بیماری‌هاکودک و نوجوانپزشکی و سلامتتغذیهسایر

تغذیه در دوران نوجوانی

صفحه 1:

صفحه 2:
تغذیه در دوران نوجوانی

صفحه 3:
تعریف دوره نوجواني نوجواني به سنین 12-19 سالگي گفته مي‌شود که رشد سریع همراه با تغییرات جسمي, هورموني, شخصيتي و رواني در فرد صورت مي‌گیرد. بدن انسان در اين دوره, از يك کودك به يك بزرگسال تبدیل مي‌شود, به طوري که در پایان دوران نوجواني, ظاهر فرد مانند يك بزرگسال است. از نظر اجتماعي. احساسي و رفتاري نیز به تدریج مشخصات ظاهري او به .بزرگسالان شبیه تر خواهد شد رشد جسماني: رشد جسماني در مراحل اولیه بلوغ به میزان بالايي مي رسد .و شامل مرحله اي است که از آن به عنوان جهش بلوغ نام برده مي شود

صفحه 4:
در اين دوران چه تغييراتي در بدن ایجاد مي‌شود؟ با شروع نوجواني, مقدار هورمون‌هاي جنسي و هورمون رشد در خون به .سرعت افزایش ميیابد در این سنین. سرعت رشد قد به دلیل زیاد شدن ترشح هورمون رشد بیشتر است. این رشد سریع در دختران در سنین 12-14 سالگي و در پسران در 14-6 سالگي اتفاق مي‌افتد. دوران سرعت رشد قدي براي استحکام توده استخواني بسیار مهم است به همین دلیل استفاده از غذاهاي مفید ‎sly‏ ‏دستيابي به اين منظور ضروري و هميشه مورد تاکید بوده است. همچنین ۰ وزن بزرگسالي فرد در اين دوران, حاصل مي‌شود

صفحه 5:
مقدار غذاي موردنیاز من به چم عواملي بستگي دارد؟ :با در نظر كرفتن اين كه وزن بدن يك فرد تحت تاثير سه عامل انرزي دريافتي © ا انرزي يا ميزان فعاليت بدني © اندازه جثه © :میباشد.غذای مورد تباز به عوامل زیر وایسته است الف)سرعت رشد ب)میزان فعالیت پ)ابعاد بدن ت)قابلیت های عضلانی ث)نیازهای ویژه ج)کنترل های نا آگاهانه

صفحه 6:
الف)سرعت رشد:در اين دوران به علت رشد سریع استخوان‌ها» ماهیچه‌ها و سایر بافت‌هاء نیاز به مواد ضروري موجود در غذاها بیشتر مي‌شود. در شروع بلوغ (00) سال در دختران و 8 سال در پسران) نوجوانان به 06 درصد قد نهايي خود مي‌رسند. دخترها در 0) سالگي و پسرها در 45 سالگي 06 درصد قد نهايي خود را به دست مي‌آورند. در اين دوران 0 تا 060 سانتي‌متر به قد .دخترها و حدود 060 سانتی متر به قد پسران افزوده می شود افزایش وزن در دوران نوجواني به موازات افزایش قد مي‌باشد. در دختران اوج افزایش وزن 0 تا 6 ماه قبل از قد کشیدن است. وزن دختران بین 072-(0) سالگي به طور متوسط 0 کیلوگرم مي‌شود. در پسرها اوج افزایش وزن با اوج افزایش قد هم زمان است. به طوري كه وزن يسران بين ۰ تا ۲2) سالگي به طور متوسط ‎pS LS OC‏ افزايش مي‌یابد

صفحه 7:
:فعالیت های روزانه نیاز به انرژی زیادی دارد اين انرژی از اید.به عنوان نمونه در جدول 1 مقدار انرژی لازم برای انجام تعدادی از ورزش های مورد علاقه ی نوجوانان در .مدت یک ساعت آورده شده است :هرجه قد و وزن بیشتر باشد در فعالیت ‎sl‏ یکسان انرژی لانى:براي حفظ و اصلاح كشش و مقاومت ماهيجههاي بدن بايد در .كنار ورزش كردنء همه مواد مغذي مورد نياز را مصرف كرد بذه:اكر الكوى رشد متعادل نبان#هؤؤؤفدى دريافتى هم كم و زياد ميشود

صفحه 8:
0-0-0-0 ج)كنترل هاى نا آكاهانه:تغييرات جسماني در طي رشد و بلوغ, به تكامل طبيعي و حفظ آنزيمهاء هورمونها و بسياري از تنظيم كنندههاي ديكر درون بدن وابسته است. اين عوامل تعيين كننده ى مقدار غذايي هستند كه يك .نوجوان به ان نياز دارد

صفحه 9:
26 )۵5 ۷۵۵9۲ ‏ماد(‎ ‎۳-0-5 ‎0 ‎3: Ie hu 7 0 )۳۷(۵۵ 6۱۵۵ 6 )0۷6۵۵۵ 6/86٩ 8166 65/66 60 251:6١ ‏و‎ ۳۳۷9 ۲ 166۵6۷۳۵6 ۲ 6 (PARA Wee ۲ (QHBER wie ۲

صفحه 10:
:انرژي 7 ‘ در بدن به صورت چربي ذخیره شده و ‎Sua‏ موجب اضافه وزن و چاقي شود.انرژي با واحد كيلوكالري اندازه‌گيري مي‌شود. تعادل بین انرژي دريافتي و انرژي مصرفي .روزانه براي رشد و فعالیت مهم است

صفحه 11:
انرژي موردنیاز هر فرد بر حسب جنس, سن, قد. وزن و میزان فعالیت بدني او محاسبه مي‌شود. بعد به عدد به دست آمده 25 کيلوكالري در روز براي تامین رشد و ذخایر انرژي اضافه مي‌گردد. بالاترین میزان نیاز به انرژي در .دوره چهش رشد است براي دختران, بالاترین نیاز حدود 12 سالگي و به میزان 2550 کيلوكالري و .براي پسران در حدود 16 سالگي و به میزان 3400 کيلوكالري است پس از آن با افزایش سن :و كاهش نياز, انرزي لازم به تدريج كاهش ميياند: در هر گروه سني, قد و انرژي لازم با هم رابطه دارند, بهترين و سادهترين ‎ee te‏ ی عا 3 5

صفحه 12:
‎EAP Yup DEG eitye ED‏ هک( 0؛ ‎ODay Dy EGY) Osc‏ ‏موه ‎poo BB “CAS ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎860۶| ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎

صفحه 13:
‎wh jl:‏ وضعیت وزن و قد ‏انرژي و مواد مغذي موردنیاز بدن با خوردن مواد غذايي گياهي و حيواني تأمین مي‌شود. بدن, انرژي خود را از کربوهیدارت, پروتئین و چربي موجود در اين مواد غذايي به دست مي‌آورد, به اين مواد درشت مغذي ميكويند. انرژي موجود در درشت مغذي‌ها درون پيوندهاي شميايي غذا قرار گرفته و .با هضم و جذب از غذا آزاد مي‌شود. این يكي از عجایب بدن است ‏وزن و قد شما در بايان دوران نوجواني تقربياً همان وزن و قدتان در بزركسالي است. معمولاً اگر در نوجواني چاق باشید, احتمال بيشتري دارد .که در بزرگسالي هم چاق شوید ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎

صفحه 14:
سن خود را روي محور افقي و سپس قد خود را روي محور عمودي .این دو نقطه را امتداد دهید تا نقطه تلاقي آنها را پیدا کنید ‎VL.‏ ببینید نقطه قد براي سن شما کجا قرار گرفته است اكر اين نقطه بين منحني‌هاي (صدك‌هاي) 3-97 يعني بین دو منحني قرمز رنگ باشد, قد شما مناسب است. وقتي نقطه قد بالاتر از صدك 97 (منحني قرمز رنگ بالا) باشد نشان دهنده بلند قدی و اگر زیر صدك 3 (منحني قرمز «رنگ پایین) باشد نشان دهنده کوتاه قدي است

صفحه 15:
هه 4۵۶۲ 19۵۷۸۷۵۲ ۲۷

صفحه 16:

صفحه 17:
:ارزیابی وزن وزرب ه یلو گرم | (ق دب ه متر) 13111227 قد و عدد به دست آمده را روی محور پیدا کرده و نقطه ی برخورد آن ها را بيابيد. نقطه ی به دست آمده أكر بين صدك‌هاي 15 تا 85 قرار دارد (بین دو منحني نارنجي رنگ), طبيعي است و جنانجه بين منحنيهاي 85 تا 97 (بين لك ارس الا و مسد فرافر با لما اا ا صورتي که بالاتر از 97 (منحني قرمز رنگ) باشد, اضافه وزن شما جدي .است. همین طور اگر زیر صدك 3 قرار گرفته اید. کم وزن هستید

صفحه 18:
واه ۵0 ,191۵6 ۲۲۷

صفحه 19:

صفحه 20:
براى رشد قد جه بايد كرد؟ قد نهايي شما به وراثت و محيط وابسته است و عوامل محيطي مانند تغذیه, وضعیت خواب. بيماري و استرس بر رشد قد شما تاثیر ,گذارند. شما بر روي ژن‌هاي خود كنترلي ندارید. ولي کنترل عوامل ی ار شا پس مي‌توانید براي اصلاح قد خود راه‌هاي زیر :را امتحان كنيد ورزش‌کنید 1 تغذیه مناسبو کافی‌داشته باشید-2

صفحه 21:
:ورزش ورزش‌هاي كششي مثل یوگا, ژيمناستيك, شنا یا حتي تلاش ‎shy‏ صاف ایستادن به افزایش قد کملت می‌کنند._ مانم بين مفصای بل مانم با قابلیت ارتجاعي است که با وررش مناست موه انند آثرا کش پیاورید

صفحه 22:
: تغذیه مقدار و نوع غذاهايي که مي‌خورید بر روي قد. رشد و سلامت شما تاثیر دارد. براي دریافت كافي پروتئین و سایر مواد مغذي مهم. روزانه باید گروه‌هاي غذايي مختلف و منابع غذايي گوناگون در برنامه غذايي شما وجود .داشته باشد ضمن این که از برنامه غذايي مناسب استفاده مي‌کنيد, به توصيه‌هاي زیر :براي افزايش قد توجه كنيد غذاهاي نشاسته‌اي مثل سیب زمیین تنوري, نان و مرباء اسياكتي يا غلات © آماده ی مصرف انتخاب‌هاي مناسبي هستند ولي غذاهايي که مقدار قند یا .شکر زيادي دارند مناسب نیستند

صفحه 23:
0-0-0-0 سعي كنيد در هر وعده غذاء زياد نخوريد. ييشنهاد ميشود تعداد وعدههاي © دا را در روز به حدود 5 وعده يرسا و حجم هر وعده را كم نمائيد بفيت بالا مثل شير. ماست, ينير و مرغ يا © استخوان هاي شما براي رشد نیاز به کلسیم. فسفر, منيزيم. يد ويتامين 1 © دارند. عضلات نيز براي رشد به يروتئين و كربوهيدارت نيازمندند. بنابراين براي بلند شدن قد و رشد استخوان‌ها و عضلات, رژیم معمول شما باید غني :از مواد زیر باشد

صفحه 24:
Sere فسفر در گوشت قرمز, ماکیان, ماهي, زرده تخم مرغ» لوبباهاي خشك. آجیل, 6 .غلات: ‎OME‏ کامل, تخود سیر درت, شکلات و دانه‌ها فرادان است متيزيم در سبري‌هاي با بزگ سبز تبره مثل اسفناج همچنین معزها دانه‌ها و6 .برخي غلات كامل ديده مي شود غذاهاي درياي تامين كتنده خوب يد هستند ودر كشور ماالازم است .در © .موازدي كه نياز به مصرف: تمك است: از ثم يددار انستفاده شود جگر به خصوص كبد ماهي, کره. هویچ. سبزي‌هاي برگ سبز تیره و زرد رنگ © .مات حوت فتامین آسسته

صفحه 25:
0-0-0-0 .بروتئينها در كروه كوشت و لبنيات فراوانتر هستند © کربوهیدرات در غذاهاي نشاسته‌اي مثل برنج, نان. سيب‌زميني, ذرت و 6 ساير غلات وحبوبات و نیز در برخي میوه‌ها وجود دارد ولي براي اجتناب از .دریافت زياد انرزي بايد از مصرف بیش از حد کربوهیدرات خودداري نمود توصیه مي‌شود شب‌ها بعد از غذا خوردن حداقل 2 ساعت استراحت 6 .کنید, سپس براي خوابیدن آماده شوید

صفحه 26:

صفحه 27:
:دسته بندی غذاها انرژي دریافتی» مي‌توانید غذاهاي مورد علاقه تان را در سه 6 قه_بندی, نمائید

صفحه 28:
:0955 سبز (اين غذاها را بیشتر بخورید) اين مواد غذايي کمترین میزان چربي و قند افزوده شده را داشته. سرشار از مواد مغذي (ویتامین‌ها, مواد معدني و سایر مواد مهم براي سلامتي) بوده .و كالري كمتري در مقایسه با گروه‌هاي زرد و قرمز دارند مواد غذايي گروه سبز: میوه‌ها, سبزي‌ها, دانه‌هاي کامل غلات, نان سبوس‌دار, شیر بدون چربي یا کم چربي, گوشت بدون چربي, مرغ بدون .پوست, ماهي, حبوبات و سفیده تخم‌مرغ هستند

صفحه 29:
:گروه زرد (اين غذاها را تا حد ممکن کمتر بخورید) اين مواد غذایی» برچربي هستند, قند افزوده شده دارند و کالری آنها بیشتر از غذاهاي گروه سبز است. بهتر است این غذاها را کمتر از گروه بالا .مصرف کنید و یا گاه‌گاه بخورید ۱ سبزي‌هاي سرخ شده, نان سف . ‎tm!‏ .شیر ۹۵2 چربي

صفحه 30:
:كروه قرمز(سعي كنيد اين غذاها را تا حد ممکن نخورید) اين مواد غذايي بيشترين ميزان جربي و قند افزوده شده را دارند. غني از كالري بوده و با مواد مغذي (ويتامينهاء مواد معدني. ساير مواد غذابي مهم ‎sly‏ سلامتي) آنها کمتر است. سعي کنید اين غذاها را به ندرت یا در .مناسبت‌هاي خاص, آن هم به مقدار کم مصرف نمائید مواد غذايي گروه قرمز: شیر پر چربي (3 درصد و بیشتر), پنيرهاي جرب مثل پنيرهاي چدار و پتیزا, سیب زميني سرخ کرده, نان شيريني, دونات, کره, خامه و سس‌هاي داراي خامه یا مایونز. نوشابه و غذاهاي آماده و سریع .پرچربي

صفحه 31:

صفحه 32:
غذاهاي سالمتري تهیه نمایید 1006 6

صفحه 33:

صفحه 34:
مواد مغذي چه کار هايي در بدن انجام مي‌دهند؟از چه منابع غذايي دست آورد؟

صفحه 35:
رشد و نكهداري بافتها - تشكيل اجزاء ضروري بدن (انزیم و هورمون‌ها) - كمك به تعادل اسيد و باز - حفظ تعادل أب بدن - ساختنپادتنها انتقال مواد مغذي - تنظيم قند خون - تلمين اترؤي - رشد باكتريهاي لازم ‎Pancake gly‏ © در روده (لاکتوز) - دفع مواد زائد (فيير) ذخيره انرزي 4 كيلوكالري به ازاي هر در ساختمان ماهیچه‌ها: ‎a‏ ~ گرم ladles رشد و سلامت بدن تمینانرژي به عنوان ارزانقرين منيع اترذك د .م كياوكائري به ازاي هر جلوكيري از مصرف پروتنین بعنوان منیع. انرژي گرم اماهي» مرغ: يثيره مغزهاء تخممرع) و لبنيات ‎at)‏ ماست؛ كشكه دوخ و بستني) تبرت مر Honorees ساير غلات؛ حبوبات و سیب زميني

صفحه 36:
گروه شیر (شیره ماست, ۲ بنيرء بستني) كلم؛ خردل تین ساختار و استقامت سپزي‌هاي با برگ سبز استخوانها و دندانهة تيره (اسفناج)ء مغزها (بادام و فندق)» أبميودهاي غني شده غلات صبعانه اغني شده (سريال).

صفحه 37:

صفحه 38:

صفحه 39:
:خطرات اضافه وزن در نوجوانان اضافه وزن هم در نوجواني و هم در سنین بعدي مشكلاتي را ایجاد مي‌کند. حدود 9۵70 نوجوانان دچار اضافه وزن, در بزرگسالي هم اضافه وزن دارند که خطر افزایش چربي خون, فشار خون بالا. دیابت, تنگي نفس در طي خواب و اختلالات استخواني از عوارض اضافه وزن است. در دختران, احتمال بروز کیست تخمدان بیشتر مي‌شود. به علاوه نوجوانان دچار اضافه وزن اغلب در برنامه‌هاي ورزشي و بازي‌هاي گروهي, توان همراهي كمتري .دارند بنابراین ممکن است کمتر به بازي گرفته شوند

صفحه 40:
بي‌اشتهاني عصبي يك اختلال غذا خوردن است که در نوجوانان شتوع بيشتري دارد. در اين بيماري فرد براي کم کردن وزن به طور عمدي غذا نیم خورد یا در صورت خوردن غذا با روش‌هاي نادرست. مانند استفراغ عمدي یا خوردن مسهل,ورزش کردن بیش از حد, محدود كردن غذاى اصلى به مقدار کمي غذاهاي کم چرب و کم كالري و آشاميدني‌هاي کم .. كالري,نخوردن صبحانه و از عوارض این بيماري مي‌نوان به موارد زير اشاره کرد: کاهش وزن شدید. تخليل عضلات: قطع عادت فاهياته. يبوست فشارهاي عصبي؛ بى تظطمي .ضربان قلبء عدم تحمل سرما و در موارد بسيار شديد مرق

صفحه 41:
:آکنه یا جوش جواني جوش جواني يك بيماري پوستي است. در دوران بلوغ ترشح غدد چربي که در کنار مجراي خروجي موهاي بدن قرار دارند, بیشتر مي‌شود. ترشح بیشتر این مواد پوست را چرب تر مي‌کند. دز منافة این مجزاها ماده‌اي تولند مي‌شود که مي‌تواند آالوده و عفوني شده, موجب ایجاد التهاب یا قرمزي با تورم شود, حدود 80 درصد نوجوانان در شروع بلوغ, با جوش صورت روبرو, اين حالت در پسران شدیدتر از دختران است. این 77 يشت و سينه بيشتر از ساير نقاط بدن ظاهر ميث

صفحه 42:
ه منابع ویتامین ) مانند جگر» هویج اسفناج» گوجه‌فرنگي که علاوه بر درمان آکنه به رفع جاي زخم نیز کمك مي‌کنند. ه جوانه گندم و آواکادو که محتوي ویتامین 8) هستند و در سلامت پوست نقش دارند. ه سیر پیاز و تخم مرخ که حاوي سولفور هستند. غلات سبوس‌دار که حاوي کروم بوده و سبب کاهش عفونت پوست مي‌شوند.

صفحه 43:
:کم خوني (آنمي) کم خوني به زبان ساده, کاهش ظرفیت حمل اکسیژن در گلبول‌هاي قرمز .خون است انواع مختلف کم خوني وجود دارد که مهم‌ترین آن, کم خوني به علت کمبود .آهن مي‌باشد مطالعات نشان داده‌اند که کمبود ذخایر آهن بدن مي‌تواند موجب کاهش قدرت يادگيري, توانايي انجام کار و توانايي سیستم ايمني گردد. گیاه خواري یا مصرف کم گوشت. ماهي و ماکیان. مصرف ناكافي غذاهاي غني از ویتامین ث از عواملي هستندکه باعث کمبود آهن در بدن مي‌شوند. در دوران ‎“sale 3‏ ورزش شدید و آلودگي

صفحه 44:
:پيشگيري و درمان کم خوني براي پيشگيري از کم خوني مهم‌ترین نکته. مصرف کافي منابع آهن و .ویتامین ث است آهن به دو شکل وجود دارد: آهن با کیفیت جذب بالاتر یا «هم» و آهن با کیفیت جذب پایین‌تر یا «غیرهم» . جذب آهن «هم» بهتر بوده و کمتر تحت تاثير ساير مواد خوراكي قرار مي‌گیرد ولي آهن «غیرهم» جذب کمتري داشته و جذبش تحت تاثیر سایر مواد خوراکي است. به طور مثال,وقتی ویتامین ث همراه با يك غذاي آهن‌دار وارد روده شود, جذب آهن از آن غذا بیشتر خواهد بود. در مقابل. موادي مانند اسید اگزاليك (در اسفناج خام و ت), اسید فيئيك (در پوسته ‎ent‏ ِ تانن (در چاي) و پلي‌فنل‌ها

صفحه 45:
نمونه‌هايي از مواد غذليي مختلف و مقدار آهن آنها در هر سره 5 pes ‏روزانه.‎ ‎24 23 22 18 18 17 14 14 14 Bole or 5 ا 9/9 44 24 52/3 3/3 2/3 1/3 6/2 52 32 ماده غذايي دل و جگر گاو یا گوسفند. 85 گرم (معادل 2 سيخ در هر سیخ 9 قطعه) سوياي يخته: يك دوم ليوان كدو تنبل (حلوايي) 283 كرم (معادل 9 قطعه 6 * 6 سانتيمتري) لوبياي سقيدء نصف ليوان عدس پخته, نصف لیوان آسفناح بخته, نصف لبوان كوشت لخم پخته شده گاو. 85 گرم (معادل 3 قطعه خورشتي 1 * 4 * 5 سانتی‌متری) لويياي قرمز, نصف لبوان کسرو ماهي ساردین در روغن, 85 گرم (معادل 6 عدد ماهي ساردین) گوشت پخته شده گوسفند: 85 گرم (معادل 3 قطعه خورشتي 1 * 4 * 5 سانت‌متری]

صفحه 46:
:منابع تغذیه و سلامندهانو دنطلن1 اصول: نیو راوس 2003 2 تغذیه و رژیم درمانیک راوس3 تغذیه کاربردیب رای ودکانو ن وجولناراک ودکیار 4-6 اصول م سایلغنلیی‌جا جننلیی انسان‌سالم. ب هداشتعنلیی‌جلد اول5 تغذیه هاریسون6 مبانی‌علم تغذیه-7

صفحه 47:
:555 اور ار محسن شاهرخی نزاد مهران عاصفی ‎LS‏

صفحه 48:
.و در ‎oll‏ ..با تشکر از استاد طباظباییان و توچه شما دوستان عزیز .ممنون که تا پایان همراه ما بودید

تغذیه تغذیه در دوران نوجوانی تعريف دوره نوجواني نوجواني به سنين 12-19سالگي گفته مي‌‌شود كه رشد سريع همراه با تغييرات جسمي ،هورموني ،شخصيتي و رواني در فرد صورت مي‌‌گيرد .بدن انسان در اين دوره ،از يك كودك به يك بزرگسال تبديل مي‌‌شود ،به طوري كه در پايان دوران نوجواني ،ظاهر فرد مانند يك بزرگسال است .از نظر اجتماعي ،احساسي و رفتاري نيز به تدريج مشخصات ظاهري او به .بزرگساالن شبيه‌تر خواهد شد رشد جسماني :رشد جسماني در مراحل اوليه بلوغ به ميزان بااليي مي رسد .و شامل مرحله اي است كه از آن به عنوان جهش بلوغ نام برده مي شود ي‌شود؟ در اين دوران چه تغييراتي در بدن ايجاد م ‌ با شروع نوجواني ،مقدار هورمون‌هاي جنسي و هورمون رشد در خون به .سرعت افزايش مي‌‌يابد در اين سنين ،سرعت رشد قد به دليل زياد شدن ترشح هورمون رشد بيشتر است .اين رشد سريع در دختران در سنين 12-14سالگي و در پسران در 14-16سالگي اتفاق مي‌‌افتد .دوران سرعت رشد قدي براي استحكام توده استخواني بسيار مهم است به همين دليل استفاده از غذاهاي مفيد براي دستيابي به اين منظور ضروري و هميشه مورد تاكيد بوده است .همچنين %50.وزن بزرگسالي فرد در اين دوران ،حاصل مي‌‌شود مقدار غذاي موردنياز من به چه عواملي بستگي دارد؟ :با در نظر گرفتن اين كه وزن بدن يك فرد تحت تاثير سه عامل انرژي دريافتي ● سوخت انرژي يا ميزان فعاليت بدني ● اندازه جثه ● :میباشد.غذای مورد نیاز به عوامل زیر وابسته است الف)سرعت رشد ت)قابلیت های عضالنی ب)میزان فعالیت ث)نیازهای ویژه پ)ابعاد بدن ج)کنترل های نا آگاهانه :توضیحات الف)سرعت رشد:در اين دوران به علت رشد سريع استخوان‌ها ،ماهيچه‌ها و ساير بافت‌ها ،نياز به مواد ضروري موجود در غذاها بيشتر مي‌‌شود .در شروع بلوغ ( 10سال در دختران و 12سال در پسران) نوجوانان به 84درصد قد نهايي خود مي‌‌رسند .دخترها در 13سالگي و پسرها در 15 سالگي 95درصد قد نهايي خود را به دست مي‌‌آورند .در اين دوران 23تا 28سانتي‌متر به قد .دخترها و حدود 28سانتی متر به قد پسران افزوده می شود افزايش وزن در دوران نوجواني به موازات افزايش قد مي‌‌باشد .در دختران اوج افزايش وزن 6تا 9 ماه قبل از قد كشيدن است .وزن دختران بين 10-17سالگي به طور متوسط 24كيلوگرم بيشتر مي‌‌شود .در پسرها اوج افزايش وزن با اوج افزايش قد هم زمان است ،به طوري كه وزن پسران بين 10.تا 17سالگي به طور متوسط 32كيلوگرم افزايش مي‌‌يابد ...و ب)میزان فعالیت :فعالیت های روزانه نیاز به انرژی زیادی دارد این انرژی از غذایی که خورده میشود به دست می آید.به عنوان نمونه در جدول 1مقدار انرژی الزم برای انجام تعدادی از ورزش های مورد عالقه ی نوجوانان در .مدت یک ساعت آورده شده است پ)ابعاد بدن:هرچه قد و وزن بیشتر باشد در فعالیت های یکسان انرژی .مصرفی بیشتر است ت)قابلیت های عضالنی:براي حفظ و اصالح كشش و مقاومت ماهيچه‌هاي بدن بايد در .كنار ورزش كردن ،همه مواد مغذي مورد نياز را مصرف كرد .ث)نیازهای ویژه:اگر الگوی رشد متعادل نباشد غذای دریافتی هم کم و زیاد میشود ...و ج)کنترل های نا آگاهانه:تغييرات جسماني در طي رشد و بلوغ ،به تكامل طبيعي و حفظ آنزيم‌ها ،هورمون‌ها و بسياري از تنظيم كننده‌هاي ديگر درون بدن وابسته است .اين عوامل تعيين كننده ی مقدار غذايي هستند كه يك .نوجوان به آن نياز دارد ϱΎ ϬΗϳϟΎ όϓ ΕϋΎ γ ϙϳϲρέΩ )ϡέ̳ ϭϠ ϳϛ(ϥί ϭ )ΕϋΎ γέΩϱέϟΎ ϛ (ΕϳϟΎ όϓ ωϭϧ Ώ΁ έΩϙϳΑϭέ΋ ΁ ϡϛΕΩηΎ ΑϙϳΑϭέ΋ ΁ ϩέϔ ϧϭΩΎ ϳϩέϔ ϧϛϳϥϭΗϧϳϣΩΑ ϝΎ ΑΗϛγΑ )ϪΗγϫ΁ (ϱέ΍ϭγϪΧέ̩ ϭΩ )ργϭΗϣ(ϱέ΍ϭγϪΧέ̩ ϭΩ )ΩϧΗ(ϱέ΍ϭγϬΧέ̩ ϭΩ ϲΣϳέϔ Ηϝ Ύ ΑΗϭϓ ϱΎ ϬϘ ΑΎ γϣϝ Ύ ΑΗϭϓ Ύ ϳέΩϭϪϧΎ ΧΩϭέˬϪ̩ Ύ ϳέΩέΩΎ ϧη )ϪϘ ϳϗΩ30έΩέΗϣϭϠ ϳϛ 1 /5(ϱϭέϩΩΎ ϳ̡ )ϪϘ ϳϗΩ20έΩέΗϣϭϠ ϳϛ 1 /5(ϱϭέϩΩΎ ϳ̡ )ϲϓ έλ ϣϱ̫ έϧ΍(ϱ̫ έϧ΍ΕΧϭγ ϥ΍ί ϳϣ:1 ϝϭΩΟ ϥΩΑϥί ϭΏγ ΣέΑϑ Ϡ ΗΧϣ 50 59 68 77 210 263 236 236 315 420 525 368 525 315 131 173 248 310 279 279 372 496 621 434 621 372 155 205 286 358 322 322 430 573 716 501 71 430 179 236 325 406 365 365 487 649 812 568 812 487 203 268 86 95 364 401 455 501 410 451 410 451 546 602 728 802 910 1003 637 702 910 1003 546 602 228 251 300 331 :انرژي انرژي ،نيرويي است كه بدون آن زندگي امكان‌پذر نيست در عين حال چنانچه دريافت انرژي بيشتر از حد نياز بدن باشد ،در بدن به صورت چربي ذخيره شده و مي‌‌تواند موجب اضافه وزن و چاقي شود.انرژي با واحد كيلوكالري اندازه‌گيري مي‌‌شود .تعادل بين انرژي دريافتي و انرژي مصرفي .روزانه براي رشد و فعاليت مهم است :محاسبه ی مقدار انرژی دریافتی انرژي موردنياز هر فرد بر حسب جنس ،سن ،قد ،وزن و ميزان فعاليت بدني او محاسبه مي‌‌شود ،بعد به عدد به دست آمده 25كيلوكالري در روز براي تامين رشد و ذخاير انرژي اضافه مي‌‌گردد .باالترين ميزان نياز به انرژي در .دوره جهش رشد است براي دختران ،باالترين نياز حدود 12سالگي و به ميزان 2550كيلوكالري و .براي پسران در حدود 16سالگي و به ميزان 3400كيلوكالري است پس از آن با افزايش سن و كاهش نياز ،انرژي الزم به تدريج كاهش مي‌‌يابد. در هر گروه سني ،قد و انرژي الزم با هم رابطه دارند ،بهترين و ساده‌ترين راه تعيين انرژي موردنياز ،تعيين كيلوكالري الزم به ازاي سانتي‌متر قد شما .است .براي اينكار به جدول 2مراجعه كنيد έΩίΎ ϳϧΩέϭϣϱ̫ έϧ΍ϪΑγ Ύ Σϣϱ΍έΑϩΩΎ γ ϭϊ ϳέγ ε ϭέ α ϧΟϭϥγ Ώγ ΣέΑϥΎ ϧ΍ ϭΟϭϥΎ ϧ΍ϭΟϭϧ )ϝ Ύ γ(ϥγ Ωϗϱ΍ί ΍ ϪΑϡί ϻϱ̫ έϧ΍ (kca l /cm ) Ύ ϫέΗΧΩ Ύ ϫέγ̡ 11 -14 15-18 cmϪΑΩϗ *14 cmϪΑΩϗ *13.5 cmϪΑΩϗ*15.9 cmϪΑΩϗ*17 19-24 cmϪΑΩϗ * 13.4 cmϪΑΩϗ*16.4 :2ϝϭΩΟ :ارزیابی وضعیت وزن و قد انرژي و مواد مغذي موردنياز بدن با خوردن مواد غذايي گياهي و حيواني تأمين مي‌‌شود .بدن ،انرژي خود را از كربوهيدارت ،پروتئين و چربي موجود در اين مواد غذايي به دست مي‌‌آورد ،به اين مواد درشت مغذي مي‌‌گويند. انرژي موجود در درشت مغذي‌ها درون پيوندهاي شميايي غذا قرار گرفته و .با هضم و جذب از غذا آزاد مي‌‌شود .اين يكي از عجايب بدن است وزن و قد شما در پايان دوران نوجواني تقريبا ً همان وزن و قدتان در بزرگسالي است .معموال ً اگر در نوجواني چاق باشيد ،احتمال بيشتري دارد .كه در بزرگسالي هم چاق شويد :ارزیابی قد ابتدا سن خود را روي محور افقي و سپس قد خود را روي محور عمودي .پیدا کنید .اين دو نقطه را امتداد دهيد تا نقطه تالقي آنها را پيدا كنيد .حاال ببينيد نقطه قد براي سن شما كجا قرار گرفته است اگر اين نقطه بين منحني‌هاي (صدك‌هاي) 3-97يعني بين دو منحني قرمز رنگ باشد ،قد شما مناسب است .وقتي نقطه قد باالتر از صدك ( 97منحني قرمز رنگ باال) باشد نشان دهنده بلند قدی و اگر زير صدك ( 3منحني قرمز .رنگ پايين) باشد نشان دهنده كوتاه قدي است ϝΎ γ 19Ύ Η 5˰έγ ̡ ϥγ ϱ΍ έΑΩϗέ΍Ωϭϣϧ ϝΎ γ 19Ύ Η 5˰έΗΧΩϥγ ϱ΍ έΑΩϗέ΍Ωϭϣϧ :ارزیابی وزن وز•نب•••ه ک••یلو گ••رم ) /ق••د ب•••ه م•تر(^BMI=2 قد و عدد به دست آمده را روی محور پیدا کرده و نقطه ی برخورد آن ها را بیابید .نقطه ی به دست آمده اگر بين صدك‌هاي 15تا 85قرار دارد (بين دو منحني نارنجي رنگ) ،طبيعي است و چنانچه بين منحني‌هاي 85تا ( 97بين منحني نارنجي باال و منحني قرمز رنگ باشد ،شما اضافه وزن داريد .در صورتي كه باالتر از ( 97منحني قرمز رنگ) باشد ،اضافه وزن شما جدي .است .همين طور اگر زير صدك 3قرار گرفته ايد ،كم وزن هستيد ϝΎ γ 19Ύ Η 5˰έγ ̡ ϥγ ϱ΍ έΑϲϧΩΑϩΩϭΗϪϳΎ ϣϧ ϝΎ γ 19Ύ Η 5˰έΗΧΩϥγ ϱ΍ έΑϲϧΩΑϩΩϭΗϪϳΎ ϣϧ برای رشد قد چه باید کرد؟ قد نهايي شما به وراثت و محيط وابسته است و عوامل محيطي مانند ورزش ،تغذيه ،وضعيت خواب ،بيماري و استرس بر رشد قد شما تاثير مي‌‌گذارند .شما بر روي ژن‌هاي خود كنترلي نداريد ،ولي كنترل عوامل محيطي در اختيار شماست .پس مي‌‌توانيد براي اصالح قد خود راه‌هاي زير :را امتحان كنيد ورز•شک••نید1- ت•••غ•ذی•ه م•ناس•بو ک••اف•یدا•ش•ته ب•••اش•ید2- :ورزش ورزش‌هاي كششي مثل يوگا ،ژيمناستيك ،شنا يا حتي تالش براي صاف ايستادن به افزايش قد كمك مي‌‌كنند .مايع بين مفصلي يك مايع با قابليت .ارتجاعي است كه با ورزش مناسب مي‌‌توانيد آنرا كش بياوريد :تغذیه مقدار و نوع غذاهايي كه مي‌‌خوريد بر روي قد ،رشد و سالمت شما تاثير دارد .براي دريافت كافي پروتئين و ساير مواد مغذي مهم ،روزانه بايد گروه‌هاي غذايي مختلف و منابع غذايي گوناگون در برنامه غذايي شما وجود .داشته باشد ضمن اين كه از برنامه غذايي مناسب استفاده مي‌‌كنيد ،به توصيه‌هاي زير :براي افزايش قد توجه كنيد غذاهاي نشاسته‌اي مثل سيب زميين تنوري ،نان و مربا ،اسپاگتي يا غالت ● آماده ی مصرف انتخاب‌هاي مناسبي هستند ولي غذاهايي كه مقدار قند يا .شكر زيادي دارند مناسب نيستند ...و سعي كنيد در هر وعده غذا ،زياد نخوريد .پيشنهاد مي‌‌شود تعداد وعده‌هاي ● .غذا را در روز به حدود 5وعده برسانيد و حجم هر وعده را كم نمائيد پروتئين‌هاي زود جذب و با كيفيت باال مثل شير ،ماست ،پنير و مرغ يا ● .ماهي مصرف كنيد استخوان‌هاي شما براي رشد نياز به كلسيم ،فسفر ،منيزيم ،يد ،ويتامين آ ● دارند .عضالت نيز براي رشد به پروتئين و كربوهيدارت نيازمندند .بنابراين براي بلند شدن قد و رشد استخوان‌ها و عضالت ،رژيم معمول شما بايد غني :از مواد زير باشد كلسيم در شير و لبنيات ،بادام و قندق ،كنجد ،كلم ،اسفناج و باميه وجود ● .دارد ...و فسفر در گوشت قرمز ،ماكيان ،ماهي ،زرده تخم مرغ ،لوبياهاي خشك ،آجيل● ، .غالت ،غالت كامل ،نخود سبز ،ذرت ،شكالت و دانه‌ها فراوان است منيزيم در سبزي‌هاي با برگ سبز تيره مثل اسفناج همچنين مغزها ،دانه‌ها و ● .برخي غالت كامل ديده مي‌‌شود غذاهاي درياي تامين كننده خوب يد هستند و در كشور ما الزم است در ● .مواردي كه نياز به مصرف نمك است ،از نم يددار استفاده شود جگر به خصوص كبد ماهي ،كره ،هويج ،سبزي‌هاي برگ سبز تيره و زرد رنگ ● .مناب خوب ويتامين آ هستند ...و .پروتئين‌ها در گروه گوشت و لبنيات فراوان‌تر هستند ● كربوهيدرات در غذاهاي نشاسته‌اي مثل برنج ،نان ،سيب‌زميني ،ذرت و ● ساير غالت وحبوبات و نيز در برخي ميوه‌ها وجود دارد ولي براي اجتناب از .دريافت زياد انرژي بايد از مصرف بيش از حد كربوهيدرات خودداري نمود توصيه مي‌‌شود شب‌ها بعد از غذا خوردن حداقل 2ساعت استراحت ● .كنيد ،سپس براي خوابيدن آماده شويد :دسته بندی غذاها براي كنترل انرژي دريافتي ،مي‌‌توانيد غذاهاي مورد عالقه تان را در سه ● .گروه سبز ،زرد و قرمز طبقه بندي نمائيد :گروه سبز (اين غذاها را بيشتر بخوريد) اين مواد غذايي كمترين ميزان چربي و قند افزوده شده را داشته •،سرشار از مواد مغذي (ويتامين‌ها ،مواد معدني و ساير مواد مهم براي سالمتي) بوده .و كالري كمتري در مقايسه با گروه‌هاي زرد و قرمز دارند مواد غذايي گروه سبز :ميوه‌ها ،سبزي‌ها ،دانه‌هاي كامل غالت ،نان سبوس‌دار ،شير بدون چربي يا كم چربي ،گوشت بدون چربي ،مرغ بدون .پوست ،ماهي ،حبوبات و سفيده تخم‌مرغ هستند :گروه زرد (اين غذاها را تا حد ممكن كمتر بخوريد) اين مواد غذايي ،پرچربي هستند •،قند افزوده شده دارند و كالري آنها بيشتر از غذاهاي گروه سبز است .بهتر است اين غذاها را كمتر از گروه باال .مصرف كنيد و يا گاه‌گاه بخوريد مواد غذايي گروه زرد :سبزي‌هاي سرخ شده ،نان سفيد ،مايونز كم چربي، .شير %2چربي :گروه قرمز(سعي كنيد اين غذاها را تا حد ممكن نخوريد) اين مواد غذايي بيشترين ميزان چربي و قند افزوده شده را دارند ،غني از كالري بوده و با مواد مغذي (ويتامين‌ها •،مواد معدني ،ساير مواد غذايي مهم براي سالمتي) آنها كمتر است .سعي كنيد اين غذاها را به ندرت يا در .مناسبت‌هاي خاص ،آن هم به مقدار كم مصرف نمائيد مواد غذايي گروه قرمز :شير پر چربي ( 3درصد و بيشتر) ،پنيرهاي چرب مثل پنيرهاي چدار و پتيزا ،سيب زميني سرخ كرده ،نان شيريني ،دونات، كره ،خامه و سس‌هاي داراي خامه يا مايونز •،نوشابه و غذاهاي آماده و سريع .پرچربي έΩϥΩέϭΧ΍ ΫϏϡΎ̴ϧϫέΗϳέϟΎ ‏ϛϡϛϭέΗϣϟΎ ‏γ ϱ΍ ΫϏΏΎ ‏ΧΗϧ΍ϪϧϭϣϧΩϧ̩ .4ϝϭΩΟ )ΩϳϭέΑί Αγ Εϣγ ϪΑί ϣέϗϱΎ ‏ϬΑΎ ‏ΧΗϧ΍ Εϣγ ί ΍(ϪϧΎ ‏ΧΝέΎ ‏Χ انرژي (كيلوكال ري) هميشه بخوريد انرژي (كيلوكا لري) 72 سيب يا هر نوع ديگر ميوه تازه (1 عدد متوسط) 193 91 يك دوم عدد نان سبوس‌دار تهيه شده با گندم يا جو كامل 147 142 سينه مرغ كبابي يا بريان بدون پوست، (نصف سينه) 193 انرژي گاه گاه (كيلوكال بخوريد ري) سيب زمينی تنوري 1عدد متوسط با يك قاشق غذاخور ي كره 296 2/1 نان باگت با يك قاشق غذاخور ي مربا 249 سينه مرغ با پوست، كبابي يا بريان (نصف سينه) 386 كمتر مصرف كنيد (براي مناسبت‌ هاي خاص) كمپوت سيب1 ، ليوان ميوه‌ه ا 2/1نان شيرمال با يك قاشق غذا خوري كره و مربا نان‌ها گوش جوجه ت‌هاي سرخ شده ( 4سفيد و عدد ران قرمز جوجه) غذاهاي سالم‌تري تهيه نمايید ϲϳ΍ΫϏΩ΍ϭϣϥϳ΍ϱΎ ΟϪΑ Ωϳϧϛϥϳί̴ ϳΎ Ο΍έϲϳ΍ΫϏΩ΍ϭϣϥϳ΍ ϪϣΎ Χϥ΍ϭϳϟ1 ϲΑέ̩ ϡϛΎ ϳϲΑέ̩ ϥϭΩΑέϳηϥ΍ ϭϳϟ1 ΩϣΎ Οϥ ϏϭέΎ ϳϩέϛϥ΍ ϭϳϟ1 ˬϥϭΗϳί ϥ ϏϭέΎ ϳϲϫΎ ϳ̳ ϊ ϳΎ ϣϥ Ϗϭέϥ΍ϭϳϟ1 ϪΗγ̡ ϩέϛΎ ϳϭϲϧϳϣί ϡ΍ ΩΎ ΑϩέϛϥΎ Οϧϓ ϑλ ϧ έϛηϥΩέϛϪϓ Ύ ο ΍ϥϭΩΑ ύέϣϡΧΗΩΩϋ 1 ύέϣϡΧΗΓΩϳϔγΩΩϋ 2 ϥΩ΍ΩΕϔΗϱ΍έΑϥϳέΎ̳έΎ ϣΎ ϳϩέϛ ϥ ϏϭέΎ ϳϲϫΎ ϳ̳ ϊ ϳΎ ϣϥ Ϗϭέϲϣϛέ΍ΩϘϣ ϥϭΗϳί تشخیص غذاهاي پركالري از كم كالري پركالري كم كالري غليظ است. رقيق يا آبكي است. نرم و• چسبناك است. حجيم يا زبر است ،مقدار زيادي فيبر دارد. چرب يا ترد چرب است ،مانند مرغ سوخاري يا سيب زميني سرخ كرده به جاي ترد چرب ،ترد آبدار است. شيرين يا غليظ شده است. پف‌دار ولي غير چرب است. مواد مغذي چه كارهايي در بدن انجام مي‌‌دهند؟از چه منابع غذايي مي‌‌توان اين مواد مغذي را به دست آورد؟ نقش مواد مغذي در عملكردهاي فيزيولوژيك بدن ساختمان و• حفظ تأمين انرژي تنظيم فرآيندهاي بدن سلو•ل‌هاي بدن ـ رشد و نگهداري بافت‌ها ـ تشكيل اجزاء ضروري بدن (آنزيم و هورمون‌ها) ـ در ساختمان همه سلول‌ها ـ كمك به تعادل اسيد و باز ـ در ساختمان ماهيچه‌ها، خون ،استخوان ـ حفظ تعادل آب بدن ـ رشد و• سالمت بدن ـ‌ ساختن پادتن‌ها منابع غذايي تأمين كننده گروه گو•شت‌ها (گوشت، ماهي ،مرغ ،پنير، 4كيلوكالري به ازاي• هر مغزها ،تخم‌مرغ) و• لبنيات گرم (شير ،ماست ،كشك ،دوغ و بستني) ماده مغذي• پروتئين ـ انتقال مو•اد مغذي ـ تنظيم قند خون ـ تأمين انرژي ـ رشد باكتري‌هاي الزم براي ساخت ويتامين‌هاي Bدر روده (الكتو•ز) ـ دفع مواد زائد (فيبر) ـ ذخيره انرژي تأمين انرژي به عنو•ان ارزان‌ترين منبع انرژي و جلوگيري از مصرف پروتئين بعنو•ان منبع انرژي نان ،برنج ،ماكاروني، 4كيلوكالري به ازاي• هر غالت ،بيسكويت ،ذرت و ساير غالت ،حبوبات و• گرم سيب زميني كربوهيدرات ـ تامين انرژي ـ تامين ويتامين‌هاي محلو•ل در چربي منبع فشرده انرژي ـ اثر سيركنندگي ـ طعم و مزه غذا ـ كمك به انعقاد خو•ن ـ نقش در انقباض عضالت ـ انتقال عصبي ـ سوخت و• ساز سلو•ل ـ به عنوان يك كو•انزيم در توليد انرژي در سلولهاي بدن ـ باعث بهبود پوست، بهبود ديد و وضوح بينايي تأمين ساختار و استقامت استخوان‌ها و دندان‌ها روغن ،كره ،خامه ،سس ساالد ،دانه‌هاي رو•غني (گردو ،قندق ،بادام، 9كيلوكالري به ازاي• هر زيتون) ،لوبياي سويا، گرم شير پرچربي ،پنير ،زرده تخم‌مرغ ،انواع گوشت گروه شير (شير ،ماست، پنير ،بستني) كلم ،خردل سبزي‌هاي با برگ سبز تيره (اسفناج) ،مغزها (بادام و فندق) ،آبميوه‌هاي غني شده غالت صبحانه غني شده (سلاير) كمك به مصرف انرژي جگر حيو•انات ،دل و قلوه ،شير ،ماست و سبزي‌هاي با برگ سبز چربي كلسيم ريبوفالوين (ويتامين )B2 ـ تشكيل هموگلوبين ـ تأمين نياز ذخاير توده ماهيچه‌هاي بدن ـ تامين افزايش حجم گلبول‌هاي قرمز خون عمل به عنوان بخشي از آنزيم‌هاي تنفس بافتي ـ تامين آهن از دست رفته در طي قاعدگي ـ جلو•گيري از كم خوني فقر آهن و ضعف و خستگي و كاهش يادگيري كمك به مصرف انرژي دل و جگر ،گو•شت قرمز، ماهي ،ماكيان ،آب آلو، حبوبات ،نخود سبز پخته، مغزها (بادام ،گردو، قندق) و• دانه‌ها آهن ـ افزايش مقاومت در مقابل عفونت ـ تنظيم مكانيسم بينايي ـ نقش در توليد مثل ـ كمك به شكل‌گيري و حفظ پوست و غشاء مخاطي پو•شاننده لوله‌هاي گو•ارشي و مجاري تنفسي در نتيجه مقاومت در برابر عفونت جگر حيوانات بخصو•ص كبد برخي ماه‌ها ،كره، هويج ،سيب زميني شيرين ،سبزي‌هاي با برگ سبز و• سبزي‌هاي زرد رنگ (كاروتن يا پيش ساز ويتامين )A ويتامين A ـ ضرروي براي رشد و بلو•غ جنسي ـ جوش خوردن زخم ـ سوخت و• ساز اسيدهاي نوكلئيكو پروتئين ـ عملكرد مناسب سبستم ايمني ـ ذخيره و ترشح انسولين ـ تكامل اندام جنسي و استخوان ـ ساختن و توليد پروستاگالندين‌ها ميگو ،گوشت گاو•، بوقلمون ،مرغ و ماهي، لبنيات ،تخم‌مرغ، سبزي‌هاي با برگ سبز، نخو•د سبز ،مغزها (پسته، فندق ،بادام ،گردو)... رو•ي :خطرات اضافه وزن در نوجوانان اضافه وزن هم در نوجواني و هم در سنين بعدي مشكالتي را ايجاد مي‌‌كند. حدود %70نوجوانان دچار اضافه وزن ،در بزرگسالي هم اضافه وزن دارند كه خطر افزايش چربي خون ،فشار خون باال ،ديابت ،تنگي نفس در طي خواب و اختالالت استخواني از عوارض اضافه وزن است .در دختران، احتمال بروز كيست تخمدان بيشتر مي‌‌شود .به عالوه نوجوانان دچار اضافه وزن اغلب در برنامه‌هاي ورزشي و بازي‌هاي گروهي ،توان همراهي كمتري .دارند بنابراين ممكن است كمتر به بازي گرفته شوند :بي‌اشتهايي عصبي بي‌اشتهايي عصبي يك اختالل غذا خوردن است كه در نوجوانان شيوع بيشتري دارد .در اين بيماري فرد براي كم كردن وزن به طور عمدي غذا نيم خورد يا در صورت خوردن غذا با روش‌هاي نادرست ،مانند استفراغ عمدي يا خوردن مسهل،ورزش کردن بیش از حد ،محدود کردن غذای اصلی به مقدار كمي غذاهاي كم چرب و كم كالري و آشاميدني‌هاي كم ..كالري،نخوردن صبحانه و از عوارض اين بيماري مي‌‌توان به موارد زير اشاره كرد :كاهش وزن شديد، تحليل عضالت ،قطع عادت ماهيانه ،يبوست فشارهاي عصبي ،بي‌نظمي .ضربان قلب •،عدم تحمل سرما و در موارد بسيار شديد مرگ :آكنه يا جوش جواني جوش جواني يك بيماري پوستي است .در دوران بلوغ ترشح غدد چربي كه در كنار مجراي خروجي موهاي بدن قرار دارند ،بيشتر مي‌‌شود .ترشح بيشتر ب تر مي‌‌كند .در منافذ اين مجراها ماده‌اي توليد اين مواد پوست را چر ‌ مي‌‌شود كه مي‌‌تواند آلوده و عفوني شده ،موجب ايجاد التهاب يا قرمزي يا تورم شود ،حدود 80درصد نوجوانان در شروع بلوغ ،با جوش صورت روبرو مي‌‌شوند .اين حالت در پسران شديدتر از دختران است .اين جوش‌ها معموال ً .در صورت ،پشت و سينه بيشتر از ساير نقاط بدن ظاهر مي‌‌شوند مواد غذايي كه مي‌‌توانند در درمان آكنه مؤثر :باشند ● منابع ويتامين Aمانند جگر ،هويج ،اسفناج ،گوجه‌فرنگي كه عالوه بر درمان آكنه به رفع جاي زخم نيز كمك مي‌‌كنند. ● جوانه گندم و آواكادو كه محتوي ويتامين Eهستند و در سالمت پوست نقش دارند. ● سير ،پياز و تخم مرغ كه حاوي سولفور هستند. ● غالت سبوس‌دار كه حاوي كروم بوده و سبب كاهش عفونت پوست مي‌‌شوند. :كم خوني (آنمي) كم خوني به زبان ساده ،كاهش ظرفيت حمل اكسيژن در گلبول‌هاي قرمز .خون است انواع مختلف كم خوني وجود دارد كه مهم‌ترين آن ،كم خوني به علت كمبود .آهن مي‌‌باشد مطالعات نشان داده‌اند كه كمبود ذخاير آهن بدن مي‌‌تواند موجب كاهش قدرت يادگيري ،توانايي انجام كار و توانايي سيستم ايمني گردد .گياه خواري يا مصرف كم گوشت ،ماهي و ماكيان ،مصرف ناكافي غذاهاي غني از ويتامين ث از عواملي هستندكه باعث كمبود آهن در بدن مي‌‌شوند .در دوران قاعدگي شديد و طوالني ،رشد سريع ،بارداري ،ورزش شديد و آلودگي انگلي نياز به آهن بيشتر است و مصرف كافي منابع آهن اهميت بيشتري پيدا .مي‌‌كند :پيشگيري و درمان كم خوني براي پيشگيري از كم خوني مهم‌ترين نكته ،مصرف كافي منابع آهن و .ويتامين ث است آهن به دو شكل وجود دارد :آهن با كيفيت جذب باالتر يا «هم» و آهن با » بهتر بوده و كمتر تحت كيفيت جذب پايين‌تر يا «غيرهم» .جذب آهن «هم ‌ تاثير ساير مواد خوراكي قرار مي‌‌گيرد ولي آهن «غيرهم» جذب كمتري داشته و جذبش تحت تاثير ساير مواد خوراكي است .به طور مثال،وقتی ویتامین ث همراه با يك غذاي آهن‌دار وارد روده شود ،جذب آهن از آن غذا بيشتر خواهد بود .در مقابل ،موادي مانند اسيد اگزاليك (در اسفناج خام و شكالت) ،اسيد فيتيك(در پوسته گندم و حبوبات) ،تانن (در چاي) و پلي‌فنل‌ها (.در قهوه) جذب آهن «غيرهم» را كم مي‌‌كنند نمونه‌هايي از مواد غذا•يي مختلف و مقدار آهن آنها در هر سروينگ درصد تامين نياز روزانه ميلي‌گرم آهن ماده غذايي 55-29 2/5تا 9/9 دل و جگر گاو يا گوسفند 85 ،گرم (معادل 2 سيخ در هر سيخ 9قطعه) 24 4/4 سوياي پخته ،يك دوم ليوان 23 كدو تنبل (حلوايي) 283گرم (معادل 9قطعه 2/4 6 * 6سانتي‌‌متري) 22 9/3 لوبياي سفيد ،نصف ليوان 18 3/3 عدس پخته ،نصف ليوان 18 2/3 اسفناج پخته ،نصف ليوان 17 1/3 گوشت لخم پخته شده گاو 85 ،گرم (معادل 3قطعه خورشتي 5 * 4 * 1سانتي‌‌متري) 14 6/2 لوبياي قرمز ،نصف ليوان 14 5/2 كسرو ماهي ساردين در روغن 85 ،گرم (معادل 6عدد ماهي ساردين) 14 3/2 گوشت پخته شده گوسفند 85 ،گرم (معادل 3قطعه خورشتي 5 * 4 * 1سانتي‌متري) :منابع ت•••غ•ذی•ه و س••ال•م•تد•هانو د•ندا•ن1- ا•صولت•••غ•ذی•ه ک••راو•س2-2008 ت•••غ•ذی•ه و رژ•ی•م در•مان•یک••راو•س3- )4- ت•••غ•ذی•ه ک••ار•برد•یب•••را•یک••ود•کانو ن••وجوا•نان(ک••ود•ک•یار•ی •یح•اج•تغ•ذا•ی•یا•ن•سانس••ا•لم.ب•••ه•دا•ش•تغ•ذا•ی•یج•لد او•ل5- ا•صولم•سای•لغ•ذا•ی . ت•••غ•ذی•ه هار•ی•سون6- م•بان•یعلم ت•••غ•ذی•ه7- :گرد آورندگان مهشید جمشیدی محسن شاهرخی نژاد مهران عاصفی کیا ..و در پایان ..با تشکر از استاد طباطباییان و توجه شما دوستان عزیز .ممنون که تا پایان همراه ما بودید

51,000 تومان