صفحه 1:
صفحه 2:
\ سرطان
oe
راههاي پيشگيري
wt
صفحه 3:
در هر عصري از تاريخ » بشر گرفتار ترس از يك بيماري بوده
است . در عهد باستان انسان از بيماري سل سپس از سرطان و
اینك از بيماري نوظهوري مانند ایدز رنج مي برد .
اما بي شك سرطان از نكران كننده ترين اين بيماريهاست و كشف
راههاي بيشكيري از آن هدف اصلي پژوهشگران مي باشد.
صفحه 4:
سرطان چیست ؟
* در برخي از شرایط به عللي يك سلول تغییر شکل بيدا كرده و تبديل به يك
سلول سرطاني مي شود.
سلول سرطانی شباهت زيادي به سلولهاي طبيعي بدن ندارد و براي هدف
خاصني : ذا وكليفه بخضصوضي تقنتيم بندي تفي شُود. تقشيم بندي بي .هتقنلاق
سريع سلولهاي سرطاني در هر نقطه از بدن كه باشد به تدريج توده يا توموري
تشكيل مي دهد. اين با ترشح موادي به داخل بدن و يا فشار به اعضاء
مجاور موجب اختلالات عظيمي در بدن مي گردد.
سلولهاي سرطاني بعد از يك دوره مشخص از بين نمي روند و بدون هدف
خاصي رشد مي کنند. به مجموعه اين توده سلولي و علائم و عوارض آنها
بيماري سرطان گفته مي شود.
صفحه 5:
انواع سرطان :
* معده » پوست » استخوان » خون » ریه » کیسه صفرا »
9
صفحه 6:
علت ایجاد سرطانها:
اس با عوامل سرطانزا به « مدت كافي » و « مقدار
كافي » « ممکن است » باعث ایجاد سرطان شود.
9
صفحه 7:
* انواع دخانیات : سیگار » چپق » قلیان . پیپ و جویدن ترکیبات حاوي برگ
تنباگو از مهمترین سرطانزآهاي ایران هستند که مي توانند در بیشتر اعضاء
بدن تولید سرطان کنند. ( لب ۰ حنجره » ریه » مري » مثانه ؛ رکتوم ۰ ..... )
* اشمه آفتاب : اشعه ماوراء بنفش نور آفتاب در پوست خاصیت سرطانزاني
شدید دارد. آنواع دیگر آشعه ماند اشعه ایکس که در رادیوگرافی مورد
استفاده قرار مي كيرد و يا انواعي از اشعه كه بدنبال انفجارات آتمي در
محيط منتشر مي كردد » از جمله سرطانزاهاي بسيار شديد مي باشند.
صفحه 8:
الكل : ماده شيميائي الكل اتيليك موجود در نوشابه هاي
الكلي از جمله شراب » آبجو » عرق و غيره در ايجاد
بسياري ان سرطانها مؤثر است.
ویروسها : نقش ویروسها در بسياري از سرطانها مانند
سرطان دهانه رحم و انواعي از سرطانهاي خون و
نف مشخص شده است. مثلا ویروس هپاتیت ب در
ایجاد دیررس سرطان کبد موثر است .
صفحه 9:
روش تغذیه : مصرف برخي از انواع غذاها در ایجاد یا
جلوگيري از پیدایش بعضي از سرطانها تاثیر دارد.
مانند نوشیدن نوشابه هاي بسیار داغ ( چاي » قهوه و ...)
خوردن غذاهاي داغ فقر غذائي و کمبود ویتامین [ ۰
استفاده ناكافي از میوه جات و سبزیجات تازه . مصرف
ماهي خشك و نمك زده » ترشیجات ۰ شوریجات »
مصرف زیاد چربيهاي حيواني و مواد سرخ کرده ؛
مصرف زياد كلم و سیب زميني در ایجاد برخي سرطانها
نقش دارند
صفحه 10:
ترياك : بویژه سوخته آن يك سرطانزاي بسیار قوي در ایران است که
در ایجا د سرطانهاي مثانه » حنجره » ریه و... نقش دارد.
