صفحه 1:
صفحه 2:
تعریف وبا
* یک بیماری عفونی روده ای است که به علت عدم رعايت
بهداشت فردى و مصرف آب و مواد غذايى آلوده ايجاد
می شود
٠ دوره كمون بيمارى 72ساعت تا 00 روز طول
مى كشددراين مدت نزديك به ©©,9؟ فاقد علائم 9/000
اسهال خفيف و ©- (9000 اسهال شديد
صفحه 3:
عامل بیماری وبا
۰ عامل بیماری وبا » میکروبی است تحت عنوان ویبریو کلرا که
9
سبزی ۰ صدف دریائی و گوشت ( يك هفته )ودر يخ 60-8
هفته باقی می ماند
٠ اركانيسم از راه مدفوع افراد مبتلا يا آلوده وارد طبيعت مى
شود. ولى به خشكى و نور آفتاب تحمل جندانى ندارد
ee ee رک es Re eRe en ۰
صفحه 4:
مخزن بیماری
ا ep
تواند از طریق آلوده کردن آب و مواد غذانی اين بیماری
منتقل نماید
٠ اركانيسم معمولا از طريق آب و مواد غذائى آلوده وارد بدن
شده و بدون تهاجم به روده كوجك از طريق توكسين
موجب افزايش آب و الكتروليت به فضاى داخل رروده
مى شود
صفحه 5:
علائم بيمارى وبا
* احساس پری و غرغر شکم و سپس اسهال آبکی شبیه به
آب برنج بد بو » با دفعات اجابت مزاج غير قابل شمارش
0866
هب«
٠ استفراغ بدون تهوع قبلى
٠ عطش فراوان
صفحه 6:
ل م
* تماس مستقیم : از طریق دست های آلوده» تماس با مواد
دفعی و استفراغ بیماران و ملافه ها و لوازم آلوده
* تماس غیر مستقیم: مصرف آب آلوده به مدفوع » مصرف
آشامیدنیها و خورباکیهای آلوده مانند انواع سبزی و میوه
دک ی ار
* آلودگی ثانویه غذای پخته
صفحه 7:
درمان
»* درمان فورى با مايعات از طربيق مصرف الكتروليت هاى
خوراكى و تزريقى و درمان أنتى بيوتيكى و يروفيلاكسى
0
صفحه 8:
2:
3
23 9
Sere sowie here ew ۳
قبل از غذا
ء شستشوی اصولی انواع سبزی و ميوه به روشهاى زير
(J ل
©) انكل زدائى : استفاده از مايع ظرفشوى ©-© قطره به ازاى
هرلیتر
9) میکروب کشی یا ضدعفونی تا نس
صفحه 9:
2
3
Gira
خودار از خرید انواع مواد غذانی دست ساز از ددست فروسان به ویژه
بستنی » آب میوه ..
پرهیزه از مصرف
Cv eee ee
جوشاندن آب مشكوك به مدت يى دقيقه و اسفاده از كلر مادر
تهيه يخ از مكانهاى بهداشتى
دفع مناسب فاضلاب
خوددارى از مصرف سبزى و سالاد در رستورانها
uae Anes رک
USDC By Owe tee Se TESS
تعریف وبا
• یک بیماری عفونی روده ای است که به علت عدم رعایت
بهداشت فردی و مصرف آب و مواد غذایی آلوده ایجاد
می شود
• دوره کمون بیمار%ی 7ساعت تا 10روز طول
می کشددراین مدت نزدیک به %85فاقد عالئم %10
اسهال خفیف و %10 -5اسهال شدید
عامل بیماری وبا
• عامل بیماری وبا ،میکروبی است تحت عنوان ویبریو کلرا که
در آب ،محیط های مرطوب ( 1-3روز) ،میوه ،انواع
سبزی ،صدف دریائی و گوشت ( یک هفته )ودر یخ 4-6
هفته باقی می ماند
• ارگانیسم از راه مدفوع افراد مبتال یا آلوده وارد طبیعت می
شود .ولی به خشکی و نور آفتاب تحمل چندانی ندارد
• در گرمای 56درجه 30دقیقه و در آب جوش در چند
ثانیه و توسط اکثر ضد عفونی کننده ها به آسانی از بین می
رود
مخزن بیماری
• انسان تنها مخزن شناخته شده عفونت وبایی است که می
تواند از طریق آلوده کردن آب و مواد غذائی این بیمار%ی
منتقل نماید
• ارگانیسم معموال از طریق آب و مواد غذائی آلوده وارد بدن
شده و بدون تهاجم به روده کوچک از طریق توکسین
موجب افز%ایش آب و الکتر%ولیت به فضای داخل ر%وده
می شود
عالئم بیماری وبا
•
•
•
•
•
•
احساس پری و غرغر شکم و سپس اسهال آبکی شبیه به
آب برنج بد بو ،با دفعات اجابت مزاج غیر قابل شمارش
نبود دل درد و دل پیچه
نبود تب
استفراغ بدون تهوع قبلی
عطش فراوان
گرفتگی عضالت پشت پا
نحوه انتقال بیماری
• تماس مستقیم :از طریق دست های آلوده ،تماس با مواد
دفعی و استفراغ بیماران و مالفه ها و لوازم آلوده
• تماس غیر مستقیم :مصر%ف آب آلوده به مدفوع ،مصرف
آشامیدنیها و خور%اکیهای آلوده مانند انواع سبزی و میوه
جات که با آب آلوده شسته شده اند
• آلودگی ثانویه غذای پخته
درمان
• درمان فوری با مایعات از %طر%یق مصرف الکتر%ولیت های
خوراکی و تزر%یقی و درمان آنتی بیوتیکی و پروفیالکسی
اطراف %در تماس
پیشگیری
•
•
)1
)2
)3
)4
شستشوی مرتب دست با آب و صابون ،به ویژه پس از توالت و
قبل از غذا
شستشوی اصولی انواع سبزی و میوه به روشهای زیر
پاکسازی
انگل زدائی :استفاده از مایع ظرفشوی 3-5قطره به ازای
هرلیتر
میکروب کشی یا ضدعفونی 5-10 :دقیقه در یک ظرف 5
لیتری با نصف قاشق چایخوری پرکلرین
شستشوی نهائی با آب سالم
پیشگیری
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
خودار از خرید انواع مواد غذائی دست ساز از ددست فروسان به ویژه
بستنی ،آب میوه .........
پرهیزه از مصرف آب غیر مطمئن و آلوده
جوشاندن آب مشکوک به مدت یک دقیقه و اسفاده از کلر مادر
تهیه یخ از مکانهای بهداشتی
دفع مناسب فاضالب
خودداری از مصرف سبزی و ساالد در رستورانها
خوداری از شنا دررودخانه ها و آب های راکد
خودداری از نگهداری مواد غذائی خام و پخته در مجاورت هم
کنترل حشرات و جوندگان
جمع آوری و دفع بهداشتی زباله ها