بیماری‌هاپزشکی و سلامتتغذیه

بیماریهای منتقله از راه آب و غذا

صفحه 1:

صفحه 2:
بیماربهای منتقله از راه آب و غذا

صفحه 3:
بوتو ليسم

صفحه 4:
تعريف بیماری بوتولیسم عبارت است از یک نوع مسمومیت غذايى جدى ولى غير مسرى كه معمولاً در لثر خوردن غذای آلوده به سمی که شدیداً دستگاه عصبی را متأثر می‌سازد. رخ می‌دهدا . سه نوع بوتولیسم وجود دارد : بوتولیسم منتقلمبا غذا ( بوتولیسم کلاسیک ) زخم بوتولیسم و بوتولیسم روده ای ( بالغين و نوزادان ) . محل تولید سم لیم در شكال فوق متفاوت است بدی در هرسله ۵ [0] بیماری فلج شل . که نتیجه تأثیر سم بر روی نورون های عصبی است . ایجاد می شود

صفحه 5:
بوتولیسم غذایی: سيك مسمومیت شدید است که در اثر خوردن سم بوتولیسم با غذا به وجودعی ید . پیماری با نشانه های ضایعات حاد و دو طرف اعصاب جمجمه و ضعفیا فلج پایین رونده آنها تظاهر می يلبد . مشكل بينليى ( تار بینی یا دو بینی )۰ اشکال در بلم و خشکی دهان اولین شکایتهای بیمار است . در دنبلله لین نشلنه ها در حللی که بیمار هوشیار است ممکن است فلج شل دو طرفه بائین رونده به وجود ید . در مراحل اولیه بیماری ممکن است استفراغ ۰ بیوست و با دیده شود . معمولاً تب دیده نمی شود. و بهبودی ممکن است برای ماهها طول

صفحه 6:
a_i ‏علائم شايع‎ "علایم زیر معمولاً ۱۸-۳۶ ساعت پس از خوردن غذای آلوده رخ می‌دهند: تار شدن دید. يا دو تا دیدن افتادن پلک‌های چشم خشک شدن دهان خورده خورده صحبت كردن مشکل در قورت دادن غذا با مایعات استفراغ و اسهال ۲ ضعف دست‌ها با پاهاء که نهایتاً ممکن است به فلج نیز بیانجامد. تب وجود ندارد. توانایی‌های ذهنی دچار اختلال نمی‌شوند. "علایم زیر در شیرخواران رخ می‌دهند: یبوست شدید گریه ضعیف ناتوانی در مکیدن پستان مادر

صفحه 7:
علل بیماری عفونت غذاها (عمدتاً کنسروی). با باکتری کلستریدیوم نوم. این باکتری در غذای آلوده یا خوب پخته نشده رشد می‌کند. با رشد این باکتری در قدر تمندی تولید و ترشح می‌شود که توانایی جذب از دستگاه گوارش و گسترش به دستگاه عصبی مرکزی را دارد. غذاهایی که با اعث بوتولیسم شوند : سبزیجات و میوه‌هایی که در خانه کنسرو می‌شوند, ماهی, گوشت, سوسیس خوب پخته نشده. گوشت دوده داده و محصولات لبنی در شیرخواران زیر یک سال, عسل خام یا سایر غذاهای پخته نشده ممکن است باعث بوتولیسم شوند. ۱ این باکتری امکان دارد زخم را نیز آلوده سازد و سم ترشح کند.

صفحه 8:
عوامل افزایش‌دهنده خطر "شیرخواران کنسروهای خانگی, به خصوص بايد مراقب باقلا و لوبياى سبز بود.

صفحه 9:
پیشکیری یا اینکه محتویات آن رنگ يا بوی عجیبی دارند. آن هیچگاه غذایی که قطعاً مشخص نیست خوب پخته یا کنسرو شده است را نخورید. هیچگاه به شیرخواران غذای حاوی عسل را برای ضد سرفه ندهید. جوشاندن غذا می‌تواند از بوتولیسم پیشگیری کند. اگر مشکوک به بوتولیسم هستید. با مرکز بهداست نزدیک محل خود تماس بگیرید. در صور قطعی شدن مسأله,باید از طریق رسانهها اطلاع‌رسانی کرد و غذاهای آلوده را نیز از مغاز؛ جمع‌آوری نمود.

صفحه 10:
عواقب مورد انتظار با اقدام فوزی: پیامد بیناری"خوب اسنته هز چه قبر مقدار متج وزودی پیشستر باشدء علایم زودتر آغاز می‌شوند و وضعیت بیمار نیز خطرناک‌تر خواهد بود. میزان کلی مرگ‌ومیر ۱۰-۲۵ است.

صفحه 11:
عوارض احتمالی عفونت ریوی در اثر عدم توانایی در بلع مناسب غذا و ورد آن به ریه‌ها نارسایی ریوی ناشی از ضعف عضلات تنفسی مرگ

صفحه 12:
نمونه گیری: قبل از شروع درمان نسبت به تهیه نمونه انسانی ( ۱۰-۱۵ میلیگرم سرم . ۵۰-۲۵ گرم مدفوع یا مواد استفراغ ۰ ۲۵-۵۰ میلی لیتر محتوی معده و در بوتولیسم ناشی از زخم , از سرم ؛ مواد ترشحی و بافت مرده یا سواپ گرفته شده از زخم بیماران و در بوتولیسم اطفال نمونه های مدفوع و سرم ) اقدام گردد.

صفحه 13:
اصول کلی درمان بستری کردن بیمار جهت انجام مراقبت‌های ویژه.امکاندارد بیمار به تهویه مکانیکی. نیازپیلاکند. اگر تنها چند ساعت از خوردن غذای مسعوم گذشته باشد. بیمار را وادار به استفراغ کنید. اگر مشکوک به بوتولیسم هستید. در صورت امکان مقداری از غذای آلوده را برای بررسی آزمایشگاهی در داخل یخچال نگهداری کنید. درمان در سه روز و با آنتی توکسین بوتولیسم صورت می گیرد .

صفحه 14:
رژیم غذایی معمولا تزریق مایعات و تغذیه داخل وریدی به هنگام بسستری شدن بیمار لازم اسبت. زیرا بیمار در بلع مشکل دارد. پس از درمان. رژیم غذایی خاصی توصیه نمی‌شود.

صفحه 15:
zseneysex قبل از مصرف مجاذ غذایی کنسروشده: قوطی كنسرن را به مدّت ١ل‏ دقيقه در آب بجوشانيد. اين كار براى از بين بردن سم خطرناك بوتوليسم كه احتمالاً در موادٌ غذايى كنسروشده وجود دارد. ضرورى است. ام

صفحه 16:

صفحه 17:
تعریف بیماری : وبا یکی از بيماريهاى واكير عفونى است كه فقط در انسان ایجادبیماری می‌کند. عامل بیماریزایی : یک باکتری به نام وییریو کلر! است و این بیماری در آثر سم تولید شده از این باکتری که در روده کوچک تکثیر می‌یلبد. ظاهر می‌شود. عامل بیماری مدت زیادی در ب زنده می‌مند و در مناطقی که سح ‎tal‏ نی تست شر شايع است و بیشتر عامل بیماریزا از طریق مدفوع و فا ‎ ‎ ‎ ‎ ‎

صفحه 18:
خصوصیات عامل بیماریزا قرار دارند. باكتريهاى متعلق به جنس ويبريو خميده بوده و اغلب غير سماريزا هستند. إين بیماری با اسهال آیکی و فراوان مشخص می‌شود. ویبریو کلرا در گرمای 1۵ درجه سانتیگراد در مدت ۳۰ دقيقه کشته می‌شود و در آب جوثس ظرف جند ثانيه از بین می‌رود.کلر با غلظت ۰.۲ ميليكرم در ليتر ء اين باكترى رأ از ‎Syst oe‏

