صفحه 1:
استخرهاي شنا
رهنمود هاي بهداشتي
تابستان 196
رحیم دواني - کارشناس آزمایشگاه آب و فاضلاب
مرکز بهداشت شهرستان شیراز
صفحه 2:
استخر هاي شنا
تعریف: استخرهاي شنابه حجم مشخصي از آب اطلاق
میشود که معمولا در يك فضا با ابعاد و اندازه مشخضص
محصور شده است. و معمولا از منابع لب آشاميدني تا مین
مي گردد که البته تصفیه مي شود و بعد گندزدا به آن اضافه
مي شود.
به اشکال مربع مستطیل دایره و بيضي و آشکال دیگر ساخته
مي شود.
و هم چنین بر حسب مورد مصرف داراي طول و عرض و
حجم و عمق معيني هستند.
از بتون - فولاد - آلومینیوم و فایبر گلاس وغیره ساخته
مي شوند
کف بدنه اغلب از سیمان یا كاشي یا سراميك است
صفحه 3:
آلب استخر يك ترکیب فوق العاده ناپایدار است واز عوامل
زيادي تا ثیر مي پذیرد از جمله
عوامل انساني< پوست - باکتری- چربي بدن -عرق-
ادرار- مدفوع - کرم ومواد آرايشي
©-عوامل محيطي: باران- آلودگي هوا- جلبکها- قارچها- گاز
ها- تابش نورخورشید و در درجه حرارت و غیره
هعرامل ساختماني: طرز نگه داري- رعایت بهداشت-
شستشوي معکوس- ضد عفوني کننده ها- صافي و غیره
صفحه 4:
انواع استخر ها از نظر تغذیه آب و تامين آب
الف: استخرهاي بير و خالي شونده: اين استخر ها با لب تازه
پر شده- براي دوره زماني مشخص مورد استفاده قرار مي كيرد
سپس آب آن تخلیه مي شود و استخر تمیز مي گردد - وبعد
مجددا آب گيري مي شود
ب: استخر هاي با گرد شلب: در اين استخر ها لب
توسط پمپ از سیستم تصفیه عبور نموده و بعد از گندزدايي مجددا
به استخر برگشت داده مي شود . از دست رفتن آب توسط (تبخیر-
لب شستشوي معکوس صافیها- ریخت و پاش - و بي که باید دور
ريخته شود) با آب تازه جایگزین مي گردد.
این روش بهترین روش است
0-از نظر بهداشتي بهترین حالت را دارد.
اتلاف آب کم است.
کنترل بهداشتی آن دقیق و آسان است .
صفحه 5:
م استخر هاي با جریان مداوم
در اين گونه استخر ها بطور مرتب جرياني از
لب تازه قابل قبول بدون تصفیه به استخر وارد مي شود و اين لب
جايكزين آب خروجي سر ريز مي شود.
St
حجم آب مورد نيازبراي تزریق به استخر زیاد است.
2 براي حفظ بهداشت در استخر باید کنترل شديدي بر تعداد
شناگران انجام شود
©- به تعداد شنا كران در هر روز بايد 1©0000ليتر لب تازه به
استخر تزریق شود . ۱
<- آلودگي از طریق رقیق سازي با آب کاهش مي یابد.
صفحه 6:
اهمییت بهداشتيآب استخر هاي شنا
الف:خطرات ميكرويي: آب استخر محل مناسبي براي انتقال بيماري
هاي پوستي و عفوني مي باشد که شامل: تب تیفویید -سالمونلا ها-
شیگلا ها-کلیفرم ها -استافیلو کوك ها -استرپتو كوك ها - سودو
موناس ها
تك ياخته ها مانند ژیادیا کرپتو سپوریدیوم ها انگلها مانند شیستوزوما
قارج ها ما يكو باكتريوم و عفونت ياي شنا كران (خارش ياي شناكران)
ب:خطرات شيميايي: ترکیب مواد گندزدا با مواد آلي موجود در لب
تولید مواد جانبي مي کندکه این ترکیبات از طریق تنفس -گوارش-
وپوستي مي تواند مشکل آفرین باشد مانند تري ها لو متان ها .
مصرفي در استخر هاي شنا شامل () -اسیدها -0-
ش شیرین -*)سولفیت
وگند زدا ها ماند کلر ازن برم ید و غیره.
مسير تاثير مواد شيميايي بر روي بدن انسان
0)-يوست © بينايي 2راه تنفس Sls LP
صفحه 7:
اصول تصفیه آب استخر شنا
چرا آب استخر نیاز به تصفیه دارد.
0-آب راعاري از باكتري ها ي بیماریزا نماید
-آب را عاري از ويروسهاي بیماریزانماید. ۱
.از انتقال بيماريهاي شنا گران به یکدیگر از طریق آب جلو گيري نماید
از رشد جلبکها در آب جلوگيري نماید.
0-اطمینان دهد که آب سمي و آزار دهنده براي شنا گران نمي باشد.
از تشکیل مزه یا بوي نا خوشایند جلو گيري نماید.
مآب را شفاف سازد و از کدورت آب جلو گيري نماید.
از خوردگي لوله ها و وسایل داخل استخر جلو گيري نماید.
از نشکیل رسوبات آهكي در سطوح استخر جلو گيري نماید.
«0)-استخر را هميشه يك محیط سالم نگه دارد.
10)-استخر هميشه قابل شنا كردن باشد.
صفحه 8:
تصفیه آب استخر و انواع صافي ها
مراقبت از آب استخر تصفیه نامیده مي شو که عبارت از
جداسازي آلودگي ها ۱
مواد آلي ۱
مواد معدتي
ساير موادي كه در استخر يافت مي شود
روش هاي تصفیه آب همراه با اختراعات و ابداعات بشر متحول شده
است که مهمترین آنها صافي ها مي با شد
انواع صافي ها : مدل هاي مختلفي از صافي ها مورد مصرف قرار
مي گیرند که مهمترین آنها که در استخر ها بکار مي روند عبارتند از
الف -صافي شني با فشار معمولي
ب - صافي شني با فشار بالا
ج- صافي هاي کارتریج
صفحه 9:
صافي شني با فشار متداول: به علت شستشوي معکوس ناكافي یا مصرف
کم کلر ممکن است توده هاي آلي در خلال عمل بر روي لایه شني تشکیل
شود توده آلي به شکل گلوله هايي از شن الیاف مو وغيره به هم جسبيده
و شستشوي معکوس را ناکار آمد کند ودر نهایت باعث حمل ذرات آلوده
به درون استخر شوند .
