صفحه 1:

صفحه 2:
ری را صنعت كشاورزي يكي از بخش هاي مهم وبا ارزش هر جامعه است ودرصد زيادي از شاغلين دراين بخش فعاليت دارندوتقريبا" از مشاغل بايه جهت تامين غذااست. ‎ae)‏ ا ل ا ل ‎Be‏ ‏به تبع عوامل زيان آور متعددي وارد اين بخش از محيط كار شده است.وهمين امر باعث ۱ ‎Bes Sees BEY ee Ys me BN ea Seed eis eee‏ تعریف بهداشت كشاورزي : بهداشت كشاورزي علمي است که با شناسائي ۰ ارزيابي وکنترل عوامل وشرایط زیان آور بت ۱ امه و۱3۳ ‎Lea!‏ یا ال 3 ‏3- تعبین سطح سلامت شاغلین کشاورز

صفحه 3:
كشاورزي از ديدكاه بهداشت حرفه اي: ا ا و( كه درآن كاركاه كاركران تحت سربرستي كارفرما فعاليت دارند. 6 ‏ا ا ال 2 2 ل‎ Terr ho mn enerie] ‏كردد.‎ 2007 ‏ل‎ SST NTS) Beene Eye ‏وكشت كلخانه اي‎ PPB Ye ‏ا ل اا ا ل ا‎ Ser eis 00000 ‏ا ا ا‎ Tee 2 1 معاينات اين كروه بايستي جهت سربرستان خانوار درهر روستا با هماهنكي خانه بهداشت انجام كردد.

صفحه 4:
روشهاي ارتقاء سهم مشارکت كشاورزان در برنامه بهداشت كشاورزي | ا ‎eM WET oie Bie‏ ۱ كشاورزي در خصوص اهداف برنامه . هماهنگي با سازمان جهاد كشاورزي جیت جلب مشارکت تعاوني ها وتشکل هاي مرتبط ۱ ©-تهيه » تدوين واجراي برنامه هاي آموزشي مدون براي كشاورزان واجراي آن از ظريق ا ا اام ا ا ل ا ‎ee‏ ا ا ا ا ا ا ا 0 3 - مشارکت شوراهاي اسلامي روستا ودهیاران در برنامه - استفاده از سیستم تشویق براي کشاورزان فعال در امر بهسازي وبهداشت كشاورزي ‎Toe Eg‏ ۱ كشاورزي 1 Tr eC Nps Ceo)

صفحه 5:
بازدید وبهسازي کارگاههاي كشاورزي او ۱ وگلخانه ها 55-00-65 ۱ ‏ا ل‎ Ec) ۱ IT OT CELE Oy PE ORE NEUE MS Cpe Co WETTING ES) ۱ eee en evr ree ا ا ا ‎oe ge‏ فاضلاب و... ) بر اساس آیین نامه تسهیلات کارگاه ساخته شده باشد. در ارتباط باكارگاههاي خانگي وسنتي کشاورزی( باغات بدون حصار مزارع » دامداري خانگي و...) بهسازي از طریق آموزش وتوجیه کشاورزان صورت پذیرد .

صفحه 6:
حفظ سلامت شاغلین مر غداریها » دامداریها » شیلات و آبزیان ۰ کشت گلخانه اي 0- ایجاد تسهیلات بهداشتي رفاهي براي شاغلین بخش كشاورزي مثل : رختکن وحمام » اطاق استراحت وغذاخوري . تامین آب آشاميدني سالم بر اساس آیین نامه تاسیسات ‎(ere CS SEES Pee yen ered)‏ ‎yen kerri S Rote a et are eo]‏ م ‏2 انجام معاینات دوره اي در كارگاههاي مشمول ‏<- تشکیل کمیته حفاظت فني وبهداشت کار در كارگاههاي مشمول ‎Entre eee cS kore ‏ا‎

صفحه 7:
عوامل زیان آور درمحیط کار كشاورزي ‎eye bone ae)‏ ار ‎s)‏ زر ترا[ را رک یا ‎٩ re Byer eo)‏ ‏<6- عوامل زيان آور اركّونومي ( طرز كار نامناسب ‎٠‏ ابزار كار نامناسب وحمل بار ) ‏سروصدا: ‎nr Pee ee Ter Serre oe ete ee Iss)‏ 2 ل 1 3000 ال ‎ROCCE Se ete eet ere)‏ ‎OSB Ne hess ea ‏کاهش شنوائي ودر تماسهاي طولاني مدت ایجاد سنگيني گوش‎ - ‏- بالا رفتن فشار خون وضربان قلب ‏- ناراحتي هاي رواني مانند اثر بر خواب وروابط اجتماعي ‏ا رواني - هیجان - تحریک پذيري ‏-_كاهش راندمان كاري ‏- افزايش ريسك حوادث

صفحه 8:
کارگران در معرض : - رانندگان تراکتور- کمپاین و... Toe See or ee TS LL Tee Sg -متصديان تلمبه خانه ها وموتورهاي آب -كشاورزان در معرض ماشين آلات كشاورز کر و .جدا كردن ويا محصور کردن عامل ایجاد صدا ( اطقلك براي تراکتور) -كاهش ساعت تماس با صدا POPE PATON PPE eee ep ay sre re ere ارتعاش : ‎ae‏ ل ‎ie‏ کت 7

صفحه 9:
عوارض ناشي از ارتعاش : 320000000 006 ۱ ess) کارگران در معرض: الا ل رس ل تا و کنترل ارتعاش : RTE DD hen eee EPP er eo es - تغيير صندلي ثابت تراكتور با بوشش نرم وقابل ارتجاع استفاده از دستکش وکفش هاي مخصوص اشعه مضر : ا ا ل ‎PRs 0 0 pee‏

صفحه 10:
عوارض ناشي از اشعه : - سوختگي پوست با درجات متفاوت - آسیب به چشم - ايجاد جين وجروك در صورت - در تماس هاي طولاني مدت سرطان پوست 0 ا ل ا 2 Farts EP oe pence Pr - استفاده از کلاه لبه دار ودستکش - استفاده از سایبان در هنگام استراحت - خودداري از كار درساعت 02-02 به دليل اينكه بيشترين اشعه مضر دراين ساعت به زمين مي رسد [0 reas ere - استفاده از کرم هاي محافظ پوست

صفحه 11:
كرما : ا ا ا ل 2 ‎cis OE‏ ۳ (eS Se Sess ae (Car SPSS ew Ts SSS FP OS Tr ae - اختلالات عصبي - رواني خستگي گرماني (كارگراني که در حين كار عرق زيادي مي كنند ) كاركران در معرض: - كشاورزان دامداران »جتكلبانان »ماهيكيران وجويانان و گرما: شش مناسب واستفاده از لباسهاي نخي وگشاد ‎ery as 2‏ 0 - رعایت زمان استراحت وکار ‎ke‏ ل - خنك کردن بدن

صفحه 12:
سرما : ‎en)‏ براي زندكي )© درجه سانتيكراد با رطوبت 600 درصد وجريان ل نک ‎NEEDS ‏ا ا ا‎ 0 ‏ا‎ D ea DET) ‏عواررض ناشي از سرما : ‎B.D Peete re SB Bry‏ | رل وشن ل ل پرست »درگ درد ۱ سرمازدگي موضعي (یخ زدگي اندامهاي دست وپا وقطع عضو) ‎0 ‏- کشاورزان »دامداران.ماهیگیران »جنگلبانان »چوپانان ‎HU Brera pty PS ecnegen eye Es Ent) ‏غذا ونوشيدني كرم درمحيط كرم ‏چادرهاي مخصوص براي گرم شدن ‏اده ‎es er)‏ ۱۳ »کلاه ودستکش مناسب وعدم پوشیدن کفش یا دستکش تنگ ولباس خیس ‎

صفحه 13:
تا در ضمن فعاليتهاي مختلف كشاورزي نظیر اره کردن »خردکردن » غریل کردن وغیره نراتي ایجاد مي گردد که گرد و غبار نامیده مي شوند. مثالهاي زيربرخي ازكردوغبارهايي هستند كه ممكن اسث كشاورزان درمعرض آنها قرا ركي رند. كودهار كودهاغني ازموادنيترات معدني وآلي هستندكه به همراه فسفاتها وبتاسيم باعث پرورش ورشدكياهان مي شوند. [Vcr RVers كردوغبارهاي كياهي: مانندكردوغبارينبه»تنباكوءجايءتوتونءقهوهكاكائوءنيشكر»سبوس غلات ۱۳ ‏رت ی‎ te ee ees وغیره علاوه برايجادآلرژي ممکن است بعلت آلودگي ميكروبي وياقارچي بيماري ريوي ايجادنمايند.

صفحه 14:
سا ۲ ۰ الم سر ۱ تب سرفه »کوتاه شدن نفس دراثرمواجهه باگردوغبار پونجه - احساس سوزش وخارش د ركلو وبيني سرفه وحملات شبيه آسم دراثر مواجهه با كر دوغبارينيه 0 ا ا ‎PAY‏ ال 20 3 كاركران ۱3 ‎rary‏ مرغداريها کارگران انبارهاي غلات وعلوفه ویونجه 5 ‏ا‎ Ye DS Wee

صفحه 15:
راههاي كنترل كردوغبان: > ار زرم ‎ora‏ ترس بر اا ۱[ اا ۳ ‎ESC See aero‏ م كازوبخار : كازوبخارجزو عوامل زيان آور شيميائي بوده » بعضي از انواع ممكن داراي رنئك مشخص ويا بوي خاض باشنامائئد كاز سولقيد هيدرو زن در امكازن فاسلاب ويا كاز كار ,أممكن ‎Eton‏ بر 2 كاركردن با ماشين هاي كشاورزي نظير تراكتور ايجاد ميكردد. arte ‏سم ماده یا موادي است که داراي منشاء گياهي ۰ حيواني ویا شيميائي بوده که از راههاي‎ ۱ (PDF Saree warp kee o)

