صفحه 1:
بسم الله الرحمن الرحيم
کنترل کیفی دیسکهای آنتی بیوتیک
صفحه 2:
- شیوه هاي کنترل کیفیت و تضمین کیفیت
ات
* در آزمایش تعیین حساسیت ميكروبي » کنترل کیفیت شامل روال
هايي براي پایش كارايي تمام مراحل و اجزاي آزمایش » جهت
اطمینان از نتایج قابل اعتماد است . اين منظور با آزمایش سویه
هاي كنترلي در مقابل عوامل ضد ميكروبي با حساسیت شناخته شده
به دست مي آید » اما به آن محدود نمي شود .
< اهداف برنامه کنترل کیفیت ؛ پایش موارد ذیل است
< دقت ( تکرار پذيري ) و صحت روش سنجش حساسیت
+ كارايي موادي که در آزمایش استفاده مي شوند
> كارايي افرادي که آزمایش را انجام داده و نتایج را مي خوانند
ص2
صفحه 3:
مسئولیت و پاسخگویی را می توان بطور منطقی
پبشر dus c تقسیم نمود:
* تولید کنندگان (برای محصولات داخلی یا تجاری)
۴ پایداری عوامل ضدمیکروبی
+ برچسب گذاری مواد ضدمیکروبی
< توان محلول های مادر (51010)عوامل ضدمیکروبی
۴ تطابق با اصول عملکرد مطلوب ساخت ( برای مثال استانداردهای
سيستم كيفيت)
< سالم و بى عيب بودن محصول
۴ قابلیت ردیابی و پاسخگویی به گیرندگان محصول
ص2
صفحه 4:
< آزمایشگاه ها (کاربران) :
+ ذخیره سازی در شرایط محیطی توصیه شده توسط تولید کننده ( برای
جلوگیری از تخریب دارو)
< مهارت کارکنان انجام دهنده آزمایش
۴ استفاده از استانداردهای جاری 6151 ( یا دستورالعمل های تولید
کننده برای استفاده)
< تبعیت از روشهاى مصوب (بعنوان مثال تهيه مايه ميكروبى؛ شرایط
كرمخانه كذارىء تفسير (MIC gi
ص2
صفحه 5:
:انتخاب سویه های کنترل کیفی برای انجام کنترل و
te 0 کیفیت
+ هر سویه کنترلی باید از یک منبع شناخته شده (مثلاً
<) تهیه شودع ۸۲
* »مناسب برايا15تمام سویه های کنترلی توصیه
* عوامل ضدمیکروبی و روش مرجع باید ارزیابی
< شود و نتایج مورد انتظار ثبت گردد
ص2
صفحه 6:
ا5ان)سویه هاي کنترل كيفي پيشنهادي توسط
Enterococcus faecalis ATCC® 29212
Escherichia coli ATCC 25922
Escherichia coli ATCC 35218
Haemophilus influenzae ATCC 49247
Haemophilus influenzae ATCC 49766
Klebsiella pneumoniae ATCC 700603
Neisseria gonorrhoeae ATCC 49226
صفحه 7:
Enterococcus faecalis ATCC
«هچنينب رلک نترلدیسکهايلمینو گلیکوزید با 2
دوز با لابه كار ميرود.
ATCC 35218 أإامع.ع#فقط به عولن يك
ميكرواركائيسم كنترلي برلي تركيبات ممانعتك نندم
بتالكتاماز» مثلت رکیباتحاو یک لا aed SHY سولباكتام
یاتازوباکتام پیشنهاد ميشود
Klebsiella pneumoniae ATCC
4 يل نات
صفحه 8:
کنترل کپفیت قطر هاله عدم رشد سویه كنترلي| دیسک آنتي
بيوتيکي
سوية های کنترل کیفی را باید به روش استاندارد دیسک
دیفیون و با استفاده از همان مواد و روشی که برای سویه
های جدا شده از تموئه: های کلیتیکی استفاده می. شود
آزمایش و نتایج را با جداول اصانمقایسه و بررسی
ويه
صفحه 9:
“Table 3. Accoptable Limits for Quality Control Strang Used to Monitor Accuracy of Diek Diffusio
Testing of Nontastidious Orgeniams (Using Musilersinton Mediun
arco"
سس رسد
۳
Beene Besse:
EGESESERES
08
538
فا با چا
لت
لها
دنت
3
Suppiements)
ات
“
صفحه 10:
آزمایش کنترل کیفیت را باید درچه فواصل زماني
انجام داد ؟
< الف _ انجام آزمایش روزانه
براي هر سویه كنترلي با یک دیسک آنتي بيوتيکي باید ۲۰ یا
روز متوالي آزمایش تعیین حساسیت انجام و نتایج با
مقادیر قابل قبول جداول تفسیرقطر هاله براي سویه هاي استاندارد مقایسه
گردد .
