدم اعتماد ، دولت جدیدی باید تشکیل شود . اعضای کابینه می تواند کلا یا قسمتی از آنها خارج از مجلس نمایندگان باشد . هدف از این امر ، غیر سیاسی کردن حکومت ملی و جنبه تخصصی دادن به آن است . تشکیل دولت براساس روابط طوایف با یکدیگر است . تعداد وزاری مسیحی باید با شمار وزاری مسلمان برابر باشد . وزرا در برابر مجلس در رابطه با سیاست کلی ، همگی مسئولند ، اما نسبت به اعمال شخصی شان به طور انفرادی مسئول می باشند . مجلس حق دارد در هر زمان از عملکرد وزرا انتقاد کند و آنها را استیضلح نماید .

اسلاید 137: قوه مقننه مجلس نمایندگان یا پارلمان نقش قوه قانونگذاری را دارد . در مارس 1979 نام آن از مجلس نمایندگان به مجلس ملی تغییر یافت . این مجلس ابتدا دارای 99 عضو بود که براساس قرارداد طائف در سال 1990 به 108 نفر و در سال 1992 به 128 نفر افزایش یافت که از این تعداد نیمی مسلمان و نیمی مسلمان هستند . ریاست مجلس متشکل از یک رئیس شیعه ، نائب رئیس ارتدوکس و دو منشی است که مجلس انتخاب می کند . 13 کمیته پارلمانی به ترتیب زیر وجود دارد : اداره دادگستری و عدالت ، کشاورزی ، دارایی و بودجه ، امور خارجه ، اطلاعات ، پست و تلگراف ، مقررات داخلی ، دفاع ملی ، فوائد عامه ، حمل و نقل و امور اجتماعی

اسلاید 138: پارلمان لبنانپارلمان رئیس جمهور را برای یک دوره شش ساله انتخاب می‌کند. انتخاب مجدد یک رئیس جمهور برای دوره‌ای دیگر ممنوع است. این قانون برآمده از قانون اساسی تا به حال دوبار با اصلاحیه‌های موقت از سوی دولت سوریه نادیده گرفته شده‌است. دوره ریاست جمهوری الیاس حراوی که می‌بایست در سال ۱۹۹۵ تمام می‌شد برای سه سال دیگر تمدید شد. این اتفاق برای امیل لحود نیز افتاد و دوره اش تا سال ۲۰۰۷ تمدید شد. طرفداران دموکراسی این اعمال را محکوم کردند.آخرین انتخابات ریاست جمهوری در سال ۱۹۹۸ انجام شد. رئیس جمهور نخست وزیر را با پیشنهاد پارلمان انتصاب می‌کند. لبنان حزب‌های سیاسی زیادی دارد ولی آنها نقش مهمی در سیستم پارلمان ندارند. اکثر آنها منافع فرقه‌ای را در عمل نمایندگی می‌کنند. بسیاری از آنها لیستی موقت از نمایندگانی هستند که توسط شخصی معروف از کشور یا شهرشان حمایت می‌شوند. لیست نامزدهای انتخاباتی اغلب بر اساس حوزه انتخاباتی با مذاکر میان رهبران محلی طوایف، گروه‌های مذهبی و احزاب سیاسی شکل می‌گیرند.

اسلاید 139: این ائتلاف‌های پراکنده تنها برای انتخابات شکل می‌گیرند و به ندرت گروهی منسجم در پارلمان را تشکیل می‌دهند. اخیرا پارلمان لبنان به سه گروه متحد تقسیم شده‌است. اتحاد ضد سوریه اتحاد ۱۴ مارس، اتحاد طرفدار سوریه‌ها متشکل ازحزب ا... و حزب عمل است و حزب رئیس قبلی مارونیتها با نام میشل آون که اخیراً با حزب ا... متحد شده‌است .

اسلاید 140: پارلمان لبنان

اسلاید 141: نمایندگان پارلمان لبنان در نشستی که به منظور انتخاب رئیس، نایب رئیس و اعضای هیئت دفتر پارلمان جدید و با حضور تعدادی از سفیران خارجی، روسای هیئت‌های عربی و بین‌المللی و رئیس اتحادیه پارلمان‌های عربی تشکیل شد، نبیه بری را برای پنجمین بار متوالی به عنوان رئیس مجلس انتخاب کردند.در این نشست که ۱۲۸ نماینده منتخب ملت لبنان وجود داشتند، بری توانست با کسب ۹۰ رای بار دیگر رئیس پارلمان شود.«عباس هاشم»،«صبری حماده» و «غازی یوسف» از رقبای نبیه بری برای تصدی ریاست پارلمان جدید بودند. در واقع می‌توان گفت نبیه بری رهبر جنبش امل لبنان جنبش شیعی وابسته به گروه هشت مارس تنها نامزدی بود که توانست تایید طرف‌های اساسی جریان ۱۴ مارس را جلب کند.«سعد الحریری» رئیس فراکسیون پارلمانی المستقبل اخیرا گفته بود که به منظور حفظ وحدت ملی و امنیت و ثبات داخلی از نبیه بری حمایت خواهد کرد.بری پس از پایان رای گیری در برابر اعضای پارلمان به سخنرانی پرداخت و اظهار داشت: پارلمان پل ارتباطی میان احزاب و طیف‌های سیاسی کشور است.

اسلاید 142: وی که شخصیتی اساسی در معادلات سیاسی لبنان به شمار می‌رود همواره توانسته‌است نقش وحدت آفرین خود را به خوبی ایفا کند.وی ضمن حمایت از مقاومت در برابر اسرائیل و هشدار به جنگ امنیتی و اطلاعاتی این کشور با لبنان از پارلمان خواست که برای تقویت ارتش ملی کشور اقداماتی انجام دهد.بری در ادامه گفت: پارلمان به تکمیل روند آزاد سازی اراضی اشغالی کشور از جمله شبعا، کفر شوبا و روستای غجر و نیز پاکسازی اراضی لبنان از مین و بمب‌های خوشه‌ای، اجرای قطعنامه‌های شورای امنیت به ویژه ۱۷۰۱ و نیز متوقف کردن نقض حریم هوایی، زمینی و دریایی کشور از سوی اسرائیل اهتمام می‌ورزد.وی ضمن ابراز امیدواری از اینکه انتخاب وی به عنوان رئیس پارلمان مقدمه تشکیل دولت وحدت ملی باشد، تاکید کرد که برای شکل گیری این دولت در اسرع وقت و ادغام گروه‌های هشت و ۱۴ مارس در دولت وحدت ملی تلاش خواهد کرد.

