صفحه 1:
به نام خدا
اسید اوریک و نقش تغذیه در کنترل
ن
دکتر علیپور
arazbilverd@yahoo.com
أ 7 4
N NH
0 |
= hike
H
: ارائه دهنده |
0
0
صفحه 2:
فهرست موضوعی
تعریف اسید اوریک
علل افزايش اسید اوریک خون
تاثیرافزایش اسید اوریک از نظر بیماری
بررسی اپیدمیولوژی نقرس
تاثیر ورائت در ابتلا به نقرس
مواد غذايى مصّر
مواد غذايى مفيد
بايد ها و نبايد ها در اسيد اوريك
خد قاضل تن فتران بالای.استد آوتتگ حون
و ابتلا به نقرس
درصد تاثیر دارو ها و مواد مختلف
انواع رژیم غذایی جهت کنترل اسید اوریک
بحث و مروری بر مقالات
جمع بندی و نتیجه گیری
صفحه 3:
اسید اوریک به عنوان مجصول نهایی کاتابولیسم پورینها در انسان
میباشد که تحت اثر آنزیم گزانتین اکسیداز از متابولیتهایی واسط چون
رگزانتین و گزانتین تشکیل ميشود. در برخی از پستانداران اسید
وریک تحت اثر اوریکاز مجددا تجزیه شده و به محصولی دیگر به نام
الانتوئین تبدیل ميشود. اسید اوریک نیز مانند ویتامین ) جزء مواد آنتی
اکسیدان محسوب میشود و میتوان گفت که حدود نیمی از ظرفیت
مواد آنتی اکسیدانی پلاسما در انسان ناشی از اسید اوریک میباشد.
سید اوریک در واقع در اثر متابولیسم پورینها ایجاد میشود اين گروه
از مواد عمدتا در غذاهای حیوانی مانند گوشت قرمز و همچنین
حبوبات وجود دارد بنابراین در افرادی با رژیم غذایی عمدتا گیاهی
سطح اسید اوریک سرم پایین میباشد. به طور نرمال سطح اسید
Sus سرم بین 6/3-2/8 میلیگرم درصد میباشد که البته تفاوتی
جزئى بين زنان و مردان در اين مقدار وجود دارد.
0
I 5
HN NH, OM ال
علل افزایش اسید اوریک
افزایش اسید اوریک: افزایش اسید اوریک عمدتا در اثر مصرف زياد
ale غنی از پورینها مانند گوشت قرمز, و همچنین جذب زیاد فروکتوز
شد
2
۱
۱
۱
1
صفحه 4:
انواع بیماری ضای ناشی از از دیاد اسید اوریک
بیماری نقرس
- بیماری نقرس: افزایش اسیداوریک سرم میتواند منجر به ایجاد
بیماری نقرس شود. این بیماری یکی از انواع بیماریهای التهاب
مفاصل lee Arthritis L 52 اين بیماری کریستالهای اسید
اوریک در مفاصل تجمع یافته و منجر به درد شدید این ناحیه
ميشود. همچنین اشباع اسید اوریک در خون میتواند باعث شکل
گیری سنگهای کلیوی از نوع اسید اوریک شود.
سندروم لیش نصان
این سندرم نوعی نادر از بیماری های مرتبط با افزایش
اسید اوریک میباشد که در این بیماری کاهش قدرت
شناسایی و اختلال حرکتی علاوه بر سایر عوارض نقرس
نیز ممکن است دیده شود.
بیماری های قلبی
اگرچه اسید اوریک به عنوان یک آنتی اکسیدان محسوب
ميشود ولی افزایش اسید اوریک خون به بیش از حد نرمال
نیز میتواند باعث افزایش بروز بیماری قلبی در فرد شود
که البته علت دقیق این حالت هنوز مشخص نشده است.
.و
صفحه 5:
3
انواع بیماری ضای ناشی از از دیاد اسید اوریک
۰ دیابت
اگرچه مطابق مطالعات گذشته افزایش اسید اوریک خون
به عنوان یکی از عواقب مقاومت به انسولین و دیابت
شتاخته شدة اس ولی طی مظالعات .انجام شده تیز
مشخص شده که افزایش اسید اوریک خون خود میتواند به
عتوان عأملی در انجاد دیانت تیپ 2 قستعل آن چاقی :و
همچنین دیس لیپدمی و افزایش فشارخون باشد.
۰ سندرم های متابولیک
یکی از عوامل بیماری های متابولیک نیز مطرح میباشد. به
ویژه هیپراورمی القا شده به وسیله فروکتوز که عمدتا به
دنبال مصرف زیاد نوشیدنیهای غنی از فروکتوز و همچنین
دیابت و چاقی اتفاق میافتد میتواند زمینه ساز بروز
سندرمهای متابولیک باشد.
1
ْ
ْ
.
۱
سندرمهای متابولیک: اقزایش اسید اوریک خون به عنوان :
۱
۱
5
صفحه 6:
کاهش اسید اوریک
کاهش اسید اوریک: یکی از مواردی که اغلب همراه و
مرتبط با کاهش اسید اوریک میباشد بیماری ۲5 میباشد به ۱
طوریکه دیده شده در بیماران در فاز تشخیص ابتدایی سطح
اسید اوریک که در حالت نرمال حدود/29010101 میباشد در
حدود 194 میباشد که در حالت بهبود بیماری به 230 و در
عود مجدد بیماری به 160 میرسد. همچنین طی مطالعاتی
دیده شده که مصرف اسید اوریک در حیوانات در بهبود ۱۸5 و
جلوگیری از عود بیماری موثر میباشد و در مطالعه انجام
شده در سال 2007 دیده شده که مصرف مکمل های
خوراکی اسید اوریک همرا یا نوکلئوزید اینوزین میتواند بدون
عوارض جانیی اثر خوبی در بهبود بیماری 5/داشته باشد.
جه عواملی باعث افزایش اسید اوریک خون می شود؟
[] کفبود پتاسیم: کمبود:پتانشيم امي نواند سطوح اورات( اند ؛
اوريك )را در خون افزایش دهد. بنابراین باید از غذاهاي سرشار *
از پتاسیم نظیر اسفناج پخته, هلو خشك شده, آووکادو, لوبياي
« موز لب رکبات: بشین,و مات ندون؛چريي استفادة ١
نمود.
دآزوهای مدرد دازوهاي مدر با آلعي «یووسقها که بزاي
کاهش وزن يا در بيماريهاي قلبي تجویز مي شود. مي تواند :
سطوح سدیم, منيزیم, کلسیم و پتاسیم را کاهش داده و سبب
افزايش اسید اوريك خون شوند . 1
. عملکرد ضعیف کلیه : زماني که کلیه ها عملکرد خوبي
ارند , توانابي خود را دردفع اسید اوريك از دست مي دهند.
مي تواند در اتواع اختلالات عملکرد کلیه ها و یا
صفحه 7:
روزه گرفتن مي تواند اسید لاكتيك اضافي ایجاد کند که مانع *
دفع اسید اوريك از کلیه ها مي شود. رژيمهاي با كالري کم , :
متایولیسم بدن شما را دچار اختلال کرده و مي توانند سبب
شروع حمله نقرس گردد 1
همچنین رژیم گرفتن مي تواند سبب کاهش پتاسیم و در :
نتیچه افزایش اسيد اوريك شود aidl يادآوري مي شتود كه يك
رژیم متعادل و مناسب که بتواندبه آرامي وزن اضافه شخص :
را کم کند بسیار مفید است زیرا کاهش وزن مناسب مي تواند
سطوح اسيداوريك سرم را کاهش دهد 1
[] داشتن اضافه وزن : نقرس در افراد داراي اضافه وزن :
بیشتر شایع انست, تحقیقات تشان داده که حدود تيمي از
افراد مبتلا به نقرس حداقل 6۱۵ بیشتر از وزن ایده آل :
بدنشان اضافه وزن داشتند. 3
() مسموميت:يا سرت « استرین:«چراحی:«:اسثقادم بن:رویبه
از آتتي بیوتیکها , كمبودهاي ويتاميني مخصوصاً كمبود ويتامين >
هاي 8 و ع و 80 , شيمي درماني , پركاري تیروئید و نارسايي +
های كليوي از دیگر دلایل ابتلا به نقرس گزارش شده است " +
اندازه گیری آسید آوریک:
سطح اسید اوریک سرم را میتوان با روشهای رنگ
سنجی اندازه گیری نمود.
صفحه 8:
acy اک یا اک
رژیم غذایی جهت کنترل اسید اوریک 0
سانیدبزای بسیاری اها يدص اتج دبع از انجام آزماین !
