Pain
اسلاید 1: به نام خدا
اسلاید 2: Pain درد (انجمن بین المللی بررسی درد 1979): یک تجربه ناخوشایند حسی و روانی که همراه با تخریب بالفعل یا بالقوه بیان می شود.algesia: دردAnalgesia: بی دردیNociception: شناسایی وانتقال محرک دردناکNociceptor : گیرنده درد درد یک پدیده ساده ی کنش و واکنش نیست، بلکه بروز درد و واکنش به آ ن متغیرهای زیستی، اجتماعی و روانی را در بر می گیرد.
اسلاید 3: انواع دردبر اساس منشاء، شدت و طول مدت درد به انواع زیر تقسیم می شوند.درد حاد: با بیماری و زخم همراه بوده و فرد بیمار از محل درد خود آگاه است. درد حاد می تواند از یک لحظه تا روزها ادامه داشته باشد.متناوب intermittent انتشاری referral
اسلاید 4: درد مزمندردهایی که بیش از 6 ماه از زمان آن گذشته و پایان آن قابل پیش بینی نمی باشد.بدنی (Somatic pain): منشا اینها بیشتر در نواحی پوست، عضلات، مفاصل. می توانند عمقی یا سطحی باشند. بصورت خفیف، مدام چنگ زننده، عذاب آور و خسته کننده توصیف می شوند. احشایی (visceral pain): منشاء آنها حفره شکم و قفسه سینه بوده که بصورت احساس فشار، دردهای شدید و ناگهانی و یا بصورت دردهای کرامپی مداوم و سوزشی بروز می نمایند. روانزا (Psychogenic pain): منشاء روحی و روانی داشته و علت فیزیکی مشخصی برای آن یافت نمی شود.
اسلاید 5: سطحی: درد در نواحی پوست همانند دردی که پس از تماس سوزن با دست احساس می شود.عمقی: اگر منشا درد از نواحی ماهیچه ها، استخوانها، مفاصل و بافت پیوندی باشد درد عمیق نامیده می شود.تشنج ماهیچه ای و سردرد از این نوع هستند.
اسلاید 6: تئوری های درد اختصاصی(دکارت ) الگو تعمیم حسی
اسلاید 7: تئوری اختصاصی درد (دکارت)راهای اختصاصی برای انتقال درد موجود است. تصور بر این بود که در انتهای اعصاب اختلال بوجود می آید. و اعتقاد بر این بود که این اعضاء توانایی دریافت و انتقال محرک های دردآور را در سرتاسر طناب نخاعی به سمت تالاموس و در نهایت به نواحی بالاتر را دارند. درد در نقاط بالاتر تفسیر شده و پاسخ اتفاق می افتد.از نظرعلوم جدید این تئوری مردود شده است
اسلاید 8: تئوری الگواین تئوری بیان می کند که سامانه جداگانه ای برای درد وجود ندارد و کلیه پایانه های عصبی مشابه بوده و درد ناشی از تحریک شدید گیرندهای اختصاصی است.
اسلاید 9: تئوری تعمیم حسیدر این تئوری بیان می شود که درد هم، فرآیندی اطلاع دهنده و هم یادآوری کننده می باشد.دو نوع فیبر دلتا-A و دلتا-C در طی آسیب فعال می شود که فیبر دلتا-A به شخص هشدار می دهد و دلتا-C به او یادآوری می کند که آسیب رخ داده است.
اسلاید 10: تئوری درد
اسلاید 11: فیزیولوژی و آناتومی درد احساس درد Somatosensationدریافت درد Nociception
اسلاید 12: مراحل پردازش حس درد هدایت Transduction انتقال Transmission درک Perceptionتعدیل Modulation
اسلاید 13: هدایت :1-حساس شدن گیرنده های درد نسبت به محرکهای درد و شروع انتقال درد برخی از مواد شیمیایی که درد ایجاد میکنند عبارتند از: برادی کینین، سروتونین، هیستامین، یون پتاسیم، اسیدها، استیل کولین و آنزیمهای پروتئولیتیک. پروستاگلاندینها و ماده P حساسیت انتهاهای آزاد عصبی را افزایش میدهند، ولی بهطور مستقیم آنها را تحریک نمیکنند.2-پتانسیل عمل: در این مرحله با شروع پتانسیل عمل فعال سازی انتقال پیام حسی از طریق nociception توسط راههای عصبی صعودی به سمت کانال نخاعی (Somatosensory)
اسلاید 14: انتقال: Transmissionاکثر تارهای عصبی انتقال دهنده درد از نوع نازک و بدون میلین بوده و انتقالدهنده سیناپسی آنها یک نوروپپتید به نام ماده P است
اسلاید 15: درک Perceptionمرحله پردازش درد بوده که با انتقال پیام حسی از طریق راه اسپینو تالامیک که اصلی ترین راه انتقال پیام به CNS است صورت می گیرد.
اسلاید 16: تعدیل Modulation با صدور پیام پاسخ به درد از CNS، شاخ خلفی نخاع به عنوان (Dorsal Horn) محل عمده تعدیل درد در ترشح واسطه های شیمیایی تحریکی درد( گلوتامات ، آسپارتات ،آنژیوتانسین، برادی کینین ) و یا مهاری درد (انکفالین ، اندورفین و سوماتوستاتین) از طریق راههای نزولی فعال می گردد.
اسلاید 17: انواع اختلالات درد جسمانی و فیزیو لوژیکی سردرد درد سرطان درد خیالی Phantom limb painدرد تحمیلی یا اجباری درد هیجان ضربه ای درد هیجانی درد عاطفی
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.