اسلاید 143: در همین راستا «میشل سلیمان» رئیس جمهور لبنان ضمن تبریک به نبیه بری اظهار داشت که تحولات کنونی کشور از جمله انتخابات پارلمانی، انتخاب رئیس پارلمان و سپس تشکیل دولت وحدت ملی با اراده آزاد لبنانی‌ها و به دور از عوامل و فشارهای داخلی و خارجی صورت می‌گیرد.جبهه عمل اسلامی لبنان نیز انتخاب مجدد نبیه بری به عنوان رئیس پارلمان این کشور را به وی تبریک گفت.نبیه بری را بهتر بشناسیم :نبیه بری سیاستمدار با تجربه توانسته‌است از سال ۱۹۹۲ تاکنون که به طور متوالی ریاست پارلمان لبنان را بر عهده داشته‌است، با ایفای نقش قوی در برابر فشارهای داخلی و خارجی و بحران‌های سیاسی ایستادگی کند.وی که شخصیتی اساسی در معادلات سیاسی لبنان به شمار می‌رود همواره توانسته‌است نقش وحدت آفرین خود را به خوبی ایفا کند.

اسلاید 144: نبیه بری ۷۱ ساله به بلاغت در گفتار و نوشتار، سنجیده و شیوا سخن گفتن و انتقادهای تند مشهور است.وی سال ۱۹۳۸ در سیرالئون و در خانواده‌ای که از جنوب لبنان به آفریقا مهاجرت کرده بود متولد شد.بری پیش از پیوستن به جنبش امل به تجارت و سرمایه گذاری به ویژه تجارت الماس مشغول بود.پس از اینکه «امام موسی صدر» در سال ۱۹۷۰ جنبش امل لبنان را تاسیس کرد نبیه بری به این جنبش پیوست که در سال ۱۹۸۰ یعنی دو سال پس از ربودن امام موسی صدر وی ریاست جنبش امل را برعهده گرفت.

اسلاید 145: روابط با جمهوری اسلامی ایران الف)تاریخچه روابط سیاسیروابط قبل از انقلاب اسلامی روابط ایران و لبنان از دوران حکومت قاجار و عثمانی آغاز گردید. امپراطوری عثمانی و حکومت شاهنشاهی وقت قاجار قراردادی بنام ”قرارداد ارزه روم“منعقد نمودند. این قرارداد که از طرف ایران توسط میرزا تقی خان امیرکبیر صدراعظم ناصرالدین شاه به امضاء رسید به دولت وقت ایران اجازه گشایش کنسولگری در هر یک از شهرهای تحت تصرف امپراطوری عثمانی که با ایران روابط بازرگانی داشته به جز شهرهای مکه و مدینه را به منظور حفظ منافع و حقوق اتباع خویش می داد . اما با توجه به عدم وجود روابط بازرگانی میان ایران و لبنان در دوران عثمانی ، ایران دارای کنسولگری در لبنان نبود و سرانجام دولت ایران تصمیم گرفت تا یک کنسولگری در لبنان در سال 1912 افتتاح کند .

اسلاید 146: دولت ایران از زمان دستیابی لبنان به استقلال تمایل خود را در مورد برقراری روابط دوستانه به دو دلیل زیر اعلام نمود : 1 . موقعیت حساس لبنان در خاورمیانه ؛ 2 . حضور شمار زیادی از شیعیان در لبنان . برای دستیابی به اهدافی که در پرتو دلایل فوق در نظر گرفته شده بود ، دو کشور قرارداد دوستی و مودت را در تهران به سال 1953 به امضا رسانده اما مبادله اسناد تا سال 1967 به تاخیر افتاد و این تاخیر موجب شد تا روزنامه های لبنانی به روابط دوستانه و دیرینه کشور اشاره نموده و خواستار تقویت آنها گردند . در نیمه دوم دهه 50 میلادی محمد رضا پهلوی در دوره ریاست جمهوری کامیل شمعون از لبنان دیدار کرد و در مقابل کامیل شمعون در سال 1956 از ایران دیدن نمود . این رفت و آمدها در مقاطعی باعث تحکیم روابط رسمی بین دو دولت شد ؛ اما روابط فوق بنا به دلایل متعدد مستحکم باقی نماند .

اسلاید 147: در سال 1965 روابط دو کشور به دلیل اظهارات سفیر ایران در بیروت در پاسخ به اظهارات تحریک آمیز وزیر تبلیغات وقت کویت در فرودگاه بیروت بیان شده بود ، رو به سستی و رکود گذاشت و سرانجام به درخواست دولت لبنان این روابط قطع گردید . به طور کلی روابط ایران و لبنان تا قبل از پیروزی انقلاب اسلامی بیش از آنکه در راستای منافع ملی دو کشور باشد در جهت خواست رهبران رژیم سابق با توجه به سیاست آنها در راستای همکاری با د.لت غاصب اسرائیل بود . لذا اگر حمایتی از لبنان به عمل می آمد بیشتر در جهت حفظ و توسعه نفوذ گروه های دست راستی و حتی و مسیحیان لبنان بود تا مسلمانان و به خصوص شیعیان آن کشور . از سوی دیگر با توجه به حضور بیش از 500 هزار آواره فلسطینی در لبنان و سیاست های خاص رژیم سابق ایران نسبت به آنها چنین استنباط می شود که دولت وقت ایران همواره سعی داشته با کمک مسیحیان راست گرا به خصوص فالانژیست ها و دار و دسته کامیل شمعون از توسعه نفوذ و قدرت فلسطینی ها که برای احقاق حقوق حقه خود مبارزه با رژیم اشغالگر قدس را در پیش گرفته بودند بکاهد و در راستای منافع اسرائیل آنها را تحت کنترل و نفوذ در آورند .

اسلاید 148: روابط بعد از انقلاب اسلامی روابط بین ایران و لبنان بعد از انقلاب بویژه در زمینه های فرهنگی گسترش زیادی پیدا کرد. پیروزی انقلاب اسلامی ایران در شرایطی تحقق یافت که لبنان هنوز در آتش جنگ داخلی می سوخت و مسلمانان این کشور بویژه شیعیان مورد تهاجم مسیحیان و حامیان غربی آنها قرار گرفته بودند. تردیدی نیست که انقلاب اسلامی ایران به رهبری امام خمینی (ره) عمیقا بر شیعیان لبنان اثر گذاشته و آنها را نسبت به آینده امیدوار نمود . سرنگونی شاه معدوم در ژانویه 1979 به عنوان الگوی مهمی بکار گرفته شد و نشان داد که یک نهضت اسلامی موفق و کاملا سازمان یافته و دارای انگیزه می تواند چه دستاوردهایی در مقابله با ستمگری و بی عدالتی داشیت اته باشد و بر همین اساس روابط ایران و لبنان نه تنها مبتنی بر حمایت ایران از تمامیت ارضی لبنان در مقابل اسرائیل و محکوم نمودن اشغال جنوب لبنان توسط رژیم صهیونیستی بود ؛

اسلاید 149: بلکه جمهوری اسلامی خود را ملزم می دانست که حمایت از مسلمانان لبنان به ویژه شیعیان این کشور که با وجود داشتن اکثریت جمعیت لبنان ، از محرومترین اقشار جامعه بودند را در دستور کار خود قرار دهد . طی دهه 80 که لبنان همچنان گرفتار جنگهای داخلی و تجاوزات خارجی به ویژه از طرف رژیم صهیونیستی بود و از طرفی دولتهای بی ثباتی بر این کشور حاکم بودند که مشروعیت مردمی آنها مورد تردید جدی قرار داشت ، جمهوری اسلامی ایران همواره تجاوزات رژیم صهیونیستی و حضور مداخله گرانه قدرتهای غربی را در خاک اینکشور محکوم می نمود و خواستار ایجاد نظامی در لبنان بود که تامین کننده حقوق حقه اکثریت مردم این کشور که عمدتا مسلمانان و به ویژه شیعیان بودند ، باشد .

اسلاید 150: قوه قضائیهسیستم قضایی لبنان بر اساس قانون ناپلئونی تدوین شده‌است. هیئت منصفه در دادگاه‌های استفاده نمی‌شوند . سیستم دادگاهی لبنان از سه سطح تشکیل شده است ، دادگاه بدوی، دادگاه استیناف و دادگاه نقض رای. همچنین دادگاه‌های مذهبی وجود دارند که در مسائل شخصی در جوامع خود با قوانین مربوط به ازدواج، طلا و وراثت حق قضاوت دارند قانون لبنان شامل ازدواج عرضی نمی‌شود ( اگر چه چنین ازدواج‌هایی را به مانند قرار دادهایی می‌داند که در خارج از کشور صورت گرفته‌اند) تلاش‌های رئیس جمهوری قبلی الیاس حراوی برای قانونی کردن ازدواج عرضی در اواخر دهه ۱۹۹۰ با اعتراضات روحانیون مسلمان با مشکل مواجه شد.

اسلاید 151: به علاوه لبنان دارای سیستمی از دادگاه‌های نظامی است که بر افراد برای جرایمی همچون جاسوسی، خیانت به وطن و دیگر جرایم که مربوط به امنیت هستند حق قضاوت دارد. این دادگاه‌های نظامی از سوی سازمان‌های حقوق بشر از جمله سازمان بین‌المللی عضو بین‌المللی مورد انتقاد قرار گرفته‌اند. انتقال آنها یک بوده‌است که استانداردهای بین‌المللی قضاوت منصفانه در این دادگاه‌ها رعایت نمی‌شود و حق قضاوت بسیاری در مورد غیر نظامیان اعمال می‌شود.

اسلاید 152: قانون اساسی ، تحولات و ویژگیهای آن سیستم حکومتی لبنان در یک قانون اساسی و یک میثاق ملی ( المیثاق الوطنی ) نهفته است . میثاق ملی یا به عبارت دیگر قانون اساسی نانوشته ، قراردادی است که بین مسیحیان و مسلمانان در 1943 بسته شد . قانون اساسی قانون اساسی لبنان در سال 1926 براساس قانون اساسی جمهوری سوم فرانسه وضع شده است . در این سال پس از آنکه تصویب قانون اساسی اعلام گردید . شورای نمایندگان که تا آن زمان وجود داشت تبدیل به اولین مجلس نمایندگان کشور گردید . همراه با این مجلس ، مجلس سنای لبنان نیز بر طبق مقررات قانون اساسی بوجود آمد که اعضای آن از طرف کمیسر عالی تعیین می شد . قانون مذکور برای جمهوری لبنان یک رئیس جمهور ، قوه مقننه ای مرکب از

اسلاید 153: دو مجلس ، یکی سنا با 16 نماینده انتصابی و دیگری مجلس نمایندگان با 22 نماینده انتخابی در نظر گرفته بود . مقامات فرانسوی می توانستند به طور مستقیم دستگاه حکومت را کنترل کنند . چرا که آنها قانونا این قدرت را داشتند که دستوراتی را بدون مشورت با قوه مقننه لبنان صادر کنند . قوم مقننه مرکب از هیئتی برای بحث و مذاکره بود . امروزه از 102 ماده اولیه قانون اساسی لبنان 13 ماده کاملا لغو شده و در 58 ماده تجدید نظر به عمل آمده و تنها 31 ماه بدون تغییر مانده است . در قسمت اول قانون اساسی تحت عنوان فصل اول (( پیرامون دولت و سرزمین دولت )) از تمامیت ارضی لبنان و حدود مرزهای آن تا آنجا که مربوط به شکل جمهوری حکومت ، پایتخت و پرچم می گردد ، بحث می نماید .

اسلاید 154: برخلاف قانون اساسی تمام کشورهای عربی در قانون اساسی لبنان اسمی از مذهب رسمی کشور برده نشده است . در فصل دوم نیز به حقوق و تکالیف مردم لبنان پرداخته شده است . به عبارت دیگر دستگاه حکومتی ، قوه مقننه ، قوه مجریه و روابط بین آنها را مورد بررسی قرار می دهد . مجلس دارای اقتدار تقنینه است و قوه مجریه در دست رئیس جمهوری می باشد ، وزاری او را در انجام وظایفش یاری می دهند . اقتدار قضائیه در محدوده قانون است . براساس اصل 19 قانون اساسی شورایی بنام شورای قانون نظارت ( المجلس الدستوری ) نظارت بر عدم مغایرت مصوبات دولت و مجلس با قانون اساسی و رسیدگی به مناقشات و اعتراضات مربوط به انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی این کشور را به عهده دارد . نقش این شورا مثل نقش شورای نگهبان در ایران است .

اسلاید 155: جاذبه‌های گردشگری لبنان دارای نقاط زیاد طبیعی است و سواحل خوبی دارد و زیباست بناهای تاریخی رومی و مساجد لبنان نیز دیدنی است . فهرست شهرهاي لبنان صورصیدانبطیهبعلبکبیروتطرابلس

اسلاید 156: صور (لبنان) صور (در عربی: صور، در لاتین: Tyrus) شهری در جنوب لبنان است.جمعیت آن ۱۱۷۱۰۰ نفر است و در نزدیکی کرانه دریای مدیترانه قرار گرفته است. صور از شهرهای باستان فینیقیان بود و امروزه چهارمین شهر بزرگ لبنان است. نام این شهر به معنی «صخره» است.صور به شهر امام موسی صدر نیز مشهور است. طاق نصرت در صور

اسلاید 157: قانا قانا روستایی است در جنوب شرقی شهر صور در جنوب لبنان.در جنگ‌های میان اسرائیل و حزب‌الله لبنان در دو مورد، شهروندان غیرنظامی لبنانی توسط نیروهای نظامی اسرائیل در روستای قانا مورد حمله قرار گرفته و به قتل رسیدند . موشکباران قانا در ۱۹۹۶ بمباران قانا در ۲۰۰۶ در ۳۰ ژوئیه ۲۰۰۶ (میلادی) در جریان جنگ اسرائیل و لبنان (۲۰۰۶) روستای قانا مورد حمله و بمباران نیروهای دفاعی اسرائیل (IDF) قرار گرفت .

اسلاید 158: برخورد دو بمب به یک ساختمان مسکونی چهارطبقه در مرکز روستای قانا به کشته شدن ۵۴ شهروند غیرنظامی از جمله بیش از ۳۷ کودک و زخمی شدن بسیاری انجامید. بسیاری از فقیران و کودکان معلول که قادر به فرار از منطقه نبودند در این ساختمان می‌خوابیدند.پیش‌تر در ۱۹۹۶ قانا شاهد مرگ ۱۰۰ پناهنده در اثر برخورد آتش توپ‌خانه با مقر سازمان ملل متحد بود.صیداصیدا یا صیدون (به عربی: صیدا، عبری:צִידוֹן، عبری استاندارد:zidon، عبری تیبرایی:Ṣîḏōn، فینیقی: sydwn) سومین شهر بزرگ لبنان است. این شهر در فرمانداری جنوبی لبنان کرانه مدیترانه،۴۰ کیلومتری شمال صور و ۴۰ کیلومتری جنوب بیروت جای‌گرفته‌است. واژه صیدا معنای جای ماهیگیری می‌دهد.

اسلاید 159: تاریخچه پیشینه صیدا به هزاره چهارم پیش از زایش مسیح بازمی‌گردد و در آغاز یکی از مهم‌ترین شهرهای فینیقی‌ها بوده‌است. پاره‌ای این شهر را کهن‌ترین شهر فینیقی می‌دانند.تا پیش از زایش مسیح ملت‌های بسیاری چون آشوریان، بابلیان، مصریان، ایرانیان، یونانیان و سرانجام رومیان بر این شهر دست‌یافتند. هرود بزرگ و همچنین عیسی و پولس از این شهر دیدن‌کرده‌اند. سرانجام این شهر به دست عرب‌ها و عثمانی‌ها افتاد.اردشیر سوم پادشاه هخامنشی در ۳۵۱ (پیش از میلاد) بر این شهر چیره‌گشته‌بود. در ۳۳۳ (پیش از میلاد) نیز این شهر به دست اسکندر مقدونی افتاد و اینچنین دوره هلنی در این شهر آغاز گشت.در ۵۵۱-که در آن زمان این شهر بخشی از بیزانس بود-زمین‌لرزه هراسناکی بخش بزرگی از شهرهای فنقیه را ویران‌کرد، آموزشگاه قانون بیروت به صیدا سپرده شد. عرب‌ها در ۶۳۶ (میلادی) بر این شهر چیره شدند. در ۴ دسامبر ۱۱۱۰ (میلادی) در نخستین جنگ صلیبی صیدا تاراج‌شد.

اسلاید 160: از آن پس این شهر بخش مهمی از پادشاهی اورشلیم شمرده‌ می‌شد. در ۱۲۴۹ (میلادی) شرقیین این شهر را ویران‌کردند. مغول‌ها نیز در ۱۲۶۰ باز این شهر را ویران‌کردند. پس از چندی عثمانی بر این شهر دست‌یازید تا اینکه پس از جنگ جهانی یکم این شهر به دست فرانسویان افتاد. در زمان جنگ جهانی دوم انگلیسی‌ها بر این شهر دست‌یافتند. پس از آن که لبنان به استقلال‌رسید صیدا یکی از شهرهای بزرگ این کشورشد.در ۱۹۴۸ در پی اشغال فلسطین توسط اسراییل گروهی از فلسطینیان به این شهر هم چون شهرهای دیگر لبنان روی‌آوردند .

اسلاید 161: دژ دريايي صيدا بعلبک بَعلبَک یکی از شهرهای تاریخی کشور لبنان است.بعلبک در دره بقاع در بلندی ۱۱۷۰ متر از سطح دریا و در شرق رود لیطانی واقع شده است. بعلبک بخاطر وجود آثار باستانی در آن از جمله نیایشگاهی از دوره رومی‌ها که از آثار مهم رومی‌ها است شهرت دارد. بعلبک در زمان رومی‌ها به نام «هلیوپولیس» (شهر خورشید) نامیده می‌شد.

اسلاید 162: ستون‌های سنگی بسیار عظیمی از زمان‌های قدیم در این شهر موجود است. این ستون‌ها بقایای یک بنای قدیمی هستند. از این نظر بعلبک قابل مقایسه با تخت جمشید در شیراز می باشد. کاروان اسرای کربلا از این شهر تاریخی عبور کرده اند و ماجرای راهب مسیحی ظاهرا در این شهر اتفاق افتاده است. هم اکنون مسجدی بنام مسجد راس الحسین علیه السلام در بعلبک وجود دارد که مربوط به همین واقعه می باشد . ميراث جهان يونسكو در بعلبك

اسلاید 163: دین ساکنانتوزیع مذهب ساکنان شهرستان بعلبک به قرار زیر است:شیعه ۵۹%سنی ۲۳%مارونی‌ها ۱۵%کاتولیک رومی ۲%ارتودوکس رومی ۱%

اسلاید 164: تاریخ اولین بار در نامه‌های باستانی مصری، تل العمارنا، متعلق به قرن پانزده پیش از میلاد نام برده شده و پس از آن نیز بطور متمادی منطقه‌ای مسکونی بوده‌است. سیاست این شهر که روزگاری پاریس خاورمیانه خوانده می‌شد، در خلال جنگ‌های داخلی لبنان صدمات بسیاری دید. دولت پس از جنگ با بازسازی زیربنایی کشور روبرو بود .پس از پیروزی نخست‌وزیر رفیق حریری در انتخابات ۱۹۹۲، وی برنامهٔ ۱۴ میلیارد دلاری بازسازی کشور، هوریزون ۲۰۰۰، را آغاز کرد .این برنامه بر بازسازی بیروت تا تبدیل آن به مرکز اقتصادی خاورمیانه استوار است.

اسلاید 165: آمار کلی مساحت : ۸۵ کیلومتر مربعجمعیت (۲۰۰۵) : 397/574/1منطقه زمانی : ۲+

اسلاید 166: طرابلس (لبنان)ترابلس (Tripoli، عربی: طِرابلس) دومین شهر بزرگ لبنان و واقع شده در شمال شهر بترون است. ترابلس مرکز استان شمال لبنان می‌باشد که در نزدیکی ساحل و در ۸۵ کیلومتری شمال شهر بیروت واقع شده است. می‌توان از این شهر به عنوان غربی‌ترین بندر لبنان یاد کرد. جمعیت این شهر در حدود ۶۰۰٬۰۰۰ نفر معادل ۱۵% جمعیت کل کشور لبنان می‌باشد. دومین بندر بزرگ کشور لبنان در این منطقه واقع شده است. این شهر هم مرز شهر المیناء که بندر خروجی ترابلس محسوب می‌شود می‌باشد. از نظر جغرافیایی این دو شهر به هم وصل شده و ترابلس بزرگ را به وجود می‌آورند.اکثر افراد ساکن این شهر مسلمان و سنی می‌باشند اما اقلیت‌های نسبتاً بزرگ مسیحی نیز در این میان به چشم می‌خورد.

اسلاید 167: سنی ۸۴%ارتدوکس ۶%علوی ۵%مارونی ۲%شیعه ۱%کاتولیک ۱%سایر اقلیات مسیحی ۱%در دوران باستانی این منطقه محل استقرار فینیقی‌ها بوده است . شهرهای صور، صیدا و ارواد شامل این منطقه می‌شده اند. از این رو این منطقه ترابس (Tripoli) به یونانی به معنای سه شهر نام گرفته است. بعد از فینیقی‌ها به ترتیب آشوری ها، هخامنشیان، امپراطوری روم، خلفا، سلجوقیان، صلیبیون، مملوک ها و دولت عثمانی در این ناحیه حکمرانی کردند. در قرن ۱۹ صلیبیون در این منطقه «کشور تریپولی» را بنا نمودند.

اسلاید 168: تاریخچهٔ شهرشواهدی مبنی بر وجود استقرار هایی در ترابلس وجود دارد که قدمت آن‌ها به سال ۱۴۰۰ ق.م. بر می‌گردد. در قرن ۹ ق.م. فینیقی‌ها بازاری در این ناحی بنا کردند و بعدها تحت فرمانروایی ایرانی ها، این ناحیه مرکز اتحادیهٔ شهرهای فینیقی صور، صیدا و جزیرهٔ آرادس شد. تحت فرمانروای هلنیست‌ها ترابلس به مرکز کشتی سازی نیروهای دریایی تبدیل یافت و ساهد دوره‌ای از خود مختاری بود. ترابلس در سال ۶۴ ق.م. تحت اختیار امپراطوری روم در آمد. در سال ۵۵۱ میلادی زلزله‌ای سهمگین و امواج شدید دریا این شهر را که در اختیار امپراطوری روم شرقی بود به همراه شهرها و جزیره‌های دیگر واقع در این منطقه از ساحل مدیترانه را نابود کردند.

اسلاید 169:

اسلاید 170: آموزش در لبنان تاریخچه آموزش در لبنان دو وزارتی که از اول برای آموزش در لبنان تشکیل شدند شامل وزارت آموزش و تحصیلات عالیه و آموزش فنی و حرفه‌ای برای ارتقاء سیستم آموزشی لبنان بودند. در سال ۱۹۴۶ و بعد از اعلام استقلال در ۲۶ نوامبر دولت لبنان برنامه آموزشی قدیم که زا فرانسه گرفته شده بودند را عوض کرد و برنامه‌های جدید را در دستور کار قرارداد و زبان عربی را به عنوان زبان اصلی به تمامی مدارس لبنان وارد و استفاده از آن را در تمامی مقاطع تحصیلی اجباری کرد. همچنین دولت به دانش آموزان اجازه داد تا هر زبان دلخواه خود (فرانسه، انگلیسی و... ) را به عنوان زبان دوم یاد بگیرند .

اسلاید 171: در سال ۱۹۶۸ و ۱۹۷۱ دوباره برنامه تحصیلی عوض شد. برای هر مقطع تحصیلی هدف مشخصی در نظر گرفته شد و مواد امتحانی امتحانات عمومی به تفصیل معلوم شدند. قبل از شروع جنگ در سال ۱۹۷۵ لبنان یکی از بالاترین آمار سوا را در میان کشورهای عربی در اختیار داشت. بیش از ۸۰ درصد مردم توان خواندن و نوشتن داشتند. ولی بعد از آن لبنان در جنگ و آشوب قرار گرفته و مردم را رو به تحلیل برده‌است و دلیل آن جنگ داخلی و مداخلات خاجی بوده‌است.وقتی که پایان جنگ اعلام شد لبنان شروع به بازسازی فرهنگی در زمینه آموزشی کرد و با رایگان کردن تحصیل و تأمین امکانات مشوق آموزش شد. لبنان هنوز با آمار ۸۸ درصد سواد در میان کشورهای عربی در بالاترین رده قرار دارد.

اسلاید 172: مدارس لبنانمدارس لبنان به سه رده تقسیم می‌شوند: مدارس خصوصی، عمومی و نیمه خصوصی، مدارس عمومی تحت اختیار وزارت آموزش و پرورش و رایگان هستند و منابع مالی آنها از طریق مالیات حاصل می‌شوند. وزارت تمامی کتب مورد نیاز هر سطح تحصیلی را با قیمت پایین و یا رایگان فراهم می‌کند. مدارس نیمه خصوصی که اکثراً محلی هستند بمانند مدرسه « Ecoles des Saint Coeurs » مدارسی هستند که به مانند مدارس خصوصی عمل می‌کنند ولی شهریه‌هایی به مانند مدارس دولتی دریافت می‌کنند. بقیه هزینه‌های آنها را دولت از طریق سوبسید تأمین می‌کند.

اسلاید 173: تمامی مدارس ملزم هستند که برنامه تحصیلی مصوب وزارت را دنبال کنند. مدارس خصوصی مجازند دروس دیگری را بسته به نظر وزارت اضافه کنند. به طور مثال دروس کامپیوتر اگر چه جزء برنامه تحصیلی وزارت نیستند ولی در بسیاری از مدارس تدریس می‌شوند. در مدارسی که امکانات کامپیوتر را ندارند دانش آموزان علاقمند می‌توانند در موسسات خصوصی یا مراکز موجود در تمامی مناطق لبنان این دروس را بگذرانند.مدارس عمومی شامل ۱۹۲ دبیرستان و ۱۱۲۵ مدرسه ابتدایی می‌شوند. ۱۶ دبیرستان مختلط هستند. در مدارس ابتدایی ۲۳۸۵۵۶ دانش آموز ثبت نام کرده‌اند و ۲۴۴۶۳ معلم در آنجا تدریس می‌کنند.

