صفحه 1:
صفحه 2:
بیماری ديابت
' واحد بهبود تغذیه جامه
مرکز بهداشت استان اصفهان
صفحه 3:
Cardiovascul| [Chronic Respirato
Diseas|
صفحه 4:
Diabetes in the Wort
Year
2000
5
.6 ی"
Indonesia = milfion Japan
-e: Wild S, Roglic G, Green A, Sicree R, King H. GlobaGrevalence of diabetes. Diabetes Care.
2004; 27(5): 1047-1035,
صفحه 5:
Diabetes in the Wort
Year
2010
ده
Tee . 8.
million Japan
Indonesia
4: 8, Rogie G, Grown A, lereeR King. Glosigrolence of late, Diabetes Care
2008; 2705): 1047-1085.
صفحه 6:
انواع دیابت:
۲- دیابت نوع دو
ديلبت نوع دو ممکن است ۹۰ا ۹۵/ کل موارد تشخیص داده شده را در بر گیرد.بیشتر در افراد
بالای ۳۰ سال مشاهده مى شود. عوامل خطر برای دیابت نوع دو شامل: سالمندی» چاقی,
تاريخجه ارئى" دیلبت حاملگی. عدم فعالیت بدنی, عوامل قومی یا نژادی است و درمان أنها با
برنامه غذایی مناسب ورزش و يا داروهای خوراکی انجام می شود.
۳- دیابت حاملگي
لین نوع دیلبت ممکن است طی دوران بارداری (يبشتر از ماه پنجم بارداری) ایجاد شده وبا ختم
بارداری خوه به خود بهیود بای در اين افراد احتمال ابتلا بد ديابت در آینده بیشتر است,
صفحه 7:
عوامل خطر در ابتلا به دیا
سن مساوی ویا بالاتر از ۲۰ سال
چاقی (شاخص توده بدنی بالاتر از ۲۵)
تحرک کم
خویشاوند درجه یک مبتلا به دیابت
فشار خون بالا
ديس ليبيدمى
سندرم تخمدان پلی کیستیک
سابقه بیماری عروقی
صفحه 8:
علایم بیماری
" پرنوشی
"١ برادرارى
" كاهش وزن
" وبه میزان کمتر پرخوری تاری دید و خارش
درافرادمسن گاهی بابیحالی وخستگی بروز می نماید
صفحه 9:
5 el eS ype ees
صفحه 10:
بایل لاک شمان ال باس به مار
آموزش دهیم تا قندخون خود را بصورت
Ss ds esl es
صفحه 11:
عوامل موثر بر قندخون کدامند؟
# ورزش و فعالیت بدنی تسغذیه *
صفحه 12:
راهکار جهت کنترل دیابت:
۱- کنترل مقدار
نت
۳- تنظیم زمان دریافت و توزیع صحیح دریافت در طول روز
صفحه 13:
۱- کنترل مقدار
کی ی
آموزش هرم مواد غذایی و لیست جانشینی به بیماران
صفحه 14:
نوع ماد غذاد.
هر نوع نان سبوس
دار
نان سنگگ «مبرس
دیا
نان بربری(سبوس دار)
هر نوع نان بدون
سبوس (بجز نان
الواش)
ان لوا
هر واحد از گروه
نان و غلات
را
اندازة يك واحد
بك كف دمسث (بدون
انگشناد)- ۳۰ گرم
يك كاف دست ۳۰۰
گرم
یک کف دست -۳۰
گرم
یک کف دست ۳۰-۶
گرم
یک کف دست ۳۰-2
گرم
2 sah _ = هر
1 : 1 a 1 1 7
1 3
1
صفحه 15:
صفحه 16:
۲- کنترل نوع:
قند + سایرموادغذایی
صفحه 17:
اهداف تغذیه درمانی در بیماران دیایتی:
کنترل وزن
کنترل فند خون
کنترل فشار خون
کنترل چریی خون
صفحه 18:
50000 ی es OD Larne
قند خون به کار میرود.
نحوه اندازه كيرى نمايه كليسمى به اين شكل است كه مقدار
مشخصى از ماده غذليى مورد نظر را به فرد داده و در فواصل معين
قند خون وى را اندازه ميكيرند.
صفحه 19:
انواع مختلف غذاهاى نشاسته اىعبا سرعت و ميزان متفاوت
Conte) 00
ee are a Cnt ا ا Tin
۱۳ ۱ ERS ETC IIET) ا آنها ey)
ل ل ا ا لاك Becca
آن ماده غذايى را تعيين ميكند.
صفحه 20:
۱۰ een pee eres Cee cme
میزان قند خون یا میزان ترشح انسولین ایجاد میکنند و بعبارتی
ل ل لت اك
100001 ا ل prec oF
نشاسته» پاسخ گلایسمیک پائین تری ایجاد می کنند (کمتر و کندتر
(Sp قندخون را بالا می
صفحه 21:
با افزودن فيبر هاى غذليى به رثيم غذليى روزلنه ميتوان رزيم با
شاخض #الأيسميكدبالةبرا به
ا ا ا م
افزودن مقادیر کافی میوه ها و سبزیجات به غذا و نیز استفاده از
غلات كامل بجاى غلات تصفيه شده (مثلا استفاده از نان سبوس
cee ا ا ل ا a Re
مصرفى و قند هاى ساده و شيرينى ها كمك كننده هستند.
صفحه 22:
عوامل افزاینده
- له كردن و رنده كردن
- دم كردن
- زمان پخت
صفحه 23:
باق
اه
a eal
نمايه كل
بالا
صفحه 24:
نان ها:
۱- میزان پخت: برشته بودن یا نبودن
eae
‘Wr
۱- زمان پخت
۲- مخلوط بودن
ملکارونی:
۱- زمان پخت
۳- سبوس
7۳ سس ماکارونی
صفحه 25:
ضفت كام اساسی در کنترل Ashby gly) Cbd
گام اول: سعى كنيد بیشتر و بیشتر در زمينة این بیماری بیاموزید.
گام دوم: برای درمان خود کنترل مستمر داشته باشید.
گام ۰.۰ : برنامةٌ غذایی مناسب داشته باشید و فعالیت بدنی را فراموش نکنید.
گام ۰ : وزن خود را كنترل كنيد.
كام ينجم: فشارخونء كلسترول سرم و قندخون خود را بطور مرتب اندازه كيرى كنيد.
گام "سشسم: مراقب پاهای خود باشید.
گام هفتم: قندخون خود را مرتب کنترل کنید و طرز استفاده از دستگاه تست قندخون را بیاموزید.
صفحه 26:
توصیه ای غذایی برای بیماران ذیابنی:
۱- یادمان باشد استفاده از لبنیات کم چرب سودمند است نه لبنیات پرچرب!
۲- به خاطر داشته باشیم موادی مانند سیب زمینی» ذرت» نخودسبزء باقلاسبز» کدو تنبلبه علت دارا
بودن مقادير زياد نشاسته در گروه نان و غلات alge) قندی و نشاسته ای) طبقه بندی می شوند.
-٠ به ياد داشته باشيم از ميوة تازه استفاده كنيم (استفاده از ميوة تازه حتى بر آبميوة طبیعی (خانگی)
خصوصا براى افياد ديابتى ارجح است).
صفحه 27:
توصیه های خذایی برای بیماران دیابتی:
>- از مصرف آبمیوه های صنعتی خودداری نماییم.
۵- به خاطر داشته باشیم در مصرف میوه های زیر احتیاط کنیم: خرمای رطب» موز
رسیده خربزه انجيرء انگور هندوانه» گرمک
7- بهتر است از خرمای زرد زاهدی استفاده کنیم؛ سرعت افزایش قندخون توسط
این خرما کمتر از انواع دیگر خرما است.
۷- مصرف کمپوت های آماده (صنعتی) به عنوان میوه توصیه نمی شوند.
صفحه 28:
توصيه شاى غذایی برای پیماران ذیایتی:
۸-به خاطر داشته باشیم هویج پخته و آب هویج قند خون را بیش از هویج خام افزایش می دهند, بنابراین بهتر
است هویج را به صورت خام مصرف کنیم.
-٩ یادمان باشد از مصرف قند. پولکی, انواع بیسکوییت» شکلات و شیرینی به همراه چایی خودداری کنیم و
بجای آن همراه با چای مصرفی در طول یک شبانه روز از خرما یا انجیر خشک یا توت خشک در حد مجاز تعیبن
شده در هر روز استفاده کنیم.
۰- مصرف موادی مانند کیک هاء عسل, مرباء بستنی, قند. شک انواع بیسکویت های بدون سبوس و کرم دار»
انواع شکلات» كزء سوهان, نوشیدنی های صنعتیء ساندیس هاء شیرینی های تر و خشک توصیه نمی شود هرجه
کمتر از مواد دارای شکر استفاده کنیم سالم تر خواهیم بود.
صفحه 29:
توصیه های غذایی برای بیماران دیابتی:
۱- به خاطر بسپاريم از نان, ماکارونی و بیسکویت سبوس دار به جای نان ماکارونی و بیسکویت های
بدون سبوس استفاده کنیم.
- نان سفید, ماکارونی و بیسکویت هایی که سبوس دار نیستند احتمال ابتلا به بیماری هایی مثل چاقی
و دیابت را افزایش مى دهند.
۳- مصرف این دسته از مواد غذایی را به حداقل برسانیم: سوسیس, کالباس, کله پاچه. پنیر پیتزا؛ انواع
غذاهای آماده (پیتزاه انواع ساندویج های آماده, همبرگر, اسنک)؛ آبگوشت پرچیب كله پاچه, جگر و قلوه.