نقش تغذیه در پیشگیری و کنترل بیماری دیابت
اسلاید 1: نقش تغذیه در پیشگیری و کنترل بیماری دیابت
اسلاید 2: CardiovascularChronic RespiratoryDiseaseType 2 DiabetesCancer Chronic Diseases result in percent of deaths452
اسلاید 3: Diabetes in the WorldmillionsIndia31.7China20.8USA17.7Indonesia8.4Japan6.8Year 2000Reference: Wild S, Roglic G, Green A, Sicree R, King H. Global prevalence of diabetes. Diabetes Care. 2004; 27(5): 1047-1053.
اسلاید 4: Diabetes in the WorldmillionsIndia79.4China42.3USA30.3Indonesia21.3Japan8.9Year 2010Reference: Wild S, Roglic G, Green A, Sicree R, King H. Global prevalence of diabetes. Diabetes Care. 2004; 27(5): 1047-1053.
اسلاید 5: انواع دیابت:1- دیابت نوع یک تخریب سلولهای بتا پانکراس به علت نقص سیستم ایمنی یا سایر عوامل ناشناخته،دیابت نوع یک یا دیابت وابسته به انسولین را ایجاد می کند.بیشتر در کودکان و جوانان دیده میشود و درصد کمی از افراد مبتلا به دیابت به این نوع مبتلا هستند .افراد مبتلا برای درمان این نوع بیماری باید انسولین تزریق کنند.2- دیابت نوع دو دیابت نوع دو ممکن است 90 تا 95% کل موارد تشخیص داده شده را در بر گیرد.بیشتر در افراد بالای 30 سال مشاهده می شود. عوامل خطر برای دیابت نوع دو شامل: سالمندی، چاقی، تاریخچه ارثی٬ دیابت حاملگی، عدم فعالیت بدنی، عوامل قومی یا نژادی است و درمان آنها با برنامه غذایی مناسب ورزش و یا داروهای خوراکی انجام می شود.3- دیابت حاملگی این نوع دیابت ممکن است طی دوران بارداری (بیشتر از ماه پنجم بارداری) ایجاد شده و با ختم بارداری خود به خود بهبود یابد. در این افراد احتمال ابتلا به دیابت در آینده بیشتر است.
اسلاید 6: عوامل خطر در ابتلا به ديابت:سن مساوي ويا بالاتر از 30 سالچاقي (شاخص توده بدني بالاتر از 25)تحرك كمخويشاوند درجه يك مبتلا به ديابتفشار خون بالادیس لیپیدمیسندرم تخمدان پلي كيستيك سابقه بيماري عروقي
اسلاید 7: علايم بيماري پرنوشي پرادراري كاهش وزن وبه ميزان كمتر پرخوري ، تاري ديد و خارشدرافرادمسن گاهي بابيحالي وخستگي بروز مي نمايد
اسلاید 8: دغدغه اصلي در كنترل بيماري ديابت چيست؟
اسلاید 9: باید حداکثر تلاشمان آن باشد، به بیمار آموزش دهیم تا قندخون خود را بصورت یکنواخت کنترل کند.
اسلاید 10: عوامل موثر بر قندخون کدامند؟* ورزش و فعالیت بدنی * مصرف داروها کاهندۀ قندخون * تغذیه* تنش و استرس افزایش دهندۀ قندخون
اسلاید 11: راهكار جهت كنترل ديابت:1- كنترل مقدار2- كنترل نوع3- تنظيم زمان دريافت و توزيع صحيح دريافت در طول روز
اسلاید 12: 1- كنترل مقدارتوسط كارشناس و متخصص تغذيه آموزش هرم مواد غذايي و ليست جانشيني به بيماران
اسلاید 13:
اسلاید 14: 2- كنترل زمان دريافت
اسلاید 15: 2- كنترل نوع: قند + سايرموادغذايي
اسلاید 16: اهداف تغذیه درمانی در بیماران دیابتی: کنترل وزن کنترل قند خون کنترل فشار خون کنترل چربی خون
اسلاید 17: نمايه گلايسمي اصطلاحي است که براي توانايي غذاها در افزايش قند خون به کار ميرود.نحوه اندازه گيري نمايه گليسمي به اين شکل است که مقدار مشخصي از ماده غذايي مورد نظر را به فرد داده و در فواصل معين قند خون وي را اندازه ميگيرند.
اسلاید 18: انواع مختلف غذاهاي نشاسته اي،با سرعت و ميزان متفاوت قند خون را بالا ميبرند. نمايه يا شاخص گلايسميک، مواد غذايي مختلف را بر اساس تفاوت تاثير آنها در الگوي بالا بردن قند خون ،طبقه بندي ميکند و مقدار و سرعت افزايش ميزان قندخون بعد از خوردن آن ماده غذايي را تعيين ميکند.
اسلاید 19: غذاهايي که شاخص گلايسميک پايين تري دارند ،تغييرات اندکي در ميزان قند خون يا ميزان ترشح انسولين ايجاد ميکنند و بعبارتي قندخون بعد از غذا را كمتر افزايش ميدهند و براي سلامت بهتر هستند. مثلاً حبوبات، غلات كامل و شير و لبنيات نسبت به بيشتر انواع نشاسته، پاسخ گلايسميك پائين تري ايجاد مي كنند (كمتر و كندتر قندخون را بالا مي برند).
اسلاید 20: با افزودن فيبر هاي غذايي به رژيم غذايي روزانه ميتوان رژيم با شاخص گلايسميک بالا را به رژيم با شاخص گلايسميک پايين تبديل کنيم.افزودن مقادير کافي ميوه ها و سبزيجات به غذا و نيز استفاده از غلات کامل بجاي غلات تصفيه شده (مثلا استفاده از نان سبوس دار و سنگک به جاي نان سفيد) و کاهش مقدار سيب زميني مصرفي و قند هاي ساده و شيريني ها کمک کننده هستند.
اسلاید 21: - له کردن و رنده کردن - دم کردن - زمان پختعوامل افزاینده
اسلاید 22: نان سفيدقند و شکرخربزه خرمای بمسيب زمينينمايه گليسمي بالانمايه گليسمي بالاباقلا و هويج
اسلاید 23: نان ها:1- ميزان پخت: برشته بودن يا نبودن2- سبوسبرنج:1- زمان پخت2- مخلوط بودنماكاروني:1- زمان پخت2- سبوس3- سس ماكاروني
اسلاید 24: هفت گام اساسی در کنترل دیابت (برای بیماران):گام اول: سعی کنید بیشتر و بیشتر در زمینۀ این بیماری بیاموزید.گام دوم: برای درمان خود کنترل مستمر داشته باشید.گام سوم: برنامۀ غذایی مناسب داشته باشید و فعالیت بدنی را فراموش نکنید.گام چهارم: وزن خود را کنترل کنید.گام پنجم: فشارخون، کلسترول سرم و قندخون خود را بطور مرتب اندازه گیری کنید.گام ششم: مراقب پاهای خود باشید.گام هفتم: قندخون خود را مرتب کنترل کنید و طرز استفاده از دستگاه تست قندخون را بیاموزید.
اسلاید 25: توصیه های غذایی برای بیماران دیابتی: 1- یادمان باشد استفاده از لبنیات کم چرب سودمند است نه لبنیات پرچرب! 2- به خاطر داشته باشیم موادی مانند سیب زمینی، ذرت، نخودسبز، باقلاسبز، کدو تنبلبه علت دارا بودن مقادیر زیاد نشاسته در گروه نان و غلات (مواد قندی و نشاسته ای) طبقه بندی می شوند. 3- به یاد داشته باشیم از میوۀ تازه استفاده کنیم (استفاده از میوۀ تازه حتی بر آبمیوۀ طبیعی (خانگی) خصوصا برای افراد دیابتی ارجح است).
اسلاید 26: توصیه های غذایی برای بیماران دیابتی: 4- از مصرف آبمیوه های صنعتی خودداری نماییم. 5- به خاطر داشته باشیم در مصرف میوه های زیر احتیاط کنیم: خرمای رطب، موز رسیده، خربزه، انجیر، انگور، هندوانه، گرمک6- بهتر است از خرمای زرد زاهدی استفاده کنیم؛ سرعت افزایش قندخون توسط این خرما کمتر از انواع دیگر خرما است.7- مصرف کمپوت های آماده (صنعتی) به عنوان میوه توصیه نمی شوند.
اسلاید 27: توصیه های غذایی برای بیماران دیابتی: 8- به خاطر داشته باشیم هویج پخته و آب هویج قند خون را بیش از هویج خام افزایش می دهند، بنابراین بهتر است هویج را به صورت خام مصرف کنیم.9- یادمان باشد از مصرف قند، پولکی، انواع بیسکوییت، شکلات و شیرینی به همراه چایی خودداری کنیم و بجای آن همراه با چای مصرفی در طول یک شبانه روز از خرما یا انجیر خشک یا توت خشک در حد مجاز تعیین شده در هر روز استفاده کنیم. 10- مصرف موادی مانند کیک ها، عسل، مربا، بستنی، قند، شکر، انواع بیسکویت های بدون سبوس و کرم دار، انواع شکلات، گز، سوهان، نوشیدنی های صنعتی، ساندیس ها، شیرینی های تر و خشک توصیه نمی شود، هرچه کمتر از مواد دارای شکر استفاده کنیم سالم تر خواهیم بود.
اسلاید 28: توصیه های غذایی برای بیماران دیابتی: 11- به خاطر بسپاریم از نان، ماکارونی و بیسکویت سبوس دار به جای نان، ماکارونی و بیسکویت های بدون سبوس استفاده کنیم.12- نان سفید، ماکارونی و بیسکویت هایی که سبوس دار نیستند احتمال ابتلا به بیماری هایی مثل چاقی و دیابت را افزایش می دهند.13- مصرف این دسته از مواد غذایی را به حداقل برسانیم: سوسیس، کالباس، کله پاچه، پنیر پیتزا، انواع غذاهای آماده (پیتزا، انواع ساندویچ های آماده، همبرگر، اسنک)، آبگوشت پرچرب، کله پاچه، جگر و قلوه.
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.