خون و بررسى أن, بزشك به ما گوشزد کند که سطح اسید :
اوريك در خون بالا رفته و باید از رژیم غذایی خاصی پیروی
کتیم: دز مشر مواقع ادلين يرسيليق كه در ذهن مطرح مف |
شود اين است اسيد اوريك به جه علت افزايش يافتع و
مرف جكونه موادى سيت كاهش يا افزايش كنمو شود؟ بيه
جهت ياسخ به اين مشكل در اين مقاله يه بررسى نقش اسید
اوربك در خون و همجنين ارتباط آن ما بمارعها برداخته ويه .
اهميت رزيم غذايى مناسب در كنترل اين ماده اشاره اى
خوا
BB تحت و ساز پروتتین ها در بدن حاصل میشود. ؛
افزايش اين ماده دفعى در بدن مى تواند بعلل مختلفی از جمله :
افزايش مصرف پروتئین های حیوانی, کاهش آنزیم هاى مؤثر بر
روی تجزیه این ماده باشد. افزایش بیش از حد اسید اوريك
بدن می تواند باعث تشکیل کریستالهای اسید i 3 dys!
مختلف بدن شود از جمله در مفاصل, باقت کلیه ها و حتی در
لگنچه کلیه ها که منجر به تشکیل سنگهای اسید اوریکی می
شود ) دقیقاً شبیه به تشکیل بلورهای نبات در محلول oe
اشباع شکر در آب .( در تورم و التهاب مفاصل و درد
تاشی از آن می تواند باعت آسیب مفصل شود که به آن نقرس :
یک Gout 0 3
چه سیر چنگر سید آوزيك آر شگلیعشدن پوزین :ها آنجاد می
شود.
لین ترکیبات که بخشی:از همه یافت های اسان را"تشگیل می
هند در بسیاری از غذاها یافت می شوند. افزایش آن میت
تولید بیش از اندازه اوره توسط بدن یا کاهش دفع
انز
صفحه 9:
"علت افزایش اسید اوریک
میزان بروز این مشکل در مردان بیش از زنان بوده و علایم.
کلینیکی آن هنگامی بروز مینماید که میزان اسید اوريك خون
فرد که در حالت طبیعی بین 6/2 تا 6 میلی گرم در دسی oo
در زنان و بین 5/3 تا 2/7 میلی گرم در دسی لیتر در مردان
است اد این مقادیر تجاوز
به طور کلی روزانه حدود 600 تا 700 میلی گرم اسب اسید اوريك
از بدن دفع میشود که يك سوم از اين مقدار منشاء خارجی
داشته و به وسیله ی غذاها وارد بدن میشوند و دو سوم Ol
مربوط به متابولیسم داخلی بدن است. بنابراین توجه به نوع
fe ra ee lke egy
*
23
This typical contains
Wicadd __eag
| نام
او Average | creatine
volume pe dy
Toran adult | issu ios أو
“lives
‘Sodium و
(ord ions وم
‘gees beso
tt of eto mets,
صفحه 10:
رژیم غذایی,تنها و بهترین راهکار
غذایی متاستب اشت که باید در آ نه تقش پوزتن :ها توجه بستاز
كرد هوا ذايق کهتجتوی پورین مالا هتسد می Calis silat
سید اوريك در بدن را افزايش دهد بنابراین باید مواد غذایی
سرشار از پوزینترامحدودنمود. غذاها ار نظر داشتنمفادیر
متفاوت پورین به 3 دسته تقسیم می شوند که عبارتند از:
1(مواد غذایی غنی از پورین: ماهی ساردین, انواع خاویار
گذشت هاق احشایی) عفر فلت کلیهی.(سعخاروق وشن
[gs arm joules aise sy یکباز ضرف ۳
ib alge)? انتتبا پورین معوسط :ماهیهاء ماکیای: گوشیت:
صدف, سوياء لوبياء عدس, قارج. اسفناج, گل کلم, کنگر فرنگی, ؛
كالباس و سوسیس, بادام زمینی و کنجد. تخم آفتاب گردان و" :
خاش که از این مواد بطور مثال فقط يك واحد سبزی يا يك
واحد گوشت در طول روز مي توانند مصرفکنند.
3[مواد غذایت که اسسید امسته آنها پورین ندارجد: 2098 مازگارین:
,.غلات, پنیر, تخم مرغ؛ کرم, سیب زمینی, ژلاتین. شیر,
بستنی, ماکارانی, زیتون و برنج, قهوه, شکلات, چای, میوه ها از :
ین دسته هستند و می توان بطور معمول از آنها مصرف نمود
تایه قواردی تیرسا کید داشت ان جملم دریاهنت: گردن
چربی با انتخاب گوشت های کم چرب و لبنیات کم چرب باید
محدود شود.
مصرف غذاهای سرخ شده باعث کاهش ویتامین۴ شده در نتیجه *
اسید اوريك افزايیش می یابد بنا براین حتی الامکان باید از
خوردن اين غذاها پرهیز کرد.
براى رهايى از اسيد اوريك بالا بهترين شيوه رعايت يك رزيم 1
صفحه 11:
فزایش مصرف مایعات تا 2 لیتر در روز و پرهیز از توشیدن"
قهوه و نوشابه, تنظیم میزان پروتئین رژیم روزانه در حد 8/0 :
تا 1 گرم به ازای هر کیلو گرم وزن بدن, و در انتها باز باید به :
این نکته اشاره نمود که کاهش وزن با رژیم غذایی مناسب :
اثیر بسیاری بر روی سطح اسید اوريك خواهد داشت. ۱
بایدها
بهتر استمنابع غنلییرویدر برنامه غذلی انب یشتر به.1 1
چشم بخورد به خصوصنانسبوسوار کاملزیرا لینماده
.معدنياحتما (جملات: قرسیرا به حدلقلممکنميساند
افزلیشدریافاسید ف وليكن یز ب ریک اهشت ولید اسيداوريك2:
تنوضية. ممؤنتؤة., مواد غثليرماتند جولنه كندم و كلم بروكلي
.از منايع مناسبايزويتاميزيه حسابم ]ند
مواد غذلييمانند شیر لته از نوع کمچربتخممرغ, , کاهور3 :
و كوجهفرنكريورينكمودارند aan نها را در :
بترنامه غلینزورانهت |
به دقع اسیداوریكاز ادرار کملح از آنجا که ویتامیر4
موند. بهتر اسسمنايع غنلییآنمانند انواع مركياتك لم ير ركو
بروكليو كوجهفرنكيرا بيشتر ميلكنيد
حتما در روز 2 لیتر آبب نوشید تا احتما لت شکیل5
.کریستا-اها یا وراتيمیانم فاصتانبه حداقلممکنی رسد
ی ادتانب_اشد که داشتنوزنایدهآ له ک نترللیمشکلک م6 ؛
موّند. اللته رژیمهایس خن مق ولنند سطح لینعاملرا در i
افزلیشدهند پسزیر نظر ی كمتخصصوزنتان | پایین 3
بیاورید :
نبايدها >
© يادتانباشد كه مواد غذليومانند انواع كوشلهاء جكر..1
pel coe گلکلم و قارج بورینب | للیدارند
ند
صفحه 12:
تا
.مواد غنلييمئللوبياء نخود. عدس ماهیآزاد. ساردینو, 2
میگو نیز دارایمقادیر قابله لاحظهایپ ورینهستند پسخوردن:
را نیز محدود کنید :
| کلتولید اسيداوريكرا از مواد غذلبیکه
.افزليشميهد يسزز خوردنلين: وشيدن ببرهيزيد 1
ميوههايخشكنيز به دليلفروكتوز فراولنيهتراست4 2 ١
اپیدمیولوژی
درسراسر جهان شیوع نقرس در بین مردان بیشتر از زنان
بوده و در سنین کمتر از 35 سال در زنان ندرتاً دیده می شود
در حالی که در بین مردان حتی در 25 سالگی هم گزارش
.شده اس هيمست
70
60
50
40
30
20
10
مع اناس
۶
Prevalence per 1000 people
0
25- 35- 45+ 55- 65- 75-65
1 34 44 54 64 74 84
٠ Age group (years)
صفحه 13:
دارد فامیلی است
میکنند کسانی که سابقه فامیلی دارند حنما
اسیداوریک خودراهرچند وقت یکبار چک کنند
او آنزيم های مربوط درست عمل نمی
۱
هییراورسیمی اولیه : ارثی و ژنتیکی است
| کنند
هيبراورسيفئ ثاتوية : مشكلى از نظز
نزيم ها وجود ندارد
۳ خضوصا در افزادى كه
اسیداوریک پا یی | | سابقه فاميلى دارند حتما
ی بایدکنترل شوند و یکی از
جنبه فامیلی قوی موارد درمان وجود سابقه
بنابراین پزشکان و متخصصین همانولوژی توصیه
صفحه 14:
sAllopurinol — Uricosuric = Losartan
mColchicine mNSAIDs mCoxibs
m Steroids Herbal mDiet
ulce
8% 3% 9%
درصد تاثیر دارو ها و
۱
1% 0
|
مواد مختلف بر
صفحه 15:
مروری بر مقالات
خوراکی های دافع اسید اوریک از بدن
1
آ
درواقع 90 درصد افرا د ي که به نقرص مبتلا ۱
هستند مردان با لاي 30 سال هستند , اما زنان
یز از خطر ابتلا به اين بيماري مصون نیستند
بخصوص در صور ت ي كه داروه | يي م صرف
کنند که ن ظ ي ر داروه اي ضد فشار خون آنها :
را مستعد ابتلا به اين بيماري كند . نقرص بر اثر
افز ايش غلظت اسيداوريك در مايعات بدن ِ
ایجاد مي شود , هنگا مي که اسید اور يك بلور ْ
تشکیل دهد و اين بلورها در مفاصل , تاندون ها
یا سایر بافت هارسوب کنند, باعث ایجاد درد ؛ ۱
التهاب و سرانجام ضدمه به بافت ها مي شوند .
