بیماری‌هاپزشکی و سلامت

اپیدمیولوژی بالینی اسهال های حاد و مسمومیت های غذایی

صفحه 1:

صفحه 2:
تعریف. ‎ae I‏ " ‎J‏ سهال ۳ مجم بار یا بیشتر مد 2 3 3 در ۴ سا ‎Cee‏ شل ۱ عت كويذ را به خود بكير 3 le 0

صفحه 3:
اهميت: اسهال ها از علل عمده بيماري و مرگ به ویژه در بين كودكان كشور هاي در حال توسعه هستند. هنوز سالانه 1.9 بیلیون مورد كودك زير © سال در جهان مبتلا به اسهال مي شوند که 20 نفر آنها مي میرندا به طور متوسط هر کودك زیر 6 سال» ۵.0 بار در سال دچار اسهال مي شود.

صفحه 4:
اسهال ها از نظر شكلي دو دسته هستند: ‎ata.‏ أبكي(ساده) ‏(غیر التهابي) ‏. خوني (ديسانتري) ‏(التهابي)

صفحه 5:
از نظر پاتولوژيك سه دسته اند : اسهال هاى غير التهابى یا آنتروتوکسینی اسهال هاى التهابى يا سيتوتوكسينى ا اسهال هاى نفوذى

صفحه 6:

صفحه 7:
اسهال ‎cla‏ غير التهابى: » تهوع واستفراغ - اسهال ساده و آبکی- گاهي درد شکم وعلایم دهیدرآتاسیون - بدون تب. « اسهال های التهابی و تهاجمی: * اسهال آبکی یا دیسانتری ( اسهال خونی بلغمی) کرامپ های شک می - زورپیچ - به ندرت استفراغ - تب - لرز - میال_ژی - و علایم سیستمیک

صفحه 8:
© مدفوع آب برنجى زياد: وبا © اسهال حجیم رنگ پریده: سوءجذب © مدفوع حجیمءچرببد بو همراه با نفخ: = ‎We‏ ‏* مدفوع خونیبلغمی دو مرحله ای: شیگلا 9 اسهال خونی همراه با لکوسیت های تک هسته ای ‎yap igh ing‏ یرسینیا آنتروکولیتیکا © مدفوح سبز رنگ: سالموثلا

صفحه 9:
ce nh ‏احتمال کدام نوع اسهال بیشتر است‎ 1 دلپیچه ۳ تب ولرز يا زوربيج اسهال التهابي

صفحه 10:
نوع اين اسهال را ر ۰ تب - - دهیدر ‎A‏ که ظرف > ریز ميالژي سم ‎Ss‏ اسیون 9 خود به خود و به حود كوب زور مي شود اسهال التهابي تو 3 سيدو : توكسيني

صفحه 11:
= @& ree \%@e عوامل اتيولوژيك ‎Sigal‏ نا

صفحه 12:
عوامل مولد اسهال هاى غير التهابی (آنتروتوکسینی) هوییریو کلرا ‎cholerar)‏ نط1 0) ای کولای آنتروتوکسی ژنیک (001. 2 عفدب و مامه 02) الاكلوستريديوم يرفر نز انس ‎(Clostrictuca PerPriacgecs)‏ الاباسيلوس ‎(Burts Cereus) vise‏ استافیلو کوک اورئوس ‎(Grophyorors Bureus)‏ "ا آثروموناس هيدر وفيلا (ملدامسطمرا/ صحد- 8 ) ها پلسیوموناس شیگلوئینس (ط0 سمسمسی) وویروس های شبه نورواک ‎(Oonwok Like Oinses)‏ هاروتا ویروس ها ‎(Rokwvirwes)‏ هآدنو ویروس های روده ای (عصسسد() عس؟) "1 زيارديا لامبليا (مماحاءدمما ‎(rar‏ #اكرييتو سيوريديوم و سيكلوسيورا

صفحه 13:
عوامل مولد اسهال های التهابی یا سیئوتوکسینی ‎COkigeta) ym‏ سألمو: و ‎oat}‏ ‏كامبيلوباكث رز ونى ‎(Coxppylobarter Jejuci)‏ الاآنتر و همور ايك اى كو لاى (8.00) حي اس دامح 2)) ‎ae‏ اى كولاى (ام0. 07 ‎(Caterpiasive‏ ‏هیرسینیا آنتروکوا کولیتیکا( تفس ‎(Wersicia‏ ‏#ريبريو بارا سید ‎(Obro Pachewolins)‏ كلوستريديوم ديفيسيل (صلاع:01) حل هود 0©) آثروموناس هيدر وفيلا (حمبا" عمسمسجه) © بلسيوموناس شيكلوئيدس > («طلءطاصي :ا سمسسسسی) ‎ta sal am‏ هيستوليتيكا 1 ‎(Gereovebu ‘Wisiolicn)‏

صفحه 14:
عوامل مولد اسهال های تهاجمی(نفوذی) » سالمونلا تایفی ‎(Gukooueks Typhi)‏ «یرسینیا آنتروکولیتیکا (وعشامد هاه 2 ‎(Yerstata‏

صفحه 15:
یکبار دیگر عوامل مولد را مرور کنید: در اسلاید های بعدی به شما نشان داده می شوند» جه نوع اسهالى را ايجاد مى كنند؟

صفحه 16:

صفحه 17:
(Chek) 65 اسهال التهابي (سیتوتوکسیني)

صفحه 18:
ای کولای آنتروتوکسی ژنیک (:ام0. 02 عدص ماص هاه 2 ) اسهال غير التهابي (آنتروتوكسيني)

صفحه 19:
کلوستریدیوم پرفرنژانس اسهال غیر التهابي (آنتروتوکسیني)

صفحه 20:
اسهال مهاجم یا نفوذي

صفحه 21:
اسهال غیر التهابي (آنتروتوکسيني)

صفحه 22:
آنتروهموراژیک ای کولای اسهال التهابي (سیتوتوکسیني)

صفحه 23:
) 8 ‏سحاو‎ ures) dil ‏استافیلوکوك‎ اسهال غیر التهابي (توکسيني)

صفحه 24:
آثروموناس هیدروفیلا (ه ابا" عممممسبه؟)) اسهال غير التهابي (آنتروتوكسيني)

صفحه 25:
پلسیوموناس شیگلوئیدس ‎Ghigelades)‏ موس ۳ اسهال غیر التهابي (آنتروتوکسيني) این نوع بعضا اسهال التهابي نيز مي دهد.

صفحه 26:
ویروس نورواك ویروس شبه نورواك اسهال غير التهابي (آنتروتوکسینی)

صفحه 27:
آنترواينويزيو اى كولاى («مشعدرهاصهه 12) ‎(G.Cck‏ الف 0 اسهال التهابي (سيتوتوكسيني)

صفحه 28:
روتا ويروس ها (وعص شه )

صفحه 29:
آدنو ویروس های روده ای ‎Brieric)‏

صفحه 30:
مجان تتهاني (ديتزتيعسيا _

صفحه 31:
Giardia) Ge ‏زيارديا‎ اسهال غیر التهابي (آنتروتوکسيني)

صفحه 32:
iS كسيني) 1 . | نتروا تيبي( ۱ التهاب غير سهال |

صفحه 33:
Yersinia) ‏يرسينيا آنتروكوليتيكا‎ (Gotervovltica _ ab (ee) el a ‏یرسینیا ممکن است اسهال نفوذي نيز بدهد.‎

صفحه 34:
اسهال غیر التهابي (آنتروتوکسيني)

صفحه 35:
اسهال التهابي (سیتوتوکسیني)

صفحه 36:
ویبریو پارا همولیتیکوس (سسان) ات /۵<)) اسهال التهابي (سیتوتوکسیني)

صفحه 37:
آثروموناس هيدروفيلا (جج---62) اسهال التهابي (سيتوتوكسيني)

صفحه 38:
آنتاموبا هيستوليتيكا («ماء--»-2) ‎(Wistol tix‏ اسهال التهابي (سيتوتوكسيني)

صفحه 39:
۰ گاستروآنتریت هاي ويروسي وبا ۰ شیگلا * سالمونلا تايفي * اي كولاي ۰ آنتاموبا هیستولیتیکا ۰ ژیاردیا

صفحه 40:
کدام غذا؟

صفحه 41:
نوع غذا و مسموميت ها © گوشت گاو و همپرگر امتاف- كلرستريدييم- ساتمرنلا-+66ه يده.ه ه گوشت مر غ: امتاف - كلوستريديوم - سالمونلا و غذاهاى دريايى: سهبراسريتيوس © تخم مرغ: استاف - سالمونلا - شیگلا موادكر ب وهيد رأتى (سلاد الويه- مس شيرينى خامه اى): . استاف شيكلا © مواد لبذى (شير- بنير-خامه بستنى): استاف - 8/0 8.004)- سالمونلا ‎e‏ برنج و حبوبات: باسيلوس سرئوس © كاهو و سبزيجات: بميلس سروس ,هه يده.ه - تيكد و آب سیب" ‎COOL‏

صفحه 42:
عوامل بیماری زای مربوط به شیر . ه مایکوباکتریوم بویس © بروسلا © سالمونلا © ليستريا مونوسيتوزنز © اشه ريشيا كولى © يرسينيا آنتروكوليتيكا © استافيلوكوك اورئوس © باسيلوس سرئوس

صفحه 43:
فکر کنید و پاسخ دهید. وقتي در يك اپيدمي مسمومیت غذاييءاين غذا يامادهمي غذايي مصرف شده باشدءبه فكر کدام ارگانیسم ها مي افتبد؟

صفحه 44:
استاف - کلوستریدیوم - اي كولاي - سالمونلا

صفحه 45:
استاف اورئوس - کلوستریدیوم - اي كولاي - سالمونلا

صفحه 46:
استاف - کلوستریدیوم - اي كولاي - سالمونلا

صفحه 47:
استاف 8 باب له

صفحه 48:

صفحه 49:

صفحه 50:

صفحه 51:
شیگلا - اي كولاي - باسیلوس سرئوس

صفحه 52:

صفحه 53:
استاف اورئوس - اي كولاي اوه - سالمونلا

صفحه 54:

صفحه 55:
کنسرو ماهي ‏ سوسیس . بوتولیسم (بوتولینیوم)

صفحه 56:
دوره کمون» يك نكته كليدي...

صفحه 57:
۰ 60 ساعت: ۳ استاف اورئوس - باسیلوس سرئوس 1 ۱ نوع استفراغی - بوتولیسم ۱ ۰ 0۱6 ساعت: کلوستریدیوم پرفرنژنس - باسیلوس سرئوس نوع اسهالی ۰ بیش از ©0 ساعت: ویبریو کلرا - ای کولای آنتروتوکسیژن - ای ‎SYS‏ آنتروهموراژیک - گ.ونه های سالمونلا و شیگلا ویبریوپاراهمولیتیکوس

صفحه 58:
oi on غذاى آلو ده ‎Lv‏ ه شير آلوده ه وسایل پخت آلوده © حشرات و آفات ۰ دست های آلوده هحیوانات خانگی »فضولات انسانی و حیوانی ه محصولات حیوانی

صفحه 59:
و حتی با (0) ارگانیسم: مثل: شیگلا - ای کسولای ۱ 0 آنتروهموراژیک - ژیاردیا و... ‎BOP‏ | ه کمتر از هزار ارگانیسم: / مثل:سالمونلا تایفی- کامپیلوباکترژژونی - و... ۰ 00هزارتا بیش از یک میلیون ارگانیسم: مثل : ای کولای آنتروتوکسیژنیک - سالمونلا های غیر تایفی - کلوستریدیوم پرفرنژنس وییریو کلرا - ویبریو پاراهمولیتیکوس - و...

صفحه 60:

صفحه 61:

صفحه 62:
...اين هم از نزديك تر

صفحه 63:
.اشكال روشن است

صفحه 64:
استفاده از يخ هاي آلودهءبراي تهيه خاکشیر بخ ۱۷ مال نیز»خطر + آلودگي را در .بي دارد

صفحه 65:

صفحه 66:
در اين عکس چه مشکلی را مشاهده می کنید؟ اکوفته...فاضلاب

صفحه 67:

صفحه 68:

صفحه 69:

صفحه 70:
© مشكلات بهداشتی وسایل و ابزار © مشكلات مربوط به مواد اوليه ى غذايى «مشكلات فرآيند هاى بخت »توزيع و مصرف »نقص بهداشت فردى در كل فرآيند يخت تا مصرف همشکلات مربوط به نگهداری غذا © نقص دفاع ميزبان و نقص بهداشت محٍ ۳ ۱ تسد ال

صفحه 71:
مشکلات مربوط به بهداشث محیط نظیرمشکلات: ۵ کفدیوار.سقف »پنجره ها و ... محیط پخت غذا. ۵ انبار های مواد اولیه و روزانه. 9 سرد خانه های بالای صفر و زیر صفر. © سالن های پخت برنج »ءخورش .کباب .و تهیه ی سالاد. © بخش شستشو و نگهداری ظروف. 9 سرویس های بهداشتی, © آزمايشكاه. le © فاضلاب. © هوا »تهويه »و دماى داخل سالن هاى پخت.

صفحه 72:
مشکلات بهداشتی وسایل كار: © جنس وسایل © سلامت وسایل و دستگاه ها © تمیزی وسایل و دستگاه ها

صفحه 73:
گوشت قرمز گوشت مرغ et Re 2 ‏تخم مرغ‎ ۷ ‏غذا های کنسرو شده‎ مواد لبنی سبزی جات صیفی جات

صفحه 74:
مشکلات فرآیند پخت » توزیع و مصرف: ه تحلیل ‎Orticd Picts‏ در هر غذا. © مشكلات آماده سازی (خارج کردن از انجماد - پستایی - انجماد دوباره - دستکاری زیاد). ه نیمه پز شدن غذا, © مشکلات هیتر های حامل غذا. ۰ مشکلات اتومبیل های گرمخانه دار. به تاخیر افتادن مصرف.

صفحه 75:
مشکلات بهداشت فردی: « نداشتن وسایل حفاظت فردی (کلاه - ماسک - دستکش - روپوش - چکمه - جليقه ی گرم کننده برای کارکنان بخش پستایی و سرد خانه ها - عینک برای کارکنانی که با دود و مواد تند سر و کار دارند - و...). "ا عدم استحمام مکرر و شستشوی مکرر دست ها توسط کارکنان, « پاکیزه نبودن لباس کارکنان.

صفحه 76:
مشکلات مربوط به نگهداری غذا: 1 نگهداری غذای آماده شده در دمای محیط. سرد نکریدن کافی غذا (صفر تا هشت درجه ی سانتی گریاد), نگهداری غذا با حجم زیاد در یخچال. ‎mm‏ عدم رعایت زنجیره ی گرما (20 درجه ی سانتی گراد ) تا مصرف. ‏وضعیت نامناسب فریزر ها (وجود برفک - نداشتن درجه ی حرارت منهای ‎IO‏ درجه ی سانتی گراد - نگهداری مواد با بسته بندی آلوده - و...).

صفحه 77:
وم ۰ ‎٠‏ ۰ نقص دفاعى ميزبان: © شيرخوارانءبه علت اينكه هنوز كلونيزاسيون روده اى در آنها بوجود نيامده:زودتر به اسهال مبتلا مى شوند. بیش از 9696 فلور طبیعی کولون را باکتری های بی هوازی تشکیل می دهند که این باکتری ها موجب ,ح اسیدی و ایجاد اسید های فرار می شوند که اين امر در مقابل کلونیزاسیون پاتوژن های روده ای نقش حیاتی دارند. 8 کسانی که از آنتی بیوتیک ها به صورت بی رویه استفاده می کنند(از بین رفتن کلونیزاسیون روده ای). @ نقص ایمنی سلولی و کمبود ایمونوگلبولین های ‎AAD ABE‏

صفحه 78:
نقص دفاعی میزبان: کاهش اسید معده به علت: 9 مصرف آنتی اسید و آکلریدری و مصرف 1,0 بلوکر ها کاهش موئیلیتی روده به علت: و دیابت © اسکارودرمی 9 مصرف داروهای مخدرءآنتی کولینرژیک.دیننوکسیلات»و...

صفحه 79:
مشخص کنید »تحت این شرایط » افراد به ایتلا به چه نوع اسهالي مساعد مي شوند؟

صفحه 80:
Se : تاف - سالمونلا و ... اسهال ناشي از:شیگلا - استاف

صفحه 81:
مصرف بي رویه آنتي بيوتيك ها اسهال ناشي از:از بین رفتن فلور روده - کلوسترید یوم دیفیسیل

صفحه 82:
شنا در آب هاي آلوده " ءءء جوا سر مارا

صفحه 83:

صفحه 84:
استفاده از آب آلوده اسهال ناشي از :شیگلا - ژیاردیا - کمپیلوباکتر - آمیب - وبا و ...

صفحه 85:

صفحه 86:

صفحه 87:
استفاده از تخم مربغ هاي شکسته و کثیف

صفحه 88:
Duck ‏ات‎

صفحه 89:
ویژه با استفاده از لب ها. xy

صفحه 90:
الع و هان توسط كوا ۱ دكان تاز ورا 0 ۱ زه راه فتاده. ۱ سهال 5 شيگلايي

صفحه 91:

صفحه 92:
پيشگيري و کنترل...

صفحه 93:
پیشگیری: 9 شستشو و گندزدایی مرتب محیط ءوسایل و دست ها. # دفریزینگ و رفریزینگ مناسب مواد غذایی. ‎Mm‏ نگهداري مناسب وپختن کامل غذا. ‎gg‏ مصرف آب سالم (جوشاندن - فیلتراسیون - کلریناسیون - اوزونیزاسیون و...). * اجتتاب از مصرف غذاهای خام یا مشکوک. ‏اجتتاب از مصرف تخم مرغ های شکسته »کثیف .و ‏خونی یا به صورت نیمرو. 8 اجثناب از مصرف کنسرو های باد کرده.

صفحه 94:
پیشگیری (دنباله): ه جوشاندن شیر. « گند زدایی سبزیجات و میوه های زمینی. ها رعایت زنجیره ی سرد و گرم. * اجتناب از مصرف بی رویه ی آنتی بیوتیک هاء آنتی اسيد ها و داروهاى ‎DE‏ بلوکر. ا كوتاه كردن فاصله ى زمانى بين پخت تا مصرف. استفاده از وسايل حفاظتى در فرآيند هاى تهيه و توزيع. مبارزه با حشرات و جوندگان, ۵ جیپ یشگیریاز لفزلیش‌مرگو میر.

صفحه 95:
پیشگیری (دنبال: ‎mm‏ اجتناب از مصرف غذاهای دوره گردی. ‏وه شیمیوپروفیلاکسی در مواردی نظیر وباءاسهال مسافرین» و .. ‏استفاده از بیسموت سالیسیلات در پیشگیری از اسهال مسافرین. ‏« درمان بیماری هایی مثل پارونیشیا. ‏درمان ناقلين و دور كردن آنها از مرکز غذایی تا رفع کامل مشکل. ‏واکسیناسیون (تحقیقات اخیر حاکی از پیشرفت هایی در زیمینه ی تولید واکسن هایی علیه روتاویروس ها ءشیگلا »ویبریو کلرا » سالمونلا تایفی » ای کولای آنتروتوکسیژنیک می باشد). ‏تغذیه با شیر مادر

صفحه 96:
کنترل عفونت: # کنترل آب (لوله کشی - تصفیه - فیلتراسیون - اوزونیزاسیون - کلریناسیون - جوشاندن و...). « کنترل غذا (مواد اولیه - فرآیند تهیه - حمل و نقل و توزیع - مصرف و نگهداری غذا). #کنترل مراکز تولید و توزیع غذا (پایش). « کنترل فاضلاب. ا کنترل بهداشت فردی, # کنترل ناقلین و بیماران, « کنترل حشرات و جوندگان.

صفحه 97:
تصاویر بعدي نشانگر نكاتي از پيشگيري از بيماري هاي اسهالي است»لطفا بيام مورد نظر را باز گو نمایید.

صفحه 98:
- استفاده ازصابون مايع تاكيد بر استفاده و موم سیر اينکه صابون جامد اختصاصي باشد.

صفحه 99:
معاینه و درمان پاناريبه ویژه در آشپزها

صفحه 100:
وراه یی نیزا Enhanced | ره اهتامم6 استفاده از واکسن روتاويروسي - روي درماني و 0.8.8 سه اقدام مفيد كنترلي است.

صفحه 101:
آب هاى بين راهى اجتناب كنيد يه«

صفحه 102:
یک پیشنهاد برای برخورد با اسهال های حاد علايم بالينى راتحليل مى كنيم دسته ى اسهال را مشخص مى كنيم وطيف اركانيسم هاى محتمل را يادداشت مى نماييم 1 دوره ی کمون بيمارى را حدس مى زنيم غذاهاى مصرف شده را ليست وتحليل مى كنيم ۱ ارگانیسم » يا ارگانیسم های مسئول را حدس می زنیم سپس اقدامات تشخیصی پاراکلینیکی را انجام می دهیم

صفحه 103:
(Ocse Iwestiquicd ‏در یک تابستان گرم.ساعت 0 بعد از ظهرء‌از یک‎ ‏اردوگاه خبر می دهند که تعداد قابل توجهی از اعضای‎ ‏اردوگاه مبتلا به یک نوع گاستروآنتریت شده اند.‎ ‏از شما می خواهند که برای بررسی به محل برويد و‎ ‏شما نيز به محل مى روید.‎ در بررسی اپیدمیولوژیک همه گیری فوق»0»7 نفر »در تمام سنین و در هر دو جنس به بیماری مبتلا شده بودندو وضعیت آشپزخانه ی اردوگاه و بهداشت فردی آشپز مناسب تشخیص داده نشد.

صفحه 104:
در بررسی بالینی بیماران»000 نفر مبتلا به یک اسهال خفیف بدون خون و 2 نفر مبتلا به اسهال خونی همراه با کرامپ های شکمی میالژی»و حال عمومی بد بودند. حال یک کودک 9 ساله و دومرد 00 و ‎POC‏ ساله وخیم بوده که به بیمارستان منتقل شده اند. با توجه به علایم و نشانه های بالینی که به دست آورده اید»اسهال را در چه دسته ای طبقه بندی می کنید؟

صفحه 105:
اسهال التهابی و تهاجمی

صفحه 106:
در ایجاد اين اسهال؛چه طیفی از ارگانیسم ها دخالت داشته داند؟

صفحه 107:
عوامل مولد اسهال های تهاجمی و نفوذی: شیگلا - سالمونلا - کامپیلوباکتر - ای کولای آنتروهم وراژیک - برسینیا - ویبریو پاراهمولیتیکوس - کلوستریدیوم دیفیسیل آتروم وناس - پلسی وموناس - وآمیب .

صفحه 108:
اگر اسهال .التهابی و سیئوتوکسینی باشدءدوره کمون بیماری در چه طیفی قرار می گیرد؟

صفحه 109:
Sele JO ‏بیش از‎

صفحه 110:
Onse “westyatos (ood...) در بررسی غذای مسئول لیستی آز غذاهایی که در ساعت گذشته توسط مبتلایان و سایر اعضای اردو مصرف شده .به شرح زير به دست می آورید. ناهار روز قبل: چلوکباب کوبیده +سالاد کاهو+آب سیب عصرانه: بستنی پاستوریزه شام: کوکوی سیب زمینی + ترشی صبحانه ی امروز: شیر پاکتی + پنیر + عدسی مصرف نیمروزی مروز : استفاده از آب بين راهى + مصرف تخمهو بست ه+ هندوانه ناهار امروز: مرغ كنتاكى +ماست

صفحه 111:
يدقظر كما كدابيراة غذاهاى زير ميتوانند مسئول بروز همه كيرى باشند و جرا؟؟

صفحه 112:
گوشت چرخ کرده آب سیب

صفحه 113:
يك بار ديكر نوع غذا و مسموميت هاي غذايي را مرور كنيد © گوشت گاو و همپرگر امتاف- كلرستريدييم- ساتمرنلا-+66ه يده.ه ه گوشت مر غ: امتاف - كاوستريديوم - سالمونلا و غذاهای دریایی: «یریربرامربتیکوس © تخم مرغ: استاف- سلمونلا- شيكلا و موادکر بو هید راتی (سالاد الویه -س- شبرینی خامه اى): استاف شيكلا 9 مواد نی (شیر - پنیر - خامه - بستتی): استاف- 0۳ 0.04 سامونلا ه برنج و حپوپات: بایلوس سروس کاهو و سپزیجات: ‎stu‏ سرئوس- ,1© يده.© - شيكلا © آب سیپ: موی

صفحه 114:
حال با تحلیل غذاهاي ارگانیسم یا ارگانیسم های

صفحه 115:
گوشت چرخ کرده کاهو آب سیب سالمونلا شیگلا ای کولای آنتروهموراژیک ای کولای آنتروتوکسیژنیک ای کولای آنتروهموراژیک ای کولای آنتروهموراژیک (0. 02 جاه صودو سه | وهاه 2

صفحه 116:

اپیدمیولوژی بالینی اسهال های حاد و مسمومیت های غذایی دکتر سید منصور رضوی تعريف: از نظــــر اپيدميول‍وژيك،اسهال به دفع سه بار يا بيشتر مدفــوع شل يا آبكي در 24ساعت گويند. مدفوع شل مدفوعي است كه شكل ظرف را به خود بگيرد. اهميت: اسهال ها از علل عمـده بيماري و مرگ ،به ويژه در بين كــودكان كشور هاي در حـــــال توسعـــه هستند. هنوز ساالنه 1.3بيليون مورد كودك زير 5سال در جهان مبتال به اسهال مي شوند كه 3200000نفــر آنها مي ميرند! به طور متوسط هــــر كودك زير 5سال 3.3،بار در سال دچار اسهال مي شود. اسهال ها از نظر شكلي دو دسته هستند: حاد آبكي(ساده) (غير التهابي) خوني (ديسانتري) (التهابي) از نظر پاتولوژيك سه دسته اند : اسهال های غیر التهابی یا آنتروتوکسینی ()Non inflammatory-D.D اسهال های التهابی یا سیتوتوکسینی ()Inflammatory D.D اسهال های نفوذی ()Penetrating D.D عاليم باليني اسهال های غیر التهابی: تهوع واستفراغ – اسهال ساده و آبکی -گاهي درد شكم وعالیم دهیــــدراتاسیون – بدون تب. اسهال های التهابی و تهاجمی: اسهال آبکی يا دیسانتری ( اسهال خونی بلغمی) کرامپ های شکــــــمی – زورپیـــــچ -به ندرت استفراغ – تب – لرز – میالــــــژی – و عالیـم سیستمیک مدفوع آب برنجی زیاد :وبا اسهال حجیم رنگ پریده :سوءجذب مدفوع حجیم،چرب،بد بو همراه با نفخ :ژیاردیا مدفوع خونی-بلغمی دو مرحله ای :شیگال اسهال خونی همراه با لکوسیت های تک هسته ای وسندروم شبه آپاندیسیت: یرسینیا آنتروکولیتیکا مدفوع سبز رنگ :سالمونال احتمال كدام نوع اسهال بيشتر است؟ تب ولرز دلپيچه يا زورپيچ اسهال التهابي اسهال ساده نوع اين اسهال را مشخص كنيد. تب – لرز – ميا‍‍لژي – شكم درد و گاهي دهيدراتاسيون كه ظرف 3روز خود به خود خوب مي شود. اسهال التهابي سيتوتوكسيني عوامل اتيولوژيك اسهال ها عوامل مولد اسهال های غیر التهابی (آنتروتوکسینی) ویبریو کلرا ()Vibrio cholerae ای کوالی آنتروتوکسی ژنیک ()Enterotoxigenic E.Coli کلوستریدیوم پرفرنژانس ()Clostridium Perfringens باسیلوس سرئوس ()Bacillus Cereus استافیلوکوک اورئوس ()Staphylococcus Aureus آئروموناس هیدروفیال ()Aeromonas Hydrophila پلسیوموناس شیگلوئیدس ()Plesiomonas Shigelloides ویروس های شبه نورواک ()Norwalk Like Viruses روتا ویروس ها ()Rotaviruses آدنو ویروس های روده ای ()Enteric Adenoviruses ژیاردیا المبلیا ()Giardia Lamblia کریپتو سپوریدیوم و سیکلوسپورا عوامل مولد اسهال های التهابی یا سیتوتوکسینی شیگال ()Shigella سالمونال ()Salmonella کامپیلوباکترژژونی ()Compylobacter Jejuni آنتروهموراژیک ای کوالی ()Enterohemorrhagic E.Coli آنترواینوازیو ای کوالی ()Enteroinvasive E.Coli یرسینیا آنتروکولیتیکا()Yersinia Enterocolitica ویبریو پارا همولیتیکوس ()Vibrio Parahemoliticus کلوستریدیوم دیفیسیل ()Clostridium Dificile آئروموناس هیدروفیال ()Aeromonas Hydrophila پلسیوموناس شیگلوئیدس ()Plesiomonas Shigelloides آنتاموبا هیستولیتیکا ()Entamoeba Histolytica عوامل مولد اسهال های تهاجمی(نفوذی) سالمونال تایفی ()Salmonella Typhi یرسینیا آنتروکولیتیکا ()Yersinia Enterocolitica يكبار ديگر عوامل مولد را مرور كنيد: مشخص کنید ارگانیسم هایی که در اسالید های بعدی به شما نشان داده می شوند ،چه نوع اسهالی را ایجاد می کنند؟ ويبريو كلرا ()Vibrio Cholerae اسهال غير التهابي (آنترو توكسيني) شیگال ()Shigella اسهال التهابي (سيتوتوكسيني) ای کوالی آنتروتوکسی ژنیک ()Enterotoxigenic E.Coli اسهال غير التهابي (آنتروتوكسيني) کلوستریدیوم پرفرنژانس ()Clostridium Perfringens اسهال غير التهابي (آنتروتوكسيني) سالمونال تيفي()Salmonella Typhi اسهال مهاجم يا نفوذي باسیلوس سرئوس (Bacillus )Cereus اسهال غير التهابي (آنتروتوكسيني) آنتروهموراژیک ای کوالی ()Enterohemorrhagic E.Coli اسهال التهابي (سيتوتوكسيني) استافيلوكوك طاليي ()Staphylococcus Aureuos اسهال غير التهابي (توكسيني) آئروموناس هیدروفیال ()Aeromonas Hydrophila اسهال غير التهابي (آنتروتوكسيني) پلسیوموناس شیگلوئیدس ()Plesiomonas Shigelloides اسهال غير التهابي (آنتروتوكسيني) اين نوع بعضا اسهال التهابي نيز مي دهد. ويروس نورواك ويروس شبه نورواك اسهال غير التهابي (آنتروتوكسيني) آنترواینويزیو ای کوالی (Enteroinvasive )E.Coli اسهال التهابي (سيتوتوكسيني) روتا ویروس ها ()Rotaviruses اسهال غير التهابي آدنو ویروس های روده ای (Enteric )Adenoviruses اسهال غير التهابي کامپیلوباکترژژونی (Compylobacter )Jejuni اسهال التهابي (سيتوتوكسيني) ژیاردیا المبلیا (Giardia )Lamblia اسهال غير التهابي (آنتروتوكسيني) کریپتو سپوریدیوم اسهال غير التهابي (آنتروتوكسيني) یرسینیا آنتروکولیتیکا (Yersinia )Enterocolitica اسهال التهابي (سيتوتوكسيني) يرسينيا ممكن است اسهال نفوذي نيز بدهد. سیکلوسپورا اسهال غير التهابي (آنتروتوكسيني) کلوستریدیوم دیفیسیل (Clostridium )Dificile اسهال التهابي (سيتوتوكسيني) ویبریو پارا همولیتیکوس (Vibrio )Parahemoliticus اسهال التهابي (سيتوتوكسيني) آئروموناس هیدروفیال (Aeromonas )Hydrophila اسهال التهابي (سيتوتوكسيني) آنتاموبا هیستولیتیکا (Entamoeba )Histolytica اسهال التهابي (سيتوتوكسيني) مهمترين اسهال هاي منتقله از آب • گاستروآنتريت هاي ويروسي • وبا • شيگال • سالمونال تايفي • اي كوالي • آنتاموبا هيستوليتيكا • ژيارديا كـــــدام غـــــذا؟ كـــــدام مسموميت؟ گوشت گاو و همبرگر: گوشت مرغ :استاف – کلوستریدیوم -سالمونال غذاهای دریایی :ویبریوپاراهمولیتیکوس تخم مرغ :استاف – سالمونال -شیگال موادکربوهیدراتی (ساالد الویه – سس– شیرینی خامه ای) :استاف-شیگال مواد لبنی (شیر – پنیر – خامه – بستنی) :استاف – -E.Coli ETسالمونال برنج و حبوبات :باسیلوس سرئوس کاهو و سبزیجات :باسیلوس سرئوس – - E.Coli EHشیگال آب سیبE.Coli-EH : استاف – کلوستریدیوم – سالمونال – E.Coli Et&Eh عوامل بیماری زای مربوط به شیر مایکوباکتریوم بویس بروسال سالمونال لیستریا مونوسیتوژنز اشه ریشیا کولی یرسینیا آنتروکولیتیکا استافیلوکوک اورئوس باسیلوس سرئوس فكر كنيد و پاسخ دهيد. وقتي در يك اپيــدمي مسموميت غـــذايي،اين غـــذا يــا مـــاده ي غذايي مصرف شده باشد،به فكر كــــدام ارگانيسم ها مي افتيــــد؟ همبرگر استاف – كلوستريديوم – اي كوالي -سالمونال گوشت گاو()beef كباب نيمه پز استاف اورئوس – كلوستريديوم – اي كوالي -سالمونال چلوكباب كوبيده استاف – كلوستريديوم – اي كوالي -سالمونال جوجه كباب استاف – كلوستريديوم -سالمونال نيمرو استاف – سالمونال -شيگال ساالد اولويه استاف – شيگال -سالمونال ماكاروني ساالد استاف -شيگال كاهو و سبزيجات شيگال – اي كوالي – باسيلوس سرئوس Fried Rice باسيلوس سرئوس بستني استاف اورئوس – اي كوالي آنتروتوكسيژن -سالمونال شيــر – پنيــر خامه -بستني استاف – سالمونال ‏ET.E Coli كنسرو ماهي سوسيس بوتوليسم (بوتولينيوم) دوره كمون، يك نكته كليدي... 1تا 6ساعت: استاف اورئوس – باسیلوس سرئوس نوع استفراغی -بوتوليسم 8تا 16ساعت: کلوستریدیوم پرفرنژنس – باسیلوس سرئوس نوع اسهالی بیش از 16ساعت: ویبریو کلرا – ای کوالی آنتروتوکسیژن – ای کوالی آنتروهموراژیک – گـــــــونه های سالمونال و شیگال ویبریوپاراهمولیتیکوس آب آلوده فاضالب غذای آلوده شیر آلوده وسایل پخت آلوده حشرات و آفات دست های آلوده حیوانات خانگی فضوالت انسانی و حیوانی محصوالت حیوانی حتی با 10ارگانیسم: مثل :شیــــــگال – ای کــــوالی آنتروهموراژیک -ژیاردیا و... کمتر از هزار ارگانیسم: مثل:سالمونال تایفی– کامپیلوباکترژژونی – و... 100هزارتا بیش از یک میلیون ارگانیسم: مثل :ای کوالی آنتروتوکسیژنیک – سالمــــونال های غیــــر تایفی – کلوستریدیوم پرفــــــرنژنس ویبریو کلـــرا – ویبریو پاراهمولیتیکوس – و... فكر كنيد و پاسخ دهيد. اشكال دركجاست؟ ...اين هم از نزديك تر .اشكال روشن است استفاده از يخ هاي آلوده،براي تهيه خاكشير يخ مال نیز،خطر آلودگي را در .پي دارد يخ ها فقط براي .خنك كردن هستند در این عکس چه مشکلی را مشاهده می کنید؟ !كوفته...فاضالب چه می بینید؟ اينجا چه می بینید؟ حاال چه ؟ چه مشکلی ممکن است ایجاد شود؟ نقص بهداشت محیط مشکالت بهداشتی وسایل و ابزار مشکالت مربوط به مواد اولیه ی غذایی مشکالت فرآیند های پخت ،توزیع و مصرف نقص بهداشت فردی در کل فرآیند پخت تا مصرف مشکالت مربوط به نگهداری غذا نقص دفاع میزبان مشکالت مربوط به بهداشت محیط نظیرمشکالت: کف،دیوار،سقف ،پنجره ها و ...محیط پخت غذا. انبار های مواد اولیه و روزانه. سرد خانه های باالی صفر و زیر صفر. سالن های پخت برنج ،خورش ،کباب ،و تهیه ی ساالد. بخش شستشو و نگهداری ظروف. سرویس های بهداشتی. آزمایشگاه. آب. فاضالب. هوا ،تهویه ،و دمای داخل سالن های پخت. مشکالت بهداشتی وسایل کار: جنس وسایل سالمت وسایل و دستگاه ها تمیزی وسایل و دستگاه ها مشکالت بهداشتی مربوط به مواد اولیه ی غذایی: گوشت قرمز گوشت مرغ ماهی تخم مرغ غذا های کنسرو شده مواد لبنی سبزی جات صیفی جات مشکالت فرآیند پخت ،توزیع و مصرف: تحلیل Critical Pointsدر هر غذا. مشکالت آماده سازی (خارج کردن از انجماد – پستایی – انجماد دوباره – دستکاری زیاد). نیمه پز شدن غذا. مشکالت هیتر های حامل غذا. مشکالت اتومبیل های گرمخانه دار. به تاخیر افتادن مصرف. مشکالت بهداشت فردی: نداشتن وسایل حفاظت فردی (کاله – ماسک – دستکش – روپوش – چکمه – جلیقه ی گرم کننده برای کارکنان بخش پستایی و سرد خانه ها – عینک برای کارکنانی که با دود و مواد تند سر و کار دارند – و.)... عدم استحمام مکرر و شستشوی مکرر دست ها توسط کارکنان. پاکیزه نبودن لباس کارکنان. مشکالت مربوط به نگهداری غذا: نگهداری غذای آماده شده در دمای محیط. سرد نکردن کافی غذا (صفر تا هشت درجه ی سانتی گراد). نگهداری غذا با حجم زیاد در یخچال. عدم رعایت زنجیره ی گرما ( 70درجه ی سانتی گراد ) تا مصرف. وضعیت نامناسب فریزر ها (وجود برفک – نداشتن درجه ی حرارت منهای 18درجه ی سانتی گراد – نگهداری مواد با بسته بندی آلوده – و.)... نقص دفاعی میزبان: شیرخواران،به علت اینکه هنوز کلونیزاسیون روده ای در آنها بوجود نیامده،زودتر به اسهال مبتال می شوند. بیش از %99فلور طبیعی کولون را باکتری های بی هوازی تشکیل می دهند که این باکتری ها موجب PHاسیدی و ایجاد اسید های فرار می شوند که این امر در مقابل کلونیزاسیون پاتوژن های روده ای نقش حیاتی دارند. کسانی که از آنتی بیوتیک ها به صورت بی رویه استفاده می کنند(از بین رفتن کلونیزاسیون روده ای). نقص ایمنی سلولی و کمبود ایمونوگلبولین های ‏IgM,IgG&IgA نقص دفاعی میزبان: کاهش اسید معده به علت: مصرف آنتی اسید آکلریدری مصرف H2بلوکر ها کاهش موتیلیتی روده به علت: دیابت اسکلرودرمی مصرف داروهای مخدر،آنتی کولینرژیک،دیفنوکسیالت،و... مشخص كنيد ،تحت اين شرايط ،افـــراد به ابتال به چـــه نوع اسهـــــالي مساعـــــد مي شـــــوند؟ تغذيه با شيرمصنوعي اسهال ناشي از:شيگال – استاف – سالمونال و ... مصرف بي رويه آنتي بيوتيك ها اسهال ناشي از:از بين رفتن فلور روده – كلوستريد يوم ديفيسيل شنا در آب هاي آلوده اسهال ناشي از :شيگال – وبا -ژيارديا و ... زندگي با حيوانات مثل ماكيان سالمونال – و ... استفاده از آب آلوده اسهال ناشي از :شيگال – ژيارديا – كمپيلوباكتر – آميب -وبا و ... بردن دست در بيني استافيلوكوك پارونيشي استافيلوكوك طاليي استفاده از تخم مرغ هاي شكسته و كثيف اسهال ناشي از:سالمونال – شيگال – و استافيلوكوك استفاده از تخم اردك اسهال سالموناليي شمردن سكه و اسكناس به و‍يژه با استفــاده از لب ها. اسهال شيگاليي بردن اشيــاء به طــرف دهان، توسط كودكان تازه راه افتاده. اسهال شيگاليي اوتيت گوش مياني اسهال ناشي از تحريك عصب واگ پيشگيري و كنترل... پیشگیری: شستشو و گندزدایی مرتب محیط ،وسایل و دست ها. دفریزینگ و رفریزینگ مناسب مواد غذایی. نگهداري مناسب وپختن کامل غذا. مصرف آب سالم (جوشاندن – فيلتراسيون – كلريناسيون – اوزونيزاسيون و.)... اجتناب از مصرف غذاهای خام یا مشکوک. اجتناب از مصرف تخم مرغ های شکسته ،کثیف ،و خونی یا به صورت نیمرو. اجتناب از مصرف کنسرو های باد کرده. پیشگیری (دنباله): جوشاندن شیر. گند زدایی سبزیجات و میوه های زمینی. رعایت زنجیره ی سرد و گرم. اجتناب از مصرف بی رویه ی آنتی بیوتیک ها ،آنتی اسید ها و داروهای H2بلوکر. کوتاه کردن فاصله ی زمانی بین پخت تا مصرف. استفاده از وسایل حفاظتی در فرآیند های تهیه و توزیع. مبارزه با حشرات و جوندگان. O.R.Tجهت پیشگیری از افزایش مرگ و میر. پیشگیری (دنباله): اجتناب از مصرف غذاهای دوره گردی. شیمیوپروفیالکسی در مواردی نظیر وبا،اسهال مسافرین ،و ... استفاده از بیسموت سالیسیالت در پیشگیری از اسهال مسافرین. درمان بیماری هایی مثل پارونیشیا. درمان ناقلین و دور کردن آنها از مرکز غذایی تا رفع کامل مشکل. واکسیناسیون (تحقیقات اخیر حاکی از پیشرفت هایی در زمینه ی تولید واکسن هایی علیه روتاویروس ها ،شیگال ،ویبریو کلرا ،سالمونال تایفی ،ای کوالی آنتروتوکسیژنیک می باشد). تغذيه با شير مادر کنترل عفونت: کنترل آب (لوله کشی – تصفیه – فیلتراسیون – اوزونیزاسیون – کلریناسیون – جوشاندن و.)... کنترل غذا (مواد اولیه – فرآیند تهیه – حمل و نقل و توزیع – مصرف و نگهداری غذا). کنترل مراکز تولید و توزیع غذا (پایش). کنترل فاضالب. کنترل بهداشت فردی. کنترل ناقلین و بیماران. کنترل حشرات و جوندگان. تصاوير بعدي نشانگر نكاتي از پيشگيري از بيماري هاي اسهــالي است،لطفا پيـــام مورد نظـر را باز گو نماييد. استفاده ازصابون مايع صابون جامد! تاكيد بر استفاده از صابون مايع مگر اينكه صابون جامــد اختصاصي باشد. معاينه و درمان پاناري،به ويژه در آشپزها استفاده از واكسن روتاويروسي – روي درماني و O.R.Sســه اقــــدام مفيــــد كنتــــرلي است. از مصرف آب های بین راهی اجتناب کنید. یک پیشنهاد برای برخورد با اسهال های حاد عالیم بالینی راتحلیل می کنیم دسته ی اسهال را مشخص می کنیم وطیف ارگانیسم های محتمل را یادداشت می نماییم دوره ی کمون بیماری را حدس می زنیم غذاهای مصرف شده را ليست وتحلیل می کنیم ارگانیسم ،یا ارگانیسم های مسئول را حدس می زنیم سپس اقدامات تشخیصی پاراکلینیکی را انجام می دهیم :Case Investigation در یک تابستان گــرم،ساعت 3بعد از ظهر،از یک اردوگاه خبر می دهــند که تعــــداد قابل توجــهی از اعضای اردوگاه مبتال به یک نوع گاستروآنتـــریت شده اند. از شما می خواهند که برای بررسی به محل بروید و شما نیز به محل می روید. در بررسی اپیدمیولوژیک همه گیری فوق 27،نفر ،در تمام سنین و در هر دو جنس به بیماری مبتال شده بودندو وضعــیت آشپـــزخــــانه ی اردوگاه و بهداشت فردی آشپز مناسب تشخیص داده نشد. در بررسی بالینی بیماران 20،نفر مبتال به یک اسهال خفیف بدون خون و 7نفر مبتال به اسهال خونی همراه با کرامپ های شکمی ،میالژی،و حال عمومی بد بودند. حال یک کودک 3ساله و دومرد 68و 72 ساله وخیم بوده که به بیمارستان منتقل شده اند. با توجه به عالیم و نشانه های بالینی که به دست آورده اید،اسهال را در چه دسته ای طبقه بندی می کنید؟ اسهال التهابی و تهاجمی در ایجاد این اسهال،چه طیفی از ارگانیسم ها دخالت داشته داند؟ عوامل مولد اسهال های تهاجمی و نفوذی: شیگال – سالمونال – کامپیلوباکتر – ای کوالی آنتــــروهمـــوراژیـــک – یرسینـیا – ویبــــریو پاراهمولیتیــکوس – کلوستـــریدیوم دیفیسیــل آئـــرومـــوناس – پلسیـــوموناس – وآمیـــب . اگـــر اسهـــال ،التهابی و سیتوتوکسینی باشد،دوره کمـــون بیمـــاری در چـه طیـــفی قـــرار می گیـرد؟ بیش از 16ساعت )…Case Investigation (cont در بررسی غذای مسئول ،لیستی از غذاهایی که در 24ساعت گذشته توسط مبتالیان و سایر اعضای اردو مصرف شده ،به شرح زیر به دست می آورید. قبل :چلوکباب کوبیده +ساالد کاهو+آب سیب بستنی پاستوریزه ناهار روز عصرانه: شام :کوکوی سیب زمینی +ترشی صبحانه ی امروز :شیر پاکتی +پنیر +عدسی مصرف نیمروزی امروز :استفاده از آب بین راهی +مصرف ناهار تخــــــمه و پستـــــه +هنــــــدوانـه امروز :مرغ کنتاکی +ماست به نظر شما کدامیک از غذاهای زیر میتوانند مسئول بروز همه گیری باشند و چرا؟؟ گوشت چرخ کرده کاهو آب سیب يك بار ديگر نوع غذا و مسموميت هاي غذايي را مرور كنيد گوشت گاو و همبرگر: گوشت مرغ :استاف – کلوستریدیوم -سالمونال غذاهای دریایی :ویبریوپاراهمولیتیکوس تخم مرغ :استاف – سالمونال -شیگال موادکربوهیدراتی (ساالد الویه – سس– شیرینی خامه ای) :استاف-شیگال مواد لبنی (شیر – پنیر – خامه – بستنی) :استاف – -E.Coli ETسالمونال برنج و حبوبات :باسیلوس سرئوس کاهو و سبزیجات :باسیلوس سرئوس – - E.Coli EHشیگال آب سیبE.Coli-EH : استاف – کلوستریدیوم – سالمونال – E.Coli Et&Eh حال با تحليل غذاهاي مشكوك ،به نظر شما ارگانیسم یا ارگانیسم های مسئول کدامند؟ گوشت چرخ کرده کاهو آب سیب سالمونال شیگال ای کوالی آنتروتوکسیژنیک ای کوالی آنتروهموراژیک ای کوالی آنتروهموراژیک ای کوالی آنتروهموراژیک ‏E.Coli ‏Enterohemorragic با سپاس دكتر سيد منصور رضوي

51,000 تومان