صفحه 1:
پروز بیماری های
قلب و عروق
ارائه دهنده:سیده سمیه اصفری
کارشناس تغذیه ورژیم درمانی
آبان ٩۳
صفحه 2:
ale یکی |[ غولبل انل سيف برسققية انان أت و التق
0
stall ea Vas Beis
* افزایش مصرف غذاهای چرب,پرکالری و پرنمک کاهش مصرف میوه
و سبزی و استفاده روز افزون از غذاهای آماده
افزایش میزان بروز بیماری های قلبی عروقی و عوارض ناشی از آن
ASGHAR! 93
صفحه 3:
ASGHAR! 93
صفحه 4:
ا ا ا ا ل ل |
آب
لنريئزا نيسما يكواز prep Geile هائينسا رهست -
لنجا مكليه فعا يتهائيد زر حضو ر لب -
مصرفت الیو زدر روز ضروری -
#۴ افزایش نیا به مصرف آب در موارد زیر
phen! بسیماریهایک لیوی-
ورزشو فعالیتها ی سنگیزو پرتحرک-
هولیگرم و مصرفغلاهایحاووف یر زیاد -
مصرف زياد جاىو قهوم -
ASGHAR! 93
صفحه 5:
انرژی(کالری)
آنچه به شما توان می دهد تا فعالیت کنید انرژی است که از غذای
مصرفی حاصل می شود
؟کیلو کالری > اگرم چربی
۴کیلو کالری اگرم کربوهیدرات
۴کیلوکالری اگرم پروتئین
با افزایش سن نیاز به انرژی کم می شود.
صفحه 6:
ASGHAR! 93
صفحه 7:
یک الگوی غذای مناسب دارای
کفایت مواد مغذی,تعادل در مصرف انواع غذاهاءانرژی مطابق
با فعالیت روزانه و شیوه زندگی .میانه روی در مصرف انواع
چربیها و شیرینی ها و نمک و مواد افزودنی و تنوع می باشد.
ASGHAR 93
صفحه 8:
- اختلال در رشد
- اختلال در سیستم آیمنی
كاهش ميزان ياد كيرى
اختلال و كاهش ظرفيت GIS
اختلال در شكل كيرى هاى
افزايش ميزان و مرك و مير
كود كان
اختلال در تعادل انرؤزى بدن
افزايش توده جربى و جاقى
- اختلال متابولیکی بدن
- کاهش ظرفیت و پتالسیل کاری
- افزایش معلولیت ها و عوارض
ثاشی از آن
- افزایش میزان و مرگ و هیر
در بزرگسالی
۸56۷۸۸۱ 93
صفحه 9:
گروه غلات
این گروه به علت داش ن کننده انرژی محسوب می شوند و علاوه بر ترکیبات
نشاسته ای و فیبرهویتامینهای گروه بء آهن» بروتئين و منيزيم را نيز تامين مى کنند. که در رشد و سلامت اعصاب
نقش دارند.
مواد غذایی این گروه: شامل غلات کامل مانند گندم. جوء دوسر ارزن, برنج»انواع ماکارونی. سیب زمینی» ذرت و
انواع نان می باشد. میزان توصیه شده روزانه از اين كروه ۶-۱۱ سهم می باشد.
** - توصيه مى شود مواد
ill که از این گرزد
انتخاب می شود مواد
پرفیبر باشند مثل غلات
كاملء» حبوبات» نان
سبوس دار و ... كه يهتر
اسنت جايكزيق تانهاى
ASGHAR! 93,
صفحه 10:
ASGHAR! 93
صفحه 11:
سبزی ها
این گروه به علت داشتن فیبره ویتامین آم ویتامین ث» فولات؛
برخوردار است. سبزیهای با رنگ سبز تیره و رنگ زرد ویتا
ضد عفونی شده همراه با غذا میزان جذب آهن را افزایش داده و باعث کاهش میزان کم خونی
فقر آهن می گردد .
میزان توصیه شده روزانه از این گروه بر اساس هرم غذایی ۲-۵ سهم میباشد.
پتاسیم و منیزیم از اهمیت زیادی
ی دارند. سبزیجات خام
oe شود ا
نو سس بزیجات برگ
— تيره نيز زرد
gel) aks,
کاهو هویج. فلفل دلمه
ای و ... استفاده شود و
بهتر است سبزیجات
بصورت تازه مرف
شوند.
ASGHAR! 93
صفحه 12:
صفحه 13:
گروه میوه ها
اين كروه به دليل داشتن فببر »ويتامين ث بويتامين آ و بتاسيم بايد در رزيم غذابى روزانه كنجانده شود فاقد سدیم و کلسترول
میوه های غنی از وت
ترمیم زخمها و افزایش جذب آهن نقش مهمی دارند.
میوه هاى غنى از ويتامين 1 عبارتند از طالبى خرمالو .شليل و هلو که مصرف این گروه نیز در جلو گیری از خرابی و خشکی پوست
افزایش مقاومت بدن در برابر عفونت و سلامت چشم نقش مهمی دارند.
میزان توصیه شده روزنه از گروه میه ها ۲-۴ سهم می باشد.
امل انواع مركبات (مانند برتغال «نارنكى اليم ترش «ليمو شيرين )و انواع توتها مى باشد كه در
* توصيه مى شود از ميوه
تازه coast ie ميوه
3 استتفاده شود زیزا حاوی
فيبر بيشترى است و
مصرف كميوت هاو اب
ميوه ها يى كه حاوى
مواد شيرين كننده است
محدود شود.
ASGHAR! 93
صفحه 14:
SekediasGHARI 93
صفحه 15:
گروه شیر و لبنیا
غذاهای اين گروه بهترین منبع تامین کلسیم؛ ويتامين ب ۰۲ پروتئین, ویتامین ب۱۳ می باشند. بنابراین در رشد و
استحکام استخوانها و دندان ها و سلامت پوست نقش مهمی دارند. افرادی که در رژیم روزانه از مواد غذایی این
گروه مصرف نکنند در سئين بالاتر دجار يوكى و درد استخوان مى شود و در افرادی که در مرحله رشدقرر درد
(مانند كودكان) كمبود كلسيم باعث تاخير رشد آنان خواهد شد.
قواد غنایی این گروه شامل؛ jaye pa عانت »کشک بو بستتی می بشید
میزان توصیه شده روزانه از اين گروه ۲-۳ سهم می باشد و برای نوجوانان. جوانان» زنان باردار و شیر
دلیل رشد سریع و جلوگیری از پوکی استخوان مصرف روزانه "سهم از اين گروه توصیه می شود.
.
* توصیه می شود از شیر کم چرب استفاده شود و
مصرف شیر پرچرب که حاوی بیشتر از ۲ 74 چربی
است تا آنجا که امکان دارد محدود شود.
صفحه 16:
ASGHAR! 93
صفحه 17:
گروه گوشت و حبوبات
اهمیت غذایی این گروه: مهمترین مواد مغی این گروه شامل پروتئین .فسفر » ویتامینهای
12 او ۰86 روی. منيزیم و آهن می باشد. گروه گوشت و حبوبات به علت نقشی که در رشد و
خونسازی دارد از اهمیت ویژه ای برخوردار است. آهن موجود در اين گروه باعث خون سازی شده
و از كم خونى فقرآهن جلوكيرى مى كند. همانطوريكه قبلا اثشاره شد آهن موجود در غذاهای
كوشتى همراه با مواد غذايى غنى از ويتامين ث (میوه ها و سبزی ها/بهتر جذب می شود. زنانی
كه در سنين بارورى قرار دارند به ويزه زنان باردار و دختران نوجوان نياز به آهن روزانه بيشترى
دارند لذا بایستی در برنامه روزانه خود از منابع غذایی آهن دار یعنی كروه كوشت و حبوبات به
ندازه یاز يذن مصرف كنك
مواد غذايى اين كروه: شامل انواع كوشت قرمز و كوشت يرندكان gales »حبوبات
(عدس نخود ءلوبيا و ماش) تخم مرغ و مغزها (كردو ء بادام بيسته و غبده ام
ميزان توصيه شده روزانه مورد نياز از اين كروه 7-8 سهم مى باشد
ASGHAR! 93
صفحه 18:
- توصیه می شود از مرغ و ماهی بیشتر و از گوشت قرمز کمتر
استفاده شود.
- بهتر است چرییهای آشکار و پوست مرغ قبل از پخت جدا شود.
- مصرف سوسیس و کالباس و پثیر پرچرب و پنیر خامه ای باید حتی
الامکان محدود شود.
- بجای سرخ کردن از بخارپز کردن, کباب کردن و پختن استفاده
شود و از ظروف نچسب برای تفت دادن استفاده شود.
صفحه 19:
ASGHAR! 93
صفحه 20:
چربیها «روغنها و شیرینی ها
این مواد غذایی دارای انرژی قابل توجه ای هستند ولی به دلیل اينکه مواد مغذی
اندکی را شامل می شوند. میزان سهم روزانه برایشان در نظر گرفته نشده و بعنوان
گروه غذایی در نظر گرفته نمی شوند. این مواد غذایی شامل کره. مارگارین» پیه.
دنبه» اواع روغنهاء خامه, مايونزء نواع سسها و سرشیر می باشند. همینطور انواع آب
نبات» شكلات» انواع شيرينيهاى خشك و ترء نوشابه های گازدار شریتهاه مرباها و
شکر جزء این دسته مواد غذایی هستند. میزان مصرفى روزانه از اين مواد غذايى بايد
نسبت به سایر گروه ها بسیار کمتر باشد بخصوص افرادی که فعالیت بدنی کم دارند
یا اضافه وزن دارند بایستی میزان مصرف این نوع مواد غذایی را محدود نمایند.
صفحه 21:
* توصیه می شود از جربيهاى غير اشباع مثل روغن ذرت» آفتابكردانب
سويا و ... بيشتر استفاده شود و از جربيهاى اشباع مثل جربى حيوانى»
روغن جامدء روغن ناركيل و كره اجتناب شود. انواع مغزها هم حاوى
چربیهای غیراشباع بخصوص اسیدهای چرب امگا ۳ هستند.
- چربیهای تک غیراشباع بسیار مفیداند از جمله روغن زیتون بادام
زمینی و کانولاء اين چربیها باعث بهبود وضعیت چریبهای خون می
گردند.
صفحه 22:
صفحه 23:
#نکاتی در مورد هرم غذایی
#در هرگروه کمترین میزان سهم توصیه شده مربوط به افرادی با
فعالیت سبک(زنان و بزرگسالان, كم تحرک)»سهم متوسط مربوط به
افراد يا فعاليت متوسط(كودكان.دختران نوجوانءزنان فعال و مردان با
فعاليت معمولى)و بيشترين سهم مربوط به افرادى با فعاليت بدنى
سنگین(مردان فعل و پسراننوجواناست.
صفحه 24:
۴ بایدر وعده های اصلی(صبحانهناهار و شام)حداقل از ۴گروه غذایی و در ميان وعده ها از؟-
"گروه غذایی قرار داده شود.
ساندویچ تخم مرغ وگوجه:آگروه گوشت و سبزی و غلات
اشکنه کشک با سبزی خوردن و نان:۵گروه غلاتسبزی,لبنیات ,گوشت و روغن
ها و املاح بايد در برنامه غذایی
** زنان باردار و شيرده به دليل نياز بيشتر به انرژی»
روزانه از همه گروه های غذایی استفاده کنند.
صفحه 25:
چربی های موجود در خون
کلسترول
ارتباط مستقيم بين مقدار كلسترول خون و بروز بیماری قلبی عروقی
> كاهش ١درصد از سطح كلسترول خون ات کاهش ۲درصد از میزان بروز بیماری قلبی
عروقی
دریافت زیاد کلسترول باعث افزایش ]ایا کلسترول بد می شود اما تاثیر منفی آن کمتر از
اسید های چرب اشباع است.
بيشتر مواد غذايى داراى جربى اشباع به ويرُه جربى هاى حيوانى و جامد.منبع غنى كلسترول بوده
و محدودیت مصرف آنها به کاهش کلسترول دریافتی منجر مى شود.
صفحه 26:
(اما۲۱)ل یپوپروتتینباچگ لب الا
<باعث می شود تا کلسترول از جدار داخلی شریان ها جدا شود و به آن
کلسترول خوب گفته می شود.
با افزایش آن خطر بیماری قلبی عروقی کاهش می یبد.
یک واحد افزایش -1]01باعث کاهش بروز بیماری قلبی عروقی به
میزان ۲تاادرصد می شود.
صفحه 27:
HDL موثر بر ele
افزاینده
ورزش
كم كردن وزن
كاهنده
جاقى
كم تحركى
مصرف سيكار
افزايش ترى كليسريد خون.