از عوامل اصلي تشکیل دهنده شیار در صافي که باعث مي شود صافي
خوب کار نکند و آب مناسب نباشد
)-غلظت بالاي کلسیم 0-مصرف بیش از حد آلوم 0-افزایش قليايي ها
است كه اين عمل طي جند ماه صورت مي كيرد .
صافي شني با فشار بالا.
فیلتر شني با فشار با لا آب. را با فشار از میان بستر صافي با سرعت هفت
برابر بیشتر نسبت به صافي شني معمولي» عبور مي دهد و كارايي خيلي
بالايي دارد .
ظر فیت نگه داري آلودگي در اين فیلتر هابیشتر است . در طي شستشوي
معکوس .با میزان آب کمتر» عمل شستشوي بهتري» صورت مي گیرد .
صفحه 10:
حصافي هاي کار تریج :این صافي ها براي استفاده خانه ها
ي مسكوني و استخرهاه کوچك کاربرد دارد
كارتريج هاي عمقي از لايه هاي گوناگون مشبك یا شکافدار
ساخته شده اند .
کارتریج هاي سطحي از کاغذ هاي چیندار یا مصنوعي ساخته
شده اند ,
ناخالصي ها روي سطح کاغذگیر افتاده و جدا مي شوند و در
نتیجه کیفیت تصفیه آب به سطح عالي مي رسد .
کارتریج هاي آلوده را از داخل تانك صافي در آورده و در
محلول ماده شيميايي غوطه ور مي کنند و بعد تمیز میکنند .
در کل صافي کارتریج گران قیمت است -نگه داري مناسب
نیاز دارد -مواد شيميايي جهت پاك کردن نیاز دارد .
صفحه 11:
فیلتر اسیون غشليي که گاهي فرآيندغشايي تحت فشار نیز گفته مي شود بر فرآیند
هاي متعارف تصفیه مزیت هايي دارد.
) - حذف مواد جامد بدون ماده منعقد کننده تا کدورت MPMaals GOD
0 - تولید آب فیلتر شده بسیار خوب و قابل اطمینان .
© - حذف لگاريتمي بسیار زیاد ژیاردیا و کرپتوسپوریدیوم .
- فضاي مورد نیاز بسیار کم .
©- كمترين آزمايش هاي مورد نياز .
© - يساب شستشوي معكوس بدون كلر كه به راحتي دفع مي شود .
© - مطابقت با قوانين شرب
© - تعداد تصفيه خانه هاي فيلتراسيون غشايي در حال ازدياد است .
صفحه 12:
طبقه بندي استخرهاي شنا بر حسب حجم
استخر هاي خصوصي با حجم کمتر از 0000 متر
مکعب
استخر هاي هتل ها و مجتمع هاي تفريحي با حجم
006-00 متر مکعب
استخر, هاي ورزشي با حجم 600-00000 متر
مکعب
بارك هاي آبي با حجم بیش از 0000000 متر مکعب
صفحه 13:
اول بايد بدانيم عمق استخر چقدر است .
© /( بيشترين عمق + كمترين عمق ) - عمق متوسط
و9 ۵ (0+)
استخر هاي جهار كوش : طول * عرض * عمق متوسط
استخر هاي بيضي شکل : طول * عرض * عمق متوسط * 65/0
استخر هاي كرد :قطر * قطر *عمق متوسط * POID
استخر. هايي با اشکال نا مشخص : بزرگترین طول * بزرگترین
عرض * عمق متوسط * 66/0
صفحه 14:
پارامترهاي مهم در طراحي و تصفیه آب استخر
«میزان گردش آب
*زیمان لازم براي جابه جايي کامل آب استخر
*حداکثر ظرفیت نعداد شناگران
«حداكثر دما
#سرعت آب دن لوله ها
«ميزان آب تازه اضافه شده
*سرباز و سرپوشیده بودن استخر
صفحه 15:
زمان جابه جايي و سیرکولاسیون
زمان جابه جايي به صورت تنوري عبارت است از
مدت زماني که طول مي کشد حجمي از آب معادل
کل آب استخر که يك دور از سیستم تصفیه عبور کند
ساعت جا بجايي<د حجم استخر. به متر مکعب تقسیم بر
ظرفیت عبور آب از فیلترها (متر مکعب در ساعت)
به صورت عملي ثابت گردیده است که اگرلب استخر
هفت بار از سیستم تصفیه بگذرد تنها حدود60در صد
از آب سیستم تصفیه عبور مي کند
صفحه 16:
حداکثر ظرفیت شناگران
0-حداکثر ظرفیت ایمن شناگران
©- حداکثر ظرفیت تعداد شناگران
بر اساس سطح استخر عتعداد شناگران را که به صورت
ايمن مي تواننداز این استخر ها استفاده کنند محاسبه گردد.
يك شناگر به ازاء هر 6.صمتر مربع عبراي استخرهاي کم
عمق زیر يك متر عمق
يك شناگر به ازاء هر 0۵.02 متر مربع - براي استخر هاي
با عمق ).0 متر عمق
يك شناگر به ازاء هر چمتر مربع < براي استخر هاي
عنیق با بیش از 065 متر مزیع:عتق
صفحه 17:
حداکثر ظرفیت تعداد شناگریان
این ظرفیت نشانگر ظرفیت سیستم تصفیه براي پوشش تعداد
شناگران مجاز, میباشد
تعداد شناگران مي تواند بر اساس جابه جايي آنب سیستم
گردش فیلتر مي تواند بدون از دست رفتن کیفیت آب باشد .
در این حالت لب استخر نباید شفافیت خود را از دست بدهد
و آلودگي ميكروبي باید از حد مجاز کمتر باشد
حداکثر. ظرفیت تعداد شناگران (متر مکعب)< دبي گردش
تب استخر از سیستم تصفیه (متر مکعب در ساعت) تقسیم
بر 04.0
صفحه 18:
شيم يآب استخر
يکي از وظایف مسول فني استخر کنترل شيمي آعب
استخر است که شامل :
»ارتباط کلر با پ هاش
*استفاده از, جلبك کش ها است
*استفاده از مواد شيميايي است .