بر اساس ضریب اطمینان ۹۵ ۵ تنها یک مورد از ۲۰ نتیجه
قرانت شده یامورد از 000نتیجه مي تواند خارج از محدوده کنترل باشد.
چنانچه بیشتر از یک مورد از 000 نتیجه یا بیش از مورد از 700نتیجه
خارج از محدوده کنترل باشد نیاز به
اقدامات اصلاحي خواهد بود.
صفحه 11:
ب _ انجام آزمایش هفتگي
- در صورتیکه تنها یک مورد از ۲۰ نتیجه قطر هاله عدم رشد براي هر
سویه كنترلي / دیسک آنتي بيوتيكي خارج از محدوده قابل قبول قرار
گیردهکنترل كيفي روزانه را به هفتگي تغبیر دهید.
- آزمایش کنترل كيفي هفتگي را یکبار در هفته و هم چنین زمانیکه
يكي از عوامل آزمایش (مانند سري ساخت
آگار یا دیسکهای تهیه شده از یک سازنده) تغییر کند» انجام دهید .
اگر هر یک از نتایج کنترل كيفي هفتگي خارج از محدوده قابل قبول
باشد » انجام اقدامات اصلاحي مورد نیاز است.
ص2
صفحه 12:
اقدامات اصلاحي
الف _ نتایج خارج از محدوده قابل قبول به دلیل خطاهاي مشهود و
واضح شامل:
- استفاده از دیسک اشتباه
- استفاده از سویه کنترلی اشتباه
- آلودگي واضح سویه
- استفاده غیرعمدی از دما و شرایط اشتباه انکوباسیون
بوجود آمده است . دراین حال باید دلبل ایجاد خطا مکتوب و پس از
اصلاح آزمایش دوباره تکرار شود .
اگر نتایج گزارش شده در محدوده مورد نظر قرار گرفت » عملیات
اصلاحي بيشتري مورد نیاز نمي باشد
ص2
صفحه 13:
ب _ عامل ايجاد نتايج خارج از محدوده کنترل نامشخص است. در اين
حال بايد اقدامات اصلاحي فوري
- آزمایش را جهت یک سویه كنترلي / دیسک آنتي بيوتيکي براي ۵ روز
متوالي تکرار و همه نتایج را ثبت کنید.
در محدوده قابل قبول باشد - اگر اندازه هر ۵ قطر هاله
اقدام اصلاحي بيشتري مورد نیاز نمي باشد .
- اگر اندازه هر یک از ۵ قطر are alle رشد خارج از محدوده قابل
قبول باشد » به عملیات اصلاحي اضافي نیاز است.
- آزمايشهاي كنترلي روزانه باید ادامه داده شود تا به دلیل نهايي مشکل
پي برده شود
صفحه 14:
* اقدام اصلاحی اضافی (۸۱۵۴ 6۵۳۳۵۲۱۷ احصهن]ن عه)
< اگر اقدام اصلاحی فوری مشکل را حل نکند در این حالت احتمال وجود خطای
سیستماتیک نسبت به خطای اتفاقی بیشتر است لازم است بررسی بیشتر و اقدام
اصلاحی انجام شود در صورت لزوم سویه کنترل کیفیت جدید ( از ذخیره فریز
شده یا از سایر منابع قابل اطمینان) همراه با سری جدیدی از مواد (شامل
استاندارد نیم مک فارلند)را در صورت امکان از تولید کننده ها متفاوت تهیه
نمایید.
> اگر مشکل از تولید کننده بود با تولید کننده تماس بگیرید و مشکل را مطرح
صفحه 15:
پاره ای از علل نتایج خارج از کنترل شامل موارد
ذيل است اما به اين موارد محدود نمی شود:
۴ سويه كنترلى :
< استفاده از سويه كنترلى اشتباه
< انبارش نامناسب
< نگهداری نامناسب ( برای مثال استفاده از یک کشت کاری به مدت طولانی
تر از يك مام)
- آلودكى
< زنده نبودن باكترى ها
< تغییر در ارگانیسم ( برای مثال جهش از دست رفتن پلاسمید)
ص2
صفحه 16:
نچه تغییر در میانگین قطر هاله عدم رشد ناشی از خطا در
روش انجام آزمایش نباشد . احتمالا " ناشی از تغییر در
حساسیت ذلتی باکتری نسبت به آن آنتی بیوتیک می باشد.