1
صفحه 28:
الا :لیپوپروتتین با چگالی پایین
* بالا بودن سطح -اماأساخون یعنی میزان کلسترول خون نسبت به
کلسترول مورد نیاز بالاست.
* بالابودن فآ نبالابودن بیماری قلبی عروقی
* کاهش یک واحد اما :کاهش خطر پیماری قلبی عروقی
suo VL)
3] اکسیده شده و در جدار شریا oeLDL بخشى از ٠»
و شروع آترواسکلروز
کلستریلبد : LDL
صفحه 29:
عوامل اثر گذار LDL,,
* رژیم غذایی حاوی اسید چرب اشباع و کلسترول بالا موجب افزایش
LDL abo ميشود.
افزاینده کاهنده
رژیم غذایی حاوی اسید چرب | رژیم غذایی مناسب(کاهش چربی
اشباع دریافتی, کاهش چربی اشباع و
افزایش جربی غیر اشباع و کاهش
اسید چرب ترانس)
رژیم غذایی حاوی کلسترول فعالیت بدنی_کافی
صفحه 30:
۰ 0ب الاب اعنکاهشسطح ۱۳1 خونمیسود.
* در برخی افراد چاق و برخی بیماری های کلیوی سطح
ت) آافزایش می یابد.
٠ كاهشس :استفاده از رژیم کم چرب کاهش میزان
جربى اشباع در رزيم غذايى و افزايش فعاليت بدنى
صفحه 31:
Ee 150-199
200-239 بیش از ۲۴۰
130-159 بیش از ۱۶۰
مردان کمتر از ۴۰
زنان کمتر از ۴۰
صفحه 32:
اسید های چرب اشباع
#*اسید های چرب اساسا زنجیره ای از اتم های کربن هستند که معمولا پوسیله اتم های
هیدروژن همراهی می شوند.
اسید های چرب اشباع شده بیشترین تعداد اتم های هیدروژن ممکن را دارند.در واقع آنها
از نظر داشتن هیدروژن اشباع شده اند.
چربی های اشباع شده هم در غذاهای حبوانی و هم در غذاهای گیاهی وجود
دارند.غذاهاى كياهى مانند روغن نا ركيل» روغن نخل ۰ کره کاکاتو غنی از چربی های
اشباعند.
مصرف زیاد چربی های اشباع شده نامطلوب است زیرا ممکن است باعث افزایش کلسترول
خون و لخته شدن خون گرددو ارتباط چشمگیری با بیماری رگ های قلبی و دیابت نوع دو
دارد. با افزایش ۱ درصد دریافت انرژی از طریق اسید اشباع:افزایش ۲۷میلی گرم در دسی لیتر
كلسترول
کاهش مصرف چربی های اشباع کمتر از ۱۰
درصد
صفحه 33:
اسید چرب اشباع
شده
اسيد استيكك
بروبيونيكك اسيد
بوتیریک اسید
کاپروئک اسید
کاپریلیک اسید
سرکه(عامل طعم و بوى تند آن است)
به محصولات نانوایی یا شیرینی پزی افزوده مى شود تااز
رشد کپک جلوگیری کند
چربی کره(به مقدار کم)
چربی کره(به مقدار کم)
روغن نار
صفحه 34:
اسید چرب اشباع شده
اسيد جرب اشباع شد
کاپری اسيد
لوریک اسید
میریستیک اسید
بالميتيكك اسید
استثاریک اسید
آراکنیک اسید
بوهنیکک اسید
لیگنوسریک اسید
منایع اصلی غذایی
روغن نخل يا شير بز
روغن نار گیل(افزاینده کلسترول)
روغن نار گیل(افزاینده کلسترول)
روغن نخل گوشت گاوهخ Foe شكلات
مار گارین(افزاینده کلسترول)
گوشت قرمز کره شکلات
روغن بادام زمینی به مقدار کم
بادام زمینی به مقدار کم
روغن بادام زمینی به مقدار کم
صفحه 35:
چربی های غیر اشباع تک پیوندی ۱۱۷۴۸
> این چربی ها میزان مارا افزایش نمی دهند وجایگزین مناسبی برای چربی
های اشباع شده و کربوهیدرات های تصفیه شده هستند .
به اصطلاح چربی خوب محسوب می شوند.
رایجترین 1۳۸۸ /۷سید اولئیک است. که در انواع گوشت؛تخم
پرند گان»محصولات لبنی یافت می شود.
** روغن کانولا که که دارای ۲درصد اروسیک اسید است بیشتر از اسید اولئیک
و مقداری الفا لینولیک تشکیل شده است
>> اسيد اروسيكك وارد سلولهای ماهیچه قلب شده و به علت سرعت کند اکسیده
۳ سلولها تجمح یدامج poss
SGHARI 93
صفحه 36:
جربى هاى غير اشباع چند پیوندی PUFA
»> داراى بيش از يكك بيوند دوكانه بين اتم هاى كربن موجود در زنجيره
مولكولى هستند
»> به دو گروه تقسیم می شوند:
W6-W3
بدن قادر به ساخت امگا"و۶ و همچنین تبدیل این دو اسید به هم نیست.
صفحه 37:
#* اسید های چرب ضروری امگا و۶ باید در کنار یکدیگر از هماهنگی
کاملی برخوردار باشند.
افزایش شدید انواع امگا ۶ در مقایسه با امگا۳ باعث لخته شدن
سریع خون و وضعیت معکوس آن باعث خونریزی شدید ميشود.
#> بهترین نسبت امگاا به امگا۳ نسبت عبه ۱
“A چنین نسبتی با حداقل مصرف ۲بار ماهی و محصولات دریایی در هفته
به دست مى آید
صفحه 38:
اسيد هاى جرب غير اشباع
PUFA
امگا۳ WT لینولنیک اسید
EPA
DHA
Veet لینولئیک اسید
آراشیدونیک اسید
منابع غذایی
روغن کانولاءسویه گردوءروغن جوانه
شیر مادر:ماهیصدف
روغن ذرت.سویاء آفتابگردان و کنجد
خوراک جگرقوه گوشت بوقمون و
wk
صفحه 39:
: نقش امکا ۳ در سلامتیی
پیشگیری از بیماریها ی قلبی عروقی
4 كاهش جربى خون (تاثير بيشتر روى كاهش ترى كليسريد خون نسبت به کلسترول)
> بهبود مشكلات تنفسى
حفظ غشاء سلولی
حفظ سلولها در برابر آسيب ها و حتى بروز سرطان
4> درمان اختلالات روحى ماتند افسردكى
از سای ر کمبودهای این ماده
> اختلال رشد - لاغری
>> آسيب در بينابى و توانابى ياد كيرىه
> تغیرات رفتاری
> افزایش فشار حون
ادم
4> خشکی پوست
ASGHAR! 93
صفحه 40:
6 كسد ايعا Sule t
»> اكزما
ريرش مي
4> مشكلات كبدى و كليوى
»> افزايش ابتلا به عفونت ها
> دير التيام يافتن زخم ها
ولی
چربیها ی امگا -۶ هر چند باعث کاهش سطح کلسترول بد میشود چون در كنار
آن کلسترول خوب را نیز کاهش میدهد باید به میزان متوسطی مصرف گردد
صفحه 41:
اسید های چرب ترانس
>> در روغن های گیاهی مایع که بر اثر هیدروناسیون به شکل جامد در می
آیند اسید الابدیکک و دیگر اسید های چرب ترانس ایجاد می شوند.
»> باعث کاهش کلسترول خوب و افزایش کلسترول بد خون می شود.
> مقادیر لپوپرو تلین(2) که خود عامل افزایش بیماری عروق قلب است
بالا میبرد.
کمتر از یک درصد انرژی دریافتی از اسید چرب ترانس
صفحه 42:
wr نوخ
چربی های اشباع ( روغن
های حیوانی)
چربی های ترانس
( روغنهای نباتی جامد )
- اقزایش کلسترول
oy
كاهش کلسترول
خوب
افزایش بیماریهای
قلبی عروقی
- افزايش ابتلابه
سرطان
منابع غذايى
گوشت ها ولبنيات بر
چرب؛ کلیه چربی ها
با منشا حیوانی»حلوا
وسوهان
روغن های گیاهی
جامد؛ پیسکویت
وانواع شیرینیجات
خشک.بستني چوبی»
کره های ما رگارین
صفحه 43:
لقع جر
چربی های تک غیر اشباع
(روغن
هاى مايع)
چربی های امگا ۳
چربی های امگا۶
نوع عارضه
- کاهش کلسترول بد
- افزایش کلسترول
خوب
کاهش چربی خون
کاهش فشار خون
کاهش التهاب
- جلو گیری از مرگ
نا گهانی
"کاهش کلسترول بد
- کاهش کلسترول
خوب ( در صورت
مصرف زیاد )
ماع غذایی
-روغن زیتون
- روغن هسته انگور
روغن ماهی ؛ ماهی
های چرب مثل شاه
ماهی ؛ ماهی آزاد ؛
ساردین ؛ قزل آلای
wth oe
روغن آفتایگردان
صفحه 44:
اسیدهای چرب
جربيها حاوى اسيدهاى جرب اشباع و غيراشباع مى باشند
بيشتر باشد جربى به شكل جامد و
هرجه مقدار اسيدهاى جرب 5 در
ند جرى ب شكل Aten gh
هرجه مقدار اسيدهاى جرب
اسیدهای چرب غیراشباع در کاهش کلسترول و چربی خون و پیشگیری از
تومورهای سرطانی نقش عمده دارند.
نوعی ازاسیدهای چرب اشباع بیشتر در روغن زيتون » روغن كلزا يا كائولاء
روغن بادام زمینی + روغن کنجد » روغن نا رگیل و نوعى دیگر بویژه اسیدهای
چرب امگاء به میزان زیادی در روغن های گلرنگ آفتابگردان ؛ روغن ذرت »
روغن سویا و کنجد وجود دارد
روغنهای سویا و کلزا از منبع غنی اسیدهای چرب غیراشباع امگا ۳ می باشند
صفحه 45:
تبدیل روغنهای مایع به جامد
در صنعت برای تبدیل روغنهای نباتی مایج به جامد از
عمليات هيدروزنه كردن استفاده می کنند ودر حين اين
عمل در ساختمان اسيدهاى جرب غيراشباع موجود در
روغنهای مایع تغییرات شیمیلئی ایجاد کرده که برای
بدن مفید نمی باشد .
صفحه 46:
کلسترول
0 کلسترول که جزء چرییها است در تمام سلولهای بدن وجود داشته
و برای ساخته شدن شثاهسلول؛ برخیهورمونا و سید های صفراوی لاژم است.
٩ خود بدن بویژه کید در حدود ۱۰۰۰ میلی گرم کلسترول در روز تولید می کند.
٩ رژیم غذانی می تواند تا ۶۰۰ میلی گرم در روز کلسترول وارد پدن کند.
© غذاهای حبوانی بوبژه زرده تخم مرغ » انواع كوث
پرچرب حاوی مقادیر قابل توجهی کلسترول می باشند .
0 غذاهای گیاهی مانند مغزها ؛ سبزيها , ميوه ها » غلات » حبوبات و
سفیده تخم مرغ کلسترول ندارند
0 نکته مهم اينکه معمولا بدن کلسترول مورد نیازش را می سازد و نیازی به
تامین آن از طریق رژیم غذائی نیست.
صفحه 47:
عوامل موثر بر کلسترول خون
٩ رژیم غذائی ( چربیهای اشباع و کلسترول غذا)
وزن ( کاهش وزن از مقدار چربی بد خون کاسته و چربی خوب را
افزایش می دهد )
© فعالیت جسمانی ( فعالیت جسمانی منظم و به مدت ۳۰ دقيقه می تواند
کلسترول بد را کاهش و کلسترول خوب را افزایش دهد
٩ سن و جنس : پیش از سن یائیگی + در زنان کلسترول کمتر از مردان هم
سن آنهاست ولى بس از يائسكى ميزان كلسترول بد ميل به افزايش مى
يايد
ASGHAR! 93
صفحه 48:
توصیه های کلی به منظورکاهش کلسترول و تری
۱ ean Don
(Boers HO ers sibel
Frc TEP CaP gy ا
استفاده از روغن کم در پخت مواد غذایی
ار ا ل ل من
كاهش مصرف ماركارين و روغن جامد
ASGHAR! 93
صفحه 49:
ASGHARI 93
صفحه 50:
ASGHARI 93
صفحه 51:
مؤاة yada il براق :اقرادةنا مبظع كلستقرول انال
ASGHARI 93
صفحه 52:
۶بروز چاقی
بیماری قلبی و عروقی
خدیابت
خسرطان پستانروده بزرگ و پروستات
=
صفحه 53:
نکات قابل توجه در بسته بندی روغن ها
انم تجاری کالا
نوع فرآورده
A=
ارة بروانة ساحت اررورارت بهداست
ام ec lesa
۷ شرایط نگهداری و مصرف
”تاريخ تولید و انقضا
ASGHAR! 93
صفحه 54:
هرچه میزان اسید های چرب اشباع و اسید های چرب ترانس روغن
جامد کمتر باشد روغن بهتر و سالم تر است.
خرید انواع مارگارین و روغن جامد با کمترین میزان اسید چرب و اسید
چرب ترانس کمتر از #درصد
روغن نباتی بدون کلسترول است
ASGHAR! 93
صفحه 55:
اصول صحیح مصرف روغن ها
CY ena aoa SEA SNA
در روغن میشود بوقتی غلظت این ترکیبات زیاد باشد روغن کدر ,بدبو وغلیظ
ا ل ا Sarl TO eee ل
حرارت داده شود واز مصرف روغن حرارت دیده پرهیز کرد.
جهت سرخ كردن فقط از روغنهاى سرخ كردنى استفاده كردد.
روغن مايع سرخ كردنى در مقابل حرارت يايدار است و از نقطه دود بالايى
برخوردار است اما بدین معنی نیست که از اين روغن چندین بار میتوان برای
کی را رت SS see rr ان SUEY
cape gyre) ا RVG eerie ACIS oral seve are
روغن رادور ريخت
صفحه 56:
*#بجای روغن جامد از ناع روغن مایع نظیر آفتابگردان»
زا مسوبا چا محلوط روغن های ملیع استفاده شوداز
روغن مایع میتوان برای تهیه سالاده پخت وپز مواد مواد
غذایی با استفاده از حرارت کم استفاده نمود .
**روغن مایع نسبت به حرارت » نور و هوا حساس است .روغن
را باید در ظرف درب بسته وبه دور از نور وحرارت نگهداری
نمود .همچنین روغن مایع معمولی روغن زیتون » کره
ومارگارین نسبت به حرارت مقاومت کمی دارند بنابراین برای
سرخ کردن مواد غذايى مناسب نیستند .
صفحه 57:
صفحه 58:
*#*در صورت لزوم برای مصارف شیرینی پزی می توان از روغن سفت و
جامد استفاده کرد.بنابراین مصرف شیرینی در رژیم باید محدود شود چون
معمولا با روغن جامد تههیه می شوند.
**مصرف روغن زیتون برای موارد مختلف پخت مناسب است ولی
بدليل حساس بودن به حرارت بالا نباید برای سرخ كردن موادغذايى از
آن. استفاده نمود.
صفحه 59:
فیبرها قابلیت جذب شدن ندارند و موجب افزایش حجم غذا می شوند بنابر ابد
تنظیم حرکات دستگاه گوارش و کاهش جذب چربی و مواد قندی
دارند.در پیشگیری از سرطان گوارشی نقش مهمی دارند.
- دریافت روزانه ۳۰ -۲۵گرم توصیه شده است
- فيبر محلول عتا١ ١كرم
صفحه 60:
فیبر ها در دسته اند:محلول و نامحلول
- فیبرهای محلول جذب کلسترول را تا۳۵ درصد کاهش می دهند.
eee a area 5 و
اما در سیستن گوارشی بسیار مهمند
- مهمترین منابع غذایی فیبرهای محلول :
- حبوبات : لوبیا عدس و نخود
- میوه ها : گلابی » سیب » زغال اخته و ...
- آجیل
- جو دوسر
صفحه 61:
ASGHAR! 93
صفحه 62:
باعث كاهش كلسترول»ترى كليسريد و
en oe ا ل a
SIP on ne ee Cl
PEO aad a Cc Dad
صفحه 63:
روش های پخت مواد غذایی
* سرخ کردن:
* چاقی و افزايش چربی های نامطلوب خون و افزايش خطر بیماری
قلبی عروقی
* تغيبرات نامطلوب روغن و مواد غذایی طی سرخ کردن
* یک عدد سیب زمینی:۷۰کیلو کالری
* اگر بایک قاشق روغن سرخ شود:ه۲۰کیلوکالری
صفحه 64:
استفاده از نمك زياد:
Oe Devoe reat
بالاترفتن فشار خون و مشكلات ناشى از آن
* در تمام مواد غذایی کم و بيش نمك وجود دارد و نياز به استفاده از
porn e ee) |
صفحه 65:
ASGHARI 93
صفحه 66:
35
“*آب يز كردن
+ .
* بخار يز كردن
۲
تفت دادن
کباب كردن
روش های درست پخت غذ ا
صفحه 67:
* نقش تغذیه مناسب در سلامت عمومی و بازده کاری به اثبات رسیده
است. تامین غذای منذی و سالم سبب ارتقاء سلامت و افزایش بازده
کاری کارکنان میشود. کارکنان برای حفظ سلامت خود به تغذیه
مناسب نیاز دارند. اضافه وزن و چاقی از عواقب پشت میز نشینی و کم
تحرکی در محیط های کار است. تغذیه در محیط های کار بايد
متناسب با یزان تحرک بوده و از تعادل و تنوع برخوردرباشد.
صفحه 68:
® مصرف قندها و کربو هیدراتهای ساده مثل قند و شكر, نانهای سفید
و برنج سفید در محیط کار اگرچه در کوتاه مدت به بالا رفتن قند خون
کمک میکند» ولی با تحریک ترشح انسولین» ورود گلوکز به سلول را
تسریع کرده و در نهایت کاهش قند خون و عوارض ناشی از آن مانند
خستگی, خواب آلودگی و کاهش بازده کاری را بدنبال درد
۳ وه تیه بو مس ط ارم توانه به اراد اسر “غ23
استرس همراه با تغذیه نامناسب و بی تحرکی زمینه را برای ابتلا به
بیماریهای مزمن فراهم میکند.
ASGHAR! 93
صفحه 69:
* سطح هورمونهای مولد استرس مانند کورتیزول با مصرف غذاهای چرب و
هورمون آدرنالین در اثر مصرف زیاد قند و شکر و کافئین (در قهوه و نوشابههای
كولا) در خون بالا میرود
. 7 مصرف مداوم كربو هيدراتها و غلات همجون انواع كيكه کلوچه. بیسکویت با
توجه به كالرى بالايى كه دارند مىتواند سبب اضافه وزن و جاقى» به ويزه در افرادى
كه فعاليت بدنى كمى در محل كار دارند شود
* با تغييرات جزتی از جمله کاهش مصرف قند و کافئین (موجود در نوشابهها)
مصرفی در محیط کار و رعایت اصل تنوع در برنامه غذایی روزانه میتوان به حفظ
تعادل قند خون و افزایش دریافت مواد منذی کمک کرد که نتيجه آن علاوه بر
حفظ سلامت و کاهش عوامل خطر بیماریهای مزمن» افزایش کارایی و بازده کاری
کارکنان در محیط های کار است
ASGHAR! 93
صفحه 70:
در مراکزی که چند نوبت (شیفت) کاری دارند مانند کارخانههاء
بیمارستانها؛ ادارات پلیس و فرودگاه ها رعلیت نظم در برنامه غذلیی
روزانه» توزیع مناسب انریٍی در وعدههای غذایی, مصرف غذاهای
متنوع با گنجانیدن گروه های غذایی اصلی (نان و غلات شیر و مواد
لبنی» میوههاء سبزیها وگروه گوشت. حبوبات و تخممرغ) و توجه به
زمان مصرف غذا در کاهش خستگی و بهبود عملکرد کارکنان موثر
است
صفحه 71:
ASGHARI 93
صفحه 72:
۴ از انواع مواد پروتئینی مثل گوشت (بویژه مرغ و ماهی)» حبوبات» تخممرغ (آب پز)
اسفاد کید شیر وموادالتی کم پر از ممله باس پتیر و کشت سر اوه بر
تامین املاحی مانند: کلسیم و فسفر از منابع خوب پروتئین به شمار میروند.
غذاهای پروتئینی» با افزایش نافلهای شیمیایی مانند نوراپی نفرین سبب افزایش
هوشیاری و رفع خواب آلودگی میشوند.
۵ مصرف یک لیوان شیر کم چرب همراه با دو عدد خرما قبل از خواب در بهبود
خواب کارکنان موثر است.
* در بين دو وعده غذایی میوه مصرف کنند تا ویتامینهای مورد نیاز بخصوص
ویتامینهای 3 و -) که در کاهش فشارهای کاری و استرس سودمندند را به مقدار
کافی دریافت نمایند
صفحه 73:
۱
ا را
ee بيزارى هلى قلبيج عروثى 0 Pel]
۳
صفحه 74: