پاورپوینت نگهداری مواد غذایی با استفاده از روش غیرحرارتی اشعه گاما
اسلاید 1: نگهداری موادغذایی با استفاده از روش غیرحرارتی اشعه گامااستاددانشجو:
اسلاید 2: مقدمهپرتودهی مواد غذایی عبارت است از قرار دادن ماده غذایی در مقابل مقدار مشخصی از پرتو گاما، به منظور جلوگیری از جوانه زنی بعضی محثولات غذایی مانند پیاز و سیب زمینی و همچنین کنترل آفات انبارداری، کاهش با میکروبی و قارچی بعضی از محصولات مانند زعفران و ادویهها و تاًخیر در رسیدن بعضی میوهها به منظور افزایش زمان نگهداری آنها. در کودها مطالعات مربوط به تغذیه گیاهی نیز از این روش استفاده میشود مانند نحوه جذب کودها و عناصر که با استفاده از تکنیک پرتوتابی هستهای میتوان تغییرات ژنتیکی مورد نظر را برای اصالح محصول در تودههای گیاهی به کار برد. لذا استفاده از روشهاي نوين نگهداري مواد غذايي نظير پرتودهي به عنوان يك روش ايمن و موثر در فراوري مواد غذايي مورد توجه محققين بهداشت و مواد غذايي قرار گرفت. 2
اسلاید 3: عوامل استريليزاسيونبخارخشک °c232 -176بخارمرطوب°c 129-121روش شیمیایی: پراكسيد هيدروژنفناوري هاي نوينپرتو دهي و تشعشعاستفاده از ازون استفاده از امواج اولتراسونيكاستفاده از فيلتراسيونميدان مغناطيسي و پالس هاي الكتريكي3
اسلاید 4: انواع پرتوهای مورد استفادهپرتو ماوراء بنفش:بیشترین اثر این اشعه در طول موج 2600 آنگستروم می باشد این اشعه غیریونیزه کننده بوده وتوسط پروتئین واسیدنوکلئیک جذب می شود.تغییرات فتو شیمیایی حاصل ازآن سبب مرگ سلول می شود.قابلیت نفوذ کم این اشعه سبب می شود تا استفاده ا ز آ ن به کاربردهای سطحی محدود گردد. استفاده از این اشعه موجب تسریع تغییرات اکسیداتیو می شود که منجر به تند شدن ، تغییر رنگ وواکنشهای دیگر می شود.تابشهای بتا:اشعه بتا را می توانیم به صورت جریان الکترونهای آزاد شده از مواد رادیواکتیو تعریف نمود.تابشهای کاتدی نیز مشابه تابشهای بتا هستند.4
اسلاید 5: پرتوهای گاما:تشعشعات الکترومغناطیسی هستند که از هسته های برانگیخته شده کبالت 60 و سزیم 137 ساطع می شود.این اشعه از اهمیت ویژه ای در نگهداری مواد غذایی برخوردار است.اشعه مذکور ارزانترین شکل اشعه جهت نگهداری مواد غذایی می باشد. بر خلاف تابش های بتا ، تابش های گاما از قدرت نفوذ بسیار خوبی بر خوردار هستند.نیمه عمر کبالت 60 پنج سال و نیمه عمر سزیم 137 سی سال می باشد.پرتوهای ایکس:این تابشها از طریق بمباران فلزات سنگین توسط الکترونهایی با سرعت زیاد در یک لوله ی خلأ تولید میشود.مایکروویو:طول موج امواج مایکروویو بین امواج مادون قرمز وامواج رادیویی قرار دارد.5
اسلاید 6: تاريخچه استفاده از پرتودهي گاما در ايرانپرتودهي مواد غذايي در ايران با احاث سامانه پرتودهي گاما ir-136 در سال 1364 در محل سازمان انرژي اتمي كه توسط يك شركت كانادايي با توجه به نيزها و تكنولوژي ان زمان طراحي و ساخته شد، شروع شد. شركت شار پرتو ايرانيان به عنوان اولين سرمايهگذار بخش خصوصي با عنوان طرح كلان ملي فناوري سامانه پرتودهي گاما در سال 1389 مسئوليت ساخت مركز پرتودهي گاما- سايت شهيد شهرياري در منطقه ويژه اقتصادي چهارمحال بختياري را بر عهده گرفت. پژوهشهاي مرتبط در حوزه پرتودهي مواد غذايي بر مبناي پايگاههاي نمايهسازي مقالات داخلي نيز با اصلاح سويههاي تريكودرما با پرتودهي گاما توسط فاني و ديگران شروع شد.6
اسلاید 7: پرتودهي گاما در مواد غذاييمواد غذایی معمولأ با پرتو گاما وازطریق یک منبع رادیوایزوتوپ ، الکترونها ویا اشعه ایکس تولید شده از طریق یک شتابدهنده الکترونی اشعه دهی می شوند.مزیت استفاده از پرتو گامااین است که کبالت 60 وسزیم 137 دوفراورده طبیعی نسبتأ ارزان قیمت حاصل ازتجزیه اتمی می باشند.دراتاقکهای پرتودهی که از این عناصر استفاده می شود ، ماده را دیواکتیو درقسمت فوقانی یک بالابرنده قرار می گیردبه طوری که موقع استفاده می تواند به سمت بالا حرکت کندودرمواقعی که استفاده نمی شود به سمت هدایت شده درزیرآب برده شود.7
اسلاید 8: 8موادی که بایددرمعرض اشعه قرا ربگیرند، براساس جذب مقدار موردنظراشعه ، با یک فاصله مناسب در اطراف ماده رادیواکتیو قرارخواهند گرفت.وقتی ماده غذایی دراتاقک مذکورجای داده شد،ماده رادیواکتیودرمحل بالا قرارگرفته و اشعه گاما به ماده غذایی می تابد.تاباندن اشعه دردماهای موردنظر ، ازطریق قراردادن نمونه درمحفظه حاوی دستگاه کنترل دما ویا با کنترل نمودن دما درمحفظه کاملأ بسته بادیواره سربی امکان پذیراست.یکی از مشکلات استفاده از مواد رادیواکتیواین است که منبع ایزوتوپ در تمام جهات تشعشع دارد به طوری که نمی توان آن رابه دلخواه قطع و وصل نمود. اگر چه نیمه عمر کبالت 60 حدود پنج سال می باشد ولی برای اینکه پتانسیل رادیواکتیو آن در سطح خاصی باقی بماند باید متناوبأ در زمانهای خاص منبع این ایزوتوپ راتعویض نمود
اسلاید 9: مزاياي پرتودهي مواد غذايي با استفاده از اشعه گاماعدم تغيير در طعم، رنگ و رايحه محصولات پس از پرتودهيكنترل و نابودي حشرات و آفات محصولات كشاورزيتوقف جوانهزني محصولات كشاورزي مثل سيبزميني و پيازبه تأخير انداختن زمان رسيدن ميوهجاتاز بين بردن تقريبا تمامي ميكروارگانيزمها و عوامل بيماريزاي ناشي از مواد غذاييعدم ايجاد پسماند بعد از عمليات پرتودهي (برخلاف اتيلن اكسايد و...)عدم افزايش دماي مواد در هنگام پرتودهيعدم تأثيرگذاري شرايط محيطي (گرما، فشار و...) بر كارايي پرتودهيكالاها و مواد با بسته بندي نهايي به راحتي قابل پرتودهي و سترونسازي هستند.قابليت استفاده از محصولات بلافاصله بعد از پرتودهي9
اسلاید 10: 10
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.