صفحه 1:
گیاهان دارویی ومعطر را از نقطه نظرهای مختلفی می توان گروه بندی کردکه برخی از مهمترین آنها به شرح زیر می باشد: ده راهان دارویی ومعطر از لحاظ اقلیمی با هر شرایط آب و اخشک و مرطوب) سا زگار هستند بویه در زراعت های مخصوصی‌به خوبی وهای حاصل خیز و مرطوب موجب رویش سریع وتولید گیاهان گوشتی و معطر در گیاهلنی که رشد کند داند بیشتر است البته اغلب ه خاک های حاصل خیزبا زهکشی خوب نیاز دارند بنابراین منحصر به عرصه های طبیعی(جنگل و مرقع) نبوده بلکه تزارها ودر فضاهای سبزبه عنوان گیاهان زبنتی و با 4 رویش هستند. بیشتر لین گیاهان به مكان هاى جر نور نياز دايند امأ شرايط سايه و يا در زير درختان جنكلى به صورت © ©)(تلفيق جنكل ومرتع) كشت مى شوند. i

صفحه 2:
* گل راعی یا علف هزار چشم. بنفشه ۰ گیاهان دارویی که به رطوبت بالایی نیاز دارند ‎s‏ نعناء پونه ‎ ‎

صفحه 3:
) تقسیم بندی گیاهان داروبی به صورت کلاسیک الف) گراس ها کلیه گیاهان خانواده گندمیان را گراس ها گویند) :مثل مرغ(طوسول مصلس2)) وبید گیاه(عه م2 سبسب6)) ,به گراس ها کمی برگ باریک تر هستند):مانند گونه های بم (عهحسهعسرن) وسازیل با سا زو(عععصسصل) را ن را فورب گویند): مثل : پنیرک وگل گاوزبان. ساله وخشبی را گویند): مثل : درمنه و روزماری ) درختچه ای هادگل محمدی, زرشک 000300 ردو دق سرخدار

صفحه 4:
تقسیم بندی گیاهان دارویی براساس سن ‎-١‏ كياهان يك ساله : لين كياهان در بهار شروع به رويش نموده ودر ياييز از بين مى روند. مانند: خاکشیرت + ین کونه ها سال تول رلبه صورت رشد رویشی وسال دوم وكنند.مثل :هويج وجغندر وجعفرى . وسوم همراه با رشد رویشی وزایشی سپری ‎abe allel Ceca gg‏ سللسوسوهم دارد لیس انس کسه از ييز صليئسياد سئكسيرند در سلاهوم بسه بسيشتري رهد خود مريسد ودر سدايسوم ماد موثره بسه تسد تكساه ره بايد اسف کسلیه شرکستهاوولبسته فسقطاز نبا ‎gta‏ لستفادد می‌کسنند! ‎tig ۳‏ های جند ساله:گونه هایی با بیش از دوايا سه سال را شامل مى شود ‎wt ‎ ‎

صفحه 5:
تقسیم بند ی گیاهان دارویی مرنعی بر اساس جوانه های مولد تب نینی که مخ رص ماطتی با شرایط نامساعد محیطی مت سرما وخشکی منت توسط آقای رانکای وطتم ۹ تیش فرم رویشی يا بیولوژیکی گیاهان می باشد و براساس این طبقه بندی بر حسب اين که جوانه مود گیاه جوانه مولد يايين تر از 2025 سطح خاک قرار می گیرند مانند درمنه. جوانه های مولد تقریبأدر سطح خاک قرار دارند ودر فصول نامساند وسرما ۰ كر 1 5 یم می شوند.در ژئوفیت ها جوانه ی 1397 در عمق خاک قرار دارد مانند کلیه گونه های پیازی و سیبزمینی. و در هیدرو فیت ها جوانه ی مولد خل آب یا خاک اشباع از آب قرار دارد. منند علف چشمه( 016161821 ۱!25]2۳3[۳0) ونلوفرآیی. > تروفیت ها گیاهاتی هستند که جوانه مولد آنها در داخل بذر يا دائه قرار دارند. مانند : كليه ى كونه های یک سلله. + اپی فیت ها: اغلب گیاهانی که نیمه انگل بوده وب درختان می چسبند ویر خاک ريشه ندارند. مدا ‎٩‏

صفحه 6:
طبقه بندی گیاهان از لحاظ گیاه شناسی خزه. هپاتیک و آنتوسروت خس ها و دم اسبیان < پیدازادان شامل کاج » سرو

صفحه 7:

صفحه 8:
صَبر يا صبر زرد یا آلونهورا (نام علمی:۷/673 ۸/06) نام گیاهی است از راسته مارجوبه‌ای‌ها ‎«(Asparagales)‏ 28 (۸5۵۳۱006۱36636) اين گیاه بومی آفریقای شمالی است. آلونه ور بو لاقةالثنت. البته برخى از آنها داراى ساقداى بسيار كوتاه هستند. اين كياه ‎٠‏ تا ‎٠٠١‏ ‎Gl‏ طریق پاجوش تکثیر می‌شود. برگ‌های آ وک آن سبز تا خاکستری می‌باشد. گل‌های آن بر روی سنبله‌ای می‌رویند د. هر کدام از گل‌های آن آویختهاست و دارای جام لوله‌لی ۳-۲ یط رشد آن معمولا باید بالاتر از دو درجه باشد و به‌همین دلیلمناولق پجه حرارت دراین مناطق به صفر درجه‌نمی‌رسد از مناطق مستعد برای تولید این گیاه ( 35 دز تم یلق گرمسبری و نیمه گرمسیری رشد می کنددر حالی که نیز آبیآن كم اننت. ابن كياه بهترین و مناسبترین گیاه برای کاشت در نواحی نیمه خشک و نسبتاً کم آب است به طور موفقیت آمیزی در خاگهای کم عمق که حاصلخیزی پایینی دارندرشد می کند.به 0۲های بالا مقاوم و خاک های با نمکهای سديمى و يتاسيمى بالا را تحمل مى كند. «گیاه جاودلنكي» » «ملكه كياهان» و «كيام هزار درمان»

صفحه 9:
توسعه کاشت و ایجاد صنایع فراوري صبرزرد در مناطق جنوبي کشور گام موثري در ایجاد اشتغال وبهره وري مناسب از اراضي فقیر كشاورزي اين مناطق به شمار مي رود.صبر زرد بومي مناطق گرم و خشك است و با اقلیم جنوبي کشور سازگار است و به خوبي در استانهاي جنوبي که داراي منابع ابي کمي هستند از جمله بوشهر و هرمزگان رشد مي کنند. الونه داراي 00000 ماده موثر است.مواد ارايشي: بهداشتي» غذايي و نوشابه ها بزرگترین بازار بین المللي مصرف الوئه به شمار میرون كشورهاي کره و ژاپن قديمي ترین مصرف کننده گان الوئه در طب سنتي ,خود هستند. مواد معدنی شامل کلسیم» سدیم. آهن» پتاسیم کلر منگنز» مس و روتی» أمينواسيدها » اسيدهاى جرب و يلى ساكاريدها و ماده اى به نام ألونين تشكيل ذه اله ورا اراك انا 861282 2 مى باشد و به علت دارا بودن وتامينهاى كروة ‏ زر تأثبريرتوقاى ماوراء بنفش [0)لالا بر روک پزوست مورت جلوگیرک ميكند همجنين در ‎Olay‏ ‏كهير ناشى أز تابش خورشبد مفید وقتلعی می باشد.

صفحه 10:
ژل آلوئه ورا (صبر زرد) داراي ترکیبات مختلف براي ترميم زخم» ترمیم آسیب هاي حرارتي و سوختگي ها و برطرف نمودن التهاب است.(1) از جمله كاربردهاي درماني ژل آلونه وراه استفاده از آن در بيماري برگشت محتویات اسيدي معده به مري است. یت که از تورم و درد جلوگیری و روند بهبود را تسریع می کند و همچنین میم پوست را تحریک می کند. "آنتراکوئین" موجود در شيرة ۸۸106 به تحفیفات آخیر تشان داذه که "مانوز استیله" موجود در ۷6۲۵ ۸۸۱06 به عنوان یک ترکیب ضد ویروسی؛ دارای خواص درماتی ضد ویروس ایدز است.مانور استیله خود ویروس را مورد حمله قراز می دهد اما مهمثر اينکه» میزان تأثیر ۸2۲ را (یک داروی موثر در درمان عفونت ویروس ۲!/۷)تا حد زیادی بالا 7 چد میبرد.اگر این ترکیب دارویی با ۸۱06 مصرف شود میزان ۸2۲ مورد استفاده برای ۲/۱۷ را می توا تقلیل داد که این امر از هزینه ها و عوارض جانبی ۸2۲ تا حد زیادی خواهد کاست. سر

صفحه 11:
معمولی از ژل و لوسین فقط در قسمتی از پوست که نیاز دارد اعمال شود. لاي لز اللو اوسين فقط در تي ‎pe act pe Bal‏ يوست و رشد مجدد پوست است.محققان یافته اند بیمارانی که از آلوورا استفاده زر زودتر,,ننلامتی خود وا می یابند تا افرادی که استفاده نمی کنندراین: بهتراین وسیله برای سوخ ورنجش پوشت است.

صفحه 12:
پژوهشی » مرکز پژوهش های بیوتکنولوژی خلیج فارس منطقه آزاد قشم » کارخانه تولید صنعتی آن را با ظرفیت سالانه ۲۰۰ تن 5 زَلَ و يودر آلوئه طراحى و تدوين و دانش فنى آن. را به يكت شرکت خصوصی واگذار کرده است. 3

صفحه 13:
۳ ‏این گیاه پایدار و چند ساله است و هرسه ماه یک بارمی توان از هر بوته‎ 25٠ ای برداشت و برای استخراج محصول در کارخانه مورد کاشت آلوئه ورا توسط مردم جزیره قشم از تأمین كارخانه در دست احداث » زمينه اى مناسب اشتغال بومىء ایجاد فضاي سبز ( در زمین های ساحلی و ‎De‏ ‏قابل استفاده کشاورزی و بی نیازی آن به آب شیرین و آبیاری دایم ) است . خواص متعدد دارویی شناخته شده در « آلونه ورا » باعث شده است که آن, را گیاه قرن بیستم بنامند. ۳

صفحه 14:

صفحه 15:
Cichorium intybus L تیره آفتابگردان» زیرتیره زبانه گلي ها و طایفه steraceae 5 ‎"eS‏ گونه معروف آن که یکی بیشتر مصارف غذایی و سالاد دارد با نام علمی ‎sCichorium endivia‏ ‎Cichorium intybus‏ کاسنی و حشی می ‎pce‏ ‎

صفحه 16:
اين كياه داراي ريشه نسبتاً ضخیم و عمود به ضخامت 0-0 سانتی متر و ارتفاع 060-060 سانتی مترءرنگ پوسته ی خارجی ريشه قهوه ای و داخل آن سفید و دارای شیرابه سفید رنگی است. ساقه حامكتعداد زيادي كل هاى آبى رنك و برك هاي يائيني ساقه بريده وبرك ‎Saale‏ ی

صفحه 17:
قسمت های مورد استفاده: ریشه: برگ و حانه گیاه مورد استفاده قرار می گیرد: د انواع اقليم های مختلف بخصوص در مناطق معتدذله دَنكاافنى رويد معمولا در اراضى باير در قسمت 2 های سایه مرا رو کم نور رشد می کند. برای تولید بر و اله دانه در شرایط آب و هوایی مناطق معتدله ایژان بذر آل[۱ در بهار می توان کاشت. ۰ دوران گل دهی گیاه تير تا پایان شهریور است. و زمان برداشت ريشه ها شهریور. تا پایان مهر می باشد. از برگ ۳ در تیر و مرداد می توان استفاده کرد.

صفحه 18:
کاسنی وحشی در اغلب مناطق ایران می روید و در دامنه های البرز» راه قزوین-رشت» اطراف تهران» ارومیه» رشت و در فارس, بلوچستان آبادان و خراسان انتشار دارد. جاوی ماده ای به نام شیکورین می باشند که مشتقی از کومارین به نام کومارین است. ريشه حاوی تا 0 درصد ‎Cal sh)‏ (پلی ین؛اسید شيكوريك » فلاونو.يدها » تائن ها گلوکزیدها + ول های اشباع نشده ۰ سس کوبی ترپن لاکتون ماهر باشد. در برگ های کاسنی علاوه بر مواد معدنی گلیکوزید سیکورینین یز یافت می 398, در ريشه کاسنی علاوه بر اين ماده» دو ماده تلخ به نام لاکتوسین و اینتی بين يافت مى شود.

صفحه 19:
گل و دانه آن در درمان بیماری های بی» چشمی » معدی و مسمومیت ها آمده

صفحه 20:
خاصیت ضد ميكروبي گیاه كاسني بررسی هایی صورت 995 (ست. سزكويي ترپن هاي ريشه كاسني دار(ی ذ قارچي ( 09 و 9 ) و عصاره ريشه کاسلت ازتكثير برخي ویروس ها از جمله ویروس ۲۱۹۷1 ممانعتنموده ( 3) و عصاره خام ريشه گیاه کاسني از آسیب هاي اکسیداتبو سلول هاي كبدي محافظت مینماید.

صفحه 21:
کاهش دهنده میزان اسید اوریک و کراتینین خون کمک در درمان آسیت و آب آوردگی محوطه شکمی از طریق تاثير مفید بر عملکرد کلیه کمک در درمان سندرم کبد چرب درمان مسموميتهاي ناشي از اثر مصرف داروها و مواد توکسيك مانند سموم قارچي 1

صفحه 22:
10 Usex Phytochemistry, Pharmacology, and Toxicology: T.. Page tof 2 “Tablet: Traditions! medicine usse of Cichoriurn intybue, 555 Plant part Preparation pererence Country Traditional use(s) nts ‏مد‎ ‎۳ ۳ ‏و ور‎ وه عه ده ‎Seta: amused‏ alin, GUase See | Nee ۵ Herzegovina Diney wet Liver disorders, coacmolvtic, ‎١ 5‏ لصصصمم | ساسم حو ع ‎Chotegogue aimutent 555‏ ‏93[ مین ‎Roots eit‏ امه رت بو سوب ارس ‎Liver disorders Seeds oa‏ 171[ مسمس ‎Diapaee Wnoiepiant‏ ‎Ingia ‘Stunden liver enlargement, ‏منم‎ ۳ 9 ‘gout. and cheumesiern on Couch rales Not ‏تسد‎ ‎Eupeptic, tomachic, depurative, ran SholeratiG lative hypotsnaon, Wholeplant Not atated (4) ‎Blood desing Lewes ‏مسف امير‎ 19) High biood prasaure tenes Decoetion ‏تا‎ ‏یساس ود‎ 2 ‏ها مضه مومس‎ ‏سح‎ ‎Depurative where Desnction (071 Choleratic. hepatoprotective Desoation. Sunes jauncioe ile Leaves ‏لضم‎ eal ‏هه ردو اه‎ ‎ ‎aaa i a ‘aaa

صفحه 23:
برای مصرف ۰ ریشه ی كياه يكساله است. زيرا ريشه در سال هاى بعد ضخيم و د که از هه ی آنها استفاده می کنند . این گونه ها ممکن لس از نظر رنگ و اشند. أ جيد تا هم رشد کافی کرده باشند و هم به گیاه آسیب نرسد. همچنین‌نباید توان با دانه ی آن کاشت. زمینی که کاسنی در آن کشت می شود باید دارای رطوبت کافی باشد و بهتر است کشت آن در اردیبهشت ماه صورت گیرد. 6- کاسنی از قدیم در بسیاری از قاط دنیابعنوان گیاهی مفید برای کبد مشهور بوده است. همچنین ازاین گیاه برای درمان قولنج های کبدی » برقان ۰ نارسایی های کید و بعنوان صفرا آور استفاه می کردند و در حال حا نیز برای رفع مشکلات کبد مصرف زیادی در جهان دارد. 3 بسیاری از اثرات کاسنی بخصوص مشکلات کبدی » مربوط به ترکیبات سنگینی است که اين ترکیبات در" خرق کانتی وجو3 ندارد و در عصاره و یا فرآورده هایی مانند جوشانده ی آن وجود دار ؟ لذا عرق كاسنق” موجود در بازار اکثر خواص ذکر شده در اين کتاب را ندارد و باید از فرآورده های صنعتی و با جوشانده ااا استفاده كرد. 3 ع

صفحه 24:
‎J 3‏ پوده وهربوته رشد یافته آن فضایی به قطر حدودا 600 سانتیمتر را |شغال می کند. ‏دراین گیاه‌ساقه ها بدون کرک.گوشتی واغلب قرمزرنگ هستند. گلها بدون دمگل ومنفرد بوده وبصورت خوشه های انتهایی آرایش یافته اند» ‏وفقط صبح روزهای آفتابی باز می شوند میوه از نوع کپسول,است. ,, ؛ ‎

صفحه 25:

صفحه 26:
پراکنش جغرافیایی: خرفه در سرتاسر نواحی معتدل و گرمسیر دنیا انتشار یافته است. خرفه بومی آمریکای جنوبی یا افریقای شمالی می باشد. خرفه درمناطق بالاتراز عرض جغرافیایی جوانه زنی به درجه حرارتهای بالا نیاز دار" پالاتراز (00 درجه سانتیگراد برای جوانه زنی خرفه

صفحه 27:
۰ در ایران خرفه کشت می شود ولی به طور وحشی در اغلب نواحی ایران به صورت علف هرز می روید. تکثیر آن از طریق کاشت بذر آن صورت می گیرد. بذر آن در ماه های اردیبهشت تا تیرماه مستقیما در مزرعه اصلی کاشته می شود. رشد بیشتر خرفه در خاکهای غنی از عناصر غذایی اواخر اردیبهشت و اوایل خرداد ماه شروع شده زمانی كه دماى هوا از()© درجه پضمن رویش گیاهچه های خرفه درماههای تیر.مرداد واوایل شهریورادامه بذور خرفه درجه حرارتهای 060-6000 درجه سانتیگراد راتحمل نموده و زنده می مانند.

صفحه 28:
قسمت مورد استفاده: سرشاخه های هوایی و دانه آب.مواد لعابی» پکتین» پروتنین؛ کربوهیدرات اسیدهای جرب و مواد آنتى اكسيدان و ‎0-3٠‏ به ویژه اسیدهای چرب غیراشباع عناصر معدنی متعدد شامل: آهن. مس منگنز» پتاسیم» کلسیم و فسفر در بخش های مختلف

صفحه 29:
اتیکوربوت» معالج سرفه های مقاوم» تصفیه کننده مسکن نشنگی» م» تب بر و مفید در ترمیم سوختگی ۳ نابع جدید نیز اثرات متعدد فارماکولوژیکی شام : ثرشل عضلات اسکلتی و عضلات صاف در ‎oe‏ ضدتشنج برای خرفه بیان شده است. خرفه علاوه بر اثرات مذکور دارای اثرات ضد درد و ضدالتهاب نیز می باشد 9

صفحه 30:
انیسون (0۵/86/2 ‏گپاهی است علفی ویک ساله بانام علمی‎ ٠ ‏از خانواده‎ 5 (۵۵۱۱۲۲۵ 8

صفحه 31:
+ ساقه آنیسون مستقیم»استوانه ای شکل وکم وبيش پوشیده از کرک های ظریف است .در طول ساقه شیارهای متعددی وجود دارد.ساقه ضعیف واغلب به صورت خوابیده روی زمین قرار می گیرد.ارتفاع گیاه متفاوت است و به شرایط اقلیمی محل رویش بستگی دارد.وبین 20 تا 20 سانتیمتر می باشد.اين ژایشه های مخروطی وظریف به طول 700ا(0سانتیمتر با انشعابات کم می باشد. برگ ها 5 يلول ساقه يراكنده اند . اين كياه سه نوع برگ دارد. برگ هایی که در قسمت تحتانی اهاى مركب به تعداد (1500©) عدد مجتمع مى با: هاى اصلى و فرعى يديدار مى شوند. اولين كلها در اواخر بهار واوايل تابستان ‎cot Fall‏ قه دو قسمتی,تخم مرغی شکل ویا به شکل گلابی وارونه است ودر نوک میوه دو برآمدگی که بقایای الم ماده گیاه هست مشاهده می شود.رنگ میوه سبز تیره یا قهوهای روشن است.طول ان اومیلی مثر وضخامت ان0۱0/0/میلی متراست و وزن هزار دانه ۳/0گرم است . ۰ میوه انیسون بوی مطبوعی دارد که ناشی از وجود اسانس است.مهم ترین عناصر تشکیل دهنده اساتس را«آنتول»(مقدار (0)©تا)©درصد)تشكيل مى دهد. 5

صفحه 32:
انیسون گیاهی مدیترانه ای است ودر طول رویش به هوای گرم ‎ae‏ کافی نیاز دارد. اي ‎CUP‏ درجه سانتی گراد جوانه می زند ولی درجه رای جوانه زنی 200تا00درجه سانتی گراد ما حساس نیست به طوری که دمایم»- درجه را هیچ آسیبی ک کند. وبه 1 وٍبه‌بود رشد ونمو و افزایش عملکرد به خاک مناسب.مواد غذایی وآٍ کافی نیاز مندند. ‎ill‏ بهار (اواخر اسفند »اوایل فروردین)نه تنها دمای خاک مطلوب است بلکه خاک از مقادیر مناسبی رطوبت نیز برخوردار است. ‎ ‎ ‎ ‎ ‎

صفحه 33:
میوه های گیاهان انیسون مانند اکثر گياهان خانواده چتریان بطور همزمان نمی رسند .ابتدا بذرهای نواحی میانی چتر های اصلی وسپس بذر های قسمتهای دیگر می رسند.یدین جهت.تاخیر در برداشت محصول سبب کاهش عملکرد می شود. ۰ _محصول را می توان در یک یا دو مرحله برداشت کرد. ب بزداشت در یک مرحله: برداشت یک مرحله ای هنگامی انجام می كيرد كه ميوه ها رسيده ورطوبت آن ها نيز ن میوه ها برگ ها بتدریج خشک می شوند. دو مرحله اى هنكامى آغاز مى شود كه بيش از (0©درصد ميوه ها رسیده برا از فاصله ى(1©1500)سانتى مترى سطح زمين برداشت مى كنند.يس از ‎ye‏ .ايت شده مقدار ربا إبت دارند.از اين روءيس از برداشت بايد به سرعت خشک وپپس دمای مناسب برای خشک کردن میوه های ‎APD Gl‏ 4 سانتی گراد است.مقدآز ‏,از خشك شدن(1011300)درصد مى باشد. ‏بت وبه شرايط اقليمى و روش برداشت محصول بستكى دارد وبين(4*/01تااكتن در هكتار ‎ ‎

صفحه 34:
* ترکیبات شاخص این گیاه را آنتول» متیل کاویکول انیس ۰ کتون»کولین؛ انیس آلدنید» انیسیک اسید » دي آنتول و

صفحه 35:
إين خواص درمانی میوه ها (بذور) آنیسون عبارتند از: افزا شير مادران» کمک کننده به هضم غذا. ضدنفخ» ضد انگل؛ درمان ردگی» رفع بوى بد دهان و ... . اسانس اين كياه وهای موجود در داروخانه ها وجود دارد. خواص درد ي» ضدباكتري» ضدویروسی و مصرف آن در رفع سردردهاي میگرنی » سرگیجه» سرفه؛ آسم؛ برونشیت گرفتگی عضلانی و کولیت هاي همراه نفخ اثرات مفيدي دارد 5

صفحه 36:
بهره برداری بهره برداری عبارت است ازبرداشت درصدی از اندام گیاه دارویی به نحوی که به آن گیاه خسارتی وارد نشود این درصد با توجه به نوع گیاه دارویی متفاوت است اگر اندام له مد نظر باشد نباید تمام اندام رویشی را برداشت نمود بلکه بايد #پروی گیاه بماند تا با فتوسنتز وتولید ماده آلی ذخیره کافی اين درصد را ضريب برداشت مجاز می گویند که ‎ee.‏ ‏اجازه داد درصدی آز گل ها تلقیح تا تضمین نسل گیاه تأً مين شود این درصد بین (00 تا ‎PO‏ درصد است یعنی (00 تا 000 درصد گل ها باقی بماند برای بذر هم همینطور ‏الك ‎ ‎

صفحه 37:
تعیین حد مجاز بیره برداری از اندام ها مورد بهره برداری جامعه گیاهی موضوع مهم در بهره برداری از كياهان داروبي حفظ و بقلى كياهان مواد و مستمر بودن بهره بردارى است بدين معنى که میزانبهزه بردارى ونحوه برداشت بايد به صورتى باشد كه رويشكاه كياه مولد حفظ شود و بتوان به طور مستمر از كياه بهره بردارى نمود براى اين منظورء ضروريست حد مجازى براى برداشت در نظر كرفته شود حد مجاز بهره بردارى به عوامل مختلفى بستكى دارد که برخی از آنها به :شرح زير مى باشد اكياء مولد* گیاهان در ابر عمل بهره بردارى واكنش هاى مختلف از خود نشان مى دهند برخى كياهان نسبت به بهره دار دارى از اندام هايشان حساسيت در برابر بهره بردارى متفاوت است به طورى كه اندام هاى زير زمينى به خصوص ريشه ها بيشتر از اندام ‎lle‏ می باشند به طورى كه برداشت بيش از اندازه ويا غير اصولى ريشه اغلب كياهان موجب بيردارى از ريشه كياهان جنكلى به جز در موارد خاص از نظر قانون جنكل ها و مراتع کور ممنیع بد ودر هنكام تهيه طرح حد مجاز بهره بردارى را تعيين ودر از گیلهن دارویی ومعطر یه اه بستكى دارد يعنى در مناطقى که به دلایل مختلف از جمله شرایط اب و .وش هاى كاشت ‎٠‏ داشت و برداشت ميزان توليد محصول بيشتر وامكان رشد ونمو سريع كياه فراهم باشد حد مجاز بهره اتر در نظر كرفت . و برعكس در مناطقى كه رشد و نمو كياه شرايط لازم فراهم نباشد باييستى حد مجاز بهره بردازى. وید گرا آجاژه ند تا مواد از فست داده خود در مجداً بدست آورد: برداری را می ۶ .را کنر در نظر بهرهبداری مستیر > مهمترین اصل در بیره براری از كياهان اصل بهره بردارى مستمر يا استمرار توليد است بدين معنى که به نازه ای از مرتعبرداشت شود اكه نه تنها به آذامه حيات طبيعى منبع توليد لطمه وارد نشود بلكه بتوائد وضعيت رويشى أن را رتقاع بخشد اين مقدار توليد برابر با ميزان روي يا توآن شيع ست برداشت بيش از رويش باعث ايجاد عدم تعادل در فيزيولوزى كياه يا عدم تعادل در جامعه گیاهی استا زا ای تحوه بر داشت موجب ضعیف شدن پایه گیاهان مرغوب می گردد وزمینه را برای استقرار گیاهآن نامر غوب فراهم می کند. اتوجيه اقتصادى*. ‎٠.‏ ‏داشت امحصيل بايستى به ميزائي در طرح بيش بينى شود که توجیه اتصادی داشته باشد زیر اگر حد مجاز بهزه بردازی را لین ‎١ 10403 e‏ ذل اقتفزادی مترون به صرفه نبشد با شکست مواجه می گردد ‎ ‎ ‎