فر این صورت لام است كشت تازه از سو كتترل Sgt dah
صفحه 17:
dal ye” آزمایش:
> استفاده از شرایط یا دمای گرمخانه گذاری نادارست
< مایه میکروبی بطور غیرصحیح تهیه یا تنظیم شده باشد.
* تهیه مایه میکروبی از کلنی هایی که مدت گرمخانه گذاری آنها
مناسب نبوده است.
< مایه میکروبی از کلنی هایی تهیه شده باشد که روی محیط های
افتراقی یا انتخابی حاوی عوامل ضدعفونی یا سایر ترکیبات
مهارکننده رشد کرده اند.
< استفاده از دیسک اشتباه
* قراردهی ناصحیح دیسک( برای مثال تماس ناکافی با سطح آگار)
“ قرائت یا تفسیر نتایج آزمایش بطور نادرست
* خطا در ثبت و انثقال أطلاعات ص2
صفحه 18:
< ملزومات آزمایش:
< -شرايط حمل يا انبارش نامناسب
< -آلودگی
< -استفاده از ظروف پتری معیوب (برای مثال محیط خیلی ضخیم یا
خیلی نازک)
< -استفاده از ظروف پتری آسیب دیده (برای مثال ترک خورده)
< -استفاده از مواد تاريخ مصرف گذشته
ص2
صفحه 19:
< اگر مشکل شناسایی و اصلاح شد برای بازگشت به آزمایش کنترل کیفیت هفتگی
لازم است برای 6 روز متوالی دیگر عملکرد مطلوب آزمایش ثبت شود اگر
مشکل شناسایی نشود و نتایج بدون هر گونه اقدام اصلاحی خاص مجدداً در
محدوده كنترل قرار كيرد برای بازگشت به آزمایش کنترل کیفیت هفتگی لازم است
برای 60یا 000 روز متوالی دیگر عملکرد مطلوب آزمایش ثبت شود.
ص2
صفحه 20:
ذخیره سازي ديسك هاي ضد ميكروبي
> جهت نگهداري ديسك ها توجه به شرایط ذیل ضروري است .
٠ ديسك ها را تا زمان تاريخ انقضاء بايد در يخجال ( دماي 0 درجه
سانتي كراد يا كمتر ) يا در فريزر ) UP - درجه سانتي كراد يا كمتر )
نكهداري كنيد
» ديسك ها نبايد در فريزرهايي با قابليت ذوب يخ خود به خودي ٠
. نگهداري گردند
* بسته هاي باز نشده ديسك هاي کلاس بتالاکتام باید در فریزر نگهداري
شوند و به مقدار کم و مصرف حداکثر يك هفته » از فریزر خارج شوند
و در یخچال نگهداري گردند .
< بعضي آنتي بيوتيكهاي حساس ( مانند ايمي پنم » سفالکر ( 66۲38610۲
) و ترکیبات حاوي کلاولانيك اسید ) در صورت نگهداري در فریزر تا
زمان مصرف . از پايداري بيشتري برخوردار خواهند بود .
صفحه 21:
< بسته هاي باز نشده حاوي ديسك را 0 -0 ساعت قبل از مصرف »
از یخچال یا فریزر خارج کنید تا به دماي اتأق برسد . این کار
تماس هواي گرم با ديسك یخ زده و متعاقباً تفلیظ دارو در سطح
ديسك را به حداقل مي رساند
< ديسك ها توسط تولید کنندگان در بسته هاي غير قابل نفود به
رطوبت ارائه مي گردند .
* لازم است از بازکردن بسته حاوي ديسك » به میزان بیش از مقدار
مورد نیاز خودداري گردد .
* در صورت باز کردن باید ديسك ها را در لوله هاي در پیج دار
محتوي ماده جانب رطوبت به مقدار كافي استفاده نمود
* بايد اجازه داده دستگاه توزیع کننده ديسك قبل از باز شدن به دماي
اتاق برسد در صورت تغییر رنگ معرف » ماده جاذب رطوبت را
تعویض نمائید و به اين وسیله از رطوبت اضافي جلوگيري کنید .
صفحه 22:
+ وقتي از دستگاه توزیع کننده حاوي ديسك استفاده نمي شود باید آن را در
یخچال قرارداد .
+ فقط از ديسك هايي استفاده كنيد كه هنوز به تاريخ انقضاء قید شده روي بر
چسب نرسیده اند ديسك ها را با اتمام تاریخ انقضاء دور بریزید .
ص2
صفحه 23:
. مواد مورد نیاز براي آزمایش تعیین
حساسیت ميكروبي
6 مولر هینتون آگار
به دلايل ذيل .1148اارا به عنوان بهترين محيط جهت باكتري هاي كم نياز در نظر
كرفته است .
در سري ساخت هاي متفاوت » تکرار پذيري قابل قبولي را نشان مي دهد .
مهار کننده هاي آن به حدي اندك است که نمي تواند نتایج آزمایش حساسیت
سولفونامید » تري منوپریم و تتراسایکلین ها را تحت تاثیر قرار دهد .
رشد اکثر عوامل بيماري زاي کم نیاز را به طور مطلوب تامین مي کند
سلا
صفحه 24:
PH”
محیط مولر هینتونلگار را برايهو نوبتساختباید کنترلنمود » ۳۸ محیط 4
آگار پس از ژله شدن در دماي اتاق » باید در حد2/0-2/6باشد
۷ را از طریقیکیاز موارد زیر کنترلنمانید .
< روش اول روش خیساندن
تمام مولر هینتون آگار يك پتري را ظرف كوجك كاملاً له كنيد آب مقطر ( © -© )
ليتر اضافه كردد و به مدت ده دقيقه بخسيانید سپس نوك الکترود 010 متر را در اين
خلوط غوطه ور كنيد .
روش دوم : نوك الكترود 219] متر را در داخل ارلن كوجكي قرار دهيد مقدار
۰ انبكي از أكار مذاب را به داخل ارئن ريخته بس از سفت شدن آگار درا ناه گيري
روش سوم : از الكترودهاي سطحي استفاده نمائید
_
صفحه 25:
+ رطوبت
در صورت خیس بودن سطح آگار در زمان مصرف » ظرف پتري را
با روپوش نیمه باز به مدت 000 -10 دقیقه درگرمخانه 906 4a
و یا زیر هود کلاس دو دردماي اتاق قرار دهید
تا رطوبت اضافي آن تبخیر گردد تلقیح باكتري » سطح محیط کشت
باید مرطوب ولي فاقد قطرات آب روي آگار يا درپوش ظرف پتري
باشد . ۱
صفحه 26:
+ 9 اثرات تایمیدین یا تايمین
وجود مقادیر زیاد تايمین و تایمیدین در محیط مولر هینتون آگار مي تواند اثرات مهار کنندگي
سولفونامیدها و تري متوپریم را معکوس نماید » منجر به كاهش ء عدم وضوح يا از بين رفتن هاله
عدم رشد و كزارش مقاومت به صورت كاذب كردد . براي ارزيابي کیفیت هر بسته از محیط
مولر هينتون آكار بايد از انتروکوکوس فکالیس ۸۶6629212 , ۸۲6633186 و
دیسك هاي تري متوپریم - سولفامتوکسازول استفاده نمود هاله عدم رشد 2010100 با حاشیه
واضح » نشانگر کیفیت مناسب محیط است قطر هاله عدم رشد 201010 عدم وجود هاله و یا
رشد كلني ها در داخل هاله عدم رشد ؛ بر کیفیت نامناسب محیط مورد نظر دلالت دارد .
صفحه 27:
تهیه محیط هاي کشت و محلول ها
> محیط هاي جامد
< مولر » هینتون آگار
< تهیه محیط مولر هینتون آگار شامل مراحل زیر است
محیط مولر هینتون آگار از محیط پایه تجاري و بر اساس دستورالعمل تولید کننده
تهیه نمائید .
+ بلافاصله بعداز اتو كلاو محيط را در بن ماري 000 - 6۳6 درجه سانتیگراد خنك
نمائید .
محیط تازه تهیه شده خنك رادر ظروف پتري ؛ با کف صاف و جنس شیشه
اي یا پلاستيكي بر يك سطح صاف ( تراز ) قرار دهید تا عمق يك نواخت به
میزان 6۳ میلیمتر ایجاد گردد .
اين ميزان معادل 720 - (0© ميلي ليتر محيط براي ظروف پتري با قطر 90 ميلي
متر و 00 - 00 ميلي لیتر براي ظروف پتري با قطر 00000 ميلي متر مي باشد
ص2
صفحه 28:
* ظروف پتري حاوي محیط جامد در دماي اتاق خنك تر شود و جز مواردي که در همان
روز مصرف خواهند شد بقیه را در یخچال ( 0 - 0 ) سانتیگراد نگهداري کنید .
٠ ظروف بتري را طي روز بعداز تهيه استفاده كنيد در غير اینصورت براي آن که خشك
شدن آگار به حداقل برسد » اقدامات پیشگیرانه كافي » تاثیر قراردادن ظروف پتري در
کیسه هاي پلاستيكي را انجام دهید .
< براي ارزيابي عدم آلودگي لازم است يك نمونه از هر سري ساخت ظروف پتري در دماي
OS + درجه سانتیگراد به مدت 06 ساعت یا بیشتر گرم خانه گذاري شود .
صفحه 29:
PH” محیط تهیه شده از هر سريساختجدید را ارزيابيکنید روشمناسبمورد
لستفادم عمدتاً به نوع ۳۲۷ متر موجود در آزمایشگاه ببستگيدارد . ۴۲۷ محیط آگار
باید در دمایلتاقبین6/* - 2/0 باشد . بنابر لینباید بعداز بسته شدنلگار
لندازم گيريشود لگر ۳۲٩ محیط کمتر از ۳/6 باشد برخيداروها توانخود را
از دستخواهند داد ( مانند آمینو گلیکوزید ها و ماكروليدها ) در حاليكاء برخوديكر
فعا إيتزيادترئ:شانخولهند داد . ( مانند تترلسایکلینه ) لگر ۳۸4 بیشتر از ۳/6*
باشد ممکناستت اثیراتمکوسظاهر شود.
صفحه 30:
تعداد دسلا؛ مجاز
حداکثر 0 دیسک را روی
ظرف پتری 160
میلیمتری و #۴دیسک را
روی ظرف پتری 100
میلیمتری آزمایش کنید
حداكثر © ديسك را روى
ظرف پتری 160
میلیمتری و *دیسک را
روی ظرف پتری 100
مییمتری آزمایش
کنید.برای بعضی عوامل
مانند فلوروکینولون ها یا
سفالوسپورین ها فقط
©تاصيسكى را ميتوان
ظرف پتری
H.Influenez
a
ATCC49247
H.Influenez
a
ATCC49766
H.Influenez
a
ATCC
49766
N.gonorrho
eae
ATCC49226
©6366 16-
%5CO 18h
2
0266© 20-
%5CO 24h
2
سوسيائسيون مستقيم
با سالین تهیه.
شده از ظرف بتري
شكلات أكار يك شب
مائده ترجيحا 0©-
سوسپانسون مستقیم از
كلني در 0۲45یا
سالین فسفات بافر
4s6pH=75%0.9
شده از ظرف شکلات
آگار در 560296
nfluene HTM
sonorrh 6
06256 agar+
1%
define
d
supple
ment
صفحه 31:
حداكثر ©
دیسک را روی
ظرف پتری
0 ميليمترى
و #ديسى را
روی ظرف
بترى 0000
ميليمترى
آزمايش كنيد.
حداكثر ©
ديسى را روى
ظرف پتری
0 میلیمتری
و یسک را
روی ظرف
پتری000
میلیمتری
آزمایش کنید.
5 مناء مط
iae
ATCC49619
S.Pneumon
jae
ATCC49619
%5CO2(
E.Coli
ATCC25922
For
ciprofloxaci
n, nalidixic
acid
&minocycli
ne
20-
24h
20-
24h
2235
%5CO2
2235
%5CO2
سوسپانسیون مستقیم
یا سالین 101۲۱8
سوسپانسیون مستقیم
از كلني در 1/1148
يا سالين تهيه شده
از ظرف يتري
شکلات آگار 20
6 ساعته
كرمختنه گذاري
شده در
5602
MHA+
Blood
sheep
95
MHA+
Blood
sheep
%5
Streptococe
us spp
N.meningiti
dis
صفحه 32:
سودوموناس سودوموناس انتروباکتریاسه ادراری
غیرادراری ادراری oly بستری
سیپروفلوکساسین جنتامایسین جنتامایسین آمیکاسین
سفتازيديم سفتازيسيم سفالوتین سفازولین
اميكاسين افلوكساسين سفوتاكسيم سفوتاكسيم
سفييم امیکاسین افلوكساسين سيبروفلوكساسين
آزترونام نیتروفورانتوئین تازوسیم
ایمیپنم يا مروپنم SXT
صفحه 33:
غير ادرارى 7
ادراری لت
بسترى سريائى 7 camel
a تیتروفورانتوئین 527۲ وکلیندا سیپروفلوکساسین SXT
خینتهای)
۲ ۱ (زخم
Linezoeid افلوساکسین
چچ آزیترومایسین RIFA, امپی سیلین آمپی سیلین
51
كليندامايسين کلیندامایسین (سل
سس aa cee SXT
سييروفلوكساسين تايسور نشد “
ونكومايسين
سفوکسیتین(تشخیصی) تتراسايكلين
صفحه 34: