صفحه 1:
صفحه 2:
تعریف.
ae I "
J سهال
۳ مجم
بار یا بیشتر مد 2
3 3 در ۴ سا Cee شل
۱ عت كويذ
را به خود بكير
3 le 0
صفحه 3:
اهميت:
اسهال ها از علل عمده بيماري و مرگ به ویژه در
بين كودكان كشور هاي در حال توسعه هستند.
هنوز سالانه 1.9 بیلیون مورد كودك زير © سال
در جهان مبتلا به اسهال مي شوند که
20 نفر آنها مي میرندا
به طور متوسط هر کودك زیر 6 سال» ۵.0 بار
در سال دچار اسهال مي شود.
صفحه 4:
اسهال ها از نظر شكلي دو دسته هستند:
ata. أبكي(ساده)
(غیر التهابي)
. خوني (ديسانتري)
(التهابي)
صفحه 5:
از نظر پاتولوژيك سه دسته اند :
اسهال هاى غير التهابى یا آنتروتوکسینی
اسهال هاى التهابى يا سيتوتوكسينى
ا اسهال هاى نفوذى
صفحه 6:
صفحه 7:
اسهال cla غير التهابى:
» تهوع واستفراغ - اسهال ساده و آبکی- گاهي
درد شکم وعلایم دهیدرآتاسیون - بدون تب.
« اسهال های التهابی و تهاجمی:
* اسهال آبکی یا دیسانتری ( اسهال خونی بلغمی)
کرامپ های شک می - زورپیچ - به ندرت
استفراغ - تب - لرز - میال_ژی - و علایم
سیستمیک
صفحه 8:
© مدفوع آب برنجى زياد: وبا
© اسهال حجیم رنگ پریده: سوءجذب
© مدفوع حجیمءچرببد بو همراه با نفخ: = We
* مدفوع خونیبلغمی دو مرحله ای: شیگلا
9 اسهال خونی همراه با لکوسیت های تک هسته ای yap igh ing
یرسینیا آنتروکولیتیکا
© مدفوح سبز رنگ: سالموثلا
صفحه 9:
ce nh
احتمال کدام نوع اسهال بیشتر است
1 دلپیچه ۳
تب ولرز يا زوربيج
اسهال التهابي
صفحه 10:
نوع اين اسهال را
ر ۰
تب - - دهیدر A که ظرف
> ریز
ميالژي سم Ss اسیون
9 خود به خود
و به حود كوب
زور مي شود
اسهال التهابي تو 3
سيدو :
توكسيني
صفحه 11:
= @&
ree
\%@e
عوامل اتيولوژيك
Sigal نا
صفحه 12:
عوامل مولد اسهال هاى غير التهابی (آنتروتوکسینی)
هوییریو کلرا cholerar) نط1 0)
ای کولای آنتروتوکسی ژنیک (001. 2 عفدب و مامه 02)
الاكلوستريديوم يرفر نز انس (Clostrictuca PerPriacgecs)
الاباسيلوس (Burts Cereus) vise
استافیلو کوک اورئوس (Grophyorors Bureus)
"ا آثروموناس هيدر وفيلا (ملدامسطمرا/ صحد- 8 )
ها پلسیوموناس شیگلوئینس (ط0 سمسمسی)
وویروس های شبه نورواک (Oonwok Like Oinses)
هاروتا ویروس ها (Rokwvirwes)
هآدنو ویروس های روده ای (عصسسد() عس؟)
"1 زيارديا لامبليا (مماحاءدمما (rar
#اكرييتو سيوريديوم و سيكلوسيورا
صفحه 13:
عوامل مولد اسهال های التهابی یا سیئوتوکسینی
COkigeta) ym
سألمو: و oat}
كامبيلوباكث رز ونى (Coxppylobarter Jejuci)
الاآنتر و همور ايك اى كو لاى (8.00) حي اس دامح 2))
ae اى كولاى (ام0. 07 (Caterpiasive
هیرسینیا آنتروکوا کولیتیکا( تفس (Wersicia
#ريبريو بارا سید (Obro Pachewolins)
كلوستريديوم ديفيسيل (صلاع:01) حل هود 0©)
آثروموناس هيدر وفيلا (حمبا" عمسمسجه)