صفحه 19:
علایم بالینی بیماری وبا دارای دو مرحله است : مرحله تخلیه ای : بیمار ناگهان دچار اسهال آیکی . پرفشار و بدون درد می‌شود و اندکی بعد استفراغ روی می‌دهد. در موارد شدید ممکن است حجم مدفوع از ۲۵۰ سی‌سی به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در ۲۶ ساعت بیشتر شود و بیمار قا 6۰ بار در روز مدفوع داشته باشد. مدفوع در لین بیمار . فاقد صفرا و خون و خاکستری رنگ (نمای آب برنجی) و دارای بوی غیر زننده می‌باشد. مرحله روی هم خوابیدگی عروق (کلاپس): به زودی به علت کم شدن آب بدن . بیمار وارد این مرحله می‌شود. با از دست دادن ۵ - ۳ درصد وزن طبیعی بدن . تشنگی و با کاهش ۸ - ۵ درصد وزن بدن . ضعف و سرگیجه دیده می‌شود. کاهش بیش از ۱۰ درصد وزن بدن . منجر به ترشح کم ادرار و گاهی قطع کامل ادرا نبض ضعیف . چشمهای کود رفته . پوست چروکیده . شکم فرورفته . گرفتگی عضلانی به اختلالات در میزان الکترولیتهای بدن و در شیر خواران فرورفتگی ملاج و در نهایت خواس آلودگی و مرگ می‌شود.

صفحه 20:
راههاى انتقال تماس مسنقیم این بیمری به ندرت از طریق دستهایآلوده ‏ تماس با مود مدفوعی و استفراغ بیمران » ملحفه و لوازم آلوده منتقل می‌شود. تماس غیر مستقیم از طریق آب آلوده به مدفوع انسان » منابع آب حفاظت نشده ؛ غذای آلوده » میوه‌های آلوده و یا شسته شده با آب آلوده ؛ شير آلوده و بستنی تهیه شده از

صفحه 21:
مخزن و منبع بیماری انسان تنها مخزن وبا است که به صورت بیمار با حامل است و منبع بيمارى , اسهال و استفراغ بیماران و حاملان بیماری می‌باشد. دوره كمون دوره كمون لين بيمارى ممكن است خيلى كوتاه بوده و بستگیبه مقدار باكترى وارد شده به بدن فرد دارد. متوسط دوره کمون ۳ - ۲ روز و از چند ساعت تا چند روز گزارش شده است. دوره واگیری ا زملنى كه بيمار در مدفوع خود ویبریو کلرا دفع نمایید. می‌تولند برای محي آلوده کننده باشد. افرادی که عفونت مزمن کیسه صفرا دارند می‌توانند ب عنوان حاملین.به ظاهر سالم در انتشار بیماری دخللت کنند. در لین افراد است بطور متناوب کشت مدفوع مثبت شود. دادن آنتی بیوتیک منا كوتاه كردن اين دوره مى تواند نقش داشته باشد. ©

صفحه 22:
عوامل مربوط به میزبان سن و جنس شیوع بيمارى در هر دو چنس و در همه سئیندیدهمی‌شود در ماطق بوسی کودکان به بزرگترها بیشتر مبتلا می‌شوند. ولی در کودکان زیر ۲ سال به علت ایمنی اکتسایی از شیر مادر ء كمتر از بچه‌های بزرگتر است: اسیدیته معده بیماریها یا داروهای کاهنده اسید معده « ابتلا به بیماری وبا را افزا دهد. ار روهای کا ابتلا به بیماری وبا را افزایش می: کروههای خونی افراد با كروه خونى © بيشترين ابتلاجه بيمارى وبا و افراد با كروه كمترين خطر ابتلا را دارا هستند.

صفحه 23:
درمان جهانی ءمضرفا ترگیب ماخ درفاتی خوراگی: 0۳5 را توص به کرده

صفحه 24:
راههای پیشگیری چون بیماری بيشتسر از طريسق أسب ألوده شیوع مىيابسدء سعی کنیسم برای نوشیدن آسب ) شستشوی ظروف . خوردن سبزیجات از لب لوله کی کلردار استفاده کنیم. در غیر این یوت ابا شام وین از از سرد شدن مصرف کنیم. سبزيجات و ميودها را قبل از مصرف با محلول پرکلرین گندزدایی و پس از سین با با سالم مصرف کنیم. از خوردن ماهی خام یا کم پخته که از آب آلوده گرفته شده. اجتناب جه ديكران توصيه كنيم از شنا كردن در استخرهاى عموصى و از خوردن أبمبوه و ساتدويجيا هر غذایی که احتمال داده می شود آلوده باشد. جدا خودداری کنند. 4

صفحه 25:

صفحه 26:
توضیح کلی حصبه عبارت است از عفونت باکتریایی دستگاه گوارش. می‌تواند تمامی سسنین را مبتلا کند ولی شیرخواران و افراد بالاى + سال معمولاً موارد شدیدتری می‌گردند.

صفحه 27:
علايم شايع اسهال. در موارد تنها ممکن است ۲-۳ بار اجابت مزاج شل در روز وجود داشته باشد. در موارد شدید ممکن است هر ۱۰-۱۵ دقیقه اسهال آبکی رخ دهد. استفراغ سوفية دردهای عضلانی بثور پوستی قرمز رنگ روی شکم کرامپ‌های شکمی (گاهی) خون در مدفوع (گاهی)

صفحه 28:
علل بیماری عفونت با سالمونلاتیفی که يك باکتری است که در حیوانات مبتلابه عفونت یافت می‌شود و با گوشت یا شیر آلودهبه انسان‌ها منتقل می‌گردد. پختن کامل میکروبها را می‌کشد. عفونت می‌تولند به وسیلهافراد بیمر یا حاملین غیر بیمار که پس- از اجابت مزاج بدون سستن دقیق دست‌ها به غذا دست می‌زنند, نیز منتقل كردد.

صفحه 29:
برای مسافرت به کشورهایی که حصبه وجود دارد. واکسیناسیون برای تیفوئيد. (تزریقی یا نوع خوراکی) در نظر بگيرید. در طول مسافرت در مناطق استوایی. از آب: پوست نکنده و محصولات لبنی پرهیز کنید. از مرغ و خروس و محصولات آنها که به مدت طولائی خارج از یخچال مانده باثبند. بپرهیزید. بعد از اجابت . سالاد و سبزیجات خام. میوه‌های مزاج و پیش از دست زدن به غذا دست‌های خود را بشویید.

صفحه 30:
عواقب مورد انتظار با درمان معمولاً ظرف ۲-۳ هفته قابل علاج است. بدون درمان می‌تواند کشند؛ باشد. عوارض احتمالی كمآبى بدن سوراخ شدن رودهها خونريزى يا آبسه كوارشى پتومونی عفونت استخوان نارسایی احتقانی قلب هپاتیت

صفحه 31:
درمان تشخیص با بررسی آزمایشگاهی خون و مدفوع صورت می‌گيرد. بستری در بیمارستان برای موارد شدید. سایرین می‌توانند در افراد بیمار را جدا کنید و از آنها بخواهید از کمدهای کنار تخت یا حمام ۱ از یک پوشش گرم‌کننده یا بطری آب‌گرم برای تسکین کرامپ‌های شکمی استفاده کنید. دست‌ها را به دقت و بیشتر مواقع بشویید. ا بیماران را مرتبا در بستر بچرخانید. . از پارچه‌های ولرم برای کشاله ران و زیر بغل برای کاهش تب استفاده کنید. آسپرین یا استامینوفن نخورید؛ هر دوی آنها لوله گوارش را تحریک می‌کنند. از مسهل استفاده نکنید.

صفحه 32:
‎ase‏ | داروها ‎ ‏سو یقت ور موق دک ‎gadget‏ ل ‎nw,‏ ‏غالبا در بستر خم کرد. ‏رژیم غذایی‌در طول مرحله اسهال: یک رژیم غذایی کاملا مایع لازم است. سپس یک رژیم غذایی پرکالری و کاملا متعادل لازم است. مکمل‌های ‏و معدنی ممکن است کمک کننده باشند. ‎٠ ]‏ ۱ ‎ ‎ ‎ ‎

صفحه 33:
اسهال خونی باکتریایی (شیگلوز) 62۶. 5

صفحه 34:
تعریف بیماری : اسسهال خونی باکتریایی (شیگلوز) عبارت اسست از یک عفونت باکتریایی در لایه‌های سطحی پوشاننده ی جدار داخلی روده‌ها. این بیماری در اشر تماس- نزدیک فردی به وجود سی آید و به صورت هسه گیر رخ می دهد. از زمان ورود باکتری تا ظهور علایم. ۱-۴ روز طول می کشد. برای جلوگیری از ابتلا به | اری خطرناک.دست های خود را حتصا پس-از اجابت مزاج و قبل از دست زدن به مواد غذایی بشویید.

صفحه 35:
علايم شايع - دل بيجه. تب . اسهال (۲۰ با حتی ۳۰ بار اجابت مزاج آبکی در روز) - وجود خون. مخاط. یا چرک در مدفوع. تهوع یا استفراغ. دردهای عضلانی - گاهی در شروع بیماری. شمارش گلبول‌های سفید کمتر از حد طبیعی است:

صفحه 36:
یک نوع باکتری به نام شیگلا که به جدار روده ی بزرگ حمله می کند. اين باكترى معمولاً از طریق دست‌هاء غذا یا آب آلوده: از یک فرد به فرد دیگر انتقال می یبد.

صفحه 37:
پیشگیری - دست های خود را پس از اجابت مزاج و قبل از دست زدن به مواد غذایی بشویید. - هرکس که علایم اسهال خونی باکتریایی دارد را جداسازی نمایید. - لباس های آلوده و ملحفه ها را تا زمانی که بتوانید آنها را بجوشانید. در سطل های در پوش دار و پر از آب و صابون قرار دهید.

صفحه 38:
عواقب مورد انتظار ب درمان ييغارى معمولاً هر عرض ۷ وز ال معاجه اس افقیت آمیز نباشد. از دست رفتن (خصوصاً در شیرخواران و کودکان کم سن و سل | عوارض احتمالی - کم آبی بدن به طور خطرناک» خصوصاً در کودکان | - در موارد نادرء باكترى ها ممكن است از مجرای گوارش به خون وارد شوند و سا بدن را درگی . مثل: کلیه هاء کیسه ى صفراء کبد ».یا قلب و مفاصل. این حا شوک و مرگ بیانجامد.

صفحه 39:
درمان قدامات تشخیصی ممکن است شامل بررسی آزمایشگاهی و کشت نمونه ی مدفوع لازم|باشد. - درمان. شامل جایگزینی مایعات از دست رفته. غذای كم حجم و نیز گاهی دارو می شود. | - بیمار را ا بقيه جدا نماييد. - برای تخفیف درد. يك صفحه ی گرم کننده یا شيشه ی آب داغ را روی شکم قرار دهید. - بیمار بايد به طور مرتب مایعات دریافت کند. بستری کردن بیمارانی که شدیداً مریض هستند (خصوصاً کودکان کم سن و سالی که بکم آبی ‎١‏ ‏نتن تساي جد لزي يسنوت حي شود وتات عات بال تسر | ]ا

صفحه 40:
امکان دارد آنتی بیوتیک ت ات ضد اسهال خودداری کنید. مگر اینکه با نظر پزشک تجویز شده. ترکیبات ممکن است بیماری را طولانی کنند. اگر تا کنون مورد ابستفاده. قرار می گرفته اند بلافاصله مصرف آنها را متوقف کنید. از مصرف تر' باشند. این فعالیت در زمان ابتلا به این بیماری حداقل تا ۳ روز پس- از رفع تب. اسهال و سایر علایم. استراحت در رختخواب ‎al‏ ‏است. مگر برای توالت رفتن. البته پاها را در رختخواب باید مرتباً ورزش داد. ‏

صفحه 41:

51,000 تومان