گر فردي درجواني به نقرص مبتلا
شمو فاشيو با بموملثاتريشکمد ميعاوي داجانن ۱
لحم بأدنق المي كنكلو Lela 13
نگیو بدن مي كرديد از جمله ابن خوراكي هارم |
توان به انجبر ,ترب » تربچه , تره , توت فرن گ ي
» نا ۱ ۱
طالبي و غوره:» فلفل سين و مز ‘
كاهو : كرفس , كشمش Jee ْ
فرنگي , مرزه و هندوانه اشاره كرد . البثه بهترٌ |
است افرا د ی که طبع گرم دارند (گرم مزاج اند ).
ازخوراكي ها يي
صفحه 16:
استفاده كنند كه طبع سرد داشته باشند مثل توت
جغندر » خرفه ؛ خيار » ذغال اخته » غوره »
كاهو كلابي , هندوانه و گوجه فرنگي . افرادي که طبع
سرد دارند ( سرد مزاج اند ) بهتر است از خوراكي
هايي استفاده کنند که طبع گرم داشته باشند مثل
انجیر پچه , تره » خرما , شنبلیله , کرفس »
کم مقاّومی فقایل سبر و قرمز
بررسی مصرف الکل در بین مردان و تاثیر آن بر میزان
اسید اوریک خون
* در مطالعه ای که بین 260 نفر از افراد داوطلب سالم
صورت گرفت,میزان اسید اوریک خون آنها به مدت 3
1
1
۱
هفته کنترل شد.
۱
* نتیجه گیری :مصرف الکل در افراد به طور میانگین
باعث افزایش 0 اسید اوریک خون میشود.
* این مطالعه در کلینیک الجزیره امارات و با اتخاب افراد
بومی و عیر بومی صورت گرفته بود.
۶ مقاله ی دوم
. بررسي سطح اسید اوريك سرم در بیماران مبتلا به
پسوریازیس
ٌ
صفحه 17:
مينه و هدف: بسوريازيس يك بيماري مزمن پوستي است که در بروز
آن فاكتورهاي ژنتيكي و محيطي نقش دارند.ضایعات مشخصه این
بيماري پلا كهاي اريتماتوي پوسته دار است که بیشتر سطوح
اکستانسور اندام ها و اسکالپ را درگیر میکند. مطالعات متعدد
همراهي پسوریازیس را با بیمار بهاي مختلف پوستي و سيستميك
.نشان داده اند
مطالعاتي که تاکنون انجام شده اند نتایج متناقضي در مورد ارتباط
هبپراوريسمي و پسوریازیس داشته اند. هدف مطالعه بررسي Claw
.اسید اوريك سرم در بیماران مبتلا به پسوریازیس است
روش بررسی: اين مطالعه به روش مطالعه مقطعي بر روي 126 بیمار
مبتلا به پسوریازیس انجام شد. بعد از ثبت سن و جنس بیماران, دوره *
بيماري ِ :
نوع بيماري, شدت بيماري و وجود یا عدم آرتریت پسورياتيك, سطح
اسید اوريك بیماران در آزمایشگاه تعیین شد
یافتم ظ میانگین !9/0 بود. سطح اسید اوريكسرم 5/4+1/5
سطح لسید اوريكسرم در بیمارانمبتلا به پسور ی ازیسشدید
.تر و در بیماراندارایارترين»_سوربازیس با لفر از دیگرانب ود
هم چنین سطح اسید اوريك سرم در بيماران مبتلا به انواع غير يلاك
.تايب پسوریازیس بالاتر از مبتلایان به پسوریازیس پلال تايب بود
گیری
این مطالعه نشان داد که سطح اسید اوريك سرم با افزایش شدت و
مدت پسوریازیس, با وجود آرتریت پسوريازيسي و با ابتلا به انواع غیر
ك تایپ پسوریازیس افزایش مي یابد 1
ی سوم
+ ارتباط بین مصرف نوشیدنی های شیرین با پر فشاری خون و
سطح اسید اوریک سرم:
صفحه 18:
در ميان مطالعات صورت كرفته در زمينه مصرف 1
نوشیدنی های شیرین و فشار خون,بسیار از مطالعات
افزایش سطح اسید اوریک خون را فاکتور واسطه کننده
این ارتباط معرفی نمودند.
آننامطالعه گیرین بوجرسی ضورت گرفت ببه این ضووته عه
گیری شده است:بر پایه یافته های حاصل از مطالعات اانجام
شرهمی توا تتدجه قورق كزة کم رف بوض ی هاق ابیت
دلیل محتوای بالای فروکتوز موجب افزايش فشار خون
دن افراد.مى كرددنيه نظر مق رسد افرايشن تطح اتید او
خون در نتيجه دريافت مقادير بالاى فروكتوز عامل اصلى وا
ای برای اين ارتباط باشد.با اين وجود به دليل محدود بودن بژ
هاف ضوزت: گزفیت:در این زمینه,انجام :مظالعات آننده ee 3
کارآزمایی های بالینی بیشتر در ندیه ويه در نقاط مختلف دنی
و بر روی گروه های سنی - چنسی مختلف پيشنهاد می شود.
He
جمع بندی
صفحه 19:
مان ها در چهت کاهش دادن میزان اسید آوزیک:جون:انست:
شما نیز با ایجاد تفییراتی در سبک زندگی خود می توانید اسید
اوریک خون را کاهش دهید:
* اجتناب از مصرف الکل؛ الکل علاوه بر مضرات فراوانش برای
کبد و مغز و کلیه, مانع دقع اسیداوریک ازطریق کلیه ها نیز مى
شود.
* کاهش دادن وزن تا حد طبیعی
* اجتناب از مصرف غذاهای حاوی مقادیر زیاد پورین مثل انواع
گوشت ها
* قطع مصرف داروهایی که ممکن است اسید اوریک خون را بالا
ببرند تحت نظر پزشک.
پزشک شما به خصوص در صورتی که با اين اقدامات اسید
آوریک خون کاهش نیابد. ممکن است با انجام برخی از آزمون
های تشخیصی به دنبال بیماری هایی بگردد که زمینه ساز اين بالا
بودن اسید اوریک هستند. در ادامه ممکن است پزشک داروهایی
.برای کاهش اسید اوریک تجویز کند
علایم با-لاب ودنلسید اوریک*
با لابودناسيد اوريكخوراهييراوريسمم) درلبتدا ممکناست
علائمین_داشته باشد. اما در صورتعدم درمانمیتولند
به لینعوارضمنجر شود:
فزسن)
* سنگهاواسید اوریکردر مجارعادراری
* رسو اتسين وتيكمدر كله ها
* رسوباناسید اوریکیدر بافتهاعنرم
صفحه 20:
توصیه غذایی برای پایین آوردن اسید اوریک خون
- تخم مرخ حاوی مقدار کمی پورین است؛ یعنی اسیداوریک خون را خیلی
افزایش نمی دهد. ولی به طور گیج کننده ای باعث افزایش دردهای ناشی از
القرس
شد, درد بیشتری در بیماران ایجاد مى شود.
ر این تحقیقات چگونگی مصرف تخم مرغ و تخم انواع ماکیان نیز مورد بررسی:
قرار گرفت و مشخص شد كه زرده ى تخم مرغ اسيدى تر از سفیده ی آن است:
رین به یمان توصیه می شود که مصرف نم مرخ را محدود كرده و فقط
از هیده بو تن اب ده
بوده و خوردنش توصیه مى Sos
- از مصرف غذاهای سرشار از پورین پرهیز کنید. این غذاها سبب تولید اسید
اوریک بسیار زیادی در بدن می شوند و تشدید کننده ی بیماری نقرس هستند.:
معمولا غذاهایی که پرونتین باابی دارند. حاوی پورین زیادی نیز هسستند. مان
گوشت قرمز, غذاهای دریایی(ماهی, میگو...), احشای داخلی نظیرکله پاچه, مغز.:
pS دنبلان 3 ‘Juste
- مصرف غذاهایی را که سطح متوسطی از پورین دارند را محدود کنید؛ مثل
ارجوبه. گل کلم. اسفناج. ریواس, لؤبياهاء قارج و عدس-.
- از مصرف زیاد چربی ها خودداری کنید(بیشتر از 30 درصد انرئری روزانه از
چزیی ها بباشد): زیرا چربی زیاد مایع دقع اسید آوزیک می شود
مصرق گوچهآفریگی< محصولات یه شده از گوجه قزیگن» بوت فرگ
ی تخم مرخ را محدود کنید؛ زیرا اين مواد سبب اسیدی شدن خون
صفحه 21:
7- روزانه حداقل 8 لیوان آب بنوشید؛ چون آب به خروج اسید اور
در بدن کمک می کند, on al و و
تقرس را کاهش مي دهد. سیب جلوكيرى از خشكى مفاصل
و به کاهش وزن کمک می کند.
8 ورزش کنید. برای بیماران نقرسی ورزش مستمر و ملايم -
می شود: سه بار ذن هفته.به.مدات نيم ساغت ورزش يا بياة.روى بسيا
مناسب است. 1
ورزش های ستگین sits شدید می تواند ات افزایش اسیداویک
eas pus 2 ود رس تام دهندن شنويكى
لحي نا كاهشدهيد ديرا رثييم فاى
ی شدید اب i wane دق خونشوند.
توجه داشته باشید که چاقربه تنهاییب اللابرنده لسید اوریک :
خوناست
0- روزلنه مقداریگیلاس ب خورید. لینمیوه نقشمهمیدر برطرف
کردندرد و حملاتفقرسدارد, به طوریکه مصرفروزلنه 250 :
گرم از لینمیوه میتواند سطح اسیداوییکرا در خونيايين
بیاورد. در ضمن انولع گیلاسمني خوبیاز آنتوسیانینها و
فلاونوييدها هستند كه ازعواملكمككننده به مفاصليه حساب
مىآيند.
1- محلولب سیار رقیقشده ی سرکه ی سیسی ک محلولکمک ۱
کننده به شما استبه طورعکه پساز دو روز لستفاده از لین
محلول کاهشدرد و سوزشرا احساسخواهید کرد. به لینمنظور
مقدار دو قاشقچایخورعسرکه ی سیبوا به 450 سیسیآب
لضافه کرده و لینمحلولرا سه بار در روز همرله با غذا میل
نید. در ضمندر صورندلخوله, به لینمحلول میتولنید دو
صفحه 22:
3 1-Bash LD, Erlinger TP, Coresh J, Marsh-Manzi J, Folsom
AR, Astor BC. Inflammation, hemostasis, and the risk of
Increase Acid uric in blood
: in Communities (ARIC) Study. Am J Kidney Dis.
: 20011; 53(4): 59-61.
2-Young A, Garg AX. It's about Time: Extending our
Understanding of Cardiovascular Risk from gout. J Am
Soc Nephrol. 2011;20(12) 86-92.
3-Galil AG, Pinheiro HS, Chaoubah A, Costa DM, Bastos
: MG. Chronic kidney Dis increases cardiovascular
: unfavorable outcomes in outpatients with heart failure.
: BMC Nephrol. 2011;10: 31.
4-Hallan SI. Gout: a new opportunity for better
cardiovascular risk stratify- cation. J Intern Med. 2010
266(4):41-47.
5-Chin HJ, Ahn JM, Na KY, Chae DW, Lee TW, Heo Nj, et
al. The effect of the World Kidney Day campaign on the
PAG Pet ۳ 0 1 ما
ْ a هر
thidrineagin aacreagdionase ulghtislnckidrepabin is
: Ws O@ied MRK GAARer risk in patients with CKD
anemia: pro. J Am Soc Nephrol. 2009;20(7):14-19.
صفحه 23:
59 -Clement FM, Klarenbach S, Tonelli M, Johnson JA, Manns
‘BJ. The impact of selecting a high hemoglobin target leve'
fon health-related quality of life for patients with chronic
:kidney Dis: a systematic review and meta-analysis. Arch
Intern Med. 2009;169(12):11-12.
10. Leal VO, Delgado AG, Leite M Jr, Mitch WE, Mafra D.
‘Influence of renal function and diet on acid-base status in
chronic kidney Dis patients. J Ren Nutr. 2009; 19(2):78-
1. Alcazar Arroyo R. [Electrolyte and acid-base balance
:disorders in advanced Acid uric Dis][Article in Spanish]
‘Nefrologia. 2008; 28 Suppl 3:87-93.
12 -Shahbazian H, Zand Moghadam A, Ehsanpour A,
:Khazaali M. Changes in plasma concentrations of
‘hypoxanthine and uric acid before and after
hemodialysis. IR J Kidney Dis. 2009; 3(3):11-15.
13. Clase CM, Kiberd BA, Garg AX. Relationship between
lomente filtration rate and the prevalence of metabolic
abnormalities: results from the Third National Health and
:Nutrition Examination Survey
“es Ill). Nephron Clin Pract. 2008; 105(4):c178-84.
1
به نام خدا
اسید اوریک و نقش تغذیه در کنترل
آن
دکتر علیپور
:ارائه دهنده
arazbilverd@yahoo.com
1
فهرست موضوعی
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
2
تعریف اسید اوریک
علل افزایش اسید اوریک خون
تاثیرافزایش اسید اوریک از نظر بیماری
بررسی اپیدمیولوژی نقرس
تاثیر وراثت در ابتال به نقرس
ضر
مواد غذایی م ّ
مواد غذایی مفید
باید ها و نباید ها در اسید اوریک
حد فاصل بین میزان باالی اسید اوریک خون
و ابتال به نقرس
درصد تاثیر دارو ها و مواد مختلف
انواع رژیم غذایی جهت کنترل اسید اوریک
بحث و مروری بر مقاالت
جمع بندی و نتیجه گیری
منابع
اسید اوریک چیست
اسPید اوریPک بPه عنوان محصPول نهایPی کاتابولیسPم پورینهPا در انسان
میباشد که تحPت اثر آنزیم گزانتین اکسیداز از متابولیتهایی واسط چون
هیپوگزانتیPن و گزانتیPن تشکیPل میشود .در برخPی از پسPتانداران اسید
اوریPک تحPت اثPر اوریکاز مجددا تجزیPه شده و بPه محصPولی دیگPر به نام
آالنتوئین تبدیل میشود .اسید اوریک نیز مانند ویتامین Cجزء مواد آنتی
اکسPیدان محسPوب میشود و میتوان گفPت کPه حدود نیمPی از ظرفیت
مواد آنتPی اکسPیدانی پالسPما در انسPان ناشPی از اسPید اوریک میباشد.
اسPید اوریPک در واقPع در اثPر متابولیسPم پورینهPا ایجاد میشود این گروه
از مواد عمدتPا در غذاهای حیوانPی ماننPد گوشPت قرمPز و همچنین
حبوبات وجود دارد بنابرایPن در افرادی بPا رژیPم غذایPی عمدتPا گیاهی
سPطح اسPید اوریPک سPرم پاییPن میباشد .بPه طور نرمال سPطح اسید
اوریPک سPرم بیPن 6/3-2/8میلیگرم درصPد میباشPد کPه البتPه تفاوتی
جزئی بین زنان و مردان در این مقدار وجود دارد.
علل افزایش اسید اوریک
افزایش اسید اوریک :افزایش اسید اوریک عمدتا در اثر مصرف زیاد
مواد غنی از پورینها مانند گوشت قرمز ،و همچنین جذب زیاد فروکتوز
.میباشد
3
انواع بیماری های ناشی از ازدیاد اسید اوریک
بیماری نقرس
بیماری نقرس :افزایPش اسPیداوریک سPرم میتوانPد منجPر به ایجادبیماری نقرس شود .ایPن بیماری یکی از انواع بیماریهای التهاب
مفاصPل یPا Arthritisمیباشد .در ایPن بیماری کریسPتالهای اسید
اوریPک در مفاصPل تجمPع یافتPه و منجPر بPه درد شدیPد ایPن ناحیه
میشود .همچنیPن اشباع اسPید اوریPک در خون میتوانPد باعPث شکل
گیری سنگهای کلیوی از نوع اسید اوریک شود.
سندروم لیش نهان
ایPن سPندرم نوعPی نادر از بیماری های مرتبPط بPا افزایش
اسPید اوریPک میباشPد کPه در ایPن بیماری کاهش قدرت
شناسPایی و اختالل حرکتPی عالوه بر سایر عوارض نقرس
نیز ممکن است دیده شود.
بیماری های قلبی
اگرچه اسید اوریک به عنوان یک آنتی اکسیدان محسوب
میشود ولی افزایش اسید اوریک خون به بیش از حد نرمال
نیز میتواند باعث افزایش بروز بیماری قلبی در فرد شود
که البته عPلت دقیق این حالت هنوز مشخص نشده است.