اسلاید 174: در تمامی مدارس دانش آموزان دروس را از هر معلم متخصص آن درس فرا می‌گیرند و یک معلم برای کل دروس یکخ کلاس وجد ندارد. تعداد دانش آموزان هر کلاس بین ۱۵ نفر در بعضی مدارس خصوصی تا ۴۰ نفر در بعضی از مدارس عمومی است که معلم و امکانات کافی ندارند. برنامه تحصیلی در مدارس لبنان دروس اصلی شامل ریاضی، علوم، تاریخ، تعلیمات اجتماعی، جغرافی، عربی و زبان فرانسه و انگلیسی است. معلمین نوبتی دیگر در مدرسه فیزیک، هنر و استفاده از کتابخانه (که در تمامی مدارس تدریس نمی‌شود) را آموزش می‌دهند. این موضوعات درسی به تدریج زیادتر و سخت تر می‌شوند.

اسلاید 175: به طور مثال دانش آموزان کلاس ۱۱، ۱۸ موضوع مختلف درسی را فرا می‌گیرند. دولت لیست انتخابی را در برنامه تحصیل گنجانده که شامل ۱۱ درس در دو رشته می‌شود: رشته علوم تجربی یا علوم انسانی و ۱۲ درس دیگر در چهار رشته دیگر: علوم زیستی، علوم کلی، علوم اجتماعی و اقتصاد و علوم انسانی و ادبیات. گزینه‌هایی که در هر رشته قرار دارند از لحاظ تعداد موضوعات درسی دچار تغییر نشده‌اند. ولی موضوعات درسی که در این برنامه آموزشی قرار ندارند از لحاظ نمده و انسجام جدی محسوب نمی‌شود. در حالیکه دروسی که در بین این رشته‌ها آموزش داده می‌شوند چالش برانگیزد و در نمره نهایی تأثیر گذار هستند . دانش آموزان سه مقطع تحصیلی را پشت سر می‌گذارند : مقطع ابتدایی - شش سالمقطع راهنمایی- سه سال، دانش آموزان مدرک راهنمایی را در پایان کسب می‌کنند (درجه افتخاری لبنان)مقطع دبیرستان- سه سال، دانش آموزان پس از موفقیت در امتحانات مدرک دیپلم را در یکی از چهار رشته مربوطه دریافت می‌کنند.تمامی این سه مقطع تحصیلی به رایگان سپری خواهند شد و برای عموم اجباری هستند. ولی اخیرا مسئله اجبار تحصیل جدی گرفته نمی‌شود و برنامه‌هایی برای عوض کردن آن در آینده در نظر گرفته شده‌است.

اسلاید 176: دانشگاه‌ها و کالج‌ها بعد از دبیرستان، محصلان می‌توانند به تحصیل در دانشگاه، کالج، موسسات یا هنرستان‌های عالی مشغول شوند. مدت تحصیل در هر کدام فرق می‌کند.لبنان ۲۱ دانشگاه دارد که داشنگاه آمریکایی بیروت AUB، دانشگاه آمریکایی لبنان و دانشگاه نوتردام در بیروت (NDU) از نظر بین‌المللی شناخته شده‌اند. AUB اولین دانشگاه انگلیسی زبان بود که در لبنان گشایش یافت در حالی که اولین دانشگاه فرانسوی دانشگاه سنت جوزف بود. این ۲۱ دانشگاه که هم عمومی و هم خصوصی هستند با زبان‌های عربی، فرانسه یا انگلیسی که زبان‌های عام لبنان هستند کار می‌کنند. ۴ موسسه فرانسه ۷ موسسه انگلیسی را موسسه ارمنی نیز وجود دارند. کلا این مدارس همچنین به زبان عربی که زبان اصلی است نیز تدریس می‌کنند، با این حال زبان رسمی هر موسسه برای تدریس برنامه‌ها درسی شان مورد استفاده قرار می‌گیرد.

اسلاید 177: در دانشگاه‌های انگلیسی زبان محصلانی که از دبیرستانهایی فارغ التحصیل شده‌اند که زبان انگلیسی آمریکایی را یاد می‌داده‌اند وارد سطح اول دانشگاه می‌شوند تا مدرک معادل دیپلم را وزارت تحصیلات عالیه لبنان دریافت کنند. این دوره آنها را مجاز به ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر می‌کند. این محخصلان ملزم هستند که قبلا برای ورود به کالج مدرک SATI و SATII را به جای مدرک موفقیت در امتحانات رسمی را گرفته باشند. از سویی دیگر محصلانی که از مدارسی فارغ التحصیل شده‌اند که مطابق با سیستم آموزشی لبنان کار کرده‌اند مستقیماً وارد دوره سال دوم دانشگاه می‌شوند. این محصلان باید مدرک SATI و نه مدرک SATII را گرفته باشند.

اسلاید 178: دانشگاه آمريكايي بيروت دانشگاه آمريکايی بیروت. AUB. با کسب مجوز

اسلاید 179: جنگ اسرائیل و لبنان (۲۰۰۶)جنگ اسرائیل و لبنان که در اسرائیل به جنگ دوم لبنان (به عبری: מלחמת לבנון השנייה) و در لبنان به جنگ ژوئیه (عربی: حرب تموز) معروف است، جنگی است که به مدت ۳۳ یا ۳۴ روز بین ارتش اسرائیل و حزب‌الله لبنان به وقوع پیوست و دامنه آن شمال اسرائیل و سراسر لبنان را دربرگرفت.این جنگ با قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت سازمان ملل در تاریخ ۱۴ اوت ۲۰۰۶ پایان یافت. مرزی در این جنگ جابه‌جا نشد و درباره پیروز جنگ هم اختلاف نظرهایی بوجود آمد به طوری که هر کدام خود را پیروز می‌خوانند و دیگری را شکست خورده معرفی می‌کنند، حتی در مورد طول جنگ و آغازگر آن نیز هیچ‌کدام از طرفین نظر یکسانی نداشتند. این جنگ به نام‌های جنگ ۳۳ روزه، جنگ ۳۴ روزه و جنگ تموز نیز معروف است.

اسلاید 180: در ۱۲ ژوئیه ۲۰۰۶ نیروهای حزب‌الله لبنان در مرز لبنان و اسرائیل با وارد شدن به خاک اسرائیل به گروهی از نیروهای زمینی ارتش اسرائیل حمله کردند و سه سرباز اسرائیلی را کشتند و دو سرباز اسرائیلی را اسیر گرفته و به خاک لبنان انتقال دادند. حزب‌الله این عملیات را «وعده صادق» نام گذاشته بود. ارتش اسرائیل بلافاصله برای نجات جان دو سرباز اسیر گرفته شده اقدام کرد که در نهایت پنج سرباز دیگر اسرائیلی کشته، پنج سرباز دیگر مجروح و پنج شهروند غیرنظامی نیز مجروح شدند. حزب‌الله لبنان نام این حمله را «پاسخ عادلانه» نام گذاشت و سیدحسن نصرالله برای بازپس دادن دو سرباز اسیر اسرائیلی پیش شرط آزادی چهار عضو حزب‌الله لبنان را از زندانهای اسرائیل خواستار شد.این افراد عبارت بودند از :نسیم نصیریحیی سخافعلی فراتن

اسلاید 181: در همین حال ایهود المرت نخست وزیر اسرائیل، عملیات نظامی حزب‌الله لبنان در خاک اسرائیل را اعلام جنگ لبنان به اسرائیل خواند و اعلام کرد که « لبنان بهای آن را خواهد پرداخت.» اسرائیل دولت لبنان را « مسئول تجاوز نیروهای حزب‌الله لبنان به خاک اسرائیل خواند » و با تفسیر شرکت حزب‌الله لبنان در دولت قانونی لبنان و اسقرار گروه نظامی حزب‌الله در خاک لبنان، این کشور را مسئول تجاوز و حمله نظامی حزب‌الله لبنان به خاک اسرائیل معرفی کرد. فؤاد سینیوره، نخست وزیر لبنان در واکنش به این موضع اسرائیل، با تشکیل جلسه فوق العاده کابینه اعلام کرد که دولت مرکزی لبنان از این عملیات حزب‌الله لبنان به خاک اسرائیل اطلاعی نداشته و مسئولیت این حمله را به عهده حزب‌الله گذاشت . و نیروی هوائی اسرائیل به جهت مقابله حملاتی به زیرساخت‌های لبنان یعنی جاده‌ها، پل‌ها و فرودگاه بیروت انجام داد که در طی آن ۴۴ شهروند لبنانی کشته شدند .

اسلاید 182: تلفات دوطرفارتش اسرائیل طی این جنگ ۱۱۹ سرباز خود را از دست داد. به علاوه ۴۳ شهروند اسرائیلی نیز براثر اصابت بیش از چهار هزار موشک حزب‌الله لبنان در خاک اسرائیل کشته شدند. حزب‌الله لبنان هیچگاه آمار رسمی از تعداد سربازانش که در جنگ کشته‌شدند را ارایه نکرد. اما تخمین منابع رسمی لبنانی و سازمان ملل متحد حاکی از کشته‌شد حدود ۵۰۰ عضو حزب‌الله است. شمار کشته‌شدگان غیرنظامی لبنان در بین منابع مختلف متفاوت است به طوری که سازمان بازسازی لبنان اعلام کرد در حدود ۱91/۱ شهروند لبنانی بر اثر بمباران‌ها کشته‌شدند. روزنامه آسوشیتدپرس اعلام کرد که آمار کشته‌شدگان غیرنظامی لبنان 035/1 نفر بوده‌است در فوریه ۲۰۰۷ لس آنجلس تایمز گزارش داد که ۸۰۰ غیرنظامی در درگیری‌ها کشته شده‌اند و دیگر منابع مقدار آن تا ۸۵۰ نفر ذکر کرده‌اند .

اسلاید 183: دانشنامه انکارتا مقدار آن را بین ۸۵۰ تا ۱۲۰۰ نفر ذکر کرده‌است به علاوه یونیسف گزارش داد که ۳۰ درصد کشته‌شدگان غیرنظامی کودکان زیر ۱۳ سال بوده‌اندواکنش‌های بین‌المللیدر جنگ اسرائیل و لبنان در سراسر جهان واکنش‌های متفاوتی به وجود آمد. کشورهای ایالات متحده آمریکا، پادشاهی متحده، کانادا، آلمان و استرالیا از حملات اسرائیل حمایت کردند و آن را دفاع از خود نامیدند. رئیس جمهور وقت آمریکا جرج دبلیو بوش جنگ اسرائیل و لبنان را بخشی از جنگ با تروریسم نامید. در ۲۰ ژوئیه ۲۰۰۶ کنگره آمریکا از اسرائیل حمایت کرد. ایران، سوریه و یمن حمایت قاطع خود را از حزب‌الله اعلام کردند و اتحادیه عرب، اردن و مصر نیز از حزب الله حمایت کردند . و مجامع صلح بین‌المللی خواستار آتش‌بس برای جلوگیری از افزایش شمار تلفات غیرنظامی شدند.

اسلاید 184: جنایات جنگی حملات به مناطق مسکونی در طول جنگ نیروهای حزب‌الله لبنان موشک‌های متعددی را به شهرها و مناطق مختلف غیر نظامی در اسرائیل پرتاب کردند که بر پایه مبانی حقوق بشردوستانه و کنوانسیون‌های مربوط به حقوق جنگ ژنو از جنایات جنگی به حساب می‌آید. حزب الله ادعا می‌کند موشک‌ها جهت برخورد به هدف نظامی ارسال شده ولی تعداد موشکها و برخوردهای مکرر آن به پیاده‌روها، منازل مسکونی و بیمارستان این ادعا را غیر قابل قبول می‌کند .همچنین نیروی هوایی اسرائیل با حمله به راه‌ها، جاده‌ها، مناطق مختلف مسکونی و شهرهای لبنان را مورد هدف بمباران قرار داد که جزء جنایات جنگی به حساب می‌آیند. ارتش اسرائیل همواره ادعا می‌کند نقاطی را مورد هدف قرار داده که از آن‌ها موشک به خاک و شهرهای اسرائیل شلیک شده یا اینکه نیروهای حزب‌الله لبنان در آن مستقر بوده و برخورد به غیر نظامیان به طور تصادفی رخ داده. با این‌حال تحقیقات در زمینه الگوی حملات در بیش از بیست مورد که توسط تحقیق‌گران سازمان دیده‌بان حقوق بشر در لبنان انجام شده‌است، خلاف آن را نشان می‌دهد.

اسلاید 185: در طول جنگ سید حسن نصرالله از فلسطینیان و مسلمانانی که در شهر حیفا زندگی می‌کنند خواست تا خانه و زندگی خود را ترک کنند تا مورد تهاجم موشکهای کاتیوشای حزب‌الله لبنان قرار نگیرند . در طول حملات موشکی حزب‌الله لبنان به شهرهای اسرائیل تعدادی عرب ساکن حیفا نیز به همراه یهودیان اسرائیلی کشته شدند . تصویری از چند منزل مسکونی در بعلبک که پس از حمله جنگنده‌های نیروی هوایی اسرائیل به موشک‌اندازهای حزب‌الله لبنان تخریب شدند.

اسلاید 186: استفاده از سلاح‌های نامتعارفطی این جنگ اسرائیل از بمب‌های فسفری و بمب‌های خوشه‌ای نیز به کار برده‌است. قابل ذکر است اسرائیل پروتکل‌های الحاقی کنوانسیون ۱۹۴۹ ژنو را امضا نکرده‌است. این کنوانسیون، حملاتی را که به همه افراد صدمه بزند ممنوع کرده‌است. استفاده از سلاح‌های کنترل نشدهدر طول این جنگ بخصوص در ۷۲ ساعت پایانی جنگ و پس از توافق دولت اسرائیل با قطعنامه آتش‌بس شورای امنیت، ارتش اسرائیل حجم زیادی از بمب‌های خوشه‌ای را بر شهرها، روستاها و مراتع مختلف لبنان فروریخت که اصابت نکردن آنها به غیر نظامیان غیر قابل کنترل است و با توجه به نوع بمب‌های استفاده شده باقی‌مانده عمل نکرده بعد از جنگ باعث کشته و زخمی شدن تعداد قابل توجهی کودک و افراد غیر نظامی شده و خواهد شد. هم چنین در موشک‌های مورد استفاده حزب الله که به مناطق مسکونی حیفا اصابت کرده مواردی یافت شده که از کلاهک‌های حامل ساچمه‌های فلزی (جهت حداکثر کردن تلفات انسانی) استفاده شده‌است .

اسلاید 187: کمیسیون وینوگراد کمیسیون وینوگراد (در انگلیسی: Winograd Commission در عبری: ועדת וינוגרד) نام کمیته تحقیق دولتی و مستقل اسرائیل است که در ۱۷ سپتامبر ۲۰۰۶ برای بررسی عملکرد دولتمردان و نظامیان این کشور در جریان جنگ اسرائیل و لبنان (۲۰۰۶) با حزب الله لبنان در شهر تل‌آویو با اختیارات تام تشکیل شد.برخی از رسانه‌های معتبر بین‌المللی در واکنش به انتشار گزارش کمیته وینوگراد، تشکیل این کمیته و نبود هیچ محدودیتی برای انجام تحقیقات و احضار تمامی مقامات بلندپایه و تبعیت مقامات ارشد سیاسی و نظامی اسرائیل به حکم آن را، نشانه وجود دمکراسی و شفافیت در جامعه اسرائیل و پایبندی دولت اسرائیل به ارزش‌های دمکراتیک خواندند و آن را ستودند.

اسلاید 188: وضعیت تحقیقات این کمیته بعد از بازجویی ۷۰ نفر از جمله نخست وزیر در ۱۳ مارس ۲۰۰۷ (۱۰ اردیبهشت) گزارش مقدماتی ۱۵ صفحه‌ای خود را ارائه داد.در این گزارش ایهود اولمرت (نخست وزیر)، عمیر پرتز (وزیر دفاع) و دان حالوتس (رئیس پیشین ستاد کل نیروهای دفاعی اسرائیل) را مسئول بخشی از ناکامی‌های جدی در فرماندهی جنگ با حزب الله لبنان معرفی کرد.

اسلاید 189: ایهود اولمرت ، نخست وزیر اسرائیلعمیر پرتز وزیر دفاع اسرائیلدان حالوتس، رئیس پیشین ستاد کل نیروهای دفاعی اسرائیل

اسلاید 190: گزارش نهایی کمیتهگزارش نهایی کمیته وینوگراد از ارزیابی کامل دلایل ناکامی نیروهای دفاعی اسرائیل در نبرد با حزب الله لبنان، با مسئول معرفی کردن سه مقام ارشد، شامل: نخست وزیر، وزیر جنگ و رئیس وقت ستاد مشترک کل نیروهای دفاعی اسرائیل منتشر شد. وینوگراد در گزارش نهایی خود، ایهود اولمرت نخست وزیر، عمیر پرتز وزیر جنگ و دان حالوتس رئیس سابق ستاد مشترک کل نیروهای دفاعی اسرائیل را مسئول ناکامی اسرائیل در نابودی کامل حزب الله لبنان در جنگ اسرائیل علیه لبنان (۲۰۰۶) معرفی کرد.

اسلاید 191: برطبق نتایج تحقیقات کمیته وینوگراد، ایهود اولمرت نخست وزیر، در جنگ اسرائیل علیه لبنان (۲۰۰۶) برخلاف قوانین موجود، مسئولیت تصمیم گیری و اداره جنگ را به فرماندهان ارتش و ستاد کل فرماندهی و عملیات نیروهای دفاعی اسرائیل واگذار کرده بود، در حالیکه طبق قانون مسئولیت اداره جنگ برعهده شخص نخست وزیر بود.عمیر پرتز در مقام وزارت دفاع اسرائیل، از کارشناسان امنیتی استفاده نکرد و دان حالوتس که مقام فرماندهی ستاد کل نیروهای دفاعی اسرائیل را برعهده داشت، توان موشکی حزب الله لبنان به شهرهای شمالی اسرائیل را جدی نگرفت و در هیچ برهه‌ای از جنگ به غیر از هدف قراردادن سکوهای پرتاب موشک حزب الله، برنامه مشخصی را برای نابودی کامل با این حملات ارایه نکرد.دولت اولمرت فرمان جنگ را در حالی صادر کرد که هیچ برنامه و طرح منسجمی از قبل برای آن نداشت. نخست وزیر برای پرهیز از افزایش شمار مجروحان از دست زدن به عملیات زمینی در جنوب لبنان تا روزهای پایانی جنگ خودداری کرد، در حالیکه در ازای آن هیچ راه حل جایگزینی به غیر از حملات بی وقفه هوایی ارایه نکرد.

اسلاید 192: نتایج استعفاهاعمیر پرتز وزیر دفاع نیروهای دفاعی اسرائیل، پس از آنکه در گزارش کمیسیون وینوگراد از عملکرد او در جنگ اسرائیل و لبنان (۲۰۰۶) انتقاد شد، در روز ۶ مه (۱۶ اردیبهشت) اعلام کرد که از مقام خود کنار خواهد رفت.پس از گزارش، رئیس فراکسیون حزب کادیما در کنیست هم استعفا کرد..اعتراضاتدر ۲ مه ۲۰۰۷ کمیسیون وینوگراد، ایهود اولمرت را مقصر ناکامی در فرماندهی جنگ با حزب‌الله لبنان معرفی کرد این حکم باعث شد 0۰۰/1۰۰ نفر از مردم اسرائیل در تجمعی در تل‌آویو خواستار استعفای او شوند.

18,000 تومان

خرید پاورپوینت توسط کلیه کارت‌های شتاب امکان‌پذیر است و بلافاصله پس از خرید، لینک دانلود پاورپوینت در اختیار شما قرار خواهد گرفت.

در صورت عدم رضایت سفارش برگشت و وجه به حساب شما برگشت داده خواهد شد.

در صورت نیاز با شماره 09353405883 در واتساپ، ایتا و روبیکا تماس بگیرید.

افزودن به سبد خرید