صفحه 1:
و
مب
متا
صفحه 2:
یک گروه از بیماریهای متابولیک است که مشخصه ی آنها افزایش
مزمن قند خون و اختلال متابولیسم کربوهیدرات . چربی و پروتئین
می باشد.
بیماری ناشی از ترشح انسولین. عمل انسولین با هردو
شلیعترینسیماییکلبویمر حله ی نسهلییموارد جدید
علت عمده ی مرگ مربوط به دیابت. بیماری قلبی عرو
( ۲-۴ برابر افراد غير دیابتیک)
ريسك سكته قلبى در افراد ديابتيك بيشتراست. .6
صفحه 3:
۲۵2( دیاب تسلیتوستیپی که
علائم کلاسیک هیپر گلسیمی: پرنوشی. پر ادراری ۰ کاهش
وزن و به میزان کمتر پرخوری . تاری دید و خارش
* در ۲۵ مبتلایان علامت بروز بیماری برای اولین بار
کتو اسیدوز دیابتی) است.
۴بار يا بیشتر پایش قند خون
صفحه 4:
۴ || (دیابتملیتوستیپدو): خستگیلختلا[رشد معمولا" چندینسل(( ۷-۴
سال قبلاز تشخیصبیمریعاهمدارند
دیابت شیرین | اختلال تحمل | اختلال قند | طبیعی | معیارهای تشخیص دیابت:
گلوکز خون ناشتا
ei - ۰> و ۱۲۶ | ۱۳۰ < ] قدد خون ناشتا (ا۳۳9/۵)
>
zy 2۰ و ۱۴۰ ۰ < ]۲ ساعت بعد از خوردن گلوکز ( -۲09/0)
2
ات 5 - | گلوکزاتفافی پلاسما (ا۳۵/۵)
صفحه 5:
درمان
اهداف درمان:
.١ کوتاه مدت؛ برای درمان سریع و بهبود علائم و یا عفونت حاد
ole _ 7 مدت؛ برای برگرداندن بیمار به حالت فیزیولوژیک و
زندگی اجتماعی حتی المقدور طبیعی
طولانی مدت ؛ به منظور پیشگیری از ایجاد عوارض دیابت يا
© تاخیر در پیشرفت عوارض ایجاد شده ( حالت روانی )
صفحه 6:
تقاط شاخضن ذر مجموغه ی ذرمان بیماران ؛ آموزش :
تغذیه ی سالم » كنترل وزن فعاليت فيزيكى :بايش قند
خون توسط خود بيمار و در صورت لزوم استفاده از عوامل
دارويى كاهنده ى قند خون
صفحه 7:
اندازه گلوکز خون به عنوان اهداف در کنترل قند در بیماران دیابتی
پیشنهاد عم هدف طبیعی |اندکس بیو شیمیایی
She pert ۸۰-۰ ۰ < | گلوکز خون ناشنا یا قبل از خوردن غذا
(mg/dL)
۰ > ۸۰ < ۰ < | گلوکز بعدلز خوردن غذا ( 09/01
۶۰ و ۱۰۰< | ۱۰۰-۱۴۰ | ۱۲< "| گلوکز خون قبل از خولب (۳۳9/۵1)
=e > >A ۵۵(
صفحه 8:
انواع انسولین انسانی .
1) انسولین کوتاه آثر 7
انسولین رگولار:
شروع اثر: 30-60 دقیقه
اوج اثر: 2-5 ساعت
طول مدت اثر: 5تا 8 سا
2) انسولین متوسط الافا 1:7 12
انسولین ۱۱۳۳۱
شروع اثر: 1-2 ساعت
اوج اثر: 4-12 ساعت
طول مدت اثر: تا 18-24 ساعت
صفحه 9:
انواع انسولین انسانی
2 انسولین مخلوط
۳ لاسولین
۴ شروع اثر:۳۰
دقيقه
* _ اوج اثر: ۲-۸
" طول مدت اثر: تا
۴ ساعت *
4 22 20 هد وت هر 12 10 و و مه 2 o
و لتجثاط
صفحه 10:
درمان طبی تغذیه ای :
© درمان طبی تغذیه ای برای هر فرد متناسب با شیوه
زندگی ءورزش .توانایی اقتصادی .عادات غذایی و
فرهنگ فرد توصیه می شود.
توضیه عمومی:
رژیم غذایی سالم و متعادل شامل:
۰ -۲۰ درصد پروتئین ۳۰۰ درصد چربی ۶۰-۵۰۰
درصد کربو هیدرات
2 فیبر های محلول
60
>
صفحه 11:
کربوهیدراتها و فیبر
7 کربوهیدرات های موجود در رژیم دو نوع هستند :
٩ ۱) کربوهیدات های قابل دسترس که هضم و جذب می شوند و در
بدن» مورد استفاده قرارمی گیرند (مونوساکاریدهای مثل گلوکز و
فروکتوز , دی ساکار یدها مثل سوکروز , لاکتوز, مالتوز, پلی
ساکاریدها مثل نشاسته, دکسترین و گلیکوژن
17 کربوهیدرات های غیرقابل دسترس (مثل فیبر غذایی).
صفحه 12:
٩ کربوهیدرات های غیرقابل دسترس , بویژه فیبر , باعث حجیم شدن غذا و
کمک به هضم می شوند .
٩ فیبرها نمونه ای از انواع گوناگون پلی ساکاریدها , عمدتاً ترکیبات ساختمانی
لول های گیاهی شامل سلولز , همی سلولز ,پکتین و لیگنین هست:
٩ اگرچه نیاز متابولیکی روشنی به فیبر رژیمی وجود ندارد , اما به نظر می
رسد که شیوع بیماری هایی مثل بیماری های قلبی عروقی , دیورتیکولوز,
سرطان کولون و دیابت با مصرف فیبر رژیمی رابطه معکوس دارد.
صفحه 13:
شیرین کننده ها
© شيرين كننده هايى مثل فروكتوز , شربت ذرت , ملاس, آبمیوه یا
عصاره تغليظ شده ميوه , مالتوز, مانيتول,سوربيتول, كزيلتول و
نشاسته هيدرو ليز شده فوايد عمده اى نسبت به ساكارز ندارند .
سوربيتول, مانيتول و كزيلتول ,قندهاى الكلى هستند كه ياسخ
كليسميك كمترى نسبت به سوكروز و ساير كربوهيدرات ها ايجاد
مى کنند ,
٩ اما مصرف مقدار زیاد آن ها می تواند موجب اسهال شود.
© شيرين کننده های غیر تغذیه ای مثل ساخارین .آسپارتام, آسه
9 نم
صفحه 14:
انرژی
, بر اساس سن , جنس ,وضعیت بیمار ,داروی مصرفی ٩
میزان فعالیت تنظیم ميشود.
٩ از کاتابولیسم پروتئین جلوگیری شود توجه به ارزش
بیولوژیک پروتئین
٩ مصرف سویا و کاهش احتمال بروز نفروپاتی
٩ مقدار کربوهیدرات مهمتر از نمایه گلیسمی
٩ کربوهیدرات مصرفی حداقل 130 گرم
٩ در صورت بروز هیپوگلیسمی 15 گرم کربوهیدرات
صفحه 15:
نمایه گلیسمی
۵ مواد غذایی تازه
٩ سرخ کردنی
9 نوع نشاسته
٩ روش پخت غذا
٩ اندازه ذرات
* شکل غذا (مابع -جامد)
© مقدار کربوهیدرات
٩ قند خون ناشتا
صفحه 16:
300 چربی: 10درصد و کمتر چربی اشباع , کلسترول ٩
میلی گرم , ۱۳۵ بیش از 20 درصد انرژی روزانه و
کمتر از 10 درصد PUFA
2 ۷۷3 گرم ب صورتک پسولروغنماهی
٩ فیبر 25 گرم
٩ © سدیم , پتاسیم فسفر
صفحه 17:
روش درمانی کنترل وزن
۲ چاقی یک ریسک فاکتور عمده برای دیابت تیپ ۲ و بیماری قلبی عروقی می
باشد.
ارتباط محکمی بین خطر دیابت تیپ ۲ و افزایش ۷/1 وجود دارد.
7 در بیماران با |51۷0 بیش از ۲۵ کاهش وزن ۱۰-۵ درصدی در آنها موجب :
کاهش خطر دیابت . افزایش حساسیت به انسولین ۰ بهبود کنترل قند ۰ بهبود قابل
توجه در اختلال چربی خون و فشار خون .افزایش طول عمر
صفحه 18:
0
6
ورزش درمانى
” ورزش به همراه تنظيم وزن و تغذيه , بعنوان درمان اختصاصی
فواید ورزش : احساس سلامت ثبات قلبی عروقی . کنترل فشار خون . حساسیت
به انسولين » کنترل وضعیت چربی ۰ کاهش وزن و حفظ آن و کنتل قند خون
فعالیت فیزیکی منظم و متعادل حد اقل ۳۰ دقيقه در روز
در بیمار دیابتیک باید قبل از ورزش گلوکز خون اندازه گیری شود.
در ورزشهای بیش از ۴۰-۳۰ دقیقه باید هر ۲۰ دقیقه یکبار پایش قند خون
توسط خود بیمار انجام شود .
صفحه 19:
٩ گلوکز بالای 250 یا کمتر از 100 ورزش ممنوع
٩ بروز هیپو گلیسمی مصرف 15 گرم کربوهیدرات
9620-15 ورزش روزانه سبب کاهش دوز انسولین ٩
60 به ازای هر 30-60 دقیقه فعالیت بدنی 10 گرم ٩
توصیه می شود
صفحه 20:
درمان دیابت ملیتوس تیپ ۲
7 درمان داروبی فوریت ندارد ( حداقل یک ماه رژیم غذایی. ورزش و کنترل
وزن )
* در صورت عدم کنترل با روشهای فوق . شروع درمان با داروهای خوراکی ضد
قند و یا انسولین
٩ در بیمار مبتلا به دیابت نوع ۲ و علامت دار با ۲۵۰: شروع با انسولین و بعد از
کنترل قند جایگزینی با داروی خوراکی
صفحه 21:
© دیابت حاملگی:
* به حالتى كفته مى شود كه عدم تحمل كلوكز در دوران حاملگی
ايجاد شود و بعد از زايمان به حالت طبيعى باز كردد ( در 7/-8/ كل
حاملگیها اتفاق مى افتد.)
* عدم تشخيص و درمان به موقع . عواقب سختى جهت مادر و جنين به
همراه دارد.
* تمام زنانبالای ۲۵ سال و زنان جوانتر از ۲۵ سال( با معیارهای الف تا د
بند ۲)باید در هفته ی ۲۴ -۲۸ حاملگی آزمایش قند بدهند.
زنان در معرض خطر باید در اولین ویزیت دوره ی حاملگی از نظر دیابت
آزمايش شوند.
* مادران باردار مبتلا به دیابت حاملگی باید ۶ هفته بعد از زایمان از نظر
دیابت آشکار بررسی شوند.
صفحه 22:
رژیم غذایی در دیابت حاملگی
9 5-7 وعده غذا
٩ میان وعده عصر برای پیشگیری از کتوز شبانه است
٩ در صبحانه 30 گرم کربوهیدرات و مابقی انرژی از
پرونئین
٩ حداقل روزانه 175 گرم کربوهیدرات
صفحه 23:
اهداف قند پلاسما
°
قدد خون
ديابت حين ديا
RAR 0
95-65 100-5 ناشتا
140< 145< 1ساعته
120< 135< 2ساعته