بعضي از کرمها : بعضي از کرمها که در داخل بدن مستقر مي شوند و
یا در مجاري صفراوي رشد مي کنند .
مسائل مربوط به ازدواج و بارداري : سن ازدواج » سن باردار شدن +
تعداد زایمان ۰ شیر دادن و .... در ایجاد سرطان سینه و دهانه رحم
مؤثر شناخته شده اند.
مواد شيميائي و مشاغل : تماس با اغلب مواد شيميائي مانند اغلب رنگها
» تنفس كرد و غبار برخي معادن و خوردن برخي مواد شيميائي.
صفحه 11:
نحوه ایجاد و انتشار سرطانها :
براي ایجاد يك سرطان وجود عوامل و شرایط چارگانه زیر
لازم است :
خلنل متررشهوا
مدت لازم : زمان یا دوره اي که انسان باید با مواد سرطانزا
تماین داشته باشد
شدت لازم : مثلا تعداد سيگاري که روزانه مصرف مي گردد
و مقدار اشعه آفتابي که به پوست مي تابد.
زمینه شخصي: حساسیت افراد
صفحه 12:
راههاي پيشگيري:
* مبارزه با هر يك از عوامل چهارگانه بالا.
سرطانها بر اثر تماس انسان با عوامل سرطانزباي محيطي
ایجاد مي گردند. بعضي از اين عوامل و شرایط
سرطانزا آنقدر در « روش زندگي » ما وارد شده اند
که در حقیقت قسمتي از. فرهنگ » سنت » و عادات ما
را تشکیل مي دهند مانند نحوه لباس پوشیدن » نوع و
نحوه غذاخوردن » ختنه نكردن و ... 1
صفحه 13:
سرطانهاي شایع در ایران :
سرطان پوست
سرطان مري
سرطان معده
سرطان پستان
سرطان غدد لنفاوي
سرطان مثائة 7"
سرطان دهانه رحم
سرطان ريه
سرطان خون
سرطان تيروئيد
صفحه 14:
علائم اولیه سرطان :
علائم هفت گانه زیر هر چند در بيماريهاي غير سرطاني هم بيد
مي وی و ره ور
کرد:
تغییرات طولاني در نظم و دفع مدفوع یا ادرار
* هر زخم سطحي که بعد از ID روز بهبود نیابد.
هرنوع خونريزي و هرنوع ترشح غیر طبيعي از سوراخهاي
يعي بدن
پیدایش هر توده اي در بدن
سوء هضم و اشکال در فرو بردن لقمه
* تغییرات واضح در شکل و رنگ خالي که قبلا وجود داشته
سرفه هاي مکرر و مزاحم و کلفت شدن صدا.
صفحه 15:
عوامل موّثر در بالا بردن سطح سلامتي
عبارتند از :
آموزش بهداشت
تغذیه صضحیح
بهداشت روان
مسکن و محیط کار عاري از مواد و عوامل سرطانزا
انجام آزمایشات دوره اي به فواصل کافي
واکسیناسیون ( هپاتیت ب )
سب محیط [ OD LOD % علت سرطان را عوامل زیست محيطي مي
دانند
بهداشت فردي
عدم تماس با مواد سرطانزا
صفحه 16:
عوامل پيشگيري کننده در سرطان :
* ویتامین آنتي اکسیدان :
این ویتامینها شامل بتا کاروتن » ویتامین 2 ۰ و ویتامین ) موجود در سبزیجات و میوه جات
ae?
عد ماذة أي أست كه 3/2 جمعيت کرة زمین از آن استفادة مي عفد کة
تركيباتي بنام هي بأشد. آثرات صد ستوظا جاى :در abl
7 ارتباط با ا تومورفاي سار هه به دستگاه گوارش , غدد پستان
لوگمیا و.... شتاخته شبده انتت : Gauss inj
مصرف 10 فنجان 3 تنیز گر رود باعکه تخیر در آیجاد
سرطان پوست مي
صفحه 17:
گوجه فرنگي : اثرات ضد سرطاني گوجه فرنگي در پيشگيري
از سرطانهاي دهان» دهانه رحم » سینه » ریه » کولون »
پالکراس : پروستات ؛رکتوم و مري شناخته شده است.
* فیبرها : نقش سبوس گندم در پيشگيري از سرطانها سینه »
کولون شناخته شده است.
* لوبياي سویا و حبوبات : لويپاي سویا باعث کاهش کلسترول
سرم خون و وزن مي گردد و در افراد مبتلا به دیابت استفاده
مي شود. همچنین در سلامتي قلب و عروق تاثیر زيادي دارد .
سبزیجات و غلات و حبوبات در پيشگيري از بعضي سرطانها و
بيماريهاي کرونر قلب تاثیر بسزائي دارند.
* شیر :
صفحه 18:
توصیه هاي لازم جهت پيشگيري از سرطانها :
رژیم غذاني خود را بر اساس مواد گياهي که حاوي مقدار زيادي از
انواع سبزي ها » میوه هاء حبوبات و مواد نشاسته آي تصفیه نشده
است قرار دهید.
از بروز چاقي پيشگيري کنید و از ازدیاد وزن به میزان بیش از
5 بعد از سن بلوغ جلوكيري کنید. چاقي شانس سر ان رحم و
سيته در زنان يائسه و سرطان كليه و روده بزرك را در هر دو
جنس افزايش مي دهد.
فعالیت بدني خود را زیاد کنید . اگر در شغل شما فعاليت بدني كم
است هر روز يك ساعت تند راه بروید و يك ساعت در هفته ورزش
سنگین ( کوه پيمائي ۰ شناء دو ۰ فوتبال » بسکتبال) انجام د
صفحه 19:
در تمام طول سال روزانه 0000 تا 06000 گرم سبزي و میوه
مصرف کنید.
رژیم غذاني حاوي مقدار زیاد سبزي و میوه از بروز سرطان در
نواحي زیر بطور قطعي اثر پيشگيري کننده دارد: دهان و حلق »
مری » ریه » معده ( گیاهان خانواده سیر وپیاز » هویج » گوجه
فرنگي » مرکبات) روده بزرگ و راست روده ؛ و احتمالا حنجره
» لو زآلمعده » سینه» مثانه » کبد » تخمدان » رحم » دهانه رحم »
پروستات » تیروئید و کلیه .
نکته مهم در مصرف میوه و سبزي اين است که در تمام طول
سال مصرف شوند. اثر پيشگيري کننده آنها وابسته به وجود
موادي است كه به مدت کوتاه در بدن باقي مي مانند و کم شدن
فصلي مصرف سبزي ها و میوه ها اثر پيشگيري کننده نخواهد
داشت .
سبزیجات داراي برگ سبز » گوجه فرنگي و مرکبات
بیش از سایر مواد اثر پيشگيري کننده دارند.
صفحه 20:
*؟ روزانه 600 تا 000 گرم غلات و حبوبات مصرف
كنيد
( بصورت تصفيه نشده ) و مصرف قند و شكر را محدود كنيد.
مصرف غلات همراه با سبوس شانس سرطان معده را كم مي
كند و رزيم غذائي يكنواخت و محدود به غلات تصفيه شده
( آرد و برنج سفید) بعلت کمبود مواد مغذي شانس سرطان مري
و معده را افزایش مي دهد.
اقمسرف نوطلبه هاي کی خر نفارري linen
شانس بروز سرطانهاي دهان » حلق » حنجره» مري » کبد و
لوزالمعده را بطور قطع افزايش مي دهد.
صفحه 21:
مصرف گوشت قرمز را به کمتر از 000 گرم در
روز برسانید . مصرف گوشت مرغ و ماهي بر
گوشت قرمز ارجحیت دارد. مصرف زیاد گوشت
قرمز شانس ابتلاء به سرطانهاي روده بزرگ و
راست روده و احتمالا لوزالمعده » سینه » پروستات و
کلیه را افزايش مي دهد.
كوشت قرمز يك منبع مهم جربيهاي حيواني است و اين
نوع جربيها شانس ابتلا به سرطانهاي روده بزرك »
راست روده » سینه» رحم و پروستات را افزایش مي
دهد
صفحه 22:
مصرف چربي و روغن بخصوص چربيهاي حيواني را
محدود کنید . رژیم غذائي پرچربي شانس ابتلا به
سرطانهاي ریه » روده بزر
پروستات را افزایش مي دهد.
مصرف نمك را به کمتر از 0 گرم در روز محدود کنید.
از ادویه گياهي براي طعم دادن به غذا استفاده کنید. رژیم
غذاني پر نمك احتمال بروز سرطان حلق - بيني ( نازو
فارنکس) را زیاد مي کند . درمورد کودکان مصرف نمك
كمتر از © كرم به ازاي هر (0000(0 كيلوكالري توصيه
مي شود.
از مصرف غذاهاي كيك زده خودداري كنيد و مواد
غذائي را طوري نككهداري كنيد كه با آلوده نشوند.
سمهاي كيكي در بروز سرطان اوليه كبد نقش دارن
» راست روده » سينه و
صفحه 23:
مواد غذائي فاسد شدني را اگر فورا مصرف نمي كنيد بايد به حالت يخ
زده نگهداري کنید.
al ye افزودني مجاز و آلاینده هاي غذاني اگر در سطح مجاز و تحت
کنترل دقیق باشند زیان آور نیستند. ولي مصرف آنها در غلضتهاي بالا
بخصوص در كشورهاي در حال توصعه که کنترل دقیق در اين موارد
انجام نمي شود خطرناك است . بعضي از مواد آلاینده كشاورزي جزء
مواد سرطانزا هستند.
از مصرف گوشت هاهي و مرخ سوخته شده خودداري کنید و مصرف
گوشت کباب شده بر روي شعله مستقیم آتش را محدود کنید.مصرف
زیاد گوشت و ماهي کباب شده شانس ابتلا به سرطان معده و مصرف
زیاد گوشت برشته و سرخ شده شانس ابتلا به سرطانهاي روده بزرگ
و راست روده را افزایش مي دهد. سوزاندن زغال و چوب باعث
ایجاد مواد سرطانزا مي شود. بهترین روش پخت مواد غذاني آب پز
کردن » بخار پز کردن یا استفاده از میکروویو مي باشد.
صفحه 24:
در صورت عدم رعایت نکات ذکر شده قبلي »
مصرف مكملهاي غذاني بصورت ویتامین و غیره در
بيشكيري از سرطان كمكي نمي كند.
از استعمال توتون وتنباكو جه بصوريت جويدن يا دود
كردن خودداري كنيد. توتون و تنباكو علت عمده
سرطان ریه است و يكي از. مهمترین علتهاي ساير
سرطانهاي قسمت فوقاني دستگاه تنفسي و گوارشي
محسوب مي شود. همچنین در بروز سرطانهاي
لوزالمعده » دهانه رحم و مثانه هم نقش دارند.
صفحه 25:
سرطانها و تغذیه :
پیشگیری
حرف اتواع مجوه رو سيري 7[
خودداري از مصرف الکل/
خودداري از استعمال
دخانیات ناس
قودداری از مختواف حاف تک
سود شده
dial A shape gilt gay
جیوه یزیا عدم مخ رافم
الكل و دخانيات
مصرف انواع سبزي و میوه /
عدم استعمال دخانیات و
الکل / عدم مصرف مایعات
él
عامل ايجاد
مصرف الكل
مصرف مداوم ماهي
ك سود شده
وعدرف اقل و وعانياضة
اكد يوون صرق
انواع سبزي و ميوه
نا 9660
اسعتهال تهانيات و
عضرى القلة
asus ناسا دا
نوع سرطان
دهان و
بيني و
حنجره
صفحه 26:
زژیم غداني سرشاز از
انواع هيوه و تبرق
باعث bs.
3 در افراد سيگاري
, قبلا سیگا
زعانت بهداشت:/ مصرف
غذاهاي سالم / رزيم
غذائي سرشار از انواع
میوه و سبزي/ رژیم
غذائي مناسب/ عدم
استفاده از غذاهائي
که باءمواد شیمیاتن از
جمله نمك و ترشي
نگهداري مي شوند
ترك دخانیات / رژیم
غذائي مناسب / رژیم
غذائي سرشار از انواع
میوه و سبزي
استعمال دخانیات تا 80
96
عفونتها : عدم مصرف
سيزي و میوه ,
استفاده از غذاهاي
فاسد , مصرف
غذاهائي که در شعله
مستقیم آتش کباب
یا سوخته شده اند ,
دخانیات , غذاهاي
سرخ شده ,
ترشیجات و
شوریجات
استعمال دخانیات »
مصرف زیاد گوشت
قرمز
ريه
معده
لور
ده
صفحه 27:
رعایت رژیم غذائي سنگهاي صفراوي . | کیسه صفرا
مناسب و پيشگيري چاقي
از چاقي نا 9050
خودداري از مصرف عفونت با ویروس کید
الكل / هيانيت © ,8 -
واكسيناسيون / مصرف الكل 1
وغايت بهداشت خوردن غذاي آلوده
مواد غذائي يا عدي كني
آفلاتوكسين
تغيير شيوه زندكي : علت اصلي نحوه تغذيه | روده بزرگ
تغذیه صحیح » و عوامل مربوط به و راست
خلت هم ی آن/ چاقي , مصرف رده
و عدم مصرف الكل obey چزیس: : قند
نا 9075 وشکر , گوشت
کباب شده با در
روغن سرخ شده »
الکل
صفحه 28:
ژیم غذائي سرشار از
انواع میوه و سبزي!
خودداري از مصرف
الکل / پيشگيري از
چاقي / ورزش
منظم تا ۱۹۵50
رزيم غذائي سرشار از
انوا مهمو و شيو
پيشگيري از چاقي تا
Spas - % 50
سبزي و میوه
رژیم غذائي سرشار از
انواع مبوه و سبرّي
تا 9620 / داشتن
فعاليت بدني
مناسب / كم كردن
مصرف كوشت
قرمز و جربيها
عوامل هورموني نقش
اصلي را دارند كه تحت
ثاثير تغذيه بخصوص
قبل از سن بلوغ
هستند رشد سریع در
سالهاي اول عمر و
بلوغ زودرس / چاقي/
الکل/ مصرف زياد
گوشت قرمز و چربي
مصرف زیاد گوشت قرمز
و چربي
چاقي مهمترین علت |
مصرف چربي
مصرف زیاد گوشت قرمز
و چربيهاي حيواني ,
چاقي,
تخمدان
رحم
پروستا
صفحه 29:
رزیم غذائي سرشار از
سبزیها و کاهش
مصرف گوشت قرمز
عم استعمال
دخانیات/مصرف رژیم
غذائي سرشار از
سبزیها کاهش
مصرف گوشت قرمز
و ساير غذاهاي بافت
حيواني
هم کمبود ید و هم
مصرف بیش از
ul a>
استعمال دخانیات و
wile
تیروئید
صفحه 30:
رعایت بهداشت و رژیم
غذائي سرشار از
سبزيها و ميوه ها
يوشيدن لباسهاي كامل
در خارج از منزل بين
ساعات 10 صبح تا 4
عصر/ استفاده از
كرمهاي ضد آفتاب |
استفاده از كلاههاي
لبه بلند در حين كار
در آفتاب / قرار
كرفتن در سايه در
مواقع غيرلزوم/
انستغمال دخانیات: تماش
شعلن با مواد تترطانزا
, عفونت مثانه , انگل
شیستوزومیا
اشعه آفتاب ؛ اشعه
آتکش موه یبای
مانند قير و قطران»
وجود محل زخم و
موخنگي هيلن
پوست
صفحه 31: