ورنی بافی
اسلاید 1: به نام خدای هنرآفرین نگارنده هر گل آتشین
اسلاید 2: ورنی بافی
اسلاید 3: ورنی بافی ، جلوهای از هنر عشایرورنی (با فتح واو و سکون ر) نوعی دست بافت زیبا و پشمین یا ابریشمی است که به عنوان زیر انداز و در پارهای از مناطق به عنوان رو انداز یا تزیین آلاچیق بکار میرود. ورنی به گلیم فرش نما، شبه قالی و گلیم عشایری معروف است.
اسلاید 4: ورنی چیست ؟ورنی، دست بافته ای است که از لحاظ تکنیک بافت بین گلیم و قالی قرار میگیرد بدین صورت که مانند گلیم یا قالی بر روی دار عمودی یا افقی بافته میشود و دارای پود ضخیم است و یکی از شاخصترین رشتههای صنایع دستی آذربایجان میباشد که در منطقه پارس آباد و ارسباران به صورت وسیعی توسط زنان عشایر بافته میشود. این دستبافته در عین سادگی و سبکی گلیم مثل قالی نیز ظرافت خاص هنری دارد و به دلیل استفاده از گره پرزدار در بافت آن جزو گلیم و از لحاظ طرح ، نقشه و شکل ظاهری مشابه قالی به نظر میآید.
اسلاید 5: هنر ورنی بافی، بومی آذربایجان بوده، هنوز دارای رونق و خواستار فراوان است. ورنی عمدتاً در قشلاق عشایر کوچ رو که حجم کاری کمتر است توسط زنان و دختران بافته می شود. به همین سبب نقوش و رنگ آمیزی ورنی ها کاملاً متاثر از فرهنگ، باور و روحیات عشایری است.
اسلاید 6: نقوش ورنی عمدتاً متشکل از موتیفهای روستایی، ثابت و شناخته شده است که در قالب نقشه های شکسته و هندسی متصور می شود. در ورنی های شهری به ندرت از نقوش گردان که شامل اسلیمی و ختایی است، نیز استفاده می شود. به سبب شیوه بافت ورنی، ایجاد نقوش گردان بسیار دشوار است و این نقوش در ورنی ها بسیار نادر بافته می شود.نقوش ورنی
اسلاید 7: جنس ورنیجنس ورنی گاه تلفیقی از ابریشم یا پشم است و بر روی دار بصورت عمودی بدون نقشه و بصورت ذهنی توسط زنان و دختران عشایر و مناطق روستایی بافته می شود. تولید ورنی بیشتر در فصل قشلاق ایل انجام میشود که عشایر فرصت کافی برای استراحت و سکونت در یک منطقه را دارند. در گذشته عشایر “دشت مغان”، “گرمادوز” و “ارسباران” پشم حاصل از دام هایشان را با دوکهای معمولی میریسیدند و به روش ابتدایی رنگ ریزی می کردند و آن را برای بافت ورنی آماده میساختند.
اسلاید 8: نوع و شکل ورنی ممکن است در ایلات و عشایر گوناگون متفاوت باشد، زیرا این صنعت ابتدا توسط عشایر تولید شده است.ورنی بافی بسیار سخت است و هم چنین جزء رشتههای منسوخ شده به حساب میآید. عمدهترین مشکل ورنی ، جمع شدن کنارهای (شیرازه) آن است. بافت این قسمت از ورنی ، از سختترین قسمت های بافت محسوب میشود که باید در تهیه آن بسیار دقت شود.این هنر همراه با گلیم بافی در دست احیا است . قدمت این هنر به طور کامل مشخص نیست اما صاحب نظران قدمت آن را به چند صد سال پیش تخمین میزنند.
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.