* استفاده از مواد گندزدا است.
#جلو گيري از رسوب گذاري آب است .
جاو گيري از خوردگي لوله ها است .
* تعیین سختي آب است
*تعیین قلیاییت آب است
صفحه 19:
يك مسیول فني استخر باید بداند پ هاش يعني جه
) ی عنیپٍ تانسیلمنفیی ونهیدروژنموجود در لب
) از صفر تا چهارده متغير لست
06 7 0
قليايم خنثي اسيدي
عامل رسوب گذار عامل خوردكي
صفحه 20:
*پس از صفر تا 0.6آب اسيدي است .
«از 2 ت00 آب قليايی است
»اگر يك ماده مانند جوش شیرین به آب اضافه شود آب قليايي
مي شود
»گر يك ماده مانند | سید كلرييدريك به آب اضافه شود لب
اسيدي مي شود.
«آب استخر شنا در مقياس ا,باید کمي قليايي باشد .
ین چام آب استخر بين ۵.0 تا 0 مي باشد .
بهترین محدوده ام لب استخر بین .2 تا ۵.۵ مي
باشد .
در چام اسيدي زیر 72 الف - خوردگي لوله هاي تصفیه
e مشاهده مي شود
ب.بوي کلر به مشام مي رسد .
ج- سوزش پوست رخ می دهد .
صفحه 21:
* در © جام فلزات آهن و کلسیم ایجاد رسوب مي کند
Pk قليايي لیجاد كدورتدر لبميكند
۶) قليايي آبغر شفافميشود .
۰ قليايي.آب رسوب گذاري شدید دارد .
۶ قلیا یی بازدم کار زنيکاهشميیابد .
صفحه 22:
رابطه کلر و ام وچگونگي تولید اسید هیپو کلروس ِ
اسیدهیپو کلرو يكي از دو نوع کلر باقیمانده» موثر ترین عامل گندزدا
در دسترس است . اثر گند زدايي یون هیپو کلرو يك صدم اسید هیپو
کلرو است .
vol اس
هیپو کلروس اسید
dood S
9 97-90
5 69-6
Pe 0-۶
PS 0 ۲۳۶
P.O 600-09
© 58 -99
9-9 9
Pk
يون هييو كلريت
0
و9
۳۶99
99-9
68-69
980-00
-90
97-96
صفحه 23:
جدول تخمین كارايي انواع کلر باقیمانده
نوع كارايي تخميني در
نو
مقایسه با اس 4
اسید هیپو کلرو و
ee هتم
ي wal IS
يك صبد و پنجاهم
منوكلرامين ی
صفحه 24:
کاهش بل مآب استخر:
»کلسیم هیپوکلریت یا سدیم هیپوکلریت بعنوان گندزدا call pbk
راكمي پایین میاورد ۱
«افزايش اسيد مورياتيك چام آب راکاهش میدهد
*افزایش اسید جهت کاهش ام زماني به کارمیرود که
بايد
استخر خاليس-
*پودرسدیم بي سولفیت نيزبراي ph Gals آب استخربه
کارمیرود
«اين مواد رابايد با لب مخلوط کرد وبه خط جریان چرخش
آب استخرتوسط پمپ تغذیه شيميايي وارد شود
دربعضي کشورها ازگاز ی براي کاهش ام آب استفاده
مي شود .
صفحه 25:
افزایش بلم
*استخرهايي که از گازکلر استفاده میکنند کاهش ۳م
درآنهامشاهده میشود
«جوش شيرين براي افزايش ام آب استخرشنا به
کارمیرود
»کربنات سدیم نيزيراي افزايش ام آب استخرشنا به
كارمي رود
صفحه 26:
قلياييت كل :
«كاهش قلياييت كل ميتواند باعث ايجاد خوردكي شديد اتصالات شود
*قلیاییت کل حالت بافري آلب است که از تغییرات شدید »ام آلب
جلوگيري میکند
*قلیاییت نشاندهنده مقداربي کربنات وکربنات و هیدروکسید موجود
درآب است
*قلیاییت کل آب استخرباید بین 000 تا 900 مم برحسب كربنات
کلسیم باشد
قلیاییت بي کربنات باعث سوزش بدن نمیگردد
pk = 9/0
*قلیاییت هیدروکسید اگرحضورداشته باشد حتما مب بالاتر 6۲/۵
است که باعث سوزش شدید میشود
*اگرقلیاییت از 060 ميلي گرم درلیترکمترباشد تغییرات سریع درجام
آب رخ میدهد
«اكرقلياييت بیش از 06060 باشد تنظیم جٍم آن آب بسیارسخت است
صفحه 27:
تنظيم قلياييت : ۱
«براي افزایش قلیابیت کل سدیم بي کربنات به لب اضافه
مي كنيم ١
»يك ونيم يوند سديم بي كربنات براي هرده هزارگالن آب ده
ميلي كرم قلياييت كل راافزايش ميدهد
*افزودن جوش شیرین باعث افزايش قلياييت ميشود
كاهش قلياييت :
براي كاهش قلياييت بي سولفيت سديم به كارمي بريم .
0 گرم بي سولفيت سدیم یا 0/0 لیتراسید مورياتيك
به ده هزارگالن (00 مترمکعب آب ) ده میلیگرم قلیاییت
آب را کاهش میدهد
صفحه 28:
*سختي وفلیاییت ارتباط نزديكي با هم دارند
*دونوع سختي درب وجود دارد : سختي کربناته (موقت ) وسختي
غیرکربناته ( دایم )
*سختي میتواند باعث جرم یا گرفتگي درلوله هاي جریان آعب
استخرشود
#رسوب کلسیم باعث بیرنگ شدن کاشي هاي استخرمیشود
*افزاییش هیپوکلریت کلسیم به عنوان گندزدا باعث افزایش سختي
کلسیم میشود
هسختي بیش از 00060 تا(0006 میلیگرم برليتربراي استخرهاي
شنامناسب نمي باشد
کل مواد جامد حل شده (۳۵):
*که شامل مواد معدني»ادرار» نرم کننده هاوغیره است
۰ بالا باعش رشفافيآبميشود
۶۰ با لاب اعنکف آلود شدنآبمیشود
صفحه 29:
صافي شني وایجاد شفافیت د رآب :
«متداولترين تركيباتي كه براي تصفيه لب به كارميرود سولفات
آلومینیوم میباشد که به آن آلوم میگویند
سولفات آلومینیوم متدوالترین لخته کننده است که براي صافي
شني به کارمیرود
#سولفات آلومینیوم در ۲.8 PW تاع/0 خيلي خوب
جواب میدهدوبه شکل توده هاي سفید يا ژلاتيني برف مانند
رسوب ميكنند. ١
*رسوب درصفیها شبکه ژلاتيني تشكيل ميدهد وآ-ب شفاف
58 ٍ
*آلوم بايد درناحيه اي بين خروجي آب استخروصافیها به لب
اضافه شود
لوم اضافي میتواند باعث سوزش چشمها شودوچسبندگي
درپوست ومو بوجود آورد
صفحه 30:
آب گرم »,۳0) بالا » نورخورشید سبب رشد جلبکها میشود
جلیکها مشکل اصلي استخرهاي روبازاست
جلبکها باعث :
۰ کاهش کلر
۰ ایجاد کدورت درآب
۰ لزج شدن سطح استخر
8 توليد بوي بدمیشود
راه جلوگی را زرشد جلبکها:
8 تنظیم 2.4 را تا 9/۶۵
8 تنظیم کلربیش از يك میلیگرم درلیتر
۰ استفاده ازسولفات مس 0 میلیگرم
درلیتر
۰ استفاده ازترکیبات آمونیوم نوع چهارم
صفحه 31:
ضدعفوني کننده ها دراستخرها:
ازمدتها قبل آسب به عنوان يك محیط انتقال بيماري
شناخته شده است
«روشها مختلفي براي تصفیه آب به کارگرفته شده است
مروشهاي فيزيكي :کاربرد حرارت
«استفاده ازيونهاي فلزي مانند : نمكهاي نقره ومس
شابش مانند : اشعه ماورابنفش
لیاها واسیدها مانند : سولفاميك اسید
کسید کننده ها مانند : هالوژنها ازن
*ایجاد کلرازسدیم کلراید
صفحه 32:
*امروزه استفاده از کلروترکیبات کلربیشترین کاربرد را
درگندزدايي آب دارد
»از كلربراي مصارف تجارتي ازالکتروليزنمك طعام تهبه
ميشود
»درون سيلندرفولادي فشرده با درجه خلوص ©©/© تهيه
ميشود
»دردرجه حرارت اتاق سبزمتمايل به زرد است
۶ تا دونیم برابرازهواسنگین تراست
#دركپسولهاي ۰00 ۱2000 06000 کیلوگرمي تهیه
ميشود
«هنكام كارايمني كامل بايد رعايت شود
»حمل ونقل آن بايد با احتياط كامل صورت كيرد
اثير كازكلربهتراز بقيه اشكال كلرميباشد زيرا ناخالصي
صفحه 33:
©كلسيم هييو كلريت
مخلوط خشك و نسبتا بايداري از كلر است با نسبت كلر ()©درصد كلسيم ©© در
ند و اکسیژن 0درصد و يك ترکیب قوي اکسید اکننده(کلر 060م9واکسیژن 9066
میشود 9۵6 )
به صورت دانه توده یا قرص مي باشد که معمولا با خلوص WD URIS
توليد مي شود.
*تهیه کلسیم هیپو کلریت احتیاج به زمان بيشتري نسبت به گاز کلر دارد .
گرانول هاي پرکلرین باید در ظرف پلاستيكي با اب مخلوط شده و (70ا000 دقیقه بماند
تا کلسیم هیدروکسید و مواد غير محلول ته نشین شوند سمحلول سبز رنگ بالاي رسوب
مواد قابل مصرف مي باشد که توسط پمپ کلر به جریان آب استخر تزریق مي شود
20()01,(۶۰) باه شکل رسوبدر ظرفميماند یا ببه شکلمعلقدر ميلید و به تدریج
در يمبقغذيه تشكيلميشود
* بهترين روش براي جلو كيري از رسوب .تميز كردن با مورياتيك اسيد 000/0) در صد
مي باشد
»كلسيم هيبو كلريت را نبايد به طور مستقيم به استخر اضافه كرد زيرا موجب كدورت لب
استخر مي شود
»كلسيم هیپو کلریت خاصیت جلبك كشي بسیار مناسبي
*براي جلبك كشي اطراف ١ ستخر شنا مانند منافذ سوراخ ها بايد از هييو كلريت به شكل
صفحه 34:
سدیم هیپو کلریت _ ۱
يا سفيد کننده خانگي در غلظت بالا براي ضد عفوني آب استخر
بكار مي رود .
«سفيد كننده خانكي ©تا©. © درصد كلر فعال دارد .
*سفید کننده براي مصارف صنعتي © تا 00) درصد كلر فعال
دارد.
«غلظت 00 تا6) درصد کلر فعال براي استخر هاي شنا بکار
مي رود . ولي محلول ©900رايج است
*آب ژاول بر خلاف پر کلرین رسوب ایجاد نمي کند .
لب ژاول یا سدیم هیپو کلریت بسیار ناپایدار است و بیشتر از
0نمي توان آنرا تهیه کرد .
*گرما- رطوبت- نور خورشید -سبب از بین رفتن سدیم هیپو کلریت
میشود
»عمر مفید آن 00000 روز است .
*سدیم هیپو کلریت گران تر از کلسیم هیپو کلریت مي باشد .
صفحه 35:
Electro Chlorination
(تهیه کار در محاق
بطور خلاصه تکنولوی ساده و عملی تبدیل نمک یا آب
شور به هیپوکلریت سدیم درجه یک در نقطه مصرف را
11160110 كويند.
صفحه 36:
فرآورده هاي جانبي کلر و ترکییات کلر ۱
يس از افزودن کلر و ترکیبات آن به لب موادي در لب یافت
شدند که به آن ها تري هالو متان مي گویند
این محصولات شامل :تري هالو متان ها
0 -مالو استيك ها
مالو استو نیتر یل ها
-هالو کتون ها
- آلدیید ها
0 کلروفنل
صفحه 37:
قري هالو متان ها را مي توان به عنوان شاخصي براي
حضور ساير فر آورده هاي فرعي كلر زني به آب بكار برد
قري هالو متان جيست :تركيباتي هالوزين درا با يك اتم منفرد
بافرمول «01,2) كه در اين فرمول « ممكن است
فلويور »كلر»برمءيد ويا تركيبي از آنها باشد .
«جهار نوع ان آنها اهمييت زيادي دارند -شامل بروموفرم -
دي برو مو كلرو متان -برومو دي کلرو متان حوکلروفرم
*که کلروفرم متداول ترین آنها مي باشد ۱
»در طي ضد عفوني کردن لب با کلر و ترکیبات ن Yh alge
تشکیل مي شود
صفحه 38:
چه فاكتورهايي در تشکیل تري هالو متان ها موثر است
۰ ) هر چه لب قليا يي تر باشد هالو متان هاي
بيشتري تشکیل مي شود
٠ کلر - هر چه میزان کلر در لب بیشتر باشد هالو متان
هاي بيشتري تشکیل مي شود
»رنگ - هر چه میزان رنگ در آب بیشتر باشد هالو
متان هاي بيشتر يي تش تشکیل مي شود
کدورت - هر جه ميزان كدورت در لب بيشتر باشد هالو
متان هاي بيشتر يي تش تشكيل مي شود
مواد آلي- هر جه ميزان مواد آلي در لب بيشتر باشد هالو
متان هاي بيشتر يي تش تشكيل مي شود
صفحه 39:
هالو متان به شش عامل بستگي
5 غلظت تري :
Ke dais و ۲
نرخ تشکیل و غلظت
دارد . ۱ 0
0 - مقدار مواد آلي اولٍ ۱
© - مقدار کلر آزاد باقي مانده .
© - دماي آب
ol PW =F ۱
26 غلظت برم در آب
© 2 زمان تماس کلر
صفحه 40:
مقدار مواد آلي اولیه < در صورتبکه مواد اولیه در آب وجود نداشته باشد هیچ گونه تري هالومتاني
نمي شود .
مقدار کلر آزاد باقیمانده > مقدار کلر آزاد باقیمانده به طور مستقیم در تشکیل تري هالومتان تاثیر دارد
دماي لب - دماي لب به طور مستقيم در تشكيل تري هالومتان تاثير مي گذارد .دماي زياد ,سرعت
نن را افزایش مي دهدمیزان آنن در تابستان در دماي 06 درجه دو برابر میزان تري
هالومتان در زمستان در دماي 6 درجه است .
راصح ترم تشكيلتريطلمتانسه طور چشم گسیریاز ,1 آبتاثیر ميگیرد . ,01 زیلد و
aaa etal ly MILD قليايي ولكنشو مقدار
غلظت برم < سرعت واکنش بین يوم د مولكول هاي وليه سريع تر از كلر ومواد ادلیه است ,و
مقدار تري هالومتان ها در مدت زمان كمتري افزا
زمان تماس کلر < میزان تر: ee هالو متان تابع مدت زمان تماس کلر است . زمان تماس طولاني سبب
ایجاد تري هالومتان باغلظت زیاد مي شود .
استفاده لز ازن وكربن فعال دانه اي يك روش موثر براي کنترل میزلن تري هالومتان ها است,
صفحه 41:
اثرات بهداشتي < کلروفرم روي سیستم اعصاب مركزي اثر گذاشته و
اختلاتي را ایجاد مي کند .
*کلروفرم روي کبد و کلیه تاثیر سو دارد .
در امریکا بین سرطان مثانه و کلروفرم رابطه یافته اند .
*در آب خام تري هالو متان موجود نمي باشد
*کلروفرم از طریق دهان -تنفس وتماس پوستي جذب بدن میشود .
*سازمان حفاظت محبط زیست امریکا ترکیبات تري هالو متان را به
عنوان مواد سرطان زا معرفي کردهاست
*سازمان جهاني بهداشت نیز تري هاتومتان را به عنوان مواد سرطانزا
معرفي کرده است .
وجود تر کیبات شيميايي آلي - عرق - ادرار- باقیمانده صابون بر
روي بدن شناگران مواد آرايشي و کرم هاي ضد آفتاب و ضد سوختگي
و همچنین وجود - جلبکها در ابهاي استخرهاي شنا را مي توان از
عوامل تشکیل دهنده ي تري هالوژنها دانست .
صفحه 42:
دي کلرو ای زوسیانورات ها
سیانورات هاي کلردار اغلب به عنوان کلر پایدار. نامیده
مي شدندو براي ضد عفوني استخرها بکار مي روند
FOO کلر دارند و به شکل نمكهاي سدیم و پتاسیم
مورد مصرف دارند.
فواید: پايداري کلر - عدم وجود رسوب - کاهش ناچیز,
PW
معایب: کلر آزاد کم و باكتري كشي کند و در مقابل
جلبکها بي اثر هستند.
صفحه 43:
برم: برم در درجه حرارت اتاق به صورت مایع قرمز
رنگ یا قرمز قهوهاي بوده و سه بار از لب سنگین تر
است. آماده سازي آن فوق العاده خطرناك است و سطح
پوست را مي سوزاند.
مزایا: کمتر از کلر چشم را تحريك مي کند.
اکسید کننده - ضد عفوني کننده - جلبك کش قوي بوده
است و محلول است.
معایب: قابلیت انفجار - ,ل<) لب را کاهش مي دهد و
بوي تند دارد و لب را مي تواند به رنگ سبز در بیاً ورد.
باعث لکه دار شدن دیوار استخر و کف آلود شدن آسب
شود,
بريم از كلر 000 برابر كران تر است.
صفحه 44:
ید
»يد در حالت آزاد به شکل جامد و به رنك لبي متمايل به
سياه وجود دارد .
»در حالت آزاد حلاليت كم در آ-ب دارد .بنابر اين يدور
پتاسیم که در لب خيلي محلول است به جاي ید مصرف
میشود
ید آزاد به محض آزاد شدن با آلب ترکیب شده و ایجاد
اسید هیپو آیودوس را مي نماید که يك اسید ضعیف و يك
ضد عفوني کننده خوب است .
#بطور كلي ید در مقابل جلبك ها بي اثر است
ید از کلر كران تر است .
*معمولا میزان ید در آب باید بالاي ) ميلي گرم در لیتر
باشد
صفحه 45:
ازن: 09
اجزاي تشکیل دهنده ازن همان اکسیژن است..
هر مولکول ازن از 0 اتم اکسیژن به هم چسبیده تشکیل شده است
مولکول ازن ناپایدار بوده و میل زیاد به واکنش دارد.