صفحه 38:
زمان بهره برداری از صمغ و مان گياهان دارویی زمان بهره برداری از صمغ گیاهان به مراحل فنولوژیکی(دوره رویشی و زایشی گیاه) گیاهی وشرایط ‎ul yea.‏ لوژیکی بستگی دارد. مثلاً برداشت سفز از درختان بنه از استان های غربی کشور ازجمله در ماه های خرد ] تیر ویک بار هم در ماه های شهریور ومهر برداشت می شود به طور کلی بهتر است ‎١‏ ۱ ۰ ان بایان باران های بهاره وقبل از شروع باران های پاییزی انجام شود زمل ۶ ۱ 3 جگلی هم تابع شرايط مختلف محيط است جمع آورى آنها معتولادمتا تا ختک صبح انجام می شود. ۰ ‏8 روزهایی که بادهای تند مى وزد یا احتمال بارندگی وجود دارد نباید بهره برداری مان انجام شود زیر ‎+ 1 5 ۲ oe ۲ 1 ae 5 Be . ‏وزش بادهای تند وریزش باران در روز های برداشت سبب از بین رفتن مان و یا عدم تولید آْ می شود‎ ‎ ‎

صفحه 39:
دو ماه یعنی تا قبل از شروع باران های پاییزی بهره برداری مى ی از مازوج سيق از حدود بيسثم تير ماه شروع شده وتا نیمه مرداد ادامه دار كرايش بيدا مى كند و مازوج سفید نامیده می شود در اين هنكام است که كرده از آن خارج مى شود و همين امر سبب كاهش ارزش مازوج سفيد نسبت به مالآوّج سبز ‎١‏ شروع باران های پاییزی ادامه می یابد گال ها پس از برداشت باید یک تا دو روز گیری از قارچ زدگی در معرض آفتاب قرار گرفته زیر و رو شوند. به طور کلی بهره برداری از گال های درختان جنگلی باید در گرما انجام شود چون در اين مدت گال ها بیشترین مواد موثر را دارند . 3 و 7

صفحه 40:
زمان بهره برداری از پوست گياهان دارویی پرست بعضی از درختان گیاهان دارویی دارای مواد موثر دارویی است. زمان بهره برداری از اين که از پوست آنها استفاده می شود شامل: ‎Berberis vulgar‏ زرشکممولی ‎Salix alba‏ بيد سبيد 7 ‎Salix aegyptica‏ بید مشک ‎Taxus baccata‏ سرخ دار ‎ ‎

صفحه 41:
بهترین زمان بهره برداری از اندام های زیر زمینی گياهان دارویی ريشه و ریزوم گیاهان در دوره خواب یعنی در هنگامی که بیشترین مواد موثر در آنها موجود است بهره برداری _ می شود. گاهی اين کار را در بهار قبل از رویش انجام می دهند بهترین زمان برای جمع آوری ریشه و ریزوم گياهان دارویی حدود سال های دوم و سوم و برای گیاهان دو ساله پاییز ببال اول مَيّپاشد به طور کلی برای بهره برداری از ريشه و اندام زیر زمینی گیاهان باید مسائل دیا در نظر گرفت بخصوص دوره تاوب بهره برداری و زمان برداشت را اد پپهره برداری ريشه موجب بروز خسارت به گیاه مولد می شود نباید بهره مت ‎ee‏ ۳ | دزی | 80“ ‎Althea 1‏ میت بعد 2 و ‎officinalis‏ ‎Berberis‏ | اروردین وازدیهشت ریشه زرشى ‎vulgar‏ ‎6s on sual | Iris germanica‏ ۳۵5 ارديييقت و خرداد ‎provers‏ اللي ‎١‏ ‎mascula‏ ‏موه مير ساقه زير زمينى | مير سليمان ‎pause oe Primula‏ يامجل ‎acaulis‏ .

صفحه 42:
بهترین زمان بهره برداری از برگ ها وسرشاخه های گیاهان دارویی زمان برداشت برگ ها وسرشاخه گیاهان با توجه به اهداف مجری طرح متفاوت می باشد در صورتی که هدف استفاده از مواد موثر دارویی وعطری باشد برگ ها وسرشاخه های گیاهان را 22 إزيوانى بهره بردارى نمود كه بيشترين مواد موثر را داشته باشد به طور كلى در آغاز گٍ.ها حداکثر مولد موثر دارویی را دارند در نتیجه چنانچه هدف از بهره برداری 5 فقط بردا لتو شاخه باشد بهترین زمان برداشت زمان شروع گل دادن گیاه است. تلم لمي زمان برداشت يرك | رس کیامی وف ‎Alnus glutinosa ۲‏ فروردین واردیبهشت ترسکاقشلاقی. ‎Alnus subcordata‏ | فرورنین رارهشت. ‎ues‏ ‎Betula pendula‏ | اریهشتتاخردد ‎(as‏ ‎Buxus‏ اردییشت تا خردد ‎Bek‏ ‎sempervirens‏ ‎SRE Dats Fraxinus‏ ‎excelsior‏ ‏۵0۵2 قروردین ورداد ‎(eae‏ ‎past.chuvii‏ ‎Tilia begonifolia‏ ۹ سار ۹ ‎Viscum album‏ آذر تا بهمن دارواش. شهريور ومهر گل طلووسی

صفحه 43:
گترین جنس تیره ۱۵۳۳0186686 زرگ پراکنش این سرده در آمریکا و جنوب

صفحه 44:
Salvia gedit esx ‎alls 92 Lgl‏ چند ساله. ‎“oe oot A‏ ‎ ‎Drsctard POLE CO.‏ لهج سبط .00 ‎Cabra “he: Phra reraca. LW Reterpren(o.).‏ »1۳9 رن سا ‎Kellogg. EA. and Srwven, At 200g lima mea‏ | ‎‘approach. Sunderland. Sinauer association, |‏ ‎ ‎ ‎ ‎

صفحه 45:
ریخت شناسی 501۷۵ ‎oe‏ رابط كوتاه يا به طور مشخص طويل ‎ ‎ ‎ ‏فندقه کاهگی رگه دان مرطوب موسیلاژی ‎‘JudapW.S., Campbell, C.S, Kellogg, E.A. and Srwven, P.F, 2002. Plant systematic-a phylogenetic approach. Sunderland. Sinauer association, Inc. ‎-n-Bockhoff, R., T. Speck, E. Tweraser, P. Wester, S. Thimm and M, Reith, 2004. The staminal lever mechanism in Salvia L.(Lamiaceae): a key innovation for adaptive radiation? 3 557 a ‎ ‎ ‎

صفحه 46:
401-408. Walker. Band K.J. Sytsma, 2007. Staminal Evolution in the Genus Salvia (Lamiaceae): Molecular Phylogenetic: Evidence for Multiple Origins of the Staminal Lever, Annals of Botany 100: 375-391 Wester, P-and R. Cla8en-Bockhoff, 2007. Floral diversity and pollen transfer mechanisms in bird-pollinated Salvia L., species, Annals of botany

صفحه 47:
Family: Labiatae Subfamily: Nepetoideae Tribe: Mentheae Subtribe: Salviinae Genus: Salvia Harley, RM. S. Atkins, A. L., Budantsev, P. D., Cantino, B. J., Conn, R. Grayer, M. My Harley, R, De Kok, T. Krestovskaja, R. Morales, A. Paton, O. Ryding, O. and T. Upson, 2004. Labiatae. In: The families and genera of vascular plants, flowering plants: dicotyledons (Lamiales except Acanthaceae including Avicenniaceae) Kadereit, J. W. (ed.). Vol VII. Berlin and Heidelberg. Springer Verlag 167-275. 5

صفحه 48:
د استفاده : برگ های خشک ‎US‏ ها و میوه های گیاه - توجون وجود دارد که آلفا - توجون ماده ام توجون 060 درصد مواد موثره را به خود مى دهند . همچنین در اين گیاه اسید های فنولیک مانند اسید روزمار یلک و فلاونوئیدهای مختلف و دی ترپنوئیدهایی چون کارنوزول و روزمانول و تری ترپن ها هستند. کامفور و سینئول نیز در اين كياه يافت مى شود.

صفحه 49:
پیت مدیترانه ای که در طول رویش به گرما و هوای خشک گیاه به گرما زیاد است) ‎PG ALS (i‏ سال عمر می ۲ به خاک خاصی نیاز ندارد. و تقريبا در هر نوع دربی رشد می کند رشد گیاه در سال اول کند است و گل دهی تاو ابل - مرداد) همچنان ادامه می یابدهوای گرم و خاکهای با بافت ‎ia‏ )خاکهای شنی - رسی) که حاوی مقادیر مناسبی ترکیبات کلسیم باشند برای کشت گیاه مناسب است

صفحه 50:
ود بذر در زمين اصلى اواخر يائيز است. زمان خزانه هواى ازادء بهار (بين ماههاى 8 )|

صفحه 51:
اليل ارديشت) براى تسريع در رويش و افزايش عملكرد + ساقم ‎(OLS‏ سانتى مترى زمين بريده مى شوند. يس از آن كياه اخه های جدید با برگهای انبوه که سرشار از اسانس می اشد, بوجود می ل رویش گیاه وجین علف های هرز ضروری است در ‎Guth Ap os pl‏ مکانیکی علفهای هرزء مبارزه شیمیایی نیز ‎a‏ ارد ‏برد گر ‏«چنانچه تکثیر توسط بذور انجام گیرد و بذر به صورت مستفیم در فصل پانیز کاشته شده باشند با تشاء ها در فصل بهار به زمين اصلی منتقل شده باشند می توان یکسال بعد محصول را برداشت نمود.در سال می توان تا © بار محصول برداشت نمود. اولین برداشت قبل از گل دهی و اوایل خرداد انجام می یی گیاه را در کل گم کشت به وسیله دس و در مقیاس وسیع کشت با ما نو از جد فاصل بين قلعت جوبی شده و قسمت سبز ساقه برداشت می کنند. ار 1 ‏ترتیب در تابستان (اوایل مرداد) و پائیز (مهر) انجام ‎ ‎ ‎

صفحه 52:
جنس سالویا نشان داده اند که داراي بي» ضد قارچي» ضد توموري» آنتي اكسيدانتي و وه بر أن در صنایع عطر سازي و آرايشي رده اواني دارند. به همین علت در طب سنتي به منظور * ۰ درمان ماخوردگي» برونشیت. ناراحتي هاي گوارشي» سل ۰ مورد استفاده قرار مي گرفتند

صفحه 53:
پرداشت باید توجه داشت گیاهان از نواحی تحتانی و نزدیک به شوند و در غیر اینصورت گیاهان در زمستان دچار می شوند را می توان در سایه خشک کرد یا از خشک کنِ پدر دمای (4۳0 درجه سانتی گراد استفاده نمود. در سالهای دوم و د برگ تازه (در هر سه مرحله) 9/0 تا 6 تن در هکتار و عملکرد پیگر رویشی تازه به 0 تا 0 تن در هکتار می باشد. نسبت اندام تازه به خشک 9 به 0 می باشد. گیاه در مرحله گل دهی حاوی بیشترین مقدار از 2۱ و ساعت 46 ظهر پیکر رویشی حداکثر_مقدار اسانس را دار5/لذل" ظهر زمان مناسبی برای برداشت محصول مریم گلی است مقدار اسانس حاضل از پپکر رویشی گیاه 9 تا 000 کیلوگرم در هکتار است

صفحه 54:
روش بهره بردارى از زرشك هجلم حاط 8)) درختجه زرشك كياهى است بسيار مقاوم كه در حاشيه جنكل ها و زمين هاى سنك لاخى به صورت خودرو مى رويد و در برابر كم آبى مقاومت زیادی از خود نشان می دهد. رویش كاه عمده كياه زرشك در ايران حاشیه کویر و مناطق مختلف استان خراسان می باشد برخی از درختچه های زرشک که با دانه تکثیر شده اند دارای میوه دانه دار است که در این حالت رنگ ميوه كمى نيره تراز نوع بى دانه است . زرشك دانه در ارزش اقتصادی چندانی نداشته و ققط براى تهيه نوشابه يا آب زرشک استفاده می شود زرشک بی دانه به عنوان عطر و طعم دهنده و همچنین تسهیل کننده اعمال کید مورد استفاده قرار می گیرد. كل ها در اردیبهشت ماه ظاهر و میوه در ماه های مهروآبان رسیده و آمده بهرهبرداری مى شود بهترین زمان بهره برداری میوه زرشک آبان ماه می باشد. میوه زرشک طبیعتی سرد و خشک دارد و در طب سنتی مقوی کبد و قلب. صفرای, مسکن حرارت معده. همچنین از خونریزی مزمن جلوگیری می کند. در مورد اشخاص سرد مزاج اگر آن را مخلوط با داروهای گرم مانند ستبل الطیب بخورند بای تقوبت و رقم سل يد لل الك الم 7 4

صفحه 55:
لیل داشتن اسیدهای آلی مدری فلایم بوده که برای درمان سنگ کلیه مناسب لست. عصاره وه زرشک همچنین دارای اثر تصفیه کننده خون و ضد عفونی کننده است بربرین را به عنوان مقوی معده و ضد استفراغ های دوره بصیه کرده اند. عصاره زرشک باعث پایین اتب کاهش تورم و فشار خون شده و به تنظیم ضربان و انقباض عضلات قلب کمک می کنند Pod Pe gf 5 2 hg 7 i 5 5

صفحه 56:
گونه های زرشک با توجه بهتنوعزیادی که دارند یکی از ذخایرگیاهی ارزشمند کشورمان محسوب می شوند. نها پسته به نوع مصرف و کاربردشان از جنبه های متفاوتی مورد توجه قرار می گيرند. مثلا زرشک بی دانه بعنوان یک میوه و بيشتر به 5 شکباری مورد استفاده قرار مى كيرد ولى انواع دانه دار زرشك عمدتا به صورت يك درختجه خودرو و شناخته شده اند. به علاوه در سالهاى اخير ارقام زينتى زرشك در باركها و فضای سبز شهری کازبرد وسیعی یافته است. ق العاده با شرايط سخت محیطی بویژه در مناطق کوهستانی بهعنون یکی از اجزای وگیری از فرسایش خاک در این گونه مناطق به عهده دارد به علاوه به دلیل قدرت ق بذر و اندامهای زیر زمیتی می تواند همراه با سایر گونه های مناسب در جهت .احیای جنگلهای تخریب شده مناطق نیمه خشک کشورمان مورد استفاد ار گیر ۱

صفحه 57:
حال حاضر بخش اعظم میوه زرشک تولیدی به صورت سنتی خشک شده و عرضه می گردد در روش سنتی ابتدا ا ‎ee‏ و رو با ره و 1 ۱- برداشت دست و برداشت به وسیله ضریه زدن به شاخه های زرشک جمع آوری کارتهای مقوایی و چوبگريخته شده و به محل خشک کردن که معمولا دور از باغقرار دردخمل می ‎١‏ بشت بام خانه ها که به طور معمول از کاهگل یا آسفالت پوشيده شده است استفاده می ۰۳:۴ ‎٠‏ گونی یا برزند در زیر آن از آلوده شدن میوه در اثر تماس با زمین جلوگیری می کنند. زرشک 2 آفتاب پاییزی ظرف ۱۰-۱۵ روز به رطوبت مطلوب رسیده و خشک می گردد. زرشک خشک ‏شده جمع آوری می شود و با روشهای دستی و نیمه دستی و نیز بوجاری تمیز شده و به صورت فله درون کارتن یا گونی پسته بندی شده عرضه می گردد. ژرشک برداشت شده به وسیله دست پس از خشک شدان به مراتب بهتر ]139 ۶ :2 آو »از رز درخت است زیرا موه زوشک تاره آسیب کمتری دیده و در هنگام خشک كن تلخ تر هي ماد اما ژرشک جمع آوری شده از زیر درخت به علت آسیبهای تاشی از ضربه و سقوط دجار لهيدكى شده و كيفيتٍ بايين ‏بي ری درد ص ‎ ‎ ‎ ‎

صفحه 58:

صفحه 59:
کنترل فعالیت های آنزیمی جلوگیری از فعالیت آنزیم های موجود در میوه را به هر شکل عمل بلانچینگ می گویند. همان گونه که قبلا ذكر گردید یکی از عوامل موثر در تغییر و تخریب رنگ زرشک وجود آنزیم های موجود در میوه است. البته خاطر نشان ساخت که فقط آنزیم های نیستند که سبب تجزیه و تعییر رنگ زرشک می شوند بلکه عوامل مهم دیگری اسید اسکوربیک» فلزات و غیره نیز موثر می باشد از آنجا که رنگ »,ل/۳) نظیر نیمه عمر آنتوسيانيتها؛ حرارت او ‎٠2‏ وان بارامتر اصلى كيفيت ظاهرى زرشک مطرح می باشد | حفظ این رنگ در طی عملیات تى مورد توجه خاص قرار كيرد لذا عمل بلا: 3 ‎g‏ روش عملى و مؤثر سات اما سبب بى رنك شدن زرشك به ميزان جزئى و بش از خشك شدن ميوه تا حدودى بهبود مى يابد اما طعم زرشكك تغییر ‎ ‏جوش: نكهدارى ميوه زرشك به مدت ©-0 دقيقه در أب جوش اثرى مشابه استفاده از بخار را پاره شود بخشی از مواد جامد محلول موجود در میوه وارد آب جوش شده و .افت كمى و كيفى بيدا مى كنذا ‏ج) استفاده از آب تمك : اكر جه آب نمك قادر به توقف أنزيم هاى براكسيداز و كاتالاز است اما تحقيقات انثنان داده است که اختلاف معنى دارى بین زرشک های تیمار شد 3( استفاده از اسید: اسیدهای آلی رقیق مثل اسید سیتریک و اسید اسکوزبیک با غلظت 0 درصد تا حدود. زیادی قادر به توقف فعالیت های آنزیمی و شفافیت رنگ میوه تازه می باشند ‏دارد با اين تفاوت ‎ ‏غلظتهای مختلف آب نمک و شاهة وجوّ ‎Coss) ISS‏ ‎ ‎ ‎ ‎

صفحه 60:
#خشکاندن مهمترین مرحله فرآوری زرشک خشکاندن آن یعنی جداسازی رطوبت اضافی از میوه تازه به ش عمر نگهداری محصول می باشدِ

صفحه 61:

صفحه 62:
i :مراقبتهای قبل از فرآوری صنعتی ميوه تازه زرشك بسیا ‎aaa‏ کت و رو پارفرآوری گردد. هرچند که تحقیقات جامع و کاملی در خصوص شرایط مطلوب نگهداری و ‎agli‏ انجام نشده است اما به نظر می رسد به مانند سایر میوه های دانه ریز مثل انگور و وی آن در سرد خانه بین ۱۵-۷۵ روز باشد. قساد میکروبی بیشتر ناشی از حمله لاد وسيوريم و الترناريا مى باشد و فساد شیمیاسی همان طور که فلا ۵ کر از حد بوده که شرایط را رای بروز فاد میکروبی تسهیل می نماید. افیت پوست. نرم شدن بافت. تغییر رنگ از قرمز روشن به خاکستری یا قهوه ای و بالاخره چروکیدگی پوست می باشد

صفحه 63:
:کنترل فعالیت های آنزیمی جلوگیری از فعالیت آنزیم های موجود در میوه را به هر شکل عمل بلانچینگ می گویند. همان گوده که اد شک گردید یکی از عوامل موثر در رنگ زرشک وجود آنزیم های موجود در - خاطر نشان ساخت که فقط آنزیم های نیستند که سبب تجزب و تعیز رنگ زرشک می شوند بلکه عوامل مهم دبگری اسید اسکوربیک» فلزات و غیره نیز موثر می باشد از آنجا که رنگ »,۳/۷) نظیر نیمه عمر آنتوسيانيتها. حرارت فاگ للكيئوان بارامتر اصلى كيفيت ظاهرى زرشك مطرح مى باشد لذا حفظ اين ردك در على عمليات بعد 5 مورد توجه خاص قرار گیرد لذا عمل بلانچینگ و توقف فعالیت رشک تازه انجام شود بلانچینگ می تواند به روشهای ذیل اعمال گردد و حرارة در مدت زمان کوتاه کمتر از یک دقيقه بخار داغ بر روی شدن بروتئينهاى أنزيم و توقف فعالیت آنها به صورت غیر قابل بازگشت می گر؛ ۰ 3 روش عملی و موثر سات اما سبب بی رنگ شدن زرشک به میزان جزئی و آن می گردد که تغيير نگ پس از خشک شدن میوه تا حدودی بهبود می يابد اما طعمؤرشك تغيير جزئى بيدا مى كند ب) استفادة جوش: نگهداری میوه زرشک به مدت 1-2 دقيقه در أب جوش اثرى مشابه استفاده از بخار را پاره شود بخشی از مواد جامد محلول موجود در میوه وارد آب جوش شده و .افت كمى و كيفى بيدا مى كنذا ج) استفاده از آب تمك : اكر جه آب نمك قادر به توقف أنزيم هاى براكسيداز و كاتالاز است اما تحقيقات انثنان داده است که اختلاف معنی دارى بين زرشك هاى تيمار شد 3( استفاده از اسید: اسیدهای آلی رقیق مثل اسید سیتریک و اسید اسکوزبیک با غلظت 0 درصد تا حدود. زیادی قادر به توقف فعالیت های آنزیمی و شفافیت رنگ میوه تازه می باشند دارد با اين تفاوت غلظتهای مختلف آب نمک و شاهة وجوّ ‎Coss) ISS‏

صفحه 64:
غیر جنسی و معمولا به وسیله پاجوش یا به اصطلاح محلی بر جوش تکثیر می ل ترین روش ازدیاد این درختچه است: معمولا از پاجوشهای ۲ تا ۳ ساله ۶۰-۷۰ سانتی متر طول داشته باشند استفاده می شود البته گاهی" ۱ های پیر و قدیمی نیز به عنوان نهال جدید مورد استفاده قرار می كيرند كه اين و غیر یکنواختی در رشد و اندازه درختچه ها را در باغ جدید الاحداث سبب می گردد. بهترین زمان جداسازی و کاشت پاجوشها اواخر آبان و اوایل آذر ماه می باشد

صفحه 65:
كبرء كور يا علف مار 5010052 02003۲15 ° کبر گیاهی بوته مانند است و دارای شاخه‌های چوبی باریک و دراز است که شاخه‌های کهنسال آن بی برگ ولی شاخه‌های جوان آن دارای برگ‌های کوچک» باریک و به درازای ۲-۱۲ موادت يك خار مانند است.لين كياه ريشه بسیار سخت و بلند با پوست کلفت دارد : فز جوبى أن جدا می شود. این گیاه ممکن است تا سی سال عمر درشتی یک گیلاس کوچک)؛ بدون تار و به رنگ سبز با خطووه الى سبز و پا زرد کمرنگ است و درون میوه آن قرمز گل هامعمولا منظم و شامل کاسبرگ و( گلبرگ مي باشند از مشخصات استطاله اي طویل در مي آید . اين است كه نهنج كل آنها بصورت

صفحه 66:

صفحه 67:
در مناطق گرمسیر آسیا می باشد. در هندوستان می در دامنه های کم ارتفاع البرز» هرزویل» منطقه ای چستان و در اراضی لم یزرع و خرابه ها می روید. زمان برداشت : زمان برداشت گیاه کبر (اگر هدف گل هاي ناشکفته باشد) از اواسط خرداد تا, آواسط شهریور ماه مي باشد .

صفحه 68:
وانه کوهی در روستاها و کوههای اطراف شهر اصلاندوز اردبیل اواخر فصل ايل تابستان ادامه دارد. 2 ooo

صفحه 69:
تند و گس » اثر آرام كننده » معرق » ملین و ضد کرم دارد . 2 بو مولد كل آن اثر نیرو دهنده و کمي مدر دارد و از جوشانده آن در در الجزایر براي مداواي نقرس استفاده مي شود . انیدن قطعات کوچك ريشه ۰ ساقه » گل و میوه هاي نارس و کامل بزرگسالان دارد) ’ دیژل و ماژل ( داروهاي آنتي اسید معده ) در تنظیم اسید معده و نیز تسکین درد هاي مربوطه تأثیر دارد 2 ور در گرفتگی های طحال و کبد است و جزء بهترین داروهای ‎di‏ بر طرف کننده مشکلات سیروز نام برده شده است A

صفحه 70:
برك و يوست ريشه آن از بين برنده کلیه کرم های معده و روده می باشد و همچنین پودر پوست ريشه این گیاه و یا پودر برگ خشک شده آن برای خشک کردن زخم ها و جراحت های بدخیم موثر است. از میوه این گیاه که به خار کبر معروف است ترشی خوشمزه ای به دست می آید که اشتهاآور 1 نع گرفتگی های کبد و طحال موثر است. مصرف این ترشی بیشتر در استان به عنوان تونیک مدرء نرم کننده ی سینه»» قانده آور و مسکن

صفحه 71:
آزاشت آماده سازی»خشک کردن و نگهداری گیاهان دارویی قسمتی از گیاه که بهتر است به کمک چاقوی تیز یا اگر آن باخبانی انجام شود.در قسمت جدا شده باعث یکسری لوژیک شده و یاخته های گیاهی شروع به ضعیف شدن می ‎The aS‏ شدن از ريشه قبل از هر چیز قطع مواد غذایی و تعرقی را باعث 8 که مراد غذابی در آن محلول است»و به سمت بالا می رود.متوقف می شود,در صورتبکه گیاه فورا به صورت ورقه های نازک در معرض هوا يهن بکردد.خطر گرم شدن آن می رود.زیرا آنزیمهایی که در گیاه وجود دارندءو قبلا اتشكيل مواد محرکه را می داده انهشروع به تجزیه شدن می کنند. 5

صفحه 72:
قعل و انفعالات تخريبى در كياه جانشين اعمال اصلى سنتز آلی شده و موادتولید شده از نقطه نظر شیمیایی دچار ايلات بوسیله ى عواملى مانند بو(در بياز:سير:سنبل الطيب) تظاهر مى كنند.از سوى يدن كياه نيز مقداز مواد تخريب شه زا كه ارش درمانی ندارندبالا برده و درنتيجه كياه كيفيت ابه تناسب طبيعت خاص كياه مورد نظر و كاربرد درمانى آنها با انجام يك رشته پا مکانیکی عمل آورده شوند. ’ ردن كياه بس از جمع آورى و در هنكام آماده كردن أنءبا دستورات دقيق مشخص شده اند.دستوراتى که ‎NL LE as fy‏ و اندازه كيرياى بسيار مقدار مواد موثره س كياهان بدست آمده اند.اين دستورات شامل طرز برداشت یا جمع آوری»خشک کردن,پوست کندن؛خرد کردن,حذف برخی قسمتها,آسیاب کردن.الک کردن؛کوبیدن»گیاهان است. کداء از این اعمال برای حفظ و ثابت نگه ذاشتن مواد موثره ی موجود در نوعی گیاه است: 1

صفحه 73:
+ خشک کردن گياهان داروبی مانددیگر گیامانمفید(ازقبیلادویه جات و كياهاني كه مصارف صنعتى دارند)بايد بوسیله ی خود توليد كننده یا جمع کننده ی آنها انجام شود,زمان جمع آوری گیاه در طبیعت یا در مزرعه در ارتباط با وجود جداکثر ماده ی موثره ی موجود در گیاه در طول رشد آن انتخاب می شود. ‎ott‏ باید هر چه سریعتر در معرض خشک شدن قرار گیرد تا از سیب دیدگی در هنگام ‏پاکثر موارده‌از روش خشک کردن گیاه زیر نور مستقیم خورشید استفاده نمی شود.چراکه ‏اد اولیه گردیده و گیاه به سرعت زرد و قهوه ای مى شود.گیاهانی که برای اسانس ‏کشک کردن در نور خورشید, گل گندم یک سوم و نعناع یک پنجم مولد اولیه ی ۱ می دهند,در برخی از موارد استثنائ قرار دادن گیاه برای مدت کوتاهی در نور آفتاب قبل از اينكه ‏سرپوشیده « دارای جریان هوا بوده و یک هواکش نیز داشته باشدءتوصيه می گردد. ‎ ‎ ‎

صفحه 74:
‎٠‏ _خشك كردن يك كياه به معناى كرفتن تدريجى رطوبت كياه است.اغلب قبل از خشك كردن براى از بين بردن ‏كردوخاك و آشغالها و خاك جسبيده يه آن لازم است براى مدت كوتاهى در جريان آب شستشو شود.اكر خشك كردن ‎ ‏برگها کار نسبتا آسانی استدر مورد ساقه ها و سر شاخه ها وضع بصورت دیگری است.عمل خشک کردن بایدآنقدر ‏و پودر نمود و قسمتهای سخت نیز بایستی در صورت خم شدن به آسانی بشکنند.اگر ‎ ‎ ‎ ‏ٍدٍ ضمن جذب گردوغبار مقداری از مواد فعاله موجود در آن نیز از بين می رود و بر عکس ‏.در مدت نگهداری گندیده و خراب می شود.در تابستان در ‏رها تمو.به شرطی که زير باران يا نور آفتاب قرار نداشته باشند. ‎ ‎

صفحه 75:
‎clog‏ صنعتی از خشک کنهایی استفاده می شود که سنج و رطوبت یم بوده و سیستم ‎aay 4‏ ,برای خشکانیدن گیاه»‌قرار دادن آن روی نیست و بهتر است از یک خشک کن ‎ ‎ ‎ ‎ ‏رو خودکار استفاده شود.با این وجود بهتاین تتیجه 7[ گرمای طبیعی بدست می دهد.در زمستان باید ‎DIALS‏ ‏زا دز آثافی گرم و در تابستان در یک انباری در سایه و در محلی که هوا جریان داشته باشد بگذارید.قسمتهای گیاه را بصورت قشری نازک روی یک سبد چوبی که قبلا میوه و یا سبزیجات در آن بوده پا می توانید از روش قفسه بندی استفاده کنید»به شکلی که بتوان بر حسب نیاز در مدت خشک کردن این مواد را برگردانده و به قسمتهای مختلف آن هوا رساند ‎

صفحه 76:
ن گیاهان روی زمین به هیچ وجه روش مناسبی نیست و زیر آنها نبایستی روزنامه يهن انتتغاده از کاغذ سفید کاملا تمیز استفاده ‎i‏ بصورت بسته یا آویزان نمود به شکلی که گل بصورت پایین و در هوای آزاد 2 ‏ین گلهای تزئینی برای درست نمودن دسته های ‏ای بادوام و گیاهانی با گلهای غشانی)نیز استفاده می گردد. ‏بایستی رنگ اولیه ی"خود را حفظ نمایند‌مراقبتهای خاصی بعمل می آید.(نظیر بنگل و میوه هایی که خشک بوده و آب کمی داشته باشند برای خشک کردنشان اشکال چندانی ‎ ‎ ‎ ‎ ‏بوجود 23و هر نوع از گیاهان بایستی جداگانه خشک شوند.تا در شناسایی آنها اشکالی ایجاد نشود.پس ‏از خشگ 5 نيز بايد توجه زيادى در رابطه با انبار كردن آنها نمود. اینکار بستگی به نوع مواد موثره ی موجود در گیاه دارد.همه ی داري‌ها بایستی بصورت خشک و در. تازیکی ودرظروف سته و یا در جعبه های مقوایی یا بسثه های کاغذی بصورت موفت نگه داری شوند و دز صورتیکه مقدار نها زید باشد از کیسه های کتانی که دور از نور و رطوبت قرار داشته باشد استفاده می گردد.به هیچ وجه 3 تبایستی از مواد پلاستیکي دربسته بندی استفاده کرد.در انبارهای بزرگ معمولا گیاهان در کیسه های کاغذی یا کتفی,در صندوقچه های چوبی که با ورقه هی کاغذ سولفوریزه پوشانده شده اند يا در جعبةة های فلزی بر حسب نوع دآرو نگاه داری می شوند. ‎ ‎ ‎ ‎

صفحه 77:
زوّم‌ذريشه ی قسمت زیرزمینی گیاه را تشکیل می دهد.ريشه ها در اشکال ژیشه ی ساده یا منشعب.مخروطیاستوانه ای»کلافی و غيره ديده مى یاقه ی خزنده زیرزمینی است که تولید ريشه های نابجاً مى کند روم را در دوره ی خواب گیاه یعنی در هنگامی که در آنها موجود است جمع آوری می کنند.گاهی اين کار در نیز انجام یکی ام براى جمع أورى ريشه و ريزوم كياهان د اد ساله پانیز اولین سال است.هنگام جلع کمیاب هميشه یک قسمت از ريشه را در خاک رها می کنیم تا شایددوباره شبز شود. ريشه و ریزوم را قبل از خشکاندن بایستی سریعا و به مدت کوتاهی با 9 جاری شست تا گردوخاک»قسمتهای آسیب دیده و دیگر مواذ زاند آن پاک شود. پاک کردن با برس یا وسایل دیگر توصیه نمی شود.بعنوان-متال در مورد سنبل الطیب( 8 9 ی آن برشار از اسانس روغنی است.

صفحه 78:
يشه ‎٩‏ را بصورت ‎oie‏ 0 - بر طویت و خساندن انتفاد می 0 خم كردن به راحتى شكسته شود.دبو 0 قيار نمودن آنها بايد دقت كرد تا حشرات در ميان آنها پوست بعضی از ريشه و ریزوم ها را باید کنده شود مانند:زنیق»زنتیان و ختمی.

صفحه 79:
#فظور قسمت انتهايى ساقه است كه برك يا برك و كل ق اح ا ل 0 ت جيدءزيرا اين نوع شکستگی»همان طور که قبلا نيز كفته يب ديدكى مى شود.براى اين كه كياه 07 ار سال بت جار اره رشد كندءريشه يا قسمتى از آن را وتايد در !3 #باقى كذاشت.در كياهان بزرك فقط قسمت بالايى شاخه ‎Re:‏ استفاده قرار ‎Grad 1S 5‏ های پایین تر غالبا چوبی شده و دارای هاى زردترى هستند.كياهانى كه روى زمين خوابيده يا 0 به مدت بننبار کوتاهی با لب شسته شو ند تا مواد زائد روى أن ها زدوده شود.

صفحه 80:
اگ ها,اندام تنفسی گیاه هستند که روی شاخه به صورت یک شکل می یک پهنک یک دم(دمبرگ پر احتمالا یک غلا تشکیل مر شوند. از بیضیسرنیزه ای»قلبی»پیکانی»و غیره دارد و ب باشد.برك ها بايد در زمان آغاز گل دادن گیاه جمع آوری ‎ee‏ . برای اين که گیاه یکباره عاری نباید همه ی برگ های آن را چید.برگ های جمع آپری آنشاداب‌سالم و عاری از علایم بیماری یا آفت باشند و باید از تلمبال له کردن آن ها در سبد يا ساک خودداری کرد. برگ گیاهاتی از قبیل بارهنگ,پتیرک.انگور فرنگی سیاهءختمی و توت فرنگی تزصورت آنبان شدن روی هم به آسانی شروع به گرم شدن می کنند و برگ های گل انگشتانه در صورت مچاله شدن گلوکوزید خود را از دست می دهند.برای این که از این پیش آمدها جلوگیری شود.لازم است که گیاهان را به صورت لایه های نازک پهن 7 ‎g‏ لک کنند در مورد گیاهان اسانس دار باید از قرا ر دادن آن ها در برابر نور ۶ امستقيم خورشيد با حرارت های مصنوعی بالاتر از 00درجه سانتیگراد اجتناب گرد.

صفحه 81:
كل ام ی.سنبله ایءانتهایی و غیره باشند.بهترین زمان جمع ‎oo‏ ی در هنگام ظهر است که گم زا ‎ae‏ 3 مبرخی گیاهان صبح ها و ‎eee‏ ‏مناسب اوری محدود به قسمت هايى ان می ‎ee‏ لك کنتشخاش. کل ها با دست با با کمک بک اف (مانند باپونه) چیده می شوندءان ها بسيار ‎١‏ ای حمل و دخیره کران هرگز نباید از وسایل پلاسنیکی نفوذ نسبت به هوا استفاده کرد.از نقطه نظر بیوشیمی ‎US‏ ها نسبت به اثرات محیط اطراف خود حساس و آسیب پذیرند و ضمنا در مرحله ی خشک کردن, بایة رنگ اولیه ی خود را حفظ کنند.هنگامی که به مدت طولانی انپار شوندء‌قهوه ای می شوند و عطر آن ها تغییر میکند

صفحه 82:
Hypericum perforatum ‏گل راعی‎ گل راعی گیاهی است علفی و چندساله با ارتفاع ۳۰ نا ‎٩۰‏ سانتی متر که دارای نوت كينا سدودی خزنده است. برگ های لین گیاه قاشقی شکل و رای حفراتفراوا لسئنن ‎cA af His‏

صفحه 83:
كل راعی گیاهی است آفتاب دوست و تا حدودی رطوبت پسند که در خاک هایی با بافت سیک تا متوسط با 011 خنثی بخوبی رشد می نماید. شده گیاه »بوی معطر و رزینی ازآن استشمام می شود. برای منظورهای درمانی از گیه جداکرد که در حال طراوت یعنی قبل از پلاسیده شدن باشند ۱ ِ ک زرد رتگ نقاط تیره به رنگ قرمز مایل به قهوه ای دیده می شود که از خصوصیات بارز ا 00 0 هی هستند که حاوی مواد موثر گیاه ( هیپریسین و ترکیبات وایسته ) م) باشند 3 آز بین ترکیبات موجود در گیاه مهمترین آنها هیپریسین و پزدوهیپریسین است که از ۰۰۹۵/۰ "1 ۳۶۶۸۰ رگ ها تا ۲۴/۰ درصد در کل ها وجود دارند. گیاه و داروی های تهیه شده صنمنیآز ایتک بر حسب آین دو ماه استاندارد ميشوند. 3

صفحه 84:
ار و برگ های این گیاه دارای ترکیباتی چون های آن در روغن آفتابگردان است که به دلیل حضور هایپرسین در آن» به رنك قرمز مى باشد)

صفحه 85:
‎g‏ گیاه عبارتند از: آرام بخش و ضد میگرن» درمان ناراحتی ب ادراری کودکان» درمان عفونت های دستگاه تناسلی ‎’ ‏رجی برای بهبود زخم ها و درمان سوختگی پوست بکار می رود. به اين كياه جهت درمان ایدز شده است. ‏آثرات ضد سوختگی و زخم : محصولات بسیار متنوعی از جمله چای . عصاره ی روان ؛قرص ,دراژه « کپسول ۰ قطره .پماد و لوسیون از این گیاه تهیه شده است. ‎wt ‎ ‎

صفحه 86:
معرفی مورفولوژیکی گیاه گلپر

صفحه 87:
و به شکل پنجه غاز , نوک » منحصرا کرکدار ؛ در سطح

صفحه 88:

صفحه 89:
بهنقش عصاره گیاهگلپر در طب سنتی آغلب کشورها در تنظیم ن دردهای ناشی از دیسمنوره و دردهای رحمی اشاره شده 1 و همکاران ۲۰۰۵ . که به خاطر داشتن ترکیبات فلاونوئیدی ‎١ 9%‏ اکسیدانی قوی در احیای یون فریک» كلاته كردن اصرء حذٍف رادیکال های نیتریک اکسید. پراکسید هیدروژن گزارش شده است ‎(Yazdanparast & Bahramkia, 201‏ به صورت واضح نشان داد ره گیاهگلر ظرفیت آنتی اکسیدنیبالاییدارد. 3 ‎ ‎ ‎

صفحه 90:
لنتی, باکتریال عصاره ها نشان داد که به ترتییب عصاره برگها (۱۲-۲۸ رشد) و میوه ها (۱۲-۱۸ میلیمتر قطر هاله عدم رشد) از بیشترین به ساير عصاره عا امخصوصا عليه باكتربيا و بود وريشه از حداقل اثر ضد باکتریال ‎٩-۱۲(‏ میلیمتر)و نتایج در سطح

صفحه 91:
از پین ترکیبهای شناسایی شده در اسانس گلپر آنتول دارای بیشترین در صد بوده که یک مونوترپن حلقوی اکسیژن دار با فرمول 210۳11200 است. لثر فارماکولوژیک و دارویی آنتول به عنوان مقوی قلب. کاهش فشار خون و چربی ۰ جلوگیری از تصلب شرایین و در تسکین دردهای دوران قاعدگی و مادر در دوران شیردهی به اثبات رسیده است (. 5۸ 05120 ‎Gl‏ 8۰۲۰۰۱ ۵۳0 ۰ ۱۱۵۲۴۱۵۷۵۲ و رأ ۲۰۰۳) که با تحقیقات ما مطابقت دارد. لیمونن سوزش سر دل و رفلاکس معده را از بین میبرد.لیمونن به عنوان ضد سرطان و ضد ویروس و خلط آور نیز ذکر شده است.( ۲۱۱۲۵۲۵ و همکاران ۲۰۱۰ اسانس ريشه گلپر» لثر ضد تشنج و ضدعفهنی کننده دارد .با مصرف آن تعداد گلبولهای سفید خون نیز زیاد می‌گردد و از لين اسانس برای معطر ساختن طعم بعضی آغذیه استفاده می‌شود (زرگری گیاهان دارویی جلد ۵). ( 0661۲ ۳۵1 و همکاران ۲۰۱۰)

صفحه 92:
"2 مقوی معده و ضد نفخ افزایش ترشحات معده و ضد سم ضد عفونی کننده و میکروب کش قوی "افزایش ترشح شیر در زنان و افزایش ترشح عرق بدن ‎glial) she‏ <محرک اشتها و مقوی سیستم هاضمه محرک نشاط و شادی و در هضم غذا موثر است. "کرم کش قوی برای دفع انگل های روده ای ‎NTIS ae eS‏ كاير قتلم كتيده بلغيو دقع كتندم باونو تفع شكم انث سكن هرد هرمن ريده اكه ‎illest‏ عون ‎ol gos‏

صفحه 93:
بومادران ‎Achillea millefolium‏ ام هاي بومادران و بوماران نامبرده شده لست. نام لاتین آن برگرفته از نام تان است. كاسني» چند ساله با ارتفاع 000 تا 000 سانتي متر. داراي ك» با قطعات متعدد خطي نوکدار هستند. رنگ برگ ها ن دمبرگ و کشیده هستند. گل آذین آن از نوع دیهیم (خوشه مرکب) بوده 7 سفید است. میوه آن فندقه می باشد. د استفاده: ريشه و ریزوم خشك شده. گل و برگ ها

صفحه 94:
و آسیا است و تا ارتفاع ۲۷۰۰ متری از سطح دریا باشد. گیاهی است روز بلند که مناسب ترین دما ‎a‏ 1 سانتى كراد است. بنابراین در مناطق گرم و آفتابی بهتر رشد می : سبک و شنی را ترجیح می دهد. اسدیته مناسب برای رشد بوقادران لامى باشد. در سرتاسر مزارع» پرچین هاء جاده ها و زمینهای بایر و مراتع پراکنده است

صفحه 95:
کشت و تکثیر بومادران به وسیله بذر و به شکل رویشی (تقسیم بوته) انجام می‌گیرد. پذرها به صورت ردیفی به فاصله ۶۰-۷۰ سانتی‌مسر و فاصله بنذرها از هسم در روی ردیف ۲۵-۳۰ سانتی‌متر کشت است. زمان مناسب برای کاشت مستقیم اواخر تابستان تا اوایل بهار می‌باشد. میزان بذر مورد نیاز برای یک هکتار زمین ۲-۶ کیلوگرم در هکتار ازدیاد بومادران از راه تقسیم بوته نیز انجام می‌گیرد. برای این کار هر گیاه ۲-۵ ساله را ذر فصل يابيز به ۲-۲ بوته تقسیم و در زمین مورد نظر کشت می‌کنند. رشد اولیه ان بسیار کند است. از این رو کنترل مکانیکی و شیمیای علف‌های هرز در این یوش زمان ضروری می‌باشد. دور آییاری اين گیاه ۵-۱۰ روز و بسته به اقلیم منطقه ورد نظر متقاوت می‌باشد.

صفحه 96:
ترکیبات و اثر کاربرد بومادران گیاهی است که از گل‌هدای آن اسانس روغنی فرار به رنك آبى روشن استخراج می‌گردد. در هر ۱۰۰ گرم از گل‌های آن ۱۰۰-۱۲۰ میلی گرم ماده آزولین وجود دارد. مقدار اسانس گیاه بومادران به روش تقطیر با آب و بخار. ۲-۵ کیلوگرم در هکتار برآورد شده است. | کل آبریزش. مانند تب یونجه استفاده می‌شود. عصاره روغنی بومادران به رنگ آبسی تسره بومادران که سرشار از مواد شیمیایی است. برای درمان حساسیت های همراه با دارای اثر ضد التهاب است و به صورت پماد در درمان سرما حوردگی روی سینه مالیده می‌شود. ترشحات معده را تحریک می‌کند. بهبود ناراحتی های قاعدگی و ضد اسپاسم ‏ ۱ دارد. مصرف زیاد آن سیب سردرد و سرگیجه می‌شود (۱۳ و ۱۷).

صفحه 97:

صفحه 98:

51,000 تومان