اعتیاد زنان
اسلاید 1: مقدمه:اعتیاد به مواد مخدر یکی از معضلات اصلی جامعه جهانی است. آمار رو به افزایش مصرف مواد مخدر در دنیای کنونی به گونه ای است که یکی از سمشناسان معروف دنیا به نام لودو ینگ میگوید: «اگر غذا را مستثنی کنیم، هیچ مادهای در روی زمین نیست که به اندازه مواد مخدر این چنین آسان وارد زندگی ملتها شده باشد».مطابق گزارشات آماری، مصـرف مـواد مـخدر در ایـران نـیز روندی افزایش دارد و در میان انواع ناهنجاریها، آسیبزاترین وگسترده ترین معضلات است. اینک پدیده اعتیاد در میان زنان نیز همچون عارضهای فردی، خانوادگی و اجتماعی مطرح میباشد و دارای ابعاد پیچیده و چندگانهای است؛ بدین جهت بررسیهای جامعه شناخـتی، روانـشناختی، اقتصا دی... در راستای شناسایی علل و عوامل این معضل و یافتن راهکارهای مؤثر جهت پیش گیری، مقابله و درمان ضروری است.
اسلاید 2: تعریف اعتیاد:اعتیاد در لغت به معنای عادت کردن و یا خوی کردن به چیز ی است. سازمان ملل متحد) 1950( اعتیاد را ا ین گونه تعریف کرده است: اعتیاد، مسمومیت حاد یا مزمنی است که برا ی شخص یا اجتماع زیانبخش میباشد و از طریق استعمال داروی طبیعی یا صنعتی ایجاد میشود. اعتیاد به مواد مخدر دارای سه ویژگی ذیل است: -1(احساس نیاز شدید به ادامه استعمال دارو و تهیه آن از هر طریق ممکن. -2(وجود علاقه شدید به افزایش مداوم میزان مصرف دارو. -3(وجود وابستگی روانی و جسمانی به آثار دارو، به طور ی که در اثر عدم دسترسی به آن، علائم وابستگی روانی و جسمانی در فرد معتاد هویدا شود.
اسلاید 3: انواع مواد مخدر:مواد مخدر را به لحاظ نوع اثرگذاری، عوارض جانبی، نحوه مصرف و نوع وابستگی تقسیم می نمایند. بر خی از انواع مواد مخدر شامل تریاک، مورفین، هروئین، حشیش، متادون، اِل .اس.د ی و سیگار است. با گذشت زمان این مواد، در اشکال، ترکیبات، آثار و اسامی جدید ی عرضه میشود که ی کی از جدیدتری ن آنها قرص شادی )اکستا سی( یا «متیل دی اک سی متیل آمفتامین»میباشد که به شکل آدامس، قرص، کپسول یا پودر مورد استفاده قرار میگیرد و عوارض خطرناک رو حی و جسمی را به دنبال دارد. امروزه اعتیاد به سیگار به عنوان تنها مادة تخدیر کنندهایی که برای همه افراد جامعه قابل دسترسی میباشد و مصرف آن قبح اجتماعی خود را از دست داده، رو به افزایش است. به زعم بسیاری از افراد جامعه، سیگار، جزء مواد مخدر محسوب نمیشود، در حالی که براساس طبقه بندی سازمان جهانی بهداشت) 1980( به عنوان یکی از مجموعه های اعتیاد به مواد مخدر به حساب آمده است. افراد سیگاری بیشتر از سا یرین در معرض اعتیاد به مواد مخدر قرار دارند. تحقیقات نشان میدهد که 95 درصد از معتادان قبل از اعتیاد، سابقه مصرف سیگار داشت هاند. ا خیر ا مصرف سیگار در بین جوانان و زنان ایرا نی افزایش یافته است. بر اساس اطلاعات سازمان ملی جوانان 30 درصد جوانان کشور در سنی ن 10 تا 19 سالگی، استعمال دخانیات را تجربه کردهاند و نسبت پسران در ای ن تجربه بیش از دختران است. مطابق آمار، حدود 4/3 درصد زنان ایرانی سیگار استعمال میکنند و بیشتر آنها تحصیلکرده میباشند، به طوری که گفته میشود 5 درصد دختران دانشجو سیگاری هستند.از نظر زنان و دختران سیگاری، مصرف سیگار نشانه تشخّص، امروزی بودن، برابری بین زن و مرد، عامل جلب توجه و نیز وسیله جلب رضایت برای ورود به برخی گروههای دوستی پسران است.
اسلاید 4: متغیر های اعتیاد: 1. سن:سن، یکی از عوامل ی است که در نوع رفتار و افعال انسان تأثیر بسزائی دارد، افراد در دورههای سنی متفاوت دارای شخصیتهای متفاوتی هستند. هر یک از این دورههای سنی، زمینهای را برای انجام رفتاری خاص فراهم میکند. یکی از حساسترین و مهمترین دورههای سنی، مرحله نوجوانی و جوا نی است که از حدود 12 سالگی شروع و تا حدود 25 سالگی ادامه مییابد. دراین مرحله، فرد واجد خصوصیاتی از قبیل تشخّ صطلبی، استقلال طلبی، خودنمایی، مخالفت جویی، هیجان خواهی، تأثیرپذیری از گروه دوستان و ... میباشد. در نتیجه زمینه مناسبی برای انحراف وی وجود دارد. داد هها نشان میده د که گروههای سنی به طور مساوی در معرض اعتیاد قرار ندارند، بلکه هر چه سن افراد بالاتر میرود، زمینه های ابتلا به اعتیاد کاهش مییابد ؛ به طوری که 16 درصد معتادان، کمتر از 20 سال هستند و 28 درصد از آنها در سنین 20 تا 24 سالگی معتاد میشوند. تحقیقات نشان میدهد که در سنین بالاتر گرایش به مواد مخدر کاهش مییابد.
اسلاید 5: 2. جنس:در اکثر جوامع، زنان بسیار کمتر از مردان رفتار انحرافی و مجرمانه دارند. در ایران، نرخ اعتیا د مردان بیش از زنان است. به طوری که 95 درصد معتادان، مرد و 5 درصد زن میباشند. تعداد معتادان زندانی مرد نیز بیش از زنان معتاد زندانی است، زیرا اغلب زنان معتاد، مواد مخدر را در خانه مصرف میکنند و به همی ن دلیل مشکل اعتیاد آنان کمتر به چشم می آید و آشکار میشود.
اسلاید 6: 3. سطح تحصیلات: 4. وضعیت تاهل:تعداد زنان معتاد متأهل، بیش از دختران معتاد است. زنان برخلاف مردان به جهت نظارت بیشتر از سوی اعضای خانواده و خویشتن داری ذاتی، کمتر کارهای آسیبزا و خطرناک انجام میدهند. از این رو بین آمار زنان و مردان معتاد تفاوت معناداری وجود دارد. عامل اصلی این موضوع به اعتیاد همسر بازمیگردد.بین سطح تحصیلات،با گرایش به مواد مخدر همبستگی معکوس وجود دارد. با افزایش سطح تحصیلات، از میزان معتادان کاسته میشود.آمار نشان میدهد که تحصیلات اکثر معتادان، در حد دوره متوسطه است. به نظر میرسد با افزایش آگاهی فرد نسبت به آثار و پیامدهای این مواد واشتغالات فکری و عملی وی، گرایش فرد به رفتارهای انحرافی از جمله اعتیاد کاهش مییابد.
اسلاید 7: 5. شغل:تحقیقات نشان میده د که نارضایتی شغلی و فشار ناشی از آن، موجب ناراحتی و خستگی فرد شده و او را وادار میسازد تا برای فرار از این مشکلات، به مواد روی آورد. امروزه به دلایل مختلف، وظیفه خانهداری و تدبیر امور منزل از سوی برخی افراد، عملی بیارزش شمرده میشود که افراد فاقد توانایی های شغلی، وقت خود را صرف آن مینمایند. این تفکر رضایت زنان را نسبت به نقش خانهداری، کمتر میکند، به طوری که آن را رفتاری تکراری و خسته کننده میشمارند، لذا برای رهایی از عوارض آن، به مصرف مواد مخدر گرایش پیدا میکنند. مطابق آمار، اغلب زنان معتاد، خانه دار بوده اند.
اسلاید 8: علل و عوامل اعتیاد:اعتیاد زنان، معضل ی چند وجهی است و علل و عوامل متعد دی نظیر علل فردی، خانوادگی و اجتماعی در بروز و اشاعه آن مؤثر است.الف ) علل فردی:یک بخش از عوامل مؤثر در مصرف مواد مخدر علل فردی است. نتایج یک پژوهش در خصوص شناسایی عوامل اعت یاد زنان، در بخش بررسی عوامل فردی، کاهش دردهای جسمانی را با 47 درصد، کسب لذت 20 درصد، کنجکاوی 24 درصد و کـمبودهای عاطـفی را با 9 درصد گزارش نموده است.
Anabita –
در نمایش آنلاین بعضی فونت ها خوب نمایش نشده این اشکال در پاورپوینت اصلی وجود ندارد پس با اطمینان خاطر خرید کنید.