صفحه 1:

صفحه 2:

صفحه 3:

صفحه 4:

صفحه 5:
بلعانتقال لقمه غذایی جویده شده از دهان به معده است که به وسیله مرکز عصبی ‎OT‏ انجام می شود.غذاپس از جویده شدن با بالآآمدن زبان وچسبیدن به کام.بسوی گلو رانده می شود و گیرنده های مکانیکی دیواره گلو را تحریک و انعکاس بلع را ایجادمی کند.در هنكام بلع زبان كوجك به سمت بالا مى رود و دهانه راه بينى را مى بندد.راه ناى نيز با بالا آمدن حنجره وبايين رفتن اپی گلوت بسته وغذا وارد مری می شود.م رکزبلع با اثرخود برمرکز تتفس باعث قطع تنفس درهنگام بل مى شود لقمه غذابى بس از ورود به مرى باحركات دودى مری حرکت می کند وبه معده می رسد.نیروی جاذبه در حرکت لقمه نقش مهمی ندارد. ماهیچه حلقوی بخش انتهایی مری(کاردیا)/درحالت عادی منقبض است واز ورود محتویات معده به مری جلوگیری می کندزولی با رسیدن هرموج دودی به این ناحیه, انقباض ماهیچه را ازیین می برد و ورود غذا به معده تسهیل می شود.همراه با بلع آب ومواد غذایی مقداری هوا نیز وارد معده می شود.

صفحه 6:
معده یا شکم یا دل عضو توخالی . عضلانی و حجیمی از لوله گوارش است که به شکل عمل می‌کند گوارش می باشد که در مرحله دوم لوبیا غذا يس از عبور از مری وارد معده می شود. معده عضوی است عضلانی. به خاطر تولید اسید کلریدریک در معده محدوده 01۱ آن بین ۱ تا ۴ است که بستگی به نوع غذای درون معده؛ زمان آن در طول روز و مصرف دارو دارد. اسید معده توسط سلولهای جداری ترشح می شود. هورمون گاسترین و تحریک عصب سمپاتیک بر ets ‏نقش مهمی در جذب این ویتامین دارد.‎ غذا در معده به ذرات کوچکی خرد می‌شود تا غذا بتواند در روده کوچک جذب شود. در طول روز حدود ۲ تا ۳ لبتر اسید در معده ترشح می‌شود که مقدار ترشح دز غروب ات معده اولین مکان ذخیره موقت غذاست که می‌تواند حدود ۲ تا ۴ لیتر غذا را در خود نگه دارد. منبسط شدن دارد به طوری که

صفحه 7:

صفحه 8:
در گذشته های نه چندان دور تصور می شد فاکتورهای مربوط به شیوه ی زندگی مانند علاقه ی زیلد به غذاهای پُرادویه یا شغل های استرس زاء ريشه ی اغلب زخم های پیتیک هستند؛ ما امروزه پزشکان در" که علت اصلی زخم های معدوی. استرس یا رژیم غذایی نمی باشد بلکه عفونت های باکتریایی(هلیکو باکتر پیلوری) و برخی از داروها هستند که سبب زخم های پیتیکی می گردند. زخم پپتیک بیماری شایعی است که بیش از ۱۰ درصد بالفین را در جوامع مختلف تحت تاثیر قرار داده است. خبر خوب آن که درملن موفقیت آمیز زخم پیتیکی امکان پذیر است. علایم: بالا آوردن خون که با رنگ قرمز یا سیاه مشخص می شود حالت تهوع و استفراغ کلهش وزن بدون دلیل تغییر اشتها وجود خون تیره در مدفوع و یا قیری شدن مدفوع ‎Al‏

صفحه 9:
گوارش شیمیایی مواد در روده با اثر آنزیم های قوی شیره پانکراس و با کمک صفرا وآنزیم های آزاد شده ازسلول های دیواره روده به پایان می رسد. دیواره داخلی روده باریک چین خوردگی های زیادی دارد که روی آن ها پرز های متعددی دیده می شود. این پرزها وچین خوردگی ها سطح تماس روده را با مواد غذایی افزایش می دهد.

صفحه 10:
شیره پانکراس: بخش برون ریز پانکراس, قوی ترین آنزیم های لوله گوارش را ترشح وبه ابتدای دوازده وارد می کند.صفرا نیز به همین ناحیه از دوازدهه می ریزد.درشیره پانکراس,علاوه بر آنزيم ها مقدار زیادی بيكربنات سديم براى از بين بردن اثر اسيدى كيمو س(كيموس “غذايى كه در معده به صورت خميرى در آمده است)معده و قليانى كردن محيط روده وجود داردكه بيش ترين قسمت آن در روده دوباره جذب مى شود.آنزيم هاى اين شيره به صورت غير فعلل اند ويس از ورود به روده به صورت فعال در مى آيند. عمل صفرا:صفرا يك ماده قليايى است كه جكر آن را مى سازد وترشح مى كند.صفرا يس از ورود به روده باعث يراكنده شدن ذرات ريز جربى در آب وايجاد يك امولسيون يايدار مى شود واثر لیپاز يانكراس را برآنها آسان تر مى كند.املاح صفرا حركات دودى روده را شدت مى دهد وقليايى بودن صفرا به خنثى كردن كيموس كمك مى كند.در تر كيب صفراءرنك هاءاملاح.كلسترول وليستين(نوعى ليبيد)وجود دارد.صفرا ابتدا به كيسه صفرا مى رود ودر آنجا غليظ تر مى شود. ترشحات غده هاى ديواره روده: در ديواره روده بلريك غده هايى وجود دارد كه مايع نمكى بدون آنزيم ترشح مى كنند وحركات مواد در روده را آسان مى كنند.منشأ آن كروه از آنزيم هايى كه در روده وجود دارند.اما از يانكراس ترشح نشده اند.سلول هاى يوششى ديواره روده است.عمر اين سلول كوتاه است و يس از كنده شدن از ديواره روده به درون روده مى نزيم هاى درونى آن ها آزاد مى شود.

صفحه 11:

صفحه 12:
‎٩‏ ابتدای روزه بزرگ روده کورنام دارد وبه زایده آپاندیس ختم می شود.روده بزرگ شلمل سه قسمت تقریبا ستقیم به نام های کولون بالارو(ادر سمت راست).کولون افقی وکولون پایین رو(درسمت چپ) است.کولون پایین رو به راست روده وماهیچه های حلقوی داخلی وخارجی مخرج ختم می شود که اولی از ماهیچه های غیر ارادی و دومی ازماهیچه های ارادی است.موادی که وارد روده بزرگ می شوند.شامل آب واملاحمقدار کمی مواد گوارش نيافته مانند سلولز وبقایای ترشحات غده های گوارشی است.دیواره روده بزرگ آب واملاح را جذب می کند وبدین طریق باعث غلیظ تر شدن مدفوع می گردد. ‎٩‏ باکتری هایی که در روده بزرگ زندگی می کنند.برخی مواد مانند سلولز را تجزیه واز گلوکز ایجاد شده برای تغذیه استفاده می کنند.مقدار کمی ویتامین های>او 3 نیز به وسیله اين باکتری هل ساخته می شوند وجذب خون می گردند.بخشی از گازهای روده:مانند هیدروژنمتان وسولفید مربوط به عمل تجزیه ای باکتری هاست.مقدار کمی پتاسیم از غده های دیواره بزرگ ترشح و دفع می شود.روده بزرگ تحرک زیادی ندارد. ‎ ‎ ‎

صفحه 13:

صفحه 14:
‎٩‏ دستگاه گوارش نشخوارکنند گان.مانند گاو و گوزن برای استفاده از سلولز موجود درمواد غذایی ساز گاری پیدا کرده است.معده این جانوران ۴بخشی است.جانور ابتدا مواد گیلهی را نیمه جویده می بلعد و وارد سیرابی و نگاری خود می کند.باکتری های تجزیه کننده سلولز درسیرابی ونگاری جانور زندگی می کنند ومقدار قابل توجهی از سلولز موجود در مواد گیاهی را تجزیه می کنند.جانورهنگام استراحت غذای موجود درسیرابی ونگاری را باردیگر وارد دهان خود می کند وآن را دوباره می جود وبلر دیگر می بلعد.غذا این بار وارد هزار لا می شود و آب ‎OT‏ جذب می شود.پس از آن غذا به شیردان وارد مى شود.در شیردان آنزیم های گوارشی جانور,موجب گوارش شیمیایی غذا می شود.در این جا غذا همراه با باکتری هایی که با آن وارد شده اند گوارش میابد و مقدار زیادی از مواد غذایی آماده جذب می شوند.باکتری ها باسرعت بسیار تولید مثل می کنند و بنابراين مقدار آن ها تقريبا هميشه در لوله گوارشی جانور ثابت مى ماند. ‎٩‏ دستگاه گوارش نشخوارکنند گان به علت ساز گاری بیشتری که برای زندگی باکتری های تجزیه کننده ی سلولز وگوارش کامل غذا پییداکرده است.نسبت به علف خواران دیگر.مانند اسب فیل, کارایی بیشتری پیدا کرده است. ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎

صفحه 15:

تغذیه و گوارش س ح ح م ی مد ن آاقمال ی شکل کلی دستگاه گوارش اجزای دستگاه گوارش دهان،حلق مری، معده دستگاه علف خواران روده بزرگ روده کوچک دهان،حلق،مری بلع انتقال لقمه غذایی جویده شده از دهان به معده است که به وسیله مرکز عصبی آن انجام می شود.غذاپس از جویده شدن با باالآمدن زبان وچسبیدن به کام،بسوی گلو رانده می شود و گیرنده های مکانیکی دیواره گلو را تحریک و انعکاس بلع را ایجادمی کند.در هنگام بلع زبان کوچک به سمت باال می رود و دهانه راه بینی را می بندد.راه نای نیز با باال آمدن حنجره وپایین رفتن اپی گلوت بسته وغذا وارد مری می شود.مرکزبلع با اثرخود برمرکز تنفس باعث قطع تنفس درهنگام بلع می شود.لقمه غذایی پس از ورود به مری با حرکات دودی مری حرکت می کند وبه معده می رسد.نیروی جاذبه در حرکت لقمه نقش مهمی ندارد. ماهیچه حلقوی بخش انتهایی مری(کاردیا)درحالت عادی منقبض است واز ورود محتویات معده به مری جلوگیری می کند;ولی با رسیدن هرموج دودی به این ناحیه ،انقباض ماهیچه را ازبین می برد و ورود غذا به معده تسهیل می شود.همراه با بلع آب ومواد غذایی مقداری هوا نیز وارد معده می شود. معده معده یا شکم یا دل عضو توخالی ،عضالنی و حجیمی از لوله گوارش است که به شکل .عمل می‌کندگوارش می باشد که در مرحله دوم لوبیا غذا پس از عبور از مری وارد معده می شود .معده عضوی است عضالنی .به خاطر تولید اسید کلریدریک در معده محدوده phآن بین ۱تا ۴است که بستگی به نوع غذای درون معده ،زمان آن در طول روز و مصرف دارو دارد .اسید معده توسط سلولهای جداری ترشح می شود .هورمون گاسترین و تحریک عصب سمپاتیک بر میزان ترشح اسید موثر هستند .برخی از سلولهای معده همچنین برای حفاظت مخاط آن موکوس ترشح می کنند .فاکتور داخلی نیز در معده ترشح می‌شود و با اتصال به وویتامین ب۱۲ نقش مهمی در جذب این ویتامین دارد. غذا در معده به ذرات کوچکی خرد می‌شود تا غذا بتواند در روده کوچک جذب شود. در طول روز حدود ۲تا ۳لیتر اسید در معده ترشح می‌شود که بیشترین مقدار ترشح در غروب است. معده اولین مکان ذخیره موقت غذاست که قابلیت منبسط شدن دارد به طوری که می‌تواند حدود ۲تا ۴لیتر غذا را در خود نگه دارد. ارتباط مری و روده با معده چرا زخم معده می گیریم؟ در گذشته های نه چندان دور تصور می شد فاکتورهای مربوط به شیوه ی زندگی مانند عالقه ی زیاjد به غذاهای ُپرادویه یا شغل های استرس زا ،ریشه ی اغلب زخم های پپتیک هستند؛ اما امروزه پزشکان دریافتند که علت اصلی زخم های معدوی ،استرس یا رژیم غذایی نمی باشد بلکه عفونت های باکتریایی(هلیکو باکترپیلوری) و برخی از داروها هستند که سبب زخم های پپتیکی می گردند .زخم پپتیک بیماری شایعی است که بیش از 10درصد بالغین را در جوامع مختلف تحت تاثیر قرار داده است .خبر خوب آن که درماjن موفقیت آمیز زخم پپتیکی امکان پذیر است. عاليم: باال آوردن خون كه با رنگ قرمز يا سياه مشخص مي شود حالت تهوع و استفراغ كاjهش وزن بدون دليل تغيير اشتها وجود خون تيره در مدفوع و يا قيري شدن مدفوع روده کوچک گوارش شیمیایی مواد در روده با اثر آنزیم های قوی شیره پانکراس و با کمک صفرا وآنزیم های آزاد شده ازسلول های دیواره روده به پایان می رسد .دیواره داخلی روده باریک چین خوردگی های زیادی دارد که روی آن ها پرز های متعددی دیده می شود .این پرزها وچین خوردگی ها سطح تماس روده را با مواد غذایی افزایش می دهد. شیره پانکراس: بخش برون ریز پانکراس ،قوی ترین آنزیم های لوله گوارش را ترشح وبه ابتدای دوازده وارد می کند.صفرا نیز به همین ناحیه از دوازدهه می ریزد.درشیره پانکراس،عالوه برآنزیم ها مقدار زیادی بیکربناjت سدیم برای از بین بردن اثر اسیدی کیموس(کیموس غذایی که در معده به صورت خمیری در آمده است)معده و قلیانی کردن محیط روده وجود داردکه بیش ترین قسمت آن در روده دوباره جذب می شود.آنزیم های این شیره به صورت غیر فعاjل اند وپس از ورود به روده به صورت فعال در می آیند. عمل صفرا:صفرا یک ماده قلjیایی است که جگر آن را می سازد وترشح می کند.صفرا پس از ورود به روده باعث پراکنده شدن ذرات ریز چربی در آب وایجاد یک امولسیون پایدار می شود واثر لیپاز پانکراس را برآنها آسان تر می کند.امالح صفرا حرکات دودی روده را شدت می دهد وقلیایی بودن صفرا به خنثی کردن کیموس کمک می کند.در تر کیب صفرا،رنگ ها،امالح،کلسترول ولیستین(نوعی لیپید)وجود دارد.صفرا ابتدا به کیسه صفرا می رود ودر آنجا غلیظ تر می شود. ترشحات غده های دیواره روده: در دیواره روده باjریک غده هایی وجود دارد که مایع نمکی بدون آنزیم ترشح می کنند وحرکات مواد در روده را آسان می کنند.منشأ آن گروه از آنزیم هایی که در روده وجود دارند،اما از پانکراس ترشح نشده اند،سلول های پوششی دیواره روده است.عمر این سلول کوتاه است و پس از کنده شدن از دیواره روده به درون روده می افتند وآنزیم های درونی آن ها آزاد می شود. ارتباط جگر وپانکراس با روده باریک پانکراس و کبد(فیلم) روده بزرگ ‏ ابتدای روزه بزرگ روده کورنام دارد وبه زایده آپاندیس ختم می شود.روده بزرگ شاjمل سه قسمت تقریبا مستقیم به نام های کولون باالرو(در سمت راست)،کولون افقی وکولون پایین رو(درسمت چپ) است.کولون پایین رو به راست روده وماهیچه های حلقوی داخلی وخارجی مخرج ختم می شود که اولی از ماهیچه های غیر ارادی و دومی ازماهیچه های ارادی است.موادی که وارد روده بزرگ می شوند،شامل آب وامالح،مقدار کمی مواد گوارش نیافته مانند سلولز وبقایای ترشحات غده های گوارشی است.دیواره روده بزرگ آب وامالح را جذب می کند وبدین طریق باعث غلیظ تر شدن مدفوع می گردد. ‏ باکتری هایی که در روده بزرگ زندگی می کنند،برخی مواد مانند سلولز را تجزیه واز گلوکز ایجاد شده برای تغذیه استفاده می کنند.مقدار کمی ویتامین هایKو Bنیز به وسیله این باکتری ها jساخته می شوند وجذب خون می گردند.بخشی از گازهای روده،مانند هیدروژن،متان وسولفید مربوط به عمل تجزیه ای باjکتری هاست.مقدار کمی پتاسیم از غده های دیواره بزرگ ترشح و دفع می شود.روده بزرگ تحرک زیادی ندارد. موقعیت روده بزرگ روده بزرگ(فیلم) دستگاه گوارش علف خواران ‏ دستگاه گوارش نشخوارکنندگان،مانند گاو وگوزن برای استفاده از سلولز موجود درمواد غذایی سازگاری پیدا کرده است.معده این جانوران4بخشی است.جانور ابتدا مواد گیاjهی را نیمه جویده می بلعد و وارد سیرابی و نگاری خود می کند.باکتری های تجزیه کننده سلولز درسیرابی ونگاری جانور زندگی می کنند ومقدار قابل توجهی از سلولز موجود در مواد گیاهی را تجزیه می کنند.جانورهنگام استراحت غذای موجود درسیرابی ونگاری را باردیگر وارد دهان خود می کند وآن را دوباره می جود وباjر دیگر می بلعد.غذا این بار وارد هزار ال می شود و آب آن جذب می شود.پس از آن غذا به شیردان وارد می شود.در شیردان آنزیم های گوارشی جانور،موجب گوارش شیمیایی غذا می شود.در این جا غذا همراه با باکتری هایی که با آن وارد شده اند گوارش میابد و مقدار زیادی از مواد غذایی آماده جذب می شوند.باکتری ها باسرعت بسیار تولید مثل می کنند و بنابراین مقدار آن ها تقریبا همیشه در لوله گوارشی جانور ثابت می ماند. ‏ دستگاه گوارش نشخوارکنندگان به علت سازگاری بیشتری که برای زندگی باکتری های تجزیه کننده ی سلولز وگوارش کامل غذا پییداکرده است،نسبت به علف خواران دیگر،مانند اسب فیل،کارایی بیشتری پیدا کرده است. دستگاه گوارش گاو،یک نشخوار کننده دستگاه گوارش علف خواران(فیلم)

51,000 تومان