مغز
اسلاید 1: به نام خدامغز
اسلاید 2: مَغز یکی از حسّاسترین و پیچیدهترین اعضای بدن در همه مهره داران و بیشتر بیمهرگان است که در برخی گونهها ۲ درصد از وزن بدن جاندار را تشکیل میدهد. در انسان حدود ۲۰ تا بیش از ۲۵ درصد کالری (انرژی) روزانه را مصرف میکند و بیشتر انرژی خود را از کربوهیدراتها (گلوکز خون) جذب میکند و این سوخت را سریع میسوزاند حتّی زمانیکه شخص در خواب است، مغز بیشتر از هر عضوی از بدن اکسیژن مصرف میکند. به نارسایی مغزی اسکم مغزی میگویند.
اسلاید 3: در انسان، مغز و نخاع مجموعاً بخش سیستم عصبی مرکزی (CNS) را تشکیل میدهند که وظیفه آن دریافت وضعیت درونی و بیرونی بدن از سیستم عصبی محیطی (PNS) موجود در نقاط مختلف بدن، پردازش پیامهای دریافتی و صدور فرامین مرتبط میباشد.مغز شامل نیمکرههای مخ، مخچه و ساقه مغز است. بیشتر حجم مغز را نیمکرههای مخ تشکیل میدهند. نیمکرههای مخ باعث میشوند تا انسان بتواند فکر کند و حرف بزند و مسائل را حل کند.نیمکره چپ فعالیتهای نیمه راست بدن و نیمکره راست فعالیتهای نیمه چپ بدن را کنترل میکند. اما آنها همکاری هم دارند مثلاً در موقع نگاه کردن.
اسلاید 4: مغز یک شامپانزه معمولی
اسلاید 5: هر دو نیم کره بهطور همزمان از همه بدن اطلاعات را دریافت و پردازش میکنند. هر نیم کره کارهای مخصوص به خود را نیز دارد. مثلاً نیم کره چپ به توانایی استدلال و ریاضیات و نیم کره راست مخ در مهارتهای هنری تخصص یافتهاست. مخچه هم مرکز برخی تعادل بدن است و با ورزشهای مانند ژیمناستیک و بند بازی تقویت میشود.بخش دیگر مغز ساقه مغز است که واصل مخ و مخچه به نخاع است. ساقه مغز شامل سه بخش است: مغز میانی و پل مغزی و بصل النخاع. بصل النخاع در بالای نخاع است و مرکز فعالیتهای غیرارادی بدن است و برای همین مشهور به گره حیات است. مخ شامل لوبهای مختلفی است:لوب آهیانهلوب پیشانیلوب گیجگاهیلوب پس سری
اسلاید 6: که در هر یک از این لوبها حواس مختلفی وجود دارد برای مثال لوب پیشانی: حس بویایی؛ لوب پس سری: حس بینایی؛ لوب گیجگاهی: حس شنوایی؛ لوب آهیانه: مرکز حواس پیکری مانند لامسه. همچنین مغز دارای دستگاه لیمبیک هست.مغز در همهٔ مهرهداران و بیشتر بیمهرگان مرکز دستگاه عصبی است. تنها شماری از بی مهرگان مانند اسفنج دریایی، عروس دریایی، آبدزدک دریایی بالغ و ستاره دریایی مغز ندارند، هرچند دارای بافت عصبی پراکندهای هستند. مغز در سر و معمولاً نزدیک اندامهای حسی نخستین مانند بینایی، بویایی، چشایی و شنوایی قرار دارد. مغز مهره داران پیچیدهترین اندام بدنشان است.
اسلاید 7:
اسلاید 8: از دید فیزیولوژی و تکاملی زیستی، کار مغز کنترل متمرکز بر روی سایر اندامهای بدن است. مغز با تولید الگوهای فعالیت ماهیچهها یا با هدایت مواد شیمیایی تراوشی که هورمون نام دارند، بدن را کنترل میکند. این کنترل متمرکز سبب پاسخ سریع و هماهنگ به تغییرات محیط میشود. برخی انواع پایهای از پاسخ مانند بازتاب یا رفلکس عصبی میتواند توسط طناب نخاعی یا گرهها ایجاد شود، اما کنترل پیچیده و هدفمند بر رفتارها بر پایهٔ حسهای ورودی پیچیده نیازمند توانایی یکپارچهسازی اطلاعات یک مغز متمرکز است.
اسلاید 9: محققان دانشگاه نورت وسترن در آمریکا درحین مطالعه اثرات یک داروی ضد افسردگی بر روی موشها به این نتیجه رسیدند که عملکرد مغزهای دو جنس مذکر و مؤنث در سطح مولکولی متفاوت است. دراین مطالعه یک تفاوت شیمیایی در میان مغزهای مذکر و مؤنث کشف شد و محققان دریافتند که این اختلاف در سطح مولکولی و در تعامل میان مولکولهای ERalpha and mGluR است.از نظر فلسفی نیز آنچه که مغز را متمایز از بقیه اندامها میکند، ایجاد ارتباط فیزیکی بین بدن و ذهن است. امروزه دانستههای دقیقی در مورد کار هریک از سلولهای مغز وجود دارد اما درک همکاری همزمان و روش عمل میلیونها سلول مغزی با هم هنوز نیاز به پژوهش دارد.
اسلاید 10: شکل و اندازه مغز در جانوران مختلف بسیار گوناگون و یافتن ویژگیهای یکسان در آنها نیز دشوار است. با این حال، تعدادی از اصول معماری مغزی در طیف گستردهای از گونهها به شکل برابر وجود دارد و حتی برخی از جنبههای ساختاری مغز تقریباً در تمام طیفهای گونههای جانوری مشترک میباشد. شاید بهترین راه برای مطالعه مغز، روش مشاهده مستقیم باشد، هرچند امروزه بسیاری تکنیکهای نوین نیز به خدمت گرفته میشود. از آنجا که بافت مغز، بافتی نرم است در ابتدا باید درون الکل و ماده فیکساتور یا ثبات قرار گیرد و پس از آماده شدن بافت، میتوان آن را به برشهای عرضی برای مشاهده آماده نمود. در اولین نگاه میتوان دو لایه جدا از هم را مشاهده نمود. بافتی تیره که با نام ماده خاکستری شناخته میشود و نیز بافتی با رنگ روشن که به آن ماده سفید میگویند. اطلاعات بیشتر را میتوان توسط رنگآمیزی برشهایی از بافت مغز با انواع مختلف مواد شیمیایی به دست آورده و با میکروسکوپ قادر به مشاهده محلهای اتصال درونی در ریزساختارهای مغزی خواهیم بود. بخش قشری مغز بعلاوه بخشی در وسط مغز جز قسمتهای خاکستری قرار میگیرند و بقیه فضا ساختاری مغز جز قسمت روشن میباشد. علت نام گذاری بخش روشن به دلیل وجود میلین میباشد، بقیه حجم مغز که تحت عنوان بخش خاکستری (قسمتی از آن هم که در وسط مغز قرار گرفته بخش سیاه نیز خوانده میشود) میباشد، دارای نورونهایی بدون پوشش میلین میباشد. این میلین توسط نوع خاصی از سلولهای نوروگلیا ترشح شده و بر روی «آکسونِ» نورونها قرار میگیرد.
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.