مزاج شناسی
اسلاید 1: Dr M. Fallah1
اسلاید 2: مزاجغیر معتدلمعتدلمرکبمفردگرم و خشکسرد و خشکگرم و ترسرد و ترگرمسردترخشکDR.GORJI
اسلاید 3: کیفیت اخلاط چهارگانهصفرا: گرم و خشک (مانند کیفیت آتش)خون (دم): گرم و تر(مانند کیفیت هوا)بلغم: سرد و تر (مانند کیفیت آب)سودا: سرد و خشک (مانند کیفیت خاک)3DR.GORJI
اسلاید 4: علائم غلبه خلط خوناحساس سنگینی در بدنخمیازه کشیدن و کش و قوس آمدنچرت زدنحواس پرتیشیرینی مزه زبانقرمزی زبانخارش محل حجامتقرمزی رنگ چهرهبرآمدگی رگهای بدنعطش4DR.GORJI
اسلاید 5: علائم غلبه خلط بلغمسفیدی بیش از حد رنگ صورتسستی گوشت اندام هاسردی و نرمی پوستزیادی و نرمی و چسبندگی آب دهانضعف هضمقلت عطشپرخوابیکسل بودنکند فهمی5DR.GORJI
اسلاید 6: علائم غلبه خلط صفراءزردی رنگ پوست و زبانتلخی دهانزبری و خشکی زبانخشکی پوست وبینیعطش شدیدتنفس سریعاحساس تهوعدلشوره و بیقراریاحساس سوزن سوزن شدن پوست 6DR.GORJI
اسلاید 7: نشانه های غلبه سوداکمودت رنگ پوستخشکی پوستبروز لکه های تیره در پوستلاغر شدن تدریجیزیادی فکر و خیال و وسواساسپاسم و سوزش دهانه معدهاشتهای کاذبپرموئیکابوس و بیخوابی 7DR.GORJI
اسلاید 8: تدبیر حرکت و سکون جسمانی و ورزش
اسلاید 9: لزوم ورزش: دفع فضولات باقی مانده از هضم غذابا ایجاد گرما در بدن: سبب رقت فضولات و دفع به طریق عرق با تحلیل رطوبات سست کننده: ایجاد استحکام عضلات و اعصاب و وتر و رباط ویژگی های ورزش معتدل:1- پوست سرخ و تنفس تند شده و عرق ایجاد کند.2- مقوی اعضا و حرارت غریزی.بهترین اوقات ورزش:1- بعد از خروج غذا از معده و کامل شدن هضم معدی2- در فصل بهار: نزدیک ظهر، تابستان: اول روز، زمستان: آخر روزانواع ورزش:1-عام2- خاص
اسلاید 10: مشت و مال یا دلک (ماساژ)فوائد دلک:تحلیل ماده غلیظی که به عضو چسبیده استتحلیل باد و نفخی که در عضو باشدجذب کردن ماده از بالا به پایینرساندن اثر روغن ها به اعضاءبزرگ کردن اعضا
اسلاید 11: بهداشت روانی11
اسلاید 12: اعراض نفساني اعراض نفساني شادي است و غم و خشم و لذت و ايمني و ترس و خجلي و انديشه كارهاي مهم و علمهاي باريك و هر يك را اندر تن مردم اثري ظاهر است فزون از اثر طعام و شراب و غير آن، از بهر آنكه طعام و شراب و ديگر اسباب بدان زودي اثر نكند كه اعراض نفساني كند، نبيني كه اثر سخني يا چيزي خوش و يا ناخوش كه مردم بشنود يا انديشه كه بر خاطر او بگذرد چگونه زود، بيهيچ مهلت، بر رنگ روي او پديد آيد و حركت و آواز مردم اندر حال بگردد» الاغراض الطبيه و المباحث العلاييه
اسلاید 13: اعراض نفسانیشادیغمخشملذتترس واندوهخجالتاندیشه کارهای مهمامید وناامیدی13
اسلاید 14: اعراض نفسانيغضب حرارت را ناگهاني به بيرون ميراند. لذت حرارت را كم كم به بيرون ميراند. ترس حرارت را ناگهاني به داخل ميراند. اندوه حرارت را كم كم به داخل ميراند.
اسلاید 15: شادی و لذت در حد اعتدال:حرارت غریزی را برمیافروزد.مزاج را گرم و تر میکند.باعث قویتر شدن قوتها میشود.بدن از غذا بهره بیشتری مییابد و فربه میشود.رنگ روی تازه و شاداب میگردد.مواد زائد و دفعی و بیماریها از تن دفع میشود.اثر پیری ظاهر نمیگردد (به تأخیر میافتد). شادی مفرط: میتواند سبب مرگ و هلاکت شود (شادی مرگ).
اسلاید 16: منفعت و مضرت اعراض نفسانيغم و اندوه، ترس:خون و حرارت غریزی را به داخل تن میراند.مزاج را سرد و خشک میکند.رنگ و روی را زرد میکند و شادابی و تازگی پوست را میبرد.همه قوتها را ضعیف میکند ایجاد بیماریموجب پیری میشود.* سرد کردن ترس، قویتر از سرد کردن غم و اندوه است.فواید غم و اندوه:ایجاد اعتدال در مزاجهای خیلی گرمساکن شدن خشمهای عظیمرفع سبکساری ناشی از شادی زیاد
اسلاید 17: منفعت و مضرت اعراض نفسانيخشم و غضب:خون را در بدن میگستراند و قوت روح و حرارت را به ظاهر تن میرساند.خشم به اعتدالدر بیشتر مزاجها سود دارد (بویژه در کسی که سردمزاج باشد و کمتر ورزش کند)* گرم کردن خشم، قویتر از گرم کردن شادی و سایر اعراض است.خشم به افراط:برای افراد صفراوی زیان دارد چون صفرا را میسوزاند و در تن میپراکند و رنگ روی را زرد میکند.برای افراد تر و سردمزاج و کسانی که حرارت غریزیشان ضعیف شده و رنگ رویشان رفته و قوتهایشان کم شده سود دارد.
اسلاید 18: منفعت و مضرت اعراض نفسانياندیشه کارهای مهم (همّ)، مردم را از درد و بیماریها غافل ميکند.* خالی بودن از اندیشه کارهای مهم، کندی خاطر میآورد، قوتها را ضعیف میکند و دردها و بیماریها را زیاد میکند.منفعت رسیدن به امید و ایمن شدن از کاری همچون منفعت شادی معتدل است.مضرت یأس همچون مضرت غم و اندوه و ترس است.
اسلاید 19: تدابیر خواب و بیداری
اسلاید 20: زمان و مکان خوابیدنبهترین زمان خوابیدن: پس از هضم معدی و عبور غذا از معدهعدم خواب در زمان گرسنگیعدم خواب روز (به خصوص در زمستان)عدم خواب زیر نور مستقیم آفتاب : تحریک اخلاط و صفراعدم بیداری بیش از حد: ااز بین رفتن رطوبات اصلی بدن، اختلال هضم، خشکی مغز، احتراق اخلاطخواب معتدل: 6 ساعت ( عدم خواب بیش از 10 ساعت)تناسب حرارت محل خواب و نوع لباس خواب به تناسب مزاج شخص و فصولعدم خواب در محل سفت : آسیب به اعصابعدم خواب بر زمین سرد و نمناک: مثل بیماری هایی مانند استرخاء و درد پشت
اسلاید 21: شیوه خوابابندا مدتی به پهلوی راست و سپس به پهلوی چپپوشاندن روی شکم هنگام خواب به وسیله مناسبعدم خوابیدن در حالت استلقاءالقاء خواب:1- صدای پیوسته، دلنشین و معتدل 2- مالش بسیار در صورت بی خوابی ناشی از خستگی3- خواندن کتاب در حالت نشسته
اسلاید 22: فصل بهارمزاج :گرم و تر یا معتدلفصل زمستان : سرمای زیاد غلیظ و لزج شدن مواد فصل بهار طبی و گرم شدن هوا: رقیق شدن و پخش شدن مواد در بدن منجر به عوارضی از جمله ایجاد حسایت فصلی (رینیت آلرژیک)
اسلاید 23: فصل بهارپرهیز از پرخوری در وعدههای غذاییپرهیز از مصرف تنقلات مانند: آجیلهای شور، تخمه، گردوپرهیز از ادویهجات تند مانند: فلفل، دارچین، زنجبیلپرهیز از مصرف غذاهای چرب و سرخ کردنیپرهیز از مصرف کیک و شیرینی و خامه زیادپرهیز از مصرف میوههای لطیف که در بدن به سرعت دچار تغییرات نامطلوب (استحاله به خلط غالب) میشوند از جمله: خیار، هندوانه و ...استفاده از آب میوه های فوق در صورت شدت حرارت: آب هندوانه یا آب خیار
اسلاید 24: فصل بهارکاهش معقول مصرف گوشت قرمز توصیه به لینت مزاج و جلوگیری از بروز یبوست در دفع استفاده از سوپها و آشهای ساده با پایه برنج و سبزیجات مرسوم (بدون ادویه و رشته و کشک)استفاده از سیب، میوه بالنگ به عنوان میان وعده استفاده از شربت عناب، شربت آلو بخارا یا شربت تمرهندی به خصوص در افرادی که مزاج گرم دارنددر صورت صلاحدید پزشک متخصص و وجود علایم غلبه خلط دم پاکسازی به کمک فصد و حجامتیا پاکسازی با استفاده از ملینات و مسهلات
اسلاید 25: فصل بهار- مصرف سبزیها و گیاهان دارویی که در فصل بهار میرویند، تاثیر بسیار زیادی در پاکسازی خون و پیشگیری از ابتلا به انواع بیماریهای فصل بهار :کنگر، ریواس 2 - پوشیدن لباسهایی با جنس کتان :بهترین نوع پوشش 3 - نوشیدن عرقهای گیاهی بهویژه عرقهایی که از گیاهان بهاره مثل شاه تره، کاسنی و خرفه :در پیشگیری از ابتلا به حساسیتها و آلرژیهای فصلیآلرژی فصلی: بهمدت 3 روز تنها از ماءالشعیرسنتی و بدون استفاده از موادشیمیایی / پس از اتمام این رژیم غذایی 3 روزه سبزیهای پخته شده، بدون ادویه و کم حجم بهعنوان غذا
اسلاید 26: فصل بهارآش، بورانی اسفناج، بورانی شبدر و یونجه، کاهو سکنجبین، سمنو، آش شبدر و قره قروت: بهعنوان بهترین و سبکترین غذاهای ایرانی خارش گلو بهاره: چند گرم گل بنفشه و شکرتیغال را در 2 لیوان آب ریخته و روی حرارت ملایم بجوشانیم تا یک لیوان آن باقی بماند. دم نوش باقی مانده را صاف کرده و شب پیش از خواب میل کنید
اسلاید 27: گیاهان بهاری
اسلاید 28:
اسلاید 29: گیاهان بهاری
اسلاید 30: طرز تهیه شربت ریواس ریواس ۱ کیلو شکر ۱ کیلو ● طرز تهیه : ابتدا ریواس ها را کاملا با آب بشویید و با چاقو پوست آن را بکنید و مغز داخلی آن ، که کاملا از پوسته خارجی جدا کرده اید و مغز سفید آن را به تکه های کوچک ۸ سانتیمتری برش بزنید . سپس ریواس های خرد شده را در ظرف مورد نظر بریزید و شکر را به آن اضافه کنید . شکر و ریواس را مخلوط کنید تا کاملا ریواس ها به شکر آغشته شوند . این مخلوط را ۲۴ ساعت بدون حرارت در ظرف و بیرون از یخچال ( محیط خیلی گرم نباشد ) نگه دارید و هر ۶ ساعت یک بار آن را هم بزنید تا شکر کاملا به شیره و شهد تبدلیل شود . بعد از ۲۴ ساعت شربت ریواس را از صافی رد کنید .
اسلاید 31:
اسلاید 32: صیفمزاج گرم و خشکمناسب برای سرد مزاجان و افراد دارای بلغم بیش از حدتحلیل برنده اخلاط تضعیف کننده قوا وافعال بدنثوران صفرا و عطش و بی قراری های معدی و قلبی در واقع تدبیر فصل تابستان را باید از فصل بهار آغاز کرد. ابوعلی سینا:« بهتر است که در فصل تابستان خوراک و نوشیدنی ها کمتر باشد و ورزش نیز کاهش یابد ، آرامش و استراحت و فرونشاننده های گرما لازم است و اگر میسر بود قی کردن نیز مناسب می باشد و قرار گرفتن در خانه و در سایه بسیار شایسته است »
اسلاید 33: تدابیر تابستانکاهش در اغذیه و اشربه به دلیل ضعف قوت هاضمه مصرف غذاهای سبک و کاهش دهنده حرارتبهترین اغذیه : اجاصیّه (آش آلو)رمانیه (آش انار)غذاهای سرد و خنک کاهنده صفرا و لطیف الهضم آشامیدن شربت ریباس و تمرهندی و انار و سکنجبین تناول میوه های رطبه میخوش (ترش و شیرین)کاهش جماع
اسلاید 34: تدابیر تابستانکاهش ورزشانجام قی در صورت لزومنوشیدنی های خنک و غذاهای دارای ترشی ملایمآب میوه ها و شربت بنفشه و شربت گل و خیار شنبر و سفوف بنفشه استفاده از لباس های خنک و کتان کاهش فعالیت به ویژه در افراد گرم مزاج و در شدت گرما پرهیز از ورزش های سنگین و انجام ورزش در خنک ترین ساعات روز
اسلاید 35:
اسلاید 36: شربت تمرهندیتمرهندی را در آب جوش خیسانده و سپس می جوشانید تا یک سوم آب آن بخار شودسپس آن را صاف کرده و غلاف و هسته های آن را خارج کنید.مواد حاصله را با شکر به قوام آورید.
اسلاید 37:
اسلاید 38: شربت عنابدر افرادی که فشارخون بالا، افزایش غلظت خون، حرارت و جوشش دم دارند.با شروع تابستان طبی، در افراد مبتلا به امتلا: روزانه شربت عناب مصرف کنند بصورت نصف شربت، نصف آب.1 مشت عناب را زخمی کرده و 24 ساعت خیسانده سپس میجوشانند تا پخته شوند و از پارچه صاف میکنند و بعد میجوشانند تا نصف شوند و با 1.5 برابر آن شکر بپزد تا به قوام برسد
اسلاید 39:
اسلاید 40: آش های طبی و ترشبرنج خیسانده: 1 استکانلپه (یا عدس) : نصف استکان (بیمارانی که مشکلات گوارشی یا نفخ دارند، آش را بدون لپه درست کنند).سبزی آش: شامل جعفری، گشنیز، تره ، شنبلیله کمی نعناع، چند پر ترخون و مرزه تازه یا خشکزردچوبه و نمک: به مقدار کافییا بال و یا گردن مرغ: در صورت صلاحدید پزشکطرز تهیه آش ساده: لپه یا عدس را همراه نمک و زردچوبه در 5 لیوان آب در حرارت ملایم به مدت نیم ساعت بپزید تا لپهها نرم شود. سپس سبزی را اضافه کرده و هم بزنید. نیم ساعت بعد برنج را اضافه نموده و هر چند مدت یکبار آش را هم بزنید (در صورت نیاز میتوان به آش، آبجوش اضافه کرد).در صورتی که لازم باشد به آش بال مرغ اضافه کنید، آنها را زمانی که سبزی آش را میریزید، اضافه کنید.
اسلاید 41: آش های طبیآش انار: مثل آش ساده بوده بجز اینکه نیم ساعت پیش از برداشتن آش 3 تا 4 استکان آب انار یا نصف استکان رب انار به آن اضافه کنید.آش تمرهندی: مثل آش انار بوده ولی چاشنی آن نصف استکان شیره تمرهندی میباشد.آش زرشک: مثل آش انار بوده ولی چاشنی آن شیره زرشک است. (برای تهیه شیره زرشک نیم کیلو زرشک آبی را در 7 لیوان آب روی شعله قرار دهید تا بهجوش آید سپس حرارت را کم کرده و به مدت نیم ساعت در حرارت ملایم آن را بجوشانید. شعله را خاموش کرده و پس از اینکه مختصری خنک شد محتویات ظرف را در کیسه و یا دستمالی ریخته و آب آن را بگیرید. آب زرشک بدست آمده را بجوشانید تا غلیظ شده و قوام شیره پیدا کند.
اسلاید 42: آش های طبیآش سماق: مثل آش انار بوده ولی چاشنی آن نصف استکان شیره سماق میباشد. طرز تهیه شیره سماق مثل شیره زرشک میباشد.آش آلو: مثل آش انار بوده ولی چاشنی آن آلو میباشد.آش آبغوره: مثل آش انار بوده ولی چاشنی آن آبغوره میباشد.آش سکنجبین: مثل آش انار بوده ولی چاشنی آن سکنجبین میباشد
اسلاید 43:
اسلاید 44: تدابیر پاییز:فصل پاییز: طبیعت سرد و خشک مخالف طبیعت انسان (گرم و تر): نیاز به مراقبت بیشتر در مناطق کم باران: عوارض شدیدترافراد کهنسال و افراد دارای مزاج سرد و خشک: مراقبت بیشترحفاظت بدن: از حرارت آفتاب ظهر و برودت صبحگاهی پرهیز از خواب میانه روز و مصرف زیاد مواد غذایی و نوشیدنی هاجهت پیشگیری از ابتلا به سرماخوردگی: پوشاندن سر در طول شبپوشاندن 3 نقطه مهم برای افرادی که زیاد سرما می خورندمصرف مواد دارای طبیعت گرم و تر: مغز و میوه هایی مانند سیب، به، گلابی، انگور و خربزه شیرین، بادام
اسلاید 45: تدابیر پاییزپرهیز از مواد موجب خشکی در بدن: مواد غذایی سرخ شده، فست فودها و ادویه های بسیارپرهیز از مصرف ترشیجات و موادی مانند کلم، قارچ، بادمجان پرهیز از مصرف ماست و دوغ پرهیزاز میوه های دارای رطوبت بسیار مانند خیارپرهیز ازخوابیدن در مکان های سرد، حمام نمودن با آب سرد، نوشیدن آب سرد (یخ) و آمیزش جنسی بسیاراستحمام با آب نیم گرم، یک روز در میان، سپس چرب نمودن بدن با روغن بنفشه بادام است.پرهیز از خشم و عصبانیت
اسلاید 46:
اسلاید 47: زمستانطبیعت سرد و ترمزاج عکس تابستان: تغذیه در آنهم عکس تغذیه در تابستان است یعنی در زمستان غذایی باید تناول شود که گرمی می بخشند افزایش قوای بدنی/ استعداد تجمع فضولات در بدن پرهیز از غذاهایی مانند دانه ها و بقولات غذای زمستانی باید تغذیه دهنده تر از حبوبات و واجد ارزش غذایی بیشتر
اسلاید 48: تدابیر فصل زمستان1. نیاز به غذای بیشتر و غذاهای گرمیبخش مانند کره، عسل، بادام و فندق به همراه غذاهای اصلی 2.عدم قرارگرفتن ناگهانی در معرض هوای خارج پس از حمام4. پرهیز از خوابیدن در روز، بویژه در زمستان: باعث ایجاد بیماریهای رطوبی و نزله / تباهی رنگ چهره، سستی بدن، احساس کسالت و کاهش اشتها 5. بهترین زمان ورزش: آخر روز6. در این فصل، باید جامه گرم چون جامه پشمین و پوستین و ابریشمی و پنبهدار 7. کاهش مصرف میوههای سرد و مرطوب (چون هندوانه، خیار، نارنگی و...) بیشتر از میوههای گرم و میوههای خشك و خشكبار8. فراد كهنسال در زمستان انجیر را خیسانیده، بخورند به جهت تلیین مزاج ایشان 9. باید از فصد و حجامت و قی و اسهال قوی احتراز نمود اما در زمان نیاز و با تشخیص پزشک ماهر، میتوان از مسهلهای ضعیف یا متوسط و فصد بهقدر نیاز و ضرورت بهره جست.
اسلاید 49: غذاهای مناسب فصل زمستان غذایی معتدل و غلیظ: حلیم و كلهپاچه گوشت شیشك و آبگوشت آن و گوشت نمکسود و گوشت شكار با ادویة گرم و كباب و بریان گوشت كبک و تیهو و بلدرچین و مانند اینها و اسفیدباها (انواعی از آش) و قلیه خشك (گوشت سرخشده با روغن زیتون) و مانند این، بویژه با دارچین و زیره و رازیانه و مانند آنها مواد گرم و خشك مناسب: انبه، بادام کاغذی، پسته، پونه، پیاز، پیه (دمبه)، ترب، تره، جعفری، چای، خردل، خرما، خرمالو، دارچین، روغن، ریحان، زردچوبه، زعفران، زنجبیل، زنیان، زیتون، زیره سیاه، سیر، شنبلیله، فلفل، فندق، کرفس، کشمش انگور سیاه (مویز)، کلم، کنگر، گردو، گل سرخ، لپه، مرزه، موسیر، موم عسل، نارگیل، نخود، نعناع، عرق بهارنارنج، هل و.... البته باید توجه داشت که مصرف هریک از این موارد رابطه مستقیم با مزاج افراد دارد و لازم است از زیادهروی در هرکدام از آنها دوری شود.
اسلاید 50: سوپ مناسب برای سرماخوردگیجو پرک 1ق بال و گردن مرغگشنیز 100سیب زمینی 1عددگوجه 1کدوسبز 1 عددپیاز 1-2 عددسیر 1حبهشلغم 1 عدد
اسلاید 51: یک غذای سادهیک آش ساده مانند اسفیدباج برای این افراد مناسب است. شامل: برنج، جعفری و گشنیز، کمی تره و شنبلیله، بال و گردن مرغ، کمی روغن زیتون، مقدار بسیار کم نمک و زردچوبه و در صورت تمایل مقداری کدو. مخصوصا در افرادی که دچار یبوست و خشکی پوست هستند
اسلاید 52: شلغمگرم و تربرگ های آن قلیل الغذا و نافع در امتلای خونخود آن برای کم خونیترشی و مربای آن تقویت کننده نیروی جنسی در زن و مردآب شلغم یا رنده شده آن همراه کمی فلفل سیاه برای دفع سنگ کلیه (نکته درباره سنگها)خمیر شلغم پخته برای تسکین دردهای مفاصل مثل درد نقرس طبیخ یا شربت (آب پخته آن همراه با هم وزنش شکر) کاملا پخته آن برای سرماخوردگی و دفع خلط سینهبرای پیشگیری از سرماخوردگی در کودکانی که زیاد سرما می خورند: مصرف روزانه از زمانی که شلغم وارد بازار می شود
اسلاید 53: (زردک یا جزر) هویجگرم و تر در درجه دوممقوی معده و ملین طبع (مخصوصا اگر یبوست ناشی از ضعف معده باشد)باز کننده سدد کبدی و مقوی کبدافزاینده مقاومت بدن در مقابل بیماریهای عفونی و دفع کننده سمومدفع کننده آب زاید بدن، ورم اندامها، کمک در دفع سنگ هاکمک در درمان بیماری های دستگاه گوارشی، نزله، سرفهبطی الهضم نفاخ مضر محرورینمربای جزر تقویت کننده جنسیهویج (چه فرنگی چه ایرانی) آبپز میان وعده خوب به ویژه برای ریزه خواری
اسلاید 54: آلودگی هوا
اسلاید 55: تدابیر آلودگی هوا پرهیزها: ======= 1. پرهیز از ورود مواد زاید و سمّی دیگر: مصرف سیگار و قلیان؛ استفاده نکردن از حشرهکش در محیط، و پرهیز از پختوپز بدون تهویۀ مناسب در آشپزخانه / پرهیز از مصرف غذاهای مانده، گوشتهای صنعتی و خوراکیهای حاوی مواد نگهدارنده، روغنهای چندبار حرارتدیده مانند فستفودهای سرخشدۀ بازاری، تنقّلات بازاری مانند چیپس و پفک. 2. پرهیز از همۀ اموری که غلظت خون (در معنای کلّی آن، و نه فقط پُلیسایتمی) را افزایش میدهند: مانند مصرف گوشت گاو، عدس، بادنجان بهخصوص میرزاقاسمی، گوشتهای صنعتی، غذاهای خمیری مثل ماکارونی، و غذاهای چرب و سنگین مثل کلّهپاچه. 3. پرهیز از همۀ اموری که یبوستآور هستند و دفع موادّ زاید از طریق روده را کاهش میدهند مانند غذاهای خشک، عدسپلو، موز سفت، میوههای ترش مانند به ترش و انار ترش، سنجد، خرمالوی گس. 4. پرهیز از آرایشهای سنگین که همین تنفس اندک پوست را نیز کاهش میدهند. 5. پرهیز از همۀ اموری که نیروی عمومی بدن را کاهش میدهند مانند خواب ناکافی، شبزندهداری، ورزش شدید و طولانی، زیادهروی جنسی، مواجهه با هوای بسیار سرد، مواجهۀ طولانی با تابشهای الکترومگنتیک بهخصوص رایانه و تلفن همراه.
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.