© بلسيوموناس شيكلوئيدس > («طلءطاصي :ا سمسسسسی)
ta sal am هيستوليتيكا 1 (Gereovebu ‘Wisiolicn)
صفحه 14:
عوامل مولد اسهال های تهاجمی(نفوذی)
» سالمونلا تایفی
(Gukooueks Typhi)
«یرسینیا آنتروکولیتیکا
(وعشامد هاه 2 (Yerstata
صفحه 15:
یکبار دیگر عوامل مولد را مرور کنید:
در اسلاید های بعدی به شما نشان
داده می شوند» جه نوع اسهالى را
ايجاد مى كنند؟
صفحه 16:
صفحه 17:
(Chek) 65
اسهال التهابي (سیتوتوکسیني)
صفحه 18:
ای کولای آنتروتوکسی ژنیک
(:ام0. 02 عدص ماص هاه 2 )
اسهال غير التهابي (آنتروتوكسيني)
صفحه 19:
کلوستریدیوم پرفرنژانس
اسهال غیر التهابي (آنتروتوکسیني)
صفحه 20:
اسهال مهاجم یا نفوذي
صفحه 21:
اسهال غیر التهابي (آنتروتوکسيني)
صفحه 22:
آنتروهموراژیک ای کولای
اسهال التهابي (سیتوتوکسیني)
صفحه 23:
) 8 سحاو ures) dil استافیلوکوك
اسهال غیر التهابي (توکسيني)
صفحه 24:
آثروموناس هیدروفیلا (ه ابا" عممممسبه؟))
اسهال غير التهابي (آنتروتوكسيني)
صفحه 25:
پلسیوموناس شیگلوئیدس
Ghigelades) موس ۳
اسهال غیر التهابي (آنتروتوکسيني)
این نوع بعضا اسهال التهابي نيز مي دهد.
صفحه 26:
ویروس نورواك
ویروس شبه نورواك
اسهال غير التهابي (آنتروتوکسینی)
صفحه 27:
آنترواينويزيو اى كولاى («مشعدرهاصهه 12)
(G.Cck
الف 0
اسهال التهابي (سيتوتوكسيني)
صفحه 28:
روتا ويروس ها (وعص شه )
صفحه 29:
آدنو ویروس های روده ای Brieric)
صفحه 30:
مجان تتهاني (ديتزتيعسيا _
صفحه 31:
Giardia) Ge زيارديا
اسهال غیر التهابي (آنتروتوکسيني)
صفحه 32:
iS
كسيني)
1 .
| نتروا
تيبي(
۱ التهاب
غير
سهال
|
صفحه 33:
Yersinia) يرسينيا آنتروكوليتيكا
(Gotervovltica
_
ab
(ee) el a
یرسینیا ممکن است اسهال نفوذي نيز بدهد.
صفحه 34:
اسهال غیر التهابي (آنتروتوکسيني)
صفحه 35:
اسهال التهابي (سیتوتوکسیني)
صفحه 36:
ویبریو پارا همولیتیکوس (سسان)
ات /۵<))
اسهال التهابي (سیتوتوکسیني)
صفحه 37:
آثروموناس هيدروفيلا (جج---62)
اسهال التهابي (سيتوتوكسيني)
صفحه 38:
آنتاموبا هيستوليتيكا («ماء--»-2)
(Wistol tix
اسهال التهابي (سيتوتوكسيني)
صفحه 39:
۰ گاستروآنتریت هاي ويروسي
وبا
۰ شیگلا
* سالمونلا تايفي
* اي كولاي
۰ آنتاموبا هیستولیتیکا
۰ ژیاردیا
صفحه 40:
کدام غذا؟
صفحه 41:
نوع غذا و مسموميت ها
© گوشت گاو و همپرگر امتاف- كلرستريدييم- ساتمرنلا-+66ه يده.ه
ه گوشت مر غ: امتاف - كلوستريديوم - سالمونلا
و غذاهاى دريايى: سهبراسريتيوس
© تخم مرغ: استاف - سالمونلا - شیگلا
موادكر ب وهيد رأتى (سلاد الويه- مس شيرينى خامه اى): . استاف شيكلا
© مواد لبذى (شير- بنير-خامه بستنى): استاف - 8/0 8.004)- سالمونلا
e برنج و حبوبات: باسيلوس سرئوس
© كاهو و سبزيجات: بميلس سروس ,هه يده.ه - تيكد
و آب سیب" COOL
صفحه 42:
عوامل بیماری زای مربوط به شیر .