4
انواع بیماری های ناشی از ازدیاد اسید اوریک
• دیابت
اگرچPه مطابPق مطالعات گذشتPه افزایPش اسPید اوریک خون
بPه عنوان یکPی از عواقPب مقاومPت بPه انسPولین و دیابت
شناختPه شده اسPت ولPی طPی مطالعPات انجام شده نیز
مشخPص شده کPه افزایPش اسPید اوریPک خون خود میتوانPد به
عنوان عاملPی در ایجاد دیابPت تیPپ 2مسPتقل از چاقی و
همچنین دیس لیپدمی و افزایش فشارخون باشد.
•
سندرم های متابولیک
سPندرمهای متابولیPک :افزایPش اسPید اوریPک خون به عPنوان
یکPی از عوامPل بیماری های متابولیPک نیPز مطرح میباشد .به
ویژPه هیپراورمPی القPا شده بPه وسPیله فروکتوز کPه عمدتPا به
دنبال مصPرف زیاد نوشیدنیهای غنPی از فروکتوز و همچنین
دیابPت و چاقPی اتفاق میافتPد میتوانPد زمینPه ساز بروز
سندرمهای متابولیک باشد.
5
کاهش اسید اوریک
کاهPش اسPید اوریPک :یکPی از مواردی کPه اغلب همراه و
مرتبPط بPا کاهPش اسPید اوریPک میباشPد بیماری MSمیباشPد به
طوریکPه دیده شده در بیماران در فاز تشخیPص ابتدایPی سطح
اسPید اوریPک کPه در حالPت نرمال حدود 290µmol/Lمیباشد در
حدود 194میباشPد کPه در حالPت بهبود بیماری به 230و در
عود مجدد بیماری بPه 160میرسPد .همچنیPن طPی مطالعاتی
دیده شده کPه مصPرف اسPید اوریک در حیوانات در بهبود MSو
جلوگیری از عود بیماری موثPر میباشPد و در مطالعه انجام
شده در سPال 2007دیده شده کPه مصPرف مکمل های
خوراکPی اسPید اوریPک همرا یPا نوکلئوزیPد اینوزیPن میتواند بدون
عوارض جانبی اثر خوبی در بهبود بیماری MSداشته باشد.
چه عواملی باعث افزایش اسید اوریک خون می شود؟
كمبود پتاسPيم :كPمبود پتاسPيم مPي توانPد سPطوح اورات( اسيد
اوريPك )را در خون افزايPش دهد .بنابرايPن بايPد از غذاهاي سرشار
از پتاسPيم نظيPر اسPفناج پختPه ،هلPو خشك شده ،آووكادو ،لوبياي
پختPه ،موز ،آPب مركبات ،شيPر و ماسPت بدون چربPي استفاده
نمود.
.داروهاي مدر :داروهاي مدر يPا آنتPي ديورتيPك هPا كPه براي
كاهPش وزن يPا در بيماريهاي قلPبي تجويPز مPي شود ،مPي تواند
سPطوح سPديم ،منیزيPم ،كPلسPيم و پتاسPيم را كاهPش داده و سبب
افزايش اسيد اوريك خون شوند .
.عملكرد ضعيPف كليPه :زمانPي كPه كليPه هPا عملكرد خوبي
ندارند ،توانايي خود را دردفع اسيد اوريك از دست مي دهند.اين
مشكPل مPي توانPد در انواع اختالالت عملكرد كليPه هPا و يا در
6
اثرمصرف زياد الكل ايجاد شود
رژيمهاي نامناسPب :پيروي ار رژيمهاي سPخت و شديPد يا
روزه گرفتPن مPي توانPد اسPيد الكتيPك اضافPي ايجاد كنPد كPه مانع
دفPع اسPيد اوريPك از كليPه هPا مPي شود .رژيمهاي بPا كالري كPم ،
متابوليسPم بدن شمPا را دچار اختالل كرده و مPي تواننPد سبب
شروع حمله نقرس گردد
.همچنيPن رژيPم گرفتPن مPي توانPد سPبب كPاهPش پتاسيم و در
نتيجPه افزايش اسPيد اوريك شود ،البتPه يادآوري مPي شود كPه يك
رژيPم متعادل و مناسPب كPه بتواندبPه آرامPي وزن اضافPه شخص
را كم كند بسPيار مفيد است زيرا كاهش وزن مناسب مي تواند
سطوح اسيداوريك سرم را كاهش دهد
داشتPن اضافPه وزن :نقرس در افراد داراي اضافه وزن
بيشتPر شايPع اسPت .تحقيقات نشان داده كPه حدود نيمي از
افراد مبتال بPه نقرس حداقPل %۱ ۵بيشتPر از وزن ايده آل
بدنشان اضافه وزن داشتند.
مسPموميت با سPرب ،اسPترس ،جراحPي ،اسPتفاده بPي رويه
از آنتPي بيوتيكهPا ،كمبودهاي ويتامينPي مخصPوصا ً كمبود ويتامين
هاي Aو Eو ، B۵شيمPي درمانPي ،پركاري تيروئيPد و نارسايي
هاي كPليوي از ديگر داليل ابتال به نقرس گزارش شده است
اندازه گیری اسید اوریک:
سطح اسید اوریک سرم را میتوان با روشهای رنگ
سنجی اندازه گیری نمود.
7
رژیم غذایی جهت کنترل اسید اوریک
شايPد براى بسPيارى از مPا پيPش آمده كPه بعPد از انجام آزمايش
خون و بررسPى آPن ،پزشPك بPه مPا گوشزد كنPد كPه سPطح اسيد
اوريPك در خون باال رفتPه و بايPد از رژيPم غذايPى خاصى پيروى
كPنيم .در بيشتPر مواقPع اوليPن پرسPشى كPه در ذهPن مطرح مى
شود ايPن اسPت اسPيد اوريPك بPه چPه علPت افزايPش يافته و
مصPرف چگونPه موادى سPبب كاهPش يPا افزايPش آPن مىشود؟ به
جهPت پاسPخ بPه ايPن مشكPل در ايPن مقالPه بPه بررسPى نقPش اسيد
اوريPك در خون و همچنيPن ارتباط آPن بPا بيمارىهPا پرداختPه و به
اهميPت رژيPم غذايPى مناسPب در كنترل اين ماده اشاره اى
خواهيم داشت.
ايPن ماده از سPوخت و سPاز پروتئيPن هPا در بدن حاصل مىشود.
افزايPش ايPن ماده دفعPى در بدن مPى توانPد بعلPل مختلفPى از جمله
افزايش مصPرف پروتئين هاى حيوانى ،كاهPش آنزيم هاى مؤثر بر
روى تجزيPه ايPن ماده باشد .افزايPش بيPش از حPد اسPيد اوريك در
بدن مPى توانPد باعPث تشكيPل كريسPتالهاى اسPيد اوريك در نقاط
مختلPف بدن شود از جملPه در مفاصPل ،بافPت كليPه هPا و حتى در
لگنچPه كليPه هPا كPه منجPر بPه تشكيPل سPنگهاى اسPيد اوريكPى مى
شود ) دقيقا ً شPبيه بPه تشكيل بلورهاى نبات در محلول فوقP
اشباع شكPر در آPب (.در نتيجPه تورم و التهاب مفاصل و درد
ناشPى از آPن مPى توانPد باعPث آسPيب مفصPل شود كPه بPه آن نقرس
يPPPPPPPPPPPPPPPPا
Gout
مىگويند.
بPه تفسPير ديگPر اسPيد اوريPك از شكسPته شدن پوريPن هPا ايجاد مى
شود.
ايPن تركيبات كPه بخشPى از همPه بافPت هاى انسPان را تشكيPل مى
دهنPد در بسPيارى از غذاهPا يافPت مPى شوند .افزايPش آPن مىتواند
من 8
جPر بPه توليPد بيPش از اندازه اوره توسPط بدن يPا كاهPش دفPع آن
توسPط كPليPه هPا شود .همچنيPن غذاهاى غنPى از پوريPن موجب
علت افزايش اسيد اوريك
ميزان بروز ايPن مشكPل در مردان بيPش از زنان بوده و عاليم
كلينيكPى آPن هنگامPى بروز مىنمايPد كPه ميزان اسPيد اوريك خون
فرد كPه در حالPت طPبيعPى بيPن 6/2تPا 6ميلPى گرم در دسPى ليتر
در زنان و بيPن 5/3تPا 2/7ميلPى گرم در دسPى ليتر در مردان
اسPPPPPت از ايPPPPPن مقاديPPPPPر تجاوز مPPPPPى كند.
بPه طور كلPى روزانPه حدود 600تPا 700ميلPى گرم اسPيد اوريك
از بدن دفPع مىشود كPه يPك سPوم از ايPن مقدار منشاء خارجى
داشتPه و بPه وسPيله ى غذاهPا وارد بدن مىشونPد و دو سPوم آن
مربوط بPه متابوليسPم داخلPى بدن اسPت .بنابرايPن توجPه به نوع
رژيPم غذايPى و حفPظ تعPادل ميزان اسPيد اوريPك توليد شده در
.كنترل ايPPPPن بيمارى بسPPPPيار مهPPPPم اسPPPPت
9
رژيم غذايى،تنها و بهترين راهكار
براى رهايى از اسيد اوريك باال بهترين شيوه رعايت يك رژيم
غذايى مناسب است كه بايد در آن به نقش پورين ها توجه بسيار
كرد .مواد غذايى كه محتوى پورين باال هستند مى تواند سطوح
اسيد اوريك در بدن را افزايش دهد بنابراين بايد مواد غذايى
سرشار از پورين رامحدودنمود .غذاها از نظر داشتن مقادير
متفاوت پورين به 3دسته تقسيم مى شوند كه عPبارتند از:
(1مواد غذايى غنى از پورين:ماهى ساردين ،انواع خاويار،
گوشت هاى احشايى)مغز ،قلب،كليه و ،(...عPصارهى گوشت،
زرد چوبه كه بايد در هفته تنها يكبار مصرف شود.
(2مواد غذايى با پورين متوسط :ماهى ها ،ماكيان ،گوشت،
صدف ،سويا ،لوبيا ،عدس ،قارچ ،اسفناج ،گPل كلم ،كنگر فرنگى،
كالباس و سوسيس ،بادام زمينى و كنجد ،تخم آفتاب گردان و
خشخاش كه از اين مواد بطور مثال فقط يك واحد سبزى يا يك
واحد گوشت در طول روز مى توانند مصرفكنند.
(3مواد غذايى كPه اسيد آمينه آنها پورين ندارند :كره ،مارگارين،
كيك ،غالت ،پنير ،تخم مرغP؛ كرم ،سيب زمينى ،ژالتين ،شير،
بستنى ،ماكارانى ،زيتون و برنج ،قهوه ،شكالت ،چاى ،ميوه ها از
اين دسته هستند و مى توان بطور معمول از آنها مصرف نمود
البته بايد به مواردى نيز تاكيد داشت از جمله دريافت كردن
چربى با انتخاب گوشت هاى كم چرب و لبنيات كم چرب بايد
محدود شود.
مصرف غذاهاى سرخ شده باعث كاهش ويتامين Eشده در نتيجه
اسيد اوريك افزايش مى يابد بنا براين حتى االمكان بايد از
خوردن اين غذاها پرهيز كرد.
10
افزايPش مصPرف مايعPات تPا 2ليتPر در روز و پرهيز از نوشيدن
قهوه و نوشابPه ،تنظيPم ميزان پروتئيPن رژيPم روزانPه در حد 8/0
تPا 1گرم بPه ازاى هPر كيلPو گرم وزن بدن ،و در انتهPا باز بايPد به
ايPن نكتPه اشاره نمود كPه كاهPش وزن بPا رژيPم غذايPى مناسب
تاثير بسيارى بر روى سطح اسيد اوريك خواهد داشت.
بـايـدهـا
تPPPانبPPPيشتر بPPPه1.
بPPPهتر اPسPتمPنابPع PغPذاPيPيروPيدر بPPPرنامPه غPذاPيPي
دار كPPامPلزPيرا اPيPنمPادPه
چPشم بPPPخورد بPPPه خPصوصنPPانسPPبوس
مPيPساند
.مPعPدنPياPحPتماPلحPمالPتنPPقرسPيرا بPPPه حPداPقPلمPمكن ر
PتسPيد فPPولPيكنPPيز بPPPراPيكPPاهشتPPPولPيد اPسPيداورPيPك2.
اPفزاPيPشدرPياف اP
شPPود .مPواد غPذاPيPيمPانPند جPواPنPه گPPندم و كPPلم بPPPروPكPلي
تPPPوصPيه مPي
مPييPند
PبيPنوPيPتامPينبPPPه حPساب آP
.از مPنابPع PمPناس اP
تPPPخممPرغ ،كPPاهو3.
Pرب
Pمچ ،
مPواد غPذاPيPيمPانPند شPPير اPلبته از نPPوع ك P
تPPPواPنPيد آPنPهPا را در
هفPPرنPگيپPPPورPيPنكPPميدارPند بPPPنابراPيPنمPي
و گPPوج P
.بPPPرنامPه غPذاPيPيروزاPنPهتPPPانبPPPگنجانPيد
بPPPه دPفPع PاPسPيداورPيPكاز ادرار كPPمك Cاز آPنPجا كPPه وPيPتامPين4.
PباتكPPلم بPPPرگو
مPيPPند ،بPPPهتر اPسPتمPنابPع PغPذاPيPيآPنمPانPند اPنواPع مPرك ،
ك
هفPPرنPگيرا بPPPيشتر مPيلكPPنيد
.بPPPروPكPليو گPPوج P
حPتما در روز 2لPPيتر آPببPPPنوشPيد تPPPا اPحPتماPلتPPPشكيل5.
تPPPانبPPPه حPداPقPلمPمكنبPPPرسد
هاياوراPتPيمPيانمPفاصPل
.كPPريPستاPل
يPPادPتانبPPPاشد كPPه داPشPتنوزPناPيدهآPلبPPPه كPPنترلاPيPنمPشكلكPPمك6.
تPPPواPنPند سPPطح اPيPنعامPلرا در بPPPدن
مPيPPند .اPلبته رژPيPمهايسPPختمPي
ك
اPفزاPيPشدPهند پPPPسزPير نPPظر يPPكمPتخصصوزPنPتانرا پPPPايPين
.بPPPياورPيد
نـبـايـدها
ها ،جPگر1.،
يPPادPتانبPPPاشد كPPه مPواد غPذاPيPيمPانPند اPنواPع گPPوشPت
P11چوبPه ،اPسPفناج ،گPPلكPPلم و قPPارPچ پPPPورPيPنبPPPاPاليPيدارPند بPPPنابراPيPن
مPار
.از خPوردPنآPنPهPا جPدا اPجPتنابكPPنيد
س مPاهيآزاد ،سPPاردPيPنو2.
مPواد غPذاPيPيمPثللPPوبPيا ،نPPخود ،عد ،
هاPيپPPPورPيPنهPستند پPPPسخPوردPن
مPالPحPظ
مPيگو نPPيز داراPيمPقادPير قPPابPل
.آPنPهPا را نPPيز مPحدود كPPنيد
دار هPستند3.،
اPPلكلتPPPولPيد اPسPيداورPيPكرا از مPواد غPذاPيPيكPPه پPPPورPيPن
مPيPهد پPPPساز خPوردPناPيPننPPوشPيدنPينPPيز بPPPپرهيزيد
.اPفزاPيPش د
Pت4.
مPيوههايخPشكنPPيز بPPPه دPلPيلفPPروPكPتوز فPPراواPنبPPPهتر اPس ،
بPPPرد
.مPحدود شPPوند زPيرا اPيPنقPPند تPPPولPيد اوراPترا در بPPPدنبPPPاPالمPي
اپیدمیولوژی
درسPراسر جهان شیوع نقرس در بیPن مردان بیشتر از زنان
بوده و در سPنین کمتPر از 35سPال در زنان ندرتا ً دیده می شود
در حالPی کPه در بیPن مردان حتPی در 25سPالگی هم گزارش
اسPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPت
.شده
80
60
50
Men
40
Women
30
20
10
>25- 35- 45- 55- 65- 75- 85
34 44 54 64 74 84
12
)• Age group (years
0
• Prevalence per 1000 people
70
وراثت
نقرس و
اسیداوریک باال یک
جنبه فامیلی قوی
دارد
خصوصا در افرادی که
سابقه فامیلی دارند حتما
بایدکنترل شوند و یکی از
موارد درمان وجود سابقه
فامیلی است
بنابراین پزشکان و متخصصین هماتولوژی توصیه
میکنند کسانی که سابقه فامیلی دارند حتما
اسیداوریک خودراهرچند وقت یکبار چک کنند
هیپراورسیمی اولیه :ارثی و ژنتیکی است
و آنزیم های مربوط درست عمل نمی
کنند
هیپراورسیمی ثانویه :مشکلی از نظر
آنزیم ها وجود ندارد
13
Allopurinol
Colchicine
Steroids
Ice
8%
Uricosuric
NSAIDs
Herbal
Losartan
Coxibs
Diet
3% 9%
33%
24%
3% 4%
1%
5%
10%
درصد تاثیر دارو ها و
مواد مختلف بر
نقرس
14
مروری بر مقاالت
خوراکی های دافع اسيد اوريک از بدن
درواقع 90درصد افرا د ي كه به نقرص مبتال
هستند مردان با ال ي 30سال هستند ،اما زنان
يز از خطر ابتال به اين بيماري مصون نيستند
بخصوص در صور ت ي كه داروه ا يي م صرف
كنند كه ن ظ ي ر داروه ا ي ضد فشار خون آنها
را مستعد ابتال به اين بيماري كند .نقرص بر اثر
افز ايش غلظت اسيداوريك در مايعات بدن
ايجاد مي شود ،هنگا مي كه اسيد اور يك بلور
تشكيل دهد و اين بلورها در مفاصل ،تاندون ها
يا سا ير بافت هارسوب كنند ،باعث ايجاد درد ،
التهاب و سرانجام صدمه به بافت ها مي شوند .
اگر فردي درجواني به نقرص iمبتال
بيماري دچار
حمالت
و به
ميوه يا
باشد و
شده
داشتن
شديدبه علت
يجاتي كه
سبز
مصرف
درمان قرار
قليايي زير
باشد بايد
شده
سيداور
تحتتجمع ا
پزشكمانع
نظر ادرار
كنندگي
خاصيت
.گیرد
در بدن مي گردند از جمله اين خوراكي ها مي
يك
توان به انجير ،ترب ،تربچه ،تره ،توت فرن گ ي
،چغندر ،خرفه ،خرما ،خيار ،ذغال اخته ،
طالبي ،غوره ،فلفل سبز و قرمز ،شنبليله ،
كاهو ،كرفس ،كشمش ،كلم ،گالب ي ،گوجه
فرنگي ،مرزه و هندوانه اشاره كرد .البته بهتر
است افرا د ي كه طبع گرم دارند (گرم مزاج اند )
15ازخوراكي ها يي
استفاده كنند كه طبع سرد داشته باشند مثل توت
فرنگي ،چغندر ،خرفه ،خيار ،ذغال اخته ،غوره ،
كاهو،گالبي ،هندوانه و گوجه فرنگي .افرادي كه طبع
سرد دارند ( سرد مزاج اند ) بهتر است از خوراكي
هايي استفاده كنند كه طبع گرم داشته باشند مثل
انجير ،ترب ،تربچه ،تره ،خرما ،شنبليله ،كرفس ،
•
ی اول
.كلم ،مقاله
فلفل سبز و قرمز
مرزه ،
•
بررسی مصرف الکل در بین مردان و تاثیر آن بر میزان
اسید اوریک خون
•
در مطالعه ای کPه بین 260نفر از افراد داوطلب سالم
صورت گرفت،میزان اسید اوریک خون آنها به مدت 3
هفته کنترل شد.
نتیجه گیری :مصرف الکل در افراد به طور میانگین
باعث افزایش 0اسید اوریک خون میشود.
این مطالعه در کلینیک الجزیره امارات و با اتخاب افراد
بومی و غیر بومی صورت گرفته بود.
•
•
• مقاله ی دوم
•
16
بررسي سطح اسيد اوريiك سرم در بيماران مبتال به
پسوريiازيس
زمينه و هدف :پسوريازيس يك بيماري مزمن پوستي است كه در بروز
آن فاكتورهاي ژنتيكي و محيطي نقش دارند.ضايعات مشخصه اين
بيماري پال كهاي اريتماتوي پوسته دار است كه بيشتر سطوح
اكستانسور اندام ها و اسكالپ را درگير ميكند .مطالعات متعدد
همراهي پسوريازيس را با بيمار يهاي مختلف پوستي و سيستميك
.نشان داده اند
مطالعاتي كه تاكنون انجام شده اند نتايج متناقضي در مورد ارتباط
هيپراوريسمي و پسوريازيس داشته اند .هدف مطالعه بررسي سطح
.اسيد اوريك سرم در بيماران مبتال به پسوريازيس است
روش بررسي :اين مطالعه به روش مطالعه مقطعي بر روي 126بيمار
مبتال به پسوريازيس انجام شد .بعد از ثبت سن و جنس بيماران ،دوره
،بيماري
نوع بيماري ،شدت بيماري و وجود يا عدم آرتريت پسورياتيك ،سطح
.اسيد اوريك بيماران در آزمايشگاه تعیین شد
يافتهـ ها :مPيانPگين mg/dLبPPPود .سPPطح اPسPيد اورPيPكسPPرم 5/4±1/5
سPPطح اPسPيد اورPيPكسPPرم در بPPPيماراPنمPبتال بPPPه پPPPسور یPPازPیPسشPPدید
تPPPر ،در بPPPيماراPنPيكPPه دورPه اPبPتال بPPPه پPPPسورPيازPيPسدر آPنPهPا آPنها طPوالPنPي
Pس بPPPاPالتر از دPيPگراPنبPPPود
.تPPPر و در بPPPيماراPنداراPيآرPتريPتپPPPسورPيازPي ،
هم چنين سطح اسيد اوريك سرم در بيماران مبتال به انواع غير پالك
.تايپ پسوريازيس باالتر از مبتاليان به پسوريازيس پالك تايپ بود
:نتيجه گيري
اين مطالعه نشان داد كه سطح اسيد اوريك سرم با افزايش شدت و
مدت پسوريازيس ،با وجود آرتريت پسوريازيسي و با ابتال به انواع غير
.پالك تايپ پسوريازيس افزايش مي يابد
• مقاله ی سوم
•
ارتباط بین مصرف نوشیدنی های شیرین با پر فشاری خون و
سطح اسید اوریک سرم:
17
در میان مطالعات صPورت گرفتPه در زمینPه مصرف
نوشیدنPی های شیریPن و فشار خون،بسیار از مطالعات
افزایPش سPطح اسPید اوریPک خون را فاکتور واسطه کننده
این ارتباط معرفی نمودند.
ایPن مطالعPه کPه در نیوجرسPی صPورت گرفPت بPه ایPن صPورت نتیجه
گیری شده اسPت:بر پایPه یافتPه های حاصل از مطالعات اانجام
شده،می توان نتیجه گیری کرد که مصرف نوشیدنی های شیرین به
دلیPل محتوای باالی فروکتوز موجPب افزایPش فشار خون سیستمیک
در افراد مPی گردند.بPه نظPر مPی رسPد افزایPش سPطح اسPید اوریک
خون در نتیجPه دریافPت مقادیPر باالی فروکتوز عامPل اصPلی واسطه
ای برای این ارتباط باشد.با این وجود به دلیل محدود بودن پژوهش
های صPورت گرفتPه در ایPن زمینPه،انجام مطالعات آینده نگر و
کارآزمایPی های بالینPی بیشتPر در آینده،بPه ویژPه در نقاط مختلPف دنیا
و بر روی گروه های سنی – جنسی مختلف پیشنهاد می شود.
جمع بندی
3+4=7
18
راه های درمان
درمانها در جهت کاهشدادن میزان اسید اوریک خون است.
شما نیز با ایجاد تغییراتی در سبک زندگی خود می توانید اسید
اوریک خون را کاهش دهید:
* اجتناب از مصرف الکل؛ الکل عالوه بر مضرات فراوانش برای
کبد و مغز و کلیه ،مانع دفع اسیداوریک ازطریق کلیه ها نیز می
شود.
* کاهش دادن وزن تا حد طبیعی
* اجتناب از مصرف غذاهای حاوی مقادیر زیاد پورین مثل انواع
ت ها
گوش
* قطع مصرف داروهایی که ممکن است اسید اوریک خون را باال
ببرند تحت نظر پزشک.
پزشک شما به خصوص در صورتی که با این اقدامات اسید
اوریک خون کاهش نیابد ،ممکن است با انجام برخی از آزمون
ه ساز این باال
ی هایی بگردد که زمین
های تشخیصی به دنبال بیمار
بودن اسید اوریک هستند .در ادامه ممکن است پزشک داروهایی
.برای کاهش اسید اوریک تجویز کند
عالیiم بiiاiiالبiiودiناiسiید اورiیiک*:
Pسمی دراPبPتدا مPمکناPسPت
)
بPPPاPالبPPPودPناPسPید اورPیPکخPون(هیپراورPی
تPPPواPند
عالPئPمینPPداPشPته بPPPاشد .اPما در صPPورPتعدم درPمانمPی
بPPPه اPیPنعوارPضمPنجر شPPود:
* نPPقرس
هایاPسPید اورPیPکیدر مPجارPیادرارPی
* سPPنگ
PسوباتسPیداورPیPکیدر کPPلیهها
اP
*ر
PتهاینPPرم
PسوباتسPید اورPیPکیدر بPPPاف
اP
*ر
19
توصیه غذایی برای پایین آوردن اسید اوریک خون
-1تخPم مرغ حاوی مقدار کمPی پوریPن اسPت؛ یعنPی اسPیداوریک خون را خیلی
افزایPش نمPی دهPد ،ولPی بPه طور گیPج کننده ای باعPث افزایPش دردهای ناشی از
شود.
مPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPی
نقرس
-2بررسPی هPا نشان داده اسPت کPه میزان درد ایجاد شده در بیماری نقرس ،با
اسPیدیته غذا رابطPه مسPتقیم دارد .بPه عبارتPی هPر چPه میزان اسPیدیته ی غذا بیشتر
باشد ،درد بیشتری در بیماران ایجاد می شود.
در ایPن تحقیقات چگونگPی مصPرف تخPم مرغ و تخPم انواع ماکیان نیPز مورد بررسی
قرار گرفPت و مشخPص شد که زرده ی تخPم مرغ اسیدی تر از سفیده ی آPن است.
بنابرایPن بPه بیماران توصPیه مPی شود کPه مصPرف تخPم مرغ را محدود کرده و فقط
کنند.
اسPPPPPPPPPPتفاده
آPPPPPPPPPPن
ی
سPPPPPPPPPPفیده
از
همچنیPن تخPم اردک ،بلدرچیPن ،بوقلمون و غاز اسPیدی تPر از تخPم مرغ هستند،
بنابرایPن در صPورت لزوم ،برای بیماران نقرسPی ،مصPرف تخPم مرغ بهتPر از تخم
شود.
مPPPPPی
توصPPPPPیه
خوردنPPPPPش
و
بوده
ماکیان
سPPPPPایر
-3از مصPرف غذاهای سPرشار از پوریPن پرهیPز کنید .ایPن غذاهPا سPبب تولیPد اسید
اوریPک بسPیار زیادی در بدن مPی شونPد و تشدیPد کننده ی بیماری نقرس هستند.
معموال غذاهایPی کPه پروتئیPن باالیPی دارنPد ،حاویPی پوریPن زیادی نیPز هسPتند .مانند
گوشت قرمز ،غذاهای دریایی(ماهPی ،میگو ،)...احشای داخلPی نظیرکله پاچه ،مغز،
ماکیان.
و
دنبالن
جگPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPر،
-4مصPرف غذاهایPی را کPه سPطح متوسPطی از پوریPن دارنPد را محدود کنیPد؛ مثل
مارچوبPPPه ،گPPPل کلPPPم ،اسPPPفناج ،ریواس ،لوبیاهPPPا ،قارچ و عدس.PPP
-5از مصPرف زیاد چربPی هPا خودداری کنیPد(بیشتPر از 30درصPد انرژPی روزانه از
چربPPی هPPا نباشPPد)؛ زیرا چربPPی زیاد مانPPع دفPPع اسPPید اوریPPک مPPی شود.
-6مصPرف گوجPه فرنگPی ،محصPوالت تهیPه شده از گوجPه فرنگPی ،توت فرنگی
20ی تخPم مرغ را محدود کنیPد؛ زیرا ایPن مواد سPبب اسPیدی شدن خون می
وزرده
شوند .ایPن عامPل بPه تشکیPل کریسPتال های اورات کمPک کرده و افزایش حمالت
-7روزانPه حداقPل 8لیوان آPب بنوشیPد؛ چون آPب بPه خروج اسPید اوریک
در بدن کمPک مPی کنPد ،مانPع تشکیPل سPنگ های کلیوی می شود ،حمالت
نقرس را کاهPش مPی دهPد ،سPبب جلوگیری از خشکPی مفاصPل می شود
و به کاهش وزن کمک می کند.
-8ورزش کنید .برای بیماران نقرسی ورزش مستمر و مالیم توصیه
می شود .سه بار در هفته به مدت نیم ساعت ورزش یا پیاه روی بسیار
مناسب است.
ورزش های سنگین و شدید می توانند باعث افزایش اسیداوریک شوند
بنابراین نباید بیماران مبتال به آن ورزش سنگین انجام دهند .شنا یکی از
اPگر اPضافPه وزPندارPید و یPPا چPاقهستید ،سPPعیکPPنید تPPPحتنPPظر 9-
بهترین ورزش ها برای این افراد است.
مPتخصصتPPPغPذیPه بPPPه آراPمPیوزPنخPود را کPPاهشدPهید زPیرا رژPیPم های
سPPببPفزاPیPشاPسPیداورPیPکدر خPونشPPوند.
ا
سPPختو شPPدید مPیتPPPواPنPند
تPPPوجPه داPشPته بPPPاشPید کPPه چPاقPیبPPPه تPPPنهPایPیبPPPاPالبPPPرنده اPسPید اورPیPک
Pت
خPوناPس .
-10روزاPنPه مPقدارPیگPPیالPسبPPPخورPید .اPیPنمPیوه نPPقشمPهمیدر بPPPرطرف
کPPردPندرد و حPمالPتنPPقرسدارد ،بPPPه طPورPیکPPه مPصرفروزاPنPه 250
گPPرم از اPیPنمPیوه مPیتPPPواPند سPPطح اPسPیداورPیPکرا در خPونپPPPایPین
Pمن اPنواPع گPPیالPسمPنبع PخPوبPیاز آPنPتوسPیانPینها و
بPPPیاورد .در ض، P
فPPالوPنویPیدها هستند کPPه ازPعواPمPلکPPمککPPننده بPPPه مPفاصPلبPPPه حPساب
مPیآPیPند.
سPPیبیPPکمPحلولکPPمک
،
-11مPحلولبPPPسیار رPقPیقشPPده ی سPPرکPه ی
PتبPPPه طPورPیکPPه پPPPساز دو روز اPسPتفادPه از اPیPن
کPPننده بPPPه شPPما اPس ،
مPحلول کPPاهشدرد و سPPوزPشرا اPحPساسخPواPهید کPPرد .بPPPه اPیPنمPنظور
،
مPقدار دو قPPاشPقچPایخPورPیسPPرکPه ی سPPیبرا بPPPه 450سPPیسPPیآPب
اPضافPه کPPردPه و اPیPنمPحلولرا سPPه بPPPار در روز همراPه بPPPا غPذا مPیل
21
مPحلول مPیتPPPواPنPید دو
،
کPPنید .در ضPPمندر صPPورPتدPلPخواPه ،بPPPه اPیPن
قPPاشPقچPایخPورPیعسلبPPPیفزاPیPید کPPه ا Pلبته در اPفراد دPیابPتیاPضافPه کPPردPن
1-Bash LD, Erlinger TP, Coresh J, Marsh-Manzi J, Folsom
AR, Astor BC. Inflammation, hemostasis, and the risk of
Increase Acid uric in blood
in Communities (ARIC) Study. Am J Kidney Dis.
20011; 53(4): 59-61.
2-Young A, Garg AX. It's about Time: Extending our
Understanding of Cardiovascular Risk from gout. J Am
Soc Nephrol. 2011;20(12) 86-92.
3-Galil AG, Pinheiro HS, Chaoubah A, Costa DM, Bastos
MG. Chronic kidney Dis increases cardiovascular
unfavorable outcomes in outpatients with heart failure.
BMC Nephrol. 2011;10: 31.
4-Hallan SI. Gout: a new opportunity for better
cardiovascular risk stratify- cation. J Intern Med. 2010 ;
266(4):41-47.
5-Chin HJ, Ahn JM, Na KY, Chae DW, Lee TW, Heo NJ, et
al. The effect of the World Kidney Day campaign on the
awareness of chronic kidney Dis and the status of risk
7
-Adel SMH, Shahbazian H. Regression of left ventricular
factors for cardiovascular disease and renal progression.
hypertrophy after successful renal transplantation
Nephrol Dial Transplant. 2010;25(2):13-19.
among uremic patients. Med J IR (MJIRI),2009;16(4):206
-Pun PH, Smarz TR, Honeycutt EF, Shaw LK, Al-Khatib
23.
SM,
deathUric
acid andTargeting
cardiovascular
risk.
Kidney
8-Singh
AK. Resolved:
a higher
hemoglobin
is
Int.2010;
76(6):65-68.
associated
with greater risk in patients with CKD
anemia: pro. J Am Soc Nephrol. 2009;20(7):14-19.
22
9-Clement FM, Klarenbach S, Tonelli M, Johnson JA, Manns
BJ. The impact of selecting a high hemoglobin target level
on health-related quality of life for patients with chronic
kidney Dis: a systematic review and meta-analysis. Arch
Intern Med. 2009;169(12):11-12.
10-Leal VO, Delgado AG, Leite M Jr, Mitch WE, Mafra D.
Influence of renal function and diet on acid-base status in
chronic kidney Dis patients. J Ren Nutr. 2009; 19(2):7882.
11-Alcázar Arroyo R. [Electrolyte and acid-base balance
disorders in advanced Acid uric Dis][Article in Spanish]
Nefrologia. 2008; 28 Suppl 3:87-93.
12-Shahbazian H, Zand Moghadam A, Ehsanpour A,
Khazaali M. Changes in plasma concentrations of
hypoxanthine and uric acid before and after
hemodialysis. IR J Kidney Dis. 2009; 3(3):11-15.
13-Clase CM, Kiberd BA, Garg AX. Relationship between
glomerular filtration rate and the prevalence of metabolic
abnormalities: results from the Third National Health and
Nutrition Examination Survey
(NHANES III). Nephron Clin Pract. 2008; 105(4):c178-84.
23