صفحه 16:
كاركران در معرض كازوبخار وسموم : ا 0 - کارگرانیکه درامر نگهداري سموم وکود شيميايي فعالیت مي کنند (چ تا ‎VED MRE eB‏ باخناق 0 ‎OEE SSB:‏ انواع خاص بيماريهاي ريوي ‎eer)‏ ارت ‏درجه شدت عوامل زیان اوربه عوامل زيربستگي دارد: * راه ورودبه بدن ‏نوع ماده شيميايي ‎۱ ‎

صفحه 17:
۳ جكونه از خطر سموم در امان

صفحه 18:
راههای ورود سموم به بدن = ند " ©- يوست ۴ 3 خوراکی

صفحه 19:
ere ‏نگهداری‎ " - دور از دسترس اطفال " 2 هیچوقت آن را در محل زندگی (آشپزخانه » اطاقها ) را ور ‎Rey eter yore Jeri BE nie‏ 62 بعد ازهر بار مصرف در آن را ببنديم. " ©- زنان بارريدارء اطفال وافراد مسن نبايد با سموم كار ‎oe‏

صفحه 20:
ميزبانها " يرندكان وحشى » مرغ وخروسء بوقلمون» يرندكان زينتى» ‎ES pe ear) oe‏

صفحه 21:
در چه شرایطی باید سم را مصرف کنیم سم به هیچ وجه نباید با بدن تماس پیداکند: دستکش ۰ عینک مخصوص که کناره های آن بسته است » ماسک یا پارچه )7 ا ا ا ال موقع سم ياشى خوردن آب وغذا ممنوع است. اگر سم به چشم پاشیده شد فورأً با آب فراوان شسته شود. اگر.روی بدن ريخته شد محل را با آب وصابون بشویید. انجام سمياشى در ساعات صبح و يشت به باد انجام شود.

صفحه 22:
مطالب نوشته شده روی بسته ها وقوطی های سموم ا 0601 " نسبت حل كردن سم با آب يا نفت انك ا راقن " دوره كارنس عوارض ايجاد شده در اثر مسموميت واقدامات انجام شده تا رسیدن به پزشک

صفحه 23:
را و نبايد داخل آب جارى ريخته شود. " لباس ها و وسايل كار در يايان شسته شود. " قوطى يا ظرف خالى را همين طور رها نكنيم.

صفحه 24:
مسموم كيست: وارد شدن سم به بدن از يكى از راهها. علائم مسموميت بسته به نوع سم » مقدار آن و مدت زمان كذشته از مسموميت متفاوت است. اما به طور كلى سركيجه » حالت تهوع واستفراغ » دل درد » عرق كردن » رنقك پریدگی و خواب آلودگی وجود دارد. #انواع مسموميت: حاد ومزمن

صفحه 25:
کمکهای اولیه ۱ ‏زا‎ CDE ‏ال بر‎ NO ree ۳ - خواندن برچسب روی ظرف سم ©- خارج نمودن مسموم از محل سمياشى ونكهدارى در هواى آزاد <6- خارج كردن لباسهاى آلوده به سم ©- شستن محل های آلوده به سم با آب وصابون 00 ere ee) > اگر سم داخل چشم ریخت ۰ شستن با آب فراوان حدود 0)دقیقه © اكر سم به تازكى خورده شده » وادار به استفراغ (تحريك ته حلق » ‎BERS‏ ا كم ددس و ونان رت (00- ارجاع به مركز بهداشتى درمانى (قوطى سم نيز فرستاده شود)

صفحه 26:
راههاي كنترل وبيشكيري سموم: 60 eee ke conn cere) -استفاده از سموم با غلظت تجویز شده -استفاده از وسايل حفاظت فردي -عدم سمياشي درهنكام باد وهواي بسيار كرم تیربک رد بل ‎Se EB Ve ea‏ ما ‏-عدم استعمال دخانیات در هنگام سمپاشي "خودداري از خوردن وآشامیدن درهنگام سمپاشي

صفحه 27:
كاركران در معرض قارجها : "كشاورزاني که درانبارهاي علوفه ویونجه فعالیت مي كنند فا ‎NOONE SET‏ ‎ty BE eee Ss‏ ا لت ‎pees‏ ‎ins‏ ودامداران ‏-كشاورزاني كه درامر كود ياشي فعاليت مي كنند ‏“كشاورزان ودامداراني كه دراصطبل ها كار ميكنند ‏راههاي كنترل وبيشكيري قارجها : ‏"رعايت بهداشت فردي ‎ere‏ ا ل ل ات م -استفاده از وسایل حفاظت فردي ‏استحمام مرتب

صفحه 28:
مشاغل در معربض ویروسها : کشاورزان :دامداران ودامپزشکان -كاركران مرغداري ها راههاي كنترل وبيشكيري از ويروسها: -رعايت بهداشت فريدي ومراقبت هاي بهداشتي به هنكام كار استفاده از وسایل حفاظت فردي مناسب "معدوم نمودن دام بیمار -عدم تماس با پرندگان ‎oer cS‏ ار

صفحه 29:
كاركران درمعرض باكتريها: كشاورزان :دامداران ودامپزشکان کارگران مرغداریها راههاي کنترل وپيشگيري از باکتریها : 00 Css -ضدعفوني اماكن آلوده به فضولات وترشحات حيوانات بيمار -جداسازي حيوانات آلوده -آموزش بهداشت به افراد درمرض خطر وآشنا نمودن آنها با بيماري گندزدايي مرتب اصطبل ONO Se Te STS Bre

صفحه 30:
كاركران در معرض انكلها: :شاليكاران كشاورزاني كه با آب وخاك آلوده وكودهاي حيواني سروكار دارند ‎tas Baroy ons‏ 0 "کارگران مرغداریها واصطبل داران راههاي كنترل وييشكيري از انكلها: -احداث توالتهاي بهداشتي بخصوص درمزارع بزرك ee een ern ‎BYES fee eer ey‏ ا ی ‎Peete eres ene‏

صفحه 31:
عوامل زيان آور اركونومي : ‎er Ss‏ -- ابزار آلات نامناسب حمل بار كاركران در معرض : شالیکاران بط باغبانان “رانتدكان تراكتوروكمباين وماشين آلات كشاورزي -كاركران جوب بري -مرغداريها "دامداران

صفحه 32:
تعریف ارگونومي < ( علم راحتي ) BSCS NST eas eet) Spee Laer peer Poe ES) BES RG yey \LS Miya PEED PED Yow PsP o ee ‏به گونه اي پیشنهاد مي کند که راحتي » دسترسي ءايمني وبازدهي را‎ ۱ ID ED VPS NLCa) Lae D Ee EAD DLE By) ee ys ert eee POO SME E SPICES) VWS't LPO ED) ‏طراحي مناسب محيط كار وزندكي مي باشيد.‎

صفحه 33:
00 e Dw LOPS eR Pee ee Si * - تناسب فرد با شغل ( انتخاب افراد از نظر توانايي آنها براي انجام وظایف) " ه- تناسب شغل با فرد(تجهيزات » وظايف و تشكيلات طوري ‎LE PP‏ ا ات * هدف اركونومي : * - تقلیل فشار‌هاي کار» خستگي وفرسودگي که در اثر کارکردن ‎Rye yee ew)‏ " - تطبيق وتغيير دستكاهها با وضع صحيح بدن ۱ 0

صفحه 34:
ييشكيري از اختلالات اسكلتي - عضلاني : - خوددارى از حركات يكنواخت وتكرارى پا - کاهش ساعت کاری - استفاده از ابزار آلات مناسب با دسته هايى كه خمش مناسب دارد - مراقبت هاى يزشكى - خوددارى از خم شدن هاى مكرير و زانوزدن هاى مكرر Be Se Tere ‏پآ‎ خودداری از. چرخاندن وانحراف بیش از حد مچ دستها

صفحه 35:

طرح بهداشت كشاورزي صنعت كشاورزي يكي از بخش هاي مهم وبا ارزش هر جامعه است ودرصد زيادي از شاغلين دراين بخش فعاليت دارندوتقريبا“ از مشاغل پايه جهت تامين غذااست. با توسعه بخش كشاورزي وورود تكنولوژي جهت بهره برداري مطلوبتر وتوليد اقتصادي تر به تبع عوامل زيان آور متعددي وارد اين بخش از محيط كار شده است.وهمين امر باعث شده كه سالمت شاغلين كشاورزي در معرض خطر قرار گيرد.طبق برآورد سازمان بين المللي كار ساالنه حدود 170هزار نفر از كشاورزان جان خود را از دست مي دهند . تعريف بهداشت كشاورزي : بهداشت كشاورزي علمي است كه با شناسائي ،ارزيابي وكنترل عوامل وشرايط زيان آور محيط كار وانجام مراقبت هاي بهداشتي ودرماني حافظ سالمتي كشاورزان باشد. اهداف طرح بهداشت كشاورزي : -1آموزش و ارتقاء سطح آگاهي كشاورزان در خصوص عوامل زيان آور اين شغل -2بازديدوبهسازي واحدهاي كشاورزي -3تعيين سطح سالمت شاغلين كشاورز كشاورزي از ديدگاه بهداشت حرفه اي: كشاورزي صنعتي :به كشاورزي گفته مي شود كه درآن مكاني به نام كارگاه وجود دارا كه درآن كارگاه كارگران تحت سرپرستي كارفرما فعاليت دارند. به استناد ماده 85قانون كار كليه مقررات كارگاه در بخش كشاورزي صنعتي اعمال مي گردد. اين واحدها شامل :مرغداري ها ،گاوداريها ،پرورش طيور صنعتي ،پرورش وكشت گلخانه اي ماهي كشاورزي سنتي :كليه باغات بدون حصار ،مزارع ،دامداري خانگي در اين گروه قرار مي گيرد .در اين گروه بايستي به اولويت هاي زير توجه نمود: بيماريهاي مشترك انسان ودام ،سموم وعوارض آن ،خطر ماشين آالت كشاورزي معاينات اين گروه بايستي جهت سرپرستان خانوار درهر روستا با هماهنگي خانه بهداشت انجام گردد. روشهاي ارتقاء سهم مشاركت كشاورزان در برنامه بهداشت كشاورزي - 1تشكيل جلسات آموزشي توجيهي براي تعاوني ها واتحاديه هاي كشاورزي ومروجين كشاورزي در خصوص اهداف برنامه - 2هماهنگي با سازمان جهاد كشاورزي جهت جلب مشاركت تعاوني ها وتشكل هاي مرتبط در راستاي بهسازي كارگاههاي كشاورزي - 3تهيه ،تدوين واجراي برنامه هاي آموزشي مدون براي كشاورزان واجراي آن از طريق سيستم شبكه با مشاركت جهاد كشاورزي ،مسئولين اتحاديه وتشكل هاي صنفي - 4جلب مشاركت سازمان آموزش وپرورش جهت آموزش بهداشت كشاورزي در مدارس روستائي -5مشاركت شوراهاي اسالمي روستا ودهياران در برنامه - 6استفاده از سيستم تشويق براي كشاورزان فعال در امر بهسازي وبهداشت كشاورزي - 7فعال نمودن برنامه رابطين بهداشتي در سطح روستاها در ارتباط با برنامه بهداشت كشاورزي -8استفاده از رسانه هاي گروهي ومطبوعات محلي صدا وسيماو... بازديد وبهسازي كارگاههاي كشاورزي - 1اين واحد ها شامل :دامداري ،مرغداري ،پرورش ماهي ،پرورش طيور صنعتي وگلخانه ها مي باشد. -2به استناد ماده 85قانون كار اين واحد كارگاه محسوب شده و در هنگام بازرسي فرمهاي بازديد ومصوب تكميل گردد. - 3بازديدها توسط كارشناسان وكاردانهاي مراكز بهداشتي ودرماني ( محيط وحرفه اي ) بر اساس قوانين وضوابط بهداشت حرفه اي وقانون كار انجام گيرد. - 4كليه تاسيسات وتسهيالت كارگاه ( ساختمان ،سرويس هاي بهداشتي ،آب ،دفع فاضالب و ) ...بر اساس آيين نامه تسهيالت كارگاه ساخته شده باشد. -5در ارتباط باكارگاههاي خانگي وسنتي كشاورزي( باغات بدون حصار ،مزارع ، دامداري خانگي و )...بهسازي از طريق آموزش وتوجيه كشاورزان صورت پذيرد . حفظ سالمت شاغلين مرغداريها ،دامداريها ،شيالت وآبزيان ،كشت گلخانه اي -1ايجاد تسهيالت بهداشتي رفاهي براي شاغلين بخش كشاورزي مثل :رختكن وحمام ، اطاق استراحت وغذاخوري ،تامين آب آشاميدني سالم بر اساس آيين نامه تاسيسات وتمهيدات بهداشتي ( ماده 156قانون كار ) - 2تامين وسايل حفاظت فردي مناسب ( لباس كار ،كفش ،ماسك و) ... -3انجام معاينات دوره اي در كارگاههاي مشمول -4تشكيل كميته حفاظت فني وبهداشت كار در كارگاههاي مشمول -5آموزش پزشكان خانواده جهت انجام معاينات دوره اي شاغلين عوامل زيان آور درمحيط كار كشاورزي -1عوامل زيان آور فيزيكي (سروصدا ،ارتعاش ،اشعه مضر،گرما وسرما) - 2عوامل زيان آور شيميائي ( گردوغبار ،گازوبخارات ،سموم وآفت كش ها ) - 3عوامل زيان آور بيولوژيك (قارچها ،انگلها ،باكتريها ،ويروسها ) - 4عوامل زيان آور ارگونومي ( طرز كار نامناسب ،ابزار كار نامناسب وحمل بار ) سروصدا: اگر فرد در فاصله يك متري از گوينده قرار گيرد ونتواند صحبت معمولي طرف مقابل را بشنود در يك محيط پرسروصدا قرار گرفته است. عوارض ناشي ازسرو صدا : - كاهش شنوائي ودر تماسهاي طوالني مدت ايجاد سنگيني گوش باال رفتن فشار خون وضربان قلب ناراحتي هاي رواني مانند اثر بر خواب وروابط اجتماعي اثرات واختالالت رواني – هيجان – تحريك پذيري كاهش راندمان كاري افزايش ريسك حوادث كارگران در معرض : رانندگان تراكتور -كمپاين و...كارگراني كه با اره برقي چوب بري كار مي كنندمتصديان تلمبه خانه ها وموتورهاي آب-كشاورزان در معرض ماشين آالت كشاورز كنترل سروصدا : بازديد مرتب وسرويس به موقع ماشين آالتجدا كردن ويا محصور كردن عامل ايجاد صدا ( اطاقك براي تراكتور)كاهش ساعت تماس با صداانجام معاينات پزشكي وتست شنوائي سنجي-استفاده از وسايل حفاظت فردي ارتعاش : ارتعاش عاملي است كه به عضالت بدن فرصت كافي جهت استراحت نمي دهدوعضالت براي مدت طوالني در حال انقباض باقي مي مانند. عوارض ناشي از ارتعاش : -1اختالالت ستون فقرات -2اختالالت گوارشي -3اختالالت عصبي ورواني كارگران در معرض: - رانندگان تراكتور وكمباين وماشين آالت كشاورزي مرتعش كارگراني كه با اره برقي چوب بري كار مي كنند كنترل ارتعاش : تغيير قطعات يا وسايلي كه در دستگاه موجب لرزش مي شود تغيير صندلي ثابت تراكتور با پوشش نرم وقابل ارتجاع -استفاده از دستكش وكفش هاي مخصوص اشعه مضر : نور خورشيد به طور طبيعي داراي اشعه ماوراء بنفش بوده كه قرار گرفتن در معرض مستقيم نور آفتاب خطراتي براي انسان ايجاد مي كند. عوارض ناشي از اشعه : - سوختگي پوست با درجات متفاوت آسيب به چشم ايجاد چين وچروك در صورت در تماس هاي طوالني مدت سرطان پوست كارگران در معرض : - كشاورزان در مناطق روباز ،ماهيگيران ،دامداران ،جنگلبانان وچوپانان كنترل اشعه مضر: - پوشش مناسب تمام قسمت هاي باز بدن استفاده از كاله لبه دار ودستكش استفاده از سايبان در هنگام استراحت خودداري از كار درساعت 16-12به دليل اينكه بيشترين اشعه مضر دراين ساعت به زمين مي رسد استفاده از عينك مخصوص استفاده از كرم هاي محافظ پوست گرما : اگر ميزان حرارت ورطوبت محيط كار زياد باشد عوارضي ايجادمي گردد. عوارض ناشي از گرما: گرمازدگي ( كار در محيط گرم وخشك ) جوشهاي گرمائي ( كاركردن در محيط گرم ومرطوب ) اختالالت عصبي – رواني -خستگي گرمائي (كارگراني كه در حين كار عرق زيادي مي كنند ) كارگران در معرض: - كشاورزان ،دامداران ،جنگلبانان ،ماهيگيران وچوپانان كنترل گرما: - پوشش مناسب واستفاده از لباسهاي نخي وگشاد نوشيدن مايعات خنك به مقدار زياد رعايت زمان استراحت وكار رعايت بهداشت فردي واستحمام مرتب خنك كردن بدن سرما : مطلوبترين حرارت براي زندگي 21درجه سانتيگراد با رطوبت 50درصد وجريان هوائي درحدود 10سانتيمتر درثانيه مي باشد وقتي بدن درمعرض سرماي شديد قرار ميگيرد سيستم دفاعي ديگر قادر به مبارزه نمي باشد وبه تدريج حرارت مركزي بدن كاهش مي يابد . عوارض ناشي از سرما : - - سرمازدگي عمومي ( لرز شديد ،دردشديد عضالني بخصوص درناحيه پشت گردن ،باال رفتن فشارخون ،افزايش تهويه ريوي ) ،كهير وسرخ شدن پوست ،مرگ دراثر سرمازدگي همراه بيهوشي سرمازدگي موضعي (يخ زدگي اندامهاي دست وپا وقطع عضو) كارگران درمعرض : - كشاورزان ،دامداران،ماهيگيران ،جنگلبانان ،چوپانان كنترل سرما: - استفاده از پوشش مناسب ولباس گرم استفاده از غذا ونوشيدني گرم درمحيط گرم استفاده از چادرهاي مخصوص براي گرم شدن رعايت فواصل استراحت وكار استفاده از كفش ،كاله ودستكش مناسب وعدم پوشيدن كفش يا دستكش تنگ ولباس خيس گردوغبار: در ضمن فعاليتهاي مختلف كشاورزي نظير اره كردن ،خردكردن ،غربال كردن وغيره ذراتي ايجاد مي گردد كه گردوغبار ناميده مي شوند. مثالهاي زيربرخ ي ازگردوغبارهاي ي هس تند ك ه ممك ن اس ت كشاورزان درمعرض آنها قرارگيرند. كودها: كودهاغن ي ازموادنيترات معدن ي وآل ي هس تندكه ب ه همراه فس فاتها وپتاس يم باعث پرورش ورشدگياهان مي شوند. علف كشهاوآفت كشها گردوغبارهاي گياهي :مانندگردوغبارپنبه،تنباكو،چاي،توتون،قهوه،كاكائو،نيشكر،سبوس غالت گردوغبارهاي حيواني :گردوغبارهاي ناشي ازموادحيواني نظيراستخوان،پر،شاخ،مو،پشم وغيره عالوه برايجادآلرژي ممكن است بعلت آلودگي ميكروبي وياقارچي بيماري ريوي ايجادنمايند.  - - عوارض ناشي از گردوغبار: انواع خاص ازپنوموكونيوزيس ها تب ،سرفه ،كوتاه شدن نفس دراثرمواجهه باگردوغبار يونجه احساس سوزش وخارش درگلو وبيني سرفه وحمالت شبيه آسم دراثر مواجهه با گردوغبارپنبه كارگران درمعرض : رانندگان تراكتور ،كمباين ،خرمنكوبها كارگران كود پاشي ،كارگران چوب بري كارگران دامداري ها ،مرغداريها كارگران انبارهاي غالت وعلوفه ويونجه كارگراني كه درمزارع پنبه ونيشكر فعاليت مي نمايند راههاي كنترل گردوغبار: - استفاده از وسايل مكانيزه كه مانع از تماس كارگران با منبع توليد گردوغبار شوداستفاده از وسايل حفاظت فردي حمل ونقل يونجه ،علوفه وغالت به طوري كه باعث كاهش گردوغبار رعايت بهداشت فردي وانجام معاينات بهداشتي گازوبخار : گازوبخارجزو عوامل زيان آور شيميائي بوده ،بعضي از انواع ممكن داراي رنگ مشخص ويا بوي خاص باشندمانند گاز سولفيد هيدروژن در مخازن فاضالب ويا گاز كلر ،ممكن است فاقد رنگ وبوي مشخص باشندمانند گاز دي اكسيد كربن ومونواكسيد كربن كه در اثر كاركردن با ماشين هاي كشاورزي نظير تراكتور ايجاد ميگردد. سموم : سم ماده يا موادي است كه داراي منشاء گياهي ،حيواني ويا شيميائي بوده كه از راههاي مختلف ( تنفس ،پوستي ،گوارشي )مي تواند ايجادمسموميت نمايد. كارگران در معرض گازوبخار وسموم : - كارگرانيكه در تهيه وآماده سازي سموم فعاليت مي نمايند كارگرانيكه درامر نگهداري سموم وكود شيميايي فعاليت مي كنند كارگران مرغداري ها ودامداري ها باغبانان كشاورزاني كه درانبارهاي غالت وعلوفه فعاليت مي كنند اثرات گازوبخار وسموم : انواع خاص بيماريهاي ريوي آسم مسموميت ناشي از سموم آفت كش درجه شدت عوامل زيان اوربه عوامل زيربستگي دارد: ‏ ‏ ‏ راه ورودبه بدن نوع ماده شيميايي مدت تماس با ماده شيميايي چگونه از خطر سموم در امان باشیم راههای ورود سموم به بدن ‏ ‏ ‏ -1تنفس -2پوست -3خوراکی نگهداری سموم ‏ ‏ ‏ ‏ ‏ -1دور از دسترس اطفال -2هیچوقت آن را در محل زندگی (آشپزخانه ،اطاقها ) قرار ندهیم. -3سموم را در ظرف یا قوطی مخصوص خود نگهداری کرده تا اشتباهی مصرف نشود. – 4بعد ازهر بار مصرف در آن را ببندیم. -5زنان باردار ،اطفال وافراد مسن نباید با سموم کار کنند. میزبانها ‏ پرندگان وحشی ،مرغ وخروس ،بوقلمون ،پرندگان زینتی، شتر مرغ ،اردک وغاز در چه شرایطی باید سم را مصرف کنیم ‏ ‏ ‏ ‏ ‏ سم به هیچ وجه نباید با بدن تماس پیداکند :دستکش ،عینک مخصوص که کناره های آن بسته است ،ماسک یا پارچه تمیزی که روی دهان و بینی را بپوشاند. موقع سم پاشی خوردن آب وغذا ممنوع است. اگر سم به چشم پاشیده شد فوراً با آب فراوان شسته شود. اگر روی بدن ریخته شد محل را با آب وصابون بشویید. انجام سمپاشی در ساعات صبح و پشت به باد انجام شود. مطالب نوشته شده روی بسته ها وقوطی های سموم ‏ ‏ ‏ ‏ ‏ مورد مصرف سم نسبت حل کردن سم با آب یا نفت موقع سم پاشی دوره کارنس عوارض ایجاد شده در اثر مسمومیت واقدامات انجام شده تا رسیدن به پزشک بعد از سمپاشی چکار باید کرد ‏ ‏ ‏ -1سمی که در پمپ سمپاش باقی میماند نباید داخل آب جاری ریخته شود. لباس ها و وسایل کار در پایان شسته شود. قوطی یا ظرف خالی را همین طور رها نکنیم. مسموم کیست :وارد شدن سم به بدن از یکی از راهها. عالئم مسمومیت بسته به نوع س م ،مقدار آن و مدت زمان گذشته از مسمومیت متفاوت است .اما به طور کلی سرگیجه ،حال ت تهوع واس تفراغ ،دل درد ،عرق کردن ،رنگ پریدگی و خواب آلودگی وجود دارد. ‏انواع مسمومیت :حاد ومزمن کمکهای اولیه -1سوال از مسموم و اطرافیان در مورد ماده ای که خورده شده یا با آن تماس داشته. -2خواندن برچسب روی ظرف سم -3خارج نمودن مسموم از محل سمپاشی ونگهداری در هوای آزاد -4خارج کردن لباسهای آلوده به سم -5شستن محل های آلوده به سم با آب وصابون -6گرم نگه داشتن بیمار -7اگر سم داخل چشم ریخت ،شستن با آب فراوان حدود 15دقیقه -8اگر سم به تازگی خورده شده ،وادار به استفراغ (تحریک ته حلق ، خوراندن آب نمک) کنیم. -9باز نگه داشتن راههای هوایی -10ارجاع به مرکز بهداشتی درمانی (قوطی سم نیز فرستاده شود) راههاي كنترل وپيشگيري سموم: نصب تهويه مناسب در انبارهاوسيلوها استفاده از سموم با غلظت تجويز شدهاستفاده از وسايل حفاظت فرديعدم سمپاشي درهنگام باد وهواي بسيار گرمسمپاشي پشت به باددفع صحيح ظروف حاوي سمومعدم استعمال دخانيات در هنگام سمپاشي-خودداري از خوردن وآشاميدن درهنگام سمپاشي كارگران در معرض قارچها : كشاورزاني كه درانبارهاي علوفه ويونجه فعاليت مي كنندكشاورزاني كه در بريدن درختان وانبار هيزم وشاخ وبرگ فعاليت دارندكارگراني كه در توزيع ونگهداري خوراك دام وطيور فعاليت مي كنندماهيگيراندامپزشكان ودامدارانكشاورزاني كه درامر كود پاشي فعاليت مي كنندكشاورزان ودامداراني كه دراصطبل ها كار ميكنندراههاي كنترل وپيشگيري قارچها : رعايت بهداشت فردياستفاده از كودهاي حيواني واجتناب از مصرف كودهاي انسانياستفاده از وسايل حفاظت فردي-استحمام مرتب مشاغل در معرض ويروسها : كشاورزاندامداران ودامپزشكانكارگران مرغداري هاراههاي كنترل وپيشگيري از ويروسها: رعايت بهداشت فردي ومراقبت هاي بهداشتي به هنگام كاراستفاده از وسايل حفاظت فردي مناسبمعدوم نمودن دام بيمارعدم تماس با پرندگان-انجام معاينات پزشكي كارگران درمعرض باكتريها: كشاورزاندامداران ودامپزشكانكارگران مرغداريهاراههاي كنترل وپيشگيري از باكتريها : انجام واكسيناسيونضدعفوني اماكن آلوده به فضوالت وترشحات حيوانات بيمارجداسازي حيوانات آلودهآموزش بهداشت به افراد درمعرض خطر وآشنا نمودن آنها با بيماريگندزدايي مرتب اصطبلپاستوريزه كردن شيرو فرآورده هاي آن كارگران در معرض انگلها: شاليكارانكشاورزاني كه با آب وخاك آلوده وكودهاي حيواني سروكار دارندكشاورزان مزارع نيشكر وتوتون وچاي-كارگران مرغداريها واصطبل داران راههاي كنترل وپيشگيري از انگلها: احداث توالتهاي بهداشتي بخصوص درمزارع بزرگاستفاده از وسايل حفاظت فرديرعايت بهداشت فردي ومراقبت هاي بهداشتي هنگام كار-استفاده از سبزيجات سالم عوامل زيان آور ارگونومي : طرز كار نامناسب -ابزار آالت نامناسب-حمل بار كارگران در معرض : شاليكارانكشاورزانباغبانانرانندگان تراكتوروكمباين وماشين آالت كشاورزيكارگران چوب بريمرغداريها-دامداران تعريف ارگونومي = ( علم راحتي ) ارگونومي دانش ي اس ت كه به رابط ه ميان انس ان ،ماشي ن ومحيط پيرامون او مي پردازد وطراحي وسايل ودستگاههاي مورد استفاده را به گونه اي پيشنهاد مي كند كه راحتي ،دسترسي ،ايمني وبازدهي را باال برده ودشواري ،خطر ،خستگي وهزينه ها را كاهش مي دهد. ارگونوم ي دان ش مطالع ه ويژگيه ا وخص وصيات انس ان به منظور طراحي مناسب محيط كار وزندگي مي باشد.  ‏ ‏ ارگونومي در دوزمينه عمده بكار گرفته مي شود: -1تناسب فرد با شغل ( انتخاب افراد از نظر توانايي آنها براي انجام وظايف) -2تناس ب شغ ل ب ا فرد(تجهيزات ،وظايف و تشكيالت طوري طراحي شوند كه با قابليت ها ومحدوديت هاي افراد متناسب باشد. هدف ارگونومي : ‏ ‏ ‏ تقليل فشارهاي كار ،خس تگي وفرسودگي ك ه در اثر كاركردنايجاد مي شود تطبيق وتغيير دستگاهها با وضع صحيح بدن -حمايت وحفاظت ازكارگرنه ازدياد محصول وبازدهي پيشگيري از اختالالت اسكلتي – عضالني : - خودداری از حرکات یکنواخت وتکراری رعایت فواصل کار واستراحت کاهش ساعت کاری استفاده از ابزار آالت مناسب با دسته هایی که خمش مناسب دارد مراقبت های پزشکی خودداری از خم شدن های مکرر و زانوزدن های مکرر رعایت اصول بلند کردن بار خودداری از چرخاندن وانحراف بیش از حد مچ دستها خدا نگهدار سالمت باشید 16

62,000 تومان