ه مایکوباکتریوم بویس
© بروسلا
© سالمونلا
© ليستريا مونوسيتوزنز
© اشه ريشيا كولى
© يرسينيا آنتروكوليتيكا
© استافيلوكوك اورئوس
© باسيلوس سرئوس
صفحه 43:
فکر کنید و پاسخ دهید.
وقتي در يك اپيدمي مسمومیت
غذاييءاين غذا يامادهمي
غذايي مصرف شده باشدءبه فكر
کدام ارگانیسم ها مي افتبد؟
صفحه 44:
استاف - کلوستریدیوم - اي كولاي - سالمونلا
صفحه 45:
استاف اورئوس - کلوستریدیوم - اي كولاي - سالمونلا
صفحه 46:
استاف - کلوستریدیوم - اي كولاي - سالمونلا
صفحه 47:
استاف 8 باب له
صفحه 48:
صفحه 49:
صفحه 50:
صفحه 51:
شیگلا - اي كولاي - باسیلوس سرئوس
صفحه 52:
صفحه 53:
استاف اورئوس - اي كولاي اوه - سالمونلا
صفحه 54:
صفحه 55:
کنسرو ماهي سوسیس .
بوتولیسم (بوتولینیوم)
صفحه 56:
دوره کمون»
يك نكته كليدي...
صفحه 57:
۰ 60 ساعت: ۳
استاف اورئوس - باسیلوس سرئوس 1 ۱
نوع استفراغی - بوتولیسم ۱
۰ 0۱6 ساعت:
کلوستریدیوم پرفرنژنس - باسیلوس سرئوس نوع اسهالی
۰ بیش از ©0 ساعت:
ویبریو کلرا - ای کولای آنتروتوکسیژن - ای SYS
آنتروهموراژیک - گ.ونه های سالمونلا و شیگلا
ویبریوپاراهمولیتیکوس
صفحه 58:
oi on
غذاى آلو ده Lv
ه شير آلوده
ه وسایل پخت آلوده
© حشرات و آفات
۰ دست های آلوده
هحیوانات خانگی
»فضولات انسانی و حیوانی
ه محصولات حیوانی
صفحه 59:
و حتی با (0) ارگانیسم:
مثل: شیگلا - ای کسولای ۱ 0
آنتروهموراژیک - ژیاردیا و... BOP |
ه کمتر از هزار ارگانیسم: /
مثل:سالمونلا تایفی- کامپیلوباکترژژونی - و...
۰ 00هزارتا بیش از یک میلیون ارگانیسم:
مثل : ای کولای آنتروتوکسیژنیک - سالمونلا
های غیر تایفی - کلوستریدیوم پرفرنژنس
وییریو کلرا - ویبریو پاراهمولیتیکوس - و...
صفحه 60:
صفحه 61:
صفحه 62:
...اين هم از نزديك تر
صفحه 63:
.اشكال روشن است
صفحه 64:
استفاده از يخ
هاي آلودهءبراي
تهيه خاکشیر بخ ۱۷
مال نیز»خطر +
آلودگي را در
.بي دارد
صفحه 65:
صفحه 66:
در اين عکس چه مشکلی را مشاهده می کنید؟
اکوفته...فاضلاب
صفحه 67:
صفحه 68:
صفحه 69:
صفحه 70:
© مشكلات بهداشتی وسایل و ابزار
© مشكلات مربوط به مواد اوليه ى غذايى
«مشكلات فرآيند هاى بخت »توزيع و مصرف
»نقص بهداشت فردى در كل فرآيند يخت تا مصرف
همشکلات مربوط به نگهداری غذا
© نقص دفاع ميزبان
و نقص بهداشت محٍ ۳ ۱
تسد ال
صفحه 71:
مشکلات مربوط به بهداشث محیط نظیرمشکلات:
۵ کفدیوار.سقف »پنجره ها و ... محیط پخت غذا.
۵ انبار های مواد اولیه و روزانه.
9 سرد خانه های بالای صفر و زیر صفر.
© سالن های پخت برنج »ءخورش .کباب .و تهیه ی سالاد.
© بخش شستشو و نگهداری ظروف.
9 سرویس های بهداشتی,
© آزمايشكاه.
le
© فاضلاب.
© هوا »تهويه »و دماى داخل سالن هاى پخت.
صفحه 72:
مشکلات بهداشتی وسایل كار:
© جنس وسایل
© سلامت وسایل و دستگاه ها
© تمیزی وسایل و دستگاه ها
صفحه 73:
گوشت قرمز
گوشت مرغ
et
Re 2
تخم مرغ
۷ غذا های کنسرو شده
مواد لبنی
سبزی جات
صیفی جات
صفحه 74:
مشکلات فرآیند پخت » توزیع و مصرف:
ه تحلیل Orticd Picts در هر غذا.
© مشكلات آماده سازی (خارج کردن از انجماد -
پستایی - انجماد دوباره - دستکاری زیاد).
ه نیمه پز شدن غذا,
© مشکلات هیتر های حامل غذا.
۰ مشکلات اتومبیل های گرمخانه دار.
به تاخیر افتادن مصرف.
صفحه 75:
مشکلات بهداشت فردی:
« نداشتن وسایل حفاظت فردی (کلاه - ماسک -
دستکش - روپوش - چکمه - جليقه ی گرم
کننده برای کارکنان بخش پستایی و سرد خانه ها
- عینک برای کارکنانی که با دود و مواد تند
سر و کار دارند - و...).
"ا عدم استحمام مکرر و شستشوی مکرر دست
ها توسط کارکنان,
« پاکیزه نبودن لباس کارکنان.
صفحه 76:
مشکلات مربوط به نگهداری غذا:
1 نگهداری غذای آماده شده در دمای محیط.
سرد نکریدن کافی غذا (صفر تا هشت درجه ی سانتی گریاد),
نگهداری غذا با حجم زیاد در یخچال.
mm عدم رعایت زنجیره ی گرما (20 درجه ی سانتی گراد ) تا مصرف.
وضعیت نامناسب فریزر ها (وجود برفک - نداشتن درجه ی
حرارت منهای IO درجه ی سانتی گراد - نگهداری مواد با
بسته بندی آلوده - و...).
صفحه 77:
وم ۰ ٠ ۰
نقص دفاعى ميزبان:
© شيرخوارانءبه علت اينكه هنوز كلونيزاسيون روده اى در
آنها بوجود نيامده:زودتر به اسهال مبتلا مى شوند.
بیش از 9696 فلور طبیعی کولون را باکتری های بی هوازی
تشکیل می دهند که این باکتری ها موجب ,ح اسیدی و ایجاد اسید
های فرار می شوند که اين امر در مقابل کلونیزاسیون پاتوژن های
روده ای نقش حیاتی دارند.
8 کسانی که از آنتی بیوتیک ها به صورت بی رویه استفاده می کنند(از بین رفتن کلونیزاسیون روده ای).
@ نقص ایمنی سلولی و کمبود ایمونوگلبولین های AAD ABE
صفحه 78:
نقص دفاعی میزبان:
کاهش اسید معده به علت:
9 مصرف آنتی اسید
و آکلریدری
و مصرف 1,0 بلوکر ها
کاهش موئیلیتی روده به علت:
و دیابت
© اسکارودرمی
9 مصرف داروهای مخدرءآنتی کولینرژیک.دیننوکسیلات»و...
صفحه 79:
مشخص کنید »تحت این
شرایط » افراد به ایتلا
به چه نوع اسهالي
مساعد مي شوند؟
صفحه 80:
Se
: تاف - سالمونلا و ...
اسهال ناشي از:شیگلا - استاف
صفحه 81:
مصرف بي رویه آنتي بيوتيك ها
اسهال ناشي از:از بین رفتن فلور روده - کلوسترید یوم دیفیسیل
صفحه 82:
شنا در آب هاي آلوده
" ءءء جوا سر مارا
صفحه 83:
صفحه 84:
استفاده از آب آلوده
اسهال ناشي از :شیگلا - ژیاردیا - کمپیلوباکتر - آمیب - وبا و ...
صفحه 85:
صفحه 86:
صفحه 87:
استفاده از تخم مربغ
هاي شکسته و کثیف
صفحه 88:
Duck ات
صفحه 89:
ویژه با استفاده از لب ها.
xy
صفحه 90:
الع و هان
توسط كوا ۱
دكان تاز ورا 0 ۱
زه راه
فتاده.
۱
سهال 5
شيگلايي
صفحه 91:
صفحه 92:
پيشگيري و کنترل...
صفحه 93:
پیشگیری:
9 شستشو و گندزدایی مرتب محیط ءوسایل و دست ها.
# دفریزینگ و رفریزینگ مناسب مواد غذایی.
Mm نگهداري مناسب وپختن کامل غذا.
gg مصرف آب سالم (جوشاندن - فیلتراسیون - کلریناسیون - اوزونیزاسیون و...).
* اجتتاب از مصرف غذاهای خام یا مشکوک.
اجتتاب از مصرف تخم مرغ های شکسته »کثیف .و
خونی یا به صورت نیمرو.
8 اجثناب از مصرف کنسرو های باد کرده.
صفحه 94:
پیشگیری (دنباله):
ه جوشاندن شیر.
« گند زدایی سبزیجات و میوه های زمینی.
ها رعایت زنجیره ی سرد و گرم.
* اجتناب از مصرف بی رویه ی آنتی بیوتیک هاء آنتی
اسيد ها و داروهاى DE بلوکر.
ا كوتاه كردن فاصله ى زمانى بين پخت تا مصرف.
استفاده از وسايل حفاظتى در فرآيند هاى تهيه و توزيع.
مبارزه با حشرات و جوندگان,
۵ جیپ یشگیریاز لفزلیشمرگو میر.
صفحه 95:
پیشگیری (دنبال:
mm اجتناب از مصرف غذاهای دوره گردی.
وه شیمیوپروفیلاکسی در مواردی نظیر وباءاسهال مسافرین» و ..
استفاده از بیسموت سالیسیلات در پیشگیری از اسهال مسافرین.
« درمان بیماری هایی مثل پارونیشیا.
درمان ناقلين و دور كردن آنها از مرکز غذایی تا رفع کامل مشکل.
واکسیناسیون (تحقیقات اخیر حاکی از پیشرفت هایی در زیمینه
ی تولید واکسن هایی علیه روتاویروس ها ءشیگلا »ویبریو
کلرا » سالمونلا تایفی » ای کولای آنتروتوکسیژنیک می باشد).
تغذیه با شیر مادر
صفحه 96:
کنترل عفونت:
# کنترل آب (لوله کشی - تصفیه - فیلتراسیون -
اوزونیزاسیون - کلریناسیون - جوشاندن و...).
« کنترل غذا (مواد اولیه - فرآیند تهیه - حمل و
نقل و توزیع - مصرف و نگهداری غذا).
#کنترل مراکز تولید و توزیع غذا (پایش).
« کنترل فاضلاب.
ا کنترل بهداشت فردی,
# کنترل ناقلین و بیماران,
« کنترل حشرات و جوندگان.
صفحه 97:
تصاویر بعدي نشانگر
نكاتي از پيشگيري از
بيماري هاي اسهالي
است»لطفا بيام مورد
نظر را باز گو نمایید.
صفحه 98:
-
استفاده ازصابون مايع
تاكيد بر استفاده و موم سیر
اينکه صابون جامد اختصاصي باشد.
صفحه 99:
معاینه و درمان پاناريبه ویژه در آشپزها
صفحه 100:
وراه
یی نیزا
Enhanced
|
ره
اهتامم6
استفاده از واکسن روتاويروسي - روي درماني
و 0.8.8 سه اقدام مفيد كنترلي است.
صفحه 101:
آب هاى بين
راهى
اجتناب كنيد
يه«
صفحه 102:
یک پیشنهاد برای برخورد با اسهال های حاد
علايم بالينى راتحليل مى كنيم
دسته ى اسهال را مشخص مى كنيم وطيف اركانيسم هاى محتمل را يادداشت مى نماييم
1
دوره ی کمون بيمارى را حدس مى زنيم
غذاهاى مصرف شده را ليست وتحليل مى كنيم
۱
ارگانیسم » يا ارگانیسم های مسئول را حدس می زنیم
سپس اقدامات تشخیصی پاراکلینیکی را انجام می دهیم
صفحه 103:
(Ocse Iwestiquicd
در یک تابستان گرم.ساعت 0 بعد از ظهرءاز یک
اردوگاه خبر می دهند که تعداد قابل توجهی از اعضای
اردوگاه مبتلا به یک نوع گاستروآنتریت شده اند.
از شما می خواهند که برای بررسی به محل برويد و
شما نيز به محل مى روید.
در بررسی اپیدمیولوژیک همه گیری فوق»0»7 نفر
»در تمام سنین و در هر دو جنس به بیماری مبتلا
شده بودندو وضعیت آشپزخانه ی اردوگاه و
بهداشت فردی آشپز مناسب تشخیص داده نشد.
صفحه 104:
در بررسی بالینی بیماران»000 نفر مبتلا به یک
اسهال خفیف بدون خون و 2 نفر مبتلا به اسهال
خونی همراه با کرامپ های شکمی میالژی»و
حال عمومی بد بودند.
حال یک کودک 9 ساله و دومرد 00 و POC
ساله وخیم بوده که به بیمارستان منتقل شده اند.
با توجه به علایم و نشانه های بالینی که به دست آورده
اید»اسهال را در چه دسته ای طبقه بندی می کنید؟
صفحه 105:
اسهال التهابی و
تهاجمی
صفحه 106:
در ایجاد اين اسهال؛چه طیفی
از ارگانیسم ها دخالت داشته
داند؟
صفحه 107:
عوامل مولد اسهال های تهاجمی و نفوذی:
شیگلا - سالمونلا - کامپیلوباکتر - ای کولای
آنتروهم وراژیک - برسینیا - ویبریو
پاراهمولیتیکوس - کلوستریدیوم دیفیسیل
آتروم وناس - پلسی وموناس - وآمیب .
صفحه 108:
اگر اسهال .التهابی و
سیئوتوکسینی باشدءدوره
کمون بیماری در چه
طیفی قرار می گیرد؟
صفحه 109:
Sele JO بیش از
صفحه 110:
Onse “westyatos (ood...)
در بررسی غذای مسئول لیستی آز غذاهایی که در
ساعت گذشته توسط مبتلایان و سایر اعضای
اردو مصرف شده .به شرح زير به دست می آورید.
ناهار روز قبل: چلوکباب کوبیده +سالاد کاهو+آب سیب
عصرانه: بستنی پاستوریزه
شام: کوکوی سیب زمینی + ترشی
صبحانه ی امروز: شیر پاکتی + پنیر + عدسی
مصرف نیمروزی مروز : استفاده از آب بين راهى + مصرف
تخمهو بست ه+ هندوانه
ناهار امروز: مرغ كنتاكى +ماست
صفحه 111:
يدقظر كما كدابيراة
غذاهاى زير ميتوانند مسئول
بروز همه كيرى باشند و
جرا؟؟
صفحه 112:
گوشت چرخ کرده
آب سیب
صفحه 113:
يك بار ديكر نوع غذا و مسموميت هاي غذايي را مرور كنيد
© گوشت گاو و همپرگر امتاف- كلرستريدييم- ساتمرنلا-+66ه يده.ه
ه گوشت مر غ: امتاف - كاوستريديوم - سالمونلا
و غذاهای دریایی: «یریربرامربتیکوس
© تخم مرغ: استاف- سلمونلا- شيكلا
و موادکر بو هید راتی (سالاد الویه -س- شبرینی خامه اى): استاف شيكلا
9 مواد نی (شیر - پنیر - خامه - بستتی): استاف- 0۳ 0.04 سامونلا
ه برنج و حپوپات: بایلوس سروس
کاهو و سپزیجات: stu سرئوس- ,1© يده.© - شيكلا
© آب سیپ: موی
صفحه 114:
حال با تحلیل غذاهاي
ارگانیسم یا ارگانیسم های
صفحه 115:
گوشت چرخ کرده کاهو آب سیب
سالمونلا شیگلا ای کولای
آنتروهموراژیک
ای کولای آنتروتوکسیژنیک ای کولای
آنتروهموراژیک
ای کولای آنتروهموراژیک
(0. 02
جاه صودو سه | وهاه 2
صفحه 116: