روستای ده دلیان
اسلاید 1: نام پروژه : روستای ده دلیان گردآورنده : سیروس خلیلی استاد مربوطه : مهندس غفاری پاییز 92به نام خدا
اسلاید 2: استان همدانموقعیت جغرافیاییاستان همدان از جمله استانهای كوهستانی، مرتفع، سرد و بادخیز غرب كشور محسوب می شود. ناهمواري ها در استان همدان به صورت اشکال مختلف پدیده آمده است که یکی از مهم ترین عوامل این تغيير شكل ناهمواري ها، وجود آبهاي روان در استان است، به طوری که این آب ها در برخي مناطق، باتخريب ارتفاعات وانباشتن مواد درچاله ها، سبب كاهش ارتفاع كوه ها، پيدايش دشت ها و دره های متعددي شده اند. در برخي مناطق نيز،شدت عمل آب هاي روان به اندازه اي بوده كه شكل ناهمواري ها را معكوس كرده است، به طوری که ، كوه به دره تبديل شده يا دره ي عميق دوره هاي گذشته، اكنون به صورت كوه در آمده است
اسلاید 3: ارتفاعاتارتفاعات استان همدان، بیشتر در جهت شمال غربی جنوب شرقي و در شمال، مرکز و جنوب قرار گرفته اند و هر يك از اين ارتفاعات، شامل بخشي از كوههاي مختلف ايران است. ۱- ارتفاعات شمالي: در قسمت شمال غربي كوه هاي مركزي ايران قراردارند و مرز بين استان همدان واستان قزوين است. جنس كوه هاي این بخش، از سنگ هاي آذرين بيروني وسنگ هاي آهكي تشکیل شده اند. ۲- ارتفاعات مياني: شامل سلسله کوه های الوند است كه به موازات ارتفاعات شمالي، از مرزهاي غربي استان شروع شده وتا حوالي شهر ازندريان در نزديكي جاده ي همدان ـ ملاير ادامه دارد. قله ي الوند با ارتفاع ۳۵۷۴ متر از سطح دريا دراين سلسله کوه قراردارد. جنس اين كوه ها از سنگ هاي آذرين دروني یعنی گرانيت است. غار معروف به عليصدر، در ۷۵ كيلومتري شمال غربي همدان دراين تشكيلات به وجود آمده است. ۳- ارتفاعات جنوبي: اين ارتفاعات كه به كوه هاي گرو معروف اند مانند ارتفاعات شمالي ومياني استان، جهت شمال غربي ـ جنوب شرقي دارند وبخشي از كوه زاگرس محسوب مي شوند . اين كوه ها به صورت ديواره شده اند وجنس آنها، از سنگ هاي آهكي است.مرتفع ترين قله ي اين كوه به نام كوه ورخاش به ارتفاع ۳۶۳۹ متر،حد فاصل استان هاي همدان و لرستان است. به طور کلی؛ كوههاي استان همدان در تقسيمبندي كوههاي ايران جزو رشتهكوههاي غربي و مركزي كشور است كه جهت آنها مانند كوههاي مركزي از شمالغرب به جنوبشرق است و بيشتر ايام سال پوشیده از برف بوده و به همين علت, سرچشمهي رودخانهها و چشمهسارهاي فراوان است. از مهمترين کوه استان می توان به كوه الوند در شهر همدان اشاره کرد. این کوه به عنوان بزرگترين پديدهي خارايي از دوران چهارم زمينشناسي محسوب می شود که بر اثر نفوذ تودههاي آذرين در دوره های پيش به وجود آمده است. اين رشتهكوه که جزو پیشکوه های داخلی زاگرس است در شمالغرب به كوه خدابندهلو سنندج و كوه چهلچشمه كردستان و از جنوب شرق به ارتفاعات راسوند و كوه وفس اراك متصل می شود. جنس ارتفاعات الوند گرانیتی بوده و دارای کوه های صخره ای و سنگی است. سنگ های کشتی، سنگ های سنگ ضربدار، ارسباران، شيب منفي قله كلاغ لان، كلاهك قله، سنگ پاندوله، كلاهك كلاغ دروازه تخت نادر از جمله کوه های سنگی الوند هستند. ۴- كوه هاي پراكنده: در حد فاصل ارتفاعات شمالي، مياني و جنوب شرقی استان، كوه هايي به طور پراكنده واقع اند كه از جمله ي آنها مي توان قلي آباد و قره داغ را در شهرستان كبودرآهنگ، کوه سرده و کوه گرمه را نام برد. همچنین از ديگر ارتفاعات استان می توان به: چنگ الماس در شمال دهستان مهربان، لشكر در؛ در شرق ملاير، كوه سفيد در جنوب غرب ملاير، گرين یا گرو در جنوب نهاوند، قرهداغ در شمال كبودرآهنگ، آلمابلاغ در حد فاصل اسدآباد و بهار، كمر زرد در شمال نهاوند، كوه وفس در شرق همدان، گليان در جنوب تويسركان، خان گرمز در غرب تويسركان، يزدجرد در شمال نهاوند، سلسله کوه های خرقان بين دشتهاي رزن و بويينزهرا، کوه كركس، قزل ارسلان اشاره کرد
اسلاید 4: دشت هایکی دیگر از ناهمواری های استان وجود دشت ها در این منطقه است، این دشت ها از نظر نحوه ي پيدايش به دودسته؛ دشت های تراکمی و دشت های فرسایشی یا دشت های کاوشی تقسيم مي شوند. دشت هاي تراكمي در اثر انباشت آبرفت ها در مناطق پست به وجود آمده اند و دشت هاي فرسايشي نیز در اثر تخريب وجابه جايي مواد سازنده ي ارتفاعات ايجاد شده اند. در این استان و در کوهستان الوند، دشت های کوچکی وجود دارد، كه سطح آنها از چمن زار پوشيده شده و چشمه هاي زيادي در آنها جاري است و با توجه به اينكه از سطوح مسطحي برخوردارند، به صورت محل استراحت و اطراق كوهنوردان در آمده اند. مهم ترين اين دشت های کوچک عبارتند از: ميدان ميثاق، تخت نادر، چمن شاه نظر و تخت رستم
اسلاید 5: دره هاسومین ناهمواری موجود در استان همدان وجود دره های سرسبز در این منطقه است. از آن جمله: دره حيدره، دره ديوين یا ديو يجين، دره شهرستانه، دره سركان، دره فاران، دره آرتيمان، دره گزندر و سرابيو و دره دارستان هستند.
اسلاید 6: آب و هوای استان همدان آب وهواي استان همدان، تحت تاثير عرض جغرافيايي، ارتفاع، مكان، امتداد كوه ها و فاصله از درياست. جابه جايي توده هاي هوا در تعيين نوع آب وهواي هرمنطقه نقش مهمي دارد. توده هاي هوايي كه استان را تحت تاثير قرار مي دهند عبارتند از : توده های شمالی : اين توده هوا در ماه هاي سرد سال از عرض هاي شمالي كشور حركت مي كند، هواي استان را تحت تاثير قرار ميدهد وسبب كاهش دما وبارندگي بيشتر به صورت برف است . توده های جنوبی : اين توده هوا در ماه هاي گرم سال از عرض هاي جنوبي كشور ومنطقه حركت مي كند.استان را تحت تاثير قرارميدهد و موجب افزايش دما وكاهش يا قطع بارندگي مي شود . توده هاي غربي: اين توده ها در ماه هاي مرطوب به سال یعنی از آبان تا خرداد، از غرب، جنوب غرب وشمال غرب وارد كشور شده وموجب افزايش نسبي دما وبارندگي در سطح استان مي شود . به طور كلي آب وهواي استان در نتيجه وجود كوه هاي مرتفع ، رودخانه ها وچشمه سارهاي فراوان وپرآب وپستي وبلندي هاي زياد، متغير است. بدين ترتيب كه هواي دره هاي شمالي كوه الوند، سرد وهواي دره هاي بخش مركزي ملايم است. زمستان هاي اين استان سرد، پربرف وباران وتابستانهاي آن معتدل است. چشمه های موجود در استان شامل: حوض نبي، چشمه تخت نادر، چشمه كلاغ لان، چشمه قاضي، چشمه ملك، هفت چشمه، چشمه خسرو، چشمه بهشت آب، چشمه افعي و چشمه آب مرواريد هستند.
اسلاید 7: روخانه ها همچنین رودخانههاي استان همدان که از چشمهسارها و کوه های استان تغذيه ميشوند، معمولا در فصل تابستان با افزايش دماي هوا، به جز رود گاماسياب و سيمينهرود بقيهي رودها، خشك و يا به پايينترين حد آبدهي ميرسند. مهمترين رودهاي استان همدان عبارتند از: رود قرهچاي یا سياهرود، رود قرهسو، رود تلوار، رود سيمينهرود، رود خاكو، رود دره مرادبيگ، رود عباسآباد، رود گردنهي اسدآباد، رود همهكسي، ابوك، ارزانفود و فرجين.
