گسترش بستر دریا
اسلاید 1: گسترش بستر دریا
اسلاید 2: مقدمهبیشتر اطلاعات موجود درباره نواحی اقیانوسی، از مطالعات زمینفیزیکی توسط کشتیها و هواپیما به دست آمده زیرا ............یکی از این روشها، اندازهگیری تغییرات قدرت میدان مغناطیسی بود.مغناطیس سنجها، ثبت پیوستهای از قدرت میدان مغناطیسی در امتداد مسیرهای طی شده ارایه میدهند. این مقادیر مطلق برای تغییرات میدان مغناطیسی القا شده بیرونی تصحیح میشوند.
اسلاید 3: بیهنجاریهای مغناطیسی تنها ناشی از اختلاف خواص مغناطیسی سنگهای زیرین است.بیهنجاریها از نسبت اندک کانیهای فرو مغناطیسی منشا میگیرند که در درون سنگها موجود است.
اسلاید 4: بیهنجاریهای مغناطیسی دریاییمنشا این ناهنجاریها لایه 2 اقیانوسی است.
اسلاید 5: بیهنجاریهای مغناطیسی دریاییاین خطوارهگیها به این دلیل ایجاد میشود که قطعات مجاور لایه 2 در جهتهای مختلف مغناطیده شده است.
اسلاید 6: . گسترش بستر دریا
اسلاید 7: پدیده معکوس شدن با کاهش شدید میدان مغناطیسی،10% میزان عادی، همراه است که زمانی پیش از وارونگی آغاز شده و تا مدتی پس ازآن ادامه مییابد.باور بر این است که میدان مغناطیسی زمین از فرایندهای مگنتوهیدرودینامیک هسته بیرونی زمین منشا میگیرد.در یکی از نظریهها وارونگی مغناطیسی به صورت فرایندی تصادفی (stochastic) است و به سلولهای همرفتی بزرگ نسبت داده میشود. این سلولها در نتیجه نیروی کوریولیس حاصل از چرخش زمین به صورت مارپیچهایی شبیه به چرخندهای جوی توسعه مییابند.در جدیدترین نظریه، فرض شده این فرایند در نقاطی از هسته شروع میشود. بررسیها نشان میدهد همه وارونگیها در عرضهای جغرافیایی پایین در نیمکره جنوبی است که مکان آن احتمالا توسط توپوگرافی یا دما در قاعده گوشته کنترل میشود. وارونگیهای زمینمغناطیس
اسلاید 8: تناوب وارونگی زمینمغناطیس بسیار متغیر است. وارونگیهای زمینمغناطیس
اسلاید 9: نظریه واین-ماتیوس وارونگیهای زمینمغناطیس
اسلاید 10: چینهشناسی مغناطیسی وارونگیهای زمینمغناطیس
اسلاید 11: چارچوب زمینساخت صفحهای
اسلاید 12: چارچوب زمینساخت صفحهای1- صفحه ها و حاشیه صفحه هاپشته های اقیانوسیژرف ناوهاگسلهای ترادیس (حاشیه های پایا)در نظریه زمین ساخت صفحه ای، درون صفحه صلب در نظر گرفته میشود و تنش وارده بر حاشیه یک صفحه، بدون هیچ دگرشکلی در درون صفحه، به حاشیه مقابل آن منتقل میشود.اگرچه حاشیه صفحه ها با هم تماس نزدیک دارند، اما صفحه ها از لحاظ مکانیکی از یکدیگر واجفتیده اند.
اسلاید 13: 2- توزیع زمین لرزه ها:زمین لرزه های کم ژرفازمین لرزه های میان کانون و ژرف
اسلاید 14: 3- حرکت نسبی صفحات:حرکت ورقه های موجود بر سطح زمین بر اساس قضیه اولر توصیف میشود.سه روش برای تعیین قطب اولر:استفاده از گسلهای ترادیساستفاده از تغییرات آهنگ گسترش بستر اقیانوس به ازای فاصله زاویه ای از قطب چرخشاستفاده از سازوکار کانونی زمین لرزه ها
اسلاید 15: 4- نقاط داغ و حرکت مطلق صفحات:-درون صفحات رخ میدهد.بیشتر آنها 2 به 2 موازی هستند.آنجایی که فاصله مراکز آتشفشانی کم است، پشته های بی لرزه ساخته می شود. زنجیره های جزایر از پوسته اقیانوسی که روی آن قرار دارند، جوانترند.بخش پایینی این توده ها به طور عمده از بازالت تولییتی است در حالی که بخشهای بالایی از بازالتهای قلیایی است که غنی از Na و K است. در مقایسه با بازالت MORB عناصر خاکی بیشتر و Fe, Ba, Ti, Zr دارند.پلومهای گوشته نسبت به یکدیگر و گوشته پایینی ثابت در نظر گرفته شده و عمر دراز دارند (مورگان 1971 و 1972). در این صورت نقاط داغ چارچوب مرجع ثابتی برای تعیین حرکت مطلق صفحه ها ارائه می کنند.
اسلاید 16: 4- نقاط داغ و حرکت مطلق صفحات:
اسلاید 17: 5- پیوستگاههای سه گانه:پایداری مرز بین ورقه ها وابسته به بردارهای سرعت نسبی آنان است. اگر مرزی ناپایدار باشد این مرز فقط به طور موقت وجود داشته و سرانجام به یک وضعیت باثبات تبدیل خواهد شد.
اسلاید 18: 5- پیوستگاههای سه گانه:پایداری پیوستگاههای سه گانه مانند مرز میان دو صفحه، به راستاهای نسبی بردارهای سرعت صفحه هایی که در تماس اند، بستگی دارد.
اسلاید 19: 5- پیوستگاههای سه گانه:
اسلاید 20: 5- پیوستگاههای سه گانه:
اسلاید 21: 5- پیوستگاههای سه گانه:
اسلاید 22: 5- پیوستگاههای سه گانه:
اسلاید 23: 5- پیوستگاههای سه گانه:
اسلاید 24:
اسلاید 25:
اسلاید 26: پشته های اقیانوسی
اسلاید 27: 1- توپوگرافی پشته های اقیانوسی:درازترین سیماهای خطیزمین لرزه های کم ژرفا توسط گسلهای ترادیسی جابجا شده60000 کیلومتر طول و بین 1000-4000 کیلومتر پهنا دارد.ستیغ به طور معمول 2-3 کیلومتر بلندتر از حوضه های اقیانوسی مجاور میباشد.
اسلاید 28: 2- ساختار زون محوری:ریخت شناسی کلی پشته ها توسط آهنگ جدایش کنترل میشود.در آهنگهای نسبتا کم 50-10 میلیمتر در سال، مانند پشته های میانی اطلس و اطلس-هند، یک کافت میانی آشکار در محور پشته توسعه می یابد، پهنای آن 50-30 کیلومتر و ژرفایی در حدود 3000-1500 متر با توپوگرافی ناهموار دارد .در آهنگهای متوسط 90-50 م م/س، مانند مرکز گسترش گالاپاگوس و بیشتر بخش شمالی خیز شرق آرام، کافت میانی ژرفای 200-50 متر داشته و توپوگرافی آن نسبتا صاف است. در آهنگهای سریع، مانند خیز شرق آرام، کافت میانی توسعه نیافته و توپوگرافی آن نسبتا صاف است.
اسلاید 29: 3- ساختار گسترده سنگ کره در زیر پشته ها:آزمایشهای شکست لرزه ای نشانگر سرعت پایین در زیر ستیغ است.بر اساس جبران هم ایستا (نظریه پرت) نشانگر نواحی کم چگال در زیر ستیغ است.ناحیه کم سرعت در زیر پشته تا ژرفای 100 کیلومتری ادامه دارد.
اسلاید 30: 4- منشا گوشته بالایی بی هنجار در زیر پشته ها:منشا احتمالی برای نواحی کم چگال در زیر پشته هاانبساط گرماییحضور ماده مذاب در گوشته بی هنجارتغییر فازی وابسته به دما
اسلاید 31: 5- شارش گرمایی و چرخش گرمابی:مشخص شده در مقیاس بزرگ q=11.3/√T که q جریان حرارتی (mW/m2) و T سن پوسته اقیانوسی (میلیون سال) است.افتهای دما توسط چرخش آب دریا از میان سنگهای پوسته اقیانوسی کنترل میشود. نفوذ آب به درون سنگهای بستر اقیانوس بر اثر انقباض گرمایی انجام میشود.شواهد دیگر بر رخداد چرخش گرمابی نهشته های فلزدار است.چرخش گرمابی آب دریا در پوسته بالایی، در زیر پشته ها، حدود 25% افت گرمایی جهانی را انتقال می دهد.
اسلاید 32: 6- سنگ شناسی پشته های اقیانوسی:منشا ماگماهای پوسته اقیانوسی، پریدوتیت است. باور بر این است که شیو زمین گرمایی بالایی در زیر جزایر اقیانوسی بر اثر پلوم گوشته و نقطه داغ بوجود می آید که باعث ذوب پریدوتیتها میشود. ترکیب بازالت پشته های اقیانوسی، اولیوین تولئیت است. سه منبع احتمالی برای ماگمای مادر اولیوین تولئیت پیشنهای شده:ذوب بخشی گوشته در 90-75 کیلومتری و سپس ته نشینی اولیوین در مذاب در حال بالا آمدن30-20% ذوب بخشی در ژرفای 60-30 کیلومترذوب کم ژرفا و جدایش در 25-15 کیلومتری
اسلاید 33: 7- منشا پوسته اقیانوسی:در مدلی که پذیرش گسترده ای یافته، ماده داغ سست کره، شناور شده و با چنان سرعتی از یک زون باریک بالا می آید که از منحنی ذوب بازالت گذشته و یک مذاب بین دانه ای را با ترکیب بازالت می سازد.
اسلاید 34: 7- منشا پوسته اقیانوسی:مقایسه آهنگ گسترش در ساختار پوسته اقیانوسی:
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.