قدرت اکسید زايي ازن به مراتب از اکسیژن بالاتر است .
اكسيدزايي ازن به دلیل ميل واكنش ازن با اتصال دو تايي كربن كر بن و اتم
هاي دو كانه مانندنیتروژن و سولفور مي باشد
ازن به عنوان ماده ضد عفوني کننده قوي بیش از يك صد سال است که مورد
استفاده قرار مي گیرد .
0بنور خورشید < ۵رد 6 مب و6
نام ازن از كلمه يوناني به معني بو كردن يا بو دادن است .ناشي شده است .
بوي ازن هنكام صاعقه و هنكام استنشاق در اطراف دستكاه كيي مشاهده مي
شود
يوناني ها به بوي ازن بوي رعد و برق مي كفتند .
ازن به شكل طبيعي در ارتفاع (0© كيلومتري سطح زمين بر اثر بر
خورداشعه ماورا بنفش خورشيد با اكسيزن به وجود ميآيد ولايه اي را تشكيل
مي دهد كه محافظ وجود زندكي بر روي كره خاكي است .
صفحه 46:
مزاياي استفاده از ازن
ازن باكتري و قارچها را نابود مي کند و اسپور تك ياخته را از بين مي برد و
ویروسها را غیر فعال مي کند.
ازن آلودگي هاي آلي در آب را اكسيد مي کند.
ازن به عنوان منعقد کننده باعث حذف مواد جامد كلوييدي در فیلترها مي شود.
ازن باعث از بین رفتن بو- طعم در آب مي شود.
5 ازن باعث کاهش مصرف کلر در آب مي شود.
.ازن بر روي ,4 آب تأثیر خاصي ندارد.
© باکتریها به مرور زمان نسبت به ازن مقاوم نمي شوند.
ازن در جا و محل تولید تزریق مي شود.
0 خطر انفجار و انبارداري را ندارد.
0).خواص رنگي شدن اهن و سایر ف
ات محلول در آب را کاهش مي دهد.
0.ازن (906600سریع تر از کلر از غشاي سلولي عبور مي کند .
.ازن حتي در غلظت کم نیز قدرت ضد عفوني بالايي دارد .
.ازن هنگام تبدیل شدن به اکسیژن هیچ گونه محصولات جانبي خطرناكي تولید
انمي كند
.ازن تعداد وسيعي از میکروب ها را خيلي سريعتر از كلر از بينمي برد
صفحه 47:
معایب ازن:
|( نصب دستگاه گران قیمت است .
.اگر برق قطع شود تولید ازن متوقف مي شود .
باقیمانده ازن باید از آب حذف شود .
#.ازن در آب باعث تشدید جراحت در پوست بعضي از
شناگان مي شود .
©.ازن را بايد حتما با يك گندزدا دیگر مانندکلر به
میزان 0.6 تا 9.) به کار برد .
صفحه 48:
نقره يونيزه شده و نمك هاي نقره
تمك هاي نقره قدرت میکروب كشي خيلي خوبي دارد اما سرعت میکروب كشي آن بسار كند
است
قیمت بالاي آن کار برد آترا محدود مي کند /
سیستم نمك نقره نمي تواند جانشین کلر شود .
معمولا همراه مصرف نقره از کلر هم استفاده مي شود به میزان ).(0)میل گرم در لیتر .
چون نقره خاصیت اکسید کنندگي ندارد در صافي هانقش مثبتي در زدودن بار مواد
آلي ندارد.
مزایامصرف نقره
کم
*بدون تاثیر بر پ هاش آب
معایب مصرف نقره
کشتن باکتریها با سرعت کم
مقاومت بعضي از باكتري ها نسبت به نقره .
اکسیداسیون خيلي پایین .
"شستشوي معکوس مکرر .
"که دار شدن دیواره ها و کف استخر توسط نقره.
صفحه 49:
آآزمون ها ي آب استخ
4 آزمون کلر
©- آزمون پ هاش
9- آزمون Sy UB /
© آزمون مواد جامد
محلول .
. آزمون سختي کل SG
تک آزمون اشباع
لانگلیر
صفحه 50:
آزمون کلر: روش ارتو تولیدین
روش (00۳0)یا دي اتیل پارا فنیلین ديامین
©- ديسك رنكي
کیت رنگ سنجي دستي
6- فتو متر ديجيتالي دقيق
صفحه 51:
آزمون پ هاش
آزمون بسیار اساني است که از معرف هاي حساس به اسید و باز
استفاده مي شود .
0 برم تیمول بلو 0.2- PW =O
PL =0.0-O.P فنل قرمز 0
9- کروزول قرمز 6.0 - 212.9 0
که فنل قرمز نسبت به بقیه بهتر جواب مي دهد و مورد استفاده
قرار مي كيرد .
اگر کلر باقي مانده بیشتر از يك باشد باعث بي رنگ شدن
راهنماي رل٩) شده موجب خطا مي گردد . ابتدا باید با استفاده از
تيو سولفات (يك قطره ) کلر را خنثي کرد سپس ,۳ را اندازه
گيري نمود .
,0 و كلر را بايد هر ساعتيكبر لندازه كيريو ثبت
کرد .
صفحه 52:
آزمون قلیاییت و سختي کلسیم هفته اي يك بار باید انجام
gh
كيت هاي مورد نیاز در بازار موجود است .
آزمون ۳6069 را مي توان هفته اي يك بار انجام داد .
دستگاه سنجش 069 دستي ديجيتالي در بازار یافت
مي شود .
صفحه 53:
مشکلات عموم يآب
کدورت آسب (ابري شدن) بیان گر حضور آلودگي با
ذراتي است که زمینه تغیبر رنگ آب را به وجود آورده
است .
این حالت مي تواند با عث آلودگي آب میشود .
دلايل : )-تصفيه ناقص © تصفيه غلط از مواد
شيميايي ©-ورود كرد و خاك وآلودكي هوا به
درون آب استخر
صفحه 54:
#ساده ترین روش براي جلو گيري از کدورت پيشگيري است.
*کلر. باقیمانده را در حد )ميلي گرم در لیتر حفظ کنید
LP حد ۵.۵ ميلي گرم در لیتر
«قلياييت را در حد (0000ميلي كريم در ليتر حفظ كنيد .
*شستشوي معکوس را انجامدهید .
#سطوح و راه هاي ورودي استخر. | تمیز نگه دارید /.
»بیش از حد صافي را مورد مصرف قرار ندهید .
صفحه 55:
راهنماي کاهش کدورت
*میزان کلر و چام aS SUBS I
*اگر کلر کم است و ام بالا است و آب سبز است به
وجودجلبك شك كنيد .
*اگر کلر كم است وام يايين است و لب رنكي است مواد
محلول فلزي موجود است .
*اگر ظاهر لب تمیز نیست و از صافي استفاده مي کنید
روش شستشوي معکوس را بکار ببرید .
*اگر آسب در ابتداي روز تمیز است و در نیمه روز
شيري مي شود تعداد شناگران زیاد است
صفحه 56:
رنگي شدن آب
رنگ آب در نتیجه حضور يون هاي فلزي محلول
در آب مي باشد يا در اثر خوردگي لوله به دلیل خاصیت
خوردگي آب استخر به وجود مي آید .
*مس موجود در آب رنگ آبي یا آبي متمایل به سبز ایجاد
*آهن موجود در لب رنگ قرمز یا قرمز. قهوهاي در لب
ایجاد مي کند .
«منگنز موجود در آب رنگ قهوهاي یا سیاه در لب تولید
مي کند
صفحه 57:
اقدام براي رفع مشکل رنگ د نب آب :
0و را در دلمنه 2.4۶ تا 2.9 تنظيم كنيد
0فوق کلرینه سازي را تا سطح 6۴ ميلي گرم در لیتر
انجام دهید ,
به ازاي هر 1000200 گالن از آسب © اونس
سولفات آلومینیوم روي آب به پاشید .
.کف استخر. را مکش کنید .
۳ رلتنظیم كنيد .
0.صافي ها را شستشوي معکوس دهید
م. کلر آب را تنظیم کنید )تا 9 ميلي گرم در لیتر ..
صفحه 58:
»كيفيت فيزيكي لب (زلال بودن و شفافیت)توسط تست
هايي انجام مي شود .
شفافیت لب استخر با فیلتراسیون مداوم و تزریق لب
جدید حفظ مي شود .
*معمولا ماده شيميايي آلوم براي انعقاد و گرفتن مواد
معلق و ذرات كلوييدي و رنگ بکار مي رود . ۱
«میزان 9 تا۴) پوند (0.9 -9.) ) کیلوگرم آلوم
در 0000000 گالن ٩0( متر مکعب )از آسب
استخر استفاده مي شود .
صفحه 59:
درجه حرارت آب استخر
»در استخر هاي شنا دماي محيط استخر بايد كنترل شود
«معمولا دماي هوا حدود 9 درجه گرمتر از دماي آب استخر توصيه
مي شود
دماي آب توصیه شده 07 درجه باشد (Ce- SO) درجه باعث
راحتي مي شود . (©©-©0)درجه ايده آل است .
پایین آوردن دماي هواي استخر عوقتي دماي آب استخر و اطراف
گرم است هوادهي به شکل اسپري نمودن آب باز چرخشي به استخر
مي تواند باعث پایین آوردن دماي استخربه Ul jue 0-9 درجه
گردد .
دماي لب استخر نباید بیش از 00 درجه باشد . دماي بیش از BO
درجه باعث ناتواني و ضعف در شنا گران مي شود .
شنا کردن در آب 6۴ درجه باعث خستگي و مشکلات تنفسي م
شود ,
صفحه 60:
جلبك ها و کنترل آن ها
جلبك يك گیاه تك سلولي سبز است که در معرض نور
خورشید و عم بالا در آب رشد مي کند .
۰ نوع جلبك در آلب استخر رشد مي كند ولي ©
نوع آن مشكل آفرين است .
۰جلبك پلانکتون (شناور) 2 جلبك کف (ایجاد رسوب
مي كند.) © جلبك سیسیل (در شکاف ها و درز هاي
سيماني رشد میکند .
»سلول جلبك به همراه قطرات باران گرد با خاك وارد
آب استخر مي شود و شروع به رشد مي کند .
نیترات ها در آب غذاي جلبك در آب استخر مي باشد .
صفحه 61:
زمينه هاي رشد جلبك در آب استخر
0 وجود نیترات
6 پایین بودن مقدار کل (0.9)
آب گرم
“6 حضور قليا يي ها
6وجود نور
جلبك ها عامل مستقيم بيماري نیستند امامشکلات زیر را
يديد مي آورند
0 باعث كاهش ديد مي شوند
©-توليد بوي بد مي كنند
0سطوح را لیز مي کنند .
<-ایجاد طعم نا پسند در آب مي کنند
صفحه 62:
روش هاي رفع مشکل جلبك در استخر
6 کلرینه کردن در سطح 0.0 ميلي گرم در لیتر.
©.ديوار و سطوح را با برس سيمي تمیز کنید.
©.كف استخر را با دستكاه مكنده تميز كنيد
“6.استفاده از سولفات مس © ميلي كرم در ليتر معادل
0کیلوگرم در 0)00000متر مکعب
واگر روش هاي فوق جواب نداد استخر را خالسي
کنید و با يك اسید و قلیا تمام استخر را تمیز کنید.
صفحه 63:
جدول استاندارد میکرروبی اب استضر شنا در ایرران استاندارد ۹4۱۲
«ویترگی های میکروبیولوژی آب استضرهای شنا»
1 یاکتری های هتروتروف 0 در هر میلی ليت
2 اشرشياكلى يا كليفرم هاى كرما پای کمتر از ۱ در ۱۰۰ میلی لیتر
3 استافیل و کوکوس 0 در ۱۰ میلی Ad
4 آنتر وکوک های روده ای 0 در ۱۰۰ میلی لیتر
5 سودوموناس آثروژینوزا کمتر از ۱ در ۰۰ میلی لیتر
صفحه 64:
يا دآوري1- میزان قلیائیت کل آب استخر
هاي شنا نبايد بيش از 150 ميلي گرم در لیتر
باشدر ۱
ياداوري2- محدوده pw مناسب vl sly
استخر شنا 2/7 تا 8 مي باشد.
يا دآوري3- کدورت لب استخر شنا نباید
بیش از 5/0 ۳0«) باشد.
_ یادوري4- میزان کر آزاد باقیمانده در
آب استخر هاي شنا بايد 1 تا 3 ميلي گرم در
ليتر باشد.
منبع: موسسه استاندارد و تحقيقات
صنعتي ايران - استاندارد شماره 9412 -
ويزكيهاى ميكروبيولوزى آب استخر هاي شنا
صفحه 65:
مديران استخر موارد زير را بايد آزمايش کنترل و نگهداري
ا)درجه حرارت آب استخر
©-درجه حرارت هوا
«نمقدار كلر آزمايش كلر بايد ساعتي يك بار انجام شود.
<4©-<ام آب انجام آن همزمان با تست كلر
کدورت
هبار استخر (تعداد شنا گران)
مسمواد شيميايي اضافه شده به استخر
0جدول مربوط به شستشوي معکوس
©-قلياييت آب
10ح انديس لانكلير درجه خورندكي يا رسوب گذاري آب
صفحه 66:
بوی کلر -تحریک چشم و پو
آب كدر galley
آباحالت ابرى با نگ رز دارد
مشكلات و نواقص وراه رفع مشكل
Dies اسب
Sian نگهداری کل در محدود بل
ما ات ال نگه داری دعب آب این ترا ۳۱۰۷ درچه
گردش ضعیف آب استخرم بررسی پمپ آبا گردش آپ
پا تن کل aA کنر آزاد با از 5۴0 سایین-تخلیه ph ie
وجود قارج در كف در حمام واتاقک دوش | گندزدایی و خارج کرردن اضرادی که این مشکل را دارند
با لایقیاییتبا ۷ حفظ این ۷۰-۷۰۲ قلياييت 618001
بر آلودگی با تاد شنا گرا زياد ste pase
نیاز به کلر زياد تر از مصول ظرفیت دستگاه کل زنی را افزایش دهید
Wear eS IS سوپر کلایاسیون جهت کاهش کلر ترکیبی - نصب.
رقیق سازی
Lyle Ph پیین آوردن دم
تیا قلياييت تابه تعادل برسد
کاهش سختی
شدن به کمک آلو
مجده ورودی های آپ استخر
استخر رقیق سازی و خالی وپر کناب استر
علت وجود آهن به شکل رسوب است
جامدات محلول خيلى زياد
صفحه 67:
مشکلات پرستي رایج در میان شناگران ۱
)خشكي پوست - خشكي پوست از مشکلات شایع شناگران است. علت آن حل شدن واز بین
رفتن تدريجي چربي محافظ پوست است که گاهي با پوسته پوسته شدن وخارش همراه است این
وضعیت با دوش آب گرم وداغ وماندن در جكوزي گرم شدید تر مي شود.
التهاب پوست در آشر پوشیدن لباس شنا <ممکن است استفاده طولاني مدت از مايوي تنگ
وچسبان مشكلاتي راپدید آورد .در صورت رخ دادن مشکل باید به پزشك مراحعه کرد
©-جوش هاي جكوزي عجوش هاي مربوط به جكوزي توسط باكتري سودوموناس ایجاد مي شود
این عارضه در افرادي دیده مي شود که از جكوزي لب داغ استفاده مي کنند مراجعه به پزشك
ييشنهاد مي شود .
#حساسیت هاي پوست نسبت به وسايل شنا افراد ممكن است نسبت به وسايل شنا حساسيت
نشان بدهند مانند عينك و
0ستغییر رنگ مو -گاهي از مواقع شنا در استخر موجب سبز شدن موهاي روشن مي شود در
اين صورت میزان مس در آب استخر زیاد است این امر ممکن است به علت اسيدي بودن لب
استخر رخ دهد .
(گرانولوم استخر شنا این بيماري به علت فعالیت ما یکو با کتریوم مارینوم است .در این
بيماري برجستگي هاي سطحي یا عمیق تا بنفش تیره روي پوست زانو ها آرنج ديده مي شود
مسقارچ هاي پوستي از قارچ هاي شایع پوستي .قارچ کف پا است .از آنجا که شناگران با پاي
برهنه را مي روند اين بيماري به راحتي به دیگران منتقل مي شود.
20 بيماري هاي ويروسي < زگیل پا از دیگر بيماري هاي شایع است اين بيماري توسط ویروس
ایجاد مي شود .
صفحه 68:
قرمزي جشم بعد از شنا كردن
كلر به خودي خود عامل قرمزي جشم نمي باشد. مشكل زماني رخ
مي دهد که کلر در مجاورت نیتروزن یا آمونياك موجود در لب قرار
کیرد واز ترکیب اینها کلرامین تشکیل مي شود در حقیفت علت اصلي
قرمزي چشم کلرامین است.
عروق سطحي روي سفيدي چشم در تماس باکرامین ملتهب شده و جشم
قرمز رنگ مي شود.
اغلب تصور مي شود که قرمزي چشم ناشي از زیاد بودن کلر است. در
حا لیکه واقعیت عکس آن است و ناشي از کم بودن کلر آب است.
مولکول هاي آزاد کلسر بانیتروژسن و آمونياك ترکیب شده و کلرامینرا
تشکیل مي دهد.افزایش کلر علاوه بر اینکه مانع رشد باكتري ها
مي شود» سبب شکسته شدن پیوند هاي شيميايي کلرامین وشکسته شدن
مولکول هاي آنن شده و مشکلات را کاهش مي دهد. در صورت پایین
بودن کلر سب احتمال رشد ميكروبي هاي ایجاد کننده عفونت چشسم
افزايش مي يابد ١
صفحه 69:
منابع:
«راهنماي مراقبت و نگهداري استخر تالیف جانسون ترجمه نورايي و
سعيدي انتشارات at کرمان
«راهنماي کنترل بهداشتي لب استخر شنا دکتر احمد رضا یزدان بخش
دانشگاه علوم پزشكي شهید بهشتي
*استاندارد ملي ایران شماره 00۳06 چاپ اول لب استخر هاي شنا
ويژگيهاي میکروبيولوژي
*مجموعه مقالات اولین سمینار بهداشتي استخر هاي شنا در ایران سال
9۶9
ءطراحي و راهبري جامع تاسیسات تصفیه لب - کاوامورا ترجمه دکتر
ترابیان و مهندس قدیم خاني انتشارات دانشگاه تهرات
*اصول کیفیت و تصفیه لب و فاضلاب دکتر محمد شریعت پناهي
انتشارات دانشگاه تهران
ءجزوه استخرهاي شنا شرکت ازن آب