اسلاید 8: نتیجه گیری استان همدان از پستی و بلندی های فراوانی بهره برده است که این امر موجب شده در جای جای مختلف استان جمعیتی گرد هم بیایند و شهرها و روستای موجود را پدید بیاورند . به نقل از گذشتگان که می گویند هر کجا آب باشد آبادی هم هست در استان همدان نیز صدق می کند و در کذشته آبادی های زیادی به وجود آمد اما متاسفانه امروزه بسیاری از این آبادی ها به دلایل مختلف خالی از سکنه شده اند و خرابه هایی بیش از آنها باقی نمانده است .
اسلاید 9: روستا ”ده“ (يا ”قريه“) به معني سرزمين است. از نظر تقسيمات كشوري, ”ده“ (يا ”روستا“ ويا ”آبادي“) در ايران, كوچكترين واحد سكونتي و اجتماعي-سياسي است. كشور به چندين استان (داراي استاندار), هر استان به چند شهرستان (داراي فرماندار), و هر شهرستان به چند بخش (داراي بخشدار), و هر بخش به چند شهر (داراي شهردار) و روستا (داراي كدخدا) تقسيم ميشود. البته به مجموعهاي از چندين ده هم دهستان گفته ميشود كه مسؤول آن دهيار ناميده ميشود.مطابق سرشماريهايي كه در كشور انجام ميشود, به نقاطي كه كمتر از 5000 نفر جمعيت داشته باشند روستا, و به نقاط بيش از 5000 نفر شهر گفته ميشود. البته استثنائاتي نيز (عليرغم ملاك مذكور) وجود دارد. مردم روستا, از طريق كشاورزي امرار معاش ميكنند به همين جهت بعدها, در تعريف روستا, شغل كشاورزي نيز به عنوان اساس كار روستاييان اضافه گرديد. البته تعاريف ديگري نيز از روستا (يا ده) در كشور وجود دارد كه از مجموع آنها ميتوان اين تعريف را ارايه نمود:روستا, عبارت از محدودهاي از فضاي جغرافيايي است كه واحد اجتماعي كوچكي مركب از تعدادي خانواده كه نسبت به هم داراي نوعي احساس دلبستگي, عواطف و علائق مشترك هستند, در آن تجمع مي يابند و بيشتر فعاليتهايي كه براي تامين نيازمنديهاي زندگي خود انجام ميدهند, از طريق استفاده و بهرهگيري از زمين و در درون محيط مسكونيشان صورت ميگيرد. اين واحد اجتماعي كه اكثريت افراد آن به كار كشاورزي اشتغال دارند در عرف محل, ده ناميده ميشود [20].براساس مطالعات جهاني, تعريف روستا در كشورهاي مختلف, داراي تفاوتهايي ميباشد. مثلاً در آمريكا بيشتر بر مفهوم ”مناطق روستايي“ تاكيد ميشود كه بيانگر نواحي داراي چگالي جمعيتي كم است در حاليكه در بعضي كشورهاي ديگر همچون ايران نيز روستا بر اساس ميزان جمعيت تعريف ميشود. به عنوان مثال, ملاك جمعيت روستا در فرانسه 2000 نفر, در بلژيك 5000 نفر, در هلند 20000 نفر و در ژاپن 30000 درنظر گرفته شده است [20].
اسلاید 10: موقعیت روستای ده دلیان روستای ده دلیان در 13 کیلومتری جاده همدان ملایر ، کیلومتر 2 جاده قهاوند واقع شده است . این روستا در بخش مرکزی شهرستان همدان واقع شده است . مختصات روستا ۳۴°48′۰۵″ شمالی ۴۸°48′۱۳″ شرقی است .
اسلاید 11: ورودی روستا
اسلاید 12: اطلاعات روستا جمعیت : 380تعداد خانوار : 100تعداد گوسفندان : 500تعداد گاو : 4میزان زمین آبی و باغات : 30 هکتار کل زمین روستا : 3000 هکتار شغل افراد : باغداری – کشاورزی – کارگری –بنایی امتیازات روستا : آب – برق – گاز – تلفن
اسلاید 13:
اسلاید 14:
اسلاید 15:
اسلاید 16:
اسلاید 17:
اسلاید 18:
اسلاید 19:
اسلاید 20:
اسلاید 21:
اسلاید 22: وجه تسمیه روستای ده دلیان در میان کوه های کم ارتفاعی که در مرکز استان به طور پراکنده وجود دارد قرار گرفته است از طرفی دیگر در جنوب روستا رودخانه فصلی ای وجود دارد پس قابلیت گسترش بالایی ندارد و فقط به طرف جاده قابلیت گسترش دارد . دلیل به وجود آمدن روستا در این منطقه این است که در قدیم رودی که در جنوب این روستا قرار دارد به صورت دایم جاری بوده و مردم در کنار آن سکونت یافته اند ولی امروزه این رودخانه تا حدودی خشک شده است . آب و هوای روستا نیز به دلیل نزدیکی به همدان بسیار شبیه همدان است با این تفصیر که نسبت به همدان از بادهای بیشتری برخوردار است .
اسلاید 23: بافت روستا قدمت روستا به گفته روستاییان موقیم به حدود 500 سال میرسد که هسته اولیه آن نزدیک به رودخانه است که به تدریج در اطراف آن ساخت و ساز صورت گرفته که الان این بافت به کلی تخریب شده است و به صورت مخروبه در آمده است . به تازگی این بافت به سمت جاده رو به پیشرفت است .
اسلاید 24: ویژگی های معماری روستا خانه های قدیمی روستا بسیار بزرگ بودند که پس از ازدواج فرزندان بزرگ خاندان در همان خانه مکانی برای زندگی خود می ساختند که پس از مدتی این قسمت از خانه به طور کل مستقل شده و باعث کوچک شدن خانه ها میگردید . این امر باعث تراکم زیاد افراد و خانه ها در هسته اولیه می شد .
اسلاید 25: مصالح به کار رفته در ساختمان ها بافت قدیمی روستا از مصالح بوم آورد مانند خشت – تیر چوبی – کاه گل و ... استفاده کرده اند و اما امروزه بناهای ساخته تمام با مصالح مدرن و امروزی مانند بلوک سیمانی – آجر – ملات ماسه سیمان – تیرآهن و ... استفاده کرده اند .
اسلاید 26: درون گرایی در این روستا از قدیم ساختمان ها به صورت درون گرایی ساخته می شده اند و دارای حیاط مرکزی بودند ولی امروزه به دلیل کوچک شدن منازلشان حیاط مرکزی را از آن حذف کرده اند ولی تمامی ساختمان ها اول به حیاط وارد می شوند سپس به داخل خانه .
اسلاید 27: مردم واری تمامی اجزای ساخته شده در این روستا بر طبق اندازه انسانی حال حاضر ساخته شده است .
اسلاید 28: سقف سازه ها سقف تمامی خانه های قدیمی روستا از تیر چوبی و کاه گل ساخته شده است ولی سقف ساختمان های جدید از ستون های فلزی و آجر با ساختار طاق ضربی ساخته شده است .
اسلاید 29: درب و پنجره درب و پنجره های ساخته شده در خانه های قدیمی چوبی بوده و ساختمان های جدید از فلز و در بعضی خانه ها از upvc استفاده شده است .
اسلاید 30: در زمستان برای جلوکیری از نم سقف و پایه دیوارها بعد از بارش برف را از آن ها پاک می کنند .
اسلاید 31: ساختمان های خدماتی در روستا 1- مسجد و حسینیه این بنا در روستا قدمت خاصی ندارد و به گفته خود روستاییان بعد از تخریب مسجد قدیمی روستا در همان محل دوباره مسجدی جدید احداث گردیده است . مسجد و حسینیه روستا هر دو در هم آمیخته ساخته شده چون حسینیه محلی برای بانوان است و مسجد برای آقایان .
اسلاید 32: 2- مدرسه ابتداییروستا دارای یک مدرسه برای ابتدایی است و در این مدرسه 30 دختر و 4 پسر مشغول درس خواندن هستند هستند . این ساختمان دارای 5 کلاس و یک اتاق اداری است .
اسلاید 33: 3-بهداری این بخش برای خدمات رسانی به روستا در کل ایام هفته جز پنجشنبه و جمعه باز است و دارای دو اتاق است . یک اتاق مختص پزشک و دیگری برای استراحت بیماران است .
اسلاید 34: 4- حمام امروزه در هر خانه ای جه قدیمی و جه جدید برای آسایش بیشتر حمامی ساخته شده است پس حمام حمام عمومی روستا تعطیل شده و به خرابه ای تبدیل شده است . این حمام جزو ساختمان های قدیمی روستا است .
اسلاید 35: 5- مخابرات ساختمانی جدید و زیبا در روستا مختص مخابرات ساخته شده که در حال حاضر تعطیل می باشد به دلیل وجود تلفن در هر خانه .
اسلاید 36: 6- دهیاری ساختمانی بسیار کوچک بر گرفته از حمام قدیم .
اسلاید 37: 7- ایستگاه گاز
اسلاید 38: 8-ایستگاه نفت قبل از ورود گاز به داخل روستا این مرکز وظیفه پخش نفت در روستا را به عهده داشته که در حال حاضر تعطیل است .
اسلاید 39: 9- نانوایی این مکان در حال حاضر تعطیل می باشد ولی شخصی در داخل منزل خود نان محلی پخته و مردم روستا نان خود را از آنجا تهیه می کنند .
اسلاید 40: 10- سوپر مارکت در روستا دو سوپر مارکت موجود است .
اسلاید 41: باغات و منابع آبی برای کشاورزی باغات و زمین های کشاورزی آبی روستا در سمت دیگر جاده واقع شده اند که این زمین ها از آب چشمه بهرهمند هستند و این آب بین کشاورزان به صورت مساوی تقسیم می شود . قابل ذکر است که این آب اول به داخل استخری ریخته می شود سپس به مزارع هدایت می شود . این زمین ها در جنوب و غرب روستا واقع شده اند .
اسلاید 42:
اسلاید 43:
اسلاید 44:
اسلاید 45:
اسلاید 46:
اسلاید 47: امام زاده سلطان زمان کوه در نزدیکی این روستا بر بالای کوهی امام زاده ای موجود است . این امام زاده برای روستاییان آن منطقه از اهمیت بالایی برخوردار است به همین دلیل ساختمان آن بسیار بزرگ و مجهز است . این امامزاده بجز ساختمان اطراف خود که قدیم ساخت است دو فضای بزرگ دیگر در کنار خود دارد که به تازگی ساخته شده است و برای مراسم و اعیاد مختلف مورد استفاده قرار میگیرد .
اسلاید 48: امکانات موجود در امامزاده 1- صحن امامزاده : این مکان به صورت چهار طاقی ساخته شده ساخت و یک گنبد در بالای آن قرار دارد . چهار طلاقی به بنایی گفته می شود که در زیر گنبد به صورت مربع ساخته می شود و دیوارهای زیر گنبد از ضخامت بیشتری برخوردار است برای تحمل وزن سقف . برای مثال در این امامزاده دیوارهای چهار طاقی عرضی برابر 5 متر را داراست . 2- فضای اطراف صحن : در اطراف صحن امامزاده فضای باریکی وجود دارد که برای اقامه نماز و راز و نیاز با خدا وجود دارد . سقف آن صاف است . 3- مسجد : در امامزاده های بزرگ در کنار تمامی فضا های موجود مکان بزرگتری ساخته می شود در آن مراسمات مذهبی خود را به راحتی اجرا کنند . 4- سرویس بهداشتی و وضو خانه 5- نگهبانی و مکانی برای استراحت خدمه 6- پارکینگ و فضای سبز
اسلاید 49: فضای باریک در کنار چهار طاقی صحن
اسلاید 50: فضایی در حال ساخت در کنار امامزاده
اسلاید 51: مسجد
اسلاید 52: سقف گنبدی از داخل
اسلاید 53: صحن امامزاده
اسلاید 54: برشی از روستا
اسلاید 55:
اسلاید 56:
اسلاید 57:
اسلاید 58:
اسلاید 59:
اسلاید 60:
اسلاید 61:
اسلاید 62: پلان طبقه اول
اسلاید 63: پلان طبقه دوم
اسلاید 64: مقاطع و نما ها
اسلاید 65: نتیجه گیری روستا مکانی کوچک و بسیار ساکت و پاکیزه است که در آن مردم به دامداری و کشاورزی مشغول هستند پس معماری خانه ها و شهرسازی آن با شهر کلی فرق دارد . برای این باید طرح هایی که در روستا پیشنهاد می شود و ساخته می شود بر طبق این مشکلات اجرا شوند به طور مثال ساختمان هایی که در روستا ساخته می شوند از 2 الی 3 طبقه بیشتر نیستند و این موضوع را باید در ساختمان ها در نظر گرفت که دام و طیور نیز در کنار انسان زندگی می کنند . ساختار شهرسازی روستا نیز برای عبور و مرور ادوات کشاورزی باید طراحی شود و این را در نظر داشته باشیم که در همه خیابان ها عبور وسایل نقلیه زیاد نیست . معماری روستا باید بر طبق سنت خود اجرا شود با این تفسیر که مصالح و ساختار آن را به صورت مدرن اجرا شود . برای مثال ساختمانی ساخته شود که پلانی امروزه داشته باشد ولی از نما های کاه گلی برای عایق کردن آن استفاده شود به جای سنگ های گرانیت و مرمر .
اسلاید 66: با